用餐日期:2024/01/17用餐時段:晚餐用餐費用(每人):$64餐廳環境:室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯服務:服務員服務態度正常味道:點了晚市套餐-牛肉意粉+菜心+熱檸水1-牛肉意粉-份量足 牛肉醃得夠入味口感嫩滑不咸味道好 意粉煮得剛好不過稔 整味味道好 推薦 4-菜:份量足 菜心煮得剛好不過稔味道好 也細心地把菜心頭切開一半方便進食 醬汁直接淋菜面令有醬汁的菜味道有點過咸 醬汁如可分開上更好 推薦5-飲品:熱檸水 檸片切得夠厚 味道正常總結:這家是離附近醫院最近茶餐廳 室內不多座位 有需要去醫院時多數會在這家食飯 這家已開了很多年 套餐價錢合理 飯麵多數不算難食也不會特別好食 在這家食飯主要為方便 飯菜味道像家常便飯感覺 老閭雖不怎言笑但人品不錯 曾有一次有個客人落單時特別要「小小小」冰 他特別提了廚房幾次 送到客人檯時也特別說了有小小小冰到 幾搞笑溫馨感覺 這次的牛肉意粉味道好 是值得推薦的本地家常茶餐廳
用餐日期:2024/01/17
用餐時段:晚餐
用餐費用(每人):$64
餐廳環境:室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯
服務:服務員服務態度正常
味道:點了晚市套餐-牛肉意粉+菜心+熱檸水

5-飲品:熱檸水 檸片切得夠厚 味道正常

2024-01-17
$64 (Dinner)
2023-08-07 194 views
8月7日靚媽收工後,陪揾食肥華到佐敦道,買完政府每年都送給揾食肥華的,生日禮物後,已近晚飯時間,但兩人又唔係好肚餓,就選擇咗呢間粉麵店,諗住每人求其,食碗粉或麵就當係晚餐,但入到此店坐低後,肥華發覺此店之粉麵,價錢偏貴,相對食品質素,唔成比例為免做老襯,肥華就當機立斷轉食,此店碟頭飯餐,可能受此店堂食都要用,外賣塑膠餐具影响,肥常對今晚所點嘅,蕃茄牛肉飯及涼瓜炒旦飯,係亳無其望,結果正如所料,此兩碟飯嘅評語係,好食冇佢份,但又唔算難食,都符合到肥華今餐,求其食飽就算嘅目標
2021-11-06 427 views
肚餓諗住快食亂入點知中伏。可重用食具無一潔淨,可能因為咁有即棄餐具提供。安全起見還是浸一浸茶餐廳會提供的水。嗌咗雞翼沙律配豆漿豆漿先來,杯邊竟有嘴唇印污跡(見圖)遠看隔離枱三位人客只顧談天,他們的豆漿也是滿滿的。雞翼沙律,沙律乃罐頭食品不吃也罷吃罷三隻雞翼,竟發現在旁侍應的透明水壺中10分混濁。令我回想剛洗食具的水就是從那裏來,馬上反胃總結:衛生情況簡直不能接受。唯一可取:在巴士站旁邊,等車可以稍作休息
肚餓諗住快食亂入點知中伏。

嗌咗雞翼沙律配豆漿

豆漿先來,杯邊竟有嘴唇印污跡(見圖)

遠看隔離枱三位人客只顧談天,他們的豆漿也是滿滿的。

雞翼沙律,沙律乃罐頭食品不吃也罷

總結:衛生情況簡直不能接受。
唯一可取:在巴士站旁邊,等車可以稍作休息
無常識,竟然在羅漢齋飯落蔥蒜,主要是極重手。向收銀(疑似老闆)反映,回覆是要顧客額外order走蔥蒜!!!另外,杯水面頭有層油,膠匙羹灰灰地色,衞生環境不太行。對食物評論:腐竹非常硬丶豆腐無味,其實我懷疑根本無落盐,甚至不是廚師制作。事發時間是1600,廚師可能放飯中,由阿貓阿狗狗屎垃圾主理,將剩餘物資撈埋芡汁叮熱就拿出來。未吃過如此難食的飯,手殘都不可能做得如此差劣,要加上腦殘才有機會有如此效果。根本是垃圾級別!
對食物評論:
根本是垃圾級別!
2021-08-18
$48 (Tea)
2020-10-02 433 views
Gang Cheng Fen Mian Dim Sum Restaurant or 港城粉麵 is a great place for curry.It was really good the curry beef came in a separate bowl so the rice does not get soggy from the sauce.The amount of beef in the bowl was quite generous.
2019-11-02 470 views
在附近行過小朋友又肚餓所以就過嚟食,結果係少少中伏的感覺,唔係因為佢食物質素好差,而係因為佢的食具衛生實在嚇親我。叫咗碗水餃麵,碗麵上枱其實都OK,只係一打開食具的抽屜,就見到一對對污糟邋遢的筷子, 有些黏着菜葉,有些黏着黑色不知名物體,好嘔心。我搵咗好耐,終於搵到四隻稍為乾淨少少的筷子。然後再用佢比我嘅兩杯熱水洗呀洗,再用紙巾用力抹先咁用。而家仲驚緊食完之後會唔會肚餓、腸胃炎。水餃麵嘅味道就普普通通,麵底偏林,而且鹼水味好重,重到有點苦,所以小朋友唔係好肯食。水餃嘅味道就唔錯,都算幾大隻。

