☞ 前排去開紅磡食嘢,見中間有空檔就去咗Laffee飲杯嘢打個卡📸佢最signature係呢個outdoor乾花打卡位🙆🏻‍♀️同埋另一邊indoor嘅corner位,可以坐喺落地玻璃隔離望住紅磡街景👍🏻飲品味道正常,下次有機會可以一試咸食🙌🏻🍴Iced Chocolate($50)🍴Iced Latte($45)

🍴Iced Chocolate($50)
🍴Iced Latte($45)

2022-08-20 240 views
位於紅磡蕪湖街的 Laffee Coffee,以簡約奶白色裝修為主題,已Bookmark了好一段時間今天終於來了🥳Cafe的外圍都是落地玻璃採光度極高,除室內用餐位置外,更有面向大玻璃的吧枱及半室外用餐位置,非常適合打卡或靜靜地坐一個下午的Cafe~餐點更是出乎意料之外的高質素,無論是配搭及選用的材料也相當有心思。Set menu (附送沙律)🍝泡菜煙肉忌廉扁意粉 $106 ~必試Kimchi Bacon Creamy Linguine加上泡菜伴炒令煙肉忌廉扁意粉的層次提升了不少,口感上及味覺上都充滿驚喜。🥗牛油果雞胸沙律配黑醋醬 $98Avocado Chicken Breast Salad with Balsamic Vinaigrette牛油果相當新鮮而且夠軟夠熟,雞胸肉也不柴調味剛好,沙律新鮮配上黑醋醬非常不錯,只是以價錢來說就有點小貴。☕️Flat white 跟餐+$20非常濃郁,滿滿的咖啡,而且咖啡是用心的拉花,為這一杯咖啡增添了不少藝術感。☕️桂花鮮奶咖啡 $58 Osmanthus Latte 試喝了一口朋友點的這杯,相當有驚喜,桂花香氣突出與鮮奶及咖啡的味道很融合。🥐肉

Set menu (附送沙律)
🍝泡菜煙肉忌廉扁意粉 $106 ~必試
Kimchi Bacon Creamy Linguine

🥗牛油果雞胸沙律配黑醋醬 $98

☕️Flat white 跟餐+$20

☕️桂花鮮奶咖啡 $58
Osmanthus Latte

🥐肉桂蘋果牛角包窩夫 $60
Cinnamon Apple Croffle
窩夫烘得外層香脆內層鬆軟,面頭蓋滿了煮得香濃撲鼻的蘋果肉桂醬,再加上蘋果、士多啤梨及芒果等鮮果,完全是幸福的味道。

🍳豐富全日早餐 $138
Deluxe All Day Breakfast
全日早餐內有黑松露炒蛋、煙三文魚、牛油果、香草腸、蟹肉大啡菇、焗豆、牛角酥窩夫及黑醋醬沙律。每一款都各有特色相當滋味,最吸引我的當然是牛角酥窩夫及蟹肉大些菇。

🦀蟹肉牛油果香芒他他 $88
面層鋪滿了鮮芒果片,應該是用上了愛文芒果?因果肉非常清甜充滿果香,絕對是甜而不膩。中間的蟹肉沙律混合了青瓜粒,清爽滋味又有口感!底層是新鮮Creamy的牛油果蓉,整道菜口感相當豐富,絕對值得一試的完美配搭!

• 蟹肉牛油果香芒他他
2022-08-16 18 views
紅磡呢間Cafe以木系、花為主題 有落地玻璃可以透光入餐廳 環境幾舒適ʕ •ᴥ•ʔ✨小山園抹茶寒天卷蛋 ($45)卷蛋內的忌廉餡超多了吧😳一叉落去 啲Cream就爆哂出黎 而且味道超濃郁茶香 帶點苦澀回甘 ✨抹茶巴斯克芝士蛋糕 ($55)這款巴斯克芝士蛋糕的抹茶味濃郁 入口軟滑 甜度適中✨Laffee All Day Breakfast ($118)包括有煙炒蛋、蘑菇、蕃茄、煙肉、腸仔、沙律菜、茄汁豆同埋酸種包 味道就不過不失✨Hojicha Latte ($48)拉花很美 焙茶味香濃 茶同奶balance得岩岩好 飲到最底無粉粒

