2015-01-24 3051 views
在大埔求其食LUNCH,都無咩要求.見到有間酒吧,就入去碰碰運$58蚊就有扒食,相信會係港式風格吧,但一場來到就試一試,加$20仲有半PINT 生啤南瓜湯既南瓜味中等,帶少少忌簾味,都算滑.起馬唔太咸,最怕飲到茶記風味餐湯雖然價錢便宜,但食物就份量好足,約6安士既牛扒,加粗粗薯條和沙律菜,一定食得夠飽.牛扒既質素當然不高,略為硬一點,但化學感不算強,加上薯肉充足既粗粗薯,食得滿足.沙律菜用甜紅酒醋伴食,開胃.加上凍冰冰啤酒,埋單78蚊加1,都幾寫意

2014-12-09
$85 (Lunch)
2014-11-17 2139 views
係附近停車落到黎就見到 kings belly 開左,那就來個西式早午餐吧。同夜晚比明顯少好多人,感覺更自在。本身想叫 egg Benedict 但今日冇,所以點左成日食既 fish n chips fish 略油,落刀啲油出晒黎,好彩叫左檸茶中和下油膩感,薯條炸得好脆同干身。banger and dash, 腸同薯蓉配個似黑椒汁冇左黑椒既汁,not bad, 起碼腸好食過 simply life 個啲。周末出黎食下野順便減壓,做其他野都順利啲。

周末出黎食下野順便減壓,做其他野都順利啲。
2014-10-15 1527 views
咁快兩年無黎過喇,夜深探訪,雖然只係零晨點半鐘,但我已經好醉喇,飲埋依杯就歸家休息,Strawberry magarita,依杯 magarita 堅好飲喎,味道好清香噃。細問之下,原來係用新鮮士多啤梨打成砂冰做架,所以跟用糖水、果汁完全唔同味,非常 fresh!又唔會太甜,再帶點酒香,賣相唔洗講啦,火紅鮮艷,very good!

Strawberry magarita
2013-12-13
$100 (Last Night Supper)
Strawberry magarita
(Non-member)
2012-10-24 921 views
好耐冇去過,而且聽朋友講最近有個女仔BAR TENDER整既COCKTAIL 好岩女仔口,.所以就返去試下...果然...去到見到個好高既女仔BAR TENDER...好特別..因為好少見有女仔BAR TEN,我叫左一杯朱古力味好似奶昔既COCKTAIL.,朋友就叫左柸sangria...(唔識串)野飲一黎到,好有驚喜,我o個杯好靚,杯裡面有鏍旋型既朱古力漿做裝飾,面有好靚既cream....整得好細心好有心機,一飲落去好好味,..唔會太甜有少少酒味...讚!!!!朋友o個杯仲有heart,.佢整到d果肉好細粒,用飲筒都啜到,好細心,而且酒味唔會過濃...之後再叫左一杯士多啤梨味既cocktail,waiter介紹..話menu 冇的,waiter 話個女barten 整士多啤梨味既cocktail 仲好飲,果然,大讚!!!!!!!!!!!!!!好香好好味,可能都係女仔,會比較了解女仔口味,平時bar既cocktail好多都好重酒..同埋會藥水味.,但e到完全冇e個問題..我地仲叫左cheese 薯條,好大碟,d cheese 雖然好好味,但食唔哂...總括今次黎,野飲同野食都一讚,特

總括今次黎,野飲同野食都一讚,特別係個女仔整既cocktail,值得再試!!飲到咁上下,個女仔仲問我們岩唔岩口味,叫我地比返d意見佢,好nice.....但係waiter 既服務有待改善.有時叫幾次都聽唔到.,可以個個都做到個女仔咁細心就好...
  • 士多啤梨cocktail
  • sangria
(Non-member)
2012-09-22 860 views
你有聽過西人也有咸魚嗎?在大埔區想找一間坐得舒服食晏的地方著實不多。有同事介紹左這間King's Belly 酒吧給我話可以試試,而且中午12點已經有晏食。我一直以為酒吧係夜晚至開。這間酒吧格局似外國酒吧,我地一行5人去到仲有皮梳代坐,感覺良好。侍應介紹今個禮拜係咖哩雞扒三文治/炸魚薯條同銀魚柳蕃茄長通粉。前菜有粟米湯或者沙律揀。我見隔離有人食咖哩雞扒三文治,嘩魯連咁大份我諗我食唔曬 / 晏晝流流食炸野又唔想熱氣,所以都係食長通粉穩陣。個粉到的時候..咦?條魚柳呢?跟住侍應就同我講,提提我啡啡地個條叫魚的東西好鹹,唔好一啖就食左佢。講完佢見我個樣仲有D唔明,就同我講,其實呢條啡啡地色的物體就係叫做銀魚柳,係西人的鹹魚咁話。坐我對面個同事搭嘴話,你唔知咩?原來只係我見識少。個粉味道唔錯,蕃茄係新鮮蕃茄!最後杯凍朱古力仲好鬼正。唯一係個湯鹹左少少。聽侍應講MENU每個星期都會轉,而且仲有FB,等我下個星期點睇下先!總結:食物中上,員工有禮,仲學到野。

