2019-06-26 312 views
各同事輪流放假之後,今日終於可以坐埋一起去午餐,見到公司附近開了間新的西餐,於是就一起去試下,一入去發現座位擺設同之前的UCC Cafe差不多,只是主色調轉換了一下,被侍應安排坐在入面,人數唔多,算是可以靜靜地傾計的地方!見到午餐是主餐牌內自選,然後加20元就可以有沙律、餐湯和飲品!我就叫了個和牛漢堡,個賣相唔錯,但就堅係貴了少少,同事叫了個卡邦呢意粉,唔太大的驚喜,一般般而已!相反另一同事叫「三色丼」,賣相可愛但入量唔多⋯⋯整體感覺是環境舒適,但價錢唔夠親民!
整體感覺是環境舒適,但價錢唔夠親民!
2019-06-11 393 views
見到馬鞍山開左間新舖頭😏裝修幾靚 入去試下啦😃其實菜式好多元化 有日式 意式 西餐👍🏻就連甜品都有😗睇左一輪餐牌 H先生揀左食「碎吞拿魚腩及海膽丼」🐟不過中曬伏😣吞拿魚蓉好乾身 想整鬆佢撈匀啲飯都有困難😫入口無乜吞拿既油香味🙄蔥係好多 但味道唔突出☹️海膽有啲苦味 感覺唔太新鮮 份量較少😞
見到馬鞍山開左間新舖頭😏
蔥係好多 但味道唔突出☹️
海膽有啲苦味 感覺唔太新鮮 份量較少😞
碎吞拿魚腩及海膽丼
2019-05-17 604 views
上幾次經過可能嗰時新開張,看見吃飯時間門口好多人排隊。 今日下午行經見到冇人排隊,就走過去看看,原來更加了下午茶時段,而且款式也好多選擇。門口擺設好窄,初時如為餐廳好細間好少枱,原來餐廳L型設計,內裏也不細。叫了吉列豚肉滑蛋丼餐,包括有一小碟沙律及青瓜漬物及飲品。 份量比我想像多,豬扒又厚又大塊,而且吉列外層仍保持著帶脆口感。 肉質及份量也十分好,可惜鹽灑得不平均,吃到中途有一邊比較鹹了少少。 跟餐茶選凍飲也不用加錢,而且大大杯,茶味又夠香。

跟餐茶選凍飲也不用加錢,而且大大杯,茶味又夠香。
2019-05-05 506 views
今晚去食飯,叫了一個咖哩吉列豬扒蛋包飯,加了$48湯、沙律、飯套餐, 因為無預計會有事情發生,所以無影上檯相,黎到嘅時候,咖哩汁圍碟邊一圈,咁食到一半發現唔夠汁,咁就叫侍應想要多少少汁,咁佢答我無問題,轉頭就有另一位男侍應埋黎遠望我碟飯,然後同對講機講兩句就埋黎,同我講小姐唔好意思加咖喱汁要加錢,我話吓!好明顯係你個汁唔夠,點解要加錢,我又唔係要黎飲,我只想要多少少都唔得?你見到碟飯都睇到唔夠汁,咁都得? 咁佢行開咗,轉頭又黎第三個侍應同我講唔好意思加汁要加7元,我真係有d火,你就咁咖哩蛋包飯又係咁多汁,咖喱吉列豬扒蛋包飯又係咁多汁,個豬扒要點汁架嘛,唔通乾爭爭食,點會唔預多少少汁用黎點肉,咁你又比多個套餐人加,我仲有碟白飯都未有汁,用咗我個女個白汁烏冬果汁撈,我都算喇,唔加就算,一次無回頭,做生意咁死板,咩set定份量,最好笑係我食完走,行過隔離檯,碟碟咖哩個汁都唔同份量囉,隨手落,只係比多少少汁點埋果幾舊豬扒都唔得,佢咁樣擺明趕客。其實呢間餐廳食物味道唔差,只係因為少少咖喱汁而令客人失望,我真係唔相信係日本餐廳管理方法囉。
咖哩吉列豬扒蛋包飯
2019-04-24 563 views
今日找到家好食的日本料理餐廳,見到餐牌寫80%日本食材使用,每次經過門口都有人龍在排隊等候,令我對這餐廳的食物質素好期待同有信心!我們二人在中午 12點左右到店,人不多,還有卡位可坐。咖喱蛋包飯🍛 $92一個午餐來說價錢略貴。好食的真是不惜付出多一點點! 果然無失望,把雞蛋煮得半熟,入口十分嫩滑,被包住的是磨菇炒飯,它醬汁的甜度和份量調得剛好,超好味!!厚切煙肉卡邦尼意粉🍝$88用上咁靚的碟子,必定相機先食!別看它醬汁多,但一點也不膩!好好食!午市優惠:加$20就可享有沙律+餐湯/白飯 +飲品粟米濃湯照燒雞肉袖子沙律🥗:沒什麼袖子或袖子的味道若懷念日本食物的味道,就來食吧!

