2007-01-03 19 views
刀削麵從來都是我的摯愛,不過通常都是幫襯路德圍的山西,貪它没那麼油,又坐得舒服一些。但今日心血來潮,想看看師傅親手拉麵,就去了蘭州。不過兩間是兄弟店,所以價錢是一樣的。但那天去到,赫然發然它們的下午茶加價了。其實加價後也不太貴,20元有麵食一碗,豆漿一杯。那碗刀削麵還足以令我飽到上心口。只是以前真的太抵了,12元有一碗麵,加五元又有豆漿一杯。不過見師傅真的是即叫即削,當看表演,這個價錢也值回票價。我叫的豬肚刀削麵,豬肚爽脆麵煙韌。不錯!

不過見師傅真的是即叫即削,當看表演,這個價錢也值回票價。

我叫的豬肚刀削麵,豬肚爽脆麵煙韌。不錯!
2006-08-04 17 views
本來打算幫襯沙咀道那間...但仲未開...行行下黎左呢間...都係岩岩開...選了一個擔擔刀削麵, 麵質相當煙韌, 見佢都係岩岩整起舊麵團, 碗麵落左啲蒜蓉再加埋啲花生粒粒...好香! 呢碗擔擔麵同平時食既唔同...唔係落花生麻醬, 而係帶少少酸辣, 味道唔錯! 間鋪得三幾張枱...真係幾細! 我剩係叫麵就23蚊...加埋豆漿就$28, 如果雙併就$30! 下次會試下個冷麵同埋啲小食!
2006-08-03 12 views
呢間的位置在力生廣場樓下,即係捐血站入口對面.每次去都係食麻辣豬肚絲刀削麵.即叫即削,感覺良好.煙韌有口感又彈牙,而份量是多的;豬肚絲上面的蒜蓉及麻辣汁很棒!食過的人應該會番單的啊!之前我都試過五香牛肉、麻辣豬腸、豬大腸、豆漿、豬耳;整體感覺都好好,大家可以去試下!!

呢間的位置在力生廣場樓下,即係捐血站入口對面.

每次去都係食麻辣豬肚絲刀削麵.
即叫即削,感覺良好.
煙韌有口感又彈牙,而份量是多的;
豬肚絲上面的蒜蓉及麻辣汁很棒!食過的人應該會番單的啊!

之前我都試過五香牛肉、麻辣豬腸、豬大腸、豆漿、豬耳;
整體感覺都好好,大家可以去試下!!
2006-06-16 2 views
友人話呢間天橋底o既刀削麵同沙咀道o既係姐妹舖. 呢間就腳咁多,貪近都可以食.以刀削麵o黎講,質地同沙咀道有得揮. 即叫即削,有咬口. 分量亦比較適中. 但係以香辣豬軟骨o黎講,遠遠不及沙咀道果間.環境呢到舖仔亦細細.但係就睇住呀少東係到拉麵,削麵. 一個人o既晚餐就冇咩問題gae
2006-05-15 11 views
每星期都會專程來這裡,吃個拉麵或買客豬手回家;這裡的拉麵、刀削麵,洋洋耍耍數千字亦寫不盡,只可以說,這裡的刀削麵,屬殿堂級,專程搭車來吃,不會叫你失望,而這裡的蒜蓉及麻辣汁,亦叫人期待,待long vacation再續拉麵故事。說這裡的豬手,是滷水汁炆的,說是豬手,細看皮薄肉削,該是豬腳,滷水汁滲著濃郁八角味,醬油味十足,豬腳炆得入味,微微起膠,一客淨豬才不過$22,南乳豬手吃得多,這裡的滷水,又是另一番風味。

2005-12-13 12 views
11/12 1:30pm幾個星期無行山, 今個weekend終於有時間.出發前系荃灣搵食,路過此店,久聞其名;今日可以一試.環境方面都頗惡劣下,逼兼吾乾淨.不過無所謂;食物水準補數!我地叫左水餃雲吞刀削麵+凍檸茶$32,麻辣大腸$12.水餃雲吞刀削麵---各3大隻,基本上水餃雲吞餡系一樣,只不過包法不同,餃餡用白菜豬肉,頗新鮮!湯底無咩特別.刀削麵極之煙韌有口感!彈牙!份量十分多,我地2個share1碗都夠飽!麻辣大腸---由於男友吾食辣,叫左麻辣分開上,一大堆蒜蓉灑上大腸面,大腸相當腍,入味,無肥膏!味道一絕!檸茶亦合格!$44食到如此高質素既食物,心情頓時靚晒!
11/12 1:30pm

檸茶亦合格!

