2023-02-07 610 views
無意中發現這間位於中環的"雪村串燒"店舖地方不大,但勝在寧靜、坐得舒適,女經理 Joey熱誠介紹是日主打食物,服務貼心(係無介紹錯㗎👍😋😋)前菜有:味噌湯、迷你茄子、牛蒡、茶碗蒸蛋沙律👍👍👍由廚師發辦壽司盛合13件~鮮味十足🍣蓮小鯛~外層金黃香脆、內裡清甜魚香🐟盬燒鴨舌~以一串8件的份量,夠誠意👅鹿兒島和牛特級牛肋肉串燒~入口即溶,口感嫩滑(必試之選💯👍😋)鵝肝多士~香噴噴、熱辣辣😋牛乳布甸~香濃牛奶味,入口香滑🍼*今次由於時間關係未能盡試,唯有下次再試😆
無意中發現這間位於中環的"雪村串燒"

前菜有:
味噌湯、迷你茄子、牛蒡、茶碗蒸蛋沙律👍👍👍

廚師發辦壽司盛合13件~鮮味十足🍣

蓮小鯛~外層金黃香脆、內裡清甜魚香🐟

盬燒鴨舌~以一串8件的份量,夠誠意👅

鵝肝多士~香噴噴、熱辣辣😋

牛乳布甸~香濃牛奶味,入口香滑🍼

*今次由於時間關係未能盡試,唯有下次再試😆

Lunch
2022-06-01 1163 views
和同事在中環四圍探新店,呢間在擺花街,招牌細細,隱藏在板長之中,唔細心留意真係幾難搵到。行上一條窄長樓梯,終於到餐廳。環境有一種和式懷舊小店感覺,入門L小型日式吧枱,旁邊四張雙人枱,角落一張開放式4人廂位。整間餐廳可容納不足二十人。午市定食可選擇的種類不多,我揀了汁燒豚肉飯定食($158),同事揀和牛飯定食($198)。定食分開上,不是一盆集體上,有omakase 感覺,增加高級感。先上前菜(蘿蔔➕牛蒡漬)和沙律菜,味道不錯。之後足料熱辣辣麵豉湯,水準之上,唔會死咸。主菜汁燒豚肉飯,豚肉用火槍燒微焦上,味道香口唔油膩,但美中不足的是碟底放了沙律醬(我唔食),味道打了折扣。同事和牛飯他說好食,飯和肉份量可能對大食客會偏少,但我覺得剛好。之後仲有剛蒸好熱辣辣茶碗蒸,足料又滑。當我哋以為呢餐已經完嘅時候,原來仲有個牛奶布甸,因為我對牛奶有敏感,所以叫佢打包回公司俾同事食,佢哋都好樂意接受。同事食呢個牛奶布甸,佢話好滑好好食,好重奶味。計埋加一,同事$220,我$170,中環來講屬於正常lunch 價,但性價比真係高,質素同埋服務都好,值得推介。

2022-05-31
$190 (Lunch)
2022-05-26 667 views
補寫食評用餐日期:2021年11月10日 星期三喜歡中環大館,時不時會來逛逛,順便在附近找地方吃午餐。每次到大館,都是經中環扶手梯,發現扶手梯下面閣麟街,有家雪村串燒,印象挺深的。終於來試午餐,1個人,沒有訂座,店内只剩1張卡座,我表示不搭枱(疫情下,可以不堂食,但不會搭枱),1位中年女士(我覺得不是員工,像老闆)卡位不可以只做1個人的生意!等了15分鐘,有人賣單,可以入座。點了午市定食套餐,包括以下的:#野菜沙律:油醋汁偏酸,我本人愛吃酸,吃的時候也會本能的嗆一下,與不認識的人搭枱,真的不合適!#日式蒸蛋:加了蟹肉,豐富!#蒲汁燒鰻魚丼:鰻魚挺肥美,蒲燒汁不過太甜,米飯(日本米使用)軟糯,好味!#網紋蜜瓜:不算甜,比甜品健康,加分!
補寫食評
用餐日期:2021年11月10日 星期三

