2022-10-20 811 views
紅磡絕美奶油風打卡 Cafe終於有時間去到呢間奶油風 Cafe初初以為好難搵到間餐廳原來都好易搵因為約咗朋友驚遲到所以好早就出咗門口好早到咗餐廳仲好好彩坐到個打卡位Menu 上好多款都好吸引🤩樣樣都想試😍燒北海道帶子藜麥香橙沙律 $88沙律好大份,燒過嘅北海道帶子特別香口鮮味又彈牙,加埋健康嘅藜麥,同清新嘅香橙沙律,勁 Fresh 勁開胃!蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120有少少辣嘅蒜香蟹肉意粉,上面加咗少少清新嘅牛油果粒,味道唔錯,幾好味香煎三文魚柳伴帶子 $128知道個帶子好味,我哋兩個都爭住食😂講笑啫,我哋好禮讓嘅🥰香煎三文魚略嫌乾咗少少,味道都唔錯焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $118最最最期待就係個甜品估唔到又係咁大份,勁抵食個窩夫勁香脆,絕對食得出係即叫即整就算我哋影完相打完卡都係好香脆呢間餐廳又靚,嘢食又好味,職員都好親切下次一定會再嚟食過🥰Laffee Coffee紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
紅磡絕美奶油風打卡 Cafe

仲好好彩坐到個打卡位

Menu 上好多款都好吸引🤩
樣樣都想試😍

燒北海道帶子藜麥香橙沙律 $88
沙律好大份,燒過嘅北海道帶子特別香口
鮮味又彈牙,加埋健康嘅藜麥,
同清新嘅香橙沙律,勁 Fresh 勁開胃!

蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120
有少少辣嘅蒜香蟹肉意粉,
上面加咗少少清新嘅牛油果粒,
味道唔錯,幾好味

香煎三文魚柳伴帶子 $128
知道個帶子好味,我哋兩個都爭住食😂
講笑啫,我哋好禮讓嘅🥰
香煎三文魚略嫌乾咗少少,味道都唔錯

焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $118
最最最期待就係個甜品
估唔到又係咁大份,勁抵食
個窩夫勁香脆,絕對食得出係即叫即整
就算我哋影完相打完卡都係好香脆

呢間餐廳又靚,嘢食又好味,職員都好親切
下次一定會再嚟食過🥰

Laffee Coffee
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下

• 燒北海道帶子藜麥香橙沙律
上兩個星期有時間同朋友嚟到紅磡呢一間好適合打卡好多靚位影相嘅Cafe由何文田站出去只需要5分鐘就到好易揾當日呢我哋係下午午飯時間過去嘅好好彩仲可以叫到午餐,午餐非常抵食,最貴都係$130就有交易,選擇又夠多,。😙香煎三文魚伴帶子三文魚配帶子,蘆筍蘿蔔蓉揀咗三文魚為主菜,配上蘿蔔蓉及蘆筍以及新鮮帶子。我覺得呢度嘅帶子超級好食,本身想share俾朋友,最後都比我手快快全部食晒。三文魚都係新鮮即叫即煎,做到外皮香脆肉質鮮嫩,以cafe來講,質素係十分之高,絕對唔係只適合打卡。😙北海道帶子藜麥香橙沙律朋友想健康啲叫咗個北海道帶子藜麥香橙沙律,即使係沙律嘅帶子都仲係好好食!份量又夠多又有香甜嘅香橙。😙焦糖香蕉朱古力窩夫心思思想試吓佢嘅甜品,呢個要細心等大概等20分鐘熱辣辣上枱,窩夫香脆有口感,最值得欣賞係焦糖香蕉,好耐冇食過咁趣嘅焦糖外皮啦!仲要配合很大個嘅朱古力雪糕球!雖然我一路喊飽但係我都係一路食嘅。欣賞呢度嘅食物全部即叫即做有質素,打卡位置好多,可以試吓等出邊嗰個靚靚打卡corner。有路天嘅感覺,但係其實係室內有冷氣嘅地方,呢個設計10分細心。價格比好多cafe合理,而且食物質素頗高,好

