2019-10-09 214 views
每次去銅鑼灣都必定會去埋SOGO,今日行到攰唔想周圍搵餐廳,上到11樓見到有間日式洋食Café就入去試一試。餐包及餐湯肚餓既時候飲啖熱湯再配烘到暖笠笠既餐包食真係最佳慰藉。兩樣都係比較經典的組合,忌廉磨菇湯同牛油餐包穩打穩紮。蒜香帶子墨魚子意粉 $168帶子粒粒都煎到金黃色,墨魚子原來都幾濃味,拌勻喺麵度食令整體味道更Balance。蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉汁米形意粉 $258呢個龍蝦質素幾好,肉質彈牙,烤焗醬汁混入左日式美乃滋,風味更佳。米形意粉唔係度度都有得食,口感比米軟身啲,又幾得意bo~萊斯一級炭燒咖啡 $50炭燒咖啡一黎到已經聞到烘焙既味道,非常香醇,質感細膩,於口腔內回甘。日式咖啡的確有獨特既吸引之處。餐牌

餐包及餐湯
餐包及餐湯

蒜香帶子墨魚子意粉 $168
蒜香帶子墨魚子意粉

蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉汁米形意粉 $258

萊斯一級炭燒咖啡 $50
萊斯一級炭燒咖啡

餐牌
$287 (Dinner)
蒜香帶子墨魚子意粉
萊斯一級炭燒咖啡
2019-10-02 153 views
下班後,跟Honey到了祟光百貨Shopping 輕鬆一下。逛了幾層之後,便想休息一下,於是乘升降機到了的11樓的餐廳吃飯餐。這裡環境優雅,店員服務又好,食物質素高,價格亦合理,是一家性價比高的餐廳。點了一個【煎美國安格斯西冷】,加錢升級轉套餐。餐湯是【磨菇忌廉湯】,配上烘熱了的餐包。餐湯的磨菇味很特出。沙律選擇了【煙鴨胸沙律】,鴨胸鹹鹹地,充滿煙薰香味。西冷牛扒的賣相很不錯,七成熟的牛扒肉質好,非常軟嫩,入口味道濃郁。除了西冷之外,我們還多點了一個【蒜香帶子黑魚子天使麵】。同樣地,其賣相吸引,尤以黑漆漆的魚子為甚。帶子兩面都煎成金黃色,爽口鮮甜。最後,是嗜嗜這裡的名咖啡【萊斯金牌咖啡】,作為餐飲。味道香濃,有回甘香味。

點了一個【煎美國安格斯西冷】,加錢升級轉套餐。

沙律選擇了【煙鴨胸沙律】,鴨胸鹹鹹地,充滿煙薰香味。

Type of Meal
Dinner
2019-10-01 88 views
肥家要同媽子喺sogo呀唔該去到樓上原來係有一間餐廳好似係一啲法式餐廳個名幾靚而且一對佢嗰陣時候仲要排隊咁多人梗係要入去試下啦肥仔嗌咗個燒羊架呢樣揀咁講蘇味係幾重但係羊肉非常之亂畫適合一啲好鍾意蘇味嘅人唔夠飽梗係嗌多個意粉啦 肥雞嗌多咗個黑松露帶子意粉唔係話好多所以未到唔係非常之食得出反而帶子就煎得好香而且有三大粒仲係應該係刺身級別食落去非常之彈牙牛扒幾好冇乜牛味唔係話非常之龍澳但係都唔錯總括嚟講呢間餐廳都可以喺行完都覺得會之後佢試下
2019-09-30 97 views
今天和朋友放工後到SOGO購物,朋友告知我在SOGO的樓上有一間西餐廳不錯,所以我們決定購物後便到餐廳進食晚餐。我們大概晚上7:00到達餐廳。餐廳已經座無虛席,我們等了大概10分鐘便能入座。這間餐廳招呼所有客人,不論是否SOGO會員。餐廳位置方便,升降機直達。侍應服務態度良好,我們坐低後便立即斟水給我們又介紹菜式。我點了一份煎銀鱈魚柳配檸檬柚子醋汁,魚柳的外皮煎得十分香脆,但魚肉仍然保留着新鮮的肉汁,肉質十分鮮嫩,配合檸檬柚子醋汁吃,會更加清新。朋友點了一份美國安格斯牛扒配辣根醬燒汁,牛扒十分入味,肉質鮮嫩,我們點了五成熟,廚師煎得剛剛好。配合辣根醬燒汁吃, 十分惹味可口。總括而言,這間西餐廳性價比高,是一間有特色的美味精緻的日式西餐,位置方便,我們必定會再次光臨。