喜歡中環大館,時不時會來逛逛,順便在附近找地方吃午餐。

等了15分鐘,有人賣單,可以入座。

點了午市定食套餐,包括以下的:
#日式蒸蛋:加了蟹肉,豐富!
#網紋蜜瓜:不算甜,比甜品健康,加分!
2021-11-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)
2021-04-21 2575 views
三人行Happy Hour 後還想再續,看到貼於門口的食物圖就決定好餐廳。走過狹小的樓梯級,來到二樓,店面不大,連壽司吧位共二十個座位左右。友人點了小小的一枝清酒,價錢公道。點了佐酒小食,《燒雞泡魚乾》,略嫌魚乾偏硬,還好上菜時仍熱辣辣串燒類 《免治雞肉串》《蕃茄豬肉卷》《蘆筍豬肉卷》,兩款豬肉卷不錯,燒出豬肉香,配上爽口蕃茄及蘆筍,減去油膩感。由於太想吃雞蛋,故選了《玉子燒》,是一道喜出望外的佐酒小食。富有濃濃蛋香,煎得又很鬆軟,吃下有柔和的感覺,即使上菜後放久了,也仍然吃出鬆軟感,印象深刻。再來又一佐酒小食《枝豆》都是可想像的味道。最後看到鄰座的天婦羅,被吸引點了《蔬菜天婦羅》,非常好吃,炸得非常鬆脆,一點油膩感也沒有,推薦總括而言:環境: 店面積不大,但坐下的位置夠寬敞,基本日式格局裝修。食物:由於主力點佐酒小食,故未能嚐到刺身、壽司及主食。眼看熟客都點了刺身及烤魚,應該是不錯的,有機會再試。服務:很多熟客光顧,又要照顧老顧客又要招待新顧客,很忙碌。

友人點了小小的一枝清酒,價錢公道。

再來又一佐酒小食《枝豆》都是可想像的味道。

總括而言:
環境: 店面積不大,但坐下的位置夠寬敞,基本日式格局裝修。
食物:由於主力點佐酒小食,故未能嚐到刺身壽司及主食。眼看熟客都點了刺身及烤魚,應該是不錯的,有機會再試。
服務:很多熟客光顧,又要照顧老顧客又要招待新顧客,很忙碌。
2021-04-10
$220 (Dinner)
2020-03-29 3100 views
同女朋友食午餐,梗係食佢最鐘意既日本野勒 。上openrice睇左好多間,又㨂左好耐,最後決定上山去板長旁邊呢間樓上店雪村食定食勒。聽講雪村都係板長集團的,但屬於高級路線。上到去果然係高級啲,裝修又靚啲,坐位寬好多,整體都舒服過普通板長店,个餐其實都好似板長的,不過好似餐具靚啲,選擇唔同啲咁勒,呢一餐我好滿意,好味

鰻魚飯定食
Lunch
鰻魚飯定食
It’s hard to find a place with such a broad selection: -Japanese bbq, -Rice don (fried pork cutlet, roasted wagyu beef), and -Sushi. We looked at a few and decided to come here. It turns out to be a hidden gem! The decoration is nice, with reasonably big space between seats and high ceiling. Price is super reasonable. Food is fresh and yummy. A recommend from us!
-Japanese bbq,
-Sushi.

Price is super reasonable.

Food is fresh and yummy.

A recommend from us!

2019-10-22 1417 views
想吃咗好耐嘅雪村串燒,今日就來吃個lunch中午Lunch Sushi ,12件,$158都幾抵食,不過唔知係師傅發辨決定,定係set好係有啲咩,我無諗過係重覆兩件嘅夀司不過都好食🥰飯嘅大細适中,都新鮮和牛牛肩丼,好肥美🥰油份重,如果有隻溫泉蛋就仲正了🥰個燒肉汁好食,夾埋飯食,好幸福啊😆😆仲有沙律,漬物,小吃跟餐。味噌湯都幾好,唔咸,同出面嘅唔同,反而有种清爽嘅口感。總體都幾好,下次來食埋dinner
想吃咗好耐嘅雪村串燒,今日就來吃個lunch
Lunch  sushi  set

