2021-05-05 106 views
係中環蘭桂坊附近,門口有間滿布櫻花既店,遠睇以為係一間cafe, 實則是一間食串燒既鋪頭~~燒鰻魚,燒白鱔:前者肉質軟滑,味濃~後者肉質爽口,同埋只用鹽調味,味道清爽~燒牛舌:呢度既牛舌係厚燒架,岩晒鐘意食牛舌既朋友~燒雞皮:雞皮燒得勁脆,好似食緊薯片甘吖,後悔左只係叫左一串芝士年糕:呢個必點,燒緊個陣已經聞到勁香啦,食落去芝士流心架~好正安格斯牛肉烏冬:始終食串燒係唔飽肚既,所以呢度都有主食比大家,烏冬係稻庭烏冬,好滑~好鐘意呢個質感!呢個餐廳真係好岩幾個朋友一齊來吹下水,飲番幾杯,甘就同朋友傾左一晚啦!

燒牛舌:呢度既牛舌係厚燒架,岩晒鐘意食牛舌既朋友~

燒雞皮:雞皮燒得勁脆,好似食緊薯片甘吖,後悔左只係叫左一串

2021-05-04 584 views
係蘭桂坊附近新開一間日式高質串燒餐廳-京都一串門口擺放咗好多櫻花擺設,以為去咗日本小巷,打卡拍照一流,餐廳裝修非常日系,中間有個大吧檯,而牆上亦有富士山嘅畫像,令我一度以為自己去咗日本居酒屋! 大廚係曾經南蠻亭嘅第一代師傅Roger主理,入行三十年,經驗豐富,每日都係串製串燒,確保新鮮。雖然餐廳位於蘭桂坊,但環境非常寧靜好適合放工同朋友一聚,放鬆一下🍺Sapporo當然要叫杯Sapporo放鬆一下,個人幾鐘意Sapporo啤酒,口感醇厚,入口滑順甜美,岩我呢啲間中飲下嘅人🍺安格斯肥牛片安格斯牛本身牛味濃,燒後唔洗好多調味料,食落牛肉肉味香濃,軟滑但有咬口😆🍺芝士年糕極級推薦!外面燒覺香脆內裹非常軟綿,濃濃芝士香,食落口感非常特別😜🍺牛舌推薦!基本次次食串燒都係必食牛舌同雞腎😆一般出面食嘅牛舌都係薄身,但呢間用厚切牛舌,食落爽口有嚼強,令人欲擺不能🍺日本雞腎簡單用鹽燒就好夠味,雞腎有獨特味道,燒口味道香濃,食落彈韌有嚼勁嘅口感,而且好juicy🍺 鹽燒白鱔主打菜之一,白鱔係餐廳全條買返嚟劏,每日新鮮即製即燒,口感皮脆厚肉,新鮮彈牙又有鱔味,值得一試😜🍺鰻魚推薦!鰻魚火喉控制得剛好,外層鰻
係蘭桂坊附近新開一間日式高質串燒餐廳-京都一串

