2020-05-08
疫情近來有緩和跡象,就帶小朋友出街玩下、食飯啦。今日嚟呢間有火車送餐嘅壽司店,成間餐廳都用新幹線做主題,裝修用心之外,門口仲有圖書可以借俾小朋友睇,小朋友亦都可以每人取一份小禮物,係一間幾吸引嘅親子餐廳。食物方面,全部用iPad落單,價錢唔係特別貴,我哋晏晝嚟仲有午餐可選,我揀咗一個雜錦刺身飯定食($78 ),有埋湯同埋沙律,刺身包括三文魚、北寄貝、油甘魚、蝦同埋八爪魚,每款兩件,全部都好新鮮,而且飯量仲好多添。另外叫咗一個日式叉燒烏冬( $62 ),湯底正常,有兩塊大叉燒,偏肥,同時啲肉好腍,烏冬亦都好滑好好味。小朋友唔食得刺身壽司,就叫咗個吞拿魚沙律軍艦比佢哋( $20/兩件),餡料都算足,應該都好好味。我自己就要一個鰻魚手卷( $22 ),都OK呀。提一提,呢間餐廳點餐滿四樣之後就自動抽獎,但必須係同一部iPad落單計,所以我哋開頭分開咗落單就冇咗呢個優惠,但係小朋友要抽獎,唯有再叫多一款食物。最後叫咗個吉列牛肉薯餅( $20 ),新鮮炸出嚟都幾香脆,餡料係薯蓉混牛肉碎,有少少沙律伴碟,幾好食。
雜錦刺身丼定食
日式叉燒烏冬