忙裡偷閒的一天!係深水埗嘅kokoni有舒適闊落嘅空間,同家人朋友飲下咖啡,食個甜品chill下完全沒問題💯 呢度有小吃同甜品,當然主打都係手沖咖啡啦😚—————🤍 Matcha Special $60視角上已經非常吸引~ 抹茶控不可錯過💓 味道唔會好濃,但茶味突出,飲落去唔會有粒粒,好smooth,抵讚👍🏻🤍 Iced Latte $50同樣層次非常分明,飲落去咖啡豆香十足,小編我幾鍾意,牛奶方面都係好smooth同埋唔會好甜,natural D無落糖係最好的🎉 稍嫌冰有D多同散,飲上來影響左個享受😬

—————
🤍 Matcha Special $60

🤍 Iced Latte $50
2022-03-01 43 views
深水埗有好多設計簡約嘅咖啡小店,早前行經深水埗,諗住坐底飲杯野,所以就去咗Kokoni coffee。自家製牛角窩夫 Homemade Croffle ($88)口感酥脆,唔會太油膩。表面放咗抹茶雪糕、紅豆蓉、士多啤梨片同抹茶蕨餅,有和風同西洋風交集嘅感覺。抹茶 Roll Matcha Roll ($60)表面撒有抹茶粉,食落有抹茶嘅甘味,正常質素。黑芝麻拿鐵 Black Latte (Sesame base+milk) (Hot: $50/ Iced: $55)味道清淡,可能因為鮮奶本身冇咩味,所以飲落似芝麻水。焙茶拿鐵 Hojicha Latte (Hot: $50/ Iced: $55)

抹茶 Roll Matcha Roll ($60)
表面撒有抹茶粉,食落有抹茶嘅甘味,正常質素。

味道清淡,可能因為鮮奶本身冇咩味,所以飲落似芝麻水。

2022-01-10
Tea
2022-02-10 39 views
深水埗大南街一帶開咗好多間cafe,而呢間主打係佢嗰爆餡吐司,於是今次就嗌左鰻魚吐司。本身其實見佢都幾多好評,係抱有期待咁樣去試嘅。結果我覺得,個賣相係幾靚,但係個鰻魚為略為比較薄身,而且都比較少,個味道都唔好抱有太大期望。如果你話只係嚟影相,我會覺得係igable既,因為成間店個裝修都好日式,好岩一啲想靜靜地黎做野既人。不過可能我本身抱有更多嘅期望,先會失望。另外我仲叫咗佢杯matcha,感覺都係打卡為主,我覺得味道就不過不失。不過,最後一定要提嘅就係,佢係一間pet friendly既cafe,如果有養寵物嘅,一定要帶啲仔仔女女黎影下相。

① 龍蝦沙律𝙀𝙜𝙜 𝘿𝙧𝙤𝙥🍞 ($92)// 𝙆𝙤𝙠𝙤𝙣𝙞 的鹹食主要有𝙀𝙜𝙜 𝘿𝙧𝙤𝙥和沙律🥗,龍蝦沙律的份量很多!而且有很多龍蝦蝦肉🦞✨不會有伏的又好食ᕕ ( ᐛ ) ᕗ //𝙁𝙤𝙤𝙙: 🌕🌕🌕🌕🌕 🌘② 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 🧇 ($88)// 今期的𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚是芒果醬配雪糕🥭~味道酸酸甜甜涼浸浸很有夏天的味道✨ 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚蠻香口的,很喜歡這樣的配搭😚//𝙁𝙤𝙤𝙙: 🌕🌕🌕🌕🌕 🌘③ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 🍵($55)// 𝙆𝙤𝙠𝙤𝙣𝙞的抹茶拿鐵漸層美美噠~♥︎不過抹茶味道喝起來卻沒有看起來的濃啦🍵//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑 ④ 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 🖤 ($50)// 這款黑芝麻拿鐵很濃稠,喝起來就好像芝麻湯圓味道🖤覺得比抹茶拿鐵還要好飲!//𝙁𝙤𝙤𝙙: 🌕🌕🌕🌕🌕🌑.🪑Kokoni Coffee (深水埗)深水埗基隆街156號地舖🍮#aiiifoodie#aiiifoodie_shamshuipo #aiiifoodie_深水埗
① 龍蝦沙律𝙀𝙜𝙜 𝘿𝙧𝙤𝙥🍞 ($92)
𝙁𝙤𝙤𝙙: 🌕🌕🌕🌕🌕 🌘
龍蝦沙律𝙀𝙜𝙜 𝘿𝙧𝙤𝙥

