日本Komeda’s Coffee(コメダ珈琲店) 為日本老牌連鎖和式咖啡店,起源自名古屋,品牌超過五十年歷史。現在首度將品牌以加盟店形式聯乘Aeon 帶來香港,首間位於黃埔地標船塢Aeon,10月21日正式開幕。香港Komeda’s Coffee 跟日本名古屋店裝修,貫徹同一風格,懷舊溫暖木系,配襯紅色絲絨卡座,掛上刻有店名的複古彩色玻璃燈罩,環境帶有濃濃溫暖感覺。是咁的⋯我一直以為在十月初正式營業,都有心理準備要等候比較長時間先有位,諗住邊行街邊等都OK嘅!點知我去到嘅時候,先發現係第二天營業,Oh⋯No!漫長嘅等候就由這刻開始⋯由下午14:14取票,直至到下午17:25先有位,足足係等咗三個鐘,實在太恐怖,雖然中途係去行街,但係都實在太唔合理,下刪千字還有千字不滿👇至於點菜後嘅問題,唔多講了⋯唔想再悶親大家,希望佢哋準快安排妥當好,店外有THE GULU遙距取票,希望之後運作會好啲!🏷公司三文治多士 $68🏵👍🏵

🏷公司三文治多士 $68
🏵[食評] 可選擇麵包或多士,標榜使用自家製蛋沙律製作的人氣商品,蛋沙律味道唔錯,配搭火腿、青瓜片、生菜,都算重份量,味道樸實夠飽肚,時關餓咗成日🥲

配合飲品:KOMEDA 咖啡 +$20
🏵[食評] 算係香濃嘅咖啡,不過又冇咩特別個性,OK咁啦!咖啡杯使用特別保溫的「有田燒」特厚杯,讓客人優雅地品嘗濃郁咖啡香。

🏷KOMEDA 黃金炸牛漢堡 $60
🏵[食評] 呢個就標榜令人著迷的自家製漢堡,仲係[香港限定],日式漢堡扒一般以鐵板煎,呢個就以吉烈做法,算幾有新意,加埋個濃醬汁同椰菜絲,味道都OK。

🏷炸蝦拼盤(大)$108
炸蝦3隻、法包2片
🏵[食評] 炸蝦有啲過咗火喉,未食都感覺到,正常嘅炸蝦,配搭薯蓉同埋沙律菜,份量都算幾多。

🏷紅豆小町 堇(熱)$48
*堇(紅豆+牛奶)可改為豆乳
根據資料Komeda’s 佢哋嘅紅豆蓉好人氣,餐牌寫上,[富有日本傳統甜味的紅豆飲品,仲會勾起回憶的紅豆牛奶],所以都專登點咗杯試吓!
不過飲完之後,我就冇以上嘅感受。

🏷蜜瓜雪糕梳打 $48 [推薦]👍
🏵[食評] 充满昭和風味的蜜瓜梳打配KOMEDA 可愛的靴子造型杯,蜜瓜梳打上面軟雪糕使用九州大阿蘇牛奶製作。牛奶軟雪糕香滑,配蜜瓜梳打味道很搭,唔會太甜、配麵包多士類食物很搭配,而且打卡都好靚。

🏷冰與火 (大)$65
🏵[食評] 冰~同樣使用九州大阿蘇牛奶製作軟雪糕。火~以原個圓形丹麥麵包由64層酥製成,份量大約是一般丹麥麵包的2倍,有別於一般以方形丹麥麵包形式。我自己就覺得名大於實,丹麥麵包唔夠酥脆,亦都唔夠熱,不過上面嘅雪糕依然好食。

