上環隱蔽小巷隱藏住一間Lassana Coffee餐廳內外都添滿聖誕裝飾,挺有節日氣氛果白格紋襯泥黃色感覺幾型格Lassana coffee 屬本地咖啡品牌,一向都以高質價錢親民見稱~焦糖竹炭牛奶 都會附上黑白型格拉花,打卡一流,入口都smooth~雜莓觀音茶果味香濃,亦飲到茶底香bannna chocolate waffle $88四塊蛋味香濃熱辣辣waffle,香蕉有焦糖面,配埋邪惡朱古力雪糕球,賣相一流!Duck leg spaghetti $238有質素嘅鴨腿,皮脆肉嫩,一絲絲軟滑鴨肉配日式蕃茄意粉底黎緊26號仲會有Sommthing 品酒師jackal調配特製mulled wine聖誕特飲試飲活動搭配埋Lassana ☕️2款特色小食會均係12月正式發售
上環隱蔽小巷隱藏住一間Lassana Coffee

餐廳內外都添滿聖誕裝飾,挺有節日氣氛

果白格紋襯泥黃色感覺幾型格

焦糖竹炭牛奶
都會附上黑白型格拉花,
打卡一流,入口都smooth~

雜莓觀音茶
果味香濃,亦飲到茶底香

bannna chocolate waffle
四塊蛋味香濃熱辣辣waffle,
香蕉有焦糖面,配埋邪惡朱古力雪糕球,賣相一流!

Duck leg spaghetti

有質素嘅鴨腿,皮脆肉嫩,一絲絲軟滑鴨肉配日式蕃茄意粉底

搭配埋Lassana ☕️2款特色小食會均係12月正式發售
2022-11-21
$150 (Tea)
2022-11-23 30 views
當日朋友提議到呢間可以打卡靚靚café chill 一chill. 下午時間黎到,想要嘅靚位都有。建議選擇門外位置左邊坐,可以影到更多靚相。呢間係Pet friendly 的餐廳,亦會見到好多主人帶🐶🐶當日點了以下餐點:❣️榛子竹炭鮮奶(熱)有微微榛子香,鮮奶很香滑,頗好飲的如果係同岩岩識既異性黎,就唔建議點呢杯😂因為飲完個嘴都會黑左❣️綠茶鮮奶(凍)整體都一般,綠茶味偏淡,可能是凍的關係。❣️All day breakfast 可以揀選croissant /waffle/pancake, 當天揀選了croissant— 又香又酥脆,整體份量和味道都尚可❣️Mixed Berry Waffle可以落單時叫後上,送到時,香氣撲鼻,賣相看至靚靚的,而食落唔算好有蛋香同鬆軟。當日店埔沒有藍莓🫐,所以,整份配料是士多啤梨;另外,有雲尼拿雪糕再配上士多啤梨醬。Waffle 整體一般。總括來說,想要黎到chill 一下、影影相,都可以去。另外,餐廳店員都好friendly, 當日朋友未到,佢都俾我坐住等👍🏻食物一般般,性價比屬中上。

下午時間黎到,想要嘅靚位都有。
建議選擇門外位置左邊坐,可以影到更多靚相。

當日點了以下餐點:

❣️榛子竹炭鮮奶(熱)

有微微榛子香,鮮奶很香滑,頗好飲的
如果係同岩岩識既異性黎,就唔建議點呢杯😂
因為飲完個嘴都會黑左

❣️綠茶鮮奶(凍)

整體都一般,綠茶味偏淡,可能是凍的關係。

❣️All day breakfast

了croissant— 又香又酥脆,整體份量和味道都尚可

❣️Mixed Berry Waffle

食物一般般,性價比屬中上。

之前試過佢既Tea Set任食😝佢地啲咖啡係幾好飲 要支持下本地牌子今次就揀左佢其他分店再試下😬呢度以黑白色為主 好有法國風情 夠哂chill同埋已經佈置到好有聖誕氣氛星期日下午都比較多人 大部分座位都坐滿佢地仲有户外座位 見到好多毛孩🐶🐶食物方面唔算太多款式 主要都係就意粉輕食Duck & Waffle $238鴨肶食落啖啖肉 好腍好入味太陽蛋煎得好靚 蛋汁配窩夫再加蜜糖👍🏻Whole Eel Spaghetti $178原條鰻魚好滿足🤭意粉用左燒汁煮仲有洋蔥同菇 好日式既感覺Latte(L) $46拉花都好靚🫶🏻勁有心思芒果菠蘿伯爵茶 $46有小小沙冰既感覺 唔會太甜好清香
之前試過佢既Tea Set任食😝