✨小山園抹茶寒天卷蛋 ($45)

✨抹茶巴斯克芝士蛋糕 ($55)
這款巴斯克芝士蛋糕的抹茶味濃郁 入口軟滑 甜度適中

✨Hojicha Latte ($48)
2022-08-15 11 views
▫️難得同fd子一齊放假,當然要去啲靚靚cafe打下卡啦💓 今次黎到紅磡一間木系、又帶點小清新既餐廳🫶🏻🥗 大蝦香芒沙律 $78▫️大大碟沙律,好多菜好fresh🥬 大蝦輕輕燒過幾香🦐 芒果同蕃茄仔切到細細粒,好甜又易放入口🍅🍝 蟹肉泡菜忌廉意粉 $128▫️蟹肉份量好多🦀 醬汁辣辣地幾香口🌶 同意粉比例岩岩好,食落唔會太乾或者太濕👍🏻 配埋泡菜幾開胃😋🍓 Strawberry Croffle $60▫️非常酥脆✨ 士多啤梨唔酸,仲要幾甜😆 不過我麻麻地鐘意食cream,對我黎講too much😝🧃 凍水果茶 $55▫️杯係雪凍左既,非常貼心🫶🏻 飲落好清甜,仲非常多水果好足料🍊 旁邊仲有支叉仔可以用黎吉水果食🍴☕️ 桂花鮮奶咖啡 $45▫️咖啡面有桂花花瓣,連埋拉花好靚😍 飲落有少少清香桂花味,感覺幾特別☺️▫️打卡位置要係餐廳門口另一度門入🚪 入面有2張枱,如果想霸晒黎影相就最好避開繁忙時間喇💕

🥗 大蝦香芒沙律 $78

🍝 蟹肉泡菜忌廉意粉 $128

🍓 Strawberry Croffle $60

🧃 凍水果茶 $55

☕️ 桂花鮮奶咖啡 $45

➸ 𝐃𝐞𝐥𝐮𝐱𝐞 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 豐富全日早餐 ($138)黑松露炒蛋炒得好滑,黑松露味我覺得好岀好夠😋~牛角包窩夫0油膩感,keep到脆身和層次,不錯!原來蟹肉大啡菇都好夾👯‍♀️,蟹肉份量又幾多。另外還有三文魚、牛油果、腸仔、茄汁豆和沙律,幾豐富😗。➸ 煙三文魚牛油果牛角包窩夫 ($70)上面介紹過的全日早餐的材料其實差不多,這款則比較light,可以做個健康的下午茶。牛角包窩夫一樣酥脆及帶有牛油香😀。比起普通的窩夫,牛角包窩夫口感相對有較多層次。➸ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐓𝐞𝐚 (𝐏𝐨𝐭) 凍水果茶 ($55)水果茶有士多啤梨、火龍果、橙、青檸,材料豐富,感覺好fresh又不會好甜😇。味道好飲,賣相亦精緻☺️,茶壺和杯造型特別,圓形波波木塞尤其可愛🤣。➸ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 抹茶鮮奶 ($48)份量有西湯碗這麼大😬~ 藏在拉花下的是很綠的抹茶鮮奶!果然抹茶味很濃哦,這杯應該是我喝過最綠的抹茶鮮奶😂。拍的照片不太看得岀來,看到實物就會知道了🤣。因為餐廳採用落地玻璃,這裏感覺很開陽,光線充足。無論是餐廳門面,還是落地玻璃旁邊的坐位,或Laffee招牌下的坐位等

➸ 煙三文魚牛油果牛角包窩夫 ($70)

➸ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 抹茶鮮奶 ($48)

