2023-10-12 97 views
銅鑼灣地鐵站A出口行過去,只需要大概3分鐘時間,星期四晚上和朋友相約晚餐,不用排隊.餐廳透過QR code下單,我和朋友點了一個combo 吉列牛肉+忌廉烏冬+兩杯特色飲品,+1格價後$321.Combo.吉列牛肉要自己用石板燒一會,牛肉外脆內軟,非常香口,加上醬料,有種入口即溶感覺😋.忌廉烏冬未撈勻之前,全白的外貌令人想像sour cream味道,放入口感受不到sour cream,而是濃濃的咖喱味,非常滑口👍🏻.兩杯特色飲品Curtis Ocean 及 Rose GardenRose Garden偏甜,玫瑰味非常濃郁Curtis Ocean 比較清新,有淡淡薄荷味.
Combo

吉列牛肉

忌廉烏冬

兩杯特色飲品
Curtis Ocean 及 Rose Garden
Rose Garden偏甜,玫瑰味非常濃郁
Curtis Ocean 比較清新,有淡淡薄荷味

2023-10-12 55 views
好久沒吃吉列牛了,於是與友人到銅鑼灣時代廣場附近的樓上餐廳試試一開門便是餐廳我們到達時間尚早,人流沒有旺角分店多,坐得舒適每桌已經有一個石燒爐2人套餐 $256吉列牛定食&忌廉咖喱牛肉烏冬吉列牛有約厚切的10片,上桌時是生的,用石燒爐烤熟,生熟程度可自己控制,牛肉外層薄薄的酥脆,肉質嫩滑,點上蛋黃醬及燒肉汁,好吃連同旁邊的味噌湯,胡麻醬豆腐和蕃茄,以及灑了飯素的日本飯,整個餐味道豐富不會太油膩忌廉咖喱牛肉烏冬(牛肉或雞肉)將表面的忌廉與咖喱攪拌後,口感更順滑,咖喱味香濃,烏冬不會過淋,非常合拍套餐包2杯餐飲,我們加錢升級Rose Garden $18帶玫瑰香氣但又不會過甜,不錯Citrus Ocean $18幸好不是藥水味,是柚子味氣水,底部有些柚子碎,很清新總括來說性價比高,地點方便,還會再來

一開門便是餐廳

我們到達時間尚早,人流沒有旺角分店多,坐得舒適

每桌已經有一個石燒爐

2人套餐 $256
吉列牛定食&忌廉咖喱牛肉烏冬

忌廉咖喱牛肉烏冬(牛肉或雞肉)

套餐包2杯餐飲,我們加錢升級
Rose Garden $18
帶玫瑰香氣但又不會過甜,不錯

Citrus Ocean $18
幸好不是藥水味,是柚子味氣水,底部有些柚子碎,很清新

總括來說性價比高,地點方便,還會再來
  • 咖哩忌廉烏冬
2023-10-11 68 views
去銅鑼灣行完街,之後我地去左百樂中心搵食,百樂中心都有好多餐廳選擇,今日我地去左22樓的「吉列牛忌廉烏冬專門店 」食吉列牛。吉列牛定食外層是薄薄的麵包糠炸皮,口感略脆,吉列牛上枱時已經有3成熟,之後再放上熱石燒,可因應喜好的熟度來決定燒牛肉的時間,燒至7成熟,剛剛好,肉質軟嫩多汁,沾上柚子豉油,可以減低油膩感。咖哩牛肉鍋(追加多一份牛肉)湯底用上咖喱湯,湯底帶點微辣,追加多一份牛肉,估唔到份量十足。Kobekyu 秘製蛋卷秘製蛋卷滑溜溜,入面有超多芝士,而且有拉絲效果,芝味十足菊花蜜&熱柚子蜜

吉列牛定食

咖哩牛肉鍋(追加多一份牛肉)

Kobekyu 秘製蛋卷
秘製蛋卷滑溜溜,入面有超多芝士,而且有拉絲效果,芝味十足

菊花蜜&熱柚子蜜
2023-10-10 52 views
吉列牛忌廉烏冬專門店一直Bookmark 左好耐,餐廳位於銅鑼灣百樂中心22樓,銅鑼灣A出口步行3分鐘左右就到達,非常方便。吉列牛定食追加一份吉列牛我地驚唔夠食,所以追加多一份定食好豐富,入面有飯、芝麻醬蕃茄、芝麻醬豆腐、麵豉湯,吉列牛。吉列皮微脆,將吉列牛放上石燒燒至自己喜愛既熟成度,燒至半成熟,吉列牛油脂豐富,肉質軟腍,沾上芥末沙律醬或柚子豉油汁,肉味更提升,送飯一流。味噌蟹蓋紫菜飯糰蟹蓋上有超多味噌蟹膏,啖啖蟹膏,配上白飯紫菜一齊食,味道恰到好處。熱柚子蜜&凍柚子蜜