拉花都好靚🫶🏻勁有心思

芒果菠蘿伯爵茶 $46
有小小沙冰既感覺 唔會太甜好清香
2022-11-21 33 views
同好姊妹@jennifertsui_tennis喺上環做完運動,搵間舒適嘅cafe 坐下relax下先!💗Lassana Coffee💗@lassanacoffee, 本地咖啡品牌,好有北歐風格,環境好舒適好chill啊!而食物質素亦好高!食材一流!而咖啡拉花仲好精緻添!⁣🥘All Day Breakfast $128⁣可揀waffle/pancake/牛角包,我地揀左鬆脆香軟牛油味濃嘅牛角包。仲有軟滑嘅蛋 ,煙三文魚,新鮮香菇,好足料啊!⁣🧇⁣Mixed Berry Waffle $88⁣外脆內鬆軟嘅waffle,配上好多士多啤梨+甜莓,仲有vanilla icecream,好好味!☕️Beetroot Honey Latte $44 🍵⁣Green Tea Latte $44⁣拉花好精緻啊!兩杯咖啡都好幼滑香濃!⁣Lassana Coffee⁣📍上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖
同好姊妹@jennifertsui_tennis
喺上環做完運動,搵間舒適嘅cafe 坐下relax下先!

💗Lassana Coffee💗

⁣🥘All Day Breakfast $128⁣
仲有軟滑嘅蛋 ,煙三文魚,新鮮香菇,好足料啊!

🧇⁣Mixed Berry Waffle $88⁣

☕️Beetroot Honey Latte $44
🍵⁣Green Tea Latte $44⁣
拉花好精緻啊!兩杯咖啡都好幼滑香濃!

Lassana Coffee⁣
📍上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖

1K
2022-11-20 243 views
Lassana CoffeeEel Burger $178鰻魚長長好大一條,軟腍香甜, 配上lettuce, cucumber, tomato 🥒🍅幾fresh. burger bun 烘熱過, 鬆軟都唔錯. Fries 份量好多, 配上truffle mayo 不過truffle 味唔算濃. Duck & Waffle $238Waffle 香脆🧇, duck leg 煮得剛好. 皮微脆, 肉細嫩, 用叉都可以容易撕開. 配honey waffle 係甜咸好食Mixed Berry Kwun Yum Tea $52⁣Mango & Pineapple Earl Grey Tea $48見人推薦雜莓鐵觀音, 另外叫左杯芒果菠蘿伯爵茶, 兩杯果香味都幾natural, 不過茶味無想像中咁濃. 整體唔會太甜, 都幾清爽. 呢間分店嘅裝潢幾靚幾舒服, 已經開始有Xmas decor⛄🎄
Lassana Coffee

Eel Burger $178

Duck & Waffle $238
Waffle 香脆🧇, duck leg 煮得剛好.

Mixed Berry Kwun Yum Tea $52⁣

• eel Burger
  • duck waffle
上次在剛開業初期到訪 人氣巔峰到不行 這次人流減退一點再到訪雖然不用候位 但店內仍然有八成至九成滿最近清涼不少 很多人也坐在 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 位置 餐牌更新了不少 保留了部份人氣菜式 亦新增了很多小食跟甜品呢𓋪 𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵ᴄʜᴇғ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ 的全日早餐當然要點份量跟上次點的差不多大 有煙三文魚 煙肉 焗豆 芝士腸 菇 炒蛋第等麵包可從牛角包 ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ ᴡᴀғғʟᴇ 三選一整盤顏色都很搶眼𓋪 𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘓𝘦𝘨 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪意粉以蕃茄醬作基底 配超大一隻鴨腿 肉質相當軟淋 很容易就切開來了鴨腿雖較油膩 酸甜的蕃茄意粉則剛好中和整碟份量都比較大 可以跟朋友一起分享喔𓋪 𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦最後來個甜品作完美句號三層的 ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ 即叫即製 熱哄哄的很吸引旁邊伴了香蕉 草莓 等鮮果 可再蘸上蜜糖ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 再配有邪惡的 ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ 香草冰淇淋剛吃下去的時候會有冰火交融的感覺 𓎺 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘛𝘦𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𓎺 𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘠𝘶𝘮 𝘛𝘦𝘢飲品來一點特別的友人蠻
上次在剛開業初期到訪 人氣巔峰到不行

除了環境氛圍滿滿
食物質素也比初訪時進步不少
乘著秋意 不妨走到上環來個咖啡店散策吧
2022-11-06
$200 (Tea)
2022-10-20 301 views
🤍🖤歐式cafe🖤🤍日式饅魚意粉🍝😋饅魚好大份😋配上日式照燒汁 又幾夾喎😍仲有加上紫菜好惹味😝幾抵食!草莓🍓窩夫🧇窩夫煎得岩岩好😛唔會太淋又太脆😚飲品|紅菜頭牛奶🥛幾fresh同好特別😋地點|上環 Lassana Cafe
🤍🖤歐式cafe🖤🤍

日式饅魚意粉🍝😋
饅魚好大份😋配上日式照燒汁 又幾夾喎😍
仲有加上紫菜好惹味😝幾抵食!

