2019-03-09 223 views
香港的台式茶飲店五花八門,在芸芸眾多的新舊茶飲之中,KOI的款式選擇不多,地點也不算方便,珍珠味道卻屬數一數二。記得天后亦曾經有分店,但現在只剩下太子及旺角兩家。旺角近H&M的分店長期滿人,沖出來的飲品沒有太子質素高,特別是珍珠質感,大部分時間太子比旺角的更好。來自50嵐,品牌包裝走年輕人路線。個人最喜愛的是珍珠蜂蜜綠茶。每次經過都必定會買一杯路上或回家喝。喜歡原因:甜甜的蜂蜜加上軟彈的無色珍珠,100分! (建議叫半糖,蜂蜜偏甜)

記得天后亦曾經有分店,但現在只剩下太子及旺角兩家。

2019-03-08
5 Minutes (Dine In)
$23 (Dinner)
  • 珍珠峰蜜綠茶
2019-02-24 324 views
呢日喺附近食完lunch,就想飲珍珠奶茶了。想起KOI的芋圓奶茶,就行去買。其實呢間店, 主推黃金珍珠的。但佢有另一樣野都好出名,我眼見都好多人叫,就係芋圓奶茶了!身為一個芋圓控,我都幾喜歡飲呢間的芋圓奶茶,間唔時心癢癢就會過來買。芋圓黃金珍奶  ($33)其實我本來只係叫芋圓奶茶,但呢度有樣野特別在,你叫芋圓奶茶(價錢比較貴),可以免費變兩溝,可以溝埋黃金珍珠。呢日我就揀左兩溝了,咁就可以一次過有兩種唔同口感!順帶一提, 呢度的飲品略甜,唔太嚐甜記得要減甜。芋圓細細粒的,似小珍珠(比一般珍珠小),所以好輕易就可以用飲管吸吮。食落有芋香, 很是不錯。黃金珍珠顏色好靚,口感都唔錯,但我個人都係喜歡芋圓多D~另外, 想講下呢度的芋圓份量是頗多的(我叫大杯),一個人飲晒一杯, 其實好飽肚, HAHA。所以如果你食到好飽再叫, 要諗一諗先喇!
呢日喺附近食完lunch,
就想飲珍珠奶茶了。
想起KOI的芋圓奶茶,
就行去買。

其實呢間店,
主推黃金珍珠的。
但佢有另一樣野都好出名,
我眼見都好多人叫,
就係芋圓奶茶了!

身為一個芋圓控,
我都幾喜歡飲呢間的芋圓奶茶,
間唔時心癢癢就會過來買。
芋圓黃金珍奶

芋圓黃金珍奶  ($33)

其實我本來只係叫芋圓奶茶,
但呢度有樣野特別在,
你叫芋圓奶茶(價錢比較貴),
可以免費變兩溝,
可以溝埋黃金珍珠。
呢日我就揀左兩溝了,
咁就可以一次過有兩種唔同口感!
順帶一提, 呢度的飲品略甜,
唔太嚐甜記得要減甜。

芋圓細細粒的,
似小珍珠(比一般珍珠小),
所以好輕易就可以用飲管吸吮。
食落有芋香, 很是不錯。
黃金珍珠顏色好靚,
口感都唔錯,
但我個人都係喜歡芋圓多D~

另外, 想講下呢度的芋圓份量是頗多的(我叫大杯),
一個人飲晒一杯, 其實好飽肚, HAHA。
所以如果你食到好飽再叫,
要諗一諗先喇!
2019-02-22
$33 (Lunch)
2019-02-21 142 views
這間台式飲品店是我其中幾間飲品的選擇排頭幾位。因為不單有珍珠選擇,還有芋圓底選擇。芋圓本來有甜度,所以我走甜。烏龍茶底不錯,加上小粒芋圓,芋圓的甜度令到整杯飲品剛剛好,芋圓都q彈。
2019-02-11 111 views
Encore無限次之芋圓奶茶!最欣賞係每次買嘅味道份量一致!差唔多有半杯芋圓!飲極都仲有,絕不欺場💫—-之前試過黃金珍珠🗣感覺上無乜特別🤷🏻‍♀️都係叫翻芋圓好d😌—-另外每一次響呢間分店買都係要等...今次仲過份得3杯野飲響我前面都要等成15分鐘🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️今日已經有4個店員,一人一個位我都唔知點解要等咁耐如果唔係俾面杯芋圓奶茶我一定唔會再買🤷🏻‍♀️—-
Encore無限次之
芋圓奶茶!

