2024-07-15 1194 views
Dirty - $60朋友叫的奶啡比例幾好Espresso Tonic - $60略嫌偏酸不過好鍾意佢一開始個層次咁分明好靚醬油漬三文魚Egg Drop - $98唯一有道唔好就係因為我同朋友Share嚟食所以切開食之後就搞到有啲Messy不過都無阻我哋要進食嘅心醬油漬三文魚配蕃茄呢個組合感覺好Fresh好Juicy有啲生菜感覺又幾脆口加埋雞蛋可以豐富個口感松葉蟹肉意粉 - $138呢個意粉嘅蟹籽同埋蟹肉嘅份量一啲都唔少所以成個意粉都有好濃郁嘅蟹味差唔多每啖都食到蟹肉同埋蟹籽意粉嘅軟硬度適中呢個絕對值得回頭再食All day breakfast - $108個牛角包都幾香脆鬆化炒蛋夠晒大份香滑煙三文魚花打開原來勁大塊勁厚蕃茄仔輕輕燒過好似更加Juicy最欣賞係個Bacon因為平時我都唔係咁鍾意食驚佢太鹹但呢個Bacon唔會太鹹或者太硬幾啱我口味開心果牛乳毛巾蛋捲 - $68好少會比爆分但呢個毛巾蛋捲真係好有驚喜初頭覺得佢細細嚿有啲貴但係食落覺得都幾值呢個價蛋捲個外層Cream味勁濃同埋勁滑入邊嗰層個開心果味超級濃鍾意食開心果嘅朋友一定要試吓而且成個蛋捲嘅口感都幾厚實食完勁滿足
Dirty

鍾意食開心果嘅朋友一定要試吓
而且成個蛋捲嘅口感都幾厚實
食完勁滿足
2024-07-12
$250 (Lunch)
醬油漬三文魚Egg Drop
松葉蟹肉意粉
開心果牛乳毛巾蛋捲
這家算是📍深水埗 少有開到1900 的CAFE分了室內和室外 外內都是走個木系調的設計燈光溫和 更能令人放鬆身心 享受眼前的咖啡☕️美食😋✨開心果牛乳毛巾蛋卷 $68店主大推這款毛巾蛋卷!!個人也覺得來到這裡的話 也要試試這份~內層的開心果香濃 還超級smooth ~~雖然看起來是個creamy 卻不甜膩~最外層的像個蛋卷片 薄身 味道不濃不甜 搭上中間的開心果🤤🪄✨又有像開心果奶酪 非常有趣!又好吃😋

✨MOCHA(cold) $55他們的咖啡☕️底帶小酸 但和牛奶加在一起又合 又減低酸感 滑順~舒服~而咖啡的上層 就加了小小顆黑巧克力🍫令整份不但增加了口感 更提升味道上的層次~一直聽其他人說深水埗 有不小好喝又CHILL 的咖啡廳 KOKONI 雖是家亂走底下找到的CAFE 不過令我現在相信深水埗 真是個深藏不露的好地方🥰(閒時可以多來發挖深水埗其他CAFE 呢~
這家算是📍深水埗 少有開到1900 的CAFE
分了室內和室外 外內都是走個木系調的設計
燈光溫和 更能令人放鬆身心 享受眼前的咖啡☕️美食😋

開心果牛乳毛巾蛋卷
✨開心果牛乳毛巾蛋卷 $68
又有像開心果奶酪 非常有趣!又好吃😋

MOCHA(cold)
✨MOCHA(cold) $55

一直聽其他人說深水埗 有不小好喝又CHILL 的咖啡廳
(閒時可以多來發挖深水埗其他CAFE 呢~
2024-07-28
$123 (Tea)
開心果牛乳毛巾蛋卷
MOCHA(cold)
2024-08-18 695 views
員工態度惡劣,除了收銀短髮姐姐本來落單話食物要等15分鐘,後來等咗30分鐘想善意查詢,咖啡部金毛姐姐只係啤一啤冇做任何回應,之後廚房姐姐上菜,想要求多啲餐具,佢只係惡劣地指住餐具方向,完全不友善,用餐體驗極度失望
員工態度惡劣,除了收銀短髮姐姐

