2017-11-05 374 views
先唔講食物,淨係裝修設計都已經好有懷舊嘅風味,值得一讚!香港有呢種風味嘅餐廳越來越少啦晚餐叫咗一個鐵板肉眼扒,牛扒有少少硬,如果冇咁熟會好啲,薯條都冇咩大驚喜,不過真係勝在食嗰個環境氣氛
2017-10-13 728 views
想簡單又快趣,入去呢間餐廳就一定啱!首先切合主題,背景音樂傳來uncle Sam Hui 嘅懷舊歌, 70後一定耳熟能詳! 環境懷舊得來唔殘舊、緬懷昔日光景之餘亦感到有modern classic feel. 小食選擇多而有特色,以二人的份量,也可以揀多幾樣,蜜糖豬手、蝦多士好吸引!鐵板扒餐質素真的如茶餐廳出品,平實大件
想簡單又快趣,入去呢間餐廳就一定啱!
鐵板扒餐質素真的如茶餐廳出品,平實大件
2017-10-13
$100 (Dinner)
2017-09-26 726 views
在希慎廣場內行街後, 就來到羅麥記食晚飯, 因貪佢裝潢吸引,加食物價格合理而幫襯。 這裡裝修好有懷舊風格。來了小食先芝味牛肉蔥油餅卷 $55好新的小食,咬著蔥油餅一層層鬆脆,卷包著拉絲芝士及咸牛肉,想不到好爽,味道出奇的好吃。點了廚師推介的晚餐 紅酒牛尾焗農夫包飯 $75好特別將飯放入挖空農夫包, 最頂放上紅酒牛尾。極入味的牛尾口感軟腍,加上紅酒而製的醬汁酸咸微甜, 送飯及包一流, 十分開胃! Yummy這餐包是日列湯是蘿蔔豬骨湯,好足料,好飲好味道。
在希慎廣場內行街後, 就來到羅麥記食晚飯,
因貪佢裝潢吸引,加食物價格合理而幫襯。

這裡裝修好有懷舊風格。

來了小食先
芝味牛肉蔥油餅卷 $55

點了廚師推介的晚餐

紅酒牛尾焗農夫包飯 $75
好特別將飯放入挖空農夫包, 最頂放上紅酒牛尾。

這餐包是日列湯是蘿蔔豬骨湯,
好足料,好飲好味道。
$130 (Dinner)
  • 芝味牛肉蔥油餅卷
  • 紅酒牛尾焗農夫包飯
2017-09-08 638 views
呢間連鎖餐廳見就見得多,周圍都有分店,但就好少機會入嚟食,今次喺附近做完嘢,一條友黎試吓先!一向知道茶餐廳係食咩嘅,但唔知點解一打開Menu就俾佢啲個圖吸引住!樣樣都好似好想食,最後千辛萬苦先決定到,最後食蔥油豬扒炒出前一丁!豬扒煎得幾靚,唔係平時茶餐廳果啲薄到乾爭爭嘅豬扒,蔥油不太鹹,麵質彈牙,不錯!👍🏻👍🏻👍🏻再叫左杯雪糕紅豆冰懷舊一下,略嫌紅豆少咗啲及雪糕球比較細,其他方面都OK👍🏻

2017-09-05 522 views
朋友因公務來香港,晚上就要飛回歐洲了,能夠見面的時間不過一頓晚餐而已,朋友問哪裡有地道的香港茶餐廳,我查了openrice,看看圖片看看評分,就選羅麥記吧。 羅麥記的其中一家分店位於銅鑼灣希慎廣場,希慎廣場是銅鑼灣地區眾多商場中格調高檔又時尚年輕的豪華商場之一,主打年輕人市場,地段繁華、交通便利,正好適合約會我這位下榻於灣仔的美女好友。 來到位於摩天大樓的這家店鋪嶄新的茶餐廳,懷舊的裝修風格立刻感染到我,時尚的餐牌上有晚市套餐,也有改良的港味小吃,賣相靚麗,價格公道;位於豪華商場卻不失茶餐廳的優惠和人情味,幾位侍應生招呼周到,親切友好,大大迎合了我們享受被服務的習慣,不僅讓我們的味蕾品嘗到地道的香港茶餐,也令我們的心感受到香港人質樸無華的一片熱心腸。
2017-08-22 565 views
大姨一家趁暑假遠道而來探訪。她們只屬過境性質只留數天,我們這一家人依然嚴陣以待,想好了好些節目來招呼....大姨丈很喜歡喝港式茶記的咖啡,每一趟都要去喝一杯的。上幾次帶他去"翠華,今次就因利乘便到了這裡....這所有名的仿懷舊冰室,少不免擺放了些舊茶記從前有的東西,但純粹只是作gimmick而已....說實在,這兒食物的選擇雖著實不少,但偏偏就沒有了我們忽然想吃的蛋撻及菠蘿油,確讓人有些遺憾....今天晚上還有大餐吃,現在當然不適宜點得太多了,就隨意地吃些便可....自己點了一杯熱檸蜜。呷一口....O....味調得太甜了,好像在吃甜品一般....沒有試到大姨丈的咖啡,聽他說還可以的....雪花西多切成非常厚的程度,看起來就像一塊塊的磚頭般。包身入口非常的軟綿是最大的妙著,蛋香亦甚為顯著,但最大的缺點便是油膩感十分的濃重,食多一兩件就起了膩感....此外蜜糖量也是太少了吧....瑞士雞翼肉挺入味;醬汁夠濃甜,算是合格的....我們絕不是為食物而來的,而是希望能讓大姨丈享受一下港式茶啡的風味....看到他一臉滿足的表惰,睇來我的任務算是完滿達成了....

