2021-01-10 1594 views
假日lunch time唔駛排隊。一坐低就order, 上菜速度都好快。叫左葱油雞扒撈丁($58)我地覺得味道唔錯,雞扒香口,調味幾好,肉質唔會嚡,仲有肉汁添,而且葱油唔會太咸,不過價錢有啲貴。凍奶茶幾好飲😆奶味比較重。平時飲開濃嘅茶底,呢款唔算好濃,但飲落順滑。珈央西多士($26)味道正常,但都係鍾意花生醬多啲,呢款食到後面會覺得有啲甜😅
叫左葱油雞扒撈丁($58)

珈央西多士($26)
味道正常,但都係鍾意花生醬多啲,呢款食到後面會覺得有啲甜😅
2020-11-23 1211 views
早餐時段只有10:30-11:30。不過叫左個全日都有既餐~餐廳裝修好有風味 都幾適合打卡!🦁 蔥油雞扒撈丁 ($58)麵既質地岩岩好 唔會太淋有咬口 加埋蔥油好惹味!雞扒味道同肉質都正常 好食不過價錢稍稍偏貴🦁 絲襪奶茶好香滑 茶味好出! 果然係必飲既絲襪奶茶 而且熱比凍好凍喔 冇加糖反而味道仲出仲健康-🦁 蘭芳園 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫WK廣場26號舖🦁 人均消費:$58 |推介:❣️❣️❣️❣️🦁 總結:早餐黎講算貴 不過好夠飽~ 值得一試既老字號

🦁 蔥油雞扒撈丁 ($58)

🦁 絲襪奶茶

🦁 蘭芳園 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫WK廣場26號舖
🦁 人均消費:$58 |推介:❣️❣️❣️❣️
🦁 總結:早餐黎講算貴 不過好夠飽~ 值得一試既老字號
2020-11-01 761 views
是日來到充滿懷舊feel的蘭芳園,圍著圓枱座,感覺比較擠迫,防疫意識亦做得不太好。🤔食物方面:可能沒有叫最出名的撈丁餐,所以感覺食物質素一般。😐🔻福建炒飯,可以入口,很多配料肉和汁,味道正常,份量不算太大。但不是最好的。🙃有進步空間。🔻叉燒煎雙蛋飯,質量麻麻地不推薦,瘦叉燒,沒有特別,其他餐廳質素都更好,有待改善。唯獨要稱讚是 某位姐姐的服務態度真的很好,很熱情❤️和有禮貌,加分!介紹我地食其他野,只是比較肚餓所以沒有跟她介紹的吃。這些服務態度在茶餐廳很少有了。另外,奶茶冇得輸,很香滑有餘香,推薦

食物方面:

可能沒有叫最出名的撈丁餐,所以感覺食物質素一般。😐

🔻叉燒煎雙蛋飯,質量麻麻地
不推薦,瘦叉燒,沒有特別,其他餐廳質素都更好,有待改善。

另外,奶茶冇得輸,很香滑有餘香,推薦
2020-10-26 728 views
住左尖沙咀大半年,第一次來蘭芳園之前由於疫情,都有一段時間冇開而家開番,諗住試一下佢哋標榜的招牌食物1. 絲襪奶茶唔夠熱,同一般茶記冇分別2. 番茄薯仔湯雞蛋豬扒通粉湯唔夠熱係一大敗筆,番茄薯仔湯冇薯仔 (可能已經溶晒),啲豬扒仲有啲凍,通粉係細粒,但厚;番茄湯落太多糖,有啲甜 . . .3. 豬扒包不過不失,但,豬扒唔夠熱,而且有啲甜. . . 另外,點解豬扒包冇洋蔥嘅 ?4. 服務態度澳牛伙記果隻,大家明白的 . . .依餐$82,抵唔抵見人見智,但,總括黎講,名過於實,做傻仔,一次就夠,冇回頭
住左尖沙咀大半年,第一次來蘭芳園

之前由於疫情,都有一段時間冇開

而家開番,諗住試一下佢哋標榜的招牌食物

1. 絲襪奶茶
唔夠熱,同一般茶記冇分別

2. 番茄薯仔湯雞蛋豬扒通粉
,通粉係細粒,但厚;番茄湯落太多糖,有啲甜 . . .

3. 豬扒包

4. 服務態度
澳牛伙記果隻,大家明白的 . . .

