Restaurant: Le 188° Restaurant & Lounge
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
2025-05-26 302 views
餐廳係酒店🏨高層(41樓)景觀夠晒開揚,望到維港海景🌊Lunch時間,望出去有陽光🌞好舒服😌重點!有優惠😆 (原價$568/位 • 官網訂座🈹高達買一送一優惠,另需正價加一服務費)~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️五道菜午市套餐 Set Lunch Menu ☀️(供應時間 12:00 - 14:30).🥖 麵包 (配香草醬🌿 • 牛油🧈 • 橄欖油).▪Amuse-Bouche 餐前小食▫️日式鮑魚 甜甜地,彈牙唔韌🤓.▪Appetizer 前菜 (每位1款)▫️雅致竹配阿根廷紅蝦他他 • 乾魚子 • 黑蒜 • 地中海醬相比之下依款既醬汁比較惹味😝配住鮮甜阿根廷紅蝦岩岩好🦐. ▫️炸芝士蘑菇雞腿配胡椒麵包醬炸漿層薄薄脆脆💥,蘑菇🍄‍🟫 Keep到有菇汁💦.▪Soup 是日精選餐湯▫️南瓜忌廉湯 中間白色係Truffle Sourcream🤍湯頭質地濃稠,加少少黑胡椒,南瓜🎃天然香甜更出。旁邊配既麵包🥖表面加左半溶芝士🧀.▪Main Course 主菜 (每位1款)2款同樣配多色蔬菜🥕🍄‍🟫🍅🥔▫️香烤美國豬腩卷配雜蔬菜 • 秀珍菇豬腩🐷脂肪層唔會太厚
餐廳係酒店🏨高層(41樓)
景觀夠晒開揚,望到維港海景🌊
Lunch時間,望出去有陽光🌞好舒服😌

重點!有優惠😆
☀️五道菜午市套餐 Set Lunch Menu ☀️
(供應時間 12:00 - 14:30)
🥖 麵包 (配香草醬🌿 • 牛油🧈 • 橄欖油)

▪Amuse-Bouche 餐前小食
▫️日式鮑魚
甜甜地,彈牙唔韌🤓

▪Appetizer 前菜 (每位1款)
相比之下依款既醬汁比較惹味😝配住鮮甜阿根廷紅蝦岩岩好🦐
雅致竹配阿根廷紅蝦他他 • 乾魚子 • 黑蒜 • 地中海醬

▫️炸芝士蘑菇雞腿配胡椒麵包醬
炸漿層薄薄脆脆💥,蘑菇🍄‍🟫 Keep到有菇汁💦

▪Soup 是日精選餐湯
▫️南瓜忌廉湯
中間白色係Truffle Sourcream🤍
湯頭質地濃稠,加少少黑胡椒,南瓜🎃天然香甜更出。
旁邊配既麵包🥖表面加左半溶芝士🧀

▪Main Course 主菜 (每位1款)
2款同樣配多色蔬菜🥕🍄‍🟫🍅🥔
▫️香烤美國豬腩卷配雜蔬菜 • 秀珍菇
豬腩🐷脂肪層唔會太厚,少少肥冇罪惡感🤪
卷住菜 • 蛋,食落唔會好膩。

▫️香烤美國封門柳配烤蔬菜 • 新馬鈴薯
牛味濃郁🤎肉質嫩嫩 • 夠淋🥩

▪Dessert 甜品 (每位1款)
▫️香芒熱情果蛋糕
細細件表面仲有金箔,裡面勁滑滑。芒果味較出🥭
▫️MÖVENPICK雪糕(2球)
加左餅碎 • 藍莓🫐 • 士多啤梨🍓裝飾

▪飲品 (即磨咖啡或茶)

🈹Happy Hour都做緊Promotion🈹
有免費小食拼盤,2小時無限暢飲 ($268up/位)
(*供應時間17:00 - 20:00)

