第一次是在日本名古屋店食早餐 當時覺得咖啡同多士都好驚艷,由名古屋帶起的「早餐文化 - 點咖啡送多士」,厚多士可以揀塗上牛油 / 草莓醬,再拼烚蛋/ 蛋沙律/ 紅豆蓉今次初嘗香港黃埔分店 早餐時段10:10am進店,其實整體都唔差...歐蕾咖啡 + 蛋沙律 多士(套餐) $46咖啡上枱即香氣撲鼻,不過入口口感同味道都較輕 有D似加多左水既即沖咖啡,飲唔出個獨特性厚多士仍是高質的 鬆鬆軟軟得黎又有咬口 夠彈性  蘋果批 (由套餐追加) $30蘋果餡十分足料 調味都做到位,批皮千層酥化香脆,上枱時唔凍唔熱 微微溫的,「批」來說...是一個奇妙的溫度,同其他菜式比相對普通味噌炸豬扒方堡 $79麵包烘得鬆軟的~豬扒亦炸得透徹 表面酥香而肉質鬆化 同時又保留到肉汁,味噌醬份量剛剛好 濃咸適宜,再加上椰菜幼絲 平衝油膩感又可以強調日式風味,下單時可自選不切 / 切2件 / 切4件 細心位迷你冰與火 $49新鮮熱辣的千層麵包 切成4件 件件都外層酥脆而內裡香軟,上面放上一份牛奶軟雪糕 介乎雪葩與雪糕間的質感 口感輕形,可按個人喜好淋上楓糖漿,冰火交融 咸香甜美,必點!*裝潢走日式木系風格 簡潔明亮又

歐蕾咖啡 + 蛋沙律 多士(套餐) $46
厚多士仍是高質的 鬆鬆軟軟得黎又有咬口 夠彈性

蘋果批 (由套餐追加) $30

味噌炸豬扒方堡 $79

迷你冰與火 $49

*裝潢走日式木系風格 簡潔明亮又乾淨

*無+1服務費

*全程QR code落單

*保留日本原文化: 點咖啡跟多士,未在日本食過的話 在香港試試亦無妨

小插曲......進店後 隨即是cashier + recept位置,當時人流大約坐左4成客人,我同frd子兩個人左望右望 等左大約1分鐘都未見有人理 於是就自己到店內搵位,決定好食咩 就按鐘仔搵店員幫手落單
按完 等左3分鐘左右...發現 好似唔太對路...揮手搵店員哥哥幫忙 原來要用QR code點菜的,店員哥哥即刻印個QR code比我地
*建議早餐時間到店的大家 要比多少少耐性等等
2024-08-17
$100 (Breakfast)
  • 迷你冰與火
  • 味噌炸豬扒方堡
去名古屋旅行經過咁多間都竟然冇試過唯有返黎香港補飛😙加上朋友想食 (佢食過超多次haha)除咗小倉吐司,仲有多款三文治、日式意大利粉等比較出名係佢個「冰與火」估唔到要等15分鐘位,但其實入邊有空枱嘅,只係人手唔夠唔入客QR code落單,2pm到都已經幾多售罄▶️ 照燒雞烤三文治 ($70)好大份三文治,成三件用上兩片連皮厚吐司🥪夾雜厚厚嘅雞髀肉同少少椰菜揀咗走辣雞髀肉新鮮嫩滑🐔連皮帶適量油脂烤至邊邊位少少焦脆,大件好食,每口都啖啖肉吐司微微烘過🍞唔脆但暖暖哋加上用日本生吐司,質感軟熟有彈力,麵包控like💗同嘉頓方包有分別唯一係醬汁太多,除咗照燒醬仲有大量沙律醬,味道太鹹之餘令麵包濕咗食嘅時候亦比較麻煩,不停滴汁自己一個食成份真係飽同滿足▶️ 凍咖啡 (+$20)會配送Komeda花生🥜咖啡味道濃烈☕️夠苦不過比較多冰同大粒▶️ 追加燒賣 (+$10)無端端有燒賣都幾搞笑,應該係香港特有😂味道質感唔錯嘅,唔係叮叮點心嗰隻,又唔會太粉食落少少煙靭,$10六粒可以一試▶️ 拿破崙意粉 ($80)係茄汁意粉,配少少火腿旁邊有塊牛油法包同少少椰菜沙律菜▶️ 紅酒燉牛肉 ($95)燉牛肉足料嘅,上面有大量
去名古屋旅行經過咁多間都竟然冇試過
唯有返黎香港補飛😙
加上朋友想食 (佢食過超多次haha)
除咗小倉吐司,仲有多款三文治、日式意大利粉等
比較出名係佢個「冰與火」
QR code落單,2pm到都已經幾多售罄

