2024-09-23 830 views
天氣依然酷熱,來一杯台式茶飲自不然可以暑氣全消。工作關係來到銅鑼灣,就順道在「圓圓小姐」買些茶飲回公司享用,想念其鮮奶茶及天然鮮果茶。鋪內裝修簡潔,灰色為主調!由於店家由正宗台灣人主理,標榜原茶葉、零香精,更寫明採用安心食材,天然健康,讓客人更能安心享用每一款飲品。茶飲選擇十分之多,基本上分了五大類:原葉茶、特調、鮮奶茶、天然鮮果茶及沙冰,有多款配料可以額外添加,而甜度、冰量亦可自決。雖然茶飲杯不再是以前的透明杯子,改了密封紙杯,減低了打卡度,原來,這杯是雙層保溫(亦保冷),再加上外賣袋同樣是保溫袋,就算把飲品氧到回公司,都仍然十分冰涼。一提到台式飲品,又怎可少了台式奶茶的份兒,這一杯「蘭烏龍鮮奶茶+芝麻Q丸」($35)果然高質,烏龍茶茶底清幽,又用上白玉蘭鮮花窨製,帶淡淡花香味,茶及奶比例平衡;芝麻Q丸第一次試,口感煙軔像芋圓,口感Q彈,並滲出濃濃芝麻香味,十分特別。天然鮮果茶標榜0果醬,真鮮果,自不然要試試,選了「香橙柚冰茶」($36),一口啜上來,多層鮮果香味,味道自然,既清甜,又鮮爽,果然真材實料,又沒有死甜的毛病,加上烏龍茶茶底芳香,又配有Q彈的寒天晶球,實在極之好喝,值得推
鋪內裝修簡潔,灰色為主調!
茶飲選擇十分之多
蘭烏龍鮮奶茶+芝麻Q丸
,值得推介。
香橙柚冰茶
店中有兩款沙冰供應,這一款一身鮮艷紫紅的「火龍葡萄優格」($46),是以新鮮紅肉火龍果肉加上葡萄乳酪打成為沙冰,入口清爽,酸酸甜甜的乳酪味道,滲出紅肉火龍果的清甜味,質感細膩,毫無碎冰的問題,同樣配了Q彈的寒天晶球,雙重享受
火龍葡萄優格
真材實料才是王道,加上製作認真,才讓我們噶到高水準的茶飲。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Other)
蘭烏龍鮮奶茶+芝麻Q丸
香橙柚冰茶
2K
2024-09-18 269 views
😎圓圓小姐由正宗台灣人主理,店內所有飲品保證原葉茶製作,零香精,零奶精,飲到嘅每啖都係清新滋味,原味製作👍🏻👍🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 鮮奶茶系列 ✦🧋蘭烏龍鮮奶茶($29)-🍡加芝麻Q丸$6採用🍁王蘭鮮花窨製的蘭烏龍鮮奶茶,啖啖清香,保證原葉茶•零香精製作,加$3仲可以轉燕麥奶,配料加咗芝麻Q丸,口感似芋圓,散發龍龍芝麻香味,好似食緊芝麻湯圓咁,超正😍⋄✦ 天然鮮果茶系列 ✦🍊🍁香橙柚冰茶(含晶球)($36)(橙+紅柚+鳳型)-加蘆薈$4零果醬•真鮮果打成的香橙柚冰茶冰涼可口,清新又解渴,配有晶球配料,再配上蘆薈口感層次更好👍🏻 ⋄✦ 沙冰系列 ✦🍼🍇火龍葡萄優格(含晶球)($46)火龍葡萄優格絕無咖啡因,飲落啖啖清新,火龍果與葡萄味道非常match, 加埋優格酸酸甜甜好開胃🤤====—====—====—====—.📌店名:圓圓小姐‘📍地址:銅鑼灣利園山道11號快樂大廈地下

====—====—====—====—
✦ 鮮奶茶系列 ✦

🧋蘭烏龍鮮奶茶($29)
-🍡加芝麻Q丸$6

✦ 天然鮮果茶系列 ✦
🍊🍁香橙柚冰茶(含晶球)($36)
(橙+紅柚+鳳型)
-加蘆薈$4

✦ 沙冰系列 ✦
🍼🍇火龍葡萄優格(含晶球)($46)