因為餐廳採用落地玻璃,這裏感覺很開陽,光線充足。無論是餐廳門面,還是落地玻璃旁邊的坐位,或Laffee招牌下的坐位等都很好打卡~ 還是pet friendly噢🐾
放大假心情靚靚約朋友去文青cafe食野❤️餐廳選用木系風格,一入去就有種閒適自在既感覺。Deluxe all day breakfast 好豐富,有Black truffle scramble egg, 煙三文魚,牛油果、蟹肉等等。最值得一讚既係大啡菇同牛角包窩夫。窩夫咬落酥脆,但又唔會好似食牛角包咁食到周圍都係碎;大啡菇菇味濃郁,而且厚肉又多汁,配埋蟹肉食味道好夾。泡菜煙肉忌廉扁意粉比想像中更香辣惹味,冇諗過泡菜加埋忌廉扁意粉係毫無違和感👏set menu跟餐咖啡加$20,就揀咗杯熱 cappuccino,一上枱見個圖案好靚,即刻比相機飲先😂,之後再慢慢品嚐。飲起上嚟好順滑,冇嗰種苦澀味,容易入口。
放大假心情靚靚約朋友去文青cafe食野❤️

餐廳選用木系風格,一入去就有種閒適自在既感覺。

• Deluxealldaybreakfast
2022-08-14 206 views
.bookmark左呢間cafe好耐了,今日去開紅磡就順道過黎食個tea打個卡😁呢間cafe既裝修以白色、粉色為主調,配上淺木餐枱凳,簡約既設計營造悠閑寫意既空間。打卡位亦都有唔少,有個室內小balcony、半開放式bar枱,仲有舒適既梳化座,感覺好relaxing😌🥗蟹肉牛油果香芒他他 ($88)🦀️+🥑既他他我地食過,加上🥭既就第一次食,原來呢三樣野加埋都幾搭喎!他他部份由蟹肉、青瓜、蕃茄、紫洋蔥、牛油果同沙律醬混合攪拌而成,造成一個圓柱體,上面舖上一片片厚切芒果,造型💯!味道方面芒果唔係平時我地食開既呂宋芒,食落去前調有種自身獨特香芒味,後調有返普通芒果既濃郁甜味,配上蟹肉他他都冇違和感,兩邊味道平衡,食落酸酸甜甜幾清新既~🧇豐富全日早餐 ($138)真係好豐富又特別既all day breakfast,同平時食開既配搭唔同,呢份有黑松露炒蛋、煙三文魚、牛油果切片、香腸、蟹肉拼啡菇、沙律菜、茄汁豆同牛角包窩夫。蛋配上黑松露一齊炒得幾嫩滑,食落啖啖濃郁黑松露味,絕對足料;牛油果配上少少七味粉食落冇咁單調;啡菇上鋪滿手撕蟹肉,份量好多,蟹味十足;最特別係牛角包窩夫,亦都係呢間cafe既

🥗蟹肉牛油果香芒他他 ($88)

蟹肉牛油果香芒他他

🧇豐富全日早餐 ($138)
蛋配上黑松露一齊炒得幾嫩滑,食落啖啖濃郁黑松露味,絕對足料;牛油果配上少少七味粉食落冇咁單調;啡菇上鋪滿手撕蟹肉,份量好多,蟹味十足;最特別係牛角包窩夫,亦都係呢間cafe既特色,雖然係窩夫造型,食落去仍然保持到牛角包本來一層層既酥脆口感😋下次有機會再黎要試試甜點既牛角包窩夫先~
Deluxe  all  day  breakfast

🍹凍水果茶 ($55)
水果茶入面有火龍果、香橙、士多啤梨、青檸,清香果甜同以上既咸點係絕配~我平時飲水果茶都會食埋入面啲水果,火龍果真係好清甜,就算食到好飽既我都忍唔住食多幾粒😁
Iced  fruit  tea

☕️桂花鮮奶咖啡 ($45)
拉花靚,杯邊掛上桂花花瓣,聞落去的確好香花味,飲落就latte既奶香味重一點點,但都有少少桂花香味既餘韻👍🏼
桂花鮮奶咖啡

整體黎講呢到既食物質素都中上既,選擇都多又幾特別,最緊要係環境舒適,假日黎食個brunch或者tea都幾relaxing。店員們既服務態度都好好,有禮貌亦會介紹下佢地店既食物。下次再經過要試試甜品了😆

