Restaurant: Lamma Seaview Man Fung Seafood Restaurant
Info:

2009-12-22 42 views
12月5日(星期六)晚,我已經很久沒試過星期六日皆不用上班,難得有假,決定和女友去南丫島渡假,輕鬆一下。下午坐船到南丫島,在預先訂好的渡假屋待至晚上才出外吃晚飯。因我們實在太肚餓和沒有在OR做功課,就隨意在近碼頭的地方其中一間海鮮酒家坐下來,豈料出事了!整晚人客不算多,我們看過餐牌後,決定點芝士焗龍蝦、西蘭花炒帶子和豉椒炒蜆,但侍應說蜆太小不好吃而婉拒下單,於是我們就改了點宮保蝦仁。在落單後不久,侍應就突然出現並放下膠桶,裡面有隻龍蝦,然後祇說$26元一兩,跟著我問他那隻龍蝦共多少兩和價錢,他卻支吾以對,沒有回答問題,一時大意下就點了頭,然後他就帶著龍蝦走了。等了不消五分鐘,兩個小菜就先來。宮保蝦仁是用豆瓣醬去炒,不夠辣,而且味道不夠濃,下得不夠豆瓣醬,蝦仁尚算大隻和肉質爽口;西蘭花炒帶子的西蘭花雖然翠綠,卻沒有味,女友說帶子不錯,我始終覺得很怪,又腥又咸,不過應該不是雪藏貨。芝士焗龍蝦很大碟,芝士汁香濃幼滑,用加了錢的炸饅頭醮來吃,很美味,吃完饅頭還剩很多汁,多到可以用來做芝士火鍋,龍蝦肉質爽滑且份量不少。我倆吃完都很飽,跟著埋單,我看了單才知道那隻龍蝦原來價值六百大元,生平從未吃過

我倆吃完都很飽,跟著埋單,我看了單才知道那隻龍蝦原來價值六百大元,生平從未吃過如此昂貴的龍蝦。我知道我不問清楚價錢是我疏忽,需負部份責任,但酒樓方面不是有責任讓客人清楚知道海鮮的價錢和斤兩嗎?如此手法就算不屬於欺騙,也是不誠實。食物不算美味,價錢卻如此昂貴(尤其是海鮮),比城中不少明星食府也要貴。既然如此,還有再來的理由嗎?
宮保蝦仁
西蘭花帶子
芝去焗龍蝦
炸饅頭
2009-12-05
$500 (Dinner)
2009-08-14 54 views
去到南丫島,緊係要試下海鮮...椒鹽瀨尿蝦←老闆介紹,飛機空運....無得走la>.不過要$18蚊斤,好似貴左d.......清酒煮炒蜆、辣酒花螺、蝦醬通菜、沙拉骨無想像中咁好lo>>>>其他餐廳應該會好d.....
去到南丫島,緊係要試下海鮮...
椒鹽瀨尿蝦←老闆介紹,飛機空運....無得走la>.

不過要$18蚊斤,好似貴左d....
...清酒煮炒蜆、辣酒花螺、蝦醬通菜、沙拉骨
無想像中咁好lo>>>>
其他餐廳應該會好d.....
2009-07-26
$280 (Dinner)
  • 椒鹽尿蝦皇
2009-07-24 43 views
有年多沒寫食評, 最近在update回2009吃過的, 2009年頭吃過這一家飯店, 我覺得也不錯. 但上來一看, 盡是激烈的批評... 究竟事隔這半年間這餐廳發生了什麼事呢???說回我這個一月頭的飯局, 一向食開天虹的我, 是第一次在南丫島上幫襯其他餐廳. 這一個晚上, 大伙兒雖然都覺得有點貴, 卻異口同聲的說要再來幫襯.是晚菜單:白灼蝦: 大大隻的白灼好鮮味! 一道只要料靚就一定會好食的菜!豉椒炒蜆: 不過不失, 但如果不是好"渴"這味菜, 其實可以不點.芝士焗龍蝦: 對上一次吃到覺得好吃的芝士焗龍蝦真的不知道是何時了... 記憶中其實沒有一次是覺得要"哇!!!"一聲的, 但這個龍蝦做得到! 也是大伙覺得一定要再來的原因! 龍蝦一入口, 肉質彈牙鮮甜不用說, 那濃濃的芝士香味更是令人為之一振!!! 喜歡吃芝士的我一吃就知不是一般的貨色, 找來侍應一問, 原本他們用的是法國的芝士, 所以才有這個難得出現在香港的芝士焗XX菜色上的絕香! 花蟹糯米飯: 有創意, 不過頗貴, 好食但不至於物有所值.