吉列牛定食
追加一份吉列牛
我地驚唔夠食,所以追加多一份

味噌蟹蓋紫菜飯糰

熱柚子蜜&凍柚子蜜

2023-10-05 92 views
冇意中見到有個叫「咖哩忌廉烏冬」,好特別啊!所以想黎試試了🤩原來係一間韓式餐廳自助點餐我地叫左招牌菜:吉列牛定食🥩吉列豬就食得多,吉列牛真係少聽。雖然係吉列,但粉皮薄薄的,唔會好熱氣。可以自己係熱石爐燒到喜歡嘅熟度。招牌二:咖哩忌廉烏冬-雞肉上層充滿滑捋捋忌廉,令烏冬和雞肉更加嫩滑。👍🏻好新奇呀!👏🏻👏🏻再叫左個咸蛋薯條,好香口兩個釜飯份量都好足夠,有大大塊黑豚肉,熱辣辣食得好滋味。😋

原來係一間韓式餐廳

自助點餐

我地叫左招牌菜:吉列牛定食🥩

招牌二:咖哩忌廉烏冬-雞肉

再叫左個咸蛋薯條,好香口

兩個釜飯份量都好足夠,有大大塊黑豚肉,熱辣辣食得好滋味。😋

Type of Meal
Dinner
  • 咖哩忌廉烏冬
  • 醬燒黑豚肉釜飯
2023-09-14 392 views
叫左個咖喱忌廉烏冬menu上寫住$88咁真係好食然後service charge $8.8咁都正常但其間就見唔到有咩服務竟然可以同時間所有店員都放緊lunch叫一聲佢哋都勁唔好意思咁好似阻緊人食飯咁其中d烏冬汁彈到周圍都係其實佢地餐廳唔係比我更清楚會彈汁既咩咁岩我d紙巾用哂咁大間餐廳竟然可以連紙巾都冇張最後我要去問個食緊飯既店員借(其實佢坐得勁入 同我隔好遠 明顯唔想比人騷擾佢食飯 但冇辦法 我彈到電話都有汁 焗住借)最後埋單$96.8身上唔夠cash只能8達通或信用卡點知佢話唔夠$100冇得比信用卡真係…又唔早講咁我唯有同佢講收$100啦比我比卡內心覺得呢間野食水都好深下你services真係好既我唔介紹比多果$3.2當tips問題係你真係唔好啊嘛我勁唔甘心咁樣比貴Anyway 幾好食以後都唔會再黎
叫左個咖喱忌廉烏冬
你services真係好既我唔介紹比多果$3.2當tips
問題係你真係唔好啊嘛
我勁唔甘心咁樣比貴
Anyway 幾好食以後都唔會再黎
$100 (Tea)
冇冷氣 冇服務 食物質素劣🥸餐廳完全冇人食完全唔知做乜嘢🥹俾咗幾百蚊食到樓下茶餐廳嘅質素🫨仲夠膽喺銅鑼灣開分店🙌🏻仲要喺百樂中心想食烏冬不如自己買唔使特登去銅鑼灣油煙味重🤌🏻 通風系統差🫥第一次咁貴仲要食到咁差嘅嘢😖收咗切餅費$100🫨 冇人幫我哋攞蛋糕餐廳環境衛生差 希望多啲有人巡查😢希望可以多多改善$90 1個烏冬倒不如食合味道睇相片好吸引 實際上cream是泡泡😓百樂中心前面一條街 有三餸飯真心講三餸飯質素比這間餐廳好可以考慮吓🥳
冇冷氣 冇服務 食物質素劣🥸
百樂中心前面一條街 有三餸飯
真心講三餸飯質素比這間餐廳好
可以考慮吓🥳

