2023-08-31 401 views
身為水怪嘅我對於液體真係超級中意🥹 仲要咁多人排隊🤣佢哋係用易拉罐嚟做容器,真係可以話係呢度嘅其中一個吸引之處,而且呢間手搖飲品店亦都有別於坊間普遍嘅手搖,因為佢哋係用即時沖泡日本茶嘅方式,嚟做佢哋主打嘅日式茶飲🍵冰度固定嫁🫣店內都有少量位置坐低打卡~用木板來做設計都買少見少嫁🥺 木板好有feel😌72%純生朱古力 🍫呢杯嘢真係落足心機整嫁💓 因為聽店員講佢哋係沖個陣要先溶咗72%嘅生朱古力🔥 而啱啱溶好嘅朱古力漿係會沉晒喺底部嘅位置,之後會再倒入牛奶🥛 店員都提醒飲之前記得記得一定一定要搖勻咗先,濃厚嘅朱古力mix埋牛奶一齊真係好夾🙈 72%嘅朱古力唔會太甜,而呢杯手搖又好大杯,真係話咁快啜下啜下就飲哂了🤤佢哋而家仲做緊coupon set,好抵💯 買翻一套同朋友仔share都係唔錯嫁😌
身為水怪嘅我對於液體真係超級中意🥹 仲要咁多人排隊🤣

冰度固定嫁🫣

店內都有少量位置坐低打卡~

用木板來做設計都買少見少嫁🥺 木板好有feel😌

72%純生朱古力 🍫

2023-07-29 278 views
今日經過見到呢間小茶屋,咁啱想matcha latte就入去試咗。我叫咗微甜,真係一啲唔甜,同埋個抹茶都好好味,有少少回甘。比起另外一間都係Matchalatte但係要成$55,呢間相對$36價錢算係幾經濟。支持小店,下次一定會再幫襯。
2023-07-27 241 views
早幾日喺呢間舖買咗一杯72%純生朱古力嘅飲品 但係似乎不似預期嘅杯嘢飲似乎係壞嘅(我都唔知係乜味) 係咪啲牛奶出咗事?!想打返電話去呢間舖 問返係咩味道似乎係冇電話嘅 搵咗成個鐘都冇.... 間舖選擇用拉環式透明膠罐係幾特別嘅... 但係d嘢飲係完全唔ok... 杯嘢飲都唔知飲唔飲好掉左好可惜 又浪費$$唔掉似乎又飲唔到究竟係咪真係要上門投訴至得定有冇其他方法?平時冇得打電話究竟點做生意... 附近做寫字樓咪冇得落order 請飲嘢?!

杯嘢飲似乎係壞嘅
(我都唔知係乜味)
係咪啲牛奶出咗事?!

想打返電話去呢間舖 問返係咩味道
似乎係冇電話嘅 搵咗成個鐘都冇....

間舖選擇用拉環式透明膠罐係幾特別嘅...
但係d嘢飲係完全唔ok...

杯嘢飲都唔知飲唔飲好
掉左好可惜 又浪費$$
唔掉似乎又飲唔到

究竟係咪真係要上門投訴至得
定有冇其他方法?

平時冇得打電話究竟點做生意...
附近做寫字樓咪冇得落order 請飲嘢?!
72%純生朱古力
2023-07-20 192 views
😆 雖然已經係上一個月嘅事兼應援完咗,但因為小編第一次幫襯小茶屋,都想記錄一下 😁🍹 楓糖焙茶 (凍) 😋😋😋😋已經食飽晚飯,所以想揀樣清爽而唔多甜嘅飲品 🍹 佢哋用膠透明罐裝茶飲,唔使驚打瀉,飲落甘甜甘甜,😆有少少似五花茶x夏枯草,但放心絕對冇藥材味!而楓糖同焙茶嘅味道都係淡淡然嘅~ ☺️宵夜 💵 約港幣$30/人💁🏻‍♀️ 喺IG度周不時都會見到佢哋做買一送一嘅優惠,大家行經都可以多多留意㗎!就算冇特別優惠,佢哋嘅價錢都幾實惠~😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍹 楓糖焙茶 (凍) 😋😋😋😋

宵夜 💵 約港幣$30/人

2023-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2023-07-01 286 views
因為有應援活動才來社交媒體網站上的評語好像還不錯結果完全不似預期來到openrice這才發現最近的質素差劣店舖開門時間是下午一時但是我接近一時半到達還沒開門門前已經有客人排隊有人說員工也是剛剛回來準備所以就只能跟著排隊最後等到差不多2時才開門由開門開始前面只有兩三杯飲品下單到下單時下了幾次店員都說沒有到最後才直接說玄米茶、焙茶、生朱古力也沒有了其實即是只可以叫煎茶才開店10分鐘就一大半餐單上的飲品不能供應到底是還沒準備好還是真的沒有了?已經遲了差不多一小時開店但也不是所有飲品準備好人手不行 材料不夠這樣的倒不如直接把店關了準備好再開門下單後也沒有單據就只依賴店員在櫃臺前叫喊飲品的名字如果前後單都是相似的飲品大概會領錯拉罐式設計是很有特色但是味道完全不行完全沒有煎茶味道簡單來說就是白糖水已經說了微糖但是嘗起來完全不是最後剩下一大半都丟棄了若不是為了應援活動真的不會再去就是對面已經有茶湯會和comebuy完全不值得再去
因為有應援活動才來