草莓🍓窩夫🧇
窩夫煎得岩岩好😛唔會太淋又太脆😚

飲品|紅菜頭牛奶🥛幾fresh同好特別😋

地點|上環 Lassana Cafe
2022-10-19 190 views
法式風情Cafe,以前見ig 好多人黎打卡,過咗熱潮就冇咁多人啦,反而好寧靜。除咗意粉同all day breakfast ,呢到仲有Waffle 同甜品。🍌Banana Chocolate Waffle🥞-厚身waffle , 好香 ,外脆內軟-分量都幾大-焦糖香蕉好食環境舒服,好寧靜,好岩假日黎放鬆下,食個Bunch.打卡都好有feel 😌唔係好多人 ,食下野同朋友傾計好舒服。另外都見有唔少人帶埋狗狗黎happy happy.

🍌Banana Chocolate Waffle🥞
-厚身waffle , 好香 ,外脆內軟
-分量都幾大
-焦糖香蕉好食

Type of Meal
Lunch
2022-10-07 170 views
見到朋友去過摩羅上街一帶遊覽各式小店,我也籌一籌熱鬧走一趟。在平日的早上,人少清靜,我和家人選了Lassana Coffee 坐下,位於樂古道,即摩羅上街與水卷交界,店舖面積相對大一點兒。我們先前已吃過早餐,只是坐下飲杯凍飲,Mango Pineapple Earl Grey Tea $48 & Lime Mint Soda $50, 另加一服務費。如果食個餐,飲品可獲半價優惠,可惜我倆真的吃不下。支付方式較齊全,客人需自行下單及先付款。12:30 左右光顧午餐的客人漸漸增多,眼見各餐都較足料大大份。我倆點的飲品只係不過不失。早上的時候,來靜靜hea 下也無妨!

Mango  Pineapple  Earl  Grey  Tea
Lime  Mint  Soda
2022-10-07
$80 (Breakfast)
好足料既早餐!香港地而家多數啲餐廳早餐同張相都係兩回事!都係得小小配料,個包就大大個!!啲餐廳既包餐都係啲餡料得面頭果一浸..入面空心咁…但係一黎到我面前完全出乎我意料之外!勁足料勁多蛋勁多煙三文魚個炒蛋又滑唔會太熟!塞到爆曬!個牛頭包爭鬆軟再配埋大啖大啖既煙三文魚!香港地已經好少搵到呢啲咁足料有誠意既早餐而且杯咖啡☕️重好鬼滑!完全超乎曬我對香港早餐既印象!佢仲拉花好靚拉得好好!大滿足既一份早餐!
好足料既早餐!
香港地而家多數啲餐廳早餐同張相都係兩回事!
都係得小小配料,個包就大大個!!
啲餐廳既包餐都係啲餡料得面頭果一浸..入面空心咁…
但係一黎到我面前完全出乎我意料之外!
勁足料勁多蛋勁多煙三文魚

個炒蛋又滑唔會太熟!塞到爆曬!

個牛頭包爭鬆軟再配埋大啖大啖既煙三文魚!
香港地已經好少搵到呢啲咁足料有誠意既早餐
而且杯咖啡☕️重好鬼滑!
完全超乎曬我對香港早餐既印象!
佢仲拉花好靚拉得好好!

大滿足既一份早餐!

2022-09-28 98 views
已經係第二次去呢一間Cafe,因為佢嘅食物鹹同甜都非常之好味!而今次我試左佢既all day breakfast , 好難得地佢個all day breakfast 每一樣都咁好食😋 個薯餅香口好脆卜卜,唔會淋哂,牛角包都係一樣!連我唔鐘意食既茄汁豆都覺得好食😆 打卡同味度都100分!唯一美中不足係佢太早關門,5點就關門,所以要去打卡同食野要早啲去,留意關門時間!另外一樣要讚既係佢個洗手間,又大又乾淨😆☺️好少cafe 既洗手間咁乾淨

打卡同味度都100分!

All  day  breakfast
All  day  breakfast
2022-09-20 124 views
上環成街都係靚靚咖啡店,今次就揀咗位於樂古道嘅Lassana Coffee試試🤪 呢間Cafe有好多分店,不過大部份人都係去上環呢間打卡,佢有一半位置係戶外,帶有法式風情,當日去到亦有幾個外國人坐係到Chill🫡 不過因為太熱,我哋都係決定坐室內!雖然今次影唔到相,不過都嘆到個唔錯嘅Lunch,上環嚟講價錢都算抵食,食物質素都唔錯,整體都OK,而且又唔洗等位,如果係果頭諗唔到食咩都可以試吓! 💰Waffle Mix Berry $88💰Salmon Spaghetti $98💰Carbonara $108💰Apple & Pear Kwun Yum Tea $42食物都係正正常常,但想講講呢杯飲品😆 一般去Cafe我都會飲啡,但果日就試咗呢杯蘋果梨觀音茶💞 飲落超解渴,果汁清甜,配埋清香鐵觀音好夾,飲落有啲沙冰Feel,而且跟餐半價,都係$21,推薦必試!📍 Lassana Coffee地址︰上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖

