2019-04-03 388 views
在信德中心工作,食午餐是很麻煩,因為人多,但我反而覺得不是,因為我公司 lunch time and flexible, 而且有間很美的茶記。點解我會咁講,就因為,佢地班伙記很 nice, 又有招呼,D嘢食又非常專業及認真去煑,地方又乾淨。今次介紹的是义燒撈丁及雞翼撈丁,為了令到做到撈丁的最高境界,只有加隻太陽🌞🥚蛋才能帶出效果。是伙記中之professional 介紹,但真係好似媽媽煑咁好味,用💕煑出來🉐️個隻呢🉐️🉐️🉐️🉐️唔信,望下張相片就feel 到

唔信,望下張相片就feel 到
2019-03-22 344 views
想當年還住在港島區時,不時會到中環那邊,品嚐蘭芳園的奶茶,實在寫意。看著它由街檔慢慢搬進去小鋪頭,再由小鋪頭開到旁邊的大鋪位,現在更是有幾家分店,真的利害。不過其實幾家分店中,水準最好的還是中環總店。奶茶 聽說奶茶裡的冰也是用奶茶做的,貪其融化後也不會令味道變淡。奶茶冰是有,不過只有2、3顆,但喝起來茶味還是很濃郁,這家算是茶味比較濃的奶茶。蔥油雞扒撈丁 雞的皮烤得脆,肉質也算嫩滑,不過撈丁的麵條入口很硬實,蔥油亦不太夠。整個麵吃起來感覺很乾,也沒有人家說的那麼好吃呢。白菌牛脷撈丁 非常的多汁,但有點過稠,麵條也是很乾很硬。還好牛脷也有2、3片,雖是很薄不過肉質軟身。奶油多 麵包烘得香脆,奶油略嫌不夠多,但吃下去外脆內軟,味道比撈丁還要好。
2019-03-10
$50 (Dinner)
2019-03-18 254 views
就是為了一杯奶茶而去,欣喜!點了豬仔包,一口咬下,奶油芝士的醬汁滲入口中 ,頓時滿口充盈,很滿足,這杯奶茶更是不同凡響,絲滑醇香,有茶味,有奶香,流入喉嚨的彷彿是充滿元氣的源泉,真的很值得一試,雖然環境一般,但這口味絕對值!
2019-03-13 199 views
本來上環搭船趕時間,就順道食個蘭芳園,因爲貪佢近上船位置,點知奶茶唔好飲,豬扒包食條柴咁,奶油豬又少奶少油,撈面又淡又好乾,最重要係service態度超差,成個用餐過程都呼呼喝喝! 差過澳洲牛奶公司,食樓上mos burger都好過佢。如果想挑戰最差服務又唔想去佐敦排隊可以一試

2019-03-13 130 views
本來同友人經過想買個豬扒包 見到個牌上有圖 於是同友人討論下 因為圖片中係芝麻包 但我地心入面想要豬仔包(無行入店亦無問過店員的情況下) 點知店員破口大罵 於是我地立即離開 但店員依然大聲指指點點 非常粗魯
2019-03-03 231 views
其實本身無乜興趣去幫襯呢間野,可惜因為朋友話想試,聲稱奶茶同雞油撈麵好出名。我個人覺得,食物價錢其實都係比較貴,而只係好普通麵食。接過餐牌,發現店內主打燒味,而飲品比較出名可能奶茶同檸七。我試過杯凍奶茶,感覺茶味唔夠同淡,亦唔夠甜及無一種滑口感。可能凍飲既關係。至於雞撈,雞扒皮脆,肉質軟口。碗麵有蔥油伴碟,蔥油出乎預料好味,唔會太咸,但有種香口味。 店內裝修都不錯,環境望落乾淨,另有一種懷舊氣息;牆身掛有70、80年代相片。而食客大多往返港澳旅客,所以價錢比較高,但可接受。溫提:奶茶熱飲更佳。
我個人覺得,食物價錢其實都係比較貴,而只係好普通麵食。

溫提:奶茶熱飲更佳。
2019-02-28 289 views
送完朋友上環搭船返澳門便在這間老字號蘭芳園吃早餐外圍裝修比較懷舊會吸引到不少遊客要了一個蔥油雞扒撈丁蔥油是好吃的欣賞它有點椰菜同紅蘿蔔絲但公仔麵過淋雞扒不入味,雞肉淡又鞋沒有以前在老店食的味道早餐價錢食撈丁唔算平 早餐選擇跟一般茶餐廳的沒太大分別價錢合理
送完朋友上環搭船返澳門
便在這間老字號蘭芳園吃早餐
外圍裝修比較懷舊
會吸引到不少遊客

要了一個蔥油雞扒撈丁
蔥油是好吃的

欣賞它有點椰菜同紅蘿蔔絲
但公仔麵過淋
雞扒不入味,雞肉淡又鞋
沒有以前在老店食的味道

蔥油雞扒撈丁

早餐價錢食撈丁唔算平

早餐選擇跟一般茶餐廳的沒太大分別
價錢合理

2019-02-27
Breakfast
2019-02-25 201 views
去澳門玩之前喺碼頭附近搵食🙈諗唔到食咩好趕趕地就食蘭芳園食完真係好失望😕質素唔係一般咁簡單直頭難食🗿首先奶茶係茶記嘅門面擔當杯奶茶冇茶底味稀到一個點😀奶又冇應該有嘅質感奶又做唔好茶又做唔好極其量都係一杯奶茶味嘅水🤥然後豬扒麵🤔豬扒尚且入到口起碼大件叫做抵少少雖然都有啲鞋😬個麵先大件事過熟啦淋得滯啦🙂🙃然後第二杯叫咁齋啡走甜冇走到😀都算😂😂😂一飲🤓哇好甜😀完全蓋晒啲咖啡味呢杯係一杯加咗咖啡味嘅糖水😂到煎蛋腸仔火腿餐都好難整到好難食嘅😅有塊厚多士🤣最好食係呢個🙂🙃小結:冇下次完
去澳門玩之前喺碼頭附近搵食🙈