所以就只能跟著排隊
最後等到差不多2時才開門

由開門開始前面只有兩三杯飲品下單
到下單時下了幾次店員都說沒有

到最後才直接說玄米茶、焙茶、生朱古力也沒有了
其實即是只可以叫煎茶
才開店10分鐘就一大半餐單上的飲品不能供應
到底是還沒準備好還是真的沒有了?

已經遲了差不多一小時開店但也不是所有飲品準備好

就是對面已經有茶湯會和comebuy
完全不值得再去

2023-07-01
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
見到做買一送一,但鋪內職員應該唔多開心啦。現場目測十幾人左右排隊,等拎野飲的人不多,見好多人見等杯野至少半個鐘以上,都周圍行下,間唔中返黎問下,見仲未有又出去行下。買杯野由排買飛到拎野飲等左45分鐘,聽到有人鬧等左個半鐘先有野飲。由買飛到出野飲成個過程都好似唔想做咁,嘆慢版。見到好多人見現場情況同聽到店內人講等勁耐先有,都選擇放棄唔買。請左啲咁嘅倒米員金真心為老闆感到擔心。希望老闆檢視下職員工作態度,否則影響生意及店舖形像。若非做買一送一,應該都無人願意會為左杯野等成個鐘吧。而且杯野亦未至於好飲到要為佢等成個鐘。罐裝係幾得意,味道正常。如非等咁耐,下次經過都會再幫襯,但為左佢等近成個鐘就不值了。
2023-06-18
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
2023-05-25 400 views
點解我杯野同其他人地post既相完全唔同?發生咩事呢?真係好激氣好難飲,點解咁都可以交到我手上?係稀到潲水咁,糖水溝左唔知咩咁,我叫左焙茶鮮奶珍珠,人地兩層分明嫁咼,我果個點解一交到我手已經係全部半透明好稀既茶色?本身我拎左之後雖然我覺得奇怪,但我無諗d咩,都行到好遠先開始飲,好唔對路咼一飲,齋糖水味,勁難飲,我不敢相信,因為我睇哂相先黎買,滿心期待,d珍珠又爛痴埋一pat,因為價錢關係,唔想浪費既心,都飲左一半,真係唔掂咼,掉左了
焙茶鮮奶珍珠
2023-05-04 296 views
🫖 焙茶控一定要飲呢間😌呢間之前做優惠個陣錯過咗早排行到口渴 就諗起呢間啦當時店內擺咗好多明星應援但我唔知係邊個🤣🤣所以主要都係飲呢到嘅焙茶🫖鮮奶焙茶 $36 店內標明話用咗日本近江茶我幾鐘意佢嘅茶味同奶味兩者平衡得幾好 茶味會更突出如果行過會想再飲 飲完會有飽肚感 但唔算好heavy 冰量都控制得幾好 甜度好似要咗微甜 個樽都幾靚🤣同埋佢係拉蓋嘅設計感覺會更衛生❣️❣️❣️仲見到有🍦食 搵日再去會一會佢😍😍😍
🫖 焙茶控一定要飲呢間😌

仲見到有🍦食
搵日再去會一會佢😍😍😍
  • 鮮奶焙茶
2023-03-26 304 views
店名: 小茶屋地址: 旺角豉油街29號地下4A號舖旺角站E2出口,行5分鐘環境: 外賣價錢:4/5味道: 5/5黑糖珍珠鮮奶抹茶❤️❤️❤️❤️❤️$38佢有不同甜度選擇,好難得黑糖系列都有得揀無糖,咁就試下無糖啦,健康啲🙈因為得黑糖嘅關係,其實無咩甜味,主要飲到都係抹茶🍵嘅甘味同茶味珍珠都算幾有咬口,亦都唔會太甜,令飲落去係卦抹茶嘅甘味,略帶少少黑糖香#stitchfoodie旺角 #stitchfoodie油麻地#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: 小茶屋