▶️ 照燒雞烤三文治 ($70)
好大份三文治,成三件
用上兩片連皮厚吐司🥪夾雜厚厚嘅雞髀肉同少少椰菜
揀咗走辣
雞髀肉新鮮嫩滑🐔連皮帶適量油脂
烤至邊邊位少少焦脆,大件好食,每口都啖啖肉

吐司微微烘過🍞唔脆但暖暖哋
食嘅時候亦比較麻煩,不停滴汁
自己一個食成份真係飽同滿足
照燒雞烤三文治

▶️ 凍咖啡 (+$20)
會配送Komeda花生🥜
咖啡味道濃烈☕️夠苦
不過比較多冰同大粒
凍咖啡

▶️ 追加燒賣 (+$10)
無端端有燒賣都幾搞笑,應該係香港特有😂
味道質感唔錯嘅,唔係叮叮點心嗰隻,又唔會太粉
食落少少煙靭,$10六粒可以一試
燒賣

▶️ 拿破崙意粉 ($80)
係茄汁意粉,配少少火腿
旁邊有塊牛油法包同少少椰菜沙律菜

▶️ 紅酒燉牛肉 ($95)
燉牛肉足料嘅,上面有大量芝士
感覺似薩莉亞🤣
配兩塊法包食

估唔到幾好食喎😋比預期中好
呢個三文治真心唔錯,可能係佢個麵包好食,有機會試埋公司三文治

黃埔呢間環境好好,舖位夠大,梳化凳坐得舒服
唔限用餐時間,又有叉電位,真心可以當Cafe坐 (見有人坐獨立卡位,帶埋部電腦嚟睇戲食蛋糕勁chill🤣)

服務一般啦,見佢哋唔夠人手,冇咩笑容,但做嘢ok
唔收加一,平均$100/人,如果當Cafe坐就幾抵
(有得散買komeda方包、花生返屋企)
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
照燒雞烤三文治
凍咖啡
2024-11-14 0 views
這次到訪紅磡的客美多,餐廳環境依然舒適,食物的水準仍然高,但份量則中規中矩,比以往細小了一點。照燒玉子漢堡玉子漢堡既亮點係玉子,蛋係留心嘅,與麵包漢堡搭配後,提升咗層次感。漢堡肉質非常嫩及多汁,肉質唔嚡。麵包嘅外型很大,顯得餡料有啲少,但整體都好食拿破崙意粉第二次食拿破崙意粉,意粉依然出色,意粉嘅煙靭口感令人印象深刻,酸甜味都好突出,非常開胃炸雞點咗小食炸雞一份,炸雞外皮酥脆薄身,雞肉紮實鮮嫩,每一啖都感受到肉汁冰與火呢款甜品係由抹茶牛奶雪糕搭配丹麥麵包,甜中帶鹹,非常搭配。麵包鬆軟而雪糕口感絲滑,食落非常滿足。
照燒玉子漢堡

