🚶🏻闊別2年, 趁住假期⛱️, 再次入馬灣行吓😙🍴食肆選擇不多, 照舊揀返食過的La Rosabelle 😌中意佢份量大, 價錢合理, 味道不錯🙆🏻‍♀️室外仲可以望住青馬大橋🌉, 吹海風, chill吓💨今次坐室內, 因為怕有蚊咬🦟🔵⚪️環境以藍白色為主題, 更有希臘藍白小屋背景圖🏠💭加啲想像力, 幻想自己飛咗希臘🇬🇷🤣🔸烤雞肉串燒 雞心豆泥蓉配彼得包 $198 6/10🫨好大份, 本身跟pita bread🫓, 原來仲跟埋薯條🍟, 足夠2人share食👫🏻☑️2串烤雞, 約10粒, 🐔雞肉略為醃製過, 肉質唔會好乾身Hummus口感順滑, 🫓pita bread邊位略硬😣🔸炭燒紐西蘭牛柳🥩 $248 6.5/10🐮牛柳肉質軟嫩, 帶炭燒香味🔥配薯條🍟及沙律菜🥗
🚶🏻闊別2年, 趁住假期⛱️, 再次入馬灣行吓😙
🍴食肆選擇不多, 照舊揀返食過的La Rosabelle
😌中意佢份量大, 價錢合理, 味道不錯🙆🏻‍♀️
室外仲可以望住青馬大橋🌉, 吹海風, chill吓💨

今次坐室內, 因為怕有蚊咬🦟
🔵⚪️環境以藍白色為主題,

更有希臘藍白小屋背景圖🏠
💭加啲想像力, 幻想自己飛咗希臘🇬🇷🤣

🔸烤雞肉串燒 雞心豆泥蓉配彼得包 $198 6/10
🫨好大份, 本身跟pita bread🫓,
原來仲跟埋薯條🍟, 足夠2人share食👫🏻
☑️2串烤雞, 約10粒,
🐔雞肉略為醃製過, 肉質唔會好乾身
Hummus口感順滑, 🫓pita bread邊位略硬😣

🔸炭燒紐西蘭牛柳🥩 $248 6.5/10
🐮牛柳肉質軟嫩, 帶炭燒香味🔥
配薯條🍟及沙律菜🥗
2023-07-03 503 views
除左橙汁唔太值30蚊一杯外,食物好味,份量又夠,最好味係牛肉餅,配埋蒜茸醬真係絕配,好好味,芝士蕃茄pizza無得輸,勁多芝士,老板同樓面服務唔錯,期待下次再幫襯,小朋友都食到捧住肚子飽飽走
2023-07-01
今日中午到該店午餐,去到時由一名類似菲籍女侍應招呼, 已講明係經openrice 訂位,佢同另一看似老板之外籍男子都明確表示知道, 會有九折. 點了一客兩人份量的BBQ Meat Lover Platter, 兩杯Fruit Punch , 問過老板係有兩件羊架的, 但上菜時就發現一件羊架係比正常略細, 另一件就好似無肉咁, 基本得一枝骨連少少肉.當時都算啦, 無即時投訴.埋單時用銀聯Visa簽賬, 初時女侍應拿了卡後不久又返來問我哋可否比現金, 我以為唔收銀聯卡就比另一張卡佢, 佢又話唔使, 之後直接拿去拍卡,之後臨走前睇單才發現係無比到10% discount, 於是向該女侍應,見佢好似有啲詐諦咁, 行來行去唔多理會, 叫咗幾次佢先番來, 明確話佢知我哋係經openrice 訂位係有10%discount而且之前佢哋都已表明係知道.之後由老板處理, 佢話要cancel之前Visa張單要再攞張Visa比佢, 我哋話無問題但要比番張cancel bill我哋, 佢神情好似有少少不滿, 好老實講比漏discount 問題不在我哋, 一早已同佢講咗佢哋都話明白係有九折, 所以埋單時為免囉嗦無再特別再提. 最後老板refund 番現金50元比我哋, 話下不為例喎, 下次一定要cancel 舊單再簽卡,唔可以現金refund, 我哋都費事再拗就離開, 其實一餐午餐伍佰幾唔算好貴, 但起碼你兩件羊架都應該正常size人吖, 要比九折就要比唔應詐詐諦諦要人追先比番. 做生意唔老實就一定無下次. 可能佢哋覺得馬灣咁遠未必會再有回頭客啩, 所以就要賺到最盡啦.