早上需到佐敦辦點事,事前在佐敦港鐵站附近享用早餐。「港城茶餐廳」在港鐵站出口,享地利之便。餐廳內部裝潢平實,環境整潔度合格。餐具置於餐桌櫃抽內,衛生情況感覺稍遜,尚可接受。平常茶記的早餐選擇,小編要了一碗五香肉丁麵、煎腸蛋配多士,以及熱奶茶。「五香肉丁麵」未予驚喜,麵食不屬質優貨式。「煎腸蛋配多士」水準同樣持平,煎蛋幾近全熟欠汁失分。多士稍燶但脆,牛油用量算慷慨。「熱奶茶」茶感較重,微澀。以上早餐消費 $37,不算平,整體評價不過不失。
五香肉丁麵
煎腸蛋配多士
熱奶茶」茶感較重,微澀。
熱奶茶
以上早餐消費 $37,不算平,整體評價不過不失。

[9/10/2019; Wed]
2019-10-09
$37 (Breakfast)
2019-08-03 245 views
今天上午有時間就來這食個早餐先...坐下來四至五款的ABC選擇,每款都是二十多元左右。真的不貴....沙嗲牛肉麵, 麵身可以, 不太淋, 算是彈口, 睇湯底顏色己都可判斷味道, 入口, 只有鹹味, 沙嗲牛肉,醃得不算過火, 仍有牛肉口感, 但沙爹味道是得個鹹字炒蛋接近全熟, 但有點蛋汁藏在裡頭,已是意料之外的好...厚多士原塊無切邊,包身見鬆軟,實在不錯的,顏色似金黃,但未夠香口.凍咖啡內的奶下得太多,遮蓋了應有的啡味,不過嬴在夠凍而且又大大杯
今天上午有時間就來這食個早餐先...
坐下來四至五款的ABC選擇,
每款都是二十多元左右。真的不貴....
沙嗲牛肉麵, 麵身可以, 不太淋, 算是彈口,
睇湯底顏色己都可判斷味道, 入口, 只有鹹味,

沙嗲牛肉,醃得不算過火, 仍有牛肉口感,
但沙爹味道是得個鹹字
炒蛋接近全熟, 但有點蛋汁藏在裡頭,已是意料之外的好...

厚多士原塊無切邊,
包身見鬆軟,實在不錯的,
顏色似金黃,但未夠香口.
凍咖啡內的奶下得太多,遮蓋了應有的啡味,
不過嬴在夠凍而且又大大杯
2019-07-01 241 views
都好少吃劣食,其實唔想,只是被逼。事原是老人家去了伊利沙伯醫院準備接受做手術 (相信都幾長手尾)。大家忙了一大輪,搞到晚上八點幾,已過晒探病時間,差點兒是被醫院人員趕著離開。大家步行回去佐敦,有人建議吃晚飯,其實事情發展到咁大家都沒什麼胃口,但是飯總是要吃的。於是,便隨意在港鐵站出口的一家茶餐廳吃飯。都差不多晚上9點,想吃的都已賣晒,我們只好點了一碟黑椒雞扒飯、一碟乾燒伊麵、一碟叉燒煎蛋飯和一碟油菜。本是對這些食物沒存什麼期望,但食落便開始感到絕望,無論色香味都低分過我們的高官們。不過,基於我們都是惜食之人,我們都盡力去把它們吃完。黑椒雞扒飯啲黑椒汁雖然好有黑椒味,但是實在太甜。一睇乾燒伊麵的色水不均勻,就知會是一啲有味有啲無味啦,所以,要自行再把它拌勻才敢食。不過始於都係淡得滯,唯有加了少少豉油來食,補救一下。叉燒蛋飯的叉燒好 “鞋” 好韌。最好食都算是碟油菜了,不過要成廿幾蚊,有點貴。今餐絕對是劣食。第日去探完病,一定要再在附近搵些好嘢食先得。

