2024-12-27 367 views
午餐包前菜、主菜、餐茶,可另加$20要是日甜品。前菜三選一,是日湯品、水牛芝士沙律、自家製肉丸,要咗湯同沙律。是日湯品係 seafood soup,飲落係蟹肉蕃茄忌廉湯,蟹肉(不是仿蟹柳)比預期中多,蕃茄忌廉湯稀傑度適中,味道微酸,不錯。水牛芝士沙律,沙律菜新鮮,車厘茄爽甜,水牛芝士滑但味淡,配埋黑醋汁,酸酸甜甜,十分開胃。意式芝士烤雞扒($125)烤雞扒幾大塊,麵包糠好薄,烤得十分香脆,零油膩,雞肉軟嫩。雞扒上面舖上茄蓉及芝士,味道唔算濃郁。一刀打直切開,一啖有齊芝士(拉絲)、茄蓉(清爽)、雞肉(脆口+軟嫩),多重口感。配菜有即炸薯條,洒上少少辣粉,香口惹味。黑松露蘑菇薄餅($125)廿零分鐘上枱,約10吋大,預切八塊。未食已經聞到好香嘅菇味,食落菇味更濃。薄餅餅底鬆軟得嚟又有𡁻口。薄餅配料只有三樣嘢,芝士、蘑菇、黑松露醬,雖然如此簡單,但味道亦十分出色,熱辣辣即焗嘅 pizza 沒有難吃的理由。熱咖啡,微苦帶微酸,奶係熱的(加分)。

意式芝士烤雞扒($125)

黑松露蘑菇薄餅($125)

熱咖啡,微苦帶微酸,奶係熱的(加分)。
是日湯品:seafood soup(蟹肉蕃茄忌廉湯)
水牛芝士沙律
意式芝士烤雞扒
黑松露蘑菇薄餅
餐茶:熱咖啡
$137.5 (Lunch)
黑松露蘑菇薄餅
估唔到今次俾我喺荃灣搵到餐廳有Chill E.A.T. 優惠,不過出咗少少問題。我入去顯示俾店員知我經 Dining City app 訂位,2位店員面上出現多個問號?佢哋搵店經理過嚟,佢話要影低訂枱電郵內容,之後俾咗lunch set餐牌我,價錢同Chill E.A.T. 個午餐價一樣,HK$148/位+10%服務費,但內容不太一樣。店經理話暫時未做到那個優惠,只可以提供類似嘅午餐。咁好啦,人都坐底咗,肚巳餓,唯有叫嘢食吧😅🧀🍅 Burrata Salad 番茄布拉塔沙拉. 原個布拉塔芝士,巳一開四咁切開,冰爽美味,配搭車厘茄和黑醋汁,非常清新開胃🐟🥦 Pan Fried Barramundi with Roasted Vegetables 香煎澳洲鱸魚配烤蔬菜. 魚皮煎得鹹香脆口,魚肉鮮嫩多汁. 蔬菜種類多,烤熟同而保持水份多汁,好味😋☕️ Coffee with Milk 咖啡伴牛奶. 咖啡其實味道正常,但加分係因為牛奶係熱辣辣的,與咖啡嘅溫度一樣,令加奶後杯咖啡都係熱的🥕🍰 Carrot Cake 蘿蔔蛋糕. 呢件蛋糕,我等咗30分鐘,遲遲都未到,問店經理,佢先問我:「

🧀🍅 Burrata Salad 番茄布拉塔沙拉

Burrata Salad

. 魚皮煎得鹹香脆口,魚肉鮮嫩多汁
. 蔬菜種類多,烤熟同而保持水份多汁,好味😋

☕️ Coffee with Milk 咖啡伴牛奶

Coffee with Milk

🥕🍰 Carrot Cake 蘿蔔蛋糕
. 呢件蛋糕,我等咗30分鐘,遲遲都未到,問店經理,佢先問我:「你想食呀?」 嗰一刻我望返張餐牌心諗,午餐不是包甜品嘅咩?🤔
. 不過蘿蔔蛋糕做得好好食,蛋糕口感軟身,好綿密,上面嗰層雲呢拿糖霜係好味道嘅甜,食晒成件都唔覺得漏