2023-08-24
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-09-01 277 views
帶咗個朋友嚟呢間好多人推薦嘅餐廳試佢哋嘅招牌菜✨吉列牛定食 $256~吉列牛吉列牛嚟嘅時候已經輕輕炸過,外層炸得金黃香脆,入面粉嫩又夠juicy,放上熱石燒一燒就食得,牛味濃郁~咖喱忌廉烏冬(牛/雞)咖喱烏冬面頭鋪滿咗一層厚厚嘅忌廉,忌廉幼滑Creamy,同咖喱出奇地夾😋烏冬煙靭彈牙,好好味🤤雞軟骨餃子 $48餃子外皮香脆,雞軟骨軟腍爽脆,口感特別,層次分明紫薯Latte + $25Passion Punch + $18
帶咗個朋友嚟呢間好多人推薦嘅餐廳試佢哋嘅招牌菜

✨吉列牛定食 $256

~吉列牛

~咖喱忌廉烏冬(牛/雞)

雞軟骨餃子 $48
餃子外皮香脆,雞軟骨軟腍爽脆,口感特別,層次分明

紫薯Latte + $25
Passion Punch + $18
幾個朋友嚟聚一聚 叫咗個蟹籽釜飯 吉列牛定食 忌廉牛肉烏冬 蛋捲 蛋捲都幾好食 中間有蟹籽 吉列牛定食相當不錯 自己燒住好好玩 釜飯望落好細碗但係其實都好大份 而且幾好食幾夠味👍🏻
  • 原條鰻魚蟹籽釜飯
2023-08-09 308 views
食物正常ok la 但店員態度差,明明訂座有優惠,最後埋單問佢但佢乜都唔識,話冇喎我叫佢問其他人佢又唔肯!用餐時間一夠即刻一句態度勁差話「你哋要交枱」趕人走(明明好多空枱)嘢食ok但態度唔得
我叫佢問其他人佢又唔肯!
嘢食ok但態度唔得
今次大小C妹又約埋一齊食好野啦😋呢間吉列牛係我地兩個都觀望左好耐既餐廳之一😚難得今次一齊去開銅鑼灣 又夾到時間🫶🏻終於可以食到佢啦🤪吉列牛定食 💰148好食又好挽❗️店員會預先幫手加熱個火爐仔🔥食之前將切好左一舊舊既吉列牛放係上面燒5-10秒🐮視乎自己想食幾成熟既牛牛😚岩岩燒完既吉列牛熱辣辣得嚟又鬆脆💕點埋啲芥末蛋黃醬一齊食 超級過癮😋除左主食之外🍚🧂定食仲有包埋昆布湯 豆腐仔 蕃茄仔 同沙律仔🥗🍅 可以解下啲油膩感🤰🏻成件事岩岩好desu~😚🌟照燒雞扒茶漬飯 (豚骨湯) 💰65大C妹話佢係第一次食茶漬飯 🫖估唔到第一次食就有驚喜🥰茶漬飯嚟講湯底真係好重要🤫而呢個湯底就係會想無限添加既湯底🍲濃郁得嚟唔會死咸🙅🏻‍♀️食完唔會即刻覺得好頸渴 好想飲水🥛算係幾高質既茶漬飯🤭🌟Kobekyu秘製蛋卷 💰 68有驚喜‼️爆多芝士 啲芝士係多到泉湧咁 拉哂絲🧀重點佢係咸架 唔同平時甜甜既玉子燒🤭大小C妹最鍾意食呢個口感既蛋卷💕可惜唔係到到都有得食 今次食到真係有驚喜🤩秘製係唔同啲既~🥰紫薯Latte (跟餐) 💰25比起紫薯 個人覺得似香芋多啲🤫Citrus Ocean (跟餐) 💰18解渴 消暑一流
今次大小C妹又約埋一齊食好野啦😋

解渴 消暑一流🆒
  • Kobekyu秘製蛋卷
  • 照燒雞扒茶漬飯
2023-08-05 323 views
第一次打食評,琴日食完呢間垃圾忍唔住打第一次同fd約左嚟食lunch琴日三十幾度行到身水身汗上到去叫個侍應比兩杯水嚟黑口黑面好似欠左佢咁遞兩杯滾水過嚟每人叫左$148一個吉列牛餐呢個價錢QR code落單仲要忍你黑面嘢飲都冇杯,熱到死逼住我叫左罐可樂$22一罐可樂,勁搶錢好明顯特登咁安排逼到你買野飲用QR code order要加一係另一樣好唔合理嘅地方(服務好差)野食還好嘅,唔係話好食到「嘩」一聲果隻囉個牛唔錯嘅整體體驗極差
第一次打食評,琴日食完呢間垃圾忍唔住打第一次
同fd約左嚟食lunch
琴日三十幾度行到身水身汗上到去
叫個侍應比兩杯水嚟
黑口黑面好似欠左佢咁