2020-10-26
$82 (Dinner)
2020-10-18 653 views
很久以前(大概7-8年前)朋友帶我去一家茶餐廳,好像在中環石板街附近,覺得蠻可愛的,一個綠色好像鐵皮的東西,外面放著一張長木凳,還有幾張像給小朋友坐綠色小腳凳,有人坐著,有人站著喝奶茶/鴛鴦/咖啡,有一個叔叔就在「鐵皮屋」裡面拉奶茶☕️... 記憶猶新呢!上星期跟老公去尖沙嘴逛逛時,經過一個不多起眼的商場,留意到在牆上面寫著「蘭芳園」三個字,立馬停下腳步,拉了老公下去看看... 剛好是下午茶時間,就在商場找找看這家「蘭芳園」,商場很靜,沒有很多人,店也不多,我們走著走著,都懷疑是否已經不在了... 就在商場最尾尾的一個角落,就看見「蘭芳園」。裝潢很有懷舊風,牆身和地下綠色和黑白小階磚,都是記憶中一般茶餐廳的顏色,可是這些都是特意做出來的,跟真正舊式茶記不一樣,因為這個商場很新呀!但我也欣賞老闆想在這區給遊客們嚐到香港舊式茶記滋味,所以我給一個讚👍🏻!這裡的奶茶和鴛鴦的確好喝,他們這裡說他們的豬扒包是「金牌豬扒包」,所以點了試試。豬扒是很鬆化的,包裡面還有一片蕃茄和沙拉醬,沙拉醬好像多了一點,但總的來說都是好吃的。以前我在中環店吃過他們常餐的沙嗲牛肉通,可是今天因為已經吃過午餐,就試試他們

這裡的奶茶和鴛鴦的確好喝,他們這裡說他們的豬扒包是「金牌豬扒包」,所以點了試試。豬扒是很鬆化的,包裡面還有一片蕃茄和沙拉醬,沙拉醬好像多了一點,但總的來說都是好吃的。以前我在中環店吃過他們常餐的沙嗲牛肉通,可是今天因為已經吃過午餐,就試試他們的沙嗲牛肉包。牛肉跟嫩,汁不太鹹,包這裡用的是甜餐包,我覺得如果換了硬豬仔包會更好,但這只是我個人喜好,其他香港人可能會還是喜歡配經典的甜餐包吧?

2020-07-02 1001 views
究竟我同肥仔要食幾多次蘭X園😂印象中蘭字開頭既店都食過2間了😂肥仔肚餓唔理啦 照入去啦 我地叫左2個tea set 我諗唔到食咩 所以比肥仔發板 咁我地分別就叫左個皇牌豬扒包同咖咉西多 咖咉西多食落口有少少甜 都有椰香同斑蘭既味道不過都係得個少少 唔算香濃 可以既話唔洗再加糖漿都ok 豬扒包略嫌細個😂 我覺得同幅餐牌圖有出入 不過佢就一上枱就切開左一半 我同肥仔share 咁就方便返我地 個豬扒醃得入味 個豬扒煎過黎較香口 再配埋蕃茄同沙律醬中和返D肉味 成件事好夾 唔錯!👍

2020-06-25 501 views
趁住端午節和關住杯奶茶去佐尖沙咀蘭芳園。叫佐個招牌葱油雞扒撈丁。本來滿心期待,但比較失望--嗰麵太腍和唔夠熱!友人叫了個义燒雞脾飯。雞脾係夠大隻,不過唔入味兼好干!其他如奶油猪仔包還算可以,而絲袜奶茶也好飲,但已算不上有驚喜!疫情下,好處係唔洗排隊兼可以坐上一段時間。不過還是希望老闆和伙記能重拾專業和高水平的食物。畢竟幫襯了30年,加油!
2020-06-08 503 views
-✨✨茶餐廳系列✨✨好久沒有吃過茶餐廳了,這次就來吃香港最地道的最受歡迎的茶餐廳🤤..❤️奶油脆豬 (套餐附送)😋首選推介😋作為最出名的鎮店之寶當然是名不虛傳啦🤩外脆內軟,奶油多得非常邪惡🤤😈..❤️喇沙牛脷米粉 HK$58-喇沙湯味道較淡,勝在牛脷醃製時間夠長,互補不足!米粉浸透湯汁爽口入味..整體而言,室內懷舊復古,重拾八十年代風味!加上由於疫情關係,旅客偏少,用餐時間可以慢慢享用,不必倉猝.推薦程度:⭐️⭐️⭐️.📍 蘭芳園 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫WK廣場26號舖
-✨✨茶餐廳系列✨✨
.❤️奶油脆豬 (套餐附送)
😋首選推介😋
.❤️喇沙牛脷米粉 HK$58-
推薦程度:⭐️⭐️⭐️
📍 蘭芳園 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫WK廣場26號舖
2020-04-28 850 views
家姐特別推介說這家餐廳的蕃茄湯底是無敵的,身為蕃茄控的我當然不想錯過。我便跟著家姐叫了一樣的下午茶餐。蕃茄和薯仔都非常林身,蕃茄酸味重,薯仔吸了蕃茄的味道,融為了一體,湯底非常濃烈的蕃茄味,到最後我把湯都喝乾🤪跟餐可選通粉或米粉,米粉是幼米粉,能夠吸盡濃湯的味道,與蕃茄湯簡直絕配。中間有厚切豬扒,真的非常厚身,說是我吃過最厚的豬扒一點都不誇張,雖然厚身但肉質依然嫩滑,而且醃得很入味,像是香茅的味道。還有煎蛋是中間流心的,不會有很乾的感覺。奶油脆豬是這裏出名的,跟餐也有這麼大件👍🏼不過脆豬不太脆,勝在皮薄內軟,奶油夠香。奶茶奶味濃,而且香滑,可惜茶味不夠特出,如果你喜歡茶味的苦澀,這會令你失望。這個下午茶份量十足,整份吃完連晚餐也吃不下呢!

