2021-08-14 24 views
Cafe裝修日式簡約,座位之間有充足空間,可以舒服咁hae下😝我地叫左兩款飲品同兩款食物Black Latte 黑芝麻拿鐵 :飲落好似芝麻糊溝奶,偏甜Match Special 抺茶+燕麥奶+豆腐:我鍾意飲呢個多d, 飲之前用匙羹攪一攪,豆腐融入抺茶latte, 飲落有陣陣豆香加埋抺茶味,好好飲!Avocado Egg Drop : 麵包用牛油烘過好香,炒蛋炒得岩岩好滑身,加埋牛油果,呢個組合好味Hojicha roll 焙茶卷蛋:我鍾意佢既甜度,唔太甜,好香焙茶味,值得一試

我地叫左兩款飲品同兩款食物

2021-08-14
$120 (Lunch)
  • Matcha  special
鋪頭最外邊是汪星人聚集地,專門for帶寵物出門的客人,穿過並推開一扇木門,便可入座。這次嘗試了抹茶latte,冷與熱各叫了一杯。熱latte感覺更保存了抹茶的味道,沒有冰沖淡,味道比較濃郁。冷latte抹茶味道淡一些,但我個人感覺會甜一點。甜點則嘗試了「芝麻Roll」以及「戚風蛋糕配乳酪」「芝麻Roll」味道很不錯,很濃郁的芝麻香,甜而不膩,連不喜歡吃芝麻味東西的朋友都覺得好吃。戚風蛋糕個人覺得較為普通,記憶點不高。

這次嘗試了抹茶latte,冷與熱各叫了一杯。

冷latte抹茶味道淡一些,但我個人感覺會甜一點。

甜點則嘗試了「芝麻Roll」以及「戚風蛋糕配乳酪」

芝麻Roll

戚風蛋糕個人覺得較為普通,記憶點不高。
2021-08-10
$100 (Tea)
芝麻Roll
  • Matcha  Latte
2021-08-09 40 views
深水埗早已成了文青雜散地,coffee shop 五步一樓,十多步又有一間,要突出確實要下點苦工。Kokoni Coffee 地方都算大,門口有坐位,文青可以帶主子一齊來hea 吓。由於時間尚早,所以不用等位。服務員好禮貌,店內不少潮流雜誌,但不知道係用嚟營造氣氛,或者係提供給客人閱讀,但期數頗舊⋯⋯2018年 😳剛剛吃咗餃子,過嚟係飲杯咖啡提提神⋯⋯Cappuccino 👍🏼👍🏼Hojicha latte 都唔錯 👍🏼 但比 cappuccino 甜,如果焙茶味可以加重少少會更歡喜。網絡上見過韓國街頭職人將frozen croissant 放入 waffle 機內焗成 waffle 加上雪糕。呢個 croffle 從名子到口感應該就係呢款嘢啦⋯⋯ 確實比平日用蛋漿做嘅waffle 更鬆脆及香口,可惜就冇咗蛋香味,但真的各有千秋,而且有vanilla ice cream, mango 🥭 kiwi 🥝 粒粒及青蘋果🍏絲,味道配搭 👍🏼👍🏼Matcha toast 就有少失望⋯⋯欣賞嘅係送上枱時係少熱,微暖。麵包蕊,軟棉棉帶點濕潤。搽 toast 嘅 matcha cream 味道 👍🏼

由於時間尚早,所以不用等位。

剛剛吃咗餃子,過嚟係飲杯咖啡提提神⋯⋯

Cappuccino 👍🏼👍🏼

Matcha toast 就有少失望⋯⋯
欣賞嘅係送上枱時係少熱,微暖。
麵包蕊,軟棉棉帶點濕潤。
搽 toast 嘅 matcha cream 味道 👍🏼👍🏼幼滑 👍🏼
,可惜份量不足夠給一整份 mini toast 😕
Toast 表皮靭了一點,雖然有刀义但仍然要出力撕開,最終放棄了四分一 😞