遞兩杯滾水過嚟
每人叫左$148一個吉列牛餐
呢個價錢QR code落單仲要忍你黑面
嘢飲都冇杯,熱到死逼住我叫左罐可樂
$22一罐可樂,勁搶錢

好明顯特登咁安排逼到你買野飲

野食還好嘅,唔係話好食到「嘩」一聲果隻囉
個牛唔錯嘅
整體體驗極差
2023-08-04
$190 (Lunch)
2023-08-04 219 views
高質吉列牛x忌廉烏冬😋 餐廳主打日韓風味嘅吉列牛同忌廉烏冬 旺角都有分店 開咗咁耐都人氣依舊 因為佢好味得黎又抵食😆 除咗單點外亦有唔同套餐 同朋友share都好方便~ ====吉列牛+烏冬+汽水套餐 $256====᪥ 吉列牛定食 定食包括兩份前菜小食、味素飯、湯 吉列牛外皮酥香鬆化又唔會好油膩 牛肉軟身帶彈性 配咗燒肉汁及蛋黃醬🤭᪥ 咖哩忌廉烏冬咖哩配菜可以選擇雞肉或牛肉 烏冬面頭係滿滿嘅忌廉😳 撈勻就可以開餐!忌廉烏冬超滑 入口滑溜而帶嚼感 味道則中和咗咖哩嘅辣度同刺激感 毫無違和感💯💯᪥ Citrus Ocean +$18᪥ Matcha Latte +$25
====

吉列牛+烏冬+汽水套餐 $256
====

᪥ 吉列牛定食
定食包括兩份前菜小食、味素飯、湯

᪥ 咖哩忌廉烏冬

᪥ Citrus Ocean +$18
᪥ Matcha Latte +$25
🍜吉列牛忌廉烏冬專門店套餐~咖喱忌廉烏冬(牛)都好多選擇~有碗飯加入飯素口味正😋🍚咖喱忌廉烏冬確係幾好味~無諗過湯底咁夾~烏冬爽口彈牙~牛粒更係好香牛味👍仲有麵豉湯及調味過豆腐~仲有兩款汁醬~當然唔小得吉列牛不過味道方面係烏冬內既牛粒更香😜有啲失望😓雞軟骨餃子+Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼餃子好味~皮唔係好厚~入面雞軟骨餡料味道好出👍😋😋反而雞翼就略為遜色~汁醬似後加~雞翼無咩味道🫣🫣盛惠💰$4xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:會因為烏冬再想黎食~但吉列牛卻有小小失望~小食雞翼更加唔岩小編😅😅如果因為食吉列牛以想黎既話小編就覺得一般般🤡小編唔係第一次黎食…感覺上差左d😅
🍜吉列牛忌廉烏冬專門店
套餐~咖喱忌廉烏冬(牛)

雞軟骨餃子+Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼

盛惠💰$4xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:

2023-08-02 126 views
📍吉列牛忌廉烏冬專門店(CWB 百樂中心)🥢吉列牛定食有兩款小菜,芝麻醬豆腐同🍅。同埋有跟麵豉湯,有少少淡,鹹啲會好飲啲🥹唔洗驚唔夠飽,有跟碗飯,上面有啲紫菜碎,碗飯無咁寡!牛睇落去好似好少咁,其實份量好足夠,一路用石板加熱,一路慢慢食,記得無燒太耐,會熟得滯!!!🥢咖哩忌廉烏冬表面有cream,跟住攪拌,條條烏冬都掛住咖哩汁同cream,兩樣野加埋唔會話好奇怪,反而好夾!入面仲有好多舊雞,雞肉有少少柴🤥🥢秘制蛋捲好多芝士,蛋好嫩滑,上面有埋紫菜碎🥤蜂蜜菊花蜜&🥤韓國柚子蜜唔會太甜,飲完唔會好滯,好清新嘅feel
📍吉列牛忌廉烏冬專門店(CWB 百樂中心)

🥢吉列牛定食

🥢咖哩忌廉烏冬

🥢秘制蛋捲
好多芝士,蛋好嫩滑,上面有埋紫菜碎

🥤蜂蜜菊花蜜&🥤韓國柚子蜜
唔會太甜,飲完唔會好滯,好清新嘅feel