中午Lunch Sushi ,12件,$158
不過都好食🥰飯嘅大細适中,都新鮮

和牛牛肩丼

和牛牛肩丼,好肥美🥰油份重,如果有隻溫泉蛋就仲正了🥰
個燒肉汁好食,夾埋飯食,好幸福啊😆😆
仲有沙律,漬物,小吃跟餐。
味噌湯都幾好,唔咸,同出面嘅唔同,反而有种清爽嘅口感。
總體都幾好,下次來食埋dinner
Lunch  sushi  set
2019-09-16 1413 views
店內座位不多,建議平日中午黎要先訂位喔。lunch set 價錢$98-158 加一有麵豉湯+沙律+開胃小食作前菜 主食:F餐 (牛肩肉飯) 牛同飯既份量都算多,一個女仔未必食得晒。d醬汁配搭得好惹味,d牛肉都好軟身,好好味+好餸飯主食: G餐 (刺身海鮮丼) 師傅會係你面前即席準備刺身,但睇落啲刺身唔算特別新鮮,味道還好吧。刺身包括有: 吞拿魚、海膽、八爪魚、吞拿魚碎等等。總括而言: 服務 8/10 環境 7/10 刺身 6/10牛肉 8/10
店內座位不多,建議平日中午黎要先訂位喔。

lunch set 價錢$98-158 加一

有麵豉湯+沙律+開胃小食作前菜

主食: G餐 (刺身海鮮丼)
師傅會係你面前即席準備刺身
但睇落啲刺身唔算特別新鮮,味道還好吧。
刺身包括有: 吞拿魚、海膽、八爪魚、吞拿魚碎等等。

總括而言:
服務 8/10
環境 7/10
刺身 6/10
牛肉 8/10
2019-08-13 2168 views
七月之星生日,朋友安排到中環作日式串燒晚宴飯局,飲飲食食,有朋友安排,無用費心真開心。食店就在板長隔離,用餐時與朋友傾談才知原來份屬姊妹店。店內有一張Bar 枱,相信午市繁忙時段必圍著。另外有一張四人卡位,二至四人,自成一角晚餐好位置。由於我們十多人,朋友預早安排一張長枱。先來貌似雞泡魚乾的魚翅干,送酒小吃一流!生蠔刺身~生𧐢醬汁太多,蓋過𧐢味。刺身拼盤~吞拿魚腩,響螺,象拔蚌,海膽,池魚王,牡丹蝦象拔蚌 和 牡丹蝦頭(已炸) 筆者吃到有沙,師父的功力看來要微微調配了。串燒:自家制免治雞肉棒,牛舌,雞翼,羊鞍~由於大家都很肚餓,免治雞肉棒一上桌時,大家你一條我一條,吃了才記得忘了拍照。筆者最愛還是鹽燒牛舌。雞肝、雞腎~雞肝燒得外脆香口,咬落啖啖甘香豐富,配 sake 夾檔得不得了。鹿兒島和牛肋肉~鰤魚魚鮫~由於已吃濃味串燒一大堆後才端上桌,驟然覺得魚鮫來得太遲,稍微失色,相信如在刺身之後,上此魚鮫會更合宜。北海道帆立貝燒~燒得過火,帶點點老身。炒沖繩苦瓜~還有燒飯糰或高菜炒飯,由於筆者飲飽食醉之情況下忘了拍照。 最後甜品是柚子雪糕作句號。整體來說:小店格局,自成一閣,店員招呼態度友

食店就在板長隔離,用餐時與朋友傾談才知原來份屬姊妹店。

店內有一張Bar 枱,相信午市繁忙時段必圍著。

另外有一張四人卡位,二至四人,自成一角晚餐好位置。

由於我們十多人,朋友預早安排一張長枱。

先來貌似雞泡魚乾的魚翅干,送酒小吃一流!

