嗐, 呢間我不嬲一試難忘! 平時外面賣嘅食物總係差咁少少,但呢次嚟呢間店食大閘蟹,真係話晒都唔知點形容得佢正!🥢🦀🎉 蟹公蟹乸各有千秋,蟹公嘅膏口感輕柔得嚟又有股淡淡嘅海鮮甜味,令人食指大動。至於蟹乸呢,佢嘅蟹膏就更豐富,帶嗰種香濃,食落有層次,但偏偏我鍾意嘅係蟹公,每次腦海裏面只會記住佢嗰股清甜!試過好多次都係啲蟹膏多得滯,而家食完都仲想入返幾碗白飯,佢嗰濃郁,揮之不去,正到彈!和旁邊個薑汁蟹醋一嚟,正宗嘅港式搭配,又酸又辣,完美中和蟹肉嘅油膩,食法咁地道,真心覺得飽滿。紫蘇葉添個清新,令整體味道提升一個層次,竟然令到我呢個唔食蔬菜嘅人都讚不絕口!簡單嘅食物,講究嘅就係呢啲細節呀。今次試食令我大開眼界,原來平凡中又可以食出咁非凡嘅感受!下次一定要帶埋屋企人一齊嚟試,分享下呢份美味!👨‍👩‍👧‍👦🍲

2021-11-06 751 views
多謝幾位同事嘅相就,我終於食到今年第一隻 #大閘蟹🤤 本來仲諗住安排喺星期五,大家都會輕鬆啲,點知個個都鬼死咁忙… 連平時甚少OT嘅我,都好似中咗咒一樣,居然留堂留到七點鬆啲先走得😅蝕哂!完成手頭上嘅工作… 我已經急不及待返屋企等食🤪 幸好屋企有個好幫手,將啲蟹清洗過後… 落鑊再蒸十五分鐘左右就有得食🤤可惜水準不似預期,「廣隆行」 呢批蟹似乎有啲失準,#蟹羔 唔夠飽滿之餘,#蟹爸爸 同 #蟹媽媽 送到嚟嗰刻都已經死氣沈沈👉🏻👈🏻不過我好明白批發商嘅價錢一定比門市零售商平咁一大截,其實我哋已經賺咗✌🏻 所以我都冇乜要求,為求過求過吓口癮就算☺️

2021-11-05
Type of Meal
Other
2020-10-31 1066 views
又到左食大閘蟹嘅季節🦀🦀,每年都會去廣隆行買蟹,因為貪佢夠平夠新鮮,而且就近工作的地方,今日放工就拿拿林去拎,老闆好好人佢會教你點煮,而且提供埋薑,醋,同埋紫蘇葉俾你超方便,我見只隻隻蟹都眼碌碌就知好新鮮啦! 😋😋返到就照佢提供嘅教學卡黎整,今年我的蟹唔喺太多高膏但係都好鮮甜,最精彩係佢地自家出品嘅醋,真係其他都比唔上。

2020-10-25 992 views
秋風起又到食大閘蟹嘅季節喇難得今日嚟到上環 就search下附近有冇買大閘蟹嘅地方搵到呢間好似幾出名嘅老字號嚟到都見到前面有幾個人排隊揀緊蟹-今次買咗4隻細嘅蟹公試下今年疫情下大閘蟹嘅供應少咗 價錢都高咗但呢度最細隻蟹公平均只係$50一隻職員好細心咁逐隻蟹篤下隻眼 證明全部唔係死蟹仲提我啲蟹要蒸20分鐘先食得呢個服務態度好值得一讚~之後會仲送咗一樽蟹醋 紫蘇葉同埋薑好貼心-拎到返屋企如果唔係即刻整嚟食就要用濕布包住擺入雪櫃~之後照佢咁講蒸咗20分鐘之後就食得喇-一開就係滿滿嘅黃色蟹膏 啲白色蟹膏食完仲有齒頰留香嘅感覺好滿足~~
秋風起又到食大閘蟹嘅季節喇
但呢度最細隻蟹公平均只係$50一隻
職員好細心咁逐隻蟹篤下隻眼
證明全部唔係死蟹
仲提我啲蟹要蒸20分鐘先食得
呢個服務態度好值得一讚~
之後會仲送咗一樽蟹醋 紫蘇葉同埋薑
好貼心

