2009-03-11 62 views
太公對刀削麵的認識,始於2002山西之行;當時,偶爾走進一家當地的士大佬聚腳的地道食肆,竟發現最美味的刀削麵和醋。回港後一直在找尋這種刀削麵之味,不料遠在天邊近在眼前,最近家居的這家,做得最好。這店的麵團搓得足,韌度夠,吃起來有嚼勁;麵也是用刀片一片片地削出來,即削即煮,沒有欺場;在香港,能做到此的刀削麵,已屬萬中無一。唯一要嫌,就是削麵的功夫沒有山西的師傅好,有些麵條削得過薄,有些則過厚 ;但這可以解決的,因為湯夠熱,進食時,先挑削得較薄的來吃,避免放久了變太淋,之後才吃較厚的,就可。記得要加醋。這裏的醋也相當香醇,是刀削麵的良伴;山西人吃刀削麵也不計較湯底,看他們倒醋豪邁得像倒酒;的確,就算在山西的那家店,湯底都是味精湯而已。配料方面,太公這次要了麻辣牛肉 (亦即要了個麻辣牛肉刀削麵,$27個大洋)。牛肉是牛展部分製成,爽口得很。加上麻辣醬和蒜蓉,吃下去,香、麻、辣、鮮皆有,非試不可。店家的牛肉和麵是分開送上,要否混為一吃,悉隨尊便。順帶一題,其實此店的麻辣度尚可,沒有太辣;不過因為太公食食下,彈了一大滴加了不少麻辣醬和香醋的湯汁入眼,奇"那"無比,以致勁標眼水,熱淚盈眶,害得對面

順帶一題,其實此店的麻辣度尚可,沒有太辣;不過因為太公食食下,彈了一大滴加了不少麻辣醬和香醋的湯汁入眼,奇"那"無比,以致勁標眼水,熱淚盈眶,害得對面兩位搭枱的男士以為太公食緊之麻辣牛肉勁辣而不敢叫;太公本想出言澄清,但麻辣醬的功力實在太強,"那"到出唔到聲,良久才恢復正常....下次光顧,最好做定安全措施,帶返副眼鏡。

再加一杯豆漿解渴;不過一般貨色,大家還是將期望放諸於麵條上好了。
$33 (Dinner)
2009-01-10 35 views
近年到國內工作,間中會吃一下刀削面或拉面。最近行經荃灣,令我想起在捐血站隔離有間"蘭州拉面店"。如其他食店一樣,沒去幾個月價錢三級跳,我點了套餐"牛肉刀削面+麻辣+荳漿,即叫即削,在全場四張枱坐滿的情況下,豆漿先來,跟著刀削面於五分鐘後端到枱上,麻辣牛肉另上,上面鋪滿辣椒和蒜泥,味道夠辣,蒜味則長時間揮之不去,正
近年到國內工作,間中會吃一下刀削面或拉面。
$33 (Dinner)
  • 麻辣牛肉面
  • 麻辣雞翼
2009-01-03 43 views
於荃灣下課及匯合了他後,他說很想吃刀削麵(也許因為太掛念元朗的《生記》吧),於是到了附近的《蘭州拉麵店》吃晚餐,此店不算「起眼」、但卻處於偶爾會經過的位置之中。店子的裝潢陳舊,就是一般普通的「麵檔格局」,但尚算簡潔衛生,而且應該是「家庭式」經營的(師傅、店員好像都是「一家人」來的)!很欣賞那帳單上的「拉麵師傅公仔」,不知是否店主的兒女繪畫的呢?!哈哈…我點了上海水餃併五香牛肉刀削麵,連熱飲品各$33。他點了豬肚絲併五香牛肉刀削麵,牛肉(牛展?!)還好、不韌,但味道不太濃烈。而水餃則比《唯一》的細小得多及遜色。我們都要了加「麻辣」(各加$2),店員端來兩小碟以醬油碟盛著的辣醬及蒜蓉給我們。不知是否因為先前店員忘了我們是要加辣的呢?!否則應該是把辣放於麵上吧?!我們一口氣把所有辣醬放進麵裡(也許腸胃會受不了,強烈的預感明天應該會拉肚子),有點「辣」,但‘沒有「麻」的感覺…雖然刀削麵是即叫即製的,可是我們還是覺得《生記》的好吃點…

雖然刀削麵是即叫即製的,可是我們還是覺得《生記》的好吃點
帳單上的「拉麵師傅公仔」
上海水餃併五香牛肉刀削麵
豬肚絲併五香牛肉刀削麵
水餃比《唯一》的細小得多
$35 (Dinner)
帳單上的「拉麵師傅公仔」
2008-12-24 14 views
入樂園玩之前, 先醫醫個肚先~因為我同朋友仔都唔係太肚餓, 所以都係叫d 野share jei~麻辣鴨腎, 鴨腎好爽, 蒜蓉及麻辣汁都很正~ 岩我地呢2個辣精呀~水餃湯年糕, 年糕好煙"un", 不過水餃就差少少, 皮比較厚~一路食一路睇住師傅整刀削麵都幾開心~
入樂園玩之前, 先醫醫個肚先~
因為我同朋友仔都唔係太肚餓,
所以都係叫d 野share jei~