[食後感😋]個人覺得以咖啡店形式經營,食物質素樸素,唔會太多花巧嘅款式,感覺有點像去到日本嘆杯咖啡、食件三文治嘅休閒舒適。不過可能剛剛經營安排上出現混亂,甚至對食物過分期望高,就令作別論。
2022-11-01 532 views
名古屋咖啡店•早上嚟呢度飲杯咖啡係好正,早上叫杯咖啡,就有個免費多士送,仲可以併烚蛋蛋沙律或者紅豆,我揀咗蛋沙律好美味!本人唔係咁鍾意飲有奶既咖啡,所以揀咗美式咖啡同呢度嘅招牌komeda 咖啡,komeda咖啡比較香滑,我好鐘意!件多士外脆內軟!我會再嚟幫襯呀!
名古屋咖啡店
我姊超級喜歡去日本旅行,COVID--19爆發前,每年會去日本4、5次,為了方便出行,還學了日文好幾年。COVID--19疫情下,已經近3年未去日本旅行,所以當她知道 KOMEDA's Coffee(她去名古屋必吃的店)香港首店開業,就拉着我們來試試。我們點了以下的:#Komeda Coffee:商家招牌,點了1杯大(加6元)和1杯普通size,我姊說味道沒有名古屋的KOMEDA好。#牛奶咖啡:我也加6元點了大杯的,味道挺好的。#豆乳咖啡:點了普通size給媽媽,她說帶澀味,喝不慣。#牛油厚多士配蛋沙律:點了2份,我很喜歡厚多士,外面微脆,裡面軟綿綿,配蛋沙律,好好味!😍#士多啤利果醬厚多士配烚蛋:也是點了2份,獲一致好評!厚多士太好吃,我們追加了2件(10元/件),吃得好飽的早餐!

我們點了以下的:
#牛奶咖啡:我也加6元點了大杯的,味道挺好的。
#豆乳咖啡:點了普通size給媽媽,她說帶澀味,喝不慣。
#士多啤利果醬厚多士配烚蛋:也是點了2份,獲一致好評!

2022-10-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$56 (Breakfast)
日本名古屋連鎖咖啡店komeda’s coffee係黃埔開左香港分店 主打依舊係咖啡同甜品 琴日就專登去試左佢地既「冰與火」甜品上面浸九州牛奶雪糕mix底下既酥皮蛋糕 又邪惡又好食 真係值得一試 至於咖啡我反而就覺得冇乜特別喇...值得一讚係啲staff姐姐全程都幾nice 唯獨係走時有個男員工係咁問我關於鋪頭影相既問題真係莫名其妙 係咪個客入去食野冇影響到任何野情況下 影張相都要通過申請???黑人問號呢個差評係比個男員工的你地啲宣傳唔係靠media就得架都要靠客人口碑lol
日本名古屋連鎖咖啡店komeda’s coffee
係黃埔開左香港分店
主打依舊係咖啡同甜品
琴日就專登去試左佢地既「冰與火」
甜品上面浸九州牛奶雪糕mix底下既酥皮蛋糕
又邪惡又好食 真係值得一試
至於咖啡我反而就覺得冇乜特別喇...
值得一讚係啲staff姐姐全程都幾nice

影張相都要通過申請???黑人問號
呢個差評係比個男員工的
你地啲宣傳唔係靠media就得架
都要靠客人口碑lol
Komeda 🇯🇵來自日本名古屋的老牌咖啡店關注了幾個月終於在香港開業了!完全就是走進了日劇里的咖啡館吧~咖啡真的好好喝 很順口不過酸不過澀吐司也是自家制的 蝦堡也很贊又大份太愛了!
2022-10-26 516 views
等又等得耐,有心去食諗住Gulu拎飛,唔知點解揾唔到架喎,等左兩個鐘,入面大把枱又唔叫飛,入去叫野食,半個鐘都未有野食,吹左幾次職員尤其個個男職員態度其差,眼見職員係多,但function唔到囉,枱枱啲嘢黎完又黎,多左個d野食之後又係每枱咁問,廚房咁樣都冧晒檔,假期你咪暈咗喺度無!下!次!

無!下!次!

2022-10-25 504 views
這店21/10在港開業,還沒開張已經收到好多資訊報導該店在日本來歷,懷著思念日本味道,於是特別第二天去試試😋在巴士站落車,穿過AEON$12店就到門口,已經有一班人在等候,因為我一個人所以只需要等待25分鐘左右便可入內,等候其間不停見有客人到接待處查詢問題,更有些客人煩燥表現,感覺到有點混亂,但店員工的表現看到都好有禮貌回應。店內環境裝修好靚😻近門口有報紙雜志供店內觀看,完全有身在日本感覺👍店內座位不少,但只有8個單人座位,位置空間闊落,坐得舒服👍打開餐牌看了幾次實在有太多想試🤣落單是用現時最流行QR code手機自己按~最終決定今次食🍔🥗🍗🍟☕️Komeda 漢堡🍔:麵包軟身配料醬汁味道好,只是最重要嘅厚切漢堡扒size不算大,味道一般,肉邊位置感覺係解凍時間不夠有點硬😝有點失望!迷你沙律🥗:薯蓉香濃軟滑,菜絲蕃茄青瓜都好新鮮,爽脆清甜,配合兩款醬汁食😋好味👍只是追加$20咋!炸雞🍗香脆薯角🍟:炸雞外脆內軟肉汁多😋好味👍薯角有點炸得過火😅⋯⋯(後來睇番啲menu相才發現原來炸雞係有三件佢比少咗一件我😱🥲)招牌Komeda咖啡☕️:一杯好咖啡,除了咖啡豆質素和處理外,其中溫度也很重要,話說

