2016-03-11 1109 views
一向都仲意食皇府 d麵 !!! 有返細個食餛飩麵個 d麵質,其他餛飩麵店食唔到。 價錢算 ok. 等位唔算耐,但係 d座位有 d tight. 唔好expect可以坐好耐 個 d. 推介一試
推介一試
2015-12-25 964 views
九龍城太多野食選擇困難症海龜同學堅持要食中餐咁咪情急之下揀左呢間皇府嘅餐廳可能因為望入去環境幾好 裝修都好靚所以等候嘅時間都有啲長(亦都衰在我地人數太多)呢碟飯其實好簡單得五樣元素雞蛋 條菜心 叉燒 白飯 燒汁老老實實 成兜野我覺得真喺得啲叉燒好食肉呢 唔會太硬都唔會太林 啱啱好蜜汁唔會浸過龍搶走本身嘅肉味薄薄一層甜而不膩幾正而且外皮都幾酥不過隻蛋 ://////個人認為有啲overcooked 菜心就不過不失燒汁自己攞嚟衰唔小心淋太多最後變成鹹得制 白飯唔夠硬身 太林啦吸左太多水氣啦
九龍城太多野食選擇困難症
海龜同學堅持要食中餐咁咪情急之下揀左呢間皇府嘅餐廳
可能因為望入去環境幾好 裝修都好靚
所以等候嘅時間都有啲長(亦都衰在我地人數太多)

呢碟飯其實好簡單得五樣元素

菜心就不過不失
燒汁自己攞嚟衰唔小心淋太多最後變成鹹得制

白飯唔夠硬身 太林啦吸左太多水氣啦

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2015-11-19 883 views
和朋友相約晚餐 大家都想清淡點。皇府食過兩次 水準不錯 今晚就決定食粥。餐牌太多選擇 選擇困難症再次發作。最後揀左...咸蛋蠔豉义燒粥 - 粥底唔錯 好綿 不過义燒配搭粥 感覺始終怪怪的 而且义燒感覺不太新鮮。炸醬面 - 普普通通 炸醬我覺得偏甜 而且豬肉的肥膏略多 唔係我杯茶。豬膶腸粉 真是值得一讚。腸粉好滑 豬膶蒸得剛剛好 食落唔會鞋口 正👍🏻👍🏻食完冇太口渴 應該味精唔多 感覺幾好。
餐牌太多選擇 選擇困難症再次發作。最後揀左...
食完冇太口渴 應該味精唔多 感覺幾好。

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2015-11-17 690 views
專程來這裡找飯吃,順便為自己架telsa 差差電。我點了招牌菜食神叉燒飯,當然想起食神裡面情節,又想起周星星啦。叉燒肥瘦圴衝,吃落不會太肥利,不會溜。加上隻煎蛋,撈埋飯真係不得了。看似簡單但睇得出它們的心思。
專程來這裡找飯吃,順便為自己架telsa 差差電。
看似簡單但睇得出它們的心思。
2015-04-26 1638 views
皇府最大壓力的測驗終於過去,下個禮拜又是一個美食假期;)放學後,同友人去了皇府食燒味飯!成日見好多人等位,咁旺...應該好味既!我同友人叫左燒鵝飯同燒肉飯。燒鵝飯$55燒鵝賣相都幾吸引,皮烤得很香脆,但肉質較乾,食落硬硬地,若脂肪再多返少少就會好啲,另外,飯唔夠熱...淨係得塊鵝皮較好食...燒肉飯$55皮脆肉嫩,脂肪層次分明,配上芥末醬真係唔錯,份量都幾多,個人認為燒肉飯比燒鵝飯好食!其實價錢唔平,加埋一$60食一碟燒味飯都真係貴貴地,試過就算了,未必有下次。---------------------------------皇府 (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城L1-19舖