由何文田站出去只需要5分鐘就到好易揾

當日呢我哋係下午午飯時間過去嘅

😙香煎三文魚伴帶子
三文魚配帶子,蘆筍蘿蔔蓉

😙北海道帶子藜麥香橙沙律

😙焦糖香蕉朱古力窩夫

價格比好多cafe合理,而且食物質素頗高,好適合同朋友一齊享受一個舒適嘅下午。

2022-10-09 51 views
紅磡呢區好多美食小店,呢間laffee 成日都見人黎打卡,因為裝修都好用心。當日黎到Laffee ,仲見到有隻狗仔,系一間welcome 寵物嘅cafe 黎。當日嗌左份帶子沙律,超足料,好大份,另外仲嗌左份牛油果蟹肉意粉,都幾好食。如果大家下次經過紅磡呢頭,都可以考慮黎試吓。

2022-10-07 51 views
依間餐廳真係好過份 靚到犯晒規隨手都影到好靚靚😭小清新風格 無論係環境 定產品呈現都好新適合打卡💛今日黎到唔多人 坐到出面最適合打卡既位置 😊悠閑咁過左個下午水果茶$55呈現好IGable 個茶用玻璃樽裝住冰杯裡面有士多啤梨 橙同青檸味道酸酸甜甜 帶淡淡的茶香唔會太甜幾好飲 天氣開始回暖 飲杯凍飲 好清爽烏龍茶寒天蛋糕卷$45蛋糕同cream 都好濃郁茶味蛋糕好軟綿綿 cream 份量都好多一撳落去爆曬餡 好滿足中間既寒天係比較爽口既口感幾特別 出面好小見🤩整體黎講 環境的確好舒服好適合打卡
依間餐廳真係好過份 靚到犯晒規

中間既寒天係比較爽口既口感
幾特別 出面好小見🤩

整體黎講 環境的確好舒服好適合打卡
2022-10-06 32 views
這間是近期比較喜歡的Cafe, 因為天氣好熱,店員即是遞上杯凍水給我,service 好好👍。之後了叫了杯lemon-Icano , 淡淡的🍋再上coffee,真的好清新。cold brew 也好喝💕之後叫了delux all day breakfast 同黑松露炒蛋牛角包窩夫,2款味道也可以。

以奶油暖色系為主調 搭配小植物跟木系的枱櫈 每個角落都好igable 環境也很舒適靜靜地過了一個好愜意的下午( ¨̮ )小店特設了幾款韓式menu 還有當紅的croffle特調的桂花/椰子口味咖啡都好像幾特別!.▫kimchi bacon creamy linguine $106Set menu有4款可揀 會有green Salad作前菜用泡菜們去烹調 帶點酸酸辣辣再加左鹹香的煙肉 味道香濃惹味麵條好細滑軟硬剛好 好卦汁desu.▫pan-seared salmon with scallop carrot puree $128三文魚柳煎至焦脆感 外脆內嫩 啖啖魚香還有肥美鮮甜的帶子粒 伴上甘荀蓉質地軟滑帶點甘甜 豐富口感.ᐟ‪‪.ᐟ.▫flat white + $20美美的拉花⸝⸝⸝♡︎ flat white層次做得幾好入口順滑 咖啡味濃厚再帶陣陣奶香 喜歡.▫ice pineapple tea + $20菠蘿茶帶點香甜清爽 還有菠蘿粒·͜·
以奶油暖色系為主調 搭配小植物跟木系的枱櫈
每個角落都好igable 環境也很舒適
靜靜地過了一個好愜意的下午( ¨̮ )

小店特設了幾款韓式menu 還有當紅的croffle
特調的桂花/椰子口味咖啡都好像幾特別!