週末四點黎到基隆街💬竟然Kokoni室外位有三個為左佢既抹茶甜品而去😍叫左個呼聲好高既Matcha special🍵係抹茶X燕麥奶X豆腐既組合抹茶味絕對夠濃混合之後仲可以啜到豆腐既碎碎!雖然豆腐味唔係同抹茶一樣咁濃但個味道都合格~當佢係一杯matcha latte咁飲都開心🥳Matcha sundee $78 係抹茶雪糕X蕨餅X紅豆配一酌濃抹茶液既組合~~雪糕係標榜用北海道3.6牛乳真係好香既奶味 相反就無latte味咁濃但係加埋個一酌抹茶液就成個濃度🆙😍蕨餅又夠煙韌值得一戰🤓
週末四點黎到基隆街💬
竟然Kokoni室外位有三個
為左佢既抹茶甜品而去😍

叫左個呼聲好高既Matcha special🍵
係抹茶X燕麥奶X豆腐既組合
抹茶味絕對夠濃
混合之後仲可以啜到豆腐既碎碎!
雖然豆腐味唔係同抹茶一樣咁濃但個味道都合格~
當佢係一杯matcha latte咁飲都開心🥳

Matcha sundee $78
係抹茶雪糕X蕨餅X紅豆
配一酌濃抹茶液既組合~~
雪糕係標榜用北海道3.6牛乳
真係好香既奶味 相反就無latte味咁濃
但係加埋個一酌抹茶液就成個濃度🆙😍
蕨餅又夠煙韌
值得一戰🤓
Matcha sundee
2024-04-10 755 views
環境無乜野,order左杯 matcha special,無咩特別,但辣肉腸意粉就真係好伏,完全無味 ,重點係有個中年女士唔知係老闆定staff個態度又差,唔會再去🙄
2024-04-01 651 views
份量:好少,三個人叫咗三碟主食加一個小食同三杯嘢飲,食完都好似冇食味道:嘢食嘢飲都好一般,係薯條個醬可以叫咗3個主食:All Day Breakfast,蟹肉意粉同卡邦尼意粉,前兩者一般,但卡邦尼都幾唔好味,得蛋黃味☹️衛生:啲碟同餐具有啲嘢食跡 環境:室內好大陣廚房味,於是揀咗坐出面,點知室外好多蟲蟲飛飛另外,我哋去到嘢食選擇唔多,得三個主食(我哋已經揀晒),小食就剩返薯條同沙律,可能係咁啱果陣賣晒,所以都試唔到其他嘢,但就幾上Order嘅嘢食味道,唔會再有下次了。好:- 可以帶寵物坐出面- 好似唔算多人(下午時間),可以坐耐啲

味道:嘢食嘢飲都好一般,係薯條個醬可以

衛生:啲碟同餐具有啲嘢食跡

好:
- 可以帶寵物坐出面
- 好似唔算多人(下午時間),可以坐耐啲
2024-04-01
2024-03-29 451 views
一個人今晚未知食咩好,朋友叫我去呢間試下,外形在這條街比較突出,坐下感覺不錯,我點咗蜆肉意粉及青檸梳打,意粉送上侍應即講先食原味再添辣油,入口有好重蒜香牛油味,之後再加辣油又是另一種層次,原來辣油是自家製飲品就正常,再來一客炸墨魚咀好香脆,點上佢地自家醬料增添味道,顯示佢地對食物要求。今次掛住食只得意粉相
2024-03-28
由於本人啱啱喺附近部電單車,要換偈油🤣中間空檔咗個時間唯有就喺附近搵間cafe 飲住咖啡等😏門面就好似咁樣,一個優勢就係可以望到街咩情況吖嘛,揸車嘅人應該明白我講咩🤣我叫咗一杯抹茶特調,好濃既豆奶味道,如果鍾意牛奶味嘅話建議可以選擇其他,但整體依杯都係我想飲到既味道👍🏻🫶🏻而我朋友就叫咗一杯咖啡同埋意粉,等候時間亦都比較耐,如果趕時間嘅朋友就唔好考慮喺度食午餐,如果搵個地方打發時間嘅就OK另外可以講吓現場播住Queen嘅歌,有啲品味,哈哈😆