皇府
最大壓力的測驗終於過去,下個禮拜又是一個美食假期;)
我同友人叫左燒鵝飯同燒肉飯。
燒鵝飯$55
燒肉飯$55
皇府 (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城L1-19舖
2015-04-17
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
又係做野做到好夜,成九點半先同細佬做完該做既工作,又係餓到要死之時,又唔想再食吉野家,又要慳quota,於是決定帶細佬去又一城唯一一間會開得夜既餐廳-皇府!記得第一次去皇府就係食佢既食神叉燒飯,呢度既叉燒係全瘦得黎勁稔囉,對於減緊肥既曉晴黎講真係好感動,加埋個太陽蛋,減緊肥都覺得自己做左神仙,所以一直以黎都想帶細佬黎試下。今晚終於有時間有機會啦!皇府係11點收工既,所以九半入去都okay,店員都已經係收工mode,講到服務態度,呢度真係有待改善啦,加埋曉晴血糖低,就異常地覺得個服務態度爭d囉一入去已經可以自己揀位,我同細佬揀左卡位坐。食慣既曉晴就即刻落單啦!一客食神叉燒飯要太陽蛋,竹笙北菰粥,再加一個灼菜全走,因為太夜,得返菜芯。細佬既食神叉燒飯幾分鐘就出現,唔知係咪因為已經近收工,成碟飯凍之餘,叉燒冇乜肉汁,太陽蛋是熟的,亦都係凍既,一早整定既產品黎,令第一次黎食既細佬覺得好失望,佢話個飯根本唔值六十幾蚊囉,真係大家樂個叉燒飯仲好食。曉晴個竹笙北菰粥都到啦,一見到碗粥係唔尋常既黃就知道有味精,因為純素粥應該白色架嘛,都冇理由黃成咁既樣。曉晴就好d,碗粥係滾既,稀左D,竹笙同北菰既份量
竹笙北菰粥
曉晴個竹笙北菰粥都到啦,一見到碗粥係唔尋常既黃就知道有味精,因為純素粥應該白色架嘛,都冇理由黃成咁既樣。曉晴就好d,碗粥係滾既,稀左D,竹笙同北菰既份量都算多,碗粥係極多味精,食一碗粥,曉晴飲左三壼茶,認真唔講得笑啊!咁有味精就實好食既,至少佢有溫度,係熱既,我同細佬都覺得好食,都係唔覺得值六十蚊
個菜就一定係放耐左,有少少甘甘地苦苦地,得食四條菜,份量有D少,不過算啦,入得黎都預左架啦,回憶都美好既,都係第一次入黎食個陣最好食,唔知係唔係因為個陣比較早黎食就好d?唔知呢,但係真係差左,亦覺得個價唔值囉。
2015-03-08
$100 (Last Night Supper)
啱啱睇衝上雲霄尼套爛片,諗住食番餐好,點知尼左尼間黑店,佢叫食神叉燒飯既皇府,等左10分鐘,先尼左壼茶,係凍既,上面仲有好多油,叫左野食,等多15分鐘左右,個馳名既食神叉燒飯終於送到,一睇落去不得了,隻碟係爛既,隻蛋都係爛嘅,D飯系凍嘅,叉燒係硬嘅,簡直對唔住食神尼個名,同時亦對唔住星爺,簡直係失望至極!

充滿油既凍中國茶
破裂的枱
2015-02-22
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
同朋友一行三人,點了一份食神叉燒飯,半隻燒鵝,兩份青菜,約4百多元。食神叉燒飯仿照電影製作,口味偏甜,叉燒糖落得很重手,肥瘦不太平均 。雞蛋有半熟全熟可選。配以一顆小得可憐的既青菜,味道尚可。燒鵝半隻很大份,沾梅子醬吃。我的最愛吃的就是燒鵝皮,不喜歡肉太多。下面的汁很咸,如果淡些會比較好。兩份上湯青菜,味道麻麻,肉和米飯都彷彿不要錢那樣!這間店的服務態度很好,在又一城逛街吃飯還不錯,值得推薦。

。雞蛋有半熟全熟可選。配以一顆小得可憐的既青菜,味道尚可。

兩份上湯青菜,味道麻麻,肉和米飯都彷彿不要錢那樣!