生蠔刺身~
生𧐢醬汁太多,蓋過𧐢味。

刺身拼盤~
吞拿魚腩,響螺,象拔蚌,海膽,池魚王,牡丹蝦

串燒:
自家制免治雞肉棒,牛舌,雞翼,羊鞍~

筆者最愛還是鹽燒牛舌。

雞肝、雞腎~

鹿兒島和牛肋肉~

鰤魚魚鮫~

北海道帆立貝燒~
燒得過火,帶點點老身。

炒沖繩苦瓜~

還有燒飯糰或高菜炒飯,由於筆者飲飽食醉之情況下忘了拍照。

最後甜品是柚子雪糕作句號。

整體來說:
小店格局,自成一閣,店員招呼態度友善,細心地替每位客人密密斟酒,剌身和串燒相比,後者更為吸引。

Dinner
  • 雞肝串燒
  • 魚翅干
  • 鹽燒牛舌
2K
2019-04-10 1562 views
上星期五與同事一心去食日本菜行樓梯上樓後發現 #雪村 full house個日好慘慘豬地食左板長既定食😭今日就係另一個唔同既故事啦因為我地好天才地book左位😌仲要係間餐廳裡唯一既包房😂。鰻丼 $108異常滿足既鰻魚飯 😋(1) 勁嫩滑 勁軟嫩滑既程度 係有少少入口即溶的感覺🤩文字上真係好難去表達 不過只要你一放入口你就一定會明白 除非唔明(2) 多鰻魚汁 唔會令碗底下既飯很乾🥳(3) 多紫菜 到底黎個算不算係原因之一呢😂另外伴菜有沙律🥗 miso soup🍲 豆🥕午餐黎講性價比唔算高 不過依然值得推介!
上星期五與同事一心去食日本菜

(2) 多鰻魚汁
唔會令碗底下既飯很乾🥳
(3) 多紫菜 到底黎個算不算係原因之一呢😂
另外伴菜有沙律🥗 miso soup🍲 豆🥕

午餐黎講性價比唔算高 不過依然值得推介!
  • 鰻丼
2019-03-01 1091 views
難得返半日,專登黎到中環食午餐,一入到去都唔使等就有位,我地叫左兩個lunch set...好快就上左啲前菜:有沙律,酸菜同埋牛舌mix 青瓜(個牛舌夠入味,唔錯)香煎黃花魚熱騰騰上菜,再唧啲檸檬汁已經好夠味!又大條又多肉,夠曬香,再配碗珍珠米飯,夠曬飽豚肉丼上菜香噴噴,除左豚肉仲有泡菜伴碟,底下仲有椰菜絲加埋醬汁,個汁加埋豚肉好match! 好快就爬曬成碗飯服務態度又好,仲成日添茶下次會想試下晚市!!
難得返半日,專登黎到中環食午餐,

香煎黃花魚
熱騰騰上菜,再唧啲檸檬汁已經好夠味!
又大條又多肉,夠曬香,再配碗珍珠米飯,夠曬飽

豚肉丼

服務態度又好,仲成日添茶

下次會想試下晚市!!
2019-02-28
2018-07-13 2507 views
我們一行三人所以坐bar 椅~望一望餐單佢D SET 要100蚊起,不過佢包左前菜同沙律。我就叫左個'當''一睇就知用料好新鮮同埋WASABI 係佢地自己整~值得一讚!貴就貴左D ,但都好味既!~
我們一行三人所以坐bar 椅~
我就叫左個'當''