拿破崙意粉
炸雞
冰與火
2024-11-05 322 views
2024.9.16係好幾年前見到一份新聞提起日本某咖啡店既三文治逆照騙,就係コメダ咖啡店,之前係日本有食過大得驚人既豬排三文治,返到黎香港睇YT先知香港都有!見到評價比較好既黃埔店,所以今日自己比錢黎試!店內係用手機落單📱📲我就點左份蛋三文治配炸雞+飲品既套餐🥪+☕後加左份咖啡啫喱雪糕既甜品🍧☕☕飲品我係+6蚊既加大咖啡歐蕾。咖啡歐蕾既咖啡味偏薄,反而奶味偏重我幾鐘意哩個香味😊😊😊(其實歐蕾係咩黎😂?latte?味道係咪咁既?)🥪🥪三文治既雞蛋饀量較多,味道有少少芥辣味,口感好棉,有蛋香。唔肯定蛋黃醬有冇落,有既話都應該落得好少。🍞🍞麵包鬆軟,生菜蕃茄同青瓜都好新鮮,食落清甜爽口,配上コメダ既特制沙律汁,味道有少少似日本酸梅粉,加上蛋黃醬調教出黎既味道咁樣,食落好開胃😃🍧🍧後加左份咖啡啫喱雪糕,牛奶味雪糕好夠凍,好香奶味,下面個層咖啡啫喱有淡淡既咖啡甘香,苦味唔重,口感軟硬適中。最下個層係切件既香蕉,長度約3~4cm,我自己覺得切細少少會比較方便食用🤔我到步個陣啱啱下午4點,人流唔多,我照網上提及過既做法,係門口拎飛先,1分鐘左右,男店員就帶我入去單人坐位,位置係有分隔,而且係木制,全
2024.9.16

係好幾年前見到一份新聞
提起日本某咖啡店既三文治逆照騙,
就係コメダ咖啡店,
見到評價比較好既黃埔店,
所以今日自己比錢黎試!

店內係用手機落單📱📲
我就點左份蛋三文治配炸雞+飲品既套餐🥪+☕
後加左份咖啡啫喱雪糕既甜品🍧

☕☕飲品我係+6蚊既加大咖啡歐蕾。
咖啡歐蕾既咖啡味偏薄,反而奶味偏重
我幾鐘意哩個香味😊😊😊
(其實歐蕾係咩黎😂?latte?味道係咪咁既?)

🥪🥪三文治既雞蛋饀量較多,
味道有少少芥辣味,口感好棉,有蛋香。
唔肯定蛋黃醬有冇落,有既話都應該落得好少。
🍞🍞麵包鬆軟,生菜蕃茄同青瓜都好新鮮,
食落清甜爽口,配上コメダ既特制沙律汁,

🍧🍧後加左份咖啡啫喱雪糕,
牛奶味雪糕好夠凍,好香奶味,
下面個層咖啡啫喱有淡淡既咖啡甘香,
苦味唔重,口感軟硬適中。
最下個層係切件既香蕉,長度約3~4cm,
我自己覺得切細少少會比較方便食用🤔

我到步個陣啱啱下午4點,人流唔多,
我照網上提及過既做法,係門口拎飛先,
1分鐘左右,男店員就帶我入去單人坐位,
位置係有分隔,而且係木制,
全店枱櫈裝潢都係木制風格,我最鐘意啦😍😍
而且枱上有插頭同USB頭提供,
枱面乾淨整齊,坐位闊落,張櫈好舒服,
就係コメダ最有特色既紅色絨布既櫈,
真係坐係度可以做功課做文件真係幾好。

👎👎缺點方面,就係幾乎肉類既食物都冇曬,
出名既甜品都冇曬……明明先下午5點左右,
店鋪開到晚上9點,
晚巿入到黎幾乎要客人食素啦?!😱
另外一樣野就係,
明明下午茶既三文治套餐係比炸雞但變左薯角,
起碼要同客人講聲,
我用手機諗住落小食個陣先見到售罄……😨
唉,仲諗住落份炸蝦小食試下……😢

💸💸價錢方面,
我就算係日本食都係比其他咖啡店較貴少少,
三文治+飲品既套餐,飲品加大後共75蚊。
咖啡啫喱雪糕就45蚊,哩一餐我消費左120蚊。
的確貴既,而且有啲食物賣曬都係有啲失望😟

