為左個運動用品開倉 令我重踏久違既老銅本想濕平完就到附近間吉列牛試試但最後見有間日本茶專門店 - 京林屋即刻U turn 上希慎先叫杯培茶牛奶有淡淡既培茶味,但我覺得可以更好...甜味多左,奶味多左...似即沖...唔知可唔可以叫多茶少奶呢?星記個隻更濃呀.....主菜照燒雞扒飯黎啦有前菜有湯,正路味道但個飯反而喜出望外!!!因為始終依度都唔係食正餐既地方,冇咩期望碗內有大量蛋絲,紫菜,兩大塊雞扒個飯重要唔係白飯,有汁的,粒粒都有色,要讚雞扒都好夠味,甜甜地,好淋,不錯就今次經驗,食物比飲品更好以上食評只反映個人立場,如有雷同,實屬不幸
為左個運動用品開倉 令我重踏久違既老銅
本想濕平完就到附近間吉列牛試試
但最後見有間日本茶專門店 - 京林屋
即刻U turn 上希慎

先叫杯培茶牛奶

有淡淡既培茶味,但我覺得可以更好...
甜味多左,奶味多左...似即沖...
唔知可唔可以叫多茶少奶呢?

星記個隻更濃呀.....

主菜照燒雞扒飯黎啦

有前菜有湯,正路味道
但個飯反而喜出望外!!!
因為始終依度都唔係食正餐既地方,冇咩期望
碗內有大量蛋絲,紫菜,兩大塊雞扒

個飯重要唔係白飯,有汁的,粒粒都有色,要讚
雞扒都好夠味,甜甜地,好淋,不錯

就今次經驗,食物比飲品更好

以上食評只反映個人立場,如有雷同,實屬不幸
2018-12-16
2018-12-11 477 views
喺希慎食完pizza maru之後同朋友心思思行去京林屋食甜品,一人點一個set,我已經忘記左係咩名,只係記得有焙茶,抹茶蕨餅,綠茶雪糕,紅豆蓉丸子。抹茶蕨餅有蜜糖加綠茶粉中和甜味,綠茶雪糕好清新,紅豆蓉丸子甜甜地好煙韌。以淡淡的焙茶作結好滿足。侍應服務都幾好,仲好細心介紹焙茶沖泡方法同所需等侯時間,係座位略嫌有少少迫。朋友點左綠茶蛋糕同雪糕丸子都好好味,綠茶蛋糕好creamy,雪糕丸子配以紅豆蓉好夾。

2018-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Last Night Supper)
2018-11-19 393 views
星期六放假去血拼sogo, 行到攰去咗對面希慎廣場食下 甜品休息下銅鑼灣周圍都好多人, 下晝嘅四點左右,上到京林屋見唔使排隊, 就坐低食啲嘢飲下嘢呢度每人最低消費要叫一樣嘢, 我哋叫咗一個抹茶啫喱雪, hkd 58蚊加一, 同一份林星蕨餅三種盛配一個凍既桃子紅茶 hkd 98蚊加一呢度嘅綠茶好出色, 所有綠茶嘅嘢都好重味,佢既蕨餅好煙煙靭, 雪糕好軟滑, 紅豆丸子都煮得好好味唯一係佢個杯桃子紅茶冇甜品,飲落有d d 怪但呢度既環境好舒服, 所有嘅食客都好安靜,仲見到好多人會攞本書係度叫個茶慢慢飲, 確實係一個休養生息嘅好地方
呢度嘅綠茶好出色, 所有綠茶嘅嘢都好重味,
佢既蕨餅好煙煙靭, 雪糕好軟滑, 紅豆丸子都煮得好好味
唯一係佢個杯桃子紅茶冇甜品,飲落有d d 怪

2018-11-17
$80 (Tea)
2018-11-12 271 views
我唔算係抹茶控🍵但都覺得抹茶用來做甜品實在令人難以抗拒🙈今晚係銅鑼灣食完飯好想食下暖胃野就黎到係香港開左超過三年希慎商場呢間抹茶老字號滿足下我呢個大鄉里既慾望😅要介紹一下呢個甘栗抹茶紅豆白玉甜湯 配焙茶朝薰($88)抹茶濃而不澀同紅豆都係慣常地match配埋呢個焙茶一齊食🍵令焙茶味淡淡溢出同時沖淡了抹茶既苦澀做到相輔相承既作用個人覺得呢個甜品味覺上比中村藤吉既來得平衡大概係因為有個焙茶中和下吧!京林屋地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1203號舖電話: 35801838小編介紹:我叫亞坤新手食評家鍾意煮好野 食好野如果你都係愛吃之人可以follow我既IG同Facebook會有更多既飲食資訊IG: marquezkitchenFacebook: Marquez Au Yeung 亞坤廚房
我唔算係抹茶控🍵