這間店的服務態度很好,在又一城逛街吃飯還不錯,值得推薦。
2015-01-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$440 (Dinner)
Ten years hasn't change much for this restaurant, not a typical scenario in HK. BBQ pork was fresh and chewy, the honey coating is just right, not too sugary just enough to bring out the flavor. Pork was lean not too fatty. Sunny side up egg is perfectly presented and cooked, it didn't mess the whole plate like some other Cha Chan Teng / HK Chinese eatery. Choi Sum was fresh and dark vivid green. Service was just alright, sometime not friendly because of quick turnaround table and many patrons.
2014-08-01
Type of Meal
Lunch
  • BBQ Pork Rice
2014-07-02 1632 views
燒味是廣東菜的代表, 在內地是很難吃到高水平的燒味,但現在香港做的出色的也不多。 皇府是值得推薦的一家高級燒味餐廳, 而且能一直保持水平, 能體現香港美食之都的美譽。叉燒絕對是皇府的招牌菜, 無論是外表, 還是味道, 都做得很吸引人。 廚師選的材料較佳, 肉質鮮嫩, 配上美味的醬汁, 鮮味在舌尖上翻滾, 感受香港地道美味。 燒鵝熱吃很重要, 鵝肉比較粗糙, 不容易有入口融化的感覺, 但熱辣辣的燒鵝連皮一起吃, 感覺就是不一樣。 今晚吃的鵝肉比較老, 但因為剛出爐的關係, 鵝皮特別香脆, 而且不會很肥, 所以掩蓋了不足。 然人感到作為香港人的幸福, 能時刻接近人間的美食。夏天很難找到好吃的芥蘭, 就算去酒店也不一定能吃到好的。 皇府的芥蘭特別爽脆, 鮮甜, 食材一流, 做工也一流, 喜歡吃芥蘭的不要錯過。 皇府雖然價格不菲, 但食材和烹飪都屬高水準。 另外, 點的海蜇手撕雞, 和沙姜雞腳也不會令人失望。 唯一是餐廳的環境可以重新裝修,與時俱進, 收這樣的價錢, 應該有更好的環境。

$200 (Dinner)
2014-05-13 1724 views
估吾到想食個普普通通既叉燒飯都等接近一個鐘食神叉燒飯$58,好大個碗,飯量十足,叉燒份量適中,吾算多亦吾算少,很鬆軟口感似腩肉,OK啦!鵝粒梅菜炒飯$88,冇乜特別同普通揚州炒飯差不多,吾覺有梅菜味。海南雞例牌$118,例牌的份量不算多,海南雞只係幾滑,不太大出色。
估吾到想食個普普通通既叉燒飯都等接近一個鐘

Waiting Time
55 Minutes (Dine In)
2014-02-26 2109 views
同男朋友試依下個叉燒飯,第一次泥,唔識嗌肥叉啲叉燒有一半都都瘦搞到好鞋。但另一半都幾靚,啲蜜汁好香,肉身好嫩,幾好味!另外嗌多左個手撕雞,68蚊,成碟都係配菜得勁少雞。總括而言,質素非常一般。但叉燒飯58蚊可以一試!但記住嗌少肥。
同男朋友試依下個叉燒飯,
第一次泥,唔識嗌肥叉
啲叉燒有一半都都瘦搞到好鞋。