薯仔鮮茄湯豬扒煎蛋米粉

絲襪奶茶

這個下午茶份量十足,整份吃完連晚餐也吃不下呢!
薯仔鮮茄湯豬扒煎蛋米粉
絲襪奶茶
2020-04-25 426 views
今日去左內地網紅強烈推薦既蘭芳園,叫左個套餐:蔥油雞扒撈丁配絲襪奶茶($58) 可能因為疫情關係無咩人又坐得疏,環境無相像中迫👍🏻野食方面就都唔錯,雞扒Juicy,奶茶都唔錯,睇住師傅即沖,有晒視覺享受!總計都4/5分員工服務都好好,有不停推介我食咩又介紹下啲咩最抵食!Recommend You To Go Try Try!Near at TST East Metro Station and not crowd during Saturday lunch hour

可能因為疫情關係無咩人又坐得疏,環境無相像中迫👍🏻

員工服務都好好,有不停推介我食咩又介紹下啲咩最抵食!

Recommend You To Go Try Try!
2020-04-25
$60 (Lunch)
2020-04-25 370 views
蔥油雞扒撈丁配熱奶茶$56蔥油係燒味鋪既蔥油雞排都煎得好香個撈丁有小小醬汁 鹹淡適宜 麵既口感岩岩好 perfect 熱奶茶出名 今次飲都唔錯 個人黎講會想多奶返小小傳統咖央西多士 $26西多上淋上厚厚既糖漿 配上半溶牛油邪惡得黎好味道不過糖漿略蓋過咖央醬既味道室內復古得黎整潔檯間非常配合疫情下保持社交距離既原則可能店內食客坐唔到太多 員工都額外熱情 有推薦同解釋餐牌😂
蔥油雞扒撈丁配熱奶茶$56