推薦!基本次次食串燒都係必食牛舌同雞腎😆

🍺日本雞腎

🍺 鹽燒白鱔

🍺鰻魚
推薦!鰻魚火喉控制得剛好,外層鰻魚燒汁帶微甜,外脆內軟,魚肉非常鮮嫩,果然係招牌之一

🍺雞皮
雞皮真係不可錯過,初初以為好肥膩,原來餐廳去肥之後再生燒,食落似薯片咁脆,一點都唔肥膩,食完一串好想再嚟多串

🍺 安格斯肥牛稻庭烏冬定食
烏冬採用扁身烏冬, 口感煙韌彈牙,安格斯肥牛牛味香濃,配合清湯底,可以食到安格斯肥牛嘅原汁原味
  • 鰻魚
2021-04-25 443 views
疫情下都開業嘅日式串燒店🎎門口佈置大量粉紅色櫻花🌸超級靚吖!門口位置仲喺開放式,一邊賞櫻之餘一邊食下酒串燒,環境夠哂寬敞💫店內通風系統做得足🌬️燒嘅時候唔會好大陣油煙味。👨🏻‍🍳師傅堅持每日採用新鮮材料🌊製作串燒🍢食材純鹽燒🧂無經過醃製,燒嘅過程將肉汁鎖喺食物裡面,做到真正外脆內軟!👨🏻‍🍳大師傅Roger話呢期做緊牛舌,白鱔同雞軟骨Mix明太子,將現有食材做一個Mix &Match💥明太子mix燒白鱔 $88 師傅話白鱔全條買返嚟劏,保持骨膠原豐富嘅厚鱔皮,包住鮮甜嘅明太子,一咬落去,肉汁首先喺口腔爆發🤩粒粒明太子游走於口腔中,然後就感受到彈牙嘅鱔肉😳⭐️明太子mix牛舌 $88 牛舌超彈牙 咬落去爆哂汁咁,咬到中間喺粒粒明太子喺口腔四散💥個種感覺到依家都仲好回味🤪呢隻明太子好食過釀雞翼個種😂🍤紫蘇葉雞皮蝦卷 $68 師傅將「原塊」雞皮去肥後,薄薄哋包住新鮮海蝦同日本紫蘇葉,烤得脆卜卜,雖然我影咗一陣相,依然保持到薄脆口感!師傅話因為呢款步驟繁複,唔喺好多間都提供💁🏼‍♀️🍗紐西蘭羊扒 $88 叫咗5成熟,一切開,裡面喺粉嫩色咖💕啖啖肉唔會好肥,無乜羶味👍🏻🧈汁燒豆腐 $34 外層帶點硬度
Match💥
白鱔明太子

羊架
🧈汁燒豆腐 $34 外層帶點硬度脆脆哋內面保持返豆腐原本嘅豆香味
🍄鮮冬菇 $28 食落都仲有水份,唔會燒到乾哂塘😂
明太子雞翼
🍗明太子釀雞翼 $42 雞翼燒得好香,油份感唔會太重,明太子帶點辣度,相比起嚟爆發Mix個款嘅明太子爆發感強烈啲🧐
鰻魚
燒鰻魚 $52 鰻魚
芝士年糕
🧀芝士年糕 $44 脹卜卜滿口黏黏的芝士,開心邪惡之選😈
茶潰飯  梅
🍚茶漬飯 梅 $52 清淡得嚟細細碗,伴送串燒都唔錯!

原來師傅曾經喺南蠻亭第一代師,佢仲話傅話食住串燒配住清酒🍶喺人生一大樂事!去蘭桂坊飲酒嘅話不妨一試!
白鱔明太子
羊架
明太子雞翼
鰻魚
芝士年糕
茶潰飯  梅
行經蘭桂坊,正在尋找晚餐落腳點。被這間餐廳的名稱吸引著:京都一串。餐廳門口旁邊擺放了很多櫻花擺設,有點去了日本小巷的感覺。京都一串,顧名思義食日式串燒,心想串燒不會太飽肚,如果質數未如理想,那吃一兩串後仍可放棄再轉場,所以就決定入去闖一闖!餐廳晚市剛開始,我們是第一枱食客。幸運地被安排到窗邊位置,店員將屏風打開,變成了半開房設計,望著比以前寧靜了許多的蘭桂坊街道,關了店的酒吧,有點唏噓,換來的是可以寧靜地享受著美味串燒。串燒師傅十分好客,會樂意介紹他們串燒的製作方法,首創串燒款式,獨特刀功技巧!除了多款串燒,還有飯麵類可供選擇,不過一場來到,我們全都是叫了串燒試試看!師傅很細心地將我們的串燒排好次序上菜,亦會詢問我們對品質及味道滿意與否。師傅強調他們所有串燒使用吊燒方法,360度燒法,令全四面都接受到同樣溫度燒香。🔻豆腐三件豆腐串連一起,上面鋪了木魚絲,外脆內軟的感覺,加上了少許醬油~🔻露筍豚肉卷用了薄薄的豬肉片包著露筍,豬油滲透了露筍,亦保留了露筍的菜汁~串燒師傅特意推介我們試試他們首創的明太子MIX串燒,說是用上很特別及用心的刀工,將明太子釀入牛舌 / 白鱔裏。聽起來真的很吸引,所