拎到返屋企如果唔係即刻整嚟食
就要用濕布包住擺入雪櫃~
之後照佢咁講蒸咗20分鐘之後就食得喇

一開就係滿滿嘅黃色蟹膏
啲白色蟹膏食完仲有齒頰留香嘅感覺
好滿足~~
2019-12-03 1477 views
中秋臨近,正正是大閘蟹旺季,自從幾年前食完八兩大閘蟹一直念念不忘,雌蟹食黃,雄蟹食膏,滿口蟹香,個人喜歡食大陸蟹,但因為唔太識貨怕比人呃買死蟹,好在香港有好多老字號,所以專程出上環搵歷史悠久、有名氣又有不同認證既廣隆行買。9月一知道入左貨,立即whatsapp店主留貨16只6兩,13公,3母,師傅已經一早幫我挑選好存放,到店即取,方便簡單,拎貨的時候,店員仲悉心講解保存方法,送左張卡片仔怕我唔記得煮食方法,而且仲送左兩包配料(醋、薑、葉),方便我地兩班同事拎返去食,真係好貼心啊!

2019-09-30
TakeAway
$150 (Other)
2016-10-23 4355 views
I bought from Groupon, 6 male crab of 4-4.5 两 at the price of $45 each(44% off from normal price) and 4 pcs of 3.5-3.9 两 male paid $33, shown in Groupon worth $66/ pcs. When I arrived, they asked me if I printed all the coupon, I said: no, other shops just scanned the barcode, why I need to print out. Then the lady and and guy in the shop gave me a black face. Started to scanned.When all done,they pick the crabs for me. For the $33 I paid, which in the Groupon showed worth $66, they picked from
When all done,they pick the crabs for me. For the $33 I paid, which in the Groupon showed worth $66, they picked from the fridge of $100 for 3, then I said: the advertisement you put on Groupon is not true. The real price is $100 for 3 and I paid$33 for each, so actually no discount at all. They kept quiet and didn't talk to me. For the 6 pcs of bigger ones, they picked 6 from the fridge of $260/ 斤. Don't want to calculate if it's correct and just want to leave the shop. The experience was really bad. Feel that I got cheated. Will never buy from them any more
2015-12-02 6318 views
一打開「臉書」, 就紛紛見到朋友們的貼圖, 大部分都充滿讓人口水直流的橙黃色蟹膏, 同為蟹迷, 真的很難抵檔!! 終於到上環老字號廣隆行挑選數隻與媽媽淺嚐一下.9月、10月是食大閘蟹季節, 到底雌蟹抑或雄蟹較多膏好吃呢? 經常聽到一句話「九月圓臍十月尖」, 就要雌蟹雄蟹各兩隻比較一下, 每隻蟹都用藍白色繩牢牢繫好.買蟹時會跟埋一支即食蟹醋、紫蘇葉、20分鐘後, 蟹就換上橙色衣裳啦. 生薑及黃糖, 食大閘必備!! 把蟹洗淨, 一鑊大滾水加紫蘇葉, 放入蒸隔, 然後把蟹肚向上, 是為了把膏困在蟹蓋內不致溢出而浪費.雖然說每隻同為4兩重, 但明顯地左邊兩隻雄蟹體積較大. 拆開繩就更加清楚分辨出雌蟹和雄蟹啦~ 上面那隻蟹肚為圓碌碌的就是雌蟹, 而下面那隻有錐形的就是雄蟹.以蟹黃來說, 雄蟹是較多及顏色較黃, 質地有張黏黏的, 蟹肉實淨. 就這樣就真正地嚐蟹黃的原汁原味, 不過我也沾了些薑粒蟹醋來吃, 更能帶出其的鮮味. 當中也會吃到透明白色狀的, 就是雄蟹的蟹膏啦, 口感有些特別, 又是滑嘟嘟一類.而雌蟹的蟹黃比雄蟹少, 但蟹膏就比雄蟹多, 雌蟹的蟹黃與蟹膏太過結實, 個人來說有點不太喜歡,
雖然說每隻同為4兩重, 但明顯地左邊兩隻雄蟹體積較大.
而雌蟹的蟹黃比雄蟹少, 但蟹膏就比雄蟹多, 雌蟹的蟹黃與蟹膏太過結實, 個人來說有點不太喜歡, 但蟹肉是比雄蟹美味.
我認為今次這四隻都未算很爆膏/爆黃, 相信這月份的蟹會更好.
大閘蟹始終是寒涼食物, 所以吃完就要喝碗黃糖薑茶驅驅寒.
2015-10-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2015-11-21 4116 views
又係到左食大閘蟹既季節見個個fb都post大閘蟹既相真係睇見到流口水即刻約左一大班fd黎屋企食大閘蟹本身都唔知應該食邊間好所以跟左朋友介紹呢間地點好方便,就喺上環mtr出轉右行就到隔離都係賣大閘蟹既店其實唔係好大間,外面有兩個櫃放蟹好快D蟹已經比人賣哂要refill店員介紹我買5兩既蟹,320蚊斤我total買左12隻用左$1130都好大隻下另有薑同紫蘇葉送返到去比我朋友話買錯應該買6兩先啱喺屋企蒸,反轉隻蟹黎蒸蒸完已經聞到好香紫蘇葉味好多膏喺個殼度..我揀哂全部公~ 隻隻都好多膏蟹膏入口即溶蟹肉鮮甜~ 都好多肉下 6兩應該仲大隻~ 不過我個人覺得5兩已經夠大過我隻手掌食完隻野d膏既香氣仲留喺口度最後我食左2隻送既薑用黎整薑茶,煲完辣辣地..好甜驅寒都唔錯

