2020-11-24 1187 views
難得來到新城市廣場,又想食芭菲又想食日式野,就選擇了呢間餐廳😜👉 九洲風炸雞翼大推😍雞翼外脆內軟有肉汁, 表面塗上日本醬油,甜甜地幾好食😆👉 博多明太子忌廉汁讚歧烏冬明太子烏冬反而平平🙈, 味道不過不失,勝在份量多而大😂👉 鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯主角和牛漢堡扒有好濃的牛🐮香味,食落有咬口似係手打的👍🏻蛋包飯的炒蛋🍳超滑而且有牛油香🧈, 值得一試💁🏻‍♀️👉 宇治抹茶蕨餅芭菲主角之一的蕨餅好濕濕淋淋🙃,但整體抹茶味🍵好足,最底仲有Jelly幾得意🤪👉 香蕉朱古力芭菲成日最欣賞就係佢😍,朱古力🍫雪糕甜而不膩,芭菲杯仲有好正的朱古力脆脆增加口感🙆🏻‍♀️

👉 九洲風炸雞
九洲風炸雞翼

👉 博多明太子忌廉汁讚歧烏冬
博多明太子忌廉汁讚歧烏冬
明太子烏冬反而平平🙈, 味道不過不失,勝在份量多而大😂

👉 鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯
鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯

👉 宇治抹茶蕨餅芭菲
宇治抹茶蕨餅芭菲

👉 香蕉朱古力芭菲
香蕉朱古力芭菲
2020-10-27 1336 views
沙田新城市有好多餐廳,今次食既呢間L.D.K. By Ufufu Cafe, 個名好特別,睇餐牌好似都唔錯~~睇落漢堡扒咖喱蛋包飯好似好正,賣相正,味道同樣掂,和牛漢堡肉質好彈牙,外表焦香,內裏juicy, 咖喱好香濃,甜甜既咖喱好好送飯,嫩滑既蛋,成個配搭好perfect~牛肉壽喜燒烏冬,掛住影相,隻蛋熟咗,未趕得切撈勻,牛肉都嫩既,壽喜燒甜豉油烏冬good~焦糖布丁芭菲,同樣係睇餐牌賣相吸引到,滑溜既布丁,作為滿足既結尾~~

2020-10-21 1375 views
今日第一次試食呢間餐廳,叫咗三樣嘢。蛋白講整體感覺係一般,肚餓可以食,但係唔會變咗做飯堂。牛肉壽喜燒烏冬 HKD 98不過不失,自己比較喜歡食有咬口但係淋身嘅烏冬,佢都做到入味同口感不錯嘅感覺。都算OK鐵板漢堡扒配鵝肝 HKD 168我覺得但要漢堡扒會比較抵食,漢堡扒口感好淋入邊有少少洋蔥🧅,有牛肉味係好食嘅。但係件鵝肝真係唔掂, 佢係用炸,件鵝肝炸到勁乾,勁柴。件鵝肝個樣似枯萎、炸乾左嘅炸蒜,好細件好樣衰好乾好硬。所以大家唔好喺度叫鵝乾。菠菜汁餃子 🥟 好似HKD48不過不失,佢個感覺係棒棒雞肉餃子,上面加咗芝士攞去焗。個底放咗少少忌廉汁同菠菜,味道冇咩驚喜又唔係特別好食又唔係特別難食。值得一題個菠菜好草青味,麻麻哋。 但個棒棒餃子係我平時喜歡買返屋企食一袋袋裏面有少少雞軟骨脆脆嘅。