最終決定今次食🍔🥗🍗🍟☕️
Komeda    漢堡

迷你沙律

炸雞+香脆薯角

招牌Komeda咖啡☕️:一杯好咖啡,除了咖啡豆質素和處理外,其中溫度也很重要,話說到來即刻品嘗一口,發現杯子雖厚但杯內的咖啡只是微暖,散發不到咖啡香氣,我立即找職員提出咖啡不熱只是微暖,一個看似比較高級職員回答,話他們的咖啡温度是保持80度不會太熱/辣咀,可以令客人第一時間品嘗,仲同我講話自己都喜歡喝很熱咀辣的咖啡,但他們這個不會太熱😅⋯⋯如果我在日本有提出這個問題,店員係會即刻道歉和換上一杯合適温度咖啡☕️⋯⋯我聽他解釋後也沒有再多說,當然他見我不滿也說可以換一杯新的給我,但最終我已經失掉心情沒有要求換杯新的😞😝
Komeda  咖啡

當然完餐去門口比錢時,發現旁邊有麵包和红豆蓉醬供外賣,知道這店最有名除咖啡外,就是紅豆蓉醬🤩於是買了回家試試,最後發現麵包軟熟塗上小倉紅豆蓉真係非常好味道👍👍👍經過店一定會再買來食😋😋
小倉紅豆蓉醬

後話:開業三天後,居然第四日要休息一天進行優化工程,希望優化改善後,下次再到訪會更好🥸
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
迷你沙律
小倉紅豆蓉醬
  • 紅豆蓉
2022-10-25 503 views
KOMEDA’S Coffee源自名古屋, 其獨特早餐文化係可以點咖啡送早餐, 分店遍至全日本, 而家終於開到嚟香港早餐主要為一片厚多士 可以有三款選擇,包括烚蛋、蛋沙律或者紅豆蓉; 另外再可以個人化口味,將多士塗上牛油或士多啤梨醬 至於咖啡方面亦都有好幾款選擇, 推介KOMEDA咖啡和Au Lait 環境方面,香港店都採用返日本嘅木系和式, 配上紅梳化為主調, 卡位私隱度高, 簡潔明亮; 餐廳播有柔和音樂, 而且重點係冇時間限制; 再加上店內有各類報紙雜誌, 真正可以享受一個完美的早餐👍
KOMEDA咖啡
迷你冰與火
KOMEDA咖啡
迷你冰與火
日迷表示這間昭和風餐廳可以再刷十篇!✨✨.週末與友人專程到黃埔拜訪全港首間Komeda’s Coffee - 珈琲所コメダ !KOMEDA是名古屋著名的連鎖咖啡店品牌。單是餐單,都惹得大家好期待喔!!.柔和的暖色燈光和素雅木系裝潢貫穿整間餐廳,在簡約設計的基礎下,加配彩色馬塞克玻璃燈和同風格的掛畫,營造出日式洋食屋的舒適休閒氛圍。當晚意粉和漢堡包類的主食剛好售罄,所以我們五位就點了一些輕料理和甜品,分別是:-KOMEDA 炸雞(6件$45)-雞蛋沙律潛艇堡($45)-炸蝦拼盤($128)-炸豬柳拼盤($118)-照燒雞烤三文治($90)-冰與火($65)-蜜瓜雪榚梳打($48x2)-蘋果汁($40)-雪糕抹茶歐蕾($58)-雪糕歐蕾咖啡($55)-兒童套餐($68).總共$808,不設加一服務費,平均每位約$160,價錢十分親民、划算。難怪那麼受歡迎!.1️⃣冰與火 シロノワール ($65)先分享名古屋店必食招牌人氣甜品-「冰與火」。即叫即製,熱辣辣出爐。如果大家要拍照打卡,速度一定要快!不然就會錯過暖騰騰的丹麥酥皮麵包,與頂層冰凍牛奶雪糕的冷熱交融口感了!2️⃣蜜瓜雪榚梳打($48)這個是的
日迷表示這間昭和風餐廳可以再刷十篇!✨✨