====—====—====—====—
📌店名:圓圓小姐‘
📍地址:銅鑼灣利園山道11號快樂大廈地下
2024-09-18
$40 (Dinner)
  • 火龍果葡萄優酪晶球
6 day(s) ago 0 views
同frd子行行下銅鑼灣想飲杯野,見呢間Google評分幾高又近我地,一於試試,店外圍裝修緊所以睇唔到佢地招牌,行過既時候差D就MISS左第一次飲既手搖店,一定點杯classic珍珠奶茶試下個功架先下單後 店員姐姐會在客人面前即沖黑珍珠鮮奶茶 $33 (半糖 / 少冰)奶茶的確香濃細滑 係茶餐廳果款濃滑奶茶感覺 飲得出係真茶膽沖調絕非香精,珍珠QQ軟軟有咬口,唔會煮太淋化開,都唔會未煮夠顯得生硬,口感控制得好好,不過珍珠竟然係紅糖味而唔係黑糖味,本身麻麻地呢個味道,所以下次唔會點珍珠,但總括而言係好值得encore既茶飲店*佢地有好多其他特式飲品推介,看圖想試*平日夜晚時段唔算多人排隊,是夜7:05pm到店*店主打「原葉茶 0香精」

下單後 店員姐姐會在客人面前即沖

黑珍珠鮮奶茶 $33 (半糖 / 少冰)

*佢地有好多其他特式飲品推介,看圖想試

*平日夜晚時段唔算多人排隊,是夜7:05pm到店

*店主打「原葉茶 0香精」

2024-10-24
$33 (Dinner)
2024-10-13 112 views
今日假期去開銅鑼灣 聽朋友講有間台灣人開既正宗茶飲店 個名好得意 叫圓圓小姐 英文又係好可愛 叫Lady Bobo 佢係Hysan Place既apple對面 咁岩大廈做緊維修所以有機會經過而miss左 但舖頭好多人排隊 所以其實都會好易知道呢到有好野飲🥰 呢到茶有好多款 亦都有講茶葉係邊到黎 好有誠意 我地試左以下幾杯蘭烏龍鮮奶茶 (轉燕麥奶)呢杯茶飲既茶葉係由Mongolia黎 飲落好清新亦都好特別 配左烏龍茶竟然冇個種好涼會胃痛既感覺 我地加左$3轉燕麥奶 (冇錯 只係$3 平時加開加$5-$10) 估唔到咁濃 但又冇蓋過茶味火龍葡萄優格點解用新鮮嘅火龍果去整 飲落去飲到啖啖嘅果肉 乳酪味都非常之濃郁 感覺飲到一啖啖嘅健康落肚呀山楂烏龍飲落口有一粒粒山楂係到 撈埋烏龍係異常地夾 仲好開胃

蘭烏龍鮮奶茶 (轉燕麥奶)