咖喱蛋包飯🍛 $92

厚切煙肉卡邦尼意粉🍝$88

午市優惠:加$20就可享有沙律+餐湯/白飯 +飲品

粟米濃湯

照燒雞肉袖子沙律🥗:沒什麼袖子或袖子的味道

若懷念日本食物的味道,就來食吧!

$120 (Lunch)
2019-04-21 448 views
L.D.K好多人都會因為價錢貴而只做眼睛👀購物。如果選擇平日下午茶時段去一樣可以以平的價錢食到想食的東西。本來以為下午茶無咩野選擇,但當待應拿菜單黎,都幾多選擇。有些還是當季限定—日本餐廳最慣呢一招。整體來說,份量比正餐少三分之一,但也足夠,味道好地道的日本料理。
L.D.K好多人都會因為價錢貴而只做眼睛👀購物。
2019-04-17
$58 (Tea)
2019-04-07 693 views
這家新店開幕很久都沒機會探店,今天趁空檔就跑來試試。装修是日式西餐廳的簡約設計,座位舒適寬敞。餐牌分主菜和飲料。這两天吃了不少意粉,所以今天點了蛋包飯。牛肉條是日本進口和牛,牛味十足,而且燜得很腍👍🏻。蛋包飯做法不太地道,只是雞蛋鋪面,並非“包”飯,這個要扣分👎🏻。cappuccino附送一塊杏仁薄脆餅,餅比咖啡好味😅。cappuccino的牛奶泡沫非常豐富細膩,但咖啡就比較苦d,與牛奶並不太契合。而且很小杯,加服務費是46蚊,都係Crostini好味同抵飲好多。
這家新店開幕很久都沒機會探店,今天趁空檔就跑來試試。

2019-03-22 435 views
今日和太太往新港城L.D.K.by Ufufu Café 食晚餐,我們點了日式肉汁芝士蛋飯,焗酥皮粟米湯、吉列豚咖喱蛋包飯和心太軟抹茶芭菲。日式肉汁芝士蛋飯賣相吸引,食落芝士味香濃,肉汁味道鮮甜,蛋食落好香,口感香滑,飯配上醬汁,食落去軟綿可口, 整碟日式肉汁芝士蛋飯材料豐富,口感滿足;焗酥皮粟米湯酥皮食落香脆鬆化,食落不會感到成口油,湯飲落香滑,溫度適中,粟米湯味道味香甜,忌廉香滑美味可口;吉列豚咖喱蛋包飯咖喱辣度適中,而且咖喱有少許甜味,味道豐富,吉列豚炸得金黃,食落香脆,豚肉啖啖肉,口感十足,蛋包飯蛋汁軟綿,配上吉列豚一起食,口感惹味十足;最後心太軟抹茶芭菲,心太軟朱古力甜度適中,材料是黑朱古力,味道香濃,食落美味,抹茶芭菲抹茶味香濃,紅荳甜度適中,綠茶厥餅口感十足,紅桑子酸甜度適中,整份心太軟抹茶芭菲材料豐富,口感十足。餐廳座位舒適,食物美味,食了一頓高質晚餐。
心太軟抹茶芭菲
2019-03-21
$195 (Dinner)
2019-03-07 559 views
難得放假,一定要嘆一下,就選擇了這一間新開的食店。一踏進去,有種似曾相識的感覺,格局不變,只是裝修了,換了枱椅,但擺放的長枱位置完全沒有變。好似去了似前的 UCC cafe.我 order 了主菜漢堡咖哩蛋包,這個飯真是很好味!蛋包住的是有味(牛肉和磨菇)飯,真是值得一讚,另加了栗米湯和照燒雞肉柚子沙律,湯不夠熱和沙律菜有生銹痕(不夠新鮮,放得太久了),敗筆!飲料 order了八女抹茶啫喱,糖水和抹茶啫喱另上,可隨意落多少,好安排!

