2012-11-12 1103 views
今日有親戚黎屋企食飯, 就去上環拎大閘蟹, 早排見團購有得買又平D, 咪買定COUPON, 想食時就去拎, 上次試完老三陽, 今次試下其他地方, 比較下 買左5大3細, 先食大蟹, 唔爆膏, 有D失望, D膏仲有小小苦細蟹反而爆膏, 而且D膏較香, 個人覺得整體不及老三陽

細蟹反而爆膏, 而且D膏較香, 個人覺得整體不及老三陽
2012-10-15
TakeAway
Dining Offer
Group-buy
2011-10-18 939 views
尋晚臨放工,朋友打電話黎話好想食大閘蟹,就即興去左廣隆行買!我都係第一次幫襯呢間舖頭買蟹,以前就去九龍城永富,但上星期去永富買過一轉,七百幾蚊斤但斷「扛」既蟹,覺得唔抵食~ 上黎openrice 見呢間幾多好評,就去試下~收工後七點半去到舖頭,同舖頭阿伯(老闆?)講明要最大既公蟹同埋雌蟹,佢就拿拿臨打開個竹籠,拎左四隻大公蟹出來,仲遂隻放上磅比我睇,隻隻都有7.5 兩!跟住另一個阿嬸就入舖後面,拎左兩隻大雌蟹,大約 6 兩一隻~ 總共6隻蟹,$480 一斤,公乸同價,盛惠 $1200因為蟹大,所以返屋企蒸左 25 分鐘,打開蟹後真係不得了!先講隻雌蟹,打開中間一大舊橙紅色既膏,一啖咬落去,好味到唔記得左影相!除左肥美,蟹膏仲好清甜,同之前買既貴價所謂「陽澄湖」蟹味道唔同~ 到食隻公蟹,更加不得了!勁多白膏,d膏仲多到漏出黎!下次一定要再幫襯呢間買蟹!

7兩半既公蟹, 好大隻!
一打開公蟹就見到好多膏
d膏多到漏出黎!!!
2011-10-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
7兩半既公蟹, 好大隻!
一打開公蟹就見到好多膏
d膏多到漏出黎!!!
2010-11-11 730 views
終於等到農曆十月食蟹季節,繼上次去上環買蟹自己煮後,今次再幫櫬!由於事前知道時間緊迫(要OT),成8點收工,我地一早就打電話落去叫佢地pack好晒D蟹(反正我地都唔識揀),放工即飛車落去,車都冇落,俾完錢即走!!言歸正傳.今次買左六隻,兩乸四公,兩個人分,乸就真係好多膏,比起公的膏就稍為硬身小小,啲公呢就有啲白色的膏,就真係正到飛起,聽啲員工講宜家啲蟹係最正架啦!!宜家唔食唔通等出年咩?不過我兩個星期都已經食左三次啦!!我諗都要停返一個星期先,因為我覺得我成身都係膽固醇呀!
2010-11-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2010-11-05 581 views
今年第一次食大閘蟹,朋友話呢間佢買左幾年,都算水準唔錯有保證.我同男朋友去到佢地都幫我地揀左十幾隻蟹,佢好用心一隻一隻檢查,揀過先俾我地,而且又有好多附帶嘢送,醋,紫蘇葉,黃糖,話梅等,我地仲買左支酒添.食過真係唔錯,蟹膏最係好多.正!!!!!所以決定要再係今個星期六去買同屋企人食呀!!!!!
所以決定要再係今個星期六去買同屋企人食呀!!!!!

