京都一の傳

Kyoto Ichinoden
2021-10-10 947 views
那天就到海港城見人不多,直接入餐廳用膳餐廳環境寬闊裝修很日式。這天我點了他們的日食午餐是一個定食,包括有一碗魚生飯。各款魚生尚算新鮮,這個定食最特色在有一碗芝麻,用作伴湯拌飯一同吃。先把芝麻磨碎加入湯再加入飯一同吃口感豐富。飯後甜品妹個定食有兩件細卷蛋捲。但整體而言日式定食不算突出是中俗之選。

飯後甜品妹個定食有兩件細卷蛋捲。

但整體而言日式定食不算突出是中俗之選。
2021-09-23
$200 (Lunch)
10月1號因為擔心餐廳好多人所以就預先在海港城呢間餐廳 book了位。 在OpenRice訂位有8折。點知到左 先發現menu內既選擇都唔多,而且價錢也貴到不合理。選擇嘅款式也很不吸引。最後我們叫了一個A5和牛shabushabu火鍋,只有6件牛肉,完全無肉味!係完全無,跟住仲有一啲菜同埋蘑菇,金菇,紅蘿蔔,番薯…….甘樣夠擔收4_8 $ 我真係好順服。 個所謂木魚湯底都係冇味㗎…睇個透明顏色一開始以為係清水。另外叫了一個吞拿魚長形嘅壽司(竟然要158$!),我們都叫了想試試究竟有什麼特別 ok, 冇特別。 除咗個價錢好特別之外。一個鰻魚茶漬飯 嘩…..淡而無味,好似啲水溝咗啲飯咁,連最基本嘅香蔥,紫菜,調味都做唔好…. 鰻魚嘅份量仲要得幾舊。108/118蚊一碗。 分量細就唔再講。同埋叫一個炸雞。很油 總括而言我們3個女仔去食 都食得唔夠飽 同埋真係覺得很唔好食……..最後買單就七百幾蚊
點知到左 先發現menu內既選擇都唔多,
而且價錢也貴到不合理。選擇嘅款式也很不吸引。

個所謂木魚湯底都係冇味㗎…睇個透明顏色一開始以為係清水。

同埋叫一個炸雞。很油

最後買單就七百幾蚊

A5和牛涮涮鍋
吞拿魚壽司
炸雞
鰻魚茶漬飯
2021-10-01
$250 (Dinner)
平日中午想試下海港城的餐廳,恰好還有最後一張海港城dining 券便選了京都一の傳。十二點便和朋友們趕到餐廳,門口已排起了一條人龍!果然coupon 魅力不可少覷。和朋友都點了雜錦魚生茶漬丼。沒記錯應該是午巿套餐,小菜很多,都好味。魚生挺新鮮,種類又多,吃得很過癮。吃完還可以倒茶做茶漬飯,滿足了想一次吃幾種料理的感覺。但整體而言,性價比不高。套餐不便宜,未加一前要$298。雖然如果你有很多張海港城coupon就很划算,大概人均可以減至$200 左右?以原價來看,午巿人均三百還有限時(好似1hr-1.5 hr ),香港物價還未有咁貴吧?(也不建議大家縰慣晒啲商家,haha)。第二,他裝潢未有午巿人均$300 的高級感。門口看來很和風,暗暗的很有格調,但入面卻是像快餐店的格局。只有極少量座位附近有射燈和植物。$300 我想在其他吃好味道和有裝潢的午餐。只建議有大量海港城的coupon的人去進食。但吃了不會生氣的,最多覺得有啲唔抵。

2021-09-25 503 views
以前一個月都有去一次,但近來少去海港城。今次去,覺食物質素很差,但價錢不便宜。是我近幾年食過性價比最差的,所以第一次寫評價。以前水評很不錯,現時就… 很可惜 如大家不信,可以去試試。

以前水評很不錯,現時就… 很可惜
如大家不信,可以去試試。
2021-09-24 438 views
話說今日是閒日,我和客人來這裏午餐,他們限時是1個鐘的,這個理解,但我12點去到, 餐廳的人員12點09分就過來催我快點下單。我說朋友還未到,之後餐廳人員繼續讓我快點點餐,我聽起來都覺得很可笑。之後,大概12點49分左右,他就直接把賬單拿過來要我買了。我最後是12:50分走的,全餐的感覺就是趕頭趕命。
2021-09-20 694 views
今日生日,我哋來到尖沙咀海港城行街買禮物,因為沒有訂位,之後經過見到京都一の傳 感覺好似幾有氣氛,加上不用等位,所以我哋咁就入咗去慶祝生日食晚餐,一入去感覺舒服,光線氣氛溫和舒適,坐位寬躺坐得非常之舒服,裝修擺設很有日本特色風格,餐廳正中間仲有株園藝景致十分優雅,店內服務員態度良好貼心,食材優質出品,材料新鮮 ,也很美味、茶香好飲。價錢方面雖然不平,但正常的因為高質,全晩感覺都良好,我期待下次再光顧。
2021-08-16
2021-09-11 541 views
       海港城美食優惠券仲有好多,當然要一家家的打卡!openrice看到這家京都一の傳好多like,同裝修好靚,當然要book味來試試啦!京都一の傳午市都有好多款lunch set可以揀,價格從200-400HKD都有,真是豐儉由人。這次揀咗雜錦刺身丼同九條蔥燒豚肉定食。Lunch set又真的幾豐富,有3款前菜,沙律,麵豉湯,燉菜,渍物,雜錦刺身丼仲搭配埋茶渍飯的湯同芝麻。雜錦刺身丼的刺身好普通,新鮮有餘但是鮮甜不足,有少少失望,反而是落咗湯以後,茶渍飯好香。       燒豚肉反而出色少少,豚肉不肥,食落好香口,吃太多也不會膩。搭配好fresh的沙律菜,真是好味。不過,總的來說,如果是半價真的算唔錯,如果可以包埋一杯飲品,會更好!