雅致竹配阿根廷紅蝦他他 • 乾魚子 • 黑蒜 • 地中海醬
  • 香烤美國豬腩卷配雜蔬菜 • 秀珍菇
  • 香烤美國封門柳配烤蔬菜 • 新馬鈴薯
Le 188° 餐廳及酒廊 最近推出全新優惠✨✨晚市套餐 買一送一‼️‼️‼️ 機會難得🥹星期二至日晚7點後仲有Live Music 🎶聽❤️‍🔥想邊享受維港兩岸景色 邊嘆美食美酒就要睇落去!建議大家可以預約6:30 呢個時間(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)可以一次過睇到黃昏和夜晚景色!✌🏻最近生日或週年紀念嘅朋友不妨考慮吓❣️為大家送上浪漫又溫馨嘅一晚❤️五道菜晚餐🍴 (買一送一中❣️❣️)Amuse-Bouche 餐前小食·水牛芝士配辣肉腸一齊放入口食 有啲辣味跟鹹香~~仲有幾款麵包附送埋~~Appetizer 前菜·海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁香脆意大利芝士脆餅包住吞拿魚蓉 帶點咸香青瓜千層好fresh 超清新!記得食完脆餅再食青瓜千層 口感會再好啲✌🏻·松露鴨肝凍批配蘑菇和櫻桃啫喱藍色果層係櫻桃啫喱 中間就係松露鵝肝 口感滑膩入口即化 超濃郁!批底加咗少少肉桂粉落去增加口味 Soup湯· 松露南瓜湯 配芝士麵包南瓜湯裡面混入了松露醬! 而且加入少少羅勒、味道有別一般南瓜湯 附送的芝士麵包 雖不脆身但芝士味重好好食😋Main Course 主菜·意大利羊奶芝士燴飯配牛肝菌 用意大利羊奶芝士🧀 和野
Le 188° 餐廳及酒廊 最近推出全新優惠✨✨
晚市套餐 買一送一‼️‼️‼️ 機會難得🥹
星期二至日晚7點後仲有Live Music 🎶聽❤️‍🔥
想邊享受維港兩岸景色 邊嘆美食美酒
就要睇落去!
建議大家可以預約6:30 呢個時間(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
可以一次過睇到黃昏和夜晚景色!✌🏻
最近生日或週年紀念嘅朋友不妨考慮吓❣️
為大家送上浪漫又溫馨嘅一晚❤️

五道菜晚餐🍴 (買一送一中❣️❣️)
Amuse-Bouche 餐前小食
·水牛芝士配辣肉腸
一齊放入口食 有啲辣味跟鹹香~~
仲有幾款麵包附送埋~~

Appetizer 前菜
·海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁
香脆意大利芝士脆餅包住吞拿魚蓉 帶點咸香
青瓜千層好fresh 超清新!
記得食完脆餅再食青瓜千層 口感會再好啲✌🏻

·松露鴨肝凍批配蘑菇和櫻桃啫喱
藍色果層係櫻桃啫喱
中間就係松露鵝肝 口感滑膩入口即化 超濃郁!
批底加咗少少肉桂粉落去增加口味

Soup湯
· 松露南瓜湯 配芝士麵包
南瓜湯裡面混入了松露醬!
而且加入少少羅勒、味道有別一般南瓜湯
附送的芝士麵包 雖不脆身但芝士味重好好食😋

Main Course 主菜
·意大利羊奶芝士燴飯配牛肝菌
用意大利羊奶芝士🧀 和野菌煮成燴飯
再將牛肝菌放在上面點綴一下
比想像中更清淡些 但調味恰如其分!
連我自己本身唔太中意食菇類嘅都覺得幾好食🤍

·香烤美國和牛牛腩扒配雜蔬菜、新馬鈴薯和紅酒燒汁
建議大家五成熟🫡
和牛牛腩扒真心好食!
入口即化、牛味超重又Juicy😭
配上紅酒燒汁完全絕配❣️ 完全好齒頰留香!

Dessert 甜品
·牛奶朱古力蛋糕 & 馬卡龍
大愛呢款甜品
朱古力蛋糕濕潤、甜而不膩,帶有超濃郁朱古力味
馬卡龍口味:焦糖、紅莓 不會太死甜幾好!