黑椒雞扒飯啲黑椒汁雖然好有黑椒味,但是實在太甜。

叉燒蛋飯的叉燒好 “鞋” 好韌。

最好食都算是碟油菜了,不過要成廿幾蚊,有點貴。

2019-06-18
Type of Meal
Dinner
2019-06-06 181 views
餐廳最近更換了新枱新椅,眼前一亮。福建炒飯55元,熱辣辣,味道調較得很好,飯粒軟硬適中,有蝦、火腿、冬菇、雞蛋、紅蘿蔔、青豆和生菜,賣相美觀。衛生情況有待改善。
餐廳最近更換了新枱新椅,眼前一亮。
衛生情況有待改善。
福建炒飯
2019-06-03
$55 (Dinner)
2019-03-13 166 views
不可一,不可再!!位置好近佐敦地鐵站出口,又近巴士站,做得好理應唔怕冇生意做。可惜。。。之前有一次得車前買左燒買,醫下肚;第一粒已經見到有“橡筋”。想同佢講,可惜有車黎。。。今次諗住比多次機會佢試下。叫左個常餐(諗住伏極都有限),點知。。。個奄列似係一早整定番“叮”。。。杯野飲比較淡味。碗麵比較正路,算係咁。冇叉用😲比支膠叉我用,,,un....似係係櫃底搵比我用環境方便,店內地下都幾滑下(可能當日落雨地下都比較濕)。有小插曲,同枱對面個女仔叫左碗車仔面(河粉),食到怪味,同店員講,老闆同店員都會比說話佢聽,態度好差🤪。不過佢地三個人做野,好快手又係真既。諗好,落單,送到,食埋。30分鐘內比埋錢。
不可一,不可再!!

可惜。。。
之前有一次得車前買左燒買,醫下肚;
第一粒已經見到有“橡筋”。想同佢講,可惜有車黎。。。

今次諗住比多次機會佢試下。
叫左個常餐(諗住伏極都有限),
點知。。。個奄列似係一早整定番“叮”。。。
杯野飲比較淡味。
碗麵比較正路,算係咁。
冇叉用😲比支膠叉我用,,,un....
似係係櫃底搵比我用

環境方便,店內地下都幾滑下(可能當日落雨地下都比較濕)。

有小插曲,
同枱對面個女仔叫左碗車仔面(河粉),
食到怪味,同店員講,老闆同店員都會比說話佢聽,態度好差🤪。

不過佢地三個人做野,好快手又係真既。
諗好,落單,送到,食埋。30分鐘內比埋錢。

2019-01-15 158 views
河粉是幼身的,比平時更易入味,牛肉調味可以做得更加好,相比起炒河,牛肉顯得冇味,整體感覺普通,菜單選擇多,上菜快,炒野有鑊氣,不過可以在細節位做得更好,服務親切
2019-01-15
2018-11-05 159 views
今晚放工約左朋友去佐敦打波,因為早到左,就在附近的港城粉麵茶餐廳食埋晚餐先去打波,可能早不用等位。我叫左個涼瓜班腩飯,涼瓜爽口,班腩唔錯,反而飯有點硬,熱奶茶幾香滑,共48元。

2018-11-01
Type of Meal
Dinner
2017-12-06 294 views
已經唔係第一次!!有生意唔做要一份公司治,加飲品。我知道$19呢個係外賣特價,但你唔想做單份生意就收牌啦!寫正價既咪願者上釣囉!入到去order又話門口有份芝腿治,單份唔得閒整(明明得幾個客),轉頭又話可以整但收正價!腦細,家下$19唔係錢?你冇錢賺既?嫌錢腥即係我今日想食咩你幫我決定係咪??真係好好笑一定冇下次!去ok買三文治餐算,傻的嗎?俾錢仲要有說話聽,唔係玻璃心都要呻。垃圾
已經唔係第一次!!有生意唔做
即係我今日想食咩你幫我決定係咪??真係好好笑
TakeAway
2017-10-09 227 views
今日要去伊院,一出地鐵就見到呢間,知道沿途無其他選擇,就入去!叫左碗雪菜豬排米線!等麵期間,有對年老母子入黎,個婆婆揸拐杖,叫左野食就起身去洗手間。個侍應小妹妹叫婆婆放底個袋先,仲幫手除底個袋!仲不停提醒婆婆小心行,慢慢行,好乖呀!唔知係咪見到好人,寧舍覺得碗麵好食!個湯好濃,好正!雪菜好入味!其間有人想坐我張枱,但其實我仲有家人黎緊!我同侍應妹妹講聲,佢醒目到攞杯水黎,話放係度就可以唔洗啲客坐左如果我朋友要請人,我一定會叫佢黎刮角!呢個年頭,咁乖咁醒既年青人真係唔多!係我差唔多食完碗麵既時候,我家人黎左,但佢居然話唔食,我那那林食完比返個位人,走時同妹妹講唔好意思,佢笑笑口話唔緊要,仲同我byebye,你好乖呀我每次去伊院,都一定會黎幫襯你的

叫左碗雪菜豬排米線!

唔知係咪見到好人,寧舍覺得碗麵好食!

個湯好濃,好正!雪菜好入味!

我每次去伊院,都一定會黎幫襯你的
2017-10-09
$38 (Tea)