用泡菜們去烹調 帶點酸酸辣辣

ice pineapple tea

菠蘿茶帶點香甜清爽 還有菠蘿粒·͜·
  • flat white
2022-10-01 409 views
🥳平日返工放工咁繁忙👩🏻‍💻周末放假時間梗係要好好善用啦⏰要遠離繁囂🦜🦚未必一定要去唔郊外呀、離島呀、咁大陣仗嘅🦒識得搵❤️其實市區都有唔少可以放鬆心情嘅靚cafe架🥳🥳放假最鍾意就係搵間寧靜嘅Cafe嘆番個all day breakfast 🍳今次搵到係紅磡呢間cafe❤裝修靚靚😍坐得又舒服😌而且食物質素都唔錯🥳仲啱晒打卡添📷🌞Laffe 全日早餐 $118👟放假瞓晏咗都唔緊要🥳因為仲可以輕輕鬆鬆咁嘆返個全日早餐嘛❤️呢度嘅全日早餐賣相勁吸引😍有齊炒蛋🍳煙三文魚🐠煙肉🥓豬肉腸🌭燒烤菇🍄沙律菜🥙大蕃茄🍅吐司🍞同埋茄汁焗豆🫘齋睇個賣相已經覺得好吸引喇😍餐廳裝修感覺簡單又清新🏡放假嚟嘆返個all day再加多杯咖啡☕️真係夠哂chill呀🥳🥳🦀蟹肉沙律牛角包窩夫 $78🥐呢幾年唔少Cafe都出現左牛角窩夫嘅菜式🧇佢哋呢個Croffle上面鋪満蟹肉🦀同埋沙律蛋碎🥚仲🈶️好多沙律菜🥗好抵食呀🥳🥳☕️Latte $40🌈放假梗係要係cafe 嘆杯靚咖啡啦☕️靚咖啡加埋靚環境❤感覺超正🥳🥳

🌞Laffe 全日早餐 $118

🦀蟹肉沙律牛角包窩夫 $78

☕️Latte $40

• Laffe 全日早餐
  • 蟹肉沙律牛角包窩夫
2022-09-27 50 views
平凡下午同朋友去一個下午茶~Laffee Coffee 係一間位於紅磡鬧市中舒適平靜的咖啡店,我地坐係入面飲杯飲品,食下甜品,望吓窗外發呆咁過咗呢個休閒下午真係好舒服~我哋叫咗一個小食一個甜食和2杯飲品,小食係蟹肉牛油果香芒他他,甜品係焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫,我哋仲叫咗熱朱古力同埋青檸梳打~ 焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫的份量很大,建議兩人一齊食,香濃嘅朱古力雪糕,脆脆嘅焦糖香蕉,仲有主角-大大件既窩夫,真係食到好飽份量好足!小食蟹肉牛油果香芒他他既芒果好香甜,蟹肉充足,牛油果幼滑,加上入面有少少洋蔥,係一個清新爽口嘅小食!我哋飲咗熱朱古力~ 香濃嘅熱朱古力配埋拉花真係好靚!精緻清新青檸梳打~ 外邊有很多店的青檸梳打都冇咩味道,但依間Cafe 既青檸梳打係酸酸既梳打,好清新

我哋飲咗熱朱古力~ 香濃嘅熱朱古力配埋拉花真係好靚!