餐廳目前有 午晚市買一送一優惠‼️‼️
另有Happy Hour 無限暢飲🥂🥂 (17:00-20:00)
(兩小時任飲酒類 附送免費小食拼盤🆓)
大家快啲約埋朋友屋企人來享受下😎😎
2025-05-22
$900 (Dinner)
2025-05-23 247 views
無敵大海景,甜蜜拍拖👫有你跟我🍸🍹HAPPY HOUR 🍻 17:00 - 20:00 $268 兩小時經典暢飲二人世界浪漫🌹渡午夜19:00入座睇住日落🌞聽住 LIVE BAND🥁生活中需要性價比高,又有儀式感嘅飯局!—————————————————————-1️⃣ 餐前小食羊奶芝士辣肉腸配日本桃精緻小點清新開胃🤤羊奶芝士🧀無鬚味👌🏼配辣🔥肉腸呢個組合豐富層次感2️⃣ 前菜海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁脆餅輕薄酥脆,咬落口涮涮聲。海鮮慕絲細膩綿密,每一啖都有大海🌊鮮味,層次豐富。意大利青瓜千層清爽脆薄。白酒忌廉汁畫龍點睛,濃鬱醇厚,淡淡酒香,巧妙地將海鮮、脆餅&青瓜🥒完美融合。松露鴨肝凍批配蘑菇和櫻桃啫喱鴨肝凍批質地細膩,入口即溶。蘑菇🍄‍🟫加入豐富口感,其醇厚的味道👅與鴨肝相得益彰的。櫻桃🍒啫喱在濃鬱之中帶來了一絲酸甜,恍似一場味覺變奏曲,平衡了整體的味蕾。3️⃣ 是日精選餐湯🥣燈籠椒🫑薯仔🥔湯根據老公描述: 紅椒味濃郁,味道以蔬菜為主角。(由於我對燈籠椒敏感) 餐廳好細心,安排咗南瓜🎃湯,好creamy👍🏼,南瓜嫩滑細膩。_____________________________
無敵大海景,甜蜜拍拖👫有你跟我🍸🍹
HAPPY HOUR 🍻 17:00 - 20:00
$268 兩小時經典暢飲

二人世界浪漫🌹渡午夜
19:00入座睇住日落🌞聽住 LIVE BAND🥁
生活中需要性價比高,又有儀式感嘅飯局!
—————————————————————-

海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁

3️⃣ 是日精選餐湯🥣
燈籠椒🫑薯仔🥔湯

4️⃣ Main Course 主菜

香煎芝麻吞拿魚及大蝦🍤配芒果🥭櫻桃🍒莎莎、雜蔬菜🥬及焗馬鈴薯🥔

香煎芝麻吞拿魚,外皮焦香裹芝麻,內裡鮮嫩刺身半生熟、魚🐟味鮮味十足。大蝦彈牙,芒果櫻桃莎莎添清爽果香,中和海鮮膩感。雜蔬菜豐富口感,焗馬鈴薯軟糯香甜,main dish搭配巧妙,層次豐富。

香烤美國🇺🇸和牛牛腩扒配雜蔬菜、新馬鈴薯和紅酒🍷燒汁

和牛牛腩扒 (medium rare) 烤至焦糖色,外酥裡嫩,油脂香與肉香四溢。雜蔬菜清新爽口,新馬鈴薯軟糯入味。紅酒🍷燒汁注入濃鬱酒香,微酸微甜提昇風味,配埋芥辣醬,經典😋美味 combinations。

——————————————————————
5️⃣ Dessert
牛奶朱古力蛋糕 🥛🍫 🍰
上碟好靚,打卡-able 適合慶祝生日🎂/ 周年紀念日啊!

HK$ 818 per person (買一送一,抵食)
2025-05-22
Type of Meal
Dinner
身處樓高四十一,佈置時尚簡約,落地巨窗,270度海景盡入眼簾,五道菜晚餐,每位$818,配合優質服務,物有所值,更是慶祝生日的好選擇!五道菜晚餐,前菜二選一,是日餐湯,主菜四揀一,接下來有甜品及咖啡或茶。另加$58有特飲,未嘗不可,Rose Candy , My Beer。餐前麵包真開心,長棍包及芝麻包等,唔係酸總麵包了!因為流行,間間都供應,真係有啲厭!外脆內軟,沒有過硬;配合橄欖油、牛油、及內有開心果及蒜蓉的意式香草醬,好吃!Amuse-Bouche 餐前小吃今日的廚師精選的小吃是 Crab meet Tartar  蟹肉青瓜卷三文魚子一口吃之,鮮爽富鹹香。Seafood Mousse with “biscuit” zucchini millefoglie and beurre blanc海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁我的前菜清新別緻,豐富幼滑的海鮮慕絲對比脆餅,口感可以想像;再配合清爽白酒忌廉青瓜卷,完成是喚醒味蕾的好引子!Truffled Duck Foie Gras Terrine with mushroom and cherry jelly 松露鴨肝凍批配蘑菇和櫻
特飲
餐前麵包
餐前麵包
Amuse-Bouche 餐前小吃
蟹肉青瓜卷三文魚子
一口吃之,鮮爽富鹹香。
海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁
松露鴨肝凍批配蘑菇和櫻桃啫喱
同伴的鴨肝凍批肉味濃郁,松露香洋溢,最特別是塗上蝶豆花車厘子啫喱;磨菇我我亦好鍾意;下次來的話,我會吃這個。
Soup of the Day 是日精選餐湯
蘆筍忌廉湯
綠悠悠蘆筍忌廉湯口感順滑,香味獨特,是蘆薈又像,配備芝士多士好得,芝士半溶份量足,多士薄脆。
蘆筍忌廉湯
Seared Tuna with Sesame and Pan-roasted King Prawn in mango & cherry salsa served with vegetables and roast potatoes 香煎芝麻吞拿魚及大蝦配芒果櫻桃莎莎、雜蔬菜及焗馬鈴薯
香煎芝麻吞拿魚及大蝦配芒果櫻桃莎莎
吞拿魚中央粉嫩,保持半熟之最佳狀態,鋪滿芝麻及莎莎醬,酸酸地提升食味;
香煎芝麻吞拿魚
魚子醬襯托煎香了的大蝦,鹹鮮味並存。
芒果櫻桃莎莎
Pan-roasted US Wagyu Beef Flank Steak with vegetables, new potatoes and red wine gravy
香烤美國和牛牛腩扒配雜蔬菜、新馬鈴薯和紅酒燒汁
香烤美國和牛牛腩扒
Medium rare 粉嫩鬆軟,與紅酒燒汁是黃金組合。
香烤美國和牛牛腩扒
Dessert 甜品 - Chocolate Ganache Cake 牛奶朱古力蛋糕
餐廳送上甜品加蠟燭,我送上對的生日祝福!
牛奶朱古力蛋糕
只要預先要求,餐廳會為客人寫上祝福語及名字,意外驚喜更配備一個播放着生日歌的音樂盒,唱生日唔怕甩節奏!