-KOMEDA 炸雞(6件$45)
-雞蛋沙律潛艇堡($45)
-炸蝦拼盤($128)
-炸豬柳拼盤($118)
-照燒雞烤三文治($90)
-冰與火($65)
-蜜瓜雪榚梳打($48x2)
-蘋果汁($40)
-雪糕抹茶歐蕾($58)
-雪糕歐蕾咖啡($55)
-兒童套餐($68)
1️⃣冰與火 シロノワール ($65)

「冰與熱」

2️⃣蜜瓜雪榚梳打($48)

這個是的在菜單中最先鎖定的必點飲料!賣相實在太吸睛了!可愛的胖靴子造型杯身,盛載著充滿昭和感的營光梳打綠,配上高顏值的特濃牛奶軟雪糕。
蜜瓜雪榚梳打

3️⃣KOMEDA 炸雞(6件$45)

Komeda炸雞有分6件和10件裝,性價比很高!已經被我列入二刷名單之一了!香噴噴的炸雞,皮脆肉「暖」,熱吃炸物就是幸福!
KOMEDA 炸雞

4️⃣炸豬柳拼盤($118)

豬柳炸至鬆化香脆,內層肉質雖未算十分嫩滑多汁,不過勝在淋上的漿汁好吃,而且伴上的蔬菜和蛋沙律比例剛剛好!太愛吃正宗日式蛋沙律了!
炸豬柳拼盤

套餐追加的栗米濃湯,香甜而濃郁,有著滿滿的日式風情,好喜歡!
栗米濃湯

5️⃣炸蝦拼盤($128)

天婦羅炸蝦賣相好討喜,炸物與蔬菜的比例同樣剛剛好。由於我不吃蝦,所以只吃了蕃茄和多士。不過迷日者而言,炸蝦拼盤算是必點料理之一吧。
炸蝦拼盤

6️⃣雞蛋沙律潛艇堡($45)

由於意粉和漢堡包售罄,所以我們只好點了別的澱粉質作主食。潛艇堡感覺還好,可能上菜時有點冷掉了,所以包身有點不夠柔軟。而且冷掉的雞蛋沙律變得平平無奇(反而拼盤中的蛋沙律更加好吃)。不過整體還是可接受。
雞蛋沙律潛艇堡

7️⃣照燒雞烤三文治($90)

印象中共有四塊切件三文治,只是在拍照時來不及記下來。哈哈!大家為了趁熱吃,都拍得很急促。甜甜鹹鹹的燒汁雞肉很開胃,可是每一塊的雞件尺寸都偏小。不過若果作為cafe的早餐和下午茶,也不失為一個好選擇。
照燒雞烤三文治
8️⃣蘋果汁($40)

右邊是正常蘋果汁,左邊是兒童餐的蘋果汁。
兩款的杯身也很可愛呀!友人們說喜歡得想把杯子購下來(笑。
蘋果汁

9️⃣雪糕歐蕾咖啡($55)

上層的牛奶雪糕比起蜜瓜雪榚梳打的更濃郁更甜!配上招牌香醇咖啡,下次來要再二刷!
雪糕歐蕾咖啡
反而另一杯香港限定-雪糕抹茶歐蕾($58),就有點失望。雖然很多廣告文都在宣傳這款抹茶款,不過於我們而言,抹茶甜度則過淡,也嚐不到茶味。
總結:我要再去!

希望下次能吃到意粉和漢堡包!🤤🤤🤤🥹
2022-10-23
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
「冰與熱」
蘋果汁
雪糕歐蕾咖啡
  • 蜜瓜雪糕梳打
  • 冰與熱
雞蛋沙律三文治 $65烘底三文治配雞蛋沙律,可惜乾爭爭,0沙律醬,生菜都比得少,成個三文治主要係得雞蛋照燒雞烤三文治 $70普通日式照燒雞扒三文治,不俗冰與火 $65全個下午茶嘅mvp!丹麥麵包非常香脆可口,配上香濃嘅牛奶雪糕同楓糖漿,值得encore!雪糕抹茶 $55友人嗌嘅雪糕抹茶,聽聞得香港先有,可惜太多冰,第一啖落口期望飲到濃濃嘅抹茶味,但失望嘅係味道非常淡,冰塊融化後更加試唔到咩抹茶味雪糕咖啡 $55呢杯其實係類似affogato,下面係ice americano,上層係牛乳雪糕,咖啡入口比較酸澀,但整體都不俗雪糕歐蕾咖啡 $55上層依然係牛乳雪糕,下面就係latte,咖啡比例較多同埋杯嘢非常多冰,入口順滑,雪糕融化後更加好飲當日係禮拜日去朝聖,一行三人排左大概1個半鐘先入座,雖然thegulu可以取票但當日店鋪停止左呢個安排,改為員工幫手禁飛,食客可以scan qrcode睇下排到邊個人就認為排接近兩個鐘就非常唔值喇🫡🫡經過嘅話可以入去試下咖啡同埋甜點🍮☕️
雞蛋沙律三文治 $65