你有聽過西人也有咸魚嗎?

個粉到的時候..咦?條魚柳呢?

坐我對面個同事搭嘴話,你唔知咩?原來只係我見識少。

個粉味道唔錯,蕃茄係新鮮蕃茄!最後杯凍朱古力仲好鬼正。

唯一係個湯鹹左少少。

總結:食物中上,員工有禮,仲學到野。

2012-09-21
  • 凍朱古力
2011-07-13 757 views
這個星期天,我再次回到這個我以前寫過地方。我是不檢查他們的改進,但我只是大雨卡住了。所以我勉強地再走入去。這打開了我另一個食物死亡體驗。OK,談食品,我選擇了Sunday roast菜單。當然是沒有,有牛排,肋Sunday roast的。我從菜單選擇了豆湯,安格斯牛排,新鮮水果加酸奶和咖啡。豆湯 - 味道合理,感覺就像添加太多豆粉/澱粉在湯安格斯牛排 - 完全不medium rare,有近1/ 3的脂肪在牛排裡面,同時又乾又冇味,都吾知食緊什麼肉。水果與酸奶 - 太甜蜜和酸奶嚐到粒狀咖啡 - 這是全餐最好的上述食品加一杯白酒謝謝 HKD$180大元
這個星期天,我再次回到這個我以前寫過地方。

我從菜單選擇了豆湯,安格斯牛排,新鮮水果加酸奶和咖啡。
豆湯 - 味道合理,感覺就像添加太多豆粉/澱粉在湯

一般差
非常差
水果與酸奶 - 太甜蜜和酸奶嚐到粒狀
咖啡 - 這是全餐最好的

上述食品加一杯白酒謝謝 HKD$180大元
2011-07-10
$180 (Lunch)
  • 唔好去
2011-04-23 540 views
前身為 After 5 第二舖,依家都轉左手同改名為 King's Belly ~ 原來其中個新老闆係小學同學,世界真係細 ~ 轉手後,內籠略略執過,但都無咩大改動 ~ 食物、環境同服務大致上還可以啦 ~廚師朋友仔誠要我到訪試菜,我當然義不容遲到喇 ~ 但不幸地昨晚生意太好,大部份食材已沽清,所以今次由廚師朋友發牌,有咩好野就攞出黎啦 ~香辣蜆肉炒意粉,另外有香草及洋蔥調味。意粉煮得剛好,乾身無過腍,唔錯。個人偏好食意粉類八成熟,會更嚥靭及更有口感。蜆肉無煮過火,仍有水份及彈牙感,都唔錯。味道微辣、洋蔥亦煮得夠熟,帶出甜味,配起黎夠醒胃,good。安格斯西冷配紅酒汁跟薯菜,脆肉瓜略烤還可以,但係茄子烤既時間要耐好多,真係太生喇,唔夠熟,又乾又實又有草青味,不合格,再切薄一點會更易處理。西冷既厚度比我開既厚,會唔會係廚師哥哥特意加碼比我呢?邊位既脂肪煎得香脆,已帶出濃郁既香味同味道,先係中間切開,見到原來廚師哥哥發牌給我食八成熟,沒問題,就試一試,我一般食三成熟。肉質算鮮嫰,仍有點點肉汁,有好濃郁牛味,加個味道剛好既紅酒汁,不會太咸而蓋過牛本身既肉味,配合得宜,滿意。

香辣蜆肉炒意粉
安格斯西冷配紅酒汁跟薯菜
2011-04-11
$150 (Dinner)
香辣蜆肉炒意粉
  • 香辣蜆肉炒意粉、安格斯西冷