地址: 旺角豉油街29號地下4A號舖
旺角站E2出口,行5分鐘

環境: 外賣
價錢:4/5
味道: 5/5

黑糖珍珠鮮奶抹茶❤️❤️❤️❤️❤️

2023-02-17 331 views
呢間旺角茶飲店最signature 應該係個罐🤣 用呢個造型裝茶飲真心又靚又方便🫡 同主流嘅台式飲品舖唔同,佢哋主打抹茶、焙茶、煎茶等日式茶飲🇯🇵自己試嘅係店家招牌鮮奶抹茶 ($36)🍵 作為濃茶控,expect呢杯可以飲到濃香嘅抹茶味,同埋飲到奶底嘅香,所以嗌咗微糖,自己覺得甜度係啱啱好🥳 而且抹茶微甘,飲落都夠順口😛另一個72%純生朱古力 ($36) 聽講係店家嘅另一個招牌😝 朱古力嘅部分聽店員講係店家自己打出嚟,飲到朱古力落去個下感受到朱古力嘅醇🍫不過朱古力唔算好融,記得要搞勻啲先飲呀🤪

2023-02-09 240 views
疫情好轉立即相約朋友去旺角行街今日經過小茶屋叫左杯「鮮奶抹茶」抹茶味超濃郁飲得出係茶粉沖既奶同茶比例配合得宜有微甘味.唔會太甜包裝非常好.罐裝帶番屋企品嘗都絕對無問題
疫情好轉
立即相約朋友去旺角行街
今日經過小茶屋
叫左杯「鮮奶抹茶」

抹茶味超濃郁

罐裝帶番屋企品嘗都絕對無問題
鮮奶抹茶
鮮奶抹茶
2023-02-05 159 views
本身都好鍾意飲抹茶同焙茶,上OpenRice 見到呢間好似幾吸引,咁啱經過即刻買一杯焙茶豆奶試下。我叫咗焙茶豆奶少甜,呢間舖頭好特別,好似冇得少冰。第一啖飲落去覺得超重焙茶味,好surprise,本身以為叫豆奶會冇牛奶咁滑,但係我覺得豆奶一樣咁creamy,好正👍🏻👍🏻唯一嘅缺點就係冇得少冰,飲到最尾嘅時候,啲冰融左,杯嘢就會淡味左。下次絕對會專登再去飲,下次可能會試吓抹茶同埋雪糕❤️❤️❤️

豆奶焙茶
2023-02-04
TakeAway
豆奶焙茶
2023-02-01 146 views
2023限定焙茶雪糕!唔會死甜,而且份量好多雪糕筒即叫即整,雪糕筒獨立包裝,所以非常脆!就好似喺日本食個啲雪糕咁🤎🤎希望焙茶味雪糕可以由期間限定變恒常🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2023限定焙茶雪糕!

唔會死甜,而且份量好多

雪糕筒即叫即整,雪糕筒獨立包裝,所以非常脆!
就好似喺日本食個啲雪糕咁🤎🤎

希望焙茶味雪糕可以由期間限定變恒常🫶🏻🫶🏻🫶🏻
焙茶味雪糕
焙茶味雪糕
2023-01-24 193 views
好久無「掃街」,見近期疫情逐漸平穩,決定去旺角掃街。掃完夠想喝點東西,經過之前在社交媒體見過朋友打卡的網紅店小茶屋,決定試下。鮮奶抹茶 $39點了兩杯鮮奶抹茶,其中一杯加了蜜糖爆珠(加$10),抹茶味香濃,不會太甜,蜜糖爆珠口感好特別,咬下會有甜甜蜜糖味。飲品包裝精美,一拎上手忍不住影相打卡。雪糕 $32另外點了雪糕,濃郁茶香味,正!注意:餐廳有時會做優惠,例如某些飲品買一送一、第二件半價,落單前睇清楚有冇優惠。

鮮奶抹茶 $39
鲜奶抹茶

雪糕 $32
另外點了雪糕,濃郁茶香味,正!

2023-01-11
Type of Meal
Tea
鲜奶抹茶
2022-10-23 537 views
好鐘意飲茶既我終於去左試🥰鮮奶焙茶加咖啡椰果 $38星期六佢一開門我就去,點知佢個黑糖珍珠未預備好。😢😢聽店員推介試咖啡椰果啦唯有,其實係啫喱黎😂係好得意嘅罐頭方式包裝,暫時飲咗咁多年肥仔水嘅我都係第一次見😂打卡一流,好方便易拎,拎遠啲都唔驚倒瀉😂舖頭標榜自己係用日本嘅茶粉,用左日本茶粉真係唔同啲,係好濃既焙茶味,一路飲都感受到有啲茶粉係個口度😂雖然係貴少少 但都真係值得💕下次會試玄米茶!
好鐘意飲茶既我終於去左試🥰

鮮奶焙茶加咖啡椰果 $38

星期六佢一開門我就去,點知佢個黑糖珍珠未預備好。😢😢
聽店員推介試咖啡椰果啦唯有,其實係啫喱黎😂

雖然係貴少少 但都真係值得💕下次會試玄米茶!
2022-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)