又係到左食大閘蟹既季節
見個個fb都post大閘蟹既相
真係睇見到流口水
即刻約左一大班fd黎屋企食大閘蟹

本身都唔知應該食邊間好
所以跟左朋友介紹呢間
地點好方便,就喺上環mtr出轉右行就到
隔離都係賣大閘蟹既
店其實唔係好大間,外面有兩個櫃放蟹
好快D蟹已經比人賣哂要refill
店員介紹我買5兩既蟹,320蚊斤
我total買左12隻用左$1130
都好大隻下
另有薑同紫蘇葉送

返到去比我朋友話買錯
應該買6兩先啱
喺屋企蒸,反轉隻蟹黎蒸
蒸完已經聞到好香紫蘇葉味
好多膏喺個殼度..我揀哂全部公~ 隻隻都好多膏
蟹膏入口即溶
蟹肉鮮甜~ 都好多肉下
6兩應該仲大隻~ 不過我個人覺得5兩已經夠
大過我隻手掌
食完隻野d膏既香氣仲留喺口度
最後我食左2隻
送既薑用黎整薑茶,煲完辣辣地..好甜
驅寒都唔錯
2015-11-18 3027 views
秋風起除左食蠟味外,我就最鍾意食大閘蟹!但係街食就成日都要顧儀態而唔能夠食得盡興,所以今年我就決定自己買返屋企自己蒸黎食返夠本~正當唔知去邊間舖頭買蟹之隙,我個好同事就介紹我去上環既廣隆行買,於是我就咩都無諗就去左。去到後見到2種價錢,我就揀左平少少既大蟹,分別買左2隻公同2隻乸,正當我唔知要買咩配料返去煮之際,老闆好好人,送左我一袋配料,裡面有齊紫鬆葉、薑、黃糖同蟹醋,仲有埋教學咭片,詳細講晒要點煮,真係好貼心!洗乾淨蒸完出黎已經好有蟹香味~剪走棉繩後,隻蟹都幾大隻,加上蟹背的笑面圖案真的好可愛呀打開蟹身,入面勁多蟹膏,好香!食入口完全就能感受到軟滑的蟹膏鮮香,同時濃郁的蟹香更充斥著整個口腔及食道,確實是鮮香無窮,而蟹身肉質也很彈嫩,也甚為多肉,對我蟹痴黎講呢間D蟹真係無得頂!我俾佢滿分!今餐食完4隻蟹真係好飽,睇黎我又要開始減肥先得喇~~
大閘蟹
洗乾淨蒸完出黎已經好有蟹香味~
大閘蟹
剪走棉繩後,隻蟹都幾大隻,加上蟹背的笑面圖案真的好可愛呀
2015-11-01
2015-11-14 1537 views
九月圓臍十月尖,雖然經已是10月,但嗜吃的我還是要了一公一乸,嚐盡兩者不同的膏香及口感!每逢入秋,家人也會在內地選購數隻大閘蟹過過口癮,今年也沒有例外,不同的是吃過家人所購的還是意猶未盡,放工後走到上環一間老字號「廣隆行」多購幾隻,由於家人不能吃太多,還是買2公2乸齊齊分享就好了「廣隆行」鋪前就放有一個大雪櫃,大閘蟹的價錢由$240-480斤不等。這次就先選$240/斤的「大蟹」一試,平均每隻約有4-5兩收到order後,老闆就在雪櫃為我們取出兩公兩乸,放到膠袋前還輕力篤一篤大閘蟹的眼睛,確保每隻蟹也是活生生的隨蟹附送紫蘇葉、香醋、紅糖及薑塊,另外還有一張卡片寫上蒸蟹教學,先把大閘蟹洗淨,蟹肚向上,再加入紫蘇葉,再放到有蓋沸水鍋中,隔水蒸20分鐘即可,方便快捷雖然經已雪了一晚,但大閘蟹仍然生猛,不斷口吐泡沫等候期間先把部分薑塊切絲,再倒入蟹醋,提味之餘又能驅寒 20分鐘過去了,從鍋內取出後再把大閘蟹解繩,4大隻橙紅色的大閘蟹呈現眼前,蟹身頗大的,賣相吸引蟹乸[分數:7/10]家人愛吃蟹公,愛那透白色張口黏黏的蟹膏,而我就公乸同樣喜歡,兩者各有不同,只要有得吃就滿足了。先吃蟹身,蟹乸少了
雖然經已雪了一晚,但大閘蟹仍然生猛,不斷口吐泡沫
等候期間先把部分薑塊切絲,再倒入蟹醋,提味之餘又能驅寒
蟹乸
[分數:7/10]