Carrot Cake

我當日去到餐廳是週日下午2:30,我是唯一一個食客,感覺好似包場咁,不過唔知係咪因為無食客,所以店內氣溫比較溫暖,令我食到主菜時就已經出汗了😅

2024-11-10
$162.8 (Lunch)
Coffee with Milk
Carrot Cake
2024-11-07 1382 views
-喺荃灣西一個細商場,估唔到平日lunch去都差唔多full哂,之前weekend晚餐都去過一次氣氛好好😛 4 course set lunchStarter: 沙律 🥗/ 湯 🥣 嗰日嘅餐湯係蘑菇湯,飲得出係用蘑菇🍄‍🟫同忌廉blend 出嚟幾香濃同有啲蘑菇嘅碎粒🫶🏻Main course: 🥩 新西蘭Ribeye $125牛扒嘅份量幾大cp 值好高,而且有炭燒嘅香氣,牛味都唔錯,不過生熟掌握上唔係咁好,一塊7成熟嘅都ok 另一塊5成熟嘅就有啲位太生有啲位過熟🙈 薯條🍟好香脆同熱辣辣,整體黎講都推介😚🐓 芝士焗雞胸 $120本身以為係烤焗雞胸,但原來面頭都有啲炸衣🙈 雖然偏薄身,但係整體上保持到肉質幾嫩有驚喜👍🏻Drink 🍹 Dessert 🍰甜品係幾有特色嘅蛋糕,面頭有啲cream cheese同jam,蛋糕偏濕潤、唔會好甜,幾好味😋📍La Mensa Grill & Bar荃灣楊屋道88號Plaza 88地下5-7號舖

4 course set lunch

Dessert 🍰

📍La Mensa Grill & Bar
荃灣楊屋道88號Plaza 88地下5-7號舖
2024-08-16 2895 views
又到咗同友人相聚嘅一晚,今晚選址荃灣,餐廳近荃新天地,旺中帶靜,晚飯時間都坐滿哂!坐低先叫個沙律享用,呢個係Prawn mango avocado salad, 超大盤好足料!!淨係牛油果同芒果都成排上,夠哂食唔洗爭,爽口嘅蝦肉同酸酸地嘅沙律菜一齊食好fresh~~友人要求點嘅Chicken nachos, 又係好大盤好抵食!nachos 好脆,同啲芝士醬焗埋一齊實在太正!點埋秘製sauce 根本停唔到口!Main course 叫咗個Ham in pineapple pizza , 賣相好地道,新鮮即焗,而且係薄批,同批面嘅餸比例剛剛好,口感好正!甜品 share 個Sunday chocolates , brownies 嘅朱古力味超濃!

2024-06-09 2726 views
生蠔美味,晚餐食品ok,服務態度都好好。不過,重點係呢間”bar”可以接受小朋友,如果唔介意周圍都係小朋友聲音的話,可以一試。 不過,我個人認為失咗食西餐嘅氣氛。
2024-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Oyster
2024-05-08 2714 views
今日難得去荃灣行街經過呢間西餐廳 見到佢裝修幾靚 就決定入去食晚餐👍🏻大部分店員都係講英文我聽到有一位店員都識講中文所以唔使驚落單出現問題👍🏻主食我就揀咗卡邦尼意粉🤤嘢飲我就揀咗熱嘅洋甘菊茶(chamomile tea甜品揀咗朱古力新地🤤首先上嘅係洋甘菊茶佢唔係淨係畀一杯茶你佢有埋茶壺連茶包 可以自己refill仲有埋檸檬 可以畀你自己調味跟住上嘅喺卡邦尼意粉放咗好重嘅芝士👍🏻煙肉脆卜卜食落去味道鹹鹹地又好香最後上嘅係甜品朱古力新地令我好驚喜嘅係佢嘅份量好足有三個雪糕球 仲有幾塊brownie雪糕球係朱古力同雲呢拿味上面加咗朱古力醬同士多啤梨醬味道超級正brownie入面有一啲杏仁 味道超級濃🤤🤤
今日難得去荃灣行街