2010-11-05
TakeAway
2010-11-04 498 views
今年已經係第3次食蟹,其實之前已經幫襯過呢間,又試過第2間,最後都係揀返呢度,因為上年同今年都有幫襯,D膏真係好爆(可能係我好彩),晚上放工接埋女朋友到上環揀蟹,去之前本來諗住每人食2隻算,但去到之後,見到D蟹咁生猛又驚返到屋企唔夠喉,o係魔鬼既引誘下最後都係每人揀左3隻賣單,照舊都係乜都送晒(紫X葉&剪刀&醋&薑&最後仲有好正要黎煲薑荼既黑糖),我就係鐘意佢咁方便,同埋我好唔鐘意飲薑荼,係呢間既黑糖煲出黎既我先接受到。返到屋企即刻整黎食啦,水準仍然頂瓜瓜,我諗今年食埋呢次都係停一停,雖然好好味,但真係怕高膽固醇,不過對於我呢個大閘蟹愛好者黎講,我諗都都必頂得到,哈哈!
同女友每人3隻
2010-11-02
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
同女友每人3隻
2010-10-07 396 views
上年試過呢間老字號廣隆行, 很回味, 今年決定再幫襯, 老闆娘照樣都係咁好人慢慢同我揀左5隻,3乸2公, 一樣都係乜都送(醋、薑、黑糖、紫蘇葉、較剪套裝)返到屋企, 女朋友負責蒸閘大蟹, 食隻乸先, 由蟹爪開始....嘩!!好鮮甜, 肉質結實, 打開蟹蓋, 好多蟹膏呀, 嗯! 好香呀!!蟹膏是實的, 到蟹公了, 蟹肉就無蟹乸咁結實, 但同樣鮮甜, 蟹公的膏滑一滑, 各有各好, 好正呀!!真係回味無窮. 醋唔係我心目中鍾意個種味道, 唔夠香, 不知道是醋的問題, 還是我們只放薑茸,沒有用其他調味料調較醋汁所致. 不過蟹咁靚, 原汁原味食更覺鮮甜, 不會喧賓奪主.老闆娘話10月尾D蟹仲靚, 到時一定會再幫襯!!!!

老闆娘話10月尾D蟹仲靚, 到時一定會再幫襯!!!!
2010-10-04
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2009-11-13 253 views
繼第一蟹幫趁老字號上海老三陽後,見廣隆行亦有不少捧場客,姑且一試!實行買一公一乸,自己同自己撐檯腳...店員一邊在柜旁邊為剛到貨的蟹乸噴水,店前都有三四個揀緊蟹。多數人買280-260一斤嘅,但見價格由$100 /3隻,至最貴$360一斤都有,店員話係太湖嘅貨。一於對自己好D,買$360一斤的蟹皇試試先!請店員代勞揀一公一乸,佢揀完攞出黎俾我睇,見D蟹凍到眼仔唔係幾識郁...但腳仔仲好有反應,總值二百六,隻公有成七両,ok啦...紫蘇、醋、紅糖同薑例牌係送嘅。收現金EPS或credit card,半籮以上有平,俾錢其間亦聽到有客人由沙田打黎訂蟹,好似仲有得送貨添!名片後有教蒸蟹方法,不外乎係洗淨反轉連紫蘇,隔水蒸20分鐘,冇乜技術。返到屋企即刻蒸,佢送嘅紫蘇好香,一蒸起真係香到全屋都聞到。先蒸試隻乸,個肚唔白嘅(淺黃色),但肉幾香,唔算好甜。膏ok多但唔爆,都好甘香。至於隻公,肉ok香甜,亦十分多膏,透明膏幾多但較實,不黏口,香味普通,味甘。合格啦!食得好慢...一隻食足成個鐘...係時候煮薑茶啦!佢俾嗰舊薑細到...仲細過一隻雞蛋...咩事咁孤寒?薑好貴咩?上海老三陽俾嘅紅糖係淡橙色
實行買一公一乸,自己同自己撐檯腳...

合格啦!

食得好慢...一隻食足成個鐘...係時候煮薑茶啦!

上海老三陽俾嘅紅糖係淡橙色,佢嗰D好深色,直情係啡黑色
煮起好淡...唔夠薑又唔甜...奇怪...