係op睇又話服務態度差,我今日冇遇到😗
反而我覺得店員態度有善🌝🌝
上菜收野都有同客人講聲🌝🌝
結帳個陣都有講多謝,仲提我拎齊野😃👍
希望食材方面要好好預購多少少,
特別係肉類食材,好想食炸蝦😭😭😭
下次黎希望食得成啦😟😟😟

P。S:忍唔住拎埋コメダか珈琲店既食玩
同粘土人黎影相😻😻😻😻

2024-09-22 1219 views
食店食物質素和員工服務態度不過不失,但等候入座的安排極不理想。取票是分流為1-2人、3-4人和5-6人,但很多張四人桌均安排給2人票,一問之下才知是原來1-2和3-4人票雖然是分開兩組號碼排,但安排入座的次序卻是同一條隊,按取票時間入座。結果明明是四人桌卻連續多張分給2人票,二人桌當然也是給二人票。我認為食店應在取票分流改為1人、2-4人,食客才能清楚自己要等多少張,以免誤導。入座後更難以理解:在不同位置起碼有兩張四人桌和一張六人桌已清理好,但一直到我們食飽離開仍沒有安排人入座,而食店外一直有不少食客在等位。盛餐的碟上有兩隻是很多刀痕,當連同包著漢堡包的紙拿起時便發現到,雖然不影響食物質素,但不似日本餐廳的作風。
2024-09-22
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$125 (Tea)
2024-07-19 3979 views
你部出單機壞咗你又唔同個客講,跟住你以為出晒啲餐,你明知張枱冇食物得杯咖啡,你都問吓個客啦 。有幾個客喺到乾等成40分鐘都冇人理,啲員工又企晒響度。咁你新入嚟啲客點算,個個都以為出咗單,未個個坐喺度等。你部嘢壞咗唔係我入嚟之後先壞㗎嘛,咁你明知壞咗就要同個客講㗎啦。完全都唔識得應付啲突發事件,服務真係好垃圾。你知道有問題就逐台逐台問吓佢哋有冇單漏咗啦,邊有可能要個客會過嚟問你,其實係咪未俾人鬧過,要個客等多陣鬧爆你哋。你過嚟問吓我都唔會發嬲,完全咩都唔做等個客過嚟同你講,你哋係咪神㗎。
有幾個客喺到乾等成40分鐘都冇人理,啲員工又企晒響度。
咁你新入嚟啲客點算,個個都以為出咗單,未個個坐喺度等。

完全都唔識得應付啲突發事件,服務真係好垃圾。

2024-07-19
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2024-07-13 3792 views
今天中午造訪了這間日式咖啡店,我特別期待品嘗一下這家店的招牌冰與火甜品。點了一杯凍檸茶和一杯KOMEDA 咖啡,凍檸茶一般,KOMEDA 咖啡則,香氣撲鼻。兩種飲品都給我留下了不錯的印象。接下來我品嘗了店內的味噌炸豬扒方堡。麵包綿軟可口。炸豬扒脆口但肉較薄,搭配入味的味噌醬汁,口感十分美妙。整道菜的份量也算十分足夠,完全滿足了我的胃口。不過,我點的另一道菜 - 炸雞和香脆薯角,就沒有那麼理想了。炸雞和薯角都已失去應有的熱度,口感乾柴,完全沒有吸引力。另外,我點的蘋果批也只有少量的蘋果內餡,有些失望。最後,我嘗試了店內的招牌甜品 - 冰與火。這道甜品呈現一個類似圓形牛角包,上面鋪有一層牛奶綠茶雪糕,整體口感尚算不錯,不過價錢偏高了些。總的來說,這家日式咖啡店的整體表現一般,有些菜式不太理想。不過算是一次不錯的用餐體驗吧。