是晚菜單:

花蟹糯米飯: 有創意, 不過頗貴, 好食但不至於物有所值.
2009-01-10
$330 (Dinner)
  • 芝士焗龍蝦
噚日一行十四人去咗南丫島,本來諗住去索罟灣食海鮮做lunch但係趕唔喥船期唯有去榕樹灣,咁就俾咗個「機會」呢間黑店喇!本來同個伙計講話預每人七、八十蚊budget叫佢同我哋寫餸,點知佢已經好粗魯咁話:「咁得炒粉麵飯咋喎!不如您哋自己睇餐牌啦」於是我哋睇餐牌叫嘢食,都已經發覺唔係太抵食,但叫做坐低咗,咪諗住叫幾個餸,食少少,再戰街頭小食囉!以下係我哋叫嘅嘢食,全部係"中",即係唔係例牌:炒蟶子 - $168 (佢落單講明價錢,但無講明份量係咁少 -- 得十八隻好似尾指咁大隻囉!)福建炒飯 - $120 (真係!份量得嗰啲茶樓碗六、七碗喥,仲要咪裝滿先係喎!)生炒骨 - $98 (好似係)粉絲雜菜煲 - $98 (好似係) (嘩!個煲勁大,面頭有兩個蕃茄切開晒舖面,跟住下面啲餸勁少,大佬!菜都咁孤寒?就住食 -- 「係就住食!」每人應該有兩條菜同一匙羹粉絲嘅)椒絲腐乳通菜 - $85 (好似係) 呢個份量最多,每人有一碗喥星州炒米 - $88 (好似係) 每人又係得嗰啲茶樓碗六、七碗喥,仲要咪裝滿先係喎!淨米粉一碗 - $15、汽水一罐 - $15 (唔駛咁搶狂呀!)上面六樣嘢加埋米粉一碗

福建炒飯 - $120 (真係
!份量得嗰啲茶樓碗六、七碗喥,仲要咪裝滿先係喎!)
生炒骨 - $98 (好似係)

上面六樣嘢加埋米粉一碗同汽水一罐要$657呀!我覺得唔抵囉!好似好多碟但全部份量都係少到要配給咁!

另一過份係茶芥 - $100 FOR 14個人,唔知係點計出嚟,放低三碟花生就收咁貴!

仲要加一喎!完全係十個氣頂呀!成張單加加埋埋係$681.3,我同朋友講佢收得加一仲要咁貴,無理由俾貼士,我哋俾足$681.3就走人

我上次食隔離"舢舨"都無咁過份呀!

完全黑店!本來張單影咗相,但頭先唔覺得delete咗!
我覺得應該俾消委會處理囉!喺遊客區咁搶狂點推廣香港旅遊呀!
2009-04-13
$60 (Lunch)
2009-04-14 38 views
是日大兇日本來到南丫島跟朋友準備吃暍玩樂, 住進恐怖渡假屋還不止...還到了這裡破財六個人一共點了6個菜式芝士焗龍蝦 (本地龍, 3斤)朋友介紹, 到南丫島, 都是為了吃這個芝士龍蝦, 在金融海嘯下未見價格回落. 澳龍比本地平2蚊/兩, 那當然選本地 雖略貴, 但不要緊, 一場來到,就吃吧. 芝士汁倒是不錯.很creamy很香很濃, 份量亦多, 用黎淘飯 / 伊麵 / 菜 都很美味, 但龍蝦份量有打斧頭之嫌, 皆因吃下的時候, 龍蝦球很少, 頭的部份佔多數, 龍蝦身體比例不乎. 辣酒煮花螺很奇怪, 花螺本身白煮也很有螺味, 但為什麼味道很淡呢?? 而且沒什麼鮮味. 我倒是第一次吃到既沒味道又不爽口的花螺, 辣酒味道調得怪怪, 唔辣, 有中藥味, 難道辣酒是跌打酒煮出來嗎??? 最後還剩下多隻....只好放棄.豉椒炒聖子鑊氣不足, 調出來的只是豆豉水, 幸好聖子很新鮮, 味道清新得像白水煮一樣避風塘瀨尿蝦(3隻)收我地$170一隻, 肉質既不彈牙, 又淡而無味, 亦冇糕. 避風塘炒法亦不夠火喉, 連最基本的鑊氣都沒. 完全感受不到原是熱氣的菜式 很多洋蔥粒, 比蒜泥還要多, 跟喜記
是日大兇日