2019-09-30 85 views
肥妹仔今晚放工之後去咗銅鑼灣嗰邊行咗一陣sogo,行完之後時間都已經唔早,就決定上sogo嘅一間 餐廳度食飯。香煎銀鱈魚  $248呢一個係肥媽叫嘅,佢個銀鱈魚超好食,超香銀鱈魚獨有嘅魚味,肉質非常嫩滑,完全唔駛點任何醬就咁食已經係好好食。帶子蒜香意粉  $168其實通常帶子蒜香意粉係冇得輸,唔會難食得去邊。佢嘅帶子煎到外脆內嫩,肉質好厚身, 咬落去啖啖都係肉。意粉嘅硬度剛剛好,蒜香味都算出。rib eye $258肥爸叫嘅肉眼扒,好大份,牛好好食,肥妹仔要一讚!!!好軟熟,好香濃嘅牛味。lamb chop $248呢個係肥妹仔叫嘅羊架,呢度嘅羊騷味都幾強, 肉質好軟好淋,好好食。不過肥妹仔唔慣食咁勁羊味嘅羊架,所以所以最尾都happy share咗一嚿畀肥爸。熱咖啡呢度嘅熱咖啡原來係攞獎咖啡,肥妹仔先飲一啖冇加奶嘅咖啡,真係好香好濃咖啡味,鍾意飲齋啡嘅朋友一定要試!而加咗奶就多咗一種奶香同順滑嘅口感,肥妹仔就鍾意加咗奶嘅咖啡多啲啦。

香煎銀鱈魚  $248

帶子蒜香意粉  $168

rib eye $258

lamb chop $248

熱咖啡
2019-09-12
$300 (Dinner)
2019-09-27 112 views
阿媽好少食西餐,接受能力比較低。但Sogo Club 旁邊呢間cafe唔同,高質優越得嚟夠親民,環境唔會太暗,而且夠休閒,可以一償做西式闊太嘅滋味 😂 唔識次次都淨係識去高質中餐館。叫左美國安格斯牛肉眼配燒汁,加廿蚊仲可以跟飯,超好配搭~ 牛肉眼 medium cooked, 肉汁鮮味,煎得香,咬落又夠嫩腍。😋 再者仲有黃芥末,辛辣刺激,令牛肉眼味道更添層次,媽咪大讚。另一款要左香煎帶子黑魚子天使麵。有四粒大大帶子,同矜貴黑魚子,令彈牙嘅天使麵更加美味~食飽食多個甜品,杏仁焦糖麵包布甸。甜品即叫即焗,超新鮮,熱辣辣。加有剛剛好嘅杏仁、糖霜同玉桂,又香又甜又口吃 😋😋😋 激讚~

2019-09-25
$255 (Dinner)
  • 蒜香帶子黑魚子天使麵
最近看到一個奇怪的系列Facebook posts,叫「 HSBC 哲學教室亅。其中一個 post 節錄了莊子的名句,就是「忘足,履之適也;忘要,帶之適也;忘是非,心之適也!」意思即係:「忘記自己雙腳正穿著鞋子,雙腳就自然會感到舒服。忘記人世間的是是非非,做人就可以開心快活了。」今日就一於開開心心, 什麼也不想 ,來Sogo 為下個月的大旅行。。。臨出門前買點「實用的東西」 ,順道約朋友吃一個快晚餐!這家百貨公司內的餐廳, 地方雖然不大,但是整體設計及座位的排列,給人一個很整齊、 很舒適和休閒的感覺 , 侍應給了我一個靠牆雙人位, 最合旅行前討論行程, 竊竊私語!我們簡簡單單地叫了兩個意粉為一客沙律, 賣相和味道也不錯,看圖就知道。頭盤:煙火腿沙律 (主菜加$38加配)沙律的分量不是很大,包括了兩片煙火腿和一些caesar沙律菜, 煙火腿味道不錯!沒加醬汁,感覺較健康。主菜:蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾配米型意粉 $258Extra意粉(主菜加$20加配)米形意粉煮好後放在迷你銅pan上,十分精緻,雖然份量沒有很多,但吃起來每粒粉仔是可以分辨出來的,軟硬有致,囗感不錯!焗龍蝦尾的件頭頗大,兩