牛肉壽喜燒烏冬 HKD 98

鐵板漢堡扒配鵝肝 HKD 168
鐵板漢堡扒拼鵝肝

菠菜汁餃子 🥟 好似HKD48
芝士菠菜餃子
2020-10-20
$220 (Dinner)
  • 單點鐵板漢堡扒
2020-10-20 854 views
星期六拜完山一行四人黎到ufufu 食lunch叫左四份主食加一個小食,份量係岩岩好食飽雞翼炸得幾脆,入面都仲juicy,唔錯第一次見煙三文魚係厚切,。。食落仲要係勁鹹。。。意粉口感同味道就ok, 都重蕃茄味,夠開胃鰻魚蛋包飯係最好食,鰻魚份量都夠,味道正常蛋包再流質少少會更好,入面係普通白飯甘,但夾埋d 汁一齊食係夠味依個應該係最唔好食, 個漢堡扒外面偏硬身,而且入面質地偏實左d, 重點係無咩牛味,唔好講話和牛味。。。比個汁係甜鹹甘,但唔算好夾薯仔就夠淋既,但依個價錢,依個份量真係小家左d牛肉壽喜燒好多烏冬係底,都彈牙肥牛片都幾多下唔會好肥個種,依個唔錯人均食左百五蚊,無叫野飲,岩岩夠飽但食物味道質素都係差甘d
星期六拜完山一行四人黎到ufufu 食lunch

叫左四份主食加一個小食,份量係岩岩好食飽

雞翼

雞翼炸得幾脆,入面都仲juicy,唔錯

煙三文魚意粉

第一次見煙三文魚係厚切,。。食落仲要係勁鹹
。。。意粉口感同味道就ok, 都重蕃茄味,夠開胃

鰻魚蛋包飯

鰻魚蛋包飯係最好食,鰻魚份量都夠,味道正常

鐵板和牛漢堡扒

薯仔就夠淋既,但依個價錢,依個份量真係小家左d

牛肉壽喜燒

牛肉壽喜燒好多烏冬係底,都彈牙

肥牛片都幾多下唔會好肥個種,依個唔錯

人均食左百五蚊,無叫野飲,岩岩夠飽

但食物味道質素都係差甘d
2020-10-17
$160 (Lunch)
雞翼
鰻魚蛋包飯
2020-08-03 2459 views
限聚令2人下,現時已恢復6點前堂食。星期日的中午,經過來了呢間餐廳,坐低後才發覺原來無平日的下午茶套餐。照叫了2樣食物,分別是蜆肉意大利粉& 吉列豬扒咖喱滑蛋飯,再加杯奇異果梳打。價錢已經$300。都係下午茶抵食好多🤯食物方面,2款食物都係好食既。意粉彈牙,滑蛋夠滑。
食物方面,2款食物都係好食既。意粉彈牙,滑蛋夠滑。
2020-07-26 1602 views
呢間餐廳每次經過都好想試 見到朋友食過都話好食 今次輪到我話事 揀餐廳 決定試試佢~三個人嗌三個餐 無加任何沙律 餐湯 份量岩岩好!三色丼 $138輕食之選 兩款都係生 另一款係熟食~ (燒肉丼 吞拿魚蓉丼 帶子三文魚籽丼)可能自己中意食魚生關係 覺得燒肉丼比較遜色 無咩特別~ 其餘2款就不過不失 都新鮮既~牛肉壽喜燒烏冬 $98牛肉上枱時半生熟 浸一浸就岩岩好 唔會好韌壽喜燒個湯底正常發揮~ 最後差唔多飲晒烏冬好煙韌份量都好似好多 而且仲有煮到入晒味既大蔥同洋蔥!鹿兒島和牛漢堡扒咖喱蛋包飯 $148蛋包飯好香滑配日式咖喱汁一齊食 真係可以自己一個食晒佢~不過漢堡扒偏乾身 食落有少少硬 要點埋個汁食先比較好

三個人嗌三個餐 無加任何沙律 餐湯 份量岩岩好!

三色丼 $138

牛肉壽喜燒烏冬 $98
牛肉上枱時半生熟 浸一浸就岩岩好 唔會好韌
壽喜燒個湯底正常發揮~ 最後差唔多飲晒
烏冬好煙韌份量都好似好多 而且仲有煮到入晒味既大蔥同洋蔥!