沒有試到大姨丈的咖啡,聽他說還可以的....

此外蜜糖量也是太少了吧....

瑞士雞翼肉挺入味;醬汁夠濃甜,算是合格的....

$30 (Tea)
友人山長水遠黎HK探我,第一時間揾地道美食帶佢去,想方便shopping就緊係去CWB,原來有間羅麥記,連我都未食過。時空交錯的裝修,懷舊格局,由一盞燈到一隻碗,都十分港式,一絲不苟。Menu有好多港式local美食,仲有新派的fusion菜。美綠牛奶包$36,好有賣相,多士夾住粒粒花生醬,非常有口感,面加上美綠粉和煉奶,加添美味。西檸蜂蜜乳鴿仔$58,估唔到茶餐廳都食到。乳鴿和檸蜜味好夾,鴿肉扎實,一定要用手食先好味,而且性價比高。避風塘炒麵$68,材料豐富,有魚、蝦、魷魚、洋蔥、芽菜、蔥,面灑上白芝麻,味道帶微辣,醬油不太腻,滋味無窮。加特飲紅豆冰奶茶$28,好飲到暈,奶和茶比例非常好,原來可以加紅豆,都咁好味。Remark: 只收現金

Remark: 只收現金
  • 避風塘炒麵
  • 西檸蜂蜜乳鴿仔
  • 美綠牛奶包
  • 粒粒紅豆冰奶茶
2017-07-24 3893 views
今日跟兩位朋友仔出發去行山,行完後我們都覺得有一點肚餓,所以坐叮叮去銅鑼灣食下午茶由於希慎food court太多人關係,我決定帶佢地去最頂層羅麥記,兩位朋友仔見到環境懷舊具特色,餐牌上的食物看來合胃口就決定進去。我們被安排到對窗位置的四人座位,環境很好,非常光猛。我本身都淨係想食一些三文治或多士之類的食物,看到下午茶餐有芥末鴨胸漢堡拼沙律,二話不說我就選擇這個H餐了。因為今日係星期六,所以配熱飲需要加$8, 凍飲需要加$10,實在太貴了!! 我跟兩位朋友都沒有點到飲品。我們足足等了二十分鐘,這個時候我們詢問員工可否跟一跟我們的單,誰知員工跟我們說剛剛下單!! 我們真的非常愕然!! 但是冇辦法啦,繼續等,話口未完大概一分鐘左右就到(又話剛剛下單既???)漢堡包皺蚊蚊,外觀不太討好,但味道不錯,咬落口不會覺得乾真真,煙鴨胸有兩片,配上芝士,蕃茄,芥末醬十分滋味~最是沙律,因為沙律醬係溶曬,完全不凍

我們被安排到對窗位置的四人座位,環境很好,非常光猛。

是沙律,因為沙律醬係溶曬,完全不凍

2017-07-22
Type of Meal
Tea
2017-06-28 621 views
今日又黎食lunch..之前食過味道唔錯..所以再黎試埋其他野..叫左個沙嗲豬頸肉撈丁..個撈丁好一般..個面好乾..豬頸肉好硬..如果多番d汁會無甘乾...呢度好似招牌係撈丁..但估唔到甘失望...🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️反而呢個闊佬炒飯有驚喜..其實係鴛鴦飯..有白汁同蕃茄飯..個汁好濃味..入面仲有d雞肉....配埋白飯食好夾..好開胃...一個飯有兩個口味..👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

2017-06-26 528 views
首次到羅麥記, 沒有抱太大期望, 點了個羅麥汁牛河和熱奶茶, 喜出望外!羅麥汁香濃甜, 牛肉軟綿易嚼, 河粉細滑, 牛, 河, 汁融為一體。至於奶茶, 茶香乃滑, 一點也不苦不澀。唯一美中不足, 是沒有套餐價供應, 價錢有點略貴呢~