一路食一路睇住師傅整刀削麵
都幾開心~
麻辣鴨腎
水餃湯年糕
2008-11-23 27 views
跑到荃灣出差順道吃午飯,路過這間拉麵店N次,今次卻是首次光顧。午餐和下午茶交接時間,操外省口音的阿姐說下午茶時間快到,也可以做給我(謝謝!!) 點菜後年青的拉麵師傅開始碰碰聲地拉麵,那些聲音震得耳朵有點發痛!!寫食評時才發覺為惡男兄泡製麵食的那位師傅,那天坐在門口切年糕.....那我的拉麵會否水準有別呢??豆漿質感算厚,但豆味不很濃,當然也沒有自己喜愛那種焦香,甜味稍高,一試無妨!上海雲吞拉麵的拉麵的確不錯,現拉的感覺真的有別,彈牙煙韌的感覺相當不俗,好吃的麵條!!雲吞所用的雲吞皮很滑,滑脫脫的雲吞皮包著白菜豬肉餡,餡料味道不太濃,白菜新鮮爽口,跟彈牙麵條相當配合。只花廿多元就有拉麵表演和彈牙麵食,抵食之極!!下次應試試刀削麵和豬手。

上海雲吞拉麵
現拉拉麵
失望... 唱唔到 lunch k, 好肚餓呀 > <之後同男友同時間諗起呢間蘭州拉麵店...好多時行荃灣都會經過呢間舖頭但一路都無試過, 見 openrice 既食評都唔錯所以就決定黎試下入到去望下, 都有好多麵餐但我地已經買左野飲, 所以都係就咁嗌麵食我地想試下刀削麵同手拉麵本來想試下炸醬麵﹐不過0甘0岩無 > <最後 order 左豬軟骨刀削麵同五香牛肉拉麵豬軟骨份量唔少, 但唔係好淋果隻湯底幾濃下, 唔錯刀削麵大少不一, 幾難夾下, 不過幾有咬口﹐煙韌五香牛肉(其實係牛黎)有唔少, 好香, 湯底相對較清﹐要加辣椒油先滿足到拉麵係即叫即拉, 睇見不停有人叫﹐師傅就不停係度拉﹐都幾特別麵質幾彈牙﹐幾好 ^ ^ 總括黎講, 味道覺得一般, 唔係我地所好﹐不過份量有好多, 食完飽左半日
失望... 唱唔到 lunch k, 好肚餓呀 > <
之後同男友同時間諗起呢間蘭州拉麵店...

好多時行荃灣都會經過呢間舖頭
但一路都無試過, 見 openrice 既食評都唔錯
所以就決定黎試下
入到去望下, 都有好多麵餐
但我地已經買左野飲, 所以都係就咁嗌麵食
我地想試下刀削麵同手拉麵
本來想試下炸醬麵﹐不過0甘0岩無 > <
最後 order 左豬軟骨刀削麵同五香牛肉拉麵
豬軟骨份量唔少, 但唔係好淋果隻
湯底幾濃下, 唔錯
刀削麵大少不一, 幾難夾下, 不過幾有咬口﹐煙韌
麵質幾彈牙﹐幾好 ^ ^
師傅不多言,問他刀削麵怎會這麼好吃,幾年了,答案一直重複著...老家的做法就是這樣子。熟客因柔韌北方麵而來,他都是即拉,累了,也停不下來,疲憊的工作磨練出沉著穩健性格,麵質素亦貫徹始終。十年人事幾番新,這裡餐牌多年如一,今年多加了冰鎮冷麵,算是新的突破。首嚐小店蘭州拉麵,師傅接下單,汗流浹背的躂著麵糰,拉下4X4X4的拉麵,不多也不少,然後切下青瓜、燻蹄下甜醬,一碗不修篇幅冷拉麵靠這雙手造出來。不能少看幼細的蘭州麵條,要品嚐它的好,得花上比平常多一倍的嚼功,麵芯「al dente」得要命,鎮以厚冰,配以簡單的酸辣醬與少量配料,替炎熱降溫,心情也好了很多。是日,終於能完整地吃掉一碗麵,師傅笑了笑,道:「怎麼比從前瘦了?要多吃點增肥呀,下次來送你一碟東玻肉!」,好的...好的...事後食友問及是否尖沙咀開有分店,非也,「蘭州拉麵店」本地就只此一家。