山楂烏龍
飲落口有一粒粒山楂係到 撈埋烏龍係異常地夾 仲好開胃
圓圓小姐 (快樂大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣利園山道11號快樂大廈地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:蘭烏龍鮮奶茶(玉蘭鮮花窨製) $29,雪頂奶茶脆脆(含奶霜及山核桃) $33,原粒草莓優格(含晶球)(無咖啡因) $45蘭烏龍鮮奶茶:採用了玉蘭鮮花窨製,茶香四溢,帶有淡淡的花香氣息。茶的口感滑順,與鮮奶的濃郁相得益彰,營造出一種清新而不膩的味覺體驗。奶茶的香氣非常誘人,既有烏龍茶的醇厚,又不失花香的優雅!😄😄😄雪頂奶茶脆脆:頂層奶霜軟滑,口感柔滑,搭配山核桃的香脆,形成了完美的對比,每一口都是奶香與堅果香的交融,不僅視覺上吸引,口感上也讓人倍感滿足!👍👍👍原粒草莓優格:草莓的自然甜味與優格的酸爽相得益彰,晶球的添加更是為整道飲品增添了滋味,讓口感更加多層次,既健康又美味,特別適合在炎熱的天氣中品味!😍😍😍
圓圓小姐 (快樂大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣利園山道11號快樂大廈地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-10-07 59 views
台式茶飲店主打幾個口號!!100%天然茶葉無添加香料❤100%真鮮果無添加果醬濃縮汁果醬❤天然蔗糖手工黑糖無人工果糖❤無人工色素防腐劑❤ 選擇多之餘又健康,我地叫左香橙柚冰茶❤味道酸甜,用台灣既香橙同鳳梨做基底,加入小甜微酸既葡萄柚,茶底係天然茉莉花綠茶,果香茶香一次過散出黎,酸酸甜甜好醒神!火龍果葡萄優格晶球❤ 配料有火龍果 提子 乳酪 寒天晶球,店員教先用飲管一層層飲啖之後再攪暈黎飲,酸甜既乳酪加上QQ彈既寒天晶球,有得食有得飲,好滿足!戀戀草莓優格❤ 中意小酸既話就可以叫呢杯,主要係佢地酸會較火龍果果杯多小小,但都好惹味可口!新茶上市 蘭烏龍鮮奶 限定❤用上白玉蘭鮮花烏龍茶真茶香,0香精,真係好香既真花味香,滋味濃醇~!
2024-10-03 146 views
There was a long line in the Buba Tea place next door, I didn't want to wait, so I thought I would give this place a try since it was empty. I waited 15 minutes for my oatmeal milk tea with Buba. I asked about my order after waiting for 10 minutes and they told me they ran out of Buba at that moment and I have to wait for another 3 mins. Staff has no intention to tell me earlier, a very disorganized place. It was 3pm, the time when most delivery orders come in and they didn't prepare enough Buba to serve people, quite unbelievable
TakeAway
今日同朋友銅鑼灣食飯, 食完飯想飲珍珠奶茶,朋友介紹呢一間圓圓小姐, 我上網睇呢一間嘅評價, 原來好多人推介, 佢係台灣人主理, 飲品用原茶葉製作, 零香精零奶精, 所以我決定試下。我哋叫咗黑糖珍珠鮮奶茶, 鮮葡萄烏龍同買左杯蘭烏龍鮮奶茶比屋企人飲。蘭烏龍鮮奶茶:揀選當造白玉蘭鮮花,配以窨製工法, 茶味香濃之餘仲有陣陣花香,醇厚清新, 加咗珍珠倍添口感。黑糖珍珠鮮奶茶: 茶香醇厚,珍珠q彈煙韌, 鮮奶黑糖比例 配搭得剛剛好 ,不會過份甜膩。鮮葡萄烏龍茶: 加入新鮮葡萄粒仲有蘆薈, 健康美味, 清新解喝。

2024-10-02
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2024-09-30 144 views
今次我去咗一間叫「圓圓小姐」嘅台式飲品店,真係一個幾特別嘅地方!我點咗兩款飲品,分別係「蘭烏龍鮮奶茶」同「鮮葡萄烏龍果茶加蘆薈粒」。首先,講下「蘭烏龍珍珠奶茶」。飲品一上嚟,香氣撲面而來,烏龍茶嘅香味非常濃郁,我特別加左珍珠,而珍珠又係咬落去QQ有彈性,口感非常好。奶茶嘅奶香味同茶香味搭配得恰到好處,唔會太甜,整體飲落去非常順口,特別適合喜歡茶味嘅朋友。接住講「鮮葡萄烏龍果茶加蘆薈粒」。呢杯飲品一出嚟就令人眼前一亮,顏色非常吸引。葡萄嘅清新味道同烏龍茶嘅香氣相輔相成,飲落去清新又唔膩。而且加咗蘆薈粒,更加增添咗一種特別嘅口感,啖啖都感覺到新鮮,真係好適合炎熱嘅天氣。整體來講,「圓圓小姐」嘅飲品質素非常高,服務態度亦都好好,值得一試。如果你鍾意台式飲品,呢間店絕對唔會令你失望!下次我都會再返嚟試其他飲品!
🧋蘭烏龍鮮奶茶我叫咗少糖少冰同埋加芝麻Q丸❤️呢杯奶茶真係幾有層次,烏龍茶香好突出,唔會比奶壓住味,仲帶有微微嘅甜味,佢個茶底真係幾好,飲得出個茶好香。少糖少冰嘅比例啱啱好,唔會太甜,又可以飲到茶嘅回甘。加咗芝麻Q丸後,食落口感豐富,Q彈得嚟仲帶少少芝麻香,幾得意。🍇🦩火龍萄優格晶球顏色好靚,火龍果同葡萄味道好清新,酸酸甜甜好開胃。優格質感滑滑,配埋晶球口感都幾有趣,咬落去仲有啲爆漿感,清爽又唔膩。🧋黑珍珠鮮奶茶揀正常糖,反而遮蓋咗茶嘅味道,真係比較推介少甜,反而更好飲。奶茶比例調得唔錯,奶味香濃但唔會過頭,茶味依然保持到,平衡得好好。