六個人一共點了6個菜式

芝士焗龍蝦 (本地龍, 3斤)

辣酒煮花螺

豉椒炒聖子

避風塘瀨尿蝦(3隻)
收我地$170一隻, 肉質既不彈牙, 又淡而無味, 亦冇糕. 避風塘炒法亦不夠火喉, 連最基本的鑊氣都沒. 完全感受不到原是熱氣的菜式 很多洋蔥粒, 比蒜泥還要多, 跟喜記的避風塘式, 還欠十幾個碼頭.... 我寧願將呢510個大洋投放在芝士龍蝦身上

蒜蓉炒菜芯
普通正常的炒菜

粟米魚肚羹
朋友叮囑來的時候要'杰'd, 上菜發現真的很對, 大喜, 可是呷第一口....面色變了...味道很咸. 咸得要命....沒人說要添吃, 最後剩下很多, 女友更一直原封不動放著養金魚

咸柑桔梳打
不過不失, 很解渴

以上菜式, 盛惠2,700大洋...
我明白到欲嘗海上鮮, 莫惜腰間錢既道理, 但味道跟本同價錢不成正比. 金玉其外, 敗絮其中......

相信都不會再來, 下次亦不會再信這個朋友的介紹
2009-03-21
$450 (Dinner)
2008-10-26 76 views
同男朋友去南丫島玩兩日,夜晚諗住食下海鮮,行左好耐都唔知去邊間好,見到呢間0係大街,一落船必經,應該唔會有問題入到去坐近海邊,再睇下menu,見價錢同大排檔差不多,而海鮮多數市價,叫左雞容粟米羹:幾個餸呢個最好$5x西蘭花炒鮮魷:鮮魷白雪雪,好似象膠好假咁,冇鮮味$6x麻婆豆腐:炒得幾香,唔會太辣,唔錯$5x椒鹽焗中蝦:見餐牌$128,侍應話128係急凍蝦,新鮮既就市價,我地要左一斤,大約有12隻,唔知幾錢,由於太熱氣.我只係食左3隻,炸得唔夠脆,唔可以連殼食到埋單,我地仲估可能要3,4百張單埋到黎,多謝$552原來碟蝦要$288無下次!

雞容粟米羹:幾個餸呢個最好$5x

西蘭花炒鮮魷
貴到冇人有0既椒鹽焗中蝦
麻婆豆腐
2008-10-07 27 views
星期六晚, 一行8人去南丫島食海鮮, 心中對該地海鮮都滿有信心!經過幾間店後(由街尾行到街頭), 決定左呢間最多人嘅黑店叫左以下餸:1. 糯米焗蟹 - $532 好明顯唔係我地簡果2隻囉, 大小SIZE都唔咁, 明顯縮水2. 蒜蓉蒸扇貝粉絲底 - $140-4隻, 叫左8隻, 唔明點個壳咁大, 啲肉咁細, 仲有高低不平嘅切口, 好似一分為二3.蝦醬通菜- $90 厄錢得好離譜囉4. 豉椒聖子... 成17x /例5. 白灼蝦... 230/一斤