至於奶茶, 茶香乃滑, 一點也不苦不澀。

唯一美中不足, 是沒有套餐價供應, 價錢有點略貴呢~
2017-05-20
$83 (Tea)
2017-06-22 407 views
約左朋友聚會,被餐廳的裝潢吸引了,之前路過幾次都冇食呢間,今日終於得償所願啦很有舊式港式茶餐廳味道,小妹很愛香港美食的份量足夠三個人分享(如果是全女班聚會的話)來到港式餐廳,小妹的情意結不得不一定要叫一客瑞士汁雞翼,不要問為什麼這是情意結魷魚鬚 醬汁香而濃郁,甜中帶有燒汁的味道,不錯超愛呢杯紅豆冰奶茶,奶茶茶味濃郁,加上紅豆蓉冰凍而成的紅豆冰,飲起上來唔會比溶冰時的冰水溝淡了奶茶味,反而飲既時候有陣陣紅豆味,極力推薦Menu 設計精美,加上成間餐廳寫滿「九龍皇帝」般的書法,更添香港風味

很有舊式港式茶餐廳味道,小妹很愛香港美食的

份量足夠三個人分享(如果是全女班聚會的話

來到港式餐廳,小妹的情意結
不得不一定要叫一客瑞士汁雞翼,不要問為什麼這是情意結

魷魚鬚 醬汁香而濃郁,甜中帶有燒汁的味道,不錯

2017-04-22
$120 (Dinner)
  • 紅豆冰粒粒奶茶
2017-06-18 336 views
今日黎左羅麥記食lunch..之前都有食過..但好耐無食..又唔算好多人等位..企左10分鐘左右就有位..但就坐係出面既area..叫左個炒牛河..佢上面個汁好黑..睇落有d恐怖..但撈一撈..食落又好惹味..有d瑞士汁..甜甜地..唔錯..有驚喜..👍🏽另外叫左個咖哩牛肉農夫包飯..好似個員工落錯單..黎左另一樣野..又要等佢再整..所以耐左少少..原本以為會好大個..但黎到個size都ok.切開先知入面係包左飯..結果兩個人係食到好飽..但配埋濃濃既咖哩汁..都滋味..因為包上面既咖哩汁已經夠咸..所以都唔使再點隔離果碗..加埋野飲..一人都係$65左右..都抵既👍🏽

加埋野飲..一人都係$65左右..都抵既👍🏽
2017-05-24 355 views
今日老公話叫我諗食乜,因為我地成日都係銅鑼灣食,基本上d茶餐廳我地都食過,咁我咪search OpenRice睇下有邊間未食過,就搵左羅麥記!餐廳個設計都幾特別,而且好舒服,坐位闊落,如果想傾下計都唔錯,因為好多不同款式的小食同甜品我叫左避風塘雞翼and避風塘魷魚,因為我好鬼like煎炸食物,不過我仲配左碗白飯好鬼好食,香脆爽口老公叫左酸辣口水雞撈麵,但辣味冇乜,而且太酸了,如果like酸的人可以try下!依杯紅豆奶茶,quite special, d冰用紅豆整成

好鬼好食,香脆爽口
依杯紅豆奶茶,quite special, d冰用紅豆整成
2017-05-23
$130 (Dinner)
  • 紅豆冰粒粒奶茶
  • 避風塘鮮魷
2017-04-17 475 views
餐廳環境一流~好懷舊 好適合影相😅水吧裝飾到一個大排檔咁;桌面+牆身分別寫上一段文字;周圍亦有一些古老的裝飾品 (舊電話;照蛋燈等)!食物賣相亦很好,好適合影相☺但味道就有待進步,尤其黑松露卡邦尼撈丁 很淡 無乜味😣 厚磚焗豬排飯 就略咸 配上炒飯/麵包 也覺得咸 其他避風塘炒麵; 雞翼撈通粉; 肉醬飯 就ok。小食就不錯 新鮮即製的朱古力千層多士配上蜜糖,作為甜品結尾~很滿足**整體價格平均都只係六七十蚊,而家仲show匯豐卡有九折。十分抵食,可以一試!!
餐廳環境一流~好懷舊 好適合影相😅

水吧裝飾到一個大排檔咁;

桌面+牆身分別寫上一段文字;

周圍亦有一些古老的裝飾品 (舊電話;照蛋燈等)!

其他避風塘炒麵; 雞翼撈通粉; 肉醬飯 就ok。

2017-04-06 506 views
Very nice cafe serving a variety of Hong Kong style food. We had spicy chicken and baked pork chop toast. The chicken was tangy and juicy. The portion of pork chop toast was huge! It would take 2 people to eat the entire bread. Nice service and comfortable to sit too.