鹿兒島和牛漢堡扒咖喱蛋包飯 $148
蛋包飯好香滑配日式咖喱汁一齊食 真係可以自己一個食晒佢~
不過漢堡扒偏乾身 食落有少少硬 要點埋個汁食先比較好
2020-07-21 1469 views
下午茶時間,有48蚊起得雪糕芭菲,還有親子丼。芒果味道的芭菲,上面鋪上一整片的芒果肉,加上中間的脆脆,cream 和芒果雪糕,這個價錢在沙田市中心少見,還可以和朋友小聚一番。親子丼,上面鋪滿了雞肉,加上甜甜的醬料,和雞蛋鋪在飯面上,非常好吃!這個價錢真的不錯,很推薦 。
下午茶時間,有48蚊起得雪糕芭菲,還有親子丼。
這個價錢真的不錯,很推薦 。

2020-07-18
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2020-07-11 863 views
連續第二晚去沙田食飯,為咗慶祝倒數最後一日同慶祝齊齊食💩,當然要食好啲。Menu選擇好多,眼花撩亂。之前係一間韓國餐廳食過撈烏冬,今次再戰日式撈烏冬。Placement 戰友同我食咗第一啖,佢即刻用到滿足嘅表情話好濃郁,好好味。淡淡嘅白咖喱味唔會太搶曬鏡,食得出芝士忌廉嘅味,好夾,個汁好有驚喜。見到剛剛好可以掛住滑脫脫嘅讚岐烏冬, 簡直係Perfect match!相對之前喺韓國餐廳食嗰間,佢嘅汁比較稀,唔會太膩。配角炸雞得兩件,較為少。如果分開上會更佳、更脆。

白芝士咖喱炸雞讚岐烏冬
2020-07-09
$110 (Dinner)
白芝士咖喱炸雞讚岐烏冬
.性價比指數: 🌕🌕🌕🌑🌑好味指數:🌕🌕🌕🌑🌑服務指數: 🌕🌕🌕🌑🌑環境指數:🌕🌕🌕🌑🌑.-.Dinner✦龍蝦配蕃茄忌廉意粉+ $38跟餐 (沙律、焗酥皮粟米湯)+ $68 跟主食(吉列豬扒一塊)✦和風鵝肝梅子意粉..-✧ 龍蝦配蕃茄忌廉意粉雖然食唔到蕃茄味,但龍蝦汁咪重,包住每條意粉,好香、好食;龍蝦蚶整碎左外殼先上,所以剝一剝就可以食埋❖評份:🌕🌕🌕🌕🌑.✧ 和風鵝肝梅子意粉超鍾意食梅子,見到呢個意粉,二話不說就點左。其實佢成個搭配都幾好同特別,有梅子、紫蘇、紫菜,美中不足係原粒梅子放面致意粉味略,如果將粒梅子整碎融入個意粉當中,味道會大大提升❖評份:🌕🌕🌕🌑🌑..✧吉列豬扒中規中矩,炸得幾脆,肉質偏硬❖評份:🌕🌕🌕🌑🌑..-
性價比指數: 🌕🌕🌕🌑🌑
好味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
服務指數: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境指數:🌕🌕🌕🌑🌑
Dinner
✦龍蝦配蕃茄忌廉意粉
+ $38跟餐 (沙律、焗酥皮粟米湯)
+ $68 跟主食(吉列豬扒一塊)
✦和風鵝肝梅子意粉.

✧ 龍蝦配蕃茄忌廉意粉
❖評份:🌕🌕🌕🌕🌑

✧ 和風鵝肝梅子意粉
❖評份:🌕🌕🌕🌑🌑.

✧吉列豬扒
中規中矩,炸得幾脆,肉質偏硬
❖評份:🌕🌕🌕🌑🌑.

2020-06-21 871 views
與男朋友一起去,份量大份兩個人食到飽哂仲要拎外賣盒帶走,酥皮粟米湯超級好味,都只是30元。 忌廉芝士咖喱烏冬好大份,忌廉好多,亦好濃芝士味,好味咖哩蛋包飯的咖哩想十分可口,配合漢堡扒,飽肚之餘十分增加食慾。另外,還叫了個芝士烤明太子焗年糕,依個一到要快點吃,如果凍了就會硬變得不好吃,但熱食的話,明太子與芝士年糕的配合是十分好吃的。因為款式實在太多,下次會想試試海鮮類別的。兩人一共消費了三百五十多元,價錢合理。