2022-09-26 39 views
這間位於紅磡與何文田之間的咖啡店,餐單簡約,主打輕食及咖啡,裝潢以淺木色系為主調,環境柔和舒服,四周以小盆栽作擺設,給人優閒放鬆的感覺,為紅磡舊區中帶來一點小清新。🦋Laffee 全日早餐 $118材料好豐富,有豬肉腸、炒蛋、煙肉、蕃茄、洋蔥磨菇、沙律菜、酸種包、茄汁焗豆等。炒蛋香滑,沙律菜份量幾多又夠新鮮。🦋蟹肉沙律牛角窩夫 $78擺盤吸引,牛角窩夫酥脆可口,蟹肉份量足料,配上蛋沙律及沙律菜,感覺清新健康。🦋水果茶 $55🦋玫瑰烏龍茶 $50以精緻玻璃茶壺呈上,打卡一流。水果茶有好多水果,有得飲又有得食,味道香甜。玫瑰烏龍茶消滯解渴,炎夏之選。

🦋Laffee 全日早餐 $118

🦋蟹肉沙律牛角窩夫 $78

🦋水果茶 $55
🦋玫瑰烏龍茶 $50
2022-09-20 45 views
好似未試過咁有神心一早起身就係位左去cafe坐靚位打卡📷但一切都係值得㗎☕️今次去嘅係位於紅磡一間角落cafe 好喜歡餐廳喺間隔上嘅小用心♥️ 劃分出黎嘅呢個小空間 能夠同毛孩一齊用餐🐶 又可以同人來人往嘅大街 有一落地玻璃之隔🪟唔需要暴露喺炎熱嘅室外🔥 但同時每一個角落都透到自然光線☀️ 而且佈置上都花左心思擺放左好多唔同嘅植物🌾🪴🍁 再配上木系椅桌🪵 感覺舒服悠閒🎐 超適合打卡啊˜”*°•豐富全日早餐($138)•°*”˜包括煙三文魚🐟 黑松露炒蛋🥚 蟹肉大啡菇🍄 牛油果🥑 香腸🍖 牛角窩夫🧇 茄汁豆🫘 沙律菜🥗 真係超級豐富 仲好colourful㖭🌈˜”*°•蒜香蟹肉牛油果粒意粉($120)•°*”˜ 蒜香意粉帶少少辛辣🌶️ 蟹肉份量亦非常慷慨🦀️ 夠晒惹味🧄˜”*°•黑松露蛋牛角窩夫($60)•°*”˜香噴噴嘅黑松露配上嫩滑炒蛋🍳 再加埋酥脆可口嘅牛角包窩夫一齊食🥐 陣陣牛油香氣🧈 鬆脆➕嫩滑🟰好味😋˜”*°•香芋鮮奶($48)•°*”˜˜”*°•焙茶鮮奶($48)•°*”˜˜”*°•抹茶鮮奶($48)•°*”˜三杯latte嘅拉花都超有特色🌸 焙茶嗰杯仲好可愛呢🐰⭕️ Laffee
好似未試過咁有神心

˜”*°•香芋鮮奶($48)•°*”˜

˜”*°•焙茶鮮奶($48)•°*”˜

˜”*°•抹茶鮮奶($48)•°*”˜
三杯latte嘅拉花都超有特色🌸 焙茶嗰杯仲好可愛呢🐰

⭕️ Laffee (紅磡)
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
2022-09-20 44 views
自從有左黃埔地鐵站之後,黎黃埔行街方便左好多,一程地鐵就搞掂,今日行街之前我地去左Laffee 食個靚靚早餐。餐廳以木系裝潢設計,白色牆身配上簡約的木色設計,簡約又清新,坐得非常舒適寫意。Deluxe All Day Breakfast (Black Truffle Scrambled Egg,Crab meat,Portobello ,Sausage,Avocado,Smoked Salmon,Mixed Salad,Croffle)好豐富,份量十足,Croffle有驚喜,口感好似牛角包,非常鬆脆,而黑松露炒蛋,炒蛋炒得滑溜,而且黑松露夠多,香氣十足。大啡菇上面放了滿滿蟹肉,蟹肉非常鮮甜美味,配上大啡菇一齊食,味道Juicy 。原味巴斯克芝士蛋糕表面焦香,口感輕盈濕潤濃郁而細滑。Cold Brew Mojito將Mojito 加入冷萃咖啡,搭配上薄荷葉帶出了豐富的清涼口感。