室內復古得黎整潔

檯間非常配合疫情下保持社交距離既原則
可能店內食客坐唔到太多 員工都額外熱情 有推薦同解釋餐牌😂

2020-04-25
$45 (Lunch)
蔥油雞排撈丁
熱奶茶
傳統迦央西多士
2020-04-14 392 views
晚上8點後,和朋友們⼀起尋覓地道的⾹港美⻝,本來想去吃華嫂的,後來發現已經打烊,只能附近再尋覓了。搜了⼀下附近⼈氣⾼的港式茶餐廳,後來鎖定了這家。服務真是無⼒吐槽,點餐端盤⼦的⽼阿姨態度不怎麼好,這點我倒是有⼼裡準備,印像中⼀直都是如此,不像⾹港的年輕⼈⽐較nice!「凍奶茶」⾮常地道,正宗到不⾏,和朋友⼀⼈點了⼀杯,結果三個⼥⽣⼀整晚都失眠了。「⻄多⼠」⿈油味很濃,奶⾹味⼗⾜,就是稍微有點油,味道不錯。介意環境和服務的請繞道。環境麻麻地,空間⼩,⽐較擠,桌⼦⼩還要拼桌,適合速戰速決。服務麻麻地,⽼⼈家脾氣不太⼩,⽣意⼜太好,理解萬歲。脆脆豬烤的脆脆的麵包體加煉乳,甜⻝黨推薦,單點不划算,建議+飲料配套餐。奶茶推薦凍飲。茶味和奶味融合的⽐較好,互不衝突。豬扒包端上來就不熱不知道怎麼回事麵包體⽐較乾豬扒略膩雖然配了番茄但是酸酸甜甜倒是不習慣。這家店總體還⾏。
環境麻麻地,空間⼩,⽐較擠,桌⼦⼩還要拼桌,適合速戰速決。
服務麻麻地,⽼⼈家脾氣不太⼩,⽣意⼜太好,理解萬歲。
脆脆豬
奶茶
推薦凍飲。
茶味和奶味融合的⽐較好,互不衝突。
豬扒包
端上來就不熱不知道怎麼回事
麵包體⽐較乾豬扒略膩雖然配了番茄但是酸酸甜甜倒是不習慣。
這家店總體還⾏。
2020-03-11
$50 (Lunch)
  • 龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁
  • 奶茶
  • 香脆奶油豬仔包
  • 凍奶茶
  • 奶油豬仔包
  • 心多多撈丁
  • 豬扒包
  • 熱奶茶
已經係第二定三次嚟呢間老字號,但對上都係中環總店而且都兩三年前。上兩次嚟已經覺得呢間店名過其實,但今次直頭係差,難食!奶油豬唔脆唔香口龍蝦汁蟹子撈丁,都幾難食,出前一丁煮到好淋,又無乜味,成個配搭好怪。西多士算唔錯,鬆軟可口。喇沙豬扒米粉,豬扒算幾鬆軟但唔夠香口,米粉極度淋好似糊仔咁,喇沙湯唔識評價但唔好飲。連最出名嘅奶茶都一般般,唔香唔濃,但係幾滑。之前嚟已經唔明白點解呢間鋪頭咁出名,食老字號嗰本唔係可以食得好耐,希望呢間鋪頭食物質素可以改善下,有啲嘢不進則退,而呢間鋪頭係退步得好緊要。
上兩次嚟已經覺得呢間店名過其實,但今次直頭係差,難食!
奶油豬唔脆唔香口
西多士算唔錯,鬆軟可口。
連最出名嘅奶茶都一般般,唔香唔濃,但係幾滑。
今日Lunch 去左尖沙咀食蘭芳園呢間餐廳已經食左好多年,食評就第一次寫🤣🤣餐廳裝修係以🌃港式懷舊為主🍃黎到蘭芳園一定要叫☕️杯熱絲襪奶茶☕️茶香奶滑🥛👍🏻😋今次叫左豬扒喇沙湯底通粉 + 🐽奶油脆豬🐽+ 一杯熱絲襪奶茶= $ 58💰💰奶油脆豬真係脆口 😍😍每次黎到都一到會叫黎食今次🐽豬扒🐽有小小失手🙈但都好味😋平時塊豬扒比較大塊d & 冇禁燶, 所以今次比較乾身&冇禁多肉汁喇沙湯底👍🏻👍🏻另外推薦心多多 & 🐔蔥油雞扒撈丁🍜依家午市套餐會有焗飯,都有好多食客叫黎食,望落個樣都好吸引,下次會試下😋
今日Lunch 去左尖沙咀食

喇沙湯底👍🏻👍🏻

另外推薦
心多多 & 🐔蔥油雞扒撈丁🍜

2019-11-11 584 views
一家歷史悠久的茶餐廳,聲稱是絲襪奶茶的始創者,今日黎試試分店既奶油豬+絲襪奶茶⚠️食物:⭕️喇沙朱肋骨米線+迷你奶油豬仔包+熱奶茶$58豬仔包係精髓,一定要試!熱奶茶的確好好味,正宗港式奶茶。⭕️牛市餐 :蘿蔔牛腩+白飯+例湯+熱奶茶雖然睇落好似好普通,但蘿蔔煮得幾軟熟,而且好入味。而牛腩亦都好林,一啲都唔韌 不過每日都會轉,所以要睇好唔好彩啦😆⚠️環境:尖沙咀分店在重慶大廈地庫一樓,要行到最入先見到2:00時間入座,不算多人,可以直入⚠️價錢:合理,職員服務都OK👍

奶茶
⚠️食物:
⭕️喇沙朱肋骨米線+迷你奶油豬仔包+熱奶茶$58
豬仔包係精髓,一定要試!熱奶茶的確好好味,正宗港式奶茶。

⭕️牛市餐 :蘿蔔牛腩+白飯+例湯+熱奶茶
不過每日都會轉,所以要睇好唔好彩啦😆

⚠️環境:
尖沙咀分店在重慶大廈地庫一樓,要行到最入先見到
2:00時間入座,不算多人,可以直入

⚠️價錢:
合理,職員服務都OK👍