以呢個價錢,食物質數,分量及賣相應該要再做得好D。

現在感覺性價比低,呢區 coffee shop 仲有咁多選擇,坦言未必會回頭,但依然希望你們努力💪🏼💪🏼

2021-08-08 45 views
一直想試一試kokoni的牛油果egg drop果然不負所望,材料豐富,個蛋處理得好好,有蛋香,egg drop 底處亦有些少醬汁配合蛋和沙律菜。總之吃完,整個口香香的。提一提如果飲芝麻latte,要搞一搞,我飲到一半才發現d 芝麻全沉在底。。。
一直想試一試kokoni的牛油果egg drop
牛油果egg  drop
  • 牛油果egg drop
Matcha Special $60w/ tofu+ oat milk + matcha 呢杯個層次好分明 飲落會飲到好軟滑既豆腐 而且用燕麥奶沖都好順口 成杯茶味都幾濃 口感豐富 的確係幾特別🤩評分: 9.5/10🌟Iced Matcha Latte $55呢杯個漸層都唔差 兩杯影落都好靚✨ 而味道一開始冇咁濃 但攬均之後茶味就好出 成杯都冇一粒粒既茶粉 好滑身 整體唔會太甜 值得一試🤤評分: 9/10🌟Matcha Green Tea Roll $50係最近好想食既卷蛋 仲要叫到成枱都綠色💚卷蛋放咗一陣先食入口都好濕潤 啲cream好滑 食落茶味又夠香夠濃 當然再濃啲會更好😋 整體黎講好高質 滿足咗我既食慾 開心🥰評分: 10/10🌟Avocado Egg Drop $72見到egg drop就好掛住韓國🇰🇷🥺 呢度既egg drop定價略高 但份量十足 當正餐食都冇問題😆 而且有檸檬汁加牛油果🥑同炒滑蛋 成個組合都好fresh 唔會好膩 唯一美中不足係個包烘得唔夠🤥評分: 9/10🌟Unaginokabayaki Egg Drop $88呢個係男朋友叫~ 雖然睇落冇牛油果既咁澎
Matcha Special $60

評分: 10/10🌟

Avocado Egg Drop $72
評分: 9/10🌟

Unaginokabayaki Egg Drop $88
呢個係男朋友叫~ 雖然睇落冇牛油果既咁澎湃 但食落係更加驚喜的🥳 鰻魚食落啖啖肉 加埋香滑既炒蛋同鰻魚汁 仲有解膩既生菜&烘過既麵包 成個組合match得黎味道又好出色 推介!
評分: 10/10🌟
———————————————————————
Kokoni Coffee (深水埗)
深水埗基隆街156號地舖
Iced Matcha Latte
Avocado Egg Drop
Unaginokabayaki Egg Drop
2021-08-06 33 views
主子要求出街,作為奴才既我緊係即刻揾間寵物Cafe 扮下偽文青先。坐低叫咗個蟹肉Egg Drop,配料蟹肉夠多唔腥,蛋夠滑,菜夠爽脆,整體來講算幾好味,值得一試!唯一唔好既係帶寵物淨係可以坐出面,熱到一個點🥵

唯一唔好既係帶寵物淨係可以坐出面,熱到一個點🥵
抹茶控對呢間Cafe應該不陌生😚主打爆餡盒子吐司,甜品仲有茶味卷蛋、cheesecake 、白玉等等🍵茶控表示好期待🤩今年更推出左「生吐司」配上抹茶醬,一次滿足兩個願望🤍🤍.🍞迷你生吐司 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 $68生吐司口味較重奶香,牛油味感覺不重🧈口感較乾,可能烘烤太長時間,原本應該鬆軟的口感不太夠,以生吐司來說,整體有待改善🍯不過抹茶醬果然係招牌,茶味香濃🍵 🍵質感好似芝士甘順滑,搽上吐司既過程好治癒~.🍞 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 $60漸層勁ig able 🥰飲落都絕不遜色,抹茶味濃但唔會苦,海苔味淡好易入口,配上Oatmilk 多了一份天然的香甜,少了牛奶的濃稠感,豆腐味幾重,細細塊的Tofu增添左口感,整體黎講好夾🎈飲完有種透心涼既感覺❄️.𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂食物: 👍🏻7/10環境: 🌵8/10抹茶味香濃,茶控值得一試🌱尤其Matcha Special 的配搭很特別,會為了它再回訪💛環境也是文青打卡必到,高樓底配上木系色調,即使是一個人也有足夠空間放鬆🍵呷一口抹茶,享受片刻寧靜
🍞迷你生吐司 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 $68
🍞 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 $60
𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂

食物: 👍🏻7/10
環境: 🌵8/10

Matcha  Special
Matcha  Special
【コーヒー】| 𝗞𝗼𝗸𝗼𝗻𝗶-ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $55ɪᴄᴇᴅ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $55ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʀᴏʟʟ $50-以輕食、咖啡為主☕️/主打抹茶同焙茶muji簡約風設計既café, 高樓層令咖啡店嘅空間感變得更大.環境舒服休閑.而且好貼心咁提供狗狗menu,可以帶埋狗狗嘆咖啡. 注意*用餐時間為90分鐘ღ( ´・ᴗ・` )-ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ/ 賣相好吸引既漸層latte.選用京都宇治抹茶粉沖調,抹茶味唔太濃,帶點回甘,奶味相對較少.飲前注意底部既糖水要攪拌均勻,甜甜既糖水同抹茶味好夾. ꉂ(ˊᗜˋ*)。(如果點熱飲會有好靚既拉花,打卡一流)-ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʀᴏʟʟ/蛋糕質地鬆軟,抹茶cream好濕潤,口感滑順.
【コーヒー】| 𝗞𝗼𝗸𝗼𝗻𝗶
ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $55
ɪᴄᴇᴅ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $55
ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʀᴏʟʟ $50