2023-01-05 1014 views
男朋友未去過柏麗灣趁住新一年有假期同佢一齊去行下始終呢度係屋苑唔會太多人夜晚仲好靜好浪漫添~柏麗灣商場有幾間西餐廳大部分都對住個沙灘喺室外位吹下海風食下野好chill我地揀左一間以藍白色作主調嘅意大利餐廳晚飯坐室外位近距離望住青馬大橋食pizza🤭夜晚著左燈嘅大橋好靚㗎!我地叫左Pepperoni, Seafood ArrabiattaSambousek cheese 同 chicken skewers & dip set超級豐富上菜速度快唔駛等好耐樣樣食物都新鮮熱辣Pepperoni屬薄批底但有厚批邊保留返口感芝士味香濃👍Sambousek cheese中東式饀餅我揀左芝士饀外皮脆脆入口滿滿芝士幾有特色Chicken skewers & dip set有兩串雞肉串雞肉厚實沾佢個garlic sauce好惹味!另外dip set有pita bread同雞心豆泥蓉呢個味道係偏淡食到豆香味配返濃味嘅串燒啱啱好!就咁呢份都好飽下!Seafood Arrabiatta呢個意粉好香辣椒味好刺激~海鮮都無hea我有蝦球、蜆肉同青口好快就俾我清左!👍食完飯行下沙灘咁浪漫得唔得㗎🤭
男朋友未去過柏麗灣
趁住新一年有假期同佢一齊去行下
始終呢度係屋苑
唔會太多人
夜晚仲好靜好浪漫添~

柏麗灣商場有幾間西餐廳
大部分都對住個沙灘
喺室外位吹下海風食下野好chill

我地揀左一間以藍白色作主調嘅意大利餐廳晚飯
坐室外位近距離望住青馬大橋食pizza🤭
夜晚著左燈嘅大橋好靚㗎!

超級豐富

幾有特色

Chicken skewers & dip set
有兩串雞肉串
雞肉厚實
沾佢個garlic sauce好惹味!
另外dip set有pita bread同雞心豆泥蓉
呢個味道係偏淡
食到豆香味
配返濃味嘅串燒啱啱好!
就咁呢份都好飽下!

Seafood Arrabiatta

咁浪漫得唔得㗎🤭
2022-12-29
Dinner
2023-01-02 697 views
早排去馬灣搵貓畫🐱,難得入到嚟,當然要留到夜晚睇埋個夜景先走啦🌃~喺向住青馬大橋嘅一邊商場,其實有好多餐廳🍴~因為個景實在太無敵,大家幾凍都會坐外邊~呢間餐廳喺下層,部份風景俾樹檔住🌴🌴...如果想有靚景,就記得早啲嚟搵位啦~呢個拼盤有炸魷魚圈🦑,炸洋葱圈🧅,雞塊同雞翼🐔~炸洋葱圈太硬了,而炸魷魚圈唔錯~雞翼炸得幾脆但有點偏乾...而且個雞翼係完全無味道,只靠上面個茄汁...反而雞塊就最好食~青口感覺比較少🦪,而且係蕃茄汁底🍅,個人覺得白汁或忌廉汁比較夾~而個蕃茄汁個味亦係好淡,就算直接試個汁都係無乜味,所以啲青口都唔夠味...呢個芝士夾餅算唔錯,芝士都幾多🧀,而且個夾餅都幾脆~不過賣相全無,只係好簡單兩塊餅中間加芝士夾埋,要收呢個價都實在幾貴💸...因為見人哋啲啤酒大大杯🍺,所以都唔執輸點返杯~的確大杯又抵飲,夠凍又夠氣,唔錯👍~總括而言,我覺得呢間嘅嘢食一般般,啲人應該都係為睇景而嚟🌉~但以景而言,又唔夠佢側邊無遮無擋嘅其他餐廳好...所以咁嘅質素,咁嘅價位,我個人覺得唔係好值...
喺向住青馬大橋嘅一邊商場,其實有好多餐廳🍴~
因為個景實在太無敵,大家幾凍都會坐外邊~
呢間餐廳喺下層,部份風景俾樹檔住🌴🌴...
如果想有靚景,就記得早啲嚟搵位啦~