味道 ★ ★ ★ ★ ★
環境 ★ ★ ★ ★ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ★ ☆
2022-08-13
$150 (Tea)
Deluxe  all  day  breakfast
Iced  fruit  tea
桂花鮮奶咖啡
  • 凍水果茶
  • Deluxe  all -day  breakfast
2022-08-13 15 views
食神好姊妹帶我前來,這間位於紅磡打卡一流的咖啡店,沒想到餐點也相當出色,美食跟環境簡直是完美配合。豐富全日早餐 $138Deluxe All Day Breakfast餐牌內其實有兩款全日早餐,今次點的這款是豐富版,內有大大份的黑松露炒蛋、煙三文魚、牛油果、香草腸、蟹肉大啡菇、焗豆、完整一件的牛角酥窩夫及意式黑醋汁沙律。真的相當豐富,而且顏色非常奪目擺盤又吸引,令人食慾大增。蟹肉牛油果香芒他他 $88Crab Avocado and Mango Tartare芒果非常清甜而且份量不少,中層是混合了青瓜粒蟹肉沙律,底層是牛油果蓉,口感相當豐富,絕對值得一試!桂花鮮奶咖啡 $58 Osmanthus Latte 咖啡濃郁、鮮奶順滑、桂花清香,3者加起來簡直是完美配搭。

豐富全日早餐 $138
Deluxe All Day Breakfast

蟹肉牛油果香芒他他 $88

桂花鮮奶咖啡 $58
Osmanthus Latte
咖啡濃郁、鮮奶順滑、桂花清香,3者加起來簡直是完美配搭。
2022-08-09
$150 (Tea)
2022-08-01 22 views
🌾一直收藏了Laffee,終於有時間約朋友去打卡。主菜甜點咖啡飲品都令人有驚喜。咖啡店有個半開放式的座位,打卡一流,用木凳芒草打造日系感。🍤蟹肉牛油果香芒他他 $88 芒果夾牛油果好清新,每一口都滿滿蟹肉,整個配搭好開胃。🥗燒北海道帶子藜麥香橙沙律 $88燒帶子彈牙,沙律汁酸酸甜甜,健康之選,清碟都無罪疚感。🍝蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120 炒得香辣,用幼意大利linguini 充滿咬口,慢慢滲出惹味的牛油蒜香。🍓 士多啤梨配雲呢拿雪糕窩夫 $108大大份,窩夫烤得香脆,雪糕夾著新鮮水果,真的好滿足。🥐 芝士奶蓋牛角包窩夫 $60 芝士奶蓋鹹鹹甜甜,賣相精緻,讓人愈食愈愛。🍍凍水果茶 $55 抵飲又大壺,壺中有紅火龍果、青蘋果粒、橙片。好清涼解渴,甜度適中。
🌾

🍤

蟹肉牛油果香芒他他 $88
芒果夾牛油果好清新,每一口都滿滿蟹肉,整個配搭好開胃。

🥗
燒北海道帶子藜麥香橙沙律 $88
燒帶子彈牙,沙律汁酸酸甜甜,健康之選,清碟都無罪疚感。

🍝
蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120

🍓
士多啤梨配雲呢拿雪糕窩夫 $108
大大份,窩夫烤得香脆,雪糕夾著新鮮水果,真的好滿足。

🥐
芝士奶蓋牛角包窩夫 $60
芝士奶蓋鹹鹹甜甜,賣相精緻,讓人愈食愈愛。

🍍
凍水果茶 $55

• 水果茶
2022-08-01 63 views
-{紅磡悠閑cafe🍝}趁未quit hall之前黎到依度 假日食個brunch!🤤黑松露姫松茸意粉🤤 ($120)重菇味有啲洋蔥粒咁 反而黑松露果相對冇咁出😛扁意粉質感偏硬而夠掛汁😆👖褲評: 8/10🤤 豐富全日早餐 🤤 ($138)豐富全日早餐非常豐富🤣其中個蟹肉菇好juicy🥳黑松露炒蛋都好重松露味😎夾住牛角窩夫脆香嘅口感🥰👖褲評: 8/10🤤抹茶卷蛋🤤 ($45)蛋糕夠濕潤而且有茶味 啲cream唔粉有回甘😉蕨餅都好煙靭!👖褲評: 7.5/10🤤Hojicha Latte🤤 ($45)飲落第一啖偏甜不過都夠焙茶嘅煎香氣 音樂平衡到奶同茶味😙👖褲評: 8/10性價比比較低 而且有加一😬不過嘢食係幾好味嘅試一次可以😌性價比: 6.5/10服務: 7/10環境: 8.5/10🚩 Laffee 🚩地址: 紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai黃埔 #fuudjai紅磡
{紅磡悠閑cafe🍝}
趁未quit hall之前黎到依度 假日食個brunch!