希慎商場呢間抹茶老字號
滿足下我呢個大鄉里既慾望😅

要介紹一下呢個
甘栗抹茶紅豆白玉甜湯
配焙茶朝薰($88)
抹茶濃而不澀
同紅豆都係慣常地match

配埋呢個焙茶一齊食🍵
令焙茶味淡淡溢出
同時沖淡了抹茶既苦澀
做到相輔相承既作用

個人覺得呢個甜品
味覺上比中村藤吉既來得平衡
大概係因為有個焙茶中和下吧!

京林屋

會有更多既飲食資訊

IG: marquezkitchen
2018-10-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Last Night Supper)
  • 甘栗抹茶紅豆白玉甜湯 配焙茶朝薰
2018-10-19 289 views
呢度咁多個定食之中,我最鍾意就係呢個金目鯛定食,尤其如果鍾意魚既油香就一定會鍾意呢個!😍🤤魚肉好嫩,油份滲出同好甘香,配埋佢個香甜醬汁,配埋飯食簡直一流!🤤👍🏻佢地d飯係有茶葉香既有味飯,同呢個金目鯛一齊食係好夾~~👍🏻可惜魚份量太少如果可以多幾塊就好la~~😕😛定食既麵鼓湯質素中規中矩幾好飲🍵~另外今日試左個玫瑰蘋果茶都幾香☕️,不過都係覺得葡萄同蜜桃味最好飲~👍🏻始終金目鯛先至係主角~😛😋😍🤤
始終金目鯛先至係主角~😛😋😍🤤
2018-09-23 263 views
由於朋友既強力推薦,起佢既引領下..佢地左我黎呢間京林屋一黎到呢間餐廳...感覺好舒服成間餐廳設計簡約入面好舒服原諒冇影到相侍應帶左我地入卡座個卡座好得意... 要坐先以後烏低身轉入去感覺好新奇朋友叫左個鮪魚定食+焙茶朝薰鯖魚定食黎到果陣熱辣辣好香而且煎得剛剛好, 外皮很脆而我就叫左雞排飯+玫瑰蘋果煎茶個雞排飯好正雞排好林, 醬汁好濃味又不會過咸蛋絲加埋米飯都好入味比我想像中更加好味唯一問題係份量比較少...男士們可能會唔夠飽另外呢間餐廳侍應極好禮物我問佢地拎濕紙巾侍應係雙手遞比你..我相信十間餐廳.有十間都係就咁放你枱面就算呢間服務態度超好呢次係第一次黎呢間店食絕對會再回頭
由於朋友既強力推薦,
起佢既引領下..佢地左我黎呢間京林屋

個卡座好得意... 要坐先以後烏低身轉入去
感覺好新奇

朋友叫左個鮪魚定食+焙茶朝薰

鯖魚定食黎到果陣熱辣辣
好香而且煎得剛剛好, 外皮很脆

而我就叫左雞排飯+玫瑰蘋果煎茶
個雞排飯好正
雞排好林, 醬汁好濃味又不會過咸
蛋絲加埋米飯都好入味

呢間服務態度超好

呢次係第一次黎呢間店食
絕對會再回頭
2018-09-19
$108 (Dinner)
2018-09-17 193 views
某日經過希慎,看到「京林屋」立即入去吃綠茶雪糕,作為一個綠茶雪糕控,而且因上次到日本京都,因下雪關係沒有在「京都」吃過雪糕,我是一定要補償!我點了一客綠茶雪糕和紅豆雪糕,我認為綠茶味是平常的好吃,不是很特別!反而紅豆雪糕真的很有驚喜,賣相漂亮而且好吃!個人更推介紅豆雪糕!
個人更推介紅豆雪糕!
2018-09-06 208 views
食完飯黎呢到食甜品,見到餐廳雖然唔大,但裝修好和風雪糕好creamy好香抹茶味,份量都好多,啫喱唔太甜,有淡淡抹茶香,溝埋雪糕食味道啱啱好。呢個雪山好大碗,係刨冰加上焙茶糖漿,上面仲有焙茶雪糕。焙茶味道比抹茶清淡,唔太甜夠哂健康
食完飯黎呢到食甜品,見到餐廳雖然唔大,但裝修好和風
抹茶啫喱雪糕
特濃培茶雪山
2018-08-21 265 views
之前去過京林屋食甜品都唔錯今次dinner嚟試下期間限定set 佢地set有2 個價錢1 個係包埋杯茶嘅我見茶都好多選擇下單點茶嘅話我覺得都幾貴下連set叫就加$20 就reasonable d不過我地諗住叫甜品就無order lasaba set $78魚係去骨嘅, 個醬油整得幾好味配上培茶飯好味喎!照燒雞扒飯 $78雞嫩, 醬汁入味草莓餡蜜 $68有紅豆餡寒天/抹茶塊麻糬係好味嘅不過$68 嚟講我覺得份量太少la感覺$78 嘅正餐仲抵食d!
之前去過京林屋食甜品都唔錯

