2017-12-13 1092 views
蘭芳園馳名奶茶,相信不少遊客,甚至本地人都喜歡。每次途經中環,總希望排隊嘆杯奶茶,無奈每次中環店排隊的人數都十分多,只好望門興嘆。今午,行經重慶大廈,見到重慶大廈地庫也有蘭芳園分店,於是落去嘗試碰碰運氣。重慶分店等候的人數不算多,十多人而已,五分鐘便能安排座位。餐廳的枱凳排列緊密,一張小小的枱已坐了六、七個人。餐廳的裝修以七、八十年代懷舊為主題,牆壁上掛滿譚詠麟簽名海報,譚校長的粉絲務必光臨。食物方面,點了喇沙雞扒米粉、奶油豬、熱奶茶和咖央西多士。喇沙雞扒米粉椰味香濃,帶微辣,雞扒香口;奶油豬表面香脆,打開鋪滿煉奶和牛油,十分邪惡;熱奶茶香濃翠香濃細滑,奶的比例較多;至於咖央西多士比較平庸,不夠乾身,味道太甜。

• 絲襪奶茶
2017-12-04 857 views
星期六,中午時分的尖沙咀區,遊客份外多,獨個兒的男孩只想食一個快、靚、正的午餐。腦海立刻浮現了蘭坊園。進了商場,就在轉角位往蘭芳園,人龍看見了。幸好,一個人的關係,很快便入坐。點了一個雞翼撈面,一個冰奶茶。食物味道還不錯,撈面食起來彈牙,味道適中,互相配合,雞翼不是上價貨,但以茶記來說,可以接受。奶茶是本人喜好之一,主觀上喜愛。至於服務、衛生和環境,可以接受。起碼每個侍應會以‘哥仔’招呼。衛生和環境沒有期待,沒有失望。總體,仍然會再光顧,但下一次的食後感最低限度與本次相若,當然,希望更好!

2017-12-03 519 views
上週拜訪這間茶餐室,叫左蘑菇㳆豬扒飯及奶茶。非常失望最基本的飯都是生冷龬,蘑菇及豬扒都是凍的,非常難吃。而待應生亞姐送來的奶茶是一個內放一隻茶匙,沒有碟承托着,當我叫待應生亞叔幫我取一個碟給我,他便到隔離枱取一個人們剛剛吃完走了的碟給我,我當時吃了一驚⋯⋯永不幫襯!負評x 無限。
永不幫襯!負評x 無限。
2017-12-03 433 views
從來唔會祈望茶餐廳可以有幾好service比到你 ,只係貪你就腳,所以抱著食完就走冇乜所謂嘅心態一直幫趁多年!但係員工質素越來越差,做咁多年人都未試過同侍應嘈交,嗰日一枱坐著6個人,其中4個講國語嘅,個阿叔放低碟西多士,企係我隔離好大聲咁係咁問邊個㗎 ,係咪你地㗎 ,識唔識聽人講嘢㗎乜冇反應㗎,咁我就話俾佢聽人哋係內地客唔識聽廣東話,然後我就用國語同班嗰啲內地客問係咪佢哋嘅,之後個阿叔就話你識講國語好叻咩,咁呢你哋溝通囉,仲要用隻手推咗我一下!😡可能我一個女仕佢諗住恰我一個女人仔又冇朋友一齊我惡極有限,仲起晒勢想發難咋咁!雖然知道唔關老細同事頭婆事,個事頭婆都唔好意思,但係唔換過D正常小小嘅員工就真係以後唔會再幫趁!費事貼錢買難受!不過佢哋尊做遊客生意都唔憂做,冇我哋呢D local客都唔志在!
2017-10-31 872 views
幫襯過好多次,好食。但服務態度差。基本上冇禮礼。環境已經擠迫及好多內地遊客,加上不客氣,不耐煩嘅伙計,食野都要受氣?!可不可以有食物質素兼有基本服務態度呢?雖然生意好似唔憂做,但老闆可否改善一下基本服務質素?
2017-10-30 561 views
行街路經, 多年前食過中環店不錯, 便忍不住坐低食晚餐。叫了豬頸肉撈麵, 黑椒牛扒撈麵以及架央西多。 對兩個撈麵很失望, 汁不夠, 撈麵無乜味。 豬頸肉跟叉燒汁但個味同叉燒汁完全無關, 比較似mcdonald 點雞亦用果隻甜酸醬。 其實用出前一丁粉係屋企撈都可能好味過佢。架央多, 深水埗維記好食好多...... 老公需要落鍊奶, 問完個女侍應有無, 佢話"有呀",但講完呢句之後全無理我。 吖佢真係好野。簡單一句, 服務無, 美食無, 打爛晒中環蘭芳園個招牌!
行街路經, 多年前食過中環店不錯, 便忍不住坐低食晚餐。