照燒雞烤三文治 $70
普通日式照燒雞扒三文治,不俗

冰與火 $65

雪糕抹茶 $55

雪糕咖啡 $55

雪糕歐蕾咖啡 $55

雞蛋沙律三文治
2022-10-23 580 views
11:10攞飛, 1:00才可入座,但係入邊有好多吉位,menu上亦多款食物售罄,食物質素一般,同自己屋企整嘅旦沙律三文治質素差唔多,吉列豬柳好似食湯渣豬肉咁鞋,吉列魚漢堡較為好,招牌咖啡個人認為比不上UCC。追加$10嘅蛋沙律,份量比乒乓波仲細😆😆應該係開業太短時間所有嘢都未ready。套餐內本來有椰菜,1:00 order 已經話冇,要用生菜取代。唯獨是喺門口嗰位姐姐,好有心機咁逐位解釋點解唔派飛。禮貌可嘉。
2022-10-23
Waiting Time
100 Minutes (Dine In)
  • 沒有
2022-10-23 448 views
喺日本有超900間分店嘅KOMEDA’S Coffee喺香港開舖喎,當然要去試吓店內裝潢沿用日式傳統風格,用木和磚為元主調,打做溫馨小木屋風格,座位舒適呢度仲有充電🔋位及wifi ,好啱都市人KOMEDA 咖啡咖啡香濃,加入忌廉及砂糖,風味更佳而咖啡係用有佢哋名陶瓷杯盆住,好特別😍厚多士套餐買咖啡☕️送多士,仲有得揀紅豆泥、沙律或水煮蛋做配料,多士外脆內軟,紅豆泥幼滑香甜,好好食😋冰與火烤熱🔥咗丹麥麵包,配在冰凍軟雪糕🍦冷熱交融,雙重口感香辣炸豬扒方堡香脆炸豬扒配上特製惹味香辣醬,真係一試難忘

呢度仲有充電🔋位及wifi ,好啱都市人

KOMEDA 咖啡
咖啡香濃,加入忌廉及砂糖,風味更佳
而咖啡係用有佢哋名陶瓷杯盆住,好特別😍

厚多士套餐

冰與火
烤熱🔥咗丹麥麵包,配在冰凍軟雪糕🍦冷熱交融,雙重口感

香辣炸豬扒方堡
香脆炸豬扒配上特製惹味香辣醬,真係一試難忘

Dining Offer
Tasting Event
2022-10-22 226 views
昨天試業第一天, 見到排隊條龍很長, 兼無得GULU拎票, 所以放棄!但今天見有得用GULU, 而且只是等第三張枱, 等一會兒便入得, 一於去試吓吧千層蛋糕味道上算合格, 珈啡亦不錯, 1個人下午茶座位頗舒適, 但人太多感覺很嘈雜, 可能係新開張關係!

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
之前看見OpenRice介紹這間名古屋的過江龍餐廳,等佢一開張,就特登嚟黃埔試吓。週末午餐時候等待的人非常多,站滿整個門口,我差不多等了大半小時才可以入座。餐廳裝潢走日式木系風格,佈置簡潔明亮,以不同顏色的玻璃燈點綴及照明。用餐座位比一般餐廳寬敞,座位有手機充電位,並提供1小時免費wifi,有圖文並茂的餐牌比客人睇,以手機QR code落單的,非常方便,座位上亦裝有一個按鈕,有需要時可以按鈴叫服務員過來。餐點以三文治、意粉、炸雞、甜品等輕食為主。第一次到訪,當然點餐廳名物。我揀咗餐廳同新宿中村屋共同研發嘅香辣炸豬扒方堡,再加$20要個熱嘅招牌KOMEDA咖啡。招牌KOMEDA咖啡係先上嘅,仲送一包細嘅豆菓子,咖啡幾香,但味道不算太有特色,同豆果子也不是很夾,相比之下,個人覺得UCC嘅咖啡更加香濃同順滑😅可能顧客太多,香辣炸豬扒方堡係咖啡嚟咗一段時間之後先上,可以在下單時選擇將方堡切開幾多份,方便與朋友分享,一試之下,豬扒炸得鬆脆,不是太油,但豬扒幾薄吓,沒有Juicy的口感,麵包是幾鬆軟的,中間加咗椰菜絲及日式咖喱醬,味道不錯,食完肯定飽肚,但沒有什麼特色,也不至於齒頰留香,名過其實。