味道超級正
brownie入面有一啲杏仁
味道超級濃🤤🤤

2024-05-08 2456 views
荃灣西各個商場以天橋連接,行到最後去到Plaza88都有唔少餐廳地下有間西餐廳🍴La Mensa Gill &Bra餐廳氣氛好chill🥂適合一大班朋友食飯飲酒傾吓偈叫咗Meat lover Pizza 🍕 呢款Homemade pizza好多料有火腿、意大利臘腸、香腸、雞肉、意大利辣香腸、芝麻菜啖啖肉配燒烤醬,仲有半溶芝士做到拉芝效果🧀Pizza揀咗厚批,配料又豐富,食2塊都好滿足🤤另外Korean Chicken Wings都好出色🤟🏻即叫即炸,外皮超香脆!肉質keep到嫩滑有肉汁沾韓式甜酸醬,味道更豐富🍴
地下有間西餐廳🍴La Mensa Gill &Bra
餐廳氣氛好chill🥂適合一大班朋友食飯飲酒傾吓偈

叫咗Meat lover Pizza 🍕

呢款Homemade pizza好多料
有火腿、意大利臘腸、香腸、雞肉、意大利辣香腸、芝麻菜
啖啖肉配燒烤醬,仲有半溶芝士做到拉芝效果🧀
Pizza揀咗厚批,配料又豐富,食2塊都好滿足🤤

另外Korean Chicken Wings都好出色🤟🏻

即叫即炸,外皮超香脆!
肉質keep到嫩滑有肉汁
沾韓式甜酸醬,味道更豐富🍴

2024-05-06 1913 views
荃灣西鐵開通之後,附近陸續發展一系列新樓盤,連接海濱長廊,周末來散步,在附近午餐。店舖位於新樓盤地下,全新裝修,配合明亮的窗戶,令室內特別明亮。長木餐枱與紅色格仔暗紋皮梳化椅顯得特別高貴。餐廳空間足夠,位置寬躺舒適,適合一班朋友或三五知己談心。卡邦尼意粉$143:以煙肉、蛋黃、帕瑪森芝士、奶油沙士和意大利麵為主要成分。當我第一口嚐到這道意粉時,我立刻被它的濃郁奶油味所吸引。奶油沙士與帕瑪森芝士的結合創造了一種豐富的奶油口感,與煙肉的鹹香味相得益彰。蛋黃則為整道菜增添了額外的豐富度和柔滑口感。意大利麵煮得恰到好處,齒感適中。吃到尾聲會略顯乾身少少影響口感。松露蘑菇pizza$175,這道pizza以黑松露醬、三重蘑菇和馬蘇里拉芝士為特色。用一個高腳架子盛載上枱,非常有架勢。Pizza有薄批和厚批可選,薄批較香脆,厚批較有嚼勁。我們選的是薄批。一口咬下去,我能感受到黑松露醬的濃郁味道,它與蘑菇的鮮美相互融合。pizza的餅底香脆可口。而面層的火箭菜非常豐富,苦甘的味道與薄餅相得益彰,帶來另一番風味。餐廳有提供水。服務加分。