🧋蘭烏龍鮮奶茶

🍇🦩火龍萄優格晶球

🧋黑珍珠鮮奶茶
2024-09-26 99 views
店名: 圓圓小姐地址: 銅鑼灣利園山道11號快樂大廈地舖銅鑼灣站F2出口,行4分鐘環境: 外賣價錢: 4/5味道: 4.5/5圓圓小姐由正宗台灣人主理,以原葉茶沖製,0香精,最近仲新裝修,換上新menu,當然要同朋友黎試下🙈火龍葡萄優格❤️❤️❤️❤️❤️$46叫左無糖,飲落已經有紅火龍果同葡萄🍇嘅天然果甜香,加上yogurt同晶球,飲落十分清新又健康,晶球更為其增加口感🥰鮮葡萄烏龍❤️❤️❤️❤️❤️$36同樣叫左無糖,飲落葡萄嘅微甜,配上烏龍,兩者味道啱啱好🤩飲落十分清爽,加上入面有蘆薈,就更可口更有層次😆蘭烏龍鮮奶茶+芝麻Q丸❤️❤️❤️❤️❤️$29+$6以玉蘭鮮花窨製,飲落充滿茶香,加左芝麻Q丸,帶有芝麻香之外,口感煙韌軟糯☺️
店名: 圓圓小姐

火龍葡萄優格❤️❤️❤️❤️❤️

鮮葡萄烏龍❤️❤️❤️❤️❤️

蘭烏龍鮮奶茶+芝麻Q丸❤️❤️❤️❤️❤️
$29+$6
最近幾中意既一間台式手搖店- 店面裝修時尚簡約,圓圓小姐Lady BoBo 主要係因為中意佢哋嘅Yogurt 同埋奶茶,唔用奶精已經令顧客放心 蘭烏龍鮮奶茶$29試咗佢地招牌蘭烏龍鮮奶茶,入口已經可以感受到茶湯同其他坊間唔同,有陣陣蘭花香氣,原來圓圓小姐將茶葉與白玉蘭鮮花熏香混合,非常特別!戀戀草莓🍓優格晶球$46用咗好多新鮮士多啤梨🍓唔係用果醬,加Q彈的寒天晶球同埋近期大熱yogurt,香濃帶著酸甜香氣,飲完一杯已經有滿滿的飽足感満葡萄蘆薈冰茶$36的冰茶的加入甜中帶點酸的葡萄,飲到啖啖蘆薈果肉,好適合夏天飲📍圓圓小姐銅鑼灣利園山道11號快樂大廈地舖