餐點以三文治、意粉、炸雞甜品等輕食為主。

招牌KOMEDA咖啡

香辣炸豬扒方堡

既然一場嚟到,就試埋另一個名物冰與火,估唔到餐牌仲有迷你版冰與火,呢個安排好貼心及合理,要俾個讚👍🏻通常食完主菜之後都好飽,好難再食一大碟甜品😆

冰與火係將九州大阿蘇牛奶軟雪糕,放喺自家製丹麥麵包上,仲有充滿懷舊風情嘅紅櫻桃做點綴,凍冰冰嘅雪糕同暖笠笠嘅丹麥麵包一齊食,製造冰火交融嘅效果🤩先試雪糕,牛奶味的確好濃,丹麥麵包鬆軟香甜,加埋糖漿更加好味😋但係當你將雪糕同丹麥麵包一齊咬落口,牙齒馬上會覺得酸軟,味道亦都唔係太夾,所以最後我係先食雪糕,再食丹麥麵包🤣分開食比較美味😅

冰與火

食完就自行去門口買單,可能因新開張關係,流程未理順,見到有好幾位食客因為張單嘅價錢唔啱,企喺門口到等,而收銀嘅職員似乎唔太清楚如何收電子貨幣,可能要等開張一段時間後,先會順暢啲。

總括嚟講,服務員態度有禮,冰與火有特色,標榜為名物的咖啡及炸豬扒方堡,則令人有點失望,結帳時沒有收取加一服務費,以日式餐廳來說,價錢也算是合理。
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
冰與火
想吃傳統日式的雪糕咖啡嗎?最近名古屋的「コメダ珈琲店」第一間分店今日(1021)就在黃埔開張了。🔶交通,環境🔶,Komeda Coffee 係名古屋起家的日本連鎖店咖啡店,主打早餐、輕食、咖啡及甜品。最近由Aeon接手,開了第一間分店在黃埔架船入面,感覺像在日本出海時坐在船中吃飯一樣。現場所有擺設仍保留和洋風格,都是從日本空運來的,用酒紅絲絨梳化,手繪畫牆壁,為典型的日式洋食屋。同時員工都在開業前到日本受訓9成食材為日本空運,味道一樣。餐廳也提供60分鐘wifi ,卡位有插頭,方便大家。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸食物🔸此店沿用了日本咖啡店做法,早餐點咖啡時,免費送多士,並有A-C 三款多士配烚蛋,配蛋沙律,或配紅豆蓉。誠意度爆分。若真不夠吃,還可以加$10/20配以多士,燒賣,乳酪 ,薯角等當日有吃炸蝦餅方堡,「KOMEDA炸雞」,蛋沙律方堡,多士配紅豆蓉,焗白汁蝦仁,每一道菜雖簡單,但入味得來,沒有味精感。招牌就當然是圖三的🧇🔹「冰與火」人氣招牌甜品🔹,用上九州大阿蘇牛奶製作的雪糕配64層丹麥麵包,以及🔹☕「KOMEDA經典咖啡」🔹🔹🍦「雪糕咖啡」🔹,經典咖啡有傳統的日本炭燒感覺,雪糕咖

🔶交通,環境🔶

同時員工都在開業前到日本受訓
9成食材為日本空運,味道一樣。
餐廳也提供60分鐘wifi ,卡位有插頭,方便大家。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸食物🔸

當日有吃炸蝦餅方堡,

,以及🔹☕「KOMEDA經典咖啡」🔹
🔹🍦「雪糕咖啡」🔹,經典咖啡有傳統的日本炭燒感覺,雪糕咖啡用的都是冰與火的阿蘇牛奶雪糕
不過很快就溶,要打卡就要注意⚠️一下。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔸食後感🔸

整體感覺很有和風感,加上食物真的有日本感覺,加上地方大,態度也親切,除了街坊必去,即使非黃埔居民也感覺很值得去朝聖。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

焗白汁蝦仁
炸豬扒方包
Komeda  炸雞
2022-10-21
$80 (Other)
Dining Offer
Tasting Event