② 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 🧇 ($88)
𝙁𝙤𝙤𝙙: 🌕🌕🌕🌕🌕 🌘
𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚

③ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 🍵($55)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚

④ 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 🖤 ($50)
𝙁𝙤𝙤𝙙: 🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Black  latte

🪑Kokoni Coffee (深水埗)
深水埗基隆街156號地舖

🍮#aiiifoodie
龍蝦沙律𝙀𝙜𝙜 𝘿𝙧𝙤𝙥
𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚
Black  latte
  • Matcha  Latte
  • 黑芝麻拿鐵
  • Homemade  Croffle
本來想去的cafe原來沒有開,逛著逛著經過這間日系cafe,裡面還有我們很想吃的卷蛋😍加上假日來的話這裡基本上排隊排到頭痛,所以趁不是很多人就去喝杯咖啡~這裡是寵物友善cafe,不但可以和寵物一起來,還有給寵物吃的食物,喜歡喝酒的朋友更有一系列sake讓你品嚐,真的非常貼心。🔹Matcha Special $60平常我們一定喝熱的,不過看見這個組合又非常吸引😍 這杯抹茶凍飲視覺已經非常吸引,一層白一層綠的分明分佈主要是因為裡面真的有豆腐花😍飲品沒有多餘的糖味道入口不會heavy,濃濃的宇治抹茶配上nutty味的燕麥奶整個組合很吸引,豆腐令味道更豐富一點,我自己喜歡不攪拌喝,可以感受不同部分的味道,第一次來一定要試~Cold Brew $60咖啡的味道非常柔和,微微的果香令咖啡很解渴,很醇,喝到尾都沒有渣,金屬攪拌棒讓飲品保持冰度,整體不錯。Matcha Roll $60我對卷蛋的要求算頗高,一來中間的cream要有很重的牛奶味,又不能結塊,味道要和蛋糕層搭配;蛋糕層要夠濕潤,而且真的要有茶香🤣這個卷蛋完全符合這些條件,而且cream和蛋糕的比例都差不多,再灑上抹茶粉,就是很抹茶的抹茶卷

🔹Matcha Special $60

Cold Brew $60
Cold Brew

Matcha Roll $60

這個卷蛋完全符合這些條件,而且cream和蛋糕的比例都差不多,再灑上抹茶粉,就是很抹茶的抹茶卷蛋~

Homemade Croffle $88
Homemade Croffle

Croffle賣相精美,兩塊烤到脆口的croffle夾住甜甜的芒果醬,還有粒粒綿綿的芒果粒和微酸的士多啤利切片,為乾身的窩夫增添甜甜的果汁,加上那一球奶味很重雲呢拿味都很濃郁的雪糕點綴,可以說是甜度很高的甜品,和適合配黑咖啡,美中不足是下面的那一塊窩夫沒有糖霜,加上被壓在醬料下,所以不立刻吃會很快變軟。
Homemade Croffle
2022-01-27 37 views
Our weekly food trek has taken us to Sham Shui Po this week and found this little cafe somewhat off the beaten path.1. DecorThere is definitely a fresh and cool Japanese vibe with the whole design!  Filled with wooden furniture alongside quiet gray-white paint to enjoy your meal with positively gives a chill feel.  If the weather is nice enough, they also have an outdoors area in the front that gives a small patio feel.2. FoodTheir claim to fame would be the "Egg Drop" sandwich of which there ar

1. Decor

2. Food
Their claim to fame would be the "Egg Drop" sandwich of which there are 2: Avocado and Lobster.
They further have light salads and desserts as snacks alongside a variety of drinks to complete your meal.
 We ordered both egg drops, a Matcha Special, and Hojicha Latte for our meal!

Egg Drops
Both sandwiches wows you with the upfront giant piece of lobster or avocado with fluffy scrambled eggs from mid to bottom.  Presentation-wise, this is a gorgeous photo!  The taste is perfectly fine for both sandwiches although the avocado wasn't ripe enough for that smooth buttery texture we all love.  The  downside is that you will eat all your main ingredient (i.e. lobster and avocado) way before finishing, so that halfway through, you will be eating a fluffy egg sandwich instead.
Lobster Egg Drop & Avocado Egg Drop

Matcha Special
 An interesting blend with thick rich matcha flavouring with little tofu bits mixed in.  Be sure to mix carefully so that the syrup will blend thoroughly (this was my mistake!)