$44食到如此高質素既食物,心情頓時靚晒!
2005-10-29 6 views
喜歡蒜蓉和辣椒的我,對前者是又愛又恨,愛的是其剛烈霸道的味道,恨的是吃過生蒜後,整晚開口說話時都讓其他人知道吃過蒜頭。是晚在荃灣力生樓下的蘭州拉麵店,以麻辣牛肉手拉麵做舞台,讓蒜頭跟辣椒兩宿敵,在味蕾上摒發連場大戰。麻辣椒以其辛辣先下一城,麻味隨後趕至意圖攻撼整個舌面,冷不防蒜頭卻從另一端竄出,一時之間,混亂不已,又要應付充滿嚼勁的手拉麵,滷成深啡色的五香牛肉片原來跟辣椒暗中串連,對我這個苦主發動絕地反擊。我唯有出動上湯意圖消滅掉全部滋事份子,豈料到鮮甜滾熱的湯頭在戰場上火上加油,倒幫辣椒一臂。最後只好請出太上老君─豆漿清洗太平地。份量充足,大戰上演約半個多小時,算是頗耐吃的一頓,才$25,把數方一舉韱滅的我身心都非常滿足,搓著小肚腩不雅地嗝氣,恍然大悟在口腔縈繞不已的蒜頭那柔長的餘韻才是最終的勝利者。店子位於天橋螺旋坡道出口的背面,算是不起眼的位置,也沒有派員到外面派傳單,但光顧過的都被其精彩的手拉麵和刀切麵吸引,我已在盤算下齣好戲上演的日期,你哩?

2005-08-11 14 views
雲吞五香牛肉刀削麵,正。。
雲吞五香牛肉刀削麵,正。。
2005-07-20 6 views
麻辣豬腸麻辣豬肚麻辣牛展,味道一樣,係口感軟硬同中間,已經一身汗,再食埋麵,已經完全濕晒…e……仲透透地點添…小籠包…你亦為我仲食到味咩?我食緊自已D汗咋。
麻辣豬腸麻辣豬肚麻辣牛展,
味道一樣,係口感軟硬同中間,
已經一身汗,
再食埋麵,
已經完全濕晒…
e……仲透透地點添…
小籠包…你亦為我仲食到味咩?
我食緊自已D汗咋。
2005-05-08 13 views
刀削麵有咬口,又新鮮,配上炸豬扒/五香牛肉/ 水餃/豬腸,都好正!豆漿超水準,每次必叫。小籠包味道就一般,不過都是即叫即蒸的。
豆漿超水準,每次必叫。
小籠包味道就一般,不過都是即叫即蒸的。
2004-12-14 12 views
兩日食左兩次,第一次係五香牛肉拉面, 第二次係上海水餃刀削面.我覺得最重要係有heart, 真係即叫即拉, 即叫即削, d面幾有趙口.. 平均我俾六十五分.五香牛肉拉面, d牛肉腍左d.上海水餃刀削面, 整體唔錯,我覺得刀削面比較好..

平均我俾六十五分.

五香牛肉拉面, d牛肉腍左d.

上海水餃刀削面, 整體唔錯,

我覺得刀削面比較好..

ok
2004-03-20 22 views
向捐血站對面.都係食拉麵,刀削麵.同蘭州拉麵皇比,食物款式少好多.味道都ok.間唔中可以食下.
向捐血站對面.
都係食拉麵,刀削麵.
同蘭州拉麵皇比,食物款式少好多.
味道都ok.
間唔中可以食下.