最欣賞係每次買嘅味道份量一致!
差唔多有半杯芋圓!

飲極都仲有,絕不欺場💫

之前試過黃金珍珠🗣

我都唔知點解要等咁耐

如果唔係俾面杯芋圓奶茶
我一定唔會再買🤷🏻‍♀️
2019-02-09 88 views
旺角行街行到熱熱地,諗都唔使諗,即刻諗起買嘢飲。呢條街附近總共有四至五間台式飲品店,天仁又成日飲,見呢間未飲過,即管試吓先揀咗一杯芋圓奶茶,有唔同杯裝size,細中大都有,今次揀咗中杯, $25 減咗半糖,甜度都仲啱啱好,如果揀全糖真係不堪設想。茶味夠香濃,飲入口亦都夠滑,而成杯野嘅精華,就係芋圓了芋圓有濃濃嘅芋頭香味,咬入口有種好粉而同時又好煙靭嘅口感,似咬緊一粒煙煙靭靭嘅芋頭蓉今次第一次飲,下次試吓其他味先

今次第一次飲,下次試吓其他味先

$25 (Last Night Supper)
2018-12-22 165 views
今天和朋友去旺角購物,因為店家衣服搞錯了號碼,要來回奔波才能拿到貨。為了安慰一下朋友受傷的心靈,我就說要請她喝手搖。旺角的選擇還算多,不過她沒喝過koi,我之前試過覺得不錯,於是就買了一杯給她。熱黃金珍奶(中,$23)熱飲只有中或者大杯的,因為快到飯點,所以我們只買了中杯的。甜度是25%,微微的甜味,茶味和奶味都比較突出,這次的珍珠比我之前吃過的要稍微硬一點。要再一次說,koi這次的聖誕杯子設計真的好好看,很有手感。
黃金珍奶

熱黃金珍奶(中,$23)
2018-12-22
5 Minutes (Dine In)
$23 (Dinner)
黃金珍奶
2018-12-12 96 views
逛街之選行行下街,有點渴,經過Koi The,飲番杯先!之前在旺角另一間分店喝過,都不錯,所以今次都是叫了「芋圓烏龍奶」。Koi The 的芋園不比別家出名的,對我而言,芋圓粒小小的,入口合適,芋園煮得合宜,非常煙韌,有𡁻口!而且,芋圓有芋圓粒,所以每粒都要吃最欣賞是,有細size非常適合逛街時喝一杯,不多也不小!喝太多會肚脹,也要找洗手間。非常大愛這個Size!溫馨貼士:愛茶味重的你,記得叫「茶濃」(即少奶)!*此分店是不供應熱飲的
逛街之選

芋圓烏龍奶

最欣賞是,有細size

溫馨貼士:
愛茶味重的你,記得叫「茶濃」(即少奶)!

*此分店是不供應熱飲的
芋圓烏龍奶
2018-10-30 136 views
每次經過油痲地都會見到呢間KOL大排長龍! 所以都無咩機會試到。但呢次我居然係旺角弼街都見到都分店,而且果個時候一個人都無,於是就買左杯試下la~我叫左熱的奶綠加竽圓少糖!叫熱的飲品感覺健康點。飲品杯挺漂亮的,質感都不錯!奶綠和天仁銘茶的味道好似,相似度有90%以上。不過竽圓較軟身!不知道是不是熱飲的問題。我個人比較喜歡一些Q彈一點的口感。不過竽圓的香竽味都算濃!喜歡竽圓又喜歡軟身的朋友應該很中意!我個人喜歡有咬口的竽圓就覺得一般般。