餐廳空間足夠,位置寬躺舒適,適合一班朋友或三五知己談心。

餐廳有提供水。服務加分。
2024-05-05 2836 views
餐廳環境寬敞,舒服,服務員態度好好!一齊睇吓個餐單先!==============做為開胃菜,佢地有一道好好味嘅大蝦芒果牛油果沙拉。呢道沙拉入面,新鮮嘅大蝦肉質鮮嫩,同芒果同牛油果一齊食清新甜美,口感好豐富。沙拉醬微酸微甜,提升咗整道菜嘅風味。每一口都可以品嚐到蝦肉嘅鮮美、芒果嘅果香同牛油果嘅爽脆,口感層次好豐富。食完呢道菜令人胃口大開。佢地嘅比薩係為肉食愛好者準備嘅。呢款肉類比薩絕對係肉食愛好者嘅天堂!佢包含火腿、意大利肉腸、香腸、雞肉同意大利辣肉腸,帶嚟豐富嘅肉類風味。脆身厚實嘅餅底配埋濃郁嘅蕃茄醬同芝士,口感絕佳。每一口都充滿各種肉類嘅香氣同口感,好好味,令人無法抗拒!佢地嘅三文治揀咗頂級牛排。牛排嘅熟度可以按照個人口味揀,我哋揀咗五分熟。三文治入面仲加埋蕃茄、洋蔥同煙肉。牛排煎得啱啱好,保持住肉質嘅嫩滑同多汁。蕃茄同洋蔥帶嚟清新嘅口感同微妙嘅甜味,煙肉嘅鹹香增添咗層次。三文治口感豐富,麵包脆身,內餡飽滿。每一口都充滿牛排嘅風味同配料嘅完美搭配。最後係甜品,佢地嘅香草焦糖布丁。作為飯後甜品,呢個布丁滿足甜食愛好者嘅需要。布丁順滑細膩,口感濃郁。焦糖醬融化喺上面,帶嚟濃郁嘅焦糖香氣
餐廳環境寬敞,舒服,服務員態度好好!
一齊睇吓個餐單先!
1900 views
==============

最後係甜品,佢地嘅香草焦糖布丁。作為飯後甜品,呢個布丁滿足甜食愛好者嘅需要。布丁順滑細膩,口感濃郁。焦糖醬融化喺上面,帶嚟濃郁嘅焦糖香氣同甜蜜嘅口感。
2024-05-05 1245 views
餐廳環境非常之舒服同埋寬敞,服務員態度亦都好好。一齊睇吓個餐單先!==========================做為開胃菜,佢地有一道好好味嘅大蝦芒果牛油果沙拉。呢道沙拉入面,新鮮嘅大蝦肉質鮮嫩,同芒果同牛油果一齊食清新甜美,口感好豐富。沙拉醬微酸微甜,提升咗整道菜嘅風味。每一口都可以品嚐到蝦肉嘅鮮美、芒果嘅果香同牛油果嘅爽脆,口感層次好豐富。食完呢道菜令人胃口大開。