頭盤:煙火腿沙律 (主菜加$38加配)

主菜:蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾配米型意粉 $258
Extra意粉(主菜加$20加配)

焗龍蝦尾的件頭頗大,兩個人分食,份量也足夠! 龍蝦肉咬下去很爽口,感覺食材新鮮, 配合 額外order的 意粉來吃,鹹甜度適中,好味!

PASTA精選:蒜香帶子黑魚子天使麵 $168

帶子煎得兩面金黃,吃起來帶蒜香味!
天使麵則吸收了橄欖油及醬汁的精華,我更特地把黑魚子跟天使麵拌均才吃,所以吃起來十分惹味。值得一讚!

吃完美味晚餐,快快跟著shopping list,買埋要買的東西,便可以打道回府,收拾行裝,準備 向世界出發!

。。。🦉

2019-09-25
$230 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 龍蝦尾
  • 蒜香帶子黑魚子天使麵
2019-09-26 82 views
原來Sogo 11樓有西餐廳今晚OT後,與男友1行Sogo,順便找食晚餐地方叫了肉眼扒,4成熟。牛扒太薄,無血水流出,唔似4成熟。好咸男友的龍蝦尾,也勁咸,配飯質感和味道行怪
原來Sogo 11樓有西餐廳

今晚OT後,與男友1行Sogo,順便找食晚餐地方

叫了肉眼扒,4成熟。牛扒太薄,無血水流出,唔似4成熟。好咸

男友的龍蝦尾,也勁咸,配飯質感和味道行怪
2019-09-25
$200 (Dinner)
2019-09-20 85 views
今日有朋友係外國返嚟,話太耐冇見,想聚一聚,就約咗星期一係銅鑼灣崇光百貨附近嘅餐廳,一坐低就話,以前銅鑼灣好多人行,問我而家點解咁少人嘅,我同佢講,今日啲人去咗第二度玩,跟住佢叫侍應攞咗餐牌睇,叫咗一個煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁,前菜要咗煙火腿沙律同一個餐湯,我就要咗一個煎美國安格斯西冷配辣根醬燒汁,飲品係萊斯金牌咖啡,沙律同餐湯先上,有兩塊大煙火腿,味道o K,沙律菜好清甜,配自制沙律汁都好開胃,佢嘅澳洲安格斯牛肉眼先上,賣相好靚,佢俾咗少少我食,牛肉味濃,好冧,配燒汁都唔錯,我嘅安格斯西都嚟,我都分享咗啲俾佢,切咗一舊点啲辣根醬汁,辣辣地,好惹味,肉質都好冧,兩個牛扒都一樣咁好食,最後係金牌咖啡,味香,入口有濃郁嘅咖啡味,食飽飯再同朋友係附近行多一陣先走。