-以輕食、咖啡為主☕️/主打抹茶同焙茶

2021-07-29
$80 (Tea)
是日安排咗去深水埗Cafe Hopping活動。Kokoni 呢間咖啡店裝修行日系Muji風,簡約整潔舒服。門口提供有蓋室外位置有Dog Parking Area 歡迎各狗主帶埋小狗黎。餐廳仲有Dog Menu,小狗唔使淨係陪食有自己餐單。但係今日我家主子已經係其他地方食飽咗無得食唔益佢,又要留番一次😅。.日系咖啡店我覺得應該要試茶系飲品同嘢食襯返個環境,今日叫咗:1️⃣鰻魚 Egg Drop 💲88⭐️3.6/5Egg Drop 其實即係盒仔雞蛋三文治,係呢間咖啡店嘅signature item。今日揀咗鰻魚試吓因為餐單已經冇咗牛肉雞蛋三文治。三文治雖然唔係好大份,不過鰻魚份量好多,唔欺場。略嫌汁有啲濃,我覺得有少少鹹。麵包應該有用牛油煎香,炒蛋就合格。但佢嘅包裝幾靚,幾打卡able。.2️⃣Hojicha Tea Roll 💲50⭐️4/5培茶忌廉卷有驚喜,細細件培茶味好濃滑。就咁睇個樣以為會好甜實際唔係,下次可以encore 埋抹茶口味。3️⃣Ice Matcha Latte 💲55⭐️3.8/5宇治抹茶拿鐵,抹茶味唔算濃可能俾冰溝淡咗,如果再飲會試吓叫少冰。.4️⃣Cappuccino 💲45⭐️3.
1️⃣鰻魚 Egg Drop 💲88
⭐️3.6/5
2️⃣Hojicha Tea Roll 💲50
⭐️4/5

3️⃣Ice Matcha Latte 💲55
⭐️3.8/5
4️⃣Cappuccino 💲45
⭐️3.5/5
呢度咖啡冇茶類食品咁出色,正常合格貨色。感覺上下次可以主打叫茶系食同飲品。
總括:深水埗而家開咗好多唔同風格嘅咖啡店,各有特色。雖然食品風格大同小異,但假日當係一個拍拖活動周圍去試下都係一樂事。
不專業食評 nei.foodie
Ice Matcha Latte
Hojicha Tea Roll
鰻魚 Egg Drop
$150 (Tea)
Ice Matcha Latte
Hojicha Tea Roll
鰻魚 Egg Drop
難得假期去cafe chill 下☀️☀️ 於是試下呢間人氣cafe 有室外同室內座位 裝修係用簡約無印風🪵見到出名係抹茶🍵同Egg drop 🍞 於是叫左牛油果🥑Egg drop ($72) & 🍵抹茶特調 ($60)Egg drop 麵包出色好好味好香 餡料就正常抹茶特調加左豆腐、燕麥奶 口感幾有層次最後叫左個焙茶 Roll ($50)🍰 味道ok仲有呢間係Dog-Friendly Cafe🦮🐶 有埋dog menu 可以帶埋狗仔chill 😂

見到出名係抹茶🍵同Egg drop 🍞

Egg drop 麵包出色好好味好香 餡料就正常
抹茶特調加左豆腐、燕麥奶 口感幾有層次

最後叫左個焙茶 Roll ($50)🍰 味道ok
焙茶Roll

焙茶Roll
2021-07-17 47 views
I like the wooden design of this coffee shop! Staff were friendly too.Ordered coffee and snack to chill😃❶ Black Latte: Black sesame blended well with milk. It’s smooth smooth with strong flavour of black sesame💯❤️love it!❷ Mini Toast with Matcha paste:the homemade matcha paste tasted good! Not too sweet nor bitter👍🏻 the toast was cute, but its texture was a bit too dense/ moist ❸ latte

Black  sesame  latte

Black  sesame  latte
Latte
  • 黑芝麻拿鐵
2021-07-14 31 views
.相比呢區其他Cafe,輕食同飲品嘅選擇比較多,加上舖頭座位安排得唔會太逼,可以坐得舒舒服服👍🏻好多人都為左個Egg Drop黎,我就試左”香草蟹肉”,真係即叫即整,黎到仲係熱辣辣,多士夾住新鮮炒蛋同超多蟹肉碎,的確幾好味😋“抹茶迷你生吐司”嘅抹茶醬超級濃郁,好重回甘味,可惜麵包唔夠鬆軟;試左幾款飲品,大推杯”Matcha special”,望落同matcha latte冇乜分別,但其實係抹茶+豆腐+燕麥奶,豆香好濃,加上軟滑嘅豆腐帶黎嘅口感,特別又好飲🥰.🔻🍽 Kokoni Coffee📌 地址: 深水埗基隆街156號地舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatshamshuipo #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforsandwich #tummysreadyforcafe