Hojicha Latte
Can't think of anything majorly special with this latte although they offer an option of adding CBD for an additional $15 to give your nerves that stress relief they may need!
Hojicha Latte
2022-01-08
2022-01-15 810 views
週末到訪呢間曾經要排長龍嘅日系cafe竟然可以直入,人流少左,可以慢慢飲杯茶食件餅更寫意。白色牆壁配木系傢俬感覺舒服,佢地有室外用餐區,客人可以帶埋毛孩黎。🍽自家製作牛角窩夫 Homemade Croffle ($88)第一次食croffle,雖然壓成窩夫嘅模樣但都食得出牛角包嘅酥脆,配雲尼拿雪糕、芒果、士多啤梨同黃桃醬,個人覺得個醬甜膩左啲,就咁食更正,croffle嘅味道好似唔固定,之前見過有抹茶版本。🍽小山園焙茶卷Hojicha Tea Roll Cake ($50)蛋糕鬆軟濕潤,唔係走彈牙路線,焙茶味主要黎自厚滑嘅忌廉,如果size大返啲就好。☕️抹茶特調 Matcha Special ($60)呢杯賣相一流嘅飲品係抹茶+燕麥奶+豆腐,記得小店剛開幕時有食評話佢一味得個苦字,店家用嘅抹茶粉的確以澀味為主,但比例明顯調整過,有足夠嘅甜度平衡返。我飲開燕麥奶所以唔覺比用牛奶淡口,反而可以突出豆香,同埋飲飲下食到豆腐碎都幾得意。☕️拿鐵 Latte ($45)一上枱見到個拉花即刻心心眼,朋友話偏nutty風味,正常質素。☕️焙茶拿鐵 Hojicha Latte ($50)有比較有傷害,朋友
小山園焙茶卷

☕️抹茶特調 Matcha Special ($60)
抹茶特調

☕️拿鐵 Latte ($45)
拿鐵

☕️焙茶拿鐵 Hojicha Latte ($50)
有比較有傷害,朋友話拉花隻馬好似中左輻射咁,不過係好飲嘅,濃得黎甜度偏低,粉感唔重。
焙茶拿鐵

餐牌:
Tea
小山園焙茶卷
抹茶特調
拿鐵
焙茶拿鐵
2022-01-10 559 views
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗尋日假期,經過之前嘅深水埗尋找慢活之旅嘅經驗後,今次都係12點左右去到,亦都調整好自己嘅心理質素,嘆啡就嘆啡吧!經過呢間Cafe,係日式木系Cafe,設計好簡約,有半戶外同室內位置,感覺唔太擠逼亦都幾舒服,亦都冇最低消費又冇特別講限時,就決定試下!今次同朋友試咗3款手沖咖啡,成個 presentation 好日系簡約,以下係我用自己口味嘅排名…🏆 Bolivia washed ($88)呢種咖啡帶有少少木味,好順口有少少茶嘅醇味,之後有淡淡嘅 earl grey tea 嘅 after taste!🥈Ethiopia Guji Natural ($88)呢種飲落嘅時候帶有花香味,有少少甜味,好易入口!🥉Kenya Natural ($95)呢款咖啡比較沖擊味覺,飲落有蔬菜味,而且酸味比較重,我自己因為唔太鍾意重酸味咖啡嘅關係,所以排名第三,唔係因為佢唔好飲,係我個人口味only!揀咗坐戶外嘅位置,呢個天氣坐得好舒服~ 由於時間尚早,所以未係好多客人,我哋佔據咗頗多位置,hea hea 傾吓偈都幾開心,可以好好漫活一下嘆咖啡!呢度嘅戶外
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗

🏆 Bolivia washed ($88)
🥈Ethiopia Guji Natural ($88)
呢種飲落嘅時候帶有花香味,有少少甜味,好易入口!
🥉Kenya Natural ($95)

揀咗坐戶外嘅位置,呢個天氣坐得好舒服~ 由於時間尚早,所以未係好多客人,我哋佔據咗頗多位置,hea hea 傾吓偈都幾開心,可以好好漫活一下嘆咖啡!呢度嘅戶外空間仲寵物友善,可以帶埋🐶🐶嚟嘆~

要珍惜外出食飯時光!