2021-08-14
$250 (Lunch)
2021-09-04 729 views
周未約下午2點半,3個人到餐廳食飯。落單時其中一位去左洗手間,咁2人叫左2個套餐。第3位回來時,因為食唔哂1個餐,咁同朋友share 食物就冇落單。餐後,有個服務員黎要求我們再叫多個套餐,表示每人都要食一個套餐,話係公司規矩。我問點解入坐時冇講,服務員回答:你冇問,間間餐廳都有minimum charge 架啦。😠😠😠咩態度呀。我起火話我在海港城食過幾間餐廳都冇呢個要求,問題係點解你地入坐時唔講?我再問,你地邊度有寫呢個規矩。服務員話冇寫🤬🤬🤬咁即是任你講啦堅持要求我再落單服務員再話人人都係咁。其實呢類人的思維是否正常呢?點解係客人的責任問你餐廳有無minimum charge?你間餐廳冇標明規距,是否合法呢?
咩態度呀。
我再問,你地邊度有寫呢個規矩。
服務員話冇寫🤬🤬🤬
咁即是任你講啦
堅持要求我再落單
服務員再話人人都係咁。
其實呢類人的思維是否正常呢?
點解係客人的責任問你餐廳有無minimum charge?
你間餐廳冇標明規距,是否合法呢?
2021-09-03 428 views
早一星期中午時間打算去呢度食lunch 因為之前無book 枱,所以走去walk-in ,去到岩岩開門 ,但因為我朋友未到 ,而店員同我講話入座起計一小時,之後佢就建議我轉頭返黎,我之後過左大約20分鐘左右再返去 ,點知同我講無位,話要等到一點後,話所有walk-in 都要係門口等 ,我就問佢點解一開始唔講明要係門口等,而係叫我轉頭返黎,店員一直回避我既問題,之後我同朋友一直同佢理論,但佢堅持話要門口排隊先可入去,最後我地就走左,呢間野好有問題,如果我當初知道係門口等既話,我唔會走開,亦都要同客人要講清楚walk-in 既情況要點做,而唔係叫客人走左去後黎又話無位俾你,真係無下次😡😡😡
2021-08-25
2021-08-30 489 views
京都一の傳 海港城在日本有91年歷史的西京燒専門店店舖走高檔次路線所以用料絕對優質上乘~當然價格試會相對地高🥶餐牌主要有和牛/海膽/金槍魚/西京燒今次就捨身點左以下幾款同大家分享一下雲丹小船壽司 🎖🎖海膽和手卷分開送上的可以DIY排到手卷上~分量都夠排滿手卷海膽新鮮味道濃郁~豪快地一口滿滿都是海膽⋯鹿兒島吉列和牛100g🎖🎖選用鹿兒島A4和牛炮製~牛肉限定3成熟~~~吉列皮算薄同騷脆~牛肉油花豐富入口即溶~藏味噌漬 燒銀雪魚🎖🎖到左該店最出名既西京燒~西京燒火喉掌握得幾好外而燒到微焦入面魚肉依然鮮嫩由於係京都口味味道較為清淡~味噌味不太濃烈~鹿兒島A4和牛 究極蛋丼飯🎖🎖🎖牛肉丼上面有層雪山般既蛋白上面再配以一個蛋黃~蛋黃都幾creamy蛋味濃郁~下面薄牛肉大約都係3成熟左右~油花分佈都好靚~加埋蛋黃同埋下面既醬油飯食落有壽喜燒既感覺😂總結店舖食物有質素環境舒適~但CP真的有點低⋯⋯⋯市面也有很多同類食品人均消費$500up🥶這價格可能有其他更好選擇~
京都一の傳 海港城
在日本有91年歷史的西京燒専門店
店舖走高檔次路線
所以用料絕對優質上乘~
當然價格試會相對地高🥶
餐牌主要有和牛/海膽/金槍魚/西京燒
今次就捨身點左以下幾款同大家分享一下