經過幾間店後(由街尾行到街頭), 決定左呢間最多人嘅黑店

叫左以下餸:
口, 好似一分為二

3.蝦醬通菜- $90 厄錢得好離譜囉
4. 豉椒聖子... 成17x /例
5. 白灼蝦... 230/一斤
$350 (Dinner)
2008-09-11 13 views
健kin生日中午同佢食完文華嘅朱古力teabuffet~好好味!懐住愉快滿足嘅心情,諗住去南Y島再食餐美味嘅海鮮餐喇!點知就.....嘢啦!本來想去嗰間酒家係喺索罟灣,不過去錯咗榕樹喎!第一次嚟南丫島見呢度都多嘢食,又好似幾旺場,算吧!就簡呢間啦!待應招呼一般~個個都coolcool哋串串哋!勝在夠快手快腳!見呢度D游水中蝦都鮮鮮哋,就叫咗,$19蚊兩(超掠水,不過算啦!)叫咗一斤呢度巳經要$304蚊,因為我鍾意有粉絲底,所以就算要加多$30蚊都照加....食嘢最緊要開心唔好太計較嘛!再叫咗豉椒炒蜆、福建炒飯同等咗45分鐘先有得食,點知一見到蒜蓉蒸開邊中蝦已經覺得離晒譜,加$30蚊先得少許粉絲,我唔會要求你俾成碟粉絲我,但都唔好少到夾兩吓就無晒~一匙羹粉絲要$30蚊太過份吧?忍唔住投訴後....個待應好串話:加咗好多啦!收你$20蚊囉!豉椒炒蜆....見到賣相已經唔惦~一pet啡漿包住蜆殼蜆肉,有沙粒無豉椒味,無蜆味!成碟得七粒蜆肉!福建炒飯....茶餐廳快餐一般~材料少,炒飯底差!$88蚊絕對揾笨!椒絲腐乳....D通菜炒到過火梅晒~都係無味兼好油膩!呢D質素連向來要求唔高嘅健ki
豉椒炒蜆....見到賣相已經唔惦
椒絲腐乳....D通菜炒到過火梅晒~都係無味兼好油膩!
呢D質素連向來要求唔高嘅健kin都話好差

現場見到原來全部都係首次幫襯嘅遊客,最重要係個個都話唔值!
食過呢間洒家如同上咗一課!
今次係最後一次同健kin過生日lu.....希望佢以後可以餐餐開開心心食好嘢啦!
蒜蓉蒸中蝦加粉絲底
加了$3○蚊嘅少少粉絲
普通快餐水準嘅福建炒飯
豉椒炒蜆
$250 (Dinner)
  • 完全無嘢可以推介
2008-09-01 13 views
兩個人叫左三碟送1. 牛油蒜蓉龍蝦2. 豉椒聖子3. 腐乳通菜點菜開始已經嬲,問個貌似老細既人有咩好介紹,佢話「我實話樣樣都好架啦!」跟住樣樣講下幾錢,我無眼睇咩!跟住等左好耐好耐先上菜,黎左兩碟海鮮先唔好食囉,無鮮味,炒出黎又唔夠熱最嬲係碟菜,叫左兩三個鐘都無黎!催左不下五次最後發現,佢係等有幾檯人叫同一款送,佢先去炒最最最嬲既係,兩個人食左一千蚊!!憑咩收咁貴呀?
兩個人叫左三碟送

1. 牛油蒜蓉龍蝦
2. 豉椒聖子
3. 腐乳通菜

跟住等左好耐好耐先上菜,黎左兩碟海鮮先
唔好食囉,無鮮味,炒出黎又唔夠熱

最嬲係碟菜,叫左兩三個鐘都無黎!催左不下五次
最後發現,佢係等有幾檯人叫同一款送,佢先去炒

最最最嬲既係,兩個人食左一千蚊!!