🤤黑松露姫松茸意粉🤤 ($120)

👖褲評: 8/10

🤤 豐富全日早餐 🤤 ($138)

👖褲評: 8/10

🤤抹茶卷蛋🤤 ($45)

👖褲評: 7.5/10

🤤Hojicha Latte🤤 ($45)
飲落第一啖偏甜不過都夠焙茶嘅煎香氣 音樂平衡到奶同茶味😙

黑松露姫松茸意粉
Hojicha Latte
抹茶卷蛋
  • Hojicha  Latte
今日假期懷住悠閑既心情,當然最好就係可以嘆杯咖啡撫慰心靈。煙三文魚牛油果配窩夫 窩夫淡淡麵粉原香味,外國式做法烤得酥脆有空氣感,而我地港式格仔餅則較多柔軟甜味。配上咸鮮煙三文魚+整整半個滑溜牛油果,滿足。配菜沙律用上黑醋汁,無咩酸味反而蜜糖比例應該較多甜味較出。另外紫椰菜本帶辛澀味,如再調整比例+切細絲少少會更好桂花黑咖啡 咖啡酸苦味道剛好,桂花香味突出,每口飲完都有淡淡桂花香味餘韻。巴斯克芝士蛋糕 $free(詳情睇其他補充)焦香外層但蛋糕仍柔軟綿密,入口即化,芝士味超香濃但又唔會過甜。店舖位於轉角位,空間感大,舒適悠閑,店員有禮。留意店舖下午7點就關門,當時我都已經6點多,心諗睇中左杯咖啡點都坐低品嘗下,快速食完就走。店員以為外賣包好曬,先知大家溝通誤會左,眾好好問要唔要轉返堂食,我拒絕左因為唔想咁麻煩又阻人收工,店家好好送左件巴斯克芝士蛋糕。
今日假期懷住悠閑既心情,當然最好就係可以嘆杯咖啡撫慰心靈。

桂花黑咖啡

巴斯克芝士蛋糕 $free(詳情睇其他補充)
巴斯克芝士蛋糕

店舖位於轉角位,空間感大,舒適悠閑,店員有禮。

TakeAway
巴斯克芝士蛋糕
2022-07-30 28 views
紅磡早前開業嘅Café首先要讚一讚店員哥哥用心嘅服務整體飲品同食物質素都唔錯如果咖啡有Fruity嘅選擇會更好因為有啲特飲配Nutty啡會冇咁夾而香芋Latte個人就好鐘意好似香芋雪糕嘅味窩夫同Sourdough朋友覺得都幾好我點嘅韓式五花腩包其實都可以但單靠泡菜個味會略嫌淡口咗如果加少少韓式辣醬會更惹味- Cold Brew Mojito- Coconut Cold Brew - Taro Latte- Kimchi Pork Belly Ciabatta- Black Truffle, Scrambled Egg, Croissant- Smoked Salmon, Guacamole, Sourdough@laffeecoffee紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
紅磡早前開業嘅Café
我點嘅韓式五花腩包其實都可以
但單靠泡菜個味會略嫌淡口咗
如果加少少韓式辣醬會更惹味