,一坐低就話,以前銅鑼灣好多人行,問我而家點解咁少人嘅,

我同佢講,今日啲人去咗第二度玩,跟住佢叫侍應攞咗餐牌睇,

叫咗一個煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁,

前菜要咗煙火腿沙律同一個餐湯

牛肉味濃,好冧,配燒汁都唔錯

2019-09-20 70 views
今日同屋企人去咗銅鑼灣嗰邊,知道SOGO樓上有一間西餐廳La Serene cafe ,所以就去食dinner 啦,呢度坐得都幾舒服。我哋最後叫咗四個main。煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁我哋勁鍾意食牛,所以就叫咗兩個牛扒,呢個我牛肉眼扒入邊肉質都幾鮮嫩,因為我哋有小朋友我哋都唔敢叫到太生,佢肉眼扒保持到佢嘅肉汁,食落一啲都唔鞋,而個面就煎到好香,佢仲有配一啲類似芥茉嘅醬汁一齊食,好食。煎美國安格斯西冷配辣根醬燒汁一個西冷扒都好好食,同樣地都係肉質鮮嫩!外皮煎到好香,入面又保持到佢嘅肉汁,雖然佢個汁叫做辣根醬,但一啲都唔辣,個醬都有少似芥茉醬,呢個西冷扒同肉眼扒同樣都好好食!龍蝦膏鮮蝦意粉呢個蝦膏意粉嘅蝦膏味唔算好出,但係個調味都唔錯,個意粉唔會太硬亦都唔會太淋,煮得啱啱好,而一碟入邊都有幾隻蝦,啲蝦都好彈牙。蒜香帶子黑魚籽天使麵個人就非常鍾意食呢個天使麵,粒帶子又新鮮又唔會太熟,配埋啲黑魚籽一齊食,個麵有淡淡的蒜香味,我會推薦喱一個天使麵,真係幾好味,佢比意粉幼身!跟餐我哋仲加咗$38叫多個沙律,但係呢個沙律嘅醬汁就偏酸。甜品方面我哋就叫咗日本牛油蛋糕,朱古力忌廉蛋糕同埋日式芝士蛋糕。

煎美國安格斯西冷配辣根醬燒汁

龍蝦膏鮮蝦意粉

蒜香帶子黑魚籽天使麵

跟餐我哋仲加咗$38叫多個沙律,但係呢個沙律嘅醬汁就偏酸。

甜品方面我哋就叫咗日本牛油蛋糕,朱古力忌廉蛋糕同埋日式芝士蛋糕。佢喱三個甜品都唔算好大份,但係每樣都好好食,我就最鍾意嗰個朱古力忌廉蛋糕,好濃朱古力味,食落又好creamy,唔會太晏。而我屋企人就比較鍾意食日式芝士蛋糕,因為個芝士味好重。

人均消費$280左右。
Type of Meal
Dinner
放咗工同朋友聚餐,見到附近嘅SOGO11樓有間西餐,餐牌都幾吸引,而且夠方便,一搭𨋢就直達,就諗住試吓~餐廳喺11樓sogo club, 但原來唔係sogo club會員都可以入,好彩啫,幾怕摸門釘☺️餐牌選擇幾創新,主打日式西餐,環境可以望到銅鑼灣夜景,侍應服務態度都幾友善~蘑菇忌廉湯~蘑菇忌廉湯味道啱啱好,煮得夠滑,菇味重,食到粒粒蘑菇粒質感🤤估唔到佢哋餐包都焗得熱辣辣,外皮脆,配埋蘑菇湯食一流☺️蒜香帶子黑魚子天使麵~黑魚子份量多,味道鮮甜,突顯帶子嘅鮮味,蒜香味控制得宜,唔會搶咗海鮮嘅味道,最喜愛天使麵完全吸收晒蒜香同埋海鮮嘅精華,就咁食已經覺得好驚喜,而且仲有不少洋蔥蘑菇紅椒等蔬菜做配料,令成個感覺更加fresh🤤燒乳豬髀配蜜糖芥末籽汁~我最喜愛嘅一道菜,燒乳豬脾外皮烤得非常香脆,但內裏肉質仍然保持嫩滑多汁,一切落去有不少肉汁流出來,非常juicy~豬髀位置連筋帶肉一齊食非常爽口,配上酸甜甜嘅蜜糖芥末籽味道昇華至另一個層次🤤日式芝士蛋糕~食西餐怎能沒有甜品,芝士蛋糕本身夠嫩畫,質感厚實,但有入口即溶嘅感覺☺️錫蘭紅茶~最後飲返杯解膩嘅錫蘭紅茶作結,感覺非常圓滿☺️估唔到呢度嘅西餐都幾