Lunch
Kokoni Coffee 日式風格設計簡約,好岩打卡!📷Homemade Croffle $88抹茶控必試! Waffle 超級鬆脆,就算影左好耐相先食都仲係好脆架!而且Waffle本身甜甜地,濃郁的抹茶雪糕及蕨餅平衡左waffle 的甜味,配埋紅豆蓉及士多啤梨,口感豐富依個甜品十分高質,推介! Hot Matcha Latte $50宇治抹茶拿鐵味道濃郁,質感順滑,而且飲落無一粒粒的抹茶粉🍵有少少抹茶的苦澀及回甘味 ,不會太甜 Avocado Egg Drop $78非常適合打卡的egg drop! 牛油果配上滑蛋,麵包鬆軟帶點牛油香味
Kokoni Coffee 日式風格設計簡約,好岩打卡!📷

Homemade Croffle $88
抹茶控必試!
Waffle 超級鬆脆,就算影左好耐相先食都仲係好脆架!
依個甜品十分高質,推介!

Hot Matcha Latte $50
宇治抹茶拿鐵味道濃郁,質感順滑,而且飲落無一粒粒的抹茶粉🍵
有少少抹茶的苦澀及回甘味 ,不會太甜

Avocado Egg Drop $78
2022-01-01
2022-01-07 76 views
剛過去的Boxing Day氣溫跌到得13度左右,真的好凍,所以行山前,我出街食個暖笠笠的午餐🥰 點解揀呢間白色木系日式咖啡店?因為高樓底和大部分座位倚靠一面牆,幾有空間感,也坐得舒服。另一個原因係因為我發現咖啡店轉咗餐牌,有新爆餡蛋吐司口味,好想食🤤 (上次回訪原來是一年前嚕😝)Lobster Salad Egg Drop (HK$92).呢度出名食爆餡蛋吐司,是必點之一.今次食龍蝦沙律口味,真係爆餡的!.上面的龍蝦沙律,雪得好夠凍,啖啖鮮甜爽彈的龍蝦肉,撈埋甜甜地嘅沙律醬,美味可口.之後就食到蛋香奶滑的炒蛋,一凍一熱,口感好正!.新鮮的沙律菜,清甜爽脆.當然不少得片厚切白麵包,烘熱得皮邊脆口、包中鬆軟,微甜的味道,正😋Matcha Latte (HK$50).boxing day嚟有節日限定的聖誕樹拉花圖案🎄.用宇治抹茶粉沖的,攪勻後,飲到香濃抹茶,微甜,奶滑口感餐牌:

Lobster  Salad  Egg  Drop  &  Matcha  Latte

.呢度出名食爆餡蛋吐司,是必點之一
.今次食龍蝦沙律口味,真係爆餡的!
.之後就食到蛋香奶滑的炒蛋,一凍一熱,口感好正!
.新鮮的沙律菜,清甜爽脆

Lobster  Salad  Egg  Drop

Matcha Latte (HK$50)
.boxing day嚟有節日限定的聖誕樹拉花圖案🎄
.用宇治抹茶粉沖的,攪勻後,飲到香濃抹茶,微甜,奶滑口感

Matcha  Latte

餐牌:

2021-12-26
$142 (Lunch)
Lobster  Salad  Egg  Drop
Matcha  Latte
2022-01-02 58 views
深水埗基隆街有間充滿日和風格的咖啡店,正門入口已經是日式趟門設計,室內設計以木造檯凳為主,配合灰色的石屎地板,帶給食客很樸素的感覺。咖啡叫了一杯拿鐵,奶味很濃郁,而且拉花很標準。重頭戲是咖啡店的明太子蟹肉蕎麥麵沙律。蕎麥麵清淡,與濃味的蟹肉明太子很配合。咖啡店一點也沒有吝嗇沙律菜的份量,蕎麥麵底部全是各式各類的綠色蔬菜,浸在鹽水裏很易入口。Latte $45Mentaiko Crab Meat Soba Salad $128
Mentaiko Crab Meat Soba Salad
Latte

Latte $45
Mentaiko Crab Meat Soba Salad
Latte
放假休休閒咁 4點先出門是常識吧🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♂️放假一定要先去飲杯咖啡先去玩 又係深水埗區既靚靚cafe 啲cafe最近都興咁樣裝修🤔不過係靚同舒服既 由於全日都未有野落過肚 叫左個咸食 龍蝦egg drop 甜食有 心太軟配雪糕加expresso🧑🏻‍🦱飲cappuccino 👱🏻‍♀️飲抹茶特調個egg drop 好好味 個心太軟都係 不過可能我地唔太鐘意expresso 所以覺得還可以 但個心太軟配雪糕係好好味既我杯抺茶特調有抺茶 燕麥奶同豆腐好特別 好好味😋😋環境又好好坐兩個人坐左差不多兩個鐘先走Cafe仲有啲outdoor位都幾chill架岩哂黎打卡
放假休休閒咁