Deluxe All Day Breakfast

原味巴斯克芝士蛋糕
表面焦香,口感輕盈濕潤濃郁而細滑。

Cold Brew Mojito

2022-09-19 37 views
Laffee (紅磡)位於紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下,由黃埔地鐵站步行約6-10分鐘到達,非常方便餐廳裝潢以木色系為主,餐廳四周圍都放了一些植物,風格又清新又文藝,而且餐廳樓底夠高,亦採用落地玻璃,讓陽光透進店內,空間感十足。Classic All Day Breakfast 有炒蛋、煙肉、煙三文魚、蕃茄、沙律、香腸、炒蘑菇、茄汁豆、麵包炒雜菇炒得好香,好入味,沙律夠新鮮,煙肉和煙三文魚非常鹹香,All Day Breakfast 份量都唔算少,食完成份都好飽肚焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫估唔到咁大份,朱古力雪糕砌成一朵小花,好有心思,而且窩夫外脆內軟,適合2-4人享用。抹茶鮮奶抹茶與鮮奶比例剛好,抹茶味道突出。

Classic All Day Breakfast

焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫

抹茶鮮奶
抹茶與鮮奶比例剛好,抹茶味道突出。
2022-09-18 30 views
白色外牆以及落地玻璃嘅配撘 潔淨無瑕🤍,內裡設計走簡木系風,有好舒服好優閒嘅感覺~食物方面種類都有好多選擇,大部分菜式都包括韓國出名嘅croffle🧇,每碟都份量十足好colourful,性價比高之餘打卡仲好靚添😍📸🧇黑松露蛋牛角窩夫包$60炒蛋細膩嫩滑,加有黑松露更香口,配上牛油味香濃而鬆脆嘅牛角窩真係好夾😋🍝蒜香蟹肉牛油果粒意粉$120蟹肉絲份量好多,蒜香炒意粉超香口惹味,配上牛油果感覺更健康~🥗豐富全日早餐$138如其名真係好豐富🤩,包括黑松露炒蛋、牛油果、煙三文魚、蟹肉菇、香腸、牛窩夫、茄汁豆、沙律菜 等等,色彩豐富 健康又飽肚💯💜香芋鮮奶$48🤎焙茶鮮奶$48💚抹茶鮮奶$483杯都有各自特色嘅拉花,味道都幾突出~

🧇黑松露蛋牛角窩夫包$60

🍝蒜香蟹肉牛油果粒意粉$120

🥗豐富全日早餐$138

💜香芋鮮奶$48
🤎焙茶鮮奶$48
💚抹茶鮮奶$48
3杯都有各自特色嘅拉花,味道都幾突出~
2022-09-11
$200 (Breakfast)
Laffee,位於紅磡舊區,街角非常特別既一間Cafe,超級靚既cafe,裝修以高雅、透光為主,又舒適又精緻人人都不停影相打卡,佢嘅靚你可以係全部其他食評睇到好多描述,就交俾勞蘇食試下佢既食物同咖啡又去到咩水準餐牌以Cafe食物,帶特色既西餐為主,唔係鬥多款,反而專心做好幾款更值得食天氣太熱,先飲返杯菠蘿解茶 Iced Pineapple Tea杯同杯墊都好精緻好襯舖面,又晒冰涼,菠蘿味香但唔太甜,好舒服好好飲夏天咖啡精選當然係冷萃咖啡Cold Brew,香港愈來愈熱,愈來愈多地方做Cold Brew,但Laffee依一個絶對係我見過其中一個最靚既用個超靚玻璃樽,配兩個細杯,可自選配唔配冰,未飲淨係睇都值啡味濃,口感滑順,夠凍又夠醇煙三文魚牛油果沙律 Smoked Salmon Avocado Salad超靚既擺盤,沙律菜好多種,配黑醋好味好fresh 好正,牛油味切得靚既薄片配紅椒粉,煙三文魚配牛油果做沙律口感豐富,多層次既好味🐻勞蘇食🐻推介 —— 香煎三文魚柳伴帶子 Pan-seared Salmon with Scallop Carrot Purée睇下相,驚為天人,Fine D