🔻
🍽 Kokoni Coffee
📌 地址: 深水埗基隆街156號地舖
2021-07-10 51 views
「Konkoni Coffee」 <深水埗>🍵抹茶スペシャル 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 $60(Tofu + Oat Milk + Matcha)Menu 見到呢個組合已即時決定一試抹茶味濃郁 燕麥唔會太甜搶走豆腐既香味 細心一想 呢個組合一定唔會伏 味有幾夾就看 功力豆腐亦增加咗口感☕️ カフェラデ 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $45😌深水埗而家開咗唔少cafe 及特式小店 吃過午餐 隨意走走 看到有空位便入座 無刻意research 倒有驚喜Konkoi 走日系無印 簡潔 木系設計簡單得來又有點型格誰然有點熱,仍不少人坐門外打卡位 及pet friendly 🐶見到其他人點既eggdrop 都好吸引 (隔離飯香mode 🍚😗) 應該會回頭試試@Kokoni_co📍深水埗基隆街156號地舖
「Konkoni Coffee」 <深水埗>

🍵抹茶スペシャル 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 $60
(Tofu + Oat Milk + Matcha)

Menu 見到呢個組合已即時決定一試

Konkoi 走日系無印 簡潔 木系設計
簡單得來又有點型格

@Kokoni_co

📍深水埗基隆街156號地舖
今日假期約咗朋友去到深水埗Kokoni 食嘢,未去之前已經睇咗IG有好多人都大讚呢到嘅野食同飲品,所以我都好期待!我係星期六大概1點左右到,無人排隊,仲有好多位淨,但去到3-4點就開始多人。🌟抹茶特調 ($60)呢杯飲品材料係豆腐丶燕麥奶同抹茶。送到上枱個陣,職員同我講記得好攪勻先飲。一飲口就食到豆腐碎再加抺茶味,呢個配搭好夾😋!唔會過甜啱啱好,好飲到我決定會再去多次飲🥰。🌟牛油果Egg Drop ($72)呢間舖頭嘅egg drop ,我見基本上每枱都有叫😋。我亦都唔例外,叫咗牛油果egg drop!入面有半個牛油果係啱啱好熟,個炒蛋亦好滑,好香。Egg drop仲夾住一塊沙律菜,令成個包唔會太滯🥰。另外,餐廳仲係寵物友善餐廳,提供埋寵物野食。各位主人可以同狗仔一齊食嘢😆

🌟抹茶特調 ($60)

抹茶特調

🌟牛油果Egg Drop ($72)

抹茶特調
2021-07-03 61 views
今日和朋友去了間叫Kokoni的Cafe這間cafe是一間動物友好的餐廳出面有位置可供主人和毛孩一起進食而且還特別有提供給狗狗🐶的menu很貼心的一間cafe💮Crab meat Egg Drop 這個蟹肉蛋三明治不錯有吃得出蟹味,不過第一口好像有一點微微的蟹腥味其後每口蟹肉都回復水準,不錯的最欣賞是他們的雞蛋很滑,而且面層還泛著點點蛋漿的潤澤感蛋方面做得很出色!💮Black Latte這是一杯黑芝麻latte面層的獨角馬圖案很可愛店員吩咐飲用前要把底層攪拌的確,飲到底還有很多黑芝麻碎整體這杯latte偏重奶味雖然芝麻味不太突出但總括是不錯的 另外,我也嚐了一口朋友的Cappuccino口感很順滑,同樣奶的比例較重味道不錯
今日和朋友去了間叫Kokoni的Cafe
這間cafe是一間動物友好的餐廳
出面有位置可供主人和毛孩一起進食
而且還特別有提供給狗狗🐶的menu
很貼心的一間cafe
💮Crab meat Egg Drop
這個蟹肉蛋三明治不錯
有吃得出蟹味,不過第一口好像有一點微微的蟹腥味
其後每口蟹肉都回復水準,不錯的
最欣賞是他們的雞蛋
很滑,而且面層還泛著點點蛋漿的潤澤感
蛋方面做得很出色!
💮Black Latte
這是一杯黑芝麻latte
面層的獨角馬圖案很可愛
店員吩咐飲用前要把底層攪拌
的確,飲到底還有很多黑芝麻碎
整體這杯latte偏重奶味
雖然芝麻味不太突出
但總括是不錯的

另外,我也嚐了一口朋友的Cappuccino
口感很順滑,同樣奶的比例較重
味道不錯