由於本人啱啱喺附近部電單車,要換偈油🤣
中間空檔咗個時間唯有就喺附近搵間cafe 飲住咖啡等😏

另外可以講吓現場播住Queen嘅歌,有啲品味,哈哈😆
2024-03-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
滿心歡喜去試佢地嘅芝麻latte同焙茶latte,仲叫咗抹茶圈蛋蛋糕、Egg Drop⋯⋯點知真係好失望,兩杯都係完全飲唔倒原味,不單冇芝麻、焙茶味,連奶都係唔滑冇奶味的,似奶精咁😮‍💨⋯⋯究竟點樣冇心機沖、或亂沖先會可以一連兩杯都係咁失敗嘅呢?!抹茶圈蛋蛋糕只似係A1 $30嘅質素,egg drop蛋係實實地⋯⋯唉,仲特登初五搭車過嚟食,兩個都好不爽好失望😞正評的係服務員有笑容有禮,環境尚算可以,不過應該會有一排唔會嚟喇,始終深水埗好多高質地方。
唉,仲特登初五搭車過嚟食,兩個都好不爽好失望😞
2024-02-14
$130 (Lunch)
2024-01-28 421 views
同太太去深水埗搵聖誕裝飾,非常多人。經過一輪艱辛博鬥,打算行過去食薯名點心店。途經基隆街發現一間小店,門口幾有心思,入去一試。入座被安排到4⃣️人枱,日系風格舒服,高樓底感覺開揚。店內坐位不多,半滿左右。碰巧「浪Nami」,港日料理居酒屋,以寄居蟹一期一會形式,寄居於這間Coffee 店。三個月(2023年11月至2024年1月)內提供另類晚餐體驗。 Crossover menu 新穎有趣,點了以下幾款:黒田官兵衛 Home Made Cafee Gin Soda首次試Coffee cocktail ,氈酒和凍咖啡原來很搭配。加上蜂蜜、橙皮咖啡和soda,苦中帶有烈酒的豐富口感不錯,值得一試。梅漬蕃茄吃起來有話梅及蜂蜜的香氣,酸酸甜甜、冰冰涼涼的,刺激味蕾及開胃。薯條配自家特色醬2⃣️款醬都是自家制,用分子料理方式創造出來。辣椒油味爆快速度快之餘不至於死醬,幾過癮。青辣椒醬味有少少乳酪平衡辣度。唐揚炸雞心薄薄外層粉衣香脆,咬落會聽到卜一聲,雞心肉質嫩滑多汁,帶有沙律醬蛋香味道帶出層次感。先係咬開粉衣嘅脆口感,之後雞心味道和醬。 31日熟成但馬牛和牛牛舌心整條牛舌心熟成後味道非常濃郁,肉質鮮嫩有

Crossover menu 新穎有趣,點了以下幾款:

烈酒的豐富口感不錯,值得一試。

梅漬蕃茄

薯條配自家特色醬

唐揚炸雞
先係咬開粉衣嘅脆口感,之後雞心味道和醬。

31日熟成但馬牛和牛牛舌心
整條牛舌心熟成後味道非常濃郁,肉質鮮嫩有咬勁,油香味重但不膩。椒鹽帶出牛舌鮮肉,沾上自家製莎莎醬瞬間令味道變得不同,清新開胃!

港產臘味蛋汁長通粉
港式臘味同西式通粉出乎意料地夾,煎香的臘腸油香跟薄芝士片被長通粉充分吸收,口感濃郁又不太膩,喝一口coffee cocktail,正!

薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉
對雞肝一般的太太都讚的意粉,完全沒有氣味略重的情況。可能之前的份量太足,已經吃不完,有點過意不好🥹。

總結
價錢經濟,位置舒適,製作用心,菜式有新意。下次來品嚐咖啡☕️。

• 31日熟成但馬牛和牛牛舌心
  • 港產臘味蛋汁長通粉
2024-01-26 346 views
帶住隻狗求其搵間寵物友善嘅Cafe去食嘢,外面啲木凳已經唔好坐,嗌左個108嘅all day breakfast,3塊細煙肉一條細香腸,幾粒車厘茄,一pat炒蛋,幾塊沙律菜🤦🏻‍♀️一個女仔食完都吾飽。另老公嗌左個138卡邦尼意粉,份量又係勁少。食幾啖已經冇晒😂加多兩杯咖啡.3百幾埋單完食吾飽真係冇下次😅大家諗清楚先好幫襯。吾怪得間舖又12點午餐時間完全冇人。兩公婆轉個頭要去食tea先搞得掂。太餓😂😂
吾怪得間舖又12點午餐時間完全冇人。
兩公婆轉個頭要去食tea先搞得掂。太餓😂😂
去吃中午飯,他們說要等待一會,怎料原來是等待1小時才有東西吃。一個卡邦尼意粉做了1小時,我發現就算遲來的客人也比我們早上菜,之後才發現原來廚房故意儲起單儲夠一定數目才做,太浪費時間了,沒有下次了,也許這家餐廳只是做一次性的客人。烹調了1小時的卡邦尼意粉吃上去沒有什麼特別,份量比較少味道也很一般。卡邦尼意粉上有一隻生蛋,吃起來沒有蛋的味道,但是他的顏色很殘,除了外觀沒有味道。這家餐廳也提供水杯,可是他們是用紙做的水杯,感覺上有一點不環保。