單點茶嘅話我覺得都幾貴下

連set叫就加$20 就reasonable d
不過我地諗住叫甜品就無order la

saba set $78
魚係去骨嘅, 個醬油整得幾好味
配上培茶飯好味喎!

照燒雞扒飯 $78
雞嫩, 醬汁入味

草莓餡蜜 $68
有紅豆餡
寒天/抹茶塊
麻糬
係好味嘅

不過$68 嚟講我覺得份量太少la
感覺$78 嘅正餐仲抵食d!

2018-08-18 650 views
一個人食都想對自己好啲,但一個人又食唔得多嘢所以最終選擇左銅鑼灣希慎廣場嘅京林屋叫咗個”京式鰻魚飯”,一般水準啦,係個飯稍嫌乾咗少少。而跟餐配嘅”葡萄煎茶”反而幾有驚喜,葡萄同埋茶味夾得幾好,兩者都唔會搶味。值得讚係職員服務態度係好好嘅
一個人食都想對自己好啲,但一個人又食唔得多嘢
所以最終選擇左銅鑼灣希慎廣場嘅京林屋

叫咗個”京式鰻魚飯”,一般水準啦,係個飯稍嫌乾咗少少。
京式鰻魚飯

葡萄煎茶

值得讚係職員服務態度係好好嘅
2018-08-18
$100 (Dinner)
葡萄煎茶
2018-08-16 176 views
今日係銅鑼灣食完晚飯就諗住去食埋甜品,所以就去京林屋。京林屋既decoration係和食設計好有風味!我地叫左一個焙茶沙冰、一個抹茶雪糕、一個抹茶紅豆年糕甜湯、一個秘製抹茶蕨餅和一個抹茶半月布丁。焙茶沙冰無論係冰同雪糕都好有焙茶味、佢仲有白玉係入面增加咬口!抹茶雪糕既奶和抹茶既比例好好唔會過苦。抹茶蕨餅蘸滿抹茶粉和黑糖好好食抹茶紅豆年糕甜湯就要先攪拌好先飲到佢既美味。抹茶半月布丁亦都夠香滑,有淡淡既抹茶香!
2018-08-12 240 views
相約舊同事放工晚餐相聚,我舊同事銅鑼灣工作,所以地點選了希慎,方便一些,由於舊同事喜愛日式和風味道,所以叫挑選了這間。七點到達一,無需等位,只有食客幾枱,環境寧靜適合談心。我同佢都分別叫了京林屋和事料理,有照燒雞肉,蛋餅,魚乾仔,凡立貝,和風沙律,鯖魚,配以面豉湯同茶飯以及醃蘿蔔。種類多多,每款少少,每款都味道不錯,尤其喜歡照燒雞肉有串燒味道同埋和風沙律味道清新開胃。之後,我同舊同事二人share一個綠茶啫喱雪糕,雪糕香滑,奶味香濃,配以清新帶甘嘅綠茶味、又不太甜,令人食過不停。
2018-08-05 258 views
食左幾日西餐,食返個簡單和食中和一下先😬如果想食定食,京林屋絕對係我其中一間至愛之一,質素好而且價錢吾貴,重點係甜品都好食😍👍🏻今次叫左個林屋料理,入面有焙茶飯(幾突別有淡淡茶香)、麵鼓湯、鯖魚(好好味同d飯好夾🤤)、帆立貝、淹蘿白、雞肉、木魚絲、八爪魚沙律、豆腐餅同魚仔乾😋樣樣都幾好食👍🏻飲品試左個桃味焙茶,教埋你點沖,好香幾好飲~🍵之後忍唔住叫左少少甜品🙊(其實樣樣都想試😅)食左個抹茶蕨餅,呢度個蕨餅係佢地每日自家製,再加埋個綠茶粉同黑糖,好快就俾我清哂la!😛簡中食下呢d清清地都一樣好滿足!😋