貴就貴左D ,但都好味既!~
2018-05-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-11-07 3552 views
位於中環上半山電梯下有一間比較隱敝的正宗和式餐館餐館是日本人主理的,小店裝潢都很和風午飯時間都挺滿坐的,記得預約訂座!-----燒魚定食(配味噌湯+前菜+沙津+甜品)前菜是新鮮的沙律菜再加上正宗味噌湯很喜愛吃和式的燒魚,今次都絕無失望魚能燒得夠香身脆口而又保留魚油和魚汁伴起日本珍珠飯吃相當滋味完成正餐還送上豆腐味大雪糕球作甜品相當圓滿的一餐和式午餐
位於中環上半山電梯下有一間比較隱敝的正宗和式餐館
餐館是日本人主理的,小店裝潢都很和風
午飯時間都挺滿坐的,記得預約訂座!
-----
燒魚定食(配味噌湯+前菜+沙津+甜品)
前菜是新鮮的沙律菜再加上正宗味噌湯
很喜愛吃和式的燒魚,今次都絕無失望
魚能燒得夠香身脆口而又保留魚油和魚汁
伴起日本珍珠飯吃相當滋味
完成正餐還送上豆腐味大雪糕球作甜品
相當圓滿的一餐和式午餐
2017-05-29 3274 views
某天,跟隨同事下,來到這間小店店舖有點隱蔽,在斜坡位要再上樓梯經過這裡很多次的我都沒發現它的存在(明顯是烚吓烚吓)同事說這店是連鎖集團營運,但卻是小店式的經營,師父是日本人說這店是她朋友的男友介紹下認識的,而朋友的男友是個日本人,所以應該也滿正宗那天很幸運,因為我們是邊走邊想吃甚麼同事想起這店,馬上打電話留座,去到後發現是最後一張枱店內很細小,座位大約只有不到廿個坐下後看看餐牌,lunch set只7個,但看到牆上的餐牌,應該還有單點品同事再介紹一下,原來這裡晚上是吃串燒的跟著同事的推介下,叫了鹿兒島和牛丼($98)set附上麵豉湯及漬物這個價錢的和牛當然不會是上等貨,但軟綿綿的牛肉加上惹味的醬汁,真的一口接一口,最驚喜是有牛味(很多時吃的和牛都沒牛味)不經不覺整碗飯已進肚內因為電話壞了的關係,之前的相片沒有了不過沒緊要,因為之後帶了其他同事來第二次來再次叫了鹿兒島和牛丼,不過因為沒有和牛(?)的關係,轉了做牛肋肉,當然索價也相對上升 (好像$128)賣相一樣,可惜牛肋肉沒和牛軟身,有點筋,所以口感沒上次好,還是和牛比較美味接著同事愛上了這餐廳,決定再來這次叫了鹿兒島豚肉丼雖然豚肉是薄
某天,跟隨同事下,來到這間小店
店舖有點隱蔽,在斜坡位要再上樓梯
經過這裡很多次的我都沒發現它的存在(明顯是烚吓烚吓)
同事說這店是連鎖集團營運,但卻是小店式的經營,師父是日本人

那天很幸運,因為我們是邊走邊想吃甚麼
同事想起這店,馬上打電話留座,去到後發現是最後一張枱
店內很細小,座位大約只有不到廿個
同事再介紹一下,原來這裡晚上是吃串燒的
跟著同事的推介下,叫了鹿兒島和牛丼($98)
set附上麵豉湯及漬物
不經不覺整碗飯已進肚內

因為電話壞了的關係,之前的相片沒有了
不過沒緊要,因為之後帶了其他同事來

接著同事愛上了這餐廳,決定再來
這次叫了鹿兒島豚肉丼

雖然豚肉是薄薄的,但份量滿多
豚肉烤得香口,配上泡菜及醬汁(跟牛不同),也很惹味
唯一不足是豚肉有點乾,但也沒阻礙我把整碗送進肚中
$120 (Lunch)
  • 鹿兒島和牛丼
2015-08-27 7327 views
平時食飯時間經過半山,有時都會見到宜間餐廳 有人排隊排到係樓梯所以決定去試下!~同事早一日已經打電話預訂 擔心walk in 會無位...點知去到都要等成十分鐘先入座!!野食亦都黎得太慢...落完單都等左成15分鐘有多....set lunch 奉送麵豉湯同salad...味道都唔錯!麵豉湯唔會太咸,頗有水準!!至於和牛飯就有點令人失望...肉質鬆軟但牛既香味不足...沒有和牛應有既香味!
所以決定去試下!~
同事早一日已經打電話預訂 擔心walk in 會無位...
點知去到都要等成十分鐘先入座!!
野食亦都黎得太慢...落完單都等左成15分鐘有多....
麵豉湯唔會太咸,頗有水準!!
至於和牛飯就有點令人失望...
肉質鬆軟但牛既香味不足...
沒有和牛應有既香味!
2015-08-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)