呢個拼盤有炸魷魚圈🦑,炸洋葱圈🧅,雞塊同雞翼🐔~
Snack Combo Platter

炸洋葱圈太硬了,而炸魷魚圈唔錯~
Snack Combo Platter

雞翼炸得幾脆但有點偏乾...
而且個雞翼係完全無味道,只靠上面個茄汁...
反而雞塊就最好食~

Mussel Pot with fries

呢個芝士夾餅算唔錯,芝士都幾多🧀,而且個夾餅都幾脆~
Cheese Quesadilla

因為見人哋啲啤酒大大杯🍺,所以都唔執輸點返杯~
的確大杯又抵飲,夠凍又夠氣,唔錯👍~
Hoegaarden

但以景而言,又唔夠佢側邊無遮無擋嘅其他餐廳好...
所以咁嘅質素,咁嘅價位,我個人覺得唔係好值...
2022-12-24
Cheese Quesadilla
2022-11-08 746 views
呢排天氣涼左好多,星期六日又係時候帶小魔怪出遠門,今個星期帶左佢去挪亞方舟放電,順便食埋飯先坐船返中環,揀左呢間海傍既La Rosabelle食西餐,餐廳環境裝修好似去左希臘咁,走個陣仲見到好靚既夜景超正香脆薯條混芝士煙肉 餐前小食揀左香脆薯條混芝士煙肉,芝士做到拉絲既效果,炸到金黃既粗薯條加埋半溶既芝士同脆卜卜既煙肉粒,口感層次非常豐富法式青口鍋 我地係海鮮控一定要叫返個青口鍋先得,用上番茄汁做底,酸酸甜甜夠哂開胃,青口鮮嫩唔會腥,超好食白汁煙三文魚意粉 另外叫左個白汁意粉比小魔怪,意粉煮到好彈牙,白汁夠哂creamy又掛汁,小魔怪食個不停

香脆薯條混芝士煙肉

法式青口鍋

白汁煙三文魚意粉
2022-11-03 692 views
放平日最適合去海邊行下第一次去馬灣 個花園好似一個主題樂園咁 一邊行有音樂 當然唔少得要食一個chill chill lunch~🥗Greek salad 用Feta Cheese 切成小小正方形,質感較粗糙而鬆軟,帶小小鹹味,在調味方面,使用了具地中海風情的 Oregano 香草、 Kalamata Olives和檸檬汁,調味清爽簡單,其他材料包括蕃茄、青瓜、紅洋蔥、甜椒 🫑係一個清爽、簡單、色彩豐富的沙拉Grilled baby back ribs 🐷慢烤豬肋骨一個鐘 烤顏色靚賣相吸引非常yummy 烤得又好軟腍加上即炸薯條係完美配搭Chef特登拎咗一碟蒜蓉沙律醬點薯條一試愛上左🤩Pesto pasta 🌱用羅勒同初榨橄欖油不油膩加上小小巴馬臣芝士就組成最簡單嘅pesto 意粉食落好香 清新又健康🌿又有蕃茄仔點綴賣相不錯Espresso martini ☕️voka、Espresso , 糖漿。Sea side 配襯一杯微醺著清醒 coffee martini ,chill relax☺️bloody mary🍅基本成分是伏特加voka、番茄汁和其他各種配料,Tabasco哩杯調酒飲起

放平日最適合去海邊行下

Pesto pasta 🌱
用羅勒同初榨橄欖油不油膩
又有蕃茄仔點綴賣相不錯

Espresso martini ☕️
voka、Espresso , 糖漿。

bloody mary🍅
哩杯調酒飲起黎系鹹鹹辣 好醒胃😂🔥
2022-11-01 464 views
玩完Noah’s Ark 都差不多天黑,咁就係沙灘旁搵間靚靚餐廳試下! OpenRice 訂位有9折嘅呢間希臘菜夠多菜式選擇,我地仲可以坐餐廳外吹住海風食飯我地一行4大1小叫咗4樣食物,老闆見我地有小朋友,就送了入前菜俾我地試下。Greek Salad - 醬汁👍🏻👍🏻👍🏻 蔬菜新鮮爽口Carbonara - 味道適中,小朋友最愛BBQ Meat Lovers platter - 4 件羊架、牛雞串燒各1、雞翼5隻、腸2款各1羊架微辣,一啲都無羊臊味!牛雞串燒好香炭燒味,但燶咗少少,配埋個Greek Garlic sauce 就好好味😋雞翼脆脆的,但都係需要茄汁或Garlic Sauce 提味腸唔燶同好好味👍🏻仲有脆而不油膩嘅薯條做伴菜👍🏻👍🏻👍🏻 Pepperoni pizza - Pizza  鬆軟,芝士夠濃夠多 pita bread with chicken pea paste 真係好好味,同係希臘食過嘅一樣👍🏻