我叫左熱的奶綠加竽圓少糖!叫熱的飲品感覺健康點。

2018-10-25
2018-10-29 94 views
同同學約出嚟食完飯無野做~係旺角周圍行下見到成條街好多人都拎住杯野啜啜下 我地都想飲埋一份🤤其中一個同學推介話KOI芋圓好飲 咁就去試下啦 一人叫左一杯🥤🥤🥤我最近對黑糖好著迷 叫左杯黑糖奶茶加左珍珠嘅~佢地嘅珍珠好特別 係黃金珍珠 咬落好彈牙 愈嚼愈過癒😍另外兩杯一杯係芋圓奶茶 一杯係珍珠奶茶雖然三杯都係奶茶 但係!確實係飲到分別 唔似有d鋪頭所有野都同一個底沖出嚟一樣味1.芋圓奶茶:芋圓溶左落杯奶茶粉粉地 芋香味幾出好夾!2.黑糖珍珠奶茶:叫左少甜 自然會少左黑糖嘅焦香 所以就無咁濃 如果大家唔怕甜飲黑糖就唔好改甜度喇😉3.珍珠奶茶:比較起其他兩杯就係最普通嘅但都係好飲嘅呢間野最抵讚嘅係佢嘅細杯係真係細 好岩女仔一手拎住 份量岩岩好 飲得曬又唔會太飽 可以有quota再食其他野
同同學約出嚟食完飯無野做~係旺角周圍行下

見到成條街好多人都拎住杯野啜啜下 我地都想飲埋一份🤤
黑糖珍珠奶茶

另外兩杯一杯係芋圓奶茶 一杯係珍珠奶茶
1.芋圓奶茶:芋圓溶左落杯奶茶粉粉地 芋香味幾出好夾!
3.珍珠奶茶:比較起其他兩杯就係最普通嘅
但都係好飲嘅

2018-10-17
5 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
黑糖珍珠奶茶
2018-10-17 102 views
友人介紹,是他會encore 的珍奶,買了一杯試試芋圓烏龍奶 ($21) ,微糖去冰奶味不夠,但芋圓是好吃的那種,本身點了微糖,和芋圓的甜度配搭恰到好處,而且芋圓份量很足,芋圓大小亦剛好,每一啖都飲到芋圓,而飲完成杯就不會飲剩芋圓,抵讚👍🏻
友人介紹,是他會encore 的珍奶,買了一杯試試

芋圓烏龍奶 ($21) ,微糖去冰

2018-08-21 240 views
甜!甜!甜!甜甜甜甜甜!就是我對這家飲品店的評價!原本打算飲「天仁」,但眼見太多人排隊了,就多了心去留意到在對街不遠處的「KOI」...看見店面不錯,帶點西式的味道,感覺應該不錯,便好奇一試。結果便伏了......以杯子的份量來看,小杯也要$21,可真一點都不便宜呢!「蒟蒻奶茶」口味好像很特別!平時就愛吃蒟蒻啫喱,所以便點了這個口味!怎知吸一口後...真的是太甜了吧!!!而且奶茶味道一點都不真實,茶味極淡,完全沒有茶香!像沖粉的奶茶味道!感覺很化學...蒟蒻味道也很假,口感實實的,形狀四方粒狀,完全沒煙煙韌韌的Q彈感!然而也試了朋友那杯「芋圓奶茶」,已經是小甜的了,但都是很甜!甜得有點過份!為什麼這麼甜?不喜歡!
甜!甜!甜!甜甜甜甜甜!
就是我對這家飲品店的評價!

結果便伏了......

以杯子的份量來看,小杯也要$21,可真一點都不便宜呢!