家人愛吃蟹公,愛那透白色張口黏黏的蟹膏,而我就公乸同樣喜歡,兩者各有不同,只要有得吃就滿足了。先吃蟹身,蟹乸少了一橙膏,打開蟹蓋,再把蟹身分成兩半,橙紅色及橙黃色的蟹膏甚多,橙紅色的蟹膏口感結實一點,感覺有如鹹蛋黃的中心,而帶甘香的是橙黃色,質感稀一點的蟹膏,輕輕一啜就能把蟹膏吸走,甘香可口。不過蟹乸由於蟹身較細所以蟹肉不多
蟹公
[分數:8.5/10]

吃過蟹乸後,就來隻大蟹公!公蟹的蟹膏沒有蟹乸般的橙紅,蟹膏呈橙黃色的而且比較稀一點,有點似流心奶黃吧,蟹蓋內的蟹膏可利用小匙,一羹一羹的放進口裏,同樣把蟹身分為兩半,一吸一啜就能一口氣地吸走蟹膏,不過餘下的半透蟹膏才是精華所在,入口黏黏的,吞嚥時有點困難,但蟹膏的香味慢慢在口裏散發,在口腔內久久不散!加上鮮甜的蟹肉,再慢慢的拆開蟹腳,相當滋味呢
每次吃過寒涼的大閘蟹後,家人也會迫我喝杯薑糖水,但不愛薑味的我每次也只喝兩口作擺,希望也能作驅寒之用啦

廣隆行 (上環)
上環永樂街119 號地下
∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼
味道:7.5/10
環境:7/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7.5/10

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$100 (Other)
2015-11-10 829 views
我家的係大閘蟹狂熱FANS, 鑑於今年仲未開齋食過做定RESEARCH後, 就試下呢間廣隆行喇~呢間店位置都方便, 上環MTR出左直行就望到由於我未買過, 亦好少食, 都唔知乜野打乜野見到個櫃有分3個價錢我地問門口既姐姐有咩分別, 個姐姐仔都好好耐性答我地問題原來其實都係SIZE上既不同, 貴D既就大隻D咁解最後我地揀左最平個隻試下就OK喇個姐姐仔話, 呢個時期係食公蟹不過...我家老闆對公蟹入面既白色野麻麻地於是公乸都有買, 一買買左8隻, HHHAHAHA返到去, 見到袋入面已經有包野係度入面有薑,紅糖,紫蘇葉同醋1支又幾好喎有齊D配料先拎哂出黎洗白白之後就唔客氣了~~蒸左15分鐘就有得食喇!!老實講我唔係大閘蟹FANS所以都冇研究何為好食同唔好食不過呢一路開D蟹都覺得幾吸引真係充滿金黃色蟹粉同橙色蟹膏BOR食落去FEEL到D肉都好新鮮我家老闆最開心, 不停食食食佢話, 以4百幾蚊買到8隻真係算唔錯D質素又唔差, 滿足哂!!
我家的係大閘蟹狂熱FANS, 鑑於今年仲未開齋食過
做定RESEARCH後, 就試下呢間廣隆行喇~