用個超靚玻璃樽,配兩個細杯,可自選配唔配冰,未飲淨係睇都值
啡味濃,口感滑順,夠凍又夠醇
超靚既擺盤,沙律菜好多種,配黑醋好味

菠蘿解茶 Iced Pineapple Tea

冷萃咖啡 Cold Brew

Cold Brew

牛油果沙律

睇下相,驚為天人,Fine Dining咁既擺盤,上枱已經口水流晒
先試帶子,半熟,外面燶香口感腍滑,海鮮味重而鮮甜,非常非常好味既煎帶子
配菜都花盡心思,露荀粟米都好味,但煎雞髀菇驚喜,煎出好濃好濃菇味
主菜煎三文魚柳,外皮非常香脆
一切開,啲三文魚油出晒黎,超香超高質,肉質肥美,又滑又好味
配埋甘荀蓉又靚,帶天然甜味同香味,加入了少少辣椒粉,同三文魚、帶子好夾,令成個主菜更有層次,好高既享受

香煎三文魚柳伴帶子  Pan-seared Salmon with Scallop Carrot Purée

煎帶子

雞髀菇

煎三文魚柳

以為Laffee sell靚,點知食物質素仲高,又靚又舒服又高質又好味
連服務都好好,完全唔知有咩缺點,性價比爆曬燈
正式宣布成為我最愛既五大Cafe之一

#仲要寵物友善
#由配菜到主菜到飲品都係咁用心
#我想俾六粒星
菠蘿解茶 Iced Pineapple Tea
冷萃咖啡 Cold Brew
Cold Brew
牛油果沙律
煎帶子
雞髀菇
煎三文魚柳
2022-09-16 487 views
琴日我去紅磡區搵間cafe坐下,之前見到好多朋友都去打卡,我又要去💖•由黃埔站行過去都只係幾分鐘,去到就見到舖頭有兩個門口一個門口就係入去我而家打卡位嗰個位置,另一個門口就係餐廳嘅正門! •因為係平日嘅關係所以都比較容易坐到靚靚打卡位!揀好位梗係要衝去買嘢食😊因為我好肚餓,如果你鍾意食蟹肉又鍾意食牛油果嘅話,我揀嘅嘢食你應該都會好鍾意❤️! •🥭蟹肉牛油果香芒他他 🍝蒜香蟹肉牛油果粒意粉叫咗一碗前菜同埋叫咗一碗意粉,就正如我頭先咁講兩款都係蟹肉🦀同牛油果🥑🥰,蟹肉牛油果香芒他他,造型相當靚見到啲芒果係淺黃色起初有啲擔心會唔會酸,點知一食落口,係好清甜㗎🥰,配埋牛油果蓉同埋蟹肉,超match呀😗而蒜香蟹肉牛油果粒意粉,造型相當靚,lee個意粉食落有少少辣嘅,配有檸檬加埋嘅話就會更加鮮味,上面有好多蒜香同蟹肉碎撈埋一齊食,啖啖都食到蟹肉😋•🍹水果茶☕️椰子冷卒咖啡飲品方面就叫咗一個水果茶,係用靚靚造型茶壺裝住,見到入邊有火龍果士多啤梨同埋橙,水果茶好香甜,啱晒鍾意飲清甜嘢嘅朋友仔,而另外一杯椰子冷卒咖啡,就啱晒咖啡控la~ 飲落有咖啡味之外仲有淡淡的椰子清香,啱晒我哋坐喺度慢慢嘆既feel !

🥭蟹肉牛油果香芒他他

🍝蒜香蟹肉牛油果粒意粉

🍹水果茶

☕️椰子冷卒咖啡

2022-09-15
$180 (Tea)