2024-01-20
$200 (Lunch)
香港首創寄居形式的餐廳---名叫「浪Nami」「浪Nami」是一間以寄居形式經營的港日料理居酒屋。他們的概念來自日本,以一期一會的形式,暫時寄居於 @kokoni_co,於晚上為客人帶來不同的體驗。「浪Nami」採用本土香港特色的食材為主角,再運用烹調手法將傳統與新思維結合,為客人帶來意想不到的享受。➰前菜 & 小食➰1.梅漬蕃茄($28)非常開胃的一道前菜,蕃茄用梅子醃製,先是梅子漬的酸酸甜甜醋酸味,後是話梅的梅味,最後是蕃茄的茄味,非常開胃。2.薯條($58)薯條炸得外脆來軟,非常喜愛他們兩款自家製嘅醬料,一款是麻辣辣椒油,而另外一款印度辣椒醬。我和家人都十分喜歡這款青色的印度辣椒醬,帶有一點果味,亦有點奶味,微微辣味,配搭薯條食到停唔到口。3.唐揚炸雞心($58)第一次吃炸雞心,非常特別。外層脆卜卜的,內裏軟熟多汁,食落不像雞心,似雞肉,沾上他們自家製的醬汁,非常惹味。4.和牛脂炒什菌($38)由三款什菌炒製而成的。廚師以慢煮形式,用上和牛的油脂來炒什菌,菇味非常濃郁,配上大量的蒜香,非常好食。➰主食➰1.港產臘味蛋汁長通粉($128)第一次食港西fusion 的長通粉,用上香港
香港首創寄居形式的餐廳---名叫「浪Nami」
「浪Nami」是一間以寄居形式經營的港日料理居酒屋。
他們的概念來自日本,以一期一會的形式,
「浪Nami」採用本土香港特色的食材為主角,
再運用烹調手法將傳統與新思維結合,
為客人帶來意想不到的享受。
➰前菜 & 小食➰
1.梅漬蕃茄($28)
非常開胃的一道前菜,蕃茄用梅子醃製,
2.薯條($58)
3.唐揚炸雞心($58)
4.和牛脂炒什菌($38)
➰主食➰
1.港產臘味蛋汁長通粉($128)
第一次食港西fusion 的長通粉,用上香港傳統臘味,配上香滑的蛋 汁烹調而成,非常特別。
2.薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉($128)
非常特別的一道意粉,用上雞肝烹調而成,食落淡淡雞乾的香味。媽媽最愛。
3.31日熟成但馬牛和牛牛舌心($118)
非常軟嫩有口感的牛舌心,食落牛味非常濃郁,且非常爽口,
配上旁邊的沙律菜或和蕃茄漬物,不會太油膩。
➰飲品➰
1.Strawberry mojito($58)
由士多啤梨Mojito製成的酒精飲品,易入口,識合不太飲酒的女士們。
2.Home made Cafee Gin soda($68)
有驚喜的咖啡Gin酒,
他們的咖啡豆選用了我最愛的Nutty味道,
飲落去層次豐富,帶點朱古力,果仁的香味,我飲咖啡酒嘅人士必點。
留意:

首度寄居期是2023年11月至2024年1月(暫定)。
如有需要請社交平台DM留座!
2023-12-18
$250 (Dinner)
  • Home made Cafee Gin soda
  • 31日熟成但馬牛和牛牛舌心
  • 和牛脂炒什菌
  • 唐揚炸雞心
  • 薯條
  • 梅漬蕃茄
2024-01-07 202 views
被圍繞住聖誕氣氛🎄嘅門口同用心製作嘅老闆💖,吸引咗我入去試嘅港日料理居酒屋寧靜嘅小館內,擁有著非一般的港日嘢食combination 配搭,✨以本土食材為主角,並運用日式烹調技巧,演繹非一般料理✨🔸梅漬蕃茄🍅酸酸甜甜,梅味剛恰到好處嘅小蕃茄,好開胃🤭🔸薯條識食梗係要食佢嘅醬汁,自家製特色醬料,港式辣椒油(橙黃色)+青辣椒乳酪味(青綠色),出奇地同薯條非常合襯👍🏽🔸唐揚炸雞心店主選材用心💓,雞心結實,口感同味道上都比一般雞肉爽脆,佐酒一流🍸🔸和牛脂炒雜菌廚師用上A5和牛脂,翻炒雜菌,完全唔會油膩,仲香氣四溢👈🏽5星星推薦✨🔸31日熟成但馬牛和牛牛舌心⭐️⭐️重點必試⭐️⭐️精選牛舌心,廚師取其最有口感味道嘅部份,厚切爽口,再蘸沾蕃茄,又一清新食法🔸港產臘味蛋汁長通粉富有港式特色,以臘腸潤腸製作意粉,效果惹味討好👍🏽👍🏽🔸薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉另一⭐️⭐️大膽用心之作⭐️⭐️,以雞肝煮意粉,第一次嘗試,味道雖然複雜,旦意想不到的夾,值得本土大推———————————————✨酒水都非常不一樣✨🔸黑田官兵衛 Home made Coffee Gin soda ☕️鐘意飲咖啡嘅你,又想有d酒精Gin Tonic落