我 order 了主菜漢堡咖哩蛋包
,另加了栗米湯和照燒雞肉柚子沙律,湯不夠熱
和沙律菜有生銹痕
(不夠新鮮,放得太久了),敗筆
2019-03-07
Type of Meal
Lunch
  • 蛋包飯
2019-02-17 834 views
今日和太奇往L.D.K by Ufufu Cafe 食晚餐, 我們點了日式肉汁芝士蛋飯配白飯, 南蠁炸雞和熱八女抹茶。日式肉汁芝士蛋飯肉汁香濃鮮甜, 配上忌廉食落香滑、芝士蛋飯芝士味道香濃, 蛋食落香滑, 飯炒得乾身, 整份日式肉汁芝士蛋飯份量足料, 味道足料;白飯食落軟綿, 配上乾蔥令白飯食落口感十足;南蠁炸雞炸得金黃, 雞炸得香脆, 肉質鮮嫩, 沙律醬汁食落開胃, 沙律菜食落爽口新鮮;最後八女抹茶茶味香濃, 溫度適中, 八女抹茶配上杏仁餅, 杏仁餅食落香脆, 咬落有啖啖杏仁香味。餐廳座位舒適, 食物美味, 價錢適中, 我和太太食了一頓高質日本午餐。
八女抹茶
南蠁炸雞
日式肉汁芝士蛋飯
2019-02-17
$106 (Lunch)
2019-02-16 698 views
原先依個位係UCC cafe,之前週不時會去食,主要係進攻佢哋個沙律吧🥗😻 但唔知幾時間嘢執左,開左一間同樣主打日式西餐嘅cafe👀 甜品嘅款式幾多,有大家至愛,soufflé pancake 🥞 但個價錢貴得有點不合理,$168兩塊pancake🤷🏽‍♀️ 🍔都係幫大家試其他嘢啦😂-吉列豚肉佐咖哩蛋包飯($148) 豚肉嘅份量幾多,肉唔係話厚身個隻,炸粉同肉嘅比例啱啱好,食落超脆口,熱辣辣😋 咖哩同其他日式咖哩差不多,偏甜,唔辣咁濟🤣 個蛋煮得勁軟滑,幾有蛋香!飯唔係白飯,係有啲蕃茄肉汁👍🏽 感覺上依個蛋包飯都幾比心機去做!自家製煙三文魚蕃茄意粉($118) 煙三文魚有三舊,個厚度好似魚生咁,所以食落去比一般薄嘅三文魚更滿足🥰 加埋上面嘅三文魚子增添左份鮮味! 蕃茄醬偏酸,而意粉煮得啱啱好,唯一嘅就係份量略為少左啲👉🏼👈🏼焦糖朱古力芭菲($68) 超美的💕 上面有三球雪糕,有雪呢拿,朱古力同焦糖味!三隻味都好正,焦糖味必試,超濃的!鮮忌廉都好香奶味,入面仲有啲脆脆同香蕉添!

2019-02-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2019-02-10 804 views
周六去試新開的LDK by ufufu. 入面的格局好有以前ucc 的影子,食物主打為日式西餐及賣點為日本食材。初五晚上六時入座,很快已滿入口有人排隊。點了幾樣東西,一個兒童餐(68元),沒什麼特別,也没有像ucc一般送小禮物给兒童及没有特別飲品如牛奶或橙汁,明顯不及Ucc细心。一個冷蟹柳蕃茄(幾好吃及新鲜),爙炸芝士/明太子雞翼(值得推介),鹿兒島和牛漢堡跟焗薯(98元)(比較多油)熱辣辣但口味一般,壽喜燒牛肉烏冬(味比較咸)。沒極大驚喜,下次可能會試下一些意粉或牛肉蛋包飯,似乎不錯。

2019-02-09
$400 (Dinner)
  • 炸爙雞翼
2019-02-02 604 views
第一次食呢一間唔知道叫乜嘢好,就揀咗三色丼,咁佢一次過有三種口味,又唔會太大碗可以試多點,分別有帶子三文魚籽丼,吞拿魚茸丼同燒汁牛肉飯,雖然三本都係迷你版,但係一次過食都有啲太多,兩個人分會比較好。帶子三文魚子吞拿魚都幾新鮮,帶子都幾鮮甜,魚生份量都幾多,燒汁牛肉就反而煮得過熟咗少少有啲韌,而燒汁鹹鹹甜甜調得幾好,總括嚟講三種飯味道都中上,唔會食到悶,幾豐富。另外酥皮忌廉湯都非常不錯,酥皮好脆好鬆化唔會好硬身,忌廉湯都濃郁值得一讚!