呢間店位置都方便, 上環MTR出左直行就望到
由於我未買過, 亦好少食, 都唔知乜野打乜野
見到個櫃有分3個價錢
我地問門口既姐姐有咩分別, 個姐姐仔都好好耐性答我地問題
原來其實都係SIZE上既不同, 貴D既就大隻D咁解
最後我地揀左最平個隻試下就OK喇
個姐姐仔話, 呢個時期係食公蟹
不過...我家老闆對公蟹入面既白色野麻麻地
於是公乸都有買, 一買買左8隻, HHHAHAHA

返到去, 見到袋入面已經有包野係度
入面有薑,紅糖,紫蘇葉同醋1支
又幾好喎有齊D配料
先拎哂出黎洗白白
之後就唔客氣了~~

蒸左15分鐘就有得食喇!!
老實講我唔係大閘蟹FANS
所以都冇研究何為好食同唔好食
不過呢一路開D蟹都覺得幾吸引
真係充滿金黃色蟹粉同橙色蟹膏BOR
食落去FEEL到D肉都好新鮮
我家老闆最開心, 不停食食食
佢話, 以4百幾蚊買到8隻真係算唔錯
D質素又唔差, 滿足哂!!

2015-11-08
$220 (Other)
2015-11-05 1057 views
風起時,又是一年一度品嚐大閘蟹的季節,今次到了位於上環的廣隆行買四隻回家跟家人分享。店舖門外的凍櫃已經擺放了不同價錢的大閘蟹。店家附送的蟹醋、紫蘇葉和薑,但忘記了送我紅糖。還有處理方法,蠻細心的。先把大閘蟹洗乾淨,反轉蟹身,再加入紫蘇葉,然後隔水蒸20分鐘就食得,好方便。20分鐘後大閘蟹已經變成金黃色了,兩公兩乸,一雙一對。雄蟹肚尖長,體積較大,雌蟹肚圓大,體積較小。我個人還是比較喜歡吃雄蟹,軟綿綿的蟹膏十分黏嘴,入口即化,甘香可口,又滑又香,味道有點像蛋黃,蟹膏的份量都算多。另外蟹腳外型雖然細瘦,但肉質仍然有彈性而且鮮甜,量雖少但滋味。相比起雌蟹的蟹肉更少,而且蟹膏不及雄蟹的軟綿,所以還是喜歡吃雄蟹多一點。在家中吃蟹不用趕時間,隨時隨地都可以品嚐到,無拘無束,下次定要再買家吃。___________________風起時想你每當溫柔的風把頭髮吹起總讓我想起那時別離情景你的眼淚是那樣晶瑩透明每一滴 在我心裡每當溫柔的風把頭髮吹起總讓我想起你給過的甜蜜我們好不容易 鼓起了勇氣卻敵不過命運
店舖門外的凍櫃已經擺放了不同價錢的大閘蟹。
店家附送的蟹醋、紫蘇葉和薑,但忘記了送我紅糖。
還有處理方法,蠻細心的。
20分鐘後大閘蟹已經變成金黃色了,兩公兩乸,一雙一對。
雄蟹肚尖長,體積較大,雌蟹肚圓大,體積較小。
雄蟹