憑咩收咁貴呀?
2008-07-27 41 views
酷熱的天氣,和朋友到南丫島行山,完成了行山的旅程,便走到這酒家吃飯,本來預訂了六點,但我們五時多到達。我們的位置正正在海邊,而在留座的桌子上,竟意外發現有一個牌子寫明了是貴姓的留的,感覺很專業哩!看著餐牌,便order了蟹肉粟米羹、瑤柱蛋白炒飯和豉椒炒蜆。其實價錢覺得蠻合理的,也許我們沒有叫太多海鮮吧!蟹肉粟米羹,有大塊大塊的蟹肉,好味!味道恰宜~瑤柱蛋白炒飯清清的,沒有太濃烈的味道,也蠻好吃的。豉椒炒蜆汁醬較多,亦稍鹹了一點,不過一試無妨,跟瑤柱蛋白炒飯剛好恰到好處~吃完了再喝杯茶,人生一樂也~侍應的服務態度有讚亦有彈,讚的是當我們蟹肉粟米羹上桌的時候,主動舀到碗上給我們,這點值得讚!彈的是,店員有的閒著,有的忙著,忙著的店員除了招呼其他人客人外,連我們揚手叫賣單也忘記了,如是者等待了很久,整個賣單過程約用了十五分鐘。這點有待改善哩~我如無意外,有機會的還會再到訪試試其他菜式哩!

我如無意外,有機會的還會再到訪試試其他菜式哩!
蟹肉粟米羹
瑤柱蛋白炒飯
豉椒炒蜆
$130 (Dinner)
蟹肉粟米羹
瑤柱蛋白炒飯
2008-03-29 13 views
一落船第一時間去食午餐, 而且honey上船前沒食野,差d又暈. 所以就腳就簡了近碼頭呢間露天酒家.叫了咸旦肉片湯(果然是名副其實,好咸,瘦肉好大片,但是用蘇打粉"拿"過);魚香茄子煲(茄子好新鮮,不錯,伴飯佳品)辣酒煮花螺(有成十幾隻螺,隻隻都好大隻,肉厚,另加了好像是木薯粉在內,都幾飽肚,但只是微辣,沒有酒香);一枝青島。承為$329.都幾貴.我們好彩找到了海邊位置,好舒服,那天天氣很好,有陽光,微風,就食個景都正喇.

(Non-member)
2008-01-13 13 views
我地三個人食左三個1)西蘭花炒鮮魷--好似象膠咁,完成無鮮味,份量少,但要$68,又貴又唔好食。2)薑蔥蟹--一上已經即刻食,但一d都唔熱,完全冇鑊氣,蟹唔係好新鮮,兩隻蟹要成四百幾蚊,我覺得好似俾人厄咁,好食就話姐,但係一d都唔好味呀!!3)蒜蓉扇貝--$80六隻,很多油,通常d粉絲都會好好味,但係佢o個d就只係得蒜蓉味,同食冰鮮ge差唔多。我十分強烈地建議,千其唔好去,分明是做遊客生意,開頭見到佢好似好多食咁,於是就試下。以後都冇幫襯!!!最唔抵又唔值ge就係碟蟹喇!!!
我地三個人食左三個
假期想和男朋友休閒的去離島一日遊行下.今次揀左呢度.我地真係冇黎錯呀,風景好靚好舒服,就算多遊客,但個感覺都係好優遊自在.心想,唔怪得咁多外國人0係度住啦!男朋友話想食海鮮,咁就揀左間望到靚靚日落的餐廳.ORDER 左蝦/炒蜆/炒菜:蝦------好似呃砰喎! 不過肉質都很爽,很新鮮.炒蜆-----普普通通.炒菜------很香口,炒得很好食.都幾貴,做遊客生意.不過同心愛的人一路望住日落一路食海鮮真係好有Feel.好多謝你啊!

男朋友話想食海鮮,咁就揀左間望到靚靚日落的餐廳.

ORDER 左蝦/炒蜆/炒菜:
蝦------好似呃砰喎! 不過肉質都很爽,很新鮮.
炒蜆-----普普通通.
炒菜------很香口,炒得很好食.

2007-09-09 32 views
今晚食0左上湯龍蝦(約斤半)加麵, 炒聖子, 腐乳炒通菜. 味道普通. d龍蝦d肉唔夠爽同埋無mug龍蝦味, 一共$796. 服務一般, 洗手間情況又唔好...我寧願去布袋澳食啦.
(Non-member)
2007-04-08 71 views
1)豉椒炒蜆~ Very small.2)Steam crab (Recommended by waiter) ~ Not fresh enough but costs $270.3)Waiter is not helpful. Not friendly.Overall: Not recommend to you.
1)豉椒炒蜆~ Very small.