🔻豆腐
串燒豆腐

🔻露筍豚肉卷
串燒露筍豚肉卷
串燒師傅特意推介我們試試他們首創的明太子MIX串燒,說是用上很特別及用心的刀工,將明太子釀入牛舌 / 白鱔裏。聽起來真的很吸引,所以我們兩款也叫了。師傅斗膽說在香港其他餐廳一定不能吃得到!
🔻明太子mix牛舌
這款真的很驚喜,原先很怕牛舌會太煙韌,原來是用上幾片牛舌心再包上明太子!牛舌心固之然很嫩滑,配上明太子咸香,口感豐富,很特別!
明太子mix牛舌
🔻明太子mix白鱔
燒得香脆的白鱔皮,嫩滑白鱔肉裏面釀著明太子,超強的刀工!簡單看一看白鱔,根本看不出哪裏開了個洞擠得上那麼大份量的明太子!
明太子mix白鱔
🔻免治雞肉棒
外脆內嫩,真的吃得出四面也燒得均勻,內裏的雞軟骨碎增添了口感。沒有了平常配上的蛋黃醬,但實在也不需要,串燒本身已搽了醬油,香口美味。
🔻紫蘇雞皮蝦
雞皮固之然燒到香脆,雞油加上了紫蘇葉的香味走進了蝦裏,香口美味。
🔻厚切豬腩肉
充滿油香的豬腩肉,師傅特意留了這串燒作為我們晚餐的尾聲。
🍻Sapporo (罐330ml)
店內有清酒可供選擇,下次再來會試試呢。
2021-04-20
Type of Meal
Dinner
明太子mix牛舌
明太子mix白鱔
2020-11-23 639 views
放工想輕鬆吓傾吓計搵吓好嘢食,朋友話蘭桂芳新開左一間日式串燒店,佢試過午市定食、佰零蚊嘅定食都可以即叫即燒,平、靚、正😋😋😋👍👍👍講到咁勁,我哋就試吓啦,嘩!的確係超水準,串燒夠香口,最難搞嘅燒蔬菜,銀杏、露筍、汁燒豆腐、茄子、秋葵、青椒仔,超有水準,蔬菜有水份,又可燒到香甜、爽脆😋😋牛舌夠厚身,香味濃,夠嫩滑👍雞軟骨、夠晒霸氣又夠香又大串,肥牛串燒香到呢😍😍😍好彩有個食家朋友介紹😄😄😄
2020-11-19 934 views
今日放假走左去離島行左轉,坐船番到中環個肚開始餓,聽講蘭桂坊開左間好正既日式串燒餐廳「京都一串」,咁就去試下睇下有無驚喜先。都好易搵,就係藝穗會對面,上到去安排好位置,服務員送上福岡縣煎茶,打開個餐牌見到樣樣都好似好正咁,服務員好貼心咁推介下左時令多人食既比我地。最後我地兩個人就點左,銀杏﹑鹽燒雞翼﹑紫蘇葉雞皮蝦卷﹑ 燒牛舌﹑日本雞腎﹑ 日本雞心﹑雞肝﹑汁燒豆腐﹑蘆筍豚肉卷﹑燒白鱔﹑串燒日本廣島蠔﹑紐西蘭羊架等 。牛舌好厚肉,夠肥美,燒得不會很乾,好多肉汁。雞肝﹑ 雞心﹑ 雞腎,各有特色,送酒一流。我個人就比較喜歡雞心,當然雞腎同雞肝都好吃。蘆筍豚肉卷,豚肉燒得脆脆的,蘆筍好新鮮,自家制汁燒豆腐,外脆內軟,自家醬汁很好味。銀杏,煙煙韌韌,鹽燒帶出鮮味,有機會可以一試,我就愛上了。跟住上既就有鹽燒雞翼及燒白白鱔,雞翼皮好脆,肉仲好嫩滑。白鱔皮脆厚肉。燒日本廣島蠔,好肥美多汁,記得趁熱食。紫蘇葉雞皮蝦卷,紫蘇葉跟雞皮包住虾黎燒,一啖就有3種口感,有焦香味。主食就有,紐西蘭羊架及牛胸腹。牛胸腹入口即溶,紐西蘭羊架5成熟剛剛好。飲品方面,京都一串都好多選擇有清酒﹑梅酒﹑柚子酒﹑啤酒選擇,不過我