蘑菇忌廉湯~
蘑菇忌廉湯

蒜香帶子黑魚子天使麵~
蒜香帶子黑魚子天使麵

燒乳豬髀配蜜糖芥末籽汁~
燒乳豬髀配蜜糖芥末籽汁

日式芝士蛋糕~
日式芝士蛋糕

錫蘭紅茶~
最後飲返杯解膩嘅錫蘭紅茶作結,感覺非常圓滿☺️估唔到呢度嘅西餐都幾好食,而且幾精緻,性價比都幾高,下次有機會再去食🤤
2019-09-19
$250 (Dinner)
蘑菇忌廉湯
蒜香帶子黑魚子天使麵
燒乳豬髀配蜜糖芥末籽汁
日式芝士蛋糕
  • 燒乳豬脾配蜜糖芥末籽汁
銅鑼灣雖然都幾多餐廳但絕對唔易決定到食乜! 今日就上咗崇光SOGO Club搵食,地步好方便,唔需要係會員都可以去食去行街之餘唔使離開大廈已經有唔錯嘅餐廳,大熱天時真係救人一命同朋友分嚟食,叫咗兩個主菜一份甜品煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁,紅蝦膏鮮蝦意粉同朱古力醬香蕉班戟賣相好靚,色彩繽紛肉眼扒大大塊,食落肉質好腍同有肉汁,肉味都唔錯,幾濃旁邊仲有好多蔬菜添👏🏻👏🏻5成熟啖啖好易咬,少少肥膏嘅部份尤其滑同香口😍 二百幾蚊性價比算唔錯紅蝦膏鮮蝦意粉都幾大份,啲蝦大隻得嚟真係好鮮咬落口感好爽同結實,味道都好鮮甜好味 推薦最後我地加埋個甜品香蕉班戟配朱古力醬製作需時🤪 但真係唔錯上到檯仲係熱嘅每啖都有香蕉,個皮好香麵粉味呢度都幾多食客㗎,多人時仲要排隊如果唔食過都可以放心試下👏🏻
銅鑼灣雖然都幾多餐廳但絕對唔易決定到食乜!

同朋友分嚟食,叫咗兩個主菜一份甜品

賣相好靚,色彩繽紛
肉眼扒大大塊,食落肉質好腍同有肉汁,肉味都唔錯,幾濃
旁邊仲有好多蔬菜添👏🏻👏🏻

紅蝦膏鮮蝦意粉

紅蝦膏鮮蝦意粉都幾大份,啲蝦大隻得嚟真係好鮮
咬落口感好爽同結實,味道都好鮮甜

好味
推薦

最後我地加埋個甜品

製作需時🤪 但真係唔錯
上到檯仲係熱嘅
每啖都有香蕉,個皮好香麵粉味

呢度都幾多食客㗎,多人時仲要排隊
如果唔食過都可以放心試下👏🏻

2019-09-11
$240 (Dinner)
  • 煎澳洲黑安格斯牛肉眼扒
2019-09-19 63 views
去完銅鑼灣 SOGO Shopping, 到11 樓試一試主打日式西餐的La Serene Caffè!  餐廳地點方便, 有升降機直達! 即使不是 SOGO Club 會員也可以進入! 煙鴨胸沙律 跟餐加 $38沙律菜新鮮爽甜, 配上酸酸甜甜的黑醋汁, 十分開胃!煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁 $258我們選擇了7成熟, 表層煎至微微焦香, 內裡保持粉嫩多汁!  牛肉味濃郁, 油脂分佈平均,  好味道! 燒汁帶些酒香, 點少許燒汁, 味道更濃! 但個人喜歡原汁原味, 不用沾燒汁!伴碟的薯蓉和蔬菜都不要錯過! 蒜香帶子黑魚子天使麵 $168天使麵賣相吸引! 材料豐富, 包括有黑魚子, 帶子, 蘑菇, 洋蔥, 翡翠豆苗, 車厘茄和天使麵!帶子煎至金黃色, 爽口鮮甜!天使麵爽滑, 配上鹹香鮮味的黑魚子, 十分滋味!日式芝士蛋糕 跟餐加 $38芝味香濃, 口感幼滑!

煙鴨胸沙律 跟餐加 $38
沙律菜新鮮爽甜, 配上酸酸甜甜的黑醋汁, 十分開胃!

煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁 $258

伴碟的薯蓉和蔬菜都不要錯過!

蒜香帶子黑魚子天使麵 $168
帶子煎至金黃色, 爽口鮮甜!
天使麵爽滑, 配上鹹香鮮味的黑魚子, 十分滋味!