Greek Salad - 醬汁👍🏻👍🏻👍🏻 蔬菜新鮮爽口

Carbonara - 味道適中,小朋友最愛

羊架微辣,一啲都無羊臊味!
雞翼脆脆的,但都係需要茄汁或Garlic Sauce 提味
腸唔燶同好好味👍🏻

Pita  with  chicken  pea
Carbonara
BBQ  Meat  Lover  Platter
Pepperoni  12”  pizza
馬灣希臘風地中海菜白色牆加藍色窗框好異國風情日頭黎坐外面仲可以望住沙灘好chill! ▫️Mixed Green Salad🥗好清爽嘅蔬菜沙律有青瓜、橄欖紅椒同菲達起司等 ▫️Hummus鷹嘴豆蓉,口感香滑有淡淡嘅甜味配彼得包好正包好軟熟食得辣嘅可以點辣味 ▫️Mixed Grill Skewers可以揀沙律或薯條配上牛肉串,雞肉串同一塊羊肉漢堡扒串燒醃得入味份量好多,夠惹味 ▫️Spaghetti Ali Olio香蒜橄欖油意粉好有風味蒜味好濃郁橄欖油嘅香充分融入 ▫️Hoegaarden🍺生啤帶有麥香非常順口
馬灣希臘風地中海菜

Dinner
Hummus
Mixed Grill Skewers
2022-10-07 351 views
入到馬灣本身已經有點異國風情,這家地中海菜餐廳更加似令你置身外國,餐廳內白色牆,藍色窗框,希臘小屋牆紙,加上老闆侍應都係外國人,感覺幾正宗。① 意式茄汁青口意粉Mussel Spaghetti $128茄汁酸甜適中,加埋大量芝士碎,口感味道層次豐富,而且青口都好多,好食。② 招牌地中海三式燒烤串配沙律及薯條 Mixed Grill Skewers $198一串牛肉,一串雞肉,再加一塊羊肉漢堡扒,好味!本身醃得入味,就算唔點醬都好味,個羊肉扒幾有驚喜。粗薯條份量幾多,然後餐牌上個「沙律」原來係指沙律醬(笑)③ 烤牛肉卷 Grilled Beef Wraps $85無叫最地中海風味的豆泥蓉彼得包,朋友話呢個卷都類似,只是多了肉。個wrap其實同土耳其菜Kebab 一樣,唔會覺得乾身,都唔錯。無論望住餐廳內希臘景或餐廳外的青馬大橋及沙灘景,呢個時候最啱啤一啤。Happy Hour $45/杯生啤都算實惠。
意式茄汁青口意粉Mussel Spaghetti

烤牛肉卷 Grilled Beef Wraps

③ 烤牛肉卷 Grilled Beef Wraps $85

Lunch
意式茄汁青口意粉Mussel Spaghetti
烤牛肉卷 Grilled Beef Wraps
2022-09-14 378 views
去馬灣主題樂園之前,係沙灘會經過一排餐廳,行左一圈,呢間餐廳係特別多人,所以我就入去一試!呢間主要食希臘菜,老闆都係希臘人非常友善。我點左個牛扒同一個前菜,個前前係鷹嘴豆蓉,配薄餅好正。如果食得辣可以點辣味! 都真係幾辣下個牛扒份量好大!適合二個人~ 終於明點解咁多人, 性價比高而且好味
呢間主要食希臘菜,老闆都係希臘人非常友善。
個牛扒份量好大!適合二個人~
終於明點解咁多人, 性價比高而且好味
2022-07-12 902 views
好日都唔會嚟馬灣一次,今日難得嚟到行吓,梗係要去之前收藏咗嘅餐廳食嘢啦!今日係下午茶嘅時候到達餐廳,今日超級熱!不過都要坐戶外,因為可以睇到個沙灘同埋過海,都有少少海風,坐落都舒服!好友夏天嘅感!!首先叫咗杯嘢飲,店員話佢哋係咖啡上面簽咗名🤣🤣🤣叫左個cheese 餡餅,d cheese ho jeng! 熱辣辣!另外,有扒,都大塊,不錯,薯條份量都大,夠兩個人食!個意粉都好食,有足夠嘅醬汁,都算濃味!小食拼盤都多,所以我地都唔係好食得哂。整體幾好,不過佢就漏咗我地食物嘅單。。。搞到等左成個鐘先有野食。。。肚餓都變唔肚餓啦🫢