可可味香,朱古力蛋糕幼滑不膩。
牛奶朱古力蛋糕
Freshly Brewed Coffee or Tea 即磨鮮咖啡或茶
晚餐更包括咖啡或茶。
現在由7:00開始有現場歌手演唱,美景相伴,大有理由多坐一回,原來晚市套餐可享
飲品優惠,加$58 可享特飲,未嚐不可!
哎呀,今次走寶了!後來才知道現在有這兩個優惠:
1)歡樂時光:下午五時至八時,以$268任享經典飲品
2)晚市套餐買一送一:折實$981.6 享用,但需預先在酒店網站購票及電話訂座,優惠至6月30號。
找到藉口再來了!
2025-05-15
$890 (Dinner)
特飲
牛奶朱古力蛋糕
得知北角港島海逸君綽酒店頂樓餐廳「Le 188° 餐廳及酒廊」推出「五道菜午市套餐」限時買一送一優惠, 趁機lunch同同事去嘆返餐!餐廳居高臨下, 飽覽270度維港無敵大海景, 空間感十足, 天然光透入, 感覺更chill, 只係環境已經攞滿分!!!入座先送上暖暖嘅焗麵包, 配有開心果醬、牛油同埋橄欖油食,  可以邊食邊欣賞風景等上菜。五道菜午市套餐 HK$568 / 每位餐前小食: 油甘魚經火灸過, 保留半刺身口感, 酸尾尾幾開胃。前菜 :炸芝士蘑菇雞腿配胡椒麵包醬炸皮極之透薄, 鬆化而不油, 雞腿肉雖算不上嫩, 但配上胡椒麵包醬, 助一點滑嫩口感; 還伴有沙律菜、香濃炸芝士跟多汁蘑菇。雅致竹配阿根廷紅蝦他他和乾魚子黑蒜及地中海醬擺盤較為吸引, 阿根廷紅蝦他他彈滑爽口, 搭配獨特的黑蒜和香醇的地中海醬, 微酸開胃又提鮮。另有沾上汁醬嘅雅致竹, 健康美味。 南瓜忌廉湯香濃南瓜湯口感順滑, 每啖濃郁天然南瓜甜味, 配有芝士脆麵包, 美味又健康。香烤美國封門柳配烤蔬菜新馬鈴薯Order了四成熟封門柳, 肉質嫩紅, 啖啖肉香, 搭配烤蔬菜同埋馬鈴薯, 平衡了牛嘅濃郁味道。香烤美國豬腩卷配雜