日式芝士蛋糕 跟餐加 $38
芝味香濃, 口感幼滑!
2019-09-18 53 views
性價比高之店子,鬧市之中,美味精緻的日式西餐,很難吃到,朋友跟我到了SOGO行街,發現這店子~地點方便,有升降機直達SOGO Club 的,不是會員也可以進入。服務態度棒,店員細心的帶我們坐下,位置亦佳*是日的晚上套餐,有餐飲蒜香帶子黑魚子天使面中西合璧之蒜香帶子黑魚子天使面,味道很好,一舨來說,吃天使面也是有醬汁的,但有汁的天使面不是人人喜愛,有些人怕太膩,尤其是芝士忌廉汁,炒意粉便是另一個選擇!有時吃有汁的意粉多,亦轉轉口味~這乾身的意粉,有微微辣的~香口~這個面的香氣,令人放鬆心情~帶子也金黃色,期間也有點百里香及蒜頭味,好了~不錯的選擇,既簡單又有高檔之感覺。銀雪魚柳柚子醋柚子醋是我很喜愛的一款醬汁,酸酸的帶點柚子香,但又沒有青檸或檸檬那種刺激,是柔溫清新之味道~伴銀雪魚柳。是很棒的選擇~將柚子等柑橘類果汁混在醋中,具有保存性的物品。由於不含油,感覺清新。錫蘭紅茶產於斯里蘭卡,又被稱為「西冷紅茶」、這店紅茶宥很有氣氛,感覺高級,值一飲呢。

服務態度棒,店員細心的帶我們坐下,位置亦佳*

是日的晚上套餐,有餐飲

蒜香帶子黑魚子天使面

銀雪魚柳柚子醋

2019-09-18 316 views
La serene cafe相信人人都去過 SOGO 不過未必人人知道 11樓 sogo club 有性價比相當高的日式西餐廳, La Serene Cafe 店內有新裝潢,感覺很日式,很乾淨企理。我即使早到了很多,店員都叫我入去坐住等,很細心有禮。連餐單都很精美,真係好適合兩個女生來食。我地點了兩款主菜:Pan Seared NZ Lamb Chop with Gravy香煎紐西蘭羊扒配燒汁$248Baked Boston Lobster Tail with Garlic and Butter accompanied by Tossed Cssareccia in Cream Sauce蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉米形意粉$258羊扒好香,煎得剛好,不會有羊酥味,配黃芥末及薄荷醬,個人比較喜歡薄荷醬淸香的涼快,另外有日本蕃薯蓉同上,不得不提到日本蕃薯蓉比一般的蕃薯容更甜,口感更滑更細緻。食得好滿足喔。焗龍蝦尾上的芝士焗得很有咸香,亦保住了龍蝦尾內的肉汁,令它不會被焗乾,肉質才會更彈牙。正!另外有日本南瓜蓉,為什麼日本的蔬菜就是特別好吃,入口半溶的感覺,留下一點點的南瓜香,絕不是其他產
La serene cafe

連餐單都很精美,真係好適合兩個女生來食。

我地點了兩款主菜:
香煎紐西蘭羊扒配燒汁

蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉米形意粉

焗龍蝦尾上的芝士焗得很有咸香,亦保住了龍蝦尾內的肉汁,令它不會被焗乾,肉質才會更彈牙。正!另外有日本南瓜蓉,為什麼日本的蔬菜就是特別好吃,入口半溶的感覺,留下一點點的南瓜香,絕不是其他產地的南瓜可比美的。跟龍蝦尾上的尚有忌廉米形意粉,原來是用意粉做成米的形狀去煲,除了像真度極高,米形意粉比一般米軟而不失嚼感,十分特別的新嘗試。

吃得十分滿足的一餐,我下次來一定會試試這裡的咖啡,看看是否做到日式的甘香。

Baked Boston Lobster Tail with Garlic and Butter accompanied by Tossed Cssareccia in Cream Sauce 蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉米形意粉
Pan Seared NZ Lamb Chop with Gravy 香煎紐西蘭羊扒配燒汁
2019-09-11
$280 (Dinner)