2024-07-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2024-07-09 2853 views
去開黃埔睇戲,睇戲前係附近搵間餐廳食lunch。於是去Aeon入面既Komeda 咖啡室 點左: >>KOMEDA漢堡追加香脆薯角 >>肉醬意粉配豆乳咖啡 KOMEDA漢堡估計係雞肉,內有生菜,醬汁似係芥末味。味道不過不失。 香脆薯角本身無加鹽,可以自己按喜好去落鹽 肉醬意粉個意粉質地好特別,煮得比較淋身,但又帶點煙韌,比較難形容。 平時一般飲牛奶咖啡,今次試下佢個豆乳咖啡,仲附有一小包花生。咖啡喺有豆香,但口感比較單薄。 整體嚟講,環境坐得好舒服,又有插頭位可以叉電,食物就中規中矩。

點左:

>>KOMEDA漢堡追加香脆薯角

>>肉醬意粉配豆乳咖啡

香脆薯角本身無加鹽,可以自己按喜好去落鹽

2024-07-01 2145 views
#コメダ珈琲店this one is come from japan nagoya. very famous of lorge portion food and cheap price. but come to hk. the price is very expensive compared to jp. all are x13 jp yen rate. ppl said they give extra large portion food for u. it depends. but most surprisely is their decoration is very beautiful. just same as jp. make us feel relax and happy. seats are wide and they dont hv time limits for seating. other local resto need 60 eating time. and force us to go which is really bad.1. pork chop san
#コメダ珈琲店

1. pork chop sandwich. very big must full and taste like jp. very worth and delicious 79$ only

2. +20 they hv a coffee. quite strong taste, i like it. very jp style.

3. bake macaroni with white soup . this is very disappointong. the portion food is really small. not even fill up my belly. bad choice.

overall fair quality. i will come back if i want to hv a nive tea time.

2024-07-01
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2024-06-25 2267 views
是日,因為紅磡有開倉,專登搭船去黃埔,點知落船冇幾耐,兩大一B熱到差唔多中暑🥵搵個地方坐低休息下食啲嘢,有人俾「珈琲」兩個字吸引左,因為「珈琲」就=🇯🇵喎😐得嗰兩歲,竟然一睇menu就話「我要食e個」,我地就叫左個蜜瓜雪糕梳打俾佢雪糕幾滑,牛奶味濃,不過蜜瓜梳打我就麻麻哋😅公司三文治🥪,賣相比較普通,味道冇乜特別,麵包烘得幾鬆脆抹茶冰與火,見到冰火總有啲幻想嘅😌講返正經野,呢個冰與火真係有驚喜😳好鬆軟,好熱,加雪糕真係有冰火效果,一定要盡快食。抹茶雪糕夠滑,唔會好澀,唔錯茶底好日式,唔會好似茶餐廳茶底咁苦👍🏻

雪糕幾滑,牛奶味濃,不過蜜瓜梳打我就麻麻哋😅

公司三文治🥪,賣相比較普通,味道冇乜特別,麵包烘得幾鬆脆

抹茶冰與火,見到冰火總有啲幻想嘅😌

抹茶雪糕夠滑,唔會好澀,唔錯

茶底好日式,唔會好似茶餐廳茶底咁苦👍🏻

15 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
  • 冰與火
2024-06-23 2098 views
這是最最最難吃的咖啡店成班人係冇心做冇service 可言成間店係冇managementD staff各顧各又扮睇唔到客等咗好耐都未有野食最後個意粉係凍個包係凍個湯係味精可以嘅話個評分係負分
這是最最最難吃的咖啡店
個包係凍
個湯係味精
可以嘅話個評分係負分
2024-06-10 2230 views
話說當年行完AEON經過這家日本咖啡店,出於好奇所以幫襯,除咗環境舒適坐位寬敞外,雜誌架還有讀賣新聞,TIME Magazine等唔同國家嘅雜誌睇,時至今日已變了咖啡店常客。近乎每次都會點它的《紅豆牛油多士》,大大pat紅豆蓉 + 牛油 搽在又熱又厚嘅多士上面之後大大啖食入口,真係非常滿足。另外,《肉醬意粉》追加$20就有大大兜嘅《迷你香脆薯角》,追加方面真係幾抵食嘅。至於飲品,值得推薦嘅係《果凍抹茶牛奶》,真材實料嘅Cream + 咖啡啫喱 + 抹茶牛奶,配搭完美,層次豐富,值得一試。