💰Waffle Mix Berry $88
💰Salmon Spaghetti $98
💰Carbonara $108

📍 Lassana Coffee
地址︰上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖
每次放飯諗唔到食咩,就會提議去呢度!其實佢嘢食嘅選擇唔多。所以唔需要諗太多😂之前每次我都會食卡邦尼雞肉意粉,今次就試試新意思,識佢嘅all day breakfast🤤🤤呢個餐嘅pancake 仲可轉做窩夫😉正ah!睇返啲相都流晒口水🤤!佢嚟到嘅時候真係好豐富!好開心🤪 佢嘅炒蛋幾嫩滑+入味🤲🏻成個餐最鍾意就係佢個腸仔!煎到外皮香脆而且色澤均勻,真係好吸引!🤤當然唔少得梗係叫杯嘢飲啦!佢啲嘢飲都幾特別我其實我每一次都飲呢一杯橙柚伯爵茶冰沙😅覺得佢幾特別同解膩😗😂!叫主食加嘢飲仲可以有半價優惠🥳! 我諗我下次都會繼續叫呢個餐😅

佢嚟到嘅時候真係好豐富!好開心🤪 佢嘅炒蛋幾嫩滑+入味🤲🏻

我諗我下次都會繼續叫呢個餐😅
2022-07-13
Waiting Time
130 Minutes (Dine In)
$2000200 (Tea)
2022-07-16 235 views
之前見過有介紹呢間,所以經過有時間就入左去試試。地方唔大,但有戶外,不過今日好熱,我選擇坐室內,室內只有一張枱稍為有少少私隱,但已經有人坐,我一個人就坐窗口前面吧枱。侍應好好,見我點ADB特登講聲牛角包可以轉窩夫,跟餐飲品半價,但我無轉窩夫(早知轉)。好快ADB已到,我仲對住個侍應講「咁快嘅」(我都未知咩事),循例影兩張相,第一啖試秀珍菇「凍嘅」之後炒蛋都係凍嘅,鬼知得咁快啦!煙肉都係凍嘅!嬲嬲地薯餅冇理由凍喇掛,就只有薯餅是熱的,其他全部都是凍的,牛角飽也不太鬆脆,這是我食過最差嘅ADB。
全日早餐
凍美式咖啡
lassana 係本地咖啡品牌 分店遍佈香港及九龍 主力提供優質咖啡及美食坐落於上環摩羅上街(古董街)盡頭嘅lassana 係一處既優雅又愜意嘅咖啡店 與周旁嘅古董店相映成趣 店以黑色為主調 走歐式風格 拱形大門懸掛着各式各樣嘅花束作妝點 一瞬間感覺自己就像走進了法比街角嘅咖啡店食物選擇唔多 選項亦符合大眾口味 有主食甜品及飲料提供🧇 mixed berry waffle 💰88 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)窩夫上碟有4大舊 一旁有士多啤梨及藍莓粒 莓味雪糕搭配酸酸甜甜嘅莓醬 連同窩夫入口十分開胃口!外層微脆有蛋香味 入口鬆軟(*¯︶¯*)🍝 carbonara 💰128 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10)食到嘅主要係忌廉及蛋醬味 醬汁有一定稠杰度 掛滿喺每條意粉上 煙肉及芝士味道唔太出 調味唔太濃 ☕️ cafe latte 💰 42 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)飲下嘅第一口 感受到非常綿密嘅奶泡 溫度剛好 上咖啡時見到好可愛嘅貓仔拉花 即刻心情大好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🍹 apple & pear kwun yum tea 💰42 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10)飲落好香蘋果香味 茶底都不馬虎

食物選擇唔多 選項亦符合大眾口味 有主食甜品及飲料提供

飲下嘅第一口 感受到非常綿密嘅奶泡 溫度剛好

飲落好香蘋果香味 茶底都不馬虎 飲落會慢慢品嚐到好香觀音茶味 唔會過甜亦唔會冇味 落到喉嚨好舒服 係一杯好好嘅解渴嘅飲品

店舖員工都十分友善 幫忙拍照又跟我們開玩笑 大概是這裏員工嘅熱情與笑容 讓人滿足離開(≧∇≦)

✨味道:7.87/10

✨環境:7.8/10

✨消費:~ 💰150 ʜᴇᴀᴅ
歡迎follow: goodfoodgoodmood_hk😋🍮
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)