冇下次
2019-02-10
Breakfast
2019-02-23 143 views
上個月從澳門番香港,諗住食個下午茶,叫左雞中翼,西多士,薯條,沙律,奶茶雞中翼 - 超細隻,無肉,炸到實曬好似咬到牙都軟西多士 - 炸完放左好耐,出到黎已經凍,唔脆仲要淋既,而且一d蛋漿味都無薯條 - 未炸熟,而且仲要有一陣"益"味,食左兩條就唔敢再食,炸完出黎仲係白色既?沙律 - 超多沙律醬,成支沙律醬放落口咁奶茶 - 杯野有8成係奶,2成係茶,我飲左一啖就無再飲,老字號沖杯咁既垃圾出黎?總體,我覺得似買左個M記,放左24個鐘,然後叮番熱叫你食咁,不知所謂,唔會再去
雞中翼 - 超細隻,無肉,炸到實曬好似咬到牙都軟
沙律 - 超多沙律醬,成支沙律醬放落口咁
2019-02-20 142 views
從澳門回來,突然想吃茶餐廳,所以選了蘭芳園。叫了雞湯滷水豬肋骨通粉,包了奶油脆豬,和一杯餐飲。通粉是我愛的有坑紋的,還是大粒的通粉,豬肋骨不會過鹹,但雞湯有點太濃,過鹹。奶油脆豬,熱辣辣,不錯,外脆內軟。
2019-02-14 141 views
今天一早去了位於上環碼頭的蘭芳園吃早餐。店舖走懷舊路線,在商場之內,比中環本店企理卻少了大排檔的風味。點了咸牛肉奄列配奶油豬仔包,跟熱奶茶。奄列比較細份,蛋已經熟透,比較老身。相反,奶油豬則烘得非常香脆,算是不錯。至於奶茶則比較失望,茶味不夠濃。總括而言食物質素比本店有一段距離。
2019-01-10 460 views
同朋友本來計劃去大館,不過最後取消左,經開上環,所以去蘭芳園食個tea。我地3個人叫左個蕃茄豬扒通粉,燒鵝蔥油撈面同,雞扒蔥油撈面,加多個西多士同埋3杯凍奶茶。食個tea都比侍應笑我地好似叫得有啲多。不過啲野食好好食我地係食哂既!撈面啲蔥油又夠多味道又好香,燒鵝都燒得好有質素,雞扒都幾大件。蕃茄通粉湯底好有蕃茄味好好食。西多士夠厚,加埋糖漿溝埋牛油,超好食! 不過奶茶就雖然岀名,但係反而我地覺得一般般,冇乜特別。
2019-01-07 274 views
好耐無食蘭芳園。當年係tst返工都會成日幫親,好鍾意佢既奶茶同雞扒。今日經開中環就過黎食吓。係有點失望。叫左個下午茶黑椒雞排飯跟茶走。個飯ok又夠熱,黑椒汁都ok。但雞扒就麻麻地。雞肉入面並唔熱透,但熟既,可能係整定翻熱,同以前食落肉身又厚又多汁又熱辣辣既感覺好唔同。茶走d煉奶好似多得濟,已經盡量唔攪暈所有奶都仲係太多。但呢樣嘢好個人,有d人鍾意多奶,但茶走多奶真係勁甜。
叫左個下午茶黑椒雞排飯跟茶走。
黑椒雞扒飯
2019-01-05
$43 (Tea)
2019-01-05 238 views
在中環正舖食得多,今次在分店食下午茶,看看是否一樣好食。服務來說,覺得正店更有細店的人情味,或可能這間做遊客生意吧,一般茶記服務 (唔知自己寫左咩道理)熱奶茶及凍奶茶,我飲的熱奶茶都香濃,所以冒住晚上失眠都要飲下、朝下聖。牛脷包,在正店食沒有這樣乾,而且嫩一些,這個硬了一些,本來加芝士及黃芥末是好香的。喇沙豬排米,我覺得湯底都可以,豬排都算嫩及煎得香之後仲有奶油豬,但就忘記了影相,脆脆的,都不錯。之前食過佢的燒味瀨粉,反而味道不錯的。
在中環正舖食得多,今次在分店食下午茶,
看看是否一樣好食。

服務來說,覺得正店更有細店的人情味,
或可能這間做遊客生意吧,一般茶記服務 (唔知自己寫左咩道理

熱奶茶及凍奶茶,我飲的熱奶茶都香濃,
所以冒住晚上失眠都要飲下、朝下聖。

喇沙豬排米,我覺得湯底都可以,豬排都算嫩及煎得香

之後仲有奶油豬,但就忘記了影相,脆脆的,都不錯。

之前食過佢的燒味瀨粉,反而味道不錯的。
2018-09-27
Tea
2018-11-23 378 views
成日經過中環擺花街蘭芳園,見到店面好經典,想試好耐.點知食物,同絲襪奶茶,都係普通茶餐廳貨色。杯奶茶吹到幾大,實質上仲唔夠美心、大快活呢啲連鎖集團好飲 .唔知本店係咪同樣質素,係嘅話,蘭芳園就係一個遊客騙局
成日經過中環擺花街蘭芳園,見到店面好經典,想試好耐

唔知本店係咪同樣質素,係嘅話,蘭芳園就係一個遊客騙局
2018-06-15
Lunch