🔸梅漬蕃茄🍅
酸酸甜甜,梅味剛恰到好處嘅小蕃茄,好開胃🤭
🔸薯條
🔸唐揚炸雞
🔸和牛脂炒雜菌
🔸31日熟成但馬牛和牛牛舌心
⭐️⭐️重點必試⭐️⭐️
🔸港產臘味蛋汁長通粉
富有港式特色,以臘腸潤腸製作意粉,效果惹味討好👍🏽👍🏽
🔸薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉
———————————————
✨酒水都非常不一樣✨
鐘意飲咖啡嘅你,又想有d酒精Gin Tonic落肚
🔸Strawberry mojito🍓
居酒屋甜蜜夜,女仔就岩哂充滿士多啤梨味,又帶有Fresh嘅mojito
Dining Offer
Tasting Event
2024-01-06 183 views
出去深水埗買下手作嘢,行吓行吓又到食飯時間🧐見呢間cafe夜晚都有開,就行埋去望下原來依家同緊居酒屋「浪Nami」合作用寄居形式經營🐌主打以🇭🇰本地食材為主嘅fusion菜🌟蕯摩赤雞雞肝蘑菇意粉平日食串燒已經好鍾意叫雞肝估唔到雞肝配蘑菇都咁好食小小嘅油脂香配埋會甘嘅味道真係令人食指大動🌟港產臘味蛋汁長通粉臘味嘅玫瑰露酒味香濃配搭芝士煮成Carbonara好得意用左中間通心嘅maccheroni啲臘味味都吸晒入通粉度超惹味又唔油膩🌟31日但馬熟成牛和牛牛舌心牛舌心非常嫩滑🤤入面超juicy每咬一啖油脂慢慢滲出來好食到秒速清左碟🌟浪人薯仔沙律去居酒屋一定要食佢嘅薯仔沙律🥔🥗因為唔同嘅居酒屋都有自己嘅recipe依度嘅薯仔沙律用左軟綿綿嘅魷魚薯仔洋蔥同蟹籽加上調味到位🌟和牛脂炒雜菌高級牛油炒雜菌真係香好多🧈🌟薯條配自家製辣醬依個薯條大推😍嗰自家製辣醬真係好好食有印度青辣椒醬同辣油蛋黃醬青辣椒醬味道特別又有層次先有少少辣味,之後會有陣士多啤梨味,再之後先係辣椒味辣油蛋黃醬就辣得來有少少麻2種醬都辣得溫和😌辣味唔會揮之不去唔食得辣嘅朋友都絕對食得到👍🏻🌟梅漬蕃茄蕃茄好細心剝好晒皮入口無渣之餘仲爆
出去深水埗買下手作嘢,行吓行吓又到食飯時間🧐
見呢間cafe夜晚都有開,就行埋去望下
原來依家同緊居酒屋「浪Nami」合作

🌟薯條配自家製辣醬
依個薯條大推😍嗰自家製辣醬真係好好食
有印度青辣椒醬同辣油蛋黃醬
青辣椒醬味道特別又有層次
先有少少辣味,之後會有陣士多啤梨味,再之後先係辣椒味
辣油蛋黃醬就辣得來有少少麻

入口無渣之餘仲爆汁
酸酸微微好醒胃

🌟雜賀 {Strawberry Mojito}
傳統嘅mojito加左士多啤梨
味道冇咁單調,嗰顏色仲好適合打卡

🌟黑田官兵衛 {Homemade Coffee Gin Soda}
Coffee gin係用嘅自家espresso調配出嚟
味道香氣濃郁,做出嚟嘅cocktail別有特色
食得出食材高質,性價比高,menu嘅菜式都十分有心思🥰
裝修以簡約木系為主,座位不多但勝在夠寬敝