雲吞也是自家製
要即叫即吃才夠風味
師大不多言,一直在拉麵
$32 (Tea)
要即叫即吃才夠風味
  • 蘭州拉麵
  • 刀削麵
2008-06-03 27 views
最初都係聽人講話天橋底lee間野好食,咁就去同屋企人試下啦,叫左碗擔擔拉麵、炸菜雲tung拉麵,仲有一籠小籠包同青瓜,青瓜都叫ok,但係麵食落出啖啖好似粉條咁,D湯唔係好得,d小籠包個皮仲厚過d肉,乾蒸蝦米咁,想有滴肉汁都"籣"啦。收費同格離街差唔多,但品質就差好遠,咁就唔好響個朵話係正宗蘭州拉麵啦!
最初都係聽人講話天橋底lee間野好食,
咁就去同屋企人試下啦,
叫左碗擔擔拉麵、炸菜雲tung拉麵,仲有一籠小籠包同青瓜,
青瓜都叫ok,
但係麵食落出啖啖好似粉條咁,D湯唔係好得,
d小籠包個皮仲厚過d肉,乾蒸蝦米咁,想有滴肉汁都"籣"啦。
收費同格離街差唔多,
但品質就差好遠,
咁就唔好響個朵話係正宗蘭州拉麵啦!
$40 (Lunch)
2008-04-03 51 views
說我愛上蘭州拉麵/山西刀削麵, 算是當年惠州出差, 工廠門口兩蚊一大碗, 得幾小片牛肉既蘭州拉麵(清真管).上年發現, 試過拉麵. 今日係深圳早收工, 特登坐荃灣車黎呢度食麵.地方好顯眼, 地鐵站出大河道, 一落橋, 行返去力生地下, 血站對面, 方便就腳. 掛在口邊, 刀削麵, 等麵之際, 望住兩個師傅輪住說, 一個煮, 一個拉/削. 有即場表演睇, 這也是一般蘭州拉麵店次吸引之處. 刀削麵一大碗來到, 份量大, 牛展是鋪滿麵面, 同時見到炸雲吞好正, 又要.....刀削麵, 新鮮生削, 好食彈牙, 大大碗面, 後悔叫多左份雲吞, 食了2/3, 要留肚食雲吞. 皮脆, 菜肉餡, 手工做得好好.食蘭州拉麵, 刀削麵. 不用上深圳食清真館蘭州拉麵, 荃灣, 方便!

2007-10-29 12 views
7:30p.m.晚飯時間,入去時得四個人,叫完一個五香牛肉水餃刀削麵,一個雞翼擔擔拉麵後,再入咗六人,再叫兩杯豆漿,一碟油茶後,又入多兩人,四人,二人,叫咗D野都未到,就已經坐滿哂人,咁突然既?五香牛肉-即牛展,好食水餃-好多韭菜,接受到刀削麵-好(煙奀),我鍾意雞翼-好入味,好好食擔擔-冇乜肉碎,少少辣拉麵-好彈牙但總括黎講,好普通既野,周圍有等食,又唔係太特別,唔值三十幾蚊碗囉!
五香牛肉-即牛展,好食
水餃-好多韭菜,接受到
刀削麵-好(煙奀),我鍾意
雞翼-好入味,好好食
擔擔-冇乜肉碎,少少辣
拉麵-好彈牙
2007-09-06 11 views
榨菜肉絲刀削麵- 榨菜切成粗條, 肉絲就很幼兼少, 配菜普通但刀削麵很薄又滑, 好吃啊!豆漿不太甜和假, 可以的.

豆漿不太甜和假, 可以的.
2007-08-12 85 views
去過1次就回味無窮..涼拌青瓜係我每次去都叫的!!酸酸地好爽好開胃..仲有好多麻辣小食都好正..d麵又大碗..真係大件夾抵食呀!!
2007-08-12 11 views
我成日都去個度食麵架!!好多野都試過..樣樣野都好食.同埋拉麵同刀削麵都係師傅即叫即拉!!好食又可以睇表演..唔錯~快d去試下啦!!!
快d去試下啦!!!
2007-08-12 17 views
呢間野真係值得推介...好食!!同埋又有麻辣小食..真係好激!!食得辣ge朋友真係去挑戰下..可以多麻辣or少辣都得!!真係即叫即整(可以睇到)就係呢樣都值回票價啦..套餐28,雙拼30,下午茶都係20ja,勁抵!!好過食車仔麵啦..仲有好多其他野食~呢間鋪好多人食,有時多人可能要等一陣,因為個個都讚好..等下冇防啦!!最緊要係有得食..服務都好好,禮貌ok!!師傅好好傾,好有人情味..我成日都去食..想試ge朋友去食下啦..包係話正!!冇介紹錯架..^^
真係即叫即整(可以睇到)就係呢樣都值回票價啦..
2007-01-03 12 views
一直都沒想起這裡有一間刀削麵館, 朋友說想吃刀削麵, 說力生廣場有一間, 便一同前往!我們午飯時間來吃, 我叫了一碗牛肉拉麵, 朋友叫了一碗牛肉刀削麵!坦白說刀削麵都吃過好幾間, 這間的拉麵都有一貫的通病, 粗幼不一, 口感質素大減!!!朋友的刀削麵覺得不大好, 口感較硬, 可能未熟透的關係!至於牛肉, 一貫的鹵水急凍牛展, 可惜的是可能雪得太久, 很硬, 而且鹵水味不足, 沒什麼味道!而麵本身算作細碗, 我和朋友吃擺也不很飽!店子本身是間小店, 坐位不算多, 但打正旗號賣刀削麵但其質素一般, 而且現時刀削麵通街都是, 大家都可以有更好的選擇!!

而麵本身算作細碗, 我和朋友吃擺也不很飽!