下次...我都幫趁返上海老三陽
2009-11-13
2009-10-02 217 views
今年好想食大閘蟹,之前幾星期不斷做功課上網搵資料希望可以見到今年大閘蟹既食評。 可惜我搵來搵去都未搵到,可能我唔識搵啦。最後從報紙得知今年第一批大閘蟹會於9月25日左右運到香港上市。 見上年有網友介紹過廣隆行既大閘蟹所以我決定試試。有$100蚊3隻,$180一斤,$240蚊一斤,$260一斤蟹皇同$280一斤的蟹霸。波霸我就聽得多,蟹霸都係第一次聽。我選了$180斤既貨色,店員姐姐問我想要公蟹定雌蟹,我問佢邊樣靚,佢就話兩樣都咁靚。我見佢地賣既蟹大都份係公蟹,而且好似香港人多數愛食公蟹,咁我決定要兩隻公蟹一隻雌蟹。係選蟹過程中店員姐姐幫我選了兩隻公但我發覺細隻左少少,所以我要求換了一隻。當拿雌蟹既時候,佢走左去$240一斤果度拿左一隻,我見個櫃寫住雌蟹,咁我真係唔知係咪所有誰蟹佢地都係賣緊$240一斤。最後3隻蟹合共$150。價錢還包了一舊薑,紫蘇葉,1細支鎮江醋及1包黑糖,很方便呢。因為沒有較剪送,所以我用$10買了一套較剪工貝。由於第一次蒸大閘蟹, 所以問了店員姐姐點蒸,佢話D蟹有4-5兩一隻, 不過我睇似4兩一隻多D,最終參考左佢地卡片背既蒸蟹方法。佢地卡片背連整食蟹時點既醋都有

由於第一次蒸大閘蟹, 所以問了店員姐姐點蒸,佢話D蟹有4-5兩一隻, 不過我睇似4兩一隻多D,最終參考左佢地卡片背既蒸蟹方法。佢地卡片背連整食蟹時點既醋都有教點調出來。

“起動”……第一隻食公蟹,係店員姐姐幫我選的。打開蟹蓋時我即時有少少失望
,點解都唔香既? 膏又唔係好爆喎? 咁我同自己講依家可能未合時而且我只係買$180斤可能差唔多啦。除了唔夠香之外,肉都比較少。食完呢隻就食第二隻,今次輪到雌蟹。蒸完出來,有蟹油喎!! 一打開個蟹蓋,嘩!!! 好香,D膏好靚
。係喇,呢種就係我心目中既大閘蟹喇! 原來”9月圓10月尖”係冇錯既。D蟹膏好香,好好味,呢隻既蟹肉都多過第一隻公蟹,好正!
學蔡生話齋: “滿足”最後當然係試下我自己選果隻公蟹啦! 打開蟹蓋,呢隻又OK多膏喎,比第一隻好似靚D,唔理咁多食喇。唔知係唔係心理上總係覺得呢隻係自己選既,大隻D,好味D呢,呢隻蟹肉都多。不過,最終結論公蟹同雌蟹冇得比,我鍾意食雌蟹多好多! “滿足” 哈哈!

食完第二隻蟹我已經急不及待去煲薑茶,因為我已經感覺到有D寒氣攻心,可能我本身非常寒底,胃又唔係幾好既關系。我本身好鍾意飲薑茶,但一直唔知原來係冇茶葉既,黑黑地既茶色係來自黑糖。以後就算唔食食大閘蟹我都會再煲薑茶來飲,因為好味又暖胃。正!

送上三隻蟹蓋,祝大家中秋節快樂,身體健康!
全家幅
公蟹(店員選)
公蟹打開後
公蟹蟹膏
雌蟹
雌蟹打開後 - 正
雌蟹蟹膏 - 爆丫!
完成, 滿足!
2009-10-01
全家幅
雌蟹
雌蟹打開後 - 正
雌蟹蟹膏 - 爆丫!
完成, 滿足!
2008-11-02 4 views
因在公司附近,回家時忍不住買了數隻試!有很多款:$100-三隻,$180斤- 四至四両半$240斤- 五両之前我試過揀蟹但 not good ,今次比佢幫我揀蟹,果然熟手技工,亞姐幫我揀咗三隻公足五両$230…..回家馬上蒸並用附送的禮物包(黃糖、薑、醋)但欠剪刀膏多很香,連腳都嗒嗒肉,街市$15隻無得比,因過度興奮忘記拍照
因在公司附近,回家時忍不住買了數隻試!
有很多款:
$100-三隻,
$180斤- 四至四両半
$240斤- 五両
之前我試過揀蟹但 not good ,今次比佢幫我揀蟹,
果然熟手技工,亞姐幫我揀咗三隻公足五両$230…..
回家馬上蒸並用附送的禮物包(黃糖、薑、醋)但欠剪刀
膏多很香,連腳都嗒嗒肉,
街市$15隻無得比
因過度興奮忘記拍照

$230 (Other)