蘭烏龍鮮奶茶$29

戀戀草莓🍓優格晶球$46

葡萄蘆薈冰茶$36

📍圓圓小姐
銅鑼灣利園山道11號快樂大廈地舖
2024-09-23 119 views
圓圓小姐, 之前都聽人講過呢間台式茶店有水準, 佢唔係用一般香精,佢係用真茶葉, 今日喺銅鑼灣行街 準備返屋企嘅時候 ,經過見到圓圓小姐有分店, 即刻買嚟試下, 買埋返屋企畀屋企人飲😂。我買咗黑糖珍珠鮮奶茶 ,黑糖珍珠鮮奶, 同埋佢哋新出嘅 蘭烏龍鮮奶茶。黑糖珍珠鮮奶:鮮牛奶醇厚香滑, 黑糖珍珠 每粒都沾滿濃稠嘅黑糖, 珍珠q彈煙煙靭靭。黑糖珍珠鮮奶茶:平時我都飲好多珍珠奶茶, 唔係間間都飲到茶香,但係圓圓小姐嘅奶茶係享受到佢嘅茶香, 配埋黑糖珍珠 真係一個享受。蘭烏龍鮮奶茶:茶底醇厚清新, 每一啖都感受到陣陣白玉蘭鮮花嘅清香, 值得一試
黑糖珍珠鮮奶:
黑糖珍珠鮮奶茶:
蘭烏龍鮮奶茶:
2024-09-21 86 views
轉咗用紙杯真係好難打卡大廈搭咗棚又係好難影到門口招牌靚相啊🥲🥶唯有開蓋影啦 但開蓋影唔到漸層嘅美(要環保就要有啲犧牲)店家用上原葉茶沖泡 絕對可以放心飲用🤤💕 蘭烏龍鮮奶茶加芝麻Q丸茶底用上玉蘭鮮花窨制 有消炎止痛 改善睡眠 緩解疲勞嘅功效搭配醇厚的烏龍 帶淡雅香氣與甘美口感搭配埋鮮奶飲落好絲滑 芝麻Q丸用黑芝麻製成同平時食開嘅芋圓口感相近 同奶茶好匹配💕 山楂烏龍烏龍帶一點培火的味道喝起來的口感甘潤不苦澀 焙火氣味香而不搶山楂味道來自兒時食開嘅山楂片 底下仲見到有少少碎添飲落開胃 而且搖到起泡 誠意加分💕 火龍葡萄優格用上新鮮嘅火龍果打成沙冰 再搭配葡萄味乳酪冇諗過呢兩種生果係咁夾 再配有水晶球煙煙韌韌 口感滿分 乳酪口感好濃稠呢杯飲品飲完係有飽足感店家定時會轉餐牌 記緊找店員推介時令飲品啦

轉咗用紙杯真係好難打卡
大廈搭咗棚又係好難影到門口招牌靚相啊🥲🥶

唯有開蓋影啦 但開蓋影唔到漸層嘅美
(要環保就要有啲犧牲)

店家用上原葉茶沖泡 絕對可以放心飲用🤤

煙煙韌韌 口感滿分 乳酪口感好濃稠
呢杯飲品飲完係有飽足感

店家定時會轉餐牌 記緊找店員推介時令飲品啦
2024-09-21 77 views
平時經過希慎都會買杯珍奶,見到飲開果間山左門就試一試佢隔離果間,店員同我講出左新野order左都幾有驚喜!山烏龍鮮奶茶加珍珠($33)茶味真係好濃!!果然最多人叫既王牌😗平時既台式奶茶奶比較重,呢個完全係我杯茶!好明顯飲到濃厚既烏龍味🧋奶亦都飲得出吾係奶粉沖,口感好滑,黑糖珍珠好煙韌彈牙!叫半糖岩岩好👍🏻蘭烏龍鮮奶茶($29)棒住新品吾會伏既concept去買呢杯野,果然真係冇伏!一入口比山烏龍清香,茶味亦冇甘濃,吸引我既係我飲到印度拉茶既味,幾特別!今次叫左少糖稍微甜咗啲,下次叫半糖可能會拉翻個平衡山渣蘭烏龍($28)呢個係唯一一杯冇得調節甜度,一入口比想像中酸但好合我口味!feel到佢真係冇點加糖,好似幾健康咁,飲飲下仲啜到山渣肉!平時其他珍珠奶茶舖頭都冇山渣呢個option,下次要瘋狂回購!

山烏龍鮮奶茶加珍珠($33)

蘭烏龍鮮奶茶($29)

山渣蘭烏龍($28)

2024-09-13
$50 (Dinner)