簡單一句, 服務無, 美食無, 打爛晒中環蘭芳園個招牌!
2017-10-30
$70 (Dinner)
2017-09-17 1086 views
i am living close by here and did not notice this famous eatery that has apparently the best hk milk tea. it is always long queue during lunch hour, therefore i decide to pack back. the set lunch was reasonable, i choose the black pepper chicken with sausages rice and it come with a bowl of old winter melon soup and a cup of ice milk tea. the sauce given is too little but the overall food quality is good.
2017-09-17
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$57 (Lunch)
2017-09-02 1191 views
聽過呢個名好耐都冇食過,以為淨係中環有,點知原來尖沙咁都有。個門面好懷舊好地道就去試下。因為係五點幾時間約左食晚飯又未夠鐘,肚餓想食少少野,見有包 多士呢類食物就試下啦。叫左個豬扒包同埋沙嗲牛肉包。豬扒包係好食,個豬扒好林,熱辣辣,個包面又好脆好鬆化。不過個沙嗲牛肉包就麻麻地,牛肉好多筋位咬唔開,有d硬,咬好耐最後要成嚿吞落肚。沙嗲味配包呢個組合怪怪地,唔係好夾。個人唔太喜歡。只不過係個環境幾特別,靚仔有冷氣大排擋feel,所以大部分都係遊客多。
豬扒包
豬扒包係好食,個豬扒好林,熱辣辣,個包面又好脆好鬆化。
沙嗲牛肉包

$35 (Tea)
豬扒包
2017-08-17 900 views
我喜歡飲熱飲,但不太喜歡飲奶茶,不過蘭芳園的奶茶很好,奶茶味很特別,令我一試難忘,要形容點好飲,我真係唔識點講,總之比一般茶餐廳的好飲,要講就係奶茶味道係夠香濃,真係暫時黎講,我飲過最好飲的奶茶!對於喜歡飲奶茶的朋友不妨一試,值得推介!我係星期四下午2點黎到,但都勁多人排隊等食,開係重慶站地下最入,都咁多人黎食,認真利害。雖然都係做遊客生意多,但都有好似我一樣,土生土長的香港人黎支持食,哈,其實我第一次黎食,只係尖沙咀返工,一直想試晒尖沙咀區的各間食肆。重點一提,今次吃了白汁石班飯,品質不過不失,$54份量算多,吃完一大碟會幾飽的,我下次會再來蘭芳園試下其他食物。服務態度方面,比起其他又是非常出名的老字號,蘭芳園算係好了,見到在店內有似係老闆同老闆娘坐陣,唔知是否令員工態度都正常點呢期待下次黎吃再寫食評。By Good Chui
期待下次黎吃再寫食評。By Good Chui
$54 (Tea)
  • 奶茶
2017-08-06 905 views
今日行過尖沙咀 去左間比波鞋鋪圍住既茶記-蘭芳園 餐牌就主要碟頭飯 公仔面 一般茶記小食我自己叫左個蔥油雞排撈丁 阿大小姐就叫左個豬排包 加杯絲襪奶茶首先就黎左個豬排包先😋 個包送黎果時已經斬左一半比你方便你食 唔會食到滴曬汁咁 最岩d OL姐姐仔 好有儀態咁taste 呢個bell 囉~雖然個包睇落好似仲細過m記個bell 但係大小姐一咬個包時 我坐佢隔離已經聞到好香😮 之後我都忍唔住借個包黎咬啖 😈塊豬食落唔硬 唔乾 肉汁仲鎖係舊肉入味 咬落有油脂滲出黎 而表面塊皮就燒得好香呢個包絕對對得住價錢👍🏻之後我個蔥油雞撈丁都到左蔥油就唔係濃油赤醬果款台灣黑蔥油 而係燒味檔既蔥粒薑蓉撈完成個麵色水睇落就淺色d 諗住食落會無味 但係原來比賣相有味 唔算淡茂茂 蔥粒就無平時燒味飯果款咁重蔥味 但係成個調味黎講只算一般至於雞排 整體都係比較普通 肉質黎講 以吉野家雞排作為基準既話 佢係比吉野家好少少 食落唔鞋 入面唔會一條條雞絲咁款 但係味道黎講呢 食落唔濃味 可能諗住會用蔥油撈 所以無醃得咁重味 但奈何蔥油調味亦唔夠所以蔥油撈丁同埋塊雞排既評級只係一般🤔最後杯奶茶係幾香幾滑 唔淡 有甜味然後
今日行過尖沙咀 去左間比波鞋鋪圍住既茶記-蘭芳園