- Cold Brew Mojito
- Coconut Cold Brew
- Taro Latte
- Kimchi Pork Belly Ciabatta

@laffeecoffee
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下

Cold Brew Mojito
Coconut Cold Brew
Kimchi Pork Belly Ciabatta
Taro Latte
Cold Brew Mojito
Coconut Cold Brew
Kimchi Pork Belly Ciabatta
Taro Latte
2022-07-26 24 views
最近去既一間咖啡店,真係為咗打卡去😅環境真係好適合影相,無令我失望食物賣相都好靚,不過口感就一般般果日叫咗兩個窩失,一杯flat white,一杯ice black,最好食係個士多啤梨牛角包窩夫,個牛角窩夫牛油味好濃加埋D cream 同士多啤梨,邪惡得來又唔會好滯,食得好開心😂另一個蟹肉沙律牛角窩夫,我自己覺得蟹肉有啲腥,呢個搭配我一般,兩杯咖啡就不過不失,flat white比ice black易入口dIce black真係要好努力先可以飲曬😂
最近去既一間咖啡店,真係為咗打卡去😅
環境真係好適合影相,無令我失望
食物賣相都好靚,不過口感就一般般
果日叫咗兩個窩失,一杯flat white,
Ice black真係要好努力先可以飲曬😂
2022-07-25 15 views
仍然係三十幾度嘅天氣...幫屋企人去家庭醫生度拎完藥先十一點,太熱嘅關係,想揀啲輕食為主。就喺附近搵咗間Cafe坐低食嘢。🔥煙燻牛肉洋蔥芝士配酸種麵包Pastrami • Cheese • Onion • Sourdough烘脆嘅酸種上邊係帶黑椒味煙燻牛肉、炒香嘅洋蔥、芝士、沙律菜混合埋橄欖油同埋沙律味道同埋口感都有層次。🔥燒北海道帶子藜麥香橙沙律Quinoa Salad with Grilled Hokkaido Scallop & Orange帶子鮮甜,爽脆嘅沙律菜同埋甜橙,加埋沙律醬,係清新嘅組合。🔥青檸梳打咖啡Fizzy Lime Coffee普遍都係用Tonic,呢度就用青檸梳打配咖啡,用杯邊嘅糖中帶出咖啡同青檸嘅味道。飲落非常之清新。🔥鐵觀音寒天卷蛋Egg Roll (w/ Tieguanyin Tea, & Kanten) 蛋糕鬆軟,淡淡的茶香味,唔會過甜。Cafe裝修打卡able,打卡位就喺近門口位置,乾花同靚櫈靚枱,

🔥煙燻牛肉洋蔥芝士配酸種麵包

🔥燒北海道帶子藜麥香橙沙律
帶子鮮甜,爽脆嘅沙律菜同埋甜橙,加埋沙律醬,係清新嘅組合。

🔥青檸梳打咖啡Fizzy Lime Coffee

蛋糕鬆軟,淡淡的茶香味,唔會過甜。

2022-07-24 12 views
自黃埔有咗地鐵站之後,開咗好多有特色嘅食肆,今日嚟到呢間Cafe,好有文青feel,裡面嘅設計好簡約,裝修以木系色調為主,仲有好幾個打卡位,好啱一大班閨蜜一齊嚟食下嘢,飲吓嘢,傾吓計😊🥗Deluxe All Day Breakfast $138呢個全日早餐超豐富喎,有黑松露炒蛋、煙三文魚、牛油果🥑、焗豆、香草腸、Croffle,最特別嘅係大啡菇上面有蟹肉,蟹肉超級鮮甜,其他Cafe無見過,好值得大家過嚟試吓🍩士多啤梨配雲呢拿雪糕窩夫$108窩夫好大份,一份有四件,每一件都鋪滿左士多啤梨,旁邊仲有鮮忌廉同埋配上士多啤梨醬,窩夫質感好鬆軟,仲好香蛋味,配埋雲呢拿雪糕一齊食,簡直一流🥥椰子冷萃咖啡$58呢杯咖啡係夏日限定,估唔到咁有驚喜,原來椰子水配上咖啡☕️係咁match,咖啡好香濃,椰子水好清甜,仲有一片片嘅椰絲🥛香芋鮮奶$48估唔到除咗咖啡之外,香芋鮮奶都有個咁靚嘅拉花,芋頭味非常突出,唔太鍾意飲咖啡嘅朋友又多一個選擇

🍩士多啤梨配雲呢拿雪糕窩夫$108

🥥椰子冷萃咖啡$58