因為款式實在太多,下次會想試試海鮮類別的。

兩人一共消費了三百五十多元,價錢合理。
2020-06-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍦 Parfait @ 🌟 L.D.K. by Ufufu Café《👽食神大媽食甜品》⠀.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Mixed Berry and Yogurt Parfait 雜莓乳酪芭菲HKD78Matcha Warabi-Mochi Parfait 宇治抹茶蕨餅芭菲 HKD78👽 Ufufu當日進軍香港最出名嗰一點就系超級多芭菲選擇,佢營業初期基本上每一日都排隊要個幾兩個鐘先有位。大媽最懷念系佢初期成張A3 size嘅餐牌,成版都系唔同種類嘅芭菲,真系未食齋睇已經超級滿足。🤤 隨住熱潮減退,宜家芭菲種類都大減,得返當日嘅三成可以選擇。😩⠀.⠀針對味道而言,佢基本上就系一個正常芭菲應該有嘅質素,不過不失,水果唔會系日本直送但絕對唔差。(差嘅昆水系列大媽食過,真系一路食一路想鬧粗口架)🙎🏿‍♂️⠀.⠀佢唔同種類的芭菲份量都非常足料,脆米適量唔會充曬成個杯底,再加大大球雪糕。👍雜莓乳酪芭菲:🍓無過酸、士多啤梨啫喱、忌廉、士多啤梨醬。.宇治抹茶蕨餅芭菲:抹茶蕨餅、抹茶寒天、紅豆甜度適中。❤️.加上除左甜品以外有好多和食選擇,價錢亦大眾化,不

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:

.⠀

雜莓乳酪芭菲:🍓無過酸、士多啤梨啫喱、忌廉、士多啤梨醬。

宇治抹茶蕨餅芭菲:抹茶蕨餅、抹茶寒天、紅豆甜度適中。❤️
Matcha Warabi-Mochi Parfait

加上除左甜品以外有好多和食選擇,價錢亦大眾化,不失為聚會好選擇。😬
📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期地下115號鋪⠀
☎️ +(852)3586-2997
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$78 (Last Night Supper)
2020-05-21 1023 views
今日好想食日式西餐,於是多人排隊都繼續堅持打開餐牌樣樣都好吸引兩個人每人點左和牛漢堡包;照燒牛肉漢堡包;酥皮粟米湯;重點焦糖布甸芭菲杯等左位咁耐超級肚餓,照燒牛肉漢堡賣相吸引,牛肉餡料超多醬汁濃得來帶少少甜,牛肉冇比醬汁蓋過本身嘅牛味,感覺好豐富,超好食!反而和牛漢堡比較下遜色,普通貨位無特別!酥皮粟米湯離譜咗啲,心諗係香甜又好味嘅日式粟米濃湯,點知係沖粉杯杯湯咁可以不點重點黎啦,登登登!焦糖布甸芭菲杯,脆脆嘅焦糖面,又滑又香嘅燉蛋配焦糖味雪糕,簡直衝擊味蕾!呢個芭菲杯比起平時坊間食到嘅唔同底部唔會有太多cream,感覺唔會好膩!食唔停口!而家成日心思思想再食!整體評價唔錯,但可惜無套餐只可以散叫,價錢稍高~但好食嘅嘢唔介意俾多少少錢
今日好想食日式西餐,於是多人排隊都繼續堅持
打開餐牌樣樣都好吸引

反而和牛漢堡比較下遜色,普通貨位無特別!
可以不點
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 焦糖布丁芭菲
  • 照燒牛肉漢堡
2020-03-17 2036 views
今日約左朋友到沙田晚飯 我地決定試吓呢間日式西餐店 😊芝士熔岩和牛漢堡和牛表面沾滿芝士汁 賣相相當吸引 仲有薯條伴碟相當邪惡九州風炸雞翼外皮脆得好脆口 淋上燒汁 伴碟有沙律菜 減少油膩感 雞翼好好味😋菠菜芝士焗餃子🥟餃子大大隻 芝士仲可以拉絲 好美味流心芝士和牛漢堡扒和牛扒雖然不是很大塊 但食完相當飽肚 如果流心芝士會多一點 會更加好😂另加$40 可配 白飯,沙律及焗酥皮粟米湯酥皮粟米湯飲完呢個湯 真係好滿足 粟米湯好香甜 酥皮焗得剛剛好沙律菜配上我最愛既日式沙律醬好開胃呢間餐廳cp值都高,下次可以要黎食
今日約左朋友到沙田晚飯 我地決定試吓呢間日式西餐店 😊

