2024-12-29
幾年前已經睇過Youtuber介紹流記艇仔粉, 但一直未有機會來香港仔。 今日終於路過, 有幸食到, 但流記既食法已經唔同咗。 聽聞佢地因牌照問題搞到頭都大埋, 但經過一番努力後, 攞到食品製造廠牌照, 新船固定停泊係六號碼頭, 想食艇仔粉唔再需要大聲唉, 亦唔需要打電話, 行上船落order就好快有得食😋。 而家仲多咗一個選項, 就係可以坐係隔離隻船上面食, 只要你連埋飲品叫就可以啦。新Menu唔止有燒味粉麵, 仲有埋蠟味糯米飯, 同埋我好想試埋既雞粥。 我叫咗最標準既招牌艇仔粉, 根本就一個迷你燒味拼盤, 有燒鴨、切雞、叉燒, 再加魚蛋一粒同菜心兩條。 據聞流叔以前連燒味都DIY, 而家就由街市交貨俾佢地, 依然維持高水準, 好食過好多燒蠟店。 粉我揀咗最襯燒味既瀨粉, 佢地呢種瀨粉, 唔易碎、唔易斷, 睇落好似薯粉咁透明, 又唔跣筷子, 好食!😋👍 唔好怪我貪心, 如果粉量可以再多少少就perfect啦! 唔係食唔飽, 係餸多, 想有多D澱粉質去同步食。個湯底必定要講一講! 一般燒味飯店個湯底都係雞雞鴨鴨頭頭尾尾煲出嚟, 流記就係用梭羅魚、大地魚、再加埋雞雞鴨鴨頭頭尾尾煲出嚟。
粉我揀咗最襯燒味既瀨粉, 佢地呢種瀨粉, 唔易碎、唔易斷, 睇落好似薯粉咁透明, 又唔跣筷子, 好食!😋👍 唔好怪我貪心, 如果粉量可以再多少少就perfect啦! 唔係食唔飽, 係餸多, 想有多D澱粉質去同步食。個湯底必定要講一講! 一般燒味飯店個湯底都係雞雞鴨鴨頭頭尾尾煲出嚟, 流記就係用梭羅魚、大地魚、再加埋雞雞鴨鴨頭頭尾尾煲出嚟。 魚同肉既鮮味撞埋一齊, 造出一種複雜得來又有火花既味道, 好有特色! 所以食之前先飲啖湯, 對整碗粉既評價高咗幾個grade! 湯量唔算多, 但邊食邊飲、啖啖有湯, 都叫做夠, 食完就梗係飲清D湯啦, 唔好嘥。
4年前疫情初期, 睇到Youtuber介紹流記, 話價錢係$33蚊, 汽水5蚊罐。 而家收40蚊碗, 飲品10至15蚊, 如果想過隔離船坐低堂食, 就盛惠60蚊, 不過包飲品。 如果唔坐低食, 職員都唔會俾面色你睇, 因為大把人買完坐係公園食, 同以前一樣。 六號碼頭埋便就有廁所, 亦有汽水機, 不過幾貴, $9.50一罐。 外賣就比以前包裝得好, 而家會入好膠袋。
等粉期間, 見到佢地朝早開11點, 但竟然夜晚收9點! 以前流叔one-man band個陣, 據聞下午三點賣晒就收檔。 而家時間長咗, 坐得舒服咗, 希望多D人可以享受到呢一份情懷啦。呢碗艇仔粉, 如果行入舖頭食, 就算間舖頭裝修到好似隻艇咁樣, 都只係一碗好食既燒味粉, 所以第一次食艇仔粉之前, 一定要睇睇艇仔粉既故事, 真係係隻艇上面煮出嚟架!😃 當未流行揸電單車送外賣之前, 流伯40+年來都係揸住隻艇, 船上、岸邊遠近送到。 如今有固定位置, 係方便咗, 但係昔日要call隻艇埋岸去買既特色, 已經成為歷史。 希望流記可以將艇仔粉既故事流傳下去, 保育香港仔呢個獨有既地道風味。
可取之處: 抵食! 真材實料!
進步空間: 希望反通漲價錢都得到保育
(以下評分係外賣, 不是堂食)
紙巾提供: 冇
廁所狀況: *** (公園廁所)
溫飽指數: ***
回味指數: ****
翻兜指數: ****
備註: 除現金外, 收Visa/Master、Payme、ApplePay