所以覺得還可以 但個心太軟配雪糕係好好味既
心太軟配雪糕同expresso

我杯抺茶特調有抺茶 燕麥奶同豆腐
好特別 好好味😋😋
Matcha  special  and  capuccino
抺茶特調

Lobster  egg  drop
心太軟配雪糕同expresso
抺茶特調
2021-12-12 279 views
搜尋到深水埗的這家咖啡店,被大家放出來的照片吸引著,於是決定藉到西九龍中心逛逛同時到這裡打卡~😆店裡環境十分清靜,慢活的氣氛讓人放鬆。店員態度非常友善,食物是馬上製作,但不用多久就準備好。😉🥑 牛油果 Egg Drop $78💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 半個牛油果直接給你放進去,口感恰到好處。炒蛋暖乎乎的,還沒有完全熟透的情況下不但超級軟滑,蛋汁更源源不絕地流出來呢!🤤🦞 龍蝦沙律 Egg Drop $92💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)💬 龍蝦沙律蠻鮮甜的,只是有點太冷,搭配芝麻醬汁味道不錯。牛油麵包聞起來有夠香,吃下去鬆軟又可口,是讓人忘不掉的美味呢!😋🍵 抹茶特調 (豆腐 + 燕麥奶 + 抹茶) $60💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 好漂亮的漸層,杯子像個小山子似的有夠可愛,讓人忍不住一直拍照~喝起來冰冰涼涼很清爽,意想不到的組合驚喜地香醇和濃厚呢!😍這家咖啡店各方面的水準都很棒,價錢親民一點會更完美,偶爾來享受一下與世隔絕的時光也是個不錯的選擇呢!😃

🥑 牛油果 Egg Drop $78
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)
牛油果 Egg Drop
🦞 龍蝦沙律 Egg Drop $92
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
龍蝦沙律 Egg Drop
🍵 抹茶特調 (豆腐 + 燕麥奶 + 抹茶) $60
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)

2021-12-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
牛油果 Egg Drop
  • 龍蝦沙律EggDrop
  • 龍蝦沙律Eggdrop
  • 抹茶特調
2021-12-11 586 views
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5位於深水埗基隆街的日系寵物友善cafe「Kokoni Coffee」,店內外裝修都用上淺啡木、純白及水泥灰牆,樓底高,空間感十足。招牌爆餡吐司用紙盒裝起,是非常「IGable」的Egg Drop,另外還有多款特色卷蛋和多士,而我則選了最愛的Croffle 🧇💋 Homemade Croffle ($88)Croffle其實是waffle外表加上croissant質感的甜點,剛剛做好即送到我面前,嘩!外脆內Q的口感,帶點煙韌,再配上酸酸甜甜的芒果熱情果蓉,味道清新,還有幼滑的忌廉醬和非常creamy的雲呢拿雪糕,吃起來層次豐富,讓我有一吃再吃的衝動~ 🧇💋 Hojicha Latte ($50)飲品點了熱焙茶拿鐵,因為我最近大愛焙茶,就是烘焙過的日本煎茶/綠茶,以它作基底,味道稍稍濃郁,與咖啡互相配搭起來,兩種味道同在,又不會搶去對方的風頭,感覺溫和,恰到好處~ ☕️✨ 整體:日系寵物友善cafe ✨✅ 餐廳整體感覺舒適寫意,食品水準不錯✅ 愛狗人仕可帶愛犬好好享受✅
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 Homemade Croffle ($88)

💋 Hojicha Latte ($50)

✨ 整體:日系寵物友善cafe ✨
✅ 餐廳整體感覺舒適寫意,食品水準不錯
✅ 愛狗人仕可帶愛犬好好享受
✅ 大量周邊商品供客人選購
❎ CP值稍低
Hojicha  Latte
2021-11-20
$140 (Tea)
Hojicha  Latte
2021-11-18 131 views
朋友帶我去文青小店chill下,原來深水埗呢頭真係多左好多呢類型既舖頭,大開眼界。日式裝修好靚,不過坐得耐就麻麻地啦Menu唔係好多頁,但有一版係for狗仔的,好特別。當日係戶外坐位都有兩隻狗仔Avocado egg drop, 好靚呀整得,包係有烘過既,蛋亦夠滑,牛油果就剛好熟透,creamy. 最喜歡係佢既調味,令到成個包昇華。熱抹茶latte, 好好好好濃既綠茶底,淡淡的牛奶味,雖則同我口味差少少,但個拉花都幾q,加返分

日式裝修好靚,不過坐得耐就麻麻地啦

Avocado  egg  drop

Match  latte