所以蔥油撈丁同埋塊雞排既評級只係一般🤔

最後杯奶茶係幾香幾滑 唔淡 有甜味然後有茶味 值得一試👍🏻
  • 豬扒包
  • 絲襪奶茶
蘭芳園🍴呢間老字號大家未食過都應該聽唔小😂咁岩出開tst 自己一條友都要去試下🤞🏿入面裝修都好有香港特色,懷舊風情出晒黎~叫左個粉面特餐 hkd54💸喇沙湯底我要左雞排 配香脆奶油豬仔 送絲默奶茶😻✨佢個奶油豬仔真係冇得輸!茶左勁多奶,油食落係勁full又勁脆👍🏿西利之處係佢食完一啲都唔流!啪多個都仲得💕相反佢既喇沙湯底我覺得麻麻..好淡又稀身,冇乜喇沙味..雞排都係香脆~✨絲默奶茶,係真係好滑茶味偏味但又唔會蓋過奶味!果然係老字號😋
蘭芳園🍴
入面裝修都好有香港特色,懷舊風情出晒黎~

叫左個粉面特餐 hkd54💸
喇沙湯底我要左雞排 配香脆奶油豬仔 送絲默奶茶😻

相反佢既喇沙湯底我覺得麻麻..好淡又稀身,冇乜喇沙味..
雞排都係香脆~
✨絲默奶茶,係真係好滑
茶味偏味但又唔會蓋過奶味!果然係老字號😋
2017-07-19 597 views
呢間成日都排哂大龍, 究竟有咩咁好食呢?就捉同事去排隊挑戰下我地3個人, 排頭位, 有位叔叔話有5個位, 係咁問我地後面既人有無5位?點解我地唔係優先入? 唔通真係等到有3個位先俾人入咩?入面仲要坐得好迫, 就算坐卡位, 每邊坐兩位, 時不時都撞到隔離薯仔豬扒蕃茄通粉, 裝得好滿, 蕃茄湯底都算濃, 但通粉唔夠熟, 仲有D 韌, 不過薯仔幾淋食物係OK, 但服務麻麻, 侍應黑面, 明明我都未食完, 又成日趕住收碟咁
呢間成日都排哂大龍, 究竟有咩咁好食呢?

就捉同事去排隊挑戰下
點解我地唔係優先入? 唔通真係等到有3個位先俾人入咩?

2017-07-11 1442 views
係尖沙咀番工食lunch,可以話好多選擇又可以話無咩得揀,打工仔又點能夠日日lunch都afford到大魚大肉呢,蘭芳園都算係其中一個平民之選。咁岩媽媽就黎要去旅行想去重慶大廈唱錢,就同左佢黎試蘭芳園!我地12:45左右到達餐廳,門口已經有十幾人排隊,本黎都諗住算啦唔排,媽媽話應該好快既,我地就排左去隊尾。可能係茶餐廳既關係,客人坐得唔耐食完就走,我地等左十分鐘都無😁入面既位置都頗大,枱都擺得算密,難怪等位時間咁快。但可能太多客人太忙既關係,侍應都忙到唔得閒落單。叫左個牛脷喇沙,湯底唔夠濃唔夠味,米粉又好快索曬d湯🤦🏻‍♀️ 牛脷得兩片,味道麻麻唔夠咸唔juicy又瘦跟餐可以揀奶油脆豬或多士,同媽媽share左個脆豬,麵包烘得好脆,奶油份量岩岩好唔會太膩,推介👍🏻對於奶茶控既兩母女黎講,當然要試下招牌奶茶啦。睇d色茶同奶既比例應該岩岩好,但飲落茶味爭少少,濃dd就perfect啦,但都算唔錯。我地仲叫左個叉燒煎蛋飯不過唔記得影相,叉燒值得讚既,瘦得黎d肉一d都唔韌仲好林總括黎講,大家去既話叫番佢d比較signature既野就包無死,即係奶茶☕️,脆豬,撈丁🍜🤣🤣

牛脷喇沙

奶油脆豬

熱奶茶

2017-07-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
奶油脆豬
2017-07-08 386 views
最后一天才去的兰芳园,才发现它离我们住的地方超近,点了猪扒包厚多士和热奶茶,因为急着赶路所以选择take away,到店里的时候里面已经坐满了人,店外也有人在等外带,但到东西拿到我们手里也没有等太久。兰芳园的猪扒包完全我的爱,虽然就面包,番茄,肉扒的搭配,但胜在面包和里面的肉扒都超Q超嫩,一个猪扒包的分量对于我来说是完全不够,好后悔没有多买两个,奶茶很丝滑也可以喝出茶的淡淡涩味,不过厚多士有一点点糊了,总体来说就是对于好食完全沦陷,结果忘记了拍照
2017-06-22
TakeAway
  • 猪扒包
  • 热奶茶
2017-07-06 318 views
叫左個蔥油雞扒撈丁加奶油豬仔包,塊雞扒勁大陣'蘇'味,完全到食吾到,個麵又超硬,d麵夾起係成抽攞起嗰隻,所以好失望,因為以前食過一次係ok, 而個奶油豬仔包就正常!