2022-11-02
日本Komeda’s Coffee(コメダ珈琲店) 為日本老牌連鎖和式咖啡店,起源自名古屋,品牌超過五十年歷史。現在首度將品牌以加盟店形式聯乘Aeon 帶來香港,首間位於黃埔地標船塢Aeon,10月21日正式開幕。香港Komeda’s Coffee 跟日本名古屋店裝修,貫徹同一風格,懷舊溫暖木系,配襯紅色絲絨卡座,掛上刻有店名的複古彩色玻璃燈罩,環境帶有濃濃溫暖感覺。是咁的⋯我一直以為在十月初正式營業,都有心理準備要等候比較長時間先有位,諗住邊行街邊等都OK嘅!點知我去到嘅時候,先發現係第二天營業,Oh⋯No!漫長嘅等候就由這刻開始⋯由下午14:14取票,直至到下午17:25先有位,足足係等咗三個鐘,實在太恐怖,雖然中途係去行街,但係都實在太唔合理,下刪千字還有千字不滿👇至於點菜後嘅問題,唔多講了⋯唔想再悶親大家,希望佢哋準快安排妥當好,店外有THE GULU遙距取票,希望之後運作會好啲!🏷公司三文治多士 $68🏵👍🏵
🏷公司三文治多士 $68
🏵[食評] 可選擇麵包或多士,標榜使用自家製蛋沙律製作的人氣商品,蛋沙律味道唔錯,配搭火腿、青瓜片、生菜,都算重份量,味道樸實夠飽肚,時關餓咗成日🥲
配合飲品:KOMEDA 咖啡 +$20
🏵[食評] 算係香濃嘅咖啡,不過又冇咩特別個性,OK咁啦!咖啡杯使用特別保溫的「有田燒」特厚杯,讓客人優雅地品嘗濃郁咖啡香。
🏷KOMEDA 黃金炸牛漢堡 $60
🏵[食評] 呢個就標榜令人著迷的自家製漢堡,仲係[香港限定],日式漢堡扒一般以鐵板煎,呢個就以吉烈做法,算幾有新意,加埋個濃醬汁同椰菜絲,味道都OK。
🏷炸蝦拼盤(大)$108
炸蝦3隻、法包2片
🏵[食評] 炸蝦有啲過咗火喉,未食都感覺到,正常嘅炸蝦,配搭薯蓉同埋沙律菜,份量都算幾多。
🏷紅豆小町 堇(熱)$48
*堇(紅豆+牛奶)可改為豆乳
根據資料Komeda’s 佢哋嘅紅豆蓉好人氣,餐牌寫上,[富有日本傳統甜味的紅豆飲品,仲會勾起回憶的紅豆牛奶],所以都專登點咗杯試吓!
不過飲完之後,我就冇以上嘅感受。
🏷蜜瓜雪糕梳打 $48 [推薦]👍
🏵[食評] 充满昭和風味的蜜瓜梳打配KOMEDA 可愛的靴子造型杯,蜜瓜梳打上面軟雪糕使用九州大阿蘇牛奶製作。牛奶軟雪糕香滑,配蜜瓜梳打味道很搭,唔會太甜、配麵包多士類食物很搭配,而且打卡都好靚。
🏷冰與火 (大)$65
🏵[食評] 冰~同樣使用九州大阿蘇牛奶製作軟雪糕。火~以原個圓形丹麥麵包由64層酥製成,份量大約是一般丹麥麵包的2倍,有別於一般以方形丹麥麵包形式。我自己就覺得名大於實,丹麥麵包唔夠酥脆,亦都唔夠熱,不過上面嘅雪糕依然好食。
[食後感😋]個人覺得以咖啡店形式經營,食物質素樸素,唔會太多花巧嘅款式,感覺有點像去到日本嘆杯咖啡、食件三文治嘅休閒舒適。不過可能剛剛經營安排上出現混亂,甚至對食物過分期望高,就令作別論。