雲丹小船壽司
海膽和手卷分開送上的
可以DIY排到手卷上~
分量都夠排滿手卷
海膽新鮮味道濃郁~
豪快地一口滿滿都是海膽⋯

鹿兒島吉列和牛100g
🎖🎖
選用鹿兒島A4和牛炮製~
牛肉限定3成熟~~~
吉列皮算薄同騷脆~
牛肉油花豐富入口即溶~

藏味噌漬 燒銀雪魚
🎖🎖
到左該店最出名既西京燒~
西京燒火喉掌握得幾好
外而燒到微焦入面魚肉依然鮮嫩
由於係京都口味味道較為清淡~
味噌味不太濃烈~

鹿兒島A4和牛 究極蛋丼飯
🎖🎖🎖
牛肉丼上面有層雪山般既蛋白
上面再配以一個蛋黃~
蛋黃都幾creamy蛋味濃郁~
下面薄牛肉大約都係3成熟左右~
油花分佈都好靚~
加埋蛋黃同埋下面既醬油飯
食落有壽喜燒既感覺😂

總結店舖食物有質素環境舒適~
但CP真的有點低⋯⋯⋯
市面也有很多同類食品
人均消費$500up🥶
這價格可能有其他更好選擇~
同朋友試了晚市套餐,食物份量很少,食物質素非常一般,服務生態度冷淡,位置坐的也擁擠,價格與質素完全不成比例,雖然現時有折扣還送coupon,但絕對不會試第二次,也不會推薦朋友吃
2021-08-03 1207 views
見啱啱收到政府消費券,就打算去呢度品嚐下佢地嘅日本料理。晚餐menu都算多款式,價錢中上,每款主食都要$200-$400左右。我同男朋友一共Order咗三款嘢食:1) 多汁鰻魚玉子卷2) 雜錦海鮮丼3) A4和牛涮涮鍋1) 多汁鰻魚玉子卷$88: 份量尚算ok,一碟有六件左右,大大件,蛋味濃同嫩滑,可惜鰻魚太多骨,口感打咗折扣😭2) 海鮮丼$200 up: 海鮮種類都算多,面頭仲有三文魚子同海膽,味道鮮甜,可惜成碗飯嘅份量比較細,兩個人食未必夠飽😕3) A4和牛涮涮鍋$400 up: 呢個涮涮鍋真係性價比唔高,本身見menu話係大廚推介,以為都幾好味,似壽喜燒嗰啲咁,點知店員送到時得幾片肉同幾塊菜,同預期有好大落差。啲水菜有些少苦澀味,紅蘿蔔煲極都唔淋…個鍋啲湯又好淡,要靠醬料先提升到食材味道。和牛就尚算高質,入口即溶同無筋,可惜份量太少,得6片左右,整道菜的確唔值$400+☹️帳單一共$9xx , 略嫌overpriced,整體而言,試過一次就算了。
見啱啱收到政府消費券,就打算去呢度品嚐下佢地嘅日本料理。

我同男朋友一共Order咗三款嘢食:
1) 多汁鰻魚玉子卷
2) 雜錦海鮮丼
3) A4和牛涮涮鍋

A4和牛涮涮鍋
2021-08-03
$450 (Dinner)
2021-07-28 1178 views
其實我好少覺得一間餐廳難食,通常我只係會覺得性價比低,今次人均消費$500 ,$158 三件吞拿魚腩,咁掋,唔新鮮唔好食就一定啦,咁不如講$138 和牛烏冬,$138 都要比個一夾就散嘅平價烏冬我,和牛就唔洗講啦,絕對係屋村家煮牛肉級別,$448 吉列和牛,未入口見到成碟都係油,一入口就成口油,唔係牛嘅油脂呀,係千年油,好彩佢嗰塊唔係靚牛,靚牛唔識煮好浪費嘛,唯有咁樣安慰下自己,最後一定要講$108炸雞,我屋企用氣炸鍋整都好食過佢,最近我喺沙嗲X食到炸雞,好似係$68,好食過佢$108,京都一之傳,仲有人食真係一之傳奇。
吉列和牛
2021-07-24
$500 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2021-07-27 956 views
Trying my best to finish all Harbour City Coupons and here we are!!! This is right next to Epure and I’ve noticed this kyoto place long agoooSo we ordered a lot cause we wanna finish our couponFirst come the drink~Nice drink - Genmaicha x lychee sodaA4 wagyu sukiyaki set - $358 (so expensive for just the stuff here)another setgrilled fish business set lunch - $498I think the rice isn’t hot enough, and for this price, better miso shiru and dessert should be served..(the miso shiru should be insta

First come the drink~

another set

(the miso shiru should be instant ones sadly)

Still!!!!! very yummy but definitely wont come back if no coupon
2021-07-25 632 views
已經來了兩次,都是午餐。食物質素其實不錯,所以才會來第二次。但係普遍侍應態度奇差,服務態度似喺街邊小食檔同啲靚妹溝通,同間鋪嘅格調同價錢完全不相稱。食物:銀鱈魚西京燒和天丼其實做得相當不錯,天丼份量好足,但係俾前台浪費了廚房的心機。

2021-07-24