佢地嘅比薩係為肉食愛好者準備嘅。呢款肉類比薩絕對係肉食愛好者嘅天堂!佢包含火腿、意大利肉腸、香腸、雞肉同意大利辣肉腸,帶嚟豐富嘅肉類風味。脆身厚實嘅餅底配埋濃郁嘅蕃茄醬同芝士,口感絕佳。每一口都充滿各種肉類嘅香氣同口感,好好味,令人無法抗拒!佢地嘅三文治揀咗頂級牛排。牛排嘅熟度可以按照個人口味揀,我哋揀咗五分熟。三文治入面仲加埋蕃茄、洋蔥同煙肉。牛排煎得啱啱好,保持住肉質嘅嫩滑同多汁。蕃茄同洋蔥帶嚟清新嘅口感同微妙嘅甜味,煙肉嘅鹹香增添咗層次。三文治口感豐富,麵包脆身,內餡飽滿。每一口都充滿牛排嘅風味同配料嘅完美搭配。最後係甜品,佢地嘅香草焦糖布丁。作為飯後甜品,呢個布丁滿足甜食愛好者嘅需要。布丁順滑細膩,口感濃郁。
餐廳環境非常之舒服同埋寬敞,服務員態度亦都好好。
一齊睇吓個餐單先!
==========================
2024-05-05 1159 views
落大雨嘅日子最啱行商場。openrice下商場見到尼間餐廳好似都唔錯,決定試下。入到去餐廳嘅氛圍都幾好,燈光暗暗,六點幾已經好多客人幫襯。前菜:大蝦芒果鰐梨沙律。大蝦芒果鰐梨沙律有新鮮的大蝦肉質彈牙,搭配芒果和鰐梨的清新甜美,口感豐富。沙律醬料微酸微甜,提升了整道菜的風味。每一口都帶來了蝦肉的鮮美、芒果的果香和鰐梨的爽脆,組合出完美的口感和層次。食完令胃部打開。披薩:肉類愛好者披薩。這個披薩絕對是肉食愛好者的天堂!火腿、意大利臘腸、香腸、雞肉和意大利辣香腸的組合,為披薩帶來了豐富的肉類風味。酥脆厚厚的餅底搭配濃郁的番茄醬和濃郁的芝士口感絕佳。每一口都充滿了各種肉類的香氣和口感,美味到讓人無法抗拒!三文治:頂級牛排。牛扒可以按自己鍾意嘅熟度去選擇,我地揀左5分熟牛排,三文治另外加左番茄洋蔥煙肉。牛排煎得剛剛好,保持了肉質的嫩滑和多汁。番茄和洋蔥帶來了清新的口感和微妙的甜味,煙肉的鹹香增添了層次。三明治的口感豐富,餅皮酥脆,內餡豐滿。每一口都充滿了牛排的風味和配料的搭配完美。甜品:香草焦糖布丁。飯後點少得來多個甜品。食個布丁滿足下甜品胃。布丁順滑細膩,口感綿密。焦糖融在面上,帶來了濃郁的焦