牛舌

牛舌好厚肉,夠肥美,燒得不會很乾,好多肉汁。

雞心雞腎雞肝

銀杏

銀杏,煙煙韌韌,鹽燒帶出鮮味,有機會可以一試,我就愛上了。

雞翼白鱔

廣島燒蠔

燒日本廣島蠔,好肥美多汁,記得趁熱食。

紫蘇葉雞皮虾巻

牛胸腹羊架

蘇打

飲品方面,京都一串都好多選擇有清酒﹑梅酒﹑柚子酒﹑啤酒選擇,不過我地都唔飲酒,所以就點左,梅子蘇打同提子乳酸蘇打。酸酸地比較醒胃。

食完咁多野都差不多了,最後吃個甜品,大滿足的一餐。

2020-11-19
紫蘇葉雞皮虾巻
牛胸腹羊架
蘇打
2020-11-05 579 views
大家係咪都好掛住日本🇯🇵,好想返鄉下呢?除咗大家都熟悉嘅關東日本,關西都有好多美食㗎,其中不得不提嘅一定就係京都串燒🍢啦!今日我地就嚟到位於蘭桂芳嘅京都一串,一邊飲酒食串燒,一邊想念下我地嘅家鄉💭....雞翼 Chicken Wings $38如果叫👩🏻排必食Top 3,依度嘅鹽燒雞翼一定排第一!師傅將雞翼燒得金黃香脆,再微微喺雞翼上面灑上鹽花,食起嚟外皮脆卜卜,但入面就超Juicy。而且食雞翼串燒嘅好處就係唔驚失禮,因為店家已經喺穿雞翼嘅時候,輕輕分開咗雞骨,所以輕輕一拉已經食到雞翼,咁就唔使驚食相唔好睇啦🤪!.免治雞肉棒 Chicken Minced Stick $36想啖啖肉,就一定要叫依個免治雞肉棒啦!淋上咗照燒汁既雞肉棒鹹鹹甜甜,仲有少少酒香,內裡又多肉汁,鬆化得嚟又有口感。Encore菜式之一👍🏻 !.紫蘇葉雞皮蝦卷 Shrimp wrapped with chicken skin $56出面食串燒好少見到有雞皮蝦,先用雞皮包住隻蝦🦐,再拎去燒,雞皮表面燒得微焦,完全無油膩嘅感覺,配上入面經炭燒嘅大蝦,幾特別㗎!.牛舌 Beef Tongue $48👩🏻Top 3之一。牛舌
雞翼 Chicken Wings $38
牛舌 Beef Tongue $48
👩🏻Top 3之一。牛舌切得好厚身,師傅只係簡單用咗鹽花調味,食得出係貴價牛舌,無任何牛膻味,有口感得嚟亦都唔會太韌。
汁燒豆腐 Bean Curd $28
睇落平平無奇,但食落有驚喜,外皮燒得好香脆,但入面又好嫩滑,外脆內軟,再配上表面嘅照燒汁同木魚絲,令我地諗起關西大阪燒同章魚小丸子啊!
燒鱈魚乾 Cod Fish Chips $48
送酒必食,鱈魚乾燒得脆卜卜,一條接一條,配酒食嘅話好快就會食晒。
紐西蘭羊架 Lamb Chop$78
我地叫咗五成熟,羊架同其他串燒一樣,即點即燒。羊架啖啖肉,啱啱好五成熟,鎖住晒d肉汁喺入面,一路食一路滴汁,好正。表面上有少少孜然粉,都只係為咗吊返羊味出嚟,食得出食材高質,唔需要用大量孜然粉掩蓋膻味。其實我地都唔好羊,驚會有羊膻味,但👩🏻食完依個反而覺得唔夠膻🤣。
明太子飯團 (可選明太子/鰻魚/三文魚/梅粒) Rice Ball (Cod Roe/Salmon/Ume/Eel) $38
本來以為係普通嘅飯團,原來係日式燒飯團。燒飯團搽咗醬汁好容易燶,搽得少又會唔夠味,但京都一串嘅燒飯團表面燒得好香脆,入面就包住明太子,味道剛剛好,我地仲想叫埋鰻魚味添呀。
鰻魚茶漬飯 (可選明太子/鰻魚/三文魚/梅粒) Chazuke (Cod Roe/Salmon/Ume/Eel) $48
另外就叫咗個茶漬飯,上面有兩塊鰻魚,試咗依個鰻魚茶漬飯之後,我地即刻叫埋個燒鰻魚。
燒鰻魚 Grilled Eel $58
鰻魚都係👩🏻Top3之一,因為鰻魚好肥美呀!之前食過紅磡某間出名嘅鰻魚飯,只覺得不過不失,但依度嘅鰻魚燒得外脆內軟,肉厚肥美,唔會過鹹,下次要搵日Lunch嚟試吓鰻魚定食!
蘆筍豚肉卷 Asparagus wrapped with pork $46
Encore菜式之一,豚肉表面都只用鹽花調味,燒得好香口,包住脆嫩嘅蘆筍,唔會有油膩嘅感覺。
日本廣島蠔 Hiroshima Oyster $46
本身以為會係大大隻嘅連殼燒蠔,原來係蠔串燒。裙邊燒得微焦,亦無落粉漿令佢變得香脆,蠔肉多汁,食落有口感,又唔會腥。
雞軟骨 Chicken Cartilage $32
依個又係Encore菜式之一,送酒食一流。
日本雞腎 Chicken Gizzard $34
雞腎同預期一樣,好味。
日本雞心 Chicken Heart $34
雞心屬於相當珍貴嘅部分,畢竟一隻雞都只有一顆心臟嘛。味道同雞腎有少許不同,質感比雞腎更有嚼勁。我地就偏好雞腎啦,但未試過雞心嘅話不妨試下。
位於旺區蘭桂坊,價格自然比其他地方貴啲,但用依個價錢食到日本嘅味道😍,性價比都幾高。服務都唔錯,仲有唔少打卡位,午市仲有做定食套餐,放工過嚟食飯或者Happy Hour都係唔錯嘅選擇。
對比其他Gimmick串燒店,我地似乎更偏好好似京都一串依類俾到地道風味我地嘅食肆,絕對可以一試再試。
Follow us on Instagram - Foodastics
雞翼
燒鰻魚
明太子飯團
蘆筍豚肉卷
2020-10-27 607 views
落街搵野食,見到以前係間shisha bar 轉左做日本串燒,個menu好似幾好食,就入左去試,冇失望,佢主打串燒,好好食,唔乾身,佢個明太子飯團都好好食。佢個定食有個前菜,聽佢地講係日本嚟既海蜇,好好味呀,一定要試,我叫左個豚肉串燒定食,有三串,唔同款既豬,成個set HKD 108,係中環嚟講都okay。😁😁 d待應都好nice,好似係家庭式,會問你d野食點,好唔好食,同會同你傾下計,有d似傳統居酒屋feel