首先叫咗杯嘢飲,店員話佢哋係咖啡上面簽咗名🤣🤣🤣
另外,有扒,都大塊,不錯,薯條份量都大,夠兩個人食!
個意粉都好食,有足夠嘅醬汁,都算濃味!
小食拼盤都多,所以我地都唔係好食得哂。

2022-06-12 670 views
環境有少少希臘風既感覺,可以揀indoor或者outdoor。可以望到沙灘,感覺好chill!mocktail好飲呀 virgin個杯,反而fruit punch就冇咩特別,中規中矩。墨西哥薄餅超好食!好有驚喜,兩個人食好飽,仲有個好特別既醬。白酒意粉唔錯,好多蛽肉,至少有20隻,但個汁比較快結。員工超nice但講英文,好好笑容,上菜速度算快。雞翼就冇咩特別,係BBQ炭火烤既味道,我自己唔太中意,但都好有風味。
可以望到沙灘,感覺好chill!

白酒意粉唔錯,好多蛽肉,至少有20隻,但個汁比較快結。

員工超nice但講英文,好好笑容,上菜速度算快。

2022-01-29
  • 墨西哥薄餅
2022-05-31 601 views
放假就一家人出去海灘玩下,阿仔第一次去沙灘玩沙玩水,初初都有D驚,但之後就放胆去玩了,玩之前,我地到了馬灣一間餐廳,佢係一間酒吧餐廳,而馬灣的特色就是款款食物都很大碟,我地叫了一個pizza 🍕一個卡邦尼意粉🍝同一碟豬仔骨加薯條,我地最好都食得好飽,抵食夾大碟,水準又唔錯,而依度又對住海,如果晚上黎仲可以欣賞灣九橋的晚上景色,是非常之美好,一家大細黎最好,小朋友又可以放電,大人又可以係度欣賞風景relax 一下😉👍🏻!#馬灣風景美 #汀九橋風景 #海灘的一天 📌La Rosabelle Bar & Grill (馬灣)地址:馬灣珀麗灣沙灘商場1樓6號舖

#馬灣風景美 #汀九橋風景 #海灘的一天

地址:馬灣珀麗灣沙灘商場1樓6號舖
La Rosabelle Bar & Grill墨西哥芝士夾餅Beef burger with fries 價錢💲: $88/ $88好味程度😋: 2.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5 (outdoor)性價比🥢: 4.5/5 (lunch)回頭率😚: 1.5/5🤫-入到馬灣個陣仲未有個間日系cafe出名,隨便係碼頭附近搵左呢間西餐,可以坐室外有雀仔陪你開餐,望住青馬大橋,景色一流🥰 不過食物質素就…大家明白😂-🆗墨西哥芝士夾餅. 熱食都可以😬 4快的夾餅面頭都小小脆,入面夾住d可以拉扯好似橡膠的芝士,味道比較淡,但旁邊有pat sour cream咁的蒜蓉芝士醬比你點,點來食就好味,會可以令你食多啲😆-❌Beef burger with fries.好普通的burger,完全無叫的意義🫣包烘得唔香,肉正常偏乾😰一塊芝士同一堆生菜,就好似你係屋企整的burger隨時都好食過佢🤢 薯條都炸得唔夠脆,顏色仲係好淺,過一陣好快就腍😵‍💫-總結就係都係唔好亂咁試餐廳,唔好食感覺就會浪費了一餐quota🤧-午餐真係好抵,係呢啲區有呢啲價錢,當比左錢食景色🤣 可能晚餐冇咁差的,可以的都唔
La Rosabelle Bar & Grill
墨西哥芝士夾餅
Beef burger with fries
價錢💲: $88/ $88
好味程度😋: 2.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5 (outdoor)
性價比🥢: 4.5/5 (lunch)
回頭率😚: 1.5/5🤫

午餐真係好抵,係呢啲區有呢啲價錢,當比左錢食景色🤣 可能晚餐冇咁差的,可以的都唔好貪平叫呢啲set😵‍💫 有d唔係好知自己食左咩…