甜品:香草焦糖布丁。飯後點少得來多個甜品。食個布丁滿足下甜品胃。布丁順滑細膩,口感綿密。焦糖融在面上,帶來了濃郁的焦糖香氣和甜蜜的口感。係一個完美嘅ending。
2024-04-27 982 views
大家好今日去了荃灣88 Plaza 一間幾靚既餐廳食野呢間餐廳叫做La Mensa Grill & Bar店內的裝修好靚 有幾幅意大利風景既油畫包括了五魚村和威尼斯既景色我就點左佢既Seafood Paella 海鮮飯這款海鮮飯係即叫即做上桌時還熱辣辣非常之香個飯有多款海鮮 包括青口 蜆 蝦 魚 魷魚等等店員話我知呢個飯是用意大利飯來做食過飯都真係幾煙韌不過飯都係要煮得岩岩好先有甘既效果同埋佢都有好重既番茄味既湯汁配合海鮮都係幾搭令到成個飯好惹味跟住我再點了自製提拉米蘇這個味道自製提拉米蘇都好正宗忌廉有朱古力粉仲可以食到手指餅係吸左有咖啡酒伴碟仲有朱古力醬和士多啤利醬不僅美觀仲可以點餅食總括這間餐廳既出品都係好正宗
大家好

伴碟仲有朱古力醬和士多啤利醬
不僅美觀仲可以點餅食

總括這間餐廳既出品都係好正宗
2024-04-27
$319 (Lunch)
2024-04-24 1022 views
專程入荃灣探朋友,朋友介紹去屋企附近 La Mensa Grill & Bar 晚飯,仲話要早啲落去食,驚一到 peak hour 會好多人攞唔到位(下次預先 book 定就唔駛怕)!入到餐廳,餐廳氛圍好 chill!樓底好高、播住輕快流行音樂,地方闊落,好啱親友暢聚放鬆放鬆☺️餐牌上有好多海鮮類選擇,亦有大路嘅肉食、主食。考慮緊食咩嘅時候,後面枱食客已經食完個生蠔連酒拼盤,仲同侍應講,生蠔好肥美要 encore!不過最後我哋決定嗌light light地嘅吞拿魚同 pizza 🥰芝麻吞拿魚魚塊 Crusted Sesame Crusted Tuna Chunks ($135)呢味吞拿魚實屬健康之選,鐵質同各種礦物質極豐富🤩 吞拿魚鮮味至極,外面包住嘅烤香黑白芝麻脆皮更令成道菜嘅香美提升高一個層次!拼埋 生洋蔥、蕃茄同香芒嘅果味,喺口裏面拌住吞拿魚爆出嚟,精彩絕倫😘意大利辣香腸披薩 Pepperoni Thin Crust Pizza ($165)辣肉腸 pizza,材料經典簡單,只要係鍾意蕃茄、芝士同辣肉腸嘅朋友,都無法抗拒!個 pizza 出爐熱辣辣香噴噴,薄批底脆卜卜唔韌,芝士更可
)!

個 pizza 出爐熱辣辣香噴噴,薄批底脆卜卜唔韌,芝士更可以拉絲😆 好在佢材料香得嚟又唔滯,好啱襯啤酒/cider 一齊食❤️

今晚餐廳更有播生日歌慶祝食客生日,氣氛好好!環境好,價錢又合理,朋友真係冇介紹錯!六點入座一陣,餐廳即 full-house!受歡迎程度唔講得少 😇

📌 La Mensa Grill & Bar
📍 荃灣楊屋道88號Plaza 88地下5-7號舖

#westernfood #hkfoodie #hongkongfood#tseunwan #eatwithr #香港美食 #foodporn #lamensagrillandbar #lamensa #cheese #pizza #tuna #fruit #oyster #foodlover #barfood #bar #sangria #beer #draughtbeer #happyhour #chill #chillvibes
2024-04-14
$150 (Dinner)
位於商場底轉角位,方便而且幾大間,坐得舒適,自在👍🏻蘑菇瑞士漢堡🍔有勁大個蘑菇、牛肉、芝士🧀️,配左好大份炸薯條好吸引🤩牛肉夠林,蘑菇彈牙好好咬口👍🏻火腿菠蘿🍍Pizza🍕揀左厚底,芝士味甚濃Mango smoothies & Cold lemon tea特別推介smoothies ,係用雪糕shake出黎,超好味😋整體黎講,係一間幾悠閒、幾好坐既西餐廳兩個人以上賣單大約五百幾蚊,還可接受
位於商場底轉角位,方便而且幾大間,坐得舒適,自在👍🏻

蘑菇瑞士漢堡🍔
有勁大個蘑菇、牛肉、芝士🧀️,配左好大份炸薯條
好吸引🤩牛肉夠林,蘑菇彈牙好好咬口👍🏻

火腿菠蘿🍍Pizza🍕
揀左厚底,芝士味甚濃

整體黎講,係一間幾悠閒、幾好坐既西餐廳
兩個人以上賣單大約五百幾蚊,還可接受
2024-03-30 922 views
復活節長假期梗係留港消費啦,去開荃灣搵左間chill chill 餐廳~ 佢位於荃灣西Plaza88 ,環境比較清幽舒服,而且裝修都好有外國風情😇我叫左兩款野食分別係:— 西班牙海鮮飯呢度西班牙海鮮飯嘅份量超級多味道都好濃郁,蕃茄味啱啱好唔會太酸,而且海鮮份量超級多,魷魚青口大蝦等等,食都非常之新鮮!餐廳用熱辣辣嘅pan 上黎噴曬熱咁好吸引好正!— 黑松露炸薯條呢度嘅黑松露薯條又食蕉唔同嘅,佢唔係沾黑松露醬汁,反而係黑松露灑落喺個薯條度炸!食落都幾香口~同平時食既有點唔同整體嚟講呢間餐廳環境幾舒服好啱假日過嚟休息一下同朋友傾偈😇

我叫左兩款野食分別係:
— 西班牙海鮮飯