2020-10-19 511 views
朋友在疫境下,開此店,一定支持支持師傅係南XX元老,每串食物由選材,串食物都一絲不苟,不同食物串出來都好有要求,如竹籤最頂部易受熱食物快熟,係要分大小裁串好才會燒比客人食架第1步做唔好, 寧可丟掉,都不會燒給客人食架今晚食左大概10幾串食物1)燒雞泡魚乾(前菜)配BB沙律醬2)燒露筍豬肉卷(必吃之選)3)燒雞軟骨4)燒雞翼5)燒雞皮6)燒雞心(限定之選)7)燒白鱔(回味之選)8)燒牛脷(必屬皆品)9)燒牛胸腹(好好味之選)10)燒雞皮紫蘇蝦(大有驚喜)11)燒明太子飯糰(完滿飽肚)
朋友在疫境下,開此店,一定支持支持

第1步做唔好, 寧可丟掉,都不會燒給客人食架

今晚食左大概10幾串食物
1)燒雞泡魚乾(前菜)配BB沙律醬

2)燒露筍豬肉卷(必吃之選)
3)燒雞軟骨
4)燒雞翼
5)燒雞皮
6)燒雞心(限定之選)
7)燒白鱔(回味之選)
8)燒牛脷(必屬皆品)
9)燒牛胸腹(好好味之選)
10)燒雞皮紫蘇蝦(大有驚喜)
11)燒明太子飯糰(完滿飽肚)