總讓我想起你給過的甜蜜

我們好不容易 鼓起了勇氣

卻敵不過命運

雄蟹
秋風起,又是吃大閘蟹的好季節。想起金黃色的蟹膏就不自覺地流口水了!今年我們選的是一間老字號,名叫廣隆行。廣隆行這個名字不知道你有沒有聼過,但他的來頭絕對不少哦。店家原來是超過30年的老字號,專門售賣大閘蟹。因爲能稱得上專,必定在養殖和採購方面下了不少功夫。就以廣隆行爲例,他們是有自家的養殖場以及專屬的採購團隊,而且其出品,全部都是遠近馳名的太湖大閘蟹。太湖大閘蟹有什麽過人之處?最重要的就是其蟹膏油潤飽滿、肉質厚及結實。廣隆行也獲得香港正版正貨商標的認可,大家自然可以吃的開心又放心。廣隆行位於大家都很熟悉的上環海味街,在地鐵站一出走三分鐘就到,地點頗爲便利,而且紅檔檔的牌面非常醒目呢。店家的左右兩旁都放著大大的凍櫃,裝滿了大閘蟹。大閘蟹的價錢由$240-480斤不等。這次我們選了一共4隻$240/斤的大閘蟹,兩雄兩雌,每隻約有4-5兩重。對了,購買時會附送一枝蟹醋、赤砂糖、紫蘇葉及薑茶哦。店員給了我們一張卡片,原來後面是有詳細的大閘蟹煮法噢。我們首先要把大閘蟹清乾淨,但記得把水草解開。然後放少許的紫蘇葉在水中,待水煮沸後,將蟹肚向上,開始隔水蒸約20分鐘便可以享用了。煮好後,配上姜粒和蟹
我們首先要把大閘蟹清乾淨,但記得把水草解開。
準備蒸了!
煮好後,配上姜粒和蟹醋,一方面可以提鮮,另一方面可以驅寒哦。
如何分辨雄蟹和雌蟹呢?一般而言,雄蟹肚身呈尖長狀,而雌蟹肚身呈圓大狀。而今天我們首先試的是雄蟹哦。坊間都説是九雌十雄,就是說九月挑雌蟹,這段時間當造,會較雄蟹肥美;十月則要揀雄蟹,此時雄蟹會較肥美 。
大閘蟹入口時,蟹膏非常軟滑,而且入口香甜鮮味,甘香四溢,連媽媽都讚不絕口阿。
2015-10-14
Type of Meal
Tea
2015-11-03 686 views
來到十一月頭,入秋的時間已經進入一半。家人看到未來幾天轉涼,嚷著我買數隻大閘蟹回家享用。由於家中的老幼食量不多,固此買了兩公兩乸回家淺嘗。買大閘蟹當然要去老字號較有信心,「廣隆行」是我的首選。除了那裡真材實料和,還會送四寶「紫蘇葉、薑、糖和醋」。蒸蟹過程簡單,先放「紫蘇葉」,將蟹反轉八腳朝天去隔水蒸,以防蟹膏漏出來浪費〔雖然最終都是因為蟹膏太多而漏出來〕。蒸廿分鐘就可以享用,蒸的同時煮了薑茶驅寒。我就喜歡食蟹公多點,因為蟹公的膏蒸完質感似蛋黄,而我媽就喜歡食蟹乸,因為肉質較實有質感,可謂各有各喜好。建議晚飯將食大閘蟹放至最後,因為蟹味較濃,食完蟹食其他餸肯定偏淡,味道還是由淡去濃較好。今年的深秋蟹宴準備進行。以為反轉蒸就不會漏蟹膏。最終還是膏太多漏了出來。吃完蟹要有的指定動作。
今年的深秋蟹宴準備進行。
以為反轉蒸就不會漏蟹膏。
最終還是膏太多漏了出來。
吃完蟹要有的指定動作。
2015-11-02
2015-11-03 592 views
年年都一定必食,就係秋冬大閘蟹!!但未必次次都幫襯同一間,但今年之後,決定每年至少幫襯一次廣隆行!!其實之前都食過一次,不過已經係幾年前,都冇咩印象,但都記得係正面,不過之後就一時試下呢度一時試下果度,但質素其實都幾參差。今次係團購,買左12隻,4至4.5兩,每隻HKD42!!去度拎,有基本野送埋,醋啦,紫蘇葉啦同GINGER,總之買左就唔攸煩其他野,蒸同食就得!首先講一講個醋,平時食蟹我較鍾意用甜甜地GEI醋,通常會自己落D糖煮一煮,我個人覺得好味D,而廣隆行送GEI呢個醋本身已經甜甜地,我覺得可以唔使煮,落少少薑絲直接用就OK!之後就黎到重點,蟹喇!團購買的時間只有雄蟹揀(我個人鍾意食雄果D油,雌其實有保証D,但冇咁特別)我結果去換購GEI時間就拎左9隻雄3隻雌。雌就唔使講,3隻都靚,好多膏!!!而雄都好靚,好多油而有膏,最緊要係D膏味係好香好香!!而且D肉又好新鮮
年年都一定必食,就係秋冬大閘蟹!!
今次係團購,買左12隻,4至4.5兩,每隻HKD42!!
之後就黎到重點,蟹喇!
雌就唔使講,3隻都靚,好多膏!!!
而雄都好靚,好多油而有膏,最緊要係D膏味係好香好香!!
而且D肉又好新鮮
2015-11-01
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
Dining Offer
Group-buy