飲品試左個桃味焙茶,教埋你點沖,好香幾好飲~🍵
簡中食下呢d清清地都一樣好滿足!😋
2018-07-29 3337 views
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-久違了的京林屋,估唔到除左抹茶甜品外仲推出左飯食,連鰻魚飯都有,食完飯仲可以食埋甜品,一於去試下!店內環境,亦有茶葉同抹茶蛋糕賣呢餐牌上的甜品同以前差唔多,比較下係多左飯食。金目鯛定食 $88 (連麵豉湯、飯及漬物)估唔到呢個金目鯛定食咁岩我胃,完全無骨既金目鯛,食落肉質頗細嫩,咀嚼中,特係係魚皮位置富魚油香;表面搽上一層甜醬油,惹味非常,用黎下飯一流。不過薄薄三片唔夠我食,如果要我加錢多幾塊都願!京式鰻魚飯 $98 (連麵豉湯、飯及漬物)碗內有兩件加埋大約有整條份量的鰻魚,兩旁附有雞蛋絲;鰻魚的味道不錯,搭配鰻魚汁剛剛好,鰻魚本身不會太薄,食落也沒什麼骨(有微微細刺不大問題),帶有魚脂香,配飯食同樣不錯。抹茶半月布丁 $56賣相美美的抹茶半月布丁,食落質感滑溜似慕絲,但抹茶味可再濃一點。焙茶芝士蛋糕 $88之前食過佢地既抹茶芝士蛋糕,反而更喜歡焙茶味的,焙茶味比芝士味突出,滲出幽幽的茶香味頗好食,仲有球甜度適中既焙茶味雪糕伴著吃,岩晒焙茶迷!迷你抹茶葩菲配桃味焙茶 $98葩菲內有紅豆、白玉丸子、抹茶雪糕、

店內環境,亦有茶葉同抹茶蛋糕賣呢

餐牌上的甜品同以前差唔多,比較下係多左飯食。
金目鯛定食(連麵豉湯、飯及漬物)

金目鯛定食 $88 (連麵豉湯、飯及漬物)
京式鰻魚飯(連麵豉湯、飯及漬物)

京式鰻魚飯 $98 (連麵豉湯、飯及漬物)
抹茶半月布丁

抹茶半月布丁 $56
焙茶芝士蛋糕

焙茶芝士蛋糕 $88

迷你抹茶葩菲配桃味焙茶

迷你抹茶葩菲配桃味焙茶 $98
葩菲內有紅豆、白玉丸子、抹茶雪糕、抹茶蕨餅等,細細杯但份量足,每種配料食落雖不至於特別,但一齊食味道就係不錯,沒什麼挑剔。另外很喜歡這杯桃味焙茶,茶香中滲出點點桃味果香,很易入口。
$200 (Dinner)
金目鯛定食(連麵豉湯、飯及漬物)
焙茶芝士蛋糕
  • 金目鯛定食
  • 迷你抹茶葩菲配桃味焙茶
2018-07-23 251 views
為左避開weekend的人潮,我地捱肚餓捱到好夜先去食,唔使等位好肚餓,一人先叫左個飯係呀!甜品店都有飯食!京式鰻魚飯,鰻魚夠肥美,不過有少少細骨。另外,飯入面都澇左鰻魚粒同鰻魚汁,好好味味林屋和式料理,有焙茶飯,麵豉湯,鯖魚,帆立貝,芝士蛋卷,魚乾,一碟幾味,好有日本feel! 個焙茶飯幾特別,有淡淡茶香食完正餐當然就要嘆杯茶,食個甜品焙茶卷蛋好正,夠濕潤,唔會太甜,配埋雪糕食一流黑蜜牛乳芭菲好大杯,我覺得有d “漏”,不過個幾粒焙茶jelly好好味桃味焙茶,可以沖三次的,據說會有不同味道!佢仲有指示教你點沖今餐大満足!下次想食日式飯同甜品可以再黎呢度!

好肚餓,一人先叫左個飯

係呀!甜品店都有飯食!

食完正餐當然就要嘆杯茶,食個甜品

焙茶卷蛋好正,夠濕潤,唔會太甜,配埋雪糕食一流

今餐大満足!下次想食日式飯同甜品可以再黎呢度!
2018-07-22
Type of Meal