但另一半都幾靚,啲蜜汁好香,肉身好嫩,幾好味!
另外嗌多左個手撕雞,68蚊,成碟都係配菜

得勁少雞。
總括而言,質素非常一般。
但叉燒飯58蚊可以一試!但記住嗌少肥。
2014-02-24
$102 (Dinner)
  • 食神叉燒飯
2013-09-27 1426 views
病左… 所以食粥… 叫左餛飩麵, 黃牌叉燒飯, 瑤柱扒菜心, 鮑魚竹笙粥.餛飩麵麵: 質地ok, 係蛋麵, 無咩鹼水味, 但質地比較腍左小小… 但無湖口情況, 尚算ok.餛飩: 餡料ok, 味道足. 但餛飩太厚太硬.湯: 正常, 有鮮味黃牌叉燒飯向大家clarify一點, 呢間restaurant ge “黃牌叉燒飯” 同 “叉燒飯” 不同之處係: “黃牌” = “荷包蛋”… haha~ 好攪笑~~荷包蛋: 半生熟, 煎得剛剛好叉燒: 採用豬隻半肥瘦及較腍位置製造, 所以口感較腍, 加上蜜汁燒烤, 好味.飯: 正常…瑤柱扒菜心瑤柱: 無咩特別, 味道ok, 真係有瑤柱碎.菜心: 有渣ge… 仲要d花果d無摘到, 就咁就煮, 做得好晤detail…鮑魚竹笙粥粥底: 無咩味精, 而且味道ok, 不過晤知係咪因為夜晚, d粥真係好爛, 但爛得黎係晤綿ge…鮑魚竹笙: 食材okOverall: environment 同service比個ok佢… 其實呢間野d野食, 用料算ok, 不過可惜, 佢d野食煮得好晤detail… 浪費左d食材…
餛飩麵
餛飩: 餡料ok, 味道足. 但餛飩太厚太硬.
: 正常, 有鮮味
餛飩麵
黃牌叉燒飯
荷包蛋: 半生熟, 煎得剛剛好
: 正常…
瑤柱扒菜心
瑤柱: 無咩特別, 味道ok, 真係有瑤柱碎.
瑤柱扒菜心
鮑魚竹笙粥
鮑魚竹笙: 食材ok
鮑魚竹笙粥
2013-09-25
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2013-07-14 1160 views
晚飯揀左佢, 估唔到一次比一次差叫左幾樣野食, 第一次叫燒鵝脾飯...$70+$20 都唔緊要,但係無肉的...仲衰過剩叫燒鵝....成隻脾扣左底都唔知有冇半隻...肉少得可憐.....又叫左去骨海南雞飯....點知係有骨的...無奈叫左個皮蛋魚片湯和豬潤湯...唔知點解兩個湯個味差不多一樣..魚片湯有豬潤味...好奇怪....炸肉丸, 不過不失, 口感好一般, 唔係好食又未到難食最後覺得最OK果樣係生菜.......真係無奈.....
晚飯揀左佢, 估唔到一次比一次差

肉少得可憐.....

又叫左去骨海南雞飯....點知係有骨的...無奈

魚片湯有豬潤味...好奇怪....

炸肉丸, 不過不失, 口感好一般, 唔係好食又未到難食

最後覺得最OK果樣係生菜.......真係無奈.....

2013-07-13
2013-03-31 1018 views
叉燒飯癮又來了湯圓妹點了招牌食神叉燒飯配太陽蛋,湯圓媽要了魚片豬潤粥,還要了碟炸兩腸和菜心招牌食神叉燒飯,老實說,跟以前的簡直沒法比以前叉燒啖啖肉;今天的不是焦肉,就是肥糕,可以吃下肚的沒幾塊飯也相對差了,以前的貌似絲苗米,粒粒分明;今時今日的飯...軟綿綿,不知是水加太多還是換了米,反正就是一坨坨的飯,又糊又爛炸兩腸粉有keep住水準,可是量少了,以前都是一碟9件;今天只有8件(奇怪的少了1件)菜心很嫩​​很水很新鮮媽媽的魚片豬潤粥還可以,粥量還是夠的,不過豬潤的size小了,哎真是可惜了今時不同往日,物價上漲,食神也有衰退的時候啊真懷念以前的皇府...
叉燒飯癮又來了
招牌食神叉燒飯,老實說,跟以前的簡直沒法比

菜心很嫩​​很水很新鮮

今時不同往日,物價上漲,食神也有衰退的時候啊

真懷念以前的皇府...
2013-03-31
$100 (Lunch)
  • 食神叉燒飯
  • 腸粉