果凍抹茶牛奶

紅豆牛油多士

迷你香脆薯角(追加版)

肉醬意粉
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
果凍抹茶牛奶
紅豆牛油多士
迷你香脆薯角(追加版)
2024-05-13 1956 views
講真,真係未試過咁好食嘅多士!見到多士喺熱門推介嘅食物,一於就叫你試吓啦!估唔到真係冇令我失望,多士大牌費之餘,本身嘅醬料都好吸引,唔會令個多士味道太淡。個多士仲有沙律醬可以點,令到味道更加容易入口,分量又唔會太少,大大塊,適合一個人有少少肚餓嘅時候自己食。飲品方便,我發覺是多士同埋咖啡係最好嘅配搭。食少少多士,再飲幾啖咖啡,原來感覺好正喎!呢個地方真係好chill,令人哋身心愉快,下次會再叫朋友一齊嚟食tea!

講真,真係未試過咁好食嘅多士!

2024-03-03
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 冰與火
  • 迷你冰與火
2024-05-09 1599 views
晚餐約左屋企人試食呢間日本過江龍Cafe,睇下係唔係咁好食先?可能平日晚上關係,唔使等位,好少人。坐嘅座位都舒服,闊落。我哋叫咗三個主食:拿破崙意粉、咖喱意粉、炸豬扒方堡拿破崙意粉:份量足夠,濃郁蕃茄汁加火腿,意大利麵煙靭。麵包放耐咗都唔會好晏。咖喱意粉:一嚟到已經聞到好香咖喱味,日式咖喱唔辣,意大利麵煙靭,但略嫌菜式有少少凍。炸豬扒方堡:估唔到咁大碟,食唔晒要屋企人幫手一齊食。炸豬扒有驚喜,熱辣辣,好脆。配合沙律菜同醬汁,一流!整體三款食物都滿意,因為餐廳人少,好靜,所以可以慢慢同屋企人傾計,渡過愉快的一餐。

可能平日晚上關係,唔使等位,好少人。
坐嘅座位都舒服,闊落。

我哋叫咗三個主食:拿破崙意粉、咖喱意粉、炸豬扒方堡

2024-05-07
$80 (Dinner)
  • 炸豬扒方堡
  • 拿破崙意粉
2024-04-22 1788 views
食物環境都唔錯第一次幫襯,媽咪生日約左父母一齊食早餐,入到去到想轉窗口位,因為光線好d ,想影張靚相留念,問waitress可否轉近窗口位已經即時黑面。因第一次光顧, 按鐘想落order, waitress冷淡回應「我地手機落單」行開左。 唔知如果老人家唔識用手機落單 係咪唔可以係呢間餐廳食。兩老想飲熱水,我行去搵個waiter 請求可否比2杯熱水, 「秒」晒嘴 ,黑口黑面回一句「轉頭比你」,當然冇拿熱水來。 唯有等到拿餐過來另一個waitress同佢講想拿2杯熱水。可惜:食物幾好食 ,coffee 很好, 環境都真幾好,很可惜, 但過食個200幾蚊嘅早餐, 黃埔有好多選擇, 咁嘅態度 貼錢入去睇waitress 面色, 唔會再幫襯 。 唔怪得越來越多香港人要北上消費,起碼平過你,又有服務質素。*個位”公主”waitress 成手都係tatoo。

食物環境都唔錯

可惜:
唔怪得越來越多香港人要北上消費,起碼平過你,又有服務質素。
*個位”公主”waitress 成手都係tatoo。

2024-04-22
Type of Meal