蒟蒻奶茶

為什麼這麼甜?不喜歡!
2018-08-20
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
$21 (Tea)
2018-08-17 149 views
今日晏左食早餐,所以食完早餐都已經中午!決定去附近買野飲太子呢邊都幾多手作飲品,台式飲品都好多 所以求其揀咗呢間,見佢唔係太多人排隊,所以因為唔想等太耐就揀咗~ 佢嘅選擇都好多,一時分唔清邊啲係招牌,我就揀咗黃金珍奶 見佢門面擺設都係好似呢一款等咗唔夠5分鐘,就已經可以拎得啦驟眼睇落係同珍珠奶茶差唔多,只不過珍珠係「黃金色」 味道方面,奶唔算差,奶味都重,但有茶應該更好味,黃金珍珠就冇乜味道!純粹係追口感~ 不過我就覺得試一次就已經夠
今日晏左食早餐,所以食完早餐都已經中午!決定去附近買野飲
太子呢邊都幾多手作飲品,台式飲品都好多

佢嘅選擇都好多,一時分唔清邊啲係招牌,我就揀咗黃金珍奶
見佢門面擺設都係好似呢一款

等咗唔夠5分鐘,就已經可以拎得啦

驟眼睇落係同珍珠奶茶差唔多,只不過珍珠係「黃金色」
2018-08-11 168 views
跟朋友食飽午飯, 想試而家好流行的黑糖珍珠奶茶, 途經呢間店有賣所以就去買2杯試下下著雨, 但當時都有很多客人等緊飲品, 店員都好忙碌, 店內都好清潔衛生最後我地買左2杯厚黑糖鮮奶加珍珠小杯裝 $28中杯裝 $32黑糖掛杯效果一般, 但飲落好香濃黑糖味, 珍珠係白色的幾特別, 好煙韌呀, 少糖都唔會太甜朋友飲半糖都讚好

最後我地買左2杯厚黑糖鮮奶加珍珠

小杯裝 $28

中杯裝 $32

朋友飲半糖都讚好

2018-08-10
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
  • 沖繩黑糖鮮奶加珍珠
2018-08-09 127 views
飲過一次之後一直都想再飲,終於有機會喇。今次都係點番呢杯黃金珍奶。黃金珍珠超級彈牙,口感一流,念念不忘都係因為呢個口感奶茶其實唔算岀色,茶味好淡,奶味較重。下次可以試下其他款式。
飲過一次之後一直都想再飲,終於有機會喇。
今次都係點番呢杯黃金珍奶。黃金珍珠超級彈牙,口感一流
,念念不忘都係因為呢個口感
奶茶其實唔算岀色,茶味好淡,奶味較重。
下次可以試下其他款式。
黃金珍奶(大)
2018-08-09
黃金珍奶(大)
飲過呢間都有5次以上台灣50嵐嘅創辦人再次成功開左KOI將沏茶精神傳至國外KOI Thé喺旺角兩間分店都有飲過每次都好多人 都要等10分鐘到試過放工後要等半個鐘先飲到每次去旺角都會飲一杯因為呢度整嘅芋圓同一般台式飲品店有唔同甜甜地而且細細粒有咬口岩哂芋圓控嘅我除左價錢相對比較平之外仲可以叫細杯 唔洗大大杯飲唔哂而浪費芋圓奶茶 (少甜 少冰)$21(細size)$25(中size)食得出濃郁嘅芋頭味少甜會比較有微微嘅紅茶香味芋圓細細粒 Q彈煙煙韌韌好有咬口真心推介比芋圓控嘅朋友!厚黑糖奶茶 (半糖 少冰)$21(細size)香味醇厚濃郁黑糖亦比果糖健康混合黑糖又不失茶香味飲落口感柔滑甜度剛剛好 味道ok!
飲過呢間都有5次以上

甜甜地而且細細粒有咬口
岩哂芋圓控嘅我
除左價錢相對比較平之外
仲可以叫細杯 唔洗大大杯飲唔哂而浪費

芋圓奶茶 (少甜 少冰)
$21(細size)

$25(中size)

食得出濃郁嘅芋頭味
少甜會比較有微微嘅紅茶香味
芋圓細細粒 Q彈煙煙韌韌好有咬口

真心推介比芋圓控嘅朋友!

厚黑糖奶茶 (半糖 少冰)
$21(細size)

香味醇厚濃郁
黑糖亦比果糖健康
混合黑糖又不失茶香味
飲落口感柔滑
甜度剛剛好 味道ok!
2018-08-04
Type of Meal