酥皮粟米湯
飲完呢個湯 真係好滿足 粟米湯好香甜 酥皮焗得剛剛好

沙律菜
配上我最愛既日式沙律醬好開胃

呢間餐廳cp值都高,下次可以要黎食

Type of Meal
Dinner
  • 九州風炸雞翼
  • 酥皮粟米湯
2020-03-04 1652 views
心血來潮同男朋友仔去食個豪華午餐第一次食呢間嘢,無論係裝修定餐牌,到菜品都好精緻,雖然價錢唔平,不過味道同服務都值得既。間嘢開中午12點,我地大約11:50左右到逹,門外已經有十幾個客人等緊,夠鐘就自行入座。餐枱上提供2本餐牌可供點餐。呢本係甜品同飲品餐牌,入面選擇都幾多,要留意番飲品没有跟餐優惠。另一本深色係主餐牌有沙律前菜主要係炸物有意粉類選擇或者可以選擇套餐然後追加小食叫咗個蛋包飯,賣相幾靚,試咗少少醬汁,好濃郁,就咁試都幾漏切開蛋皮,可以見到入面醬油色既濕飯,飯入面有片狀既醃蘑菇,好輕微既酸味,淋少少出面既醬汁,味道中和咗,食曬半個飯都冇覺得漏睇圖已經俾呢半邊龍蝦吸引咗😅真身都好靚仔😍雖然個人對意粉不太好,不過呢個幾好食,個粉幾軟身,加埋杰身既龍蝦汁,爽口既菇菇同清鮮沙律菜,幾特色😋不過龍蝦就比較一般,蝦肉咸咗少少小食叫咗個南蠻炸雞🍗炸粉好薄,上面個沙律醬好好食😂伴碟既沙律菜俾我一個食清光🙈蘇皮湯最外層既皮好鬆化,但下面就好濕,湯係普通忌廉湯,同其他食物對比完,完全冇驚喜🤣
心血來潮同男朋友仔去食個豪華午餐

另一本深色係主餐牌
有沙律
前菜主要係炸物
有意粉類選擇

或者可以選擇套餐然後追加小食
叫咗個蛋包飯,賣相幾靚,試咗少少醬汁,好濃郁,就咁試都幾漏

不過龍蝦就比較一般,蝦肉咸咗少少

2020-03-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 南蠻炸雞
差不多每次去沙田行街都會幫襯既餐廳🙊😂•••🍴ᴍᴀɪɴ·牛肉壽喜燒烏冬 $98﹟長勝壽喜燒烏冬😋😋每次黎到都一定會order既item, 用料, 味道, 分量同價錢都岩哂我心水😂牛肉份量十足🤗d肉望落似瘦, 但一d都唔會韌👍🏻日本烏冬滑得黎又夠煙韌🍜而且佢用煱上, 溫度一定有保證♨️🍴ᴍᴀɪɴ· L.D.K. 風南蠻炸雞 $52﹟有成4大件雞扒配上日式燒汁mix沙律醬, 雞扒炸到外脆內軟, 有埋雞皮既油脂, 令到食落唔覺得太乾身, 食既時候加埋個sauce, 覺得做到減少雞皮既油膩感, 則邊仲有沙律菜作為side dish, refresh一下口感🥗🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·焦糖布丁芭菲 $68﹟黎到Ufufu, 一定要食佢既芭菲產品😋面頭焦糖燒到脆卜卜唔再講, 下層係滑嘟嘟既布丁, 再有埋健康既香蕉🍌配上雲尼拿加焦糖2種雪糕🍦一個價錢但可以有咁多既味蕾享受🤤唔食都唔得啦🥰
差不多每次去沙田行街都會幫襯既餐廳🙊😂
•••