五道菜午市套餐 HK$568 / 每位

前菜 :
炸芝士蘑菇雞腿配胡椒麵包醬

雅致竹配阿根廷紅蝦他他和乾魚子黑蒜及地中海醬

南瓜忌廉湯

香烤美國封門柳配烤蔬菜新馬鈴薯

香烤美國豬腩卷配雜蔬菜、秀珍菇
豬腩卷圍邊為肥油層, 包住了菠菜同埋較為瘦肉部份, 食起黎冇咁膩, 肉質嫩林, 配上淡淡又滑溜烤汁, 平衡油膩感。

甜品 :
Movenpick 雪糕兩球
香滑雪糕, 奶味濃郁, 配有餅干碎、藍莓、士多啤梨, 滿足。

套餐包COFFEE/TEA,

另可自選加錢追加特飲, 我地+$58追加菠蘿乳酸特飲, 甜酸醒胃。
2025-04-07
$300 (Lunch)
5 day(s) ago 0 views
Le 188° 餐廳及酒廊位於港島海逸君綽酒店41樓,典雅設計配上落地玻璃飽覽維港美景,感覺悠閒寫意。擺盤精美,一邊細嘗精緻菜餚一邊欣賞日落黃昏,完全係一場視覺及味覺既共享盛宴。💠5-Course Set Dinner Menu✨Amuse-Bonche 餐前小食清新開胃,蟹肉鮮味,以青瓜捲着,層次豐富✨Seafood Mousse海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層白酒忌廉汁慕絲帶出三文鮮之鮮,沾上忌廉汁後與脆餅一起細嚐,非常滋味Truffled Duck Foie Gras Terrine松露鴨肝凍批配蘑菇及櫻桃啫喱一試難忘。鴨肝入口漸漸溶化伴隨着優雅的松露香,櫻桃啫喱恰好抵銷了鴨肝的油膩感Soup of the Day南瓜湯Seared Tuna with Sesame and Pan-roasted King Prawn 香煎芝麻吞拿魚及大蝦吞拿魚外層煎熟,內裏肉質細嫩,每口也散發出惹味芝麻香,配上芒果櫻桃莎莎,感覺相當清新,整道菜式輕盈健康Chocolate Ganache Cake牛奶朱古力蛋糕朱古力味香濃,入口慢慢溶化,甜度剛剛好📣好消息五道菜晚市套餐🍽️ 買一送一優惠進行中😍🔗

💠5-Course Set Dinner Menu

✨Amuse-Bonche 餐前小食
清新開胃,蟹肉鮮味,以青瓜捲着,層次豐富

✨Seafood Mousse
海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層白酒忌廉汁
慕絲帶出三文鮮之鮮,沾上忌廉汁後與脆餅一起細嚐,非常滋味

松露鴨肝凍批配蘑菇及櫻桃啫喱

Soup of the Day
南瓜湯

香煎芝麻吞拿魚及大蝦

Chocolate Ganache Cake
牛奶朱古力蛋糕
朱古力味香濃,入口慢慢溶化,甜度剛剛好

📣好消息
五道菜晚市套餐🍽️ 買一送一優惠進行中😍
🔗 https://eshop.harbourgrand.com/hongkong/zh/Le188-Set-Dinner-2025

Le 188° 餐廳及酒廊
📍香港北角油街23號港島海逸君綽酒店41樓
端午節遇上星期六,慣常的週末興趣班也就因而休假。難得有個悠閒的假期,一家三口就搵間餐廳,舒舒服服食個 long lunch,relax一下。今次揀咗 Harbour Grand Hong Kong 41樓呢間餐廳,好耐之前黎過,很喜歡呢個環迴大玻璃窗帶來的景觀,雖然印象中食物中規中矩,不過今次的心情係想relax多過美食,也就決定重臨舊地。電話 Book 枱好順利,預留了 window seat 之餘,侍應仲提醒我可以先去網店嗰度買定午餐套票,可享買一送一的優惠,大概每位$350。泊車方面,超過$500的消費可享2小時免費代客泊車,打後就每小時$100。去到餐廳,環境果然無變,完全無令我地失望。我地望住尖沙咀既方向,一邊食飯、傾計,一邊睇帆船、直升機,都真係寫意既!食物方面,比起印象中又進步咗,係好食既!餐前小食頭盤:炸雞腿肉、炸磨菇、炸芝士配沙律餐湯:蕃茄彩椒忌廉湯(略咸)主菜:Hanger Steak 燒春雞甜品(2選1):芒果熱情果Moouse cakeMovenpick Tiramisu 味雪糕唯一要挑剔既係服務,當天我們食麵包食到枱面有不少麵包碎,不過侍應都無理會,照將食物及

餐前小食

頭盤:炸雞腿肉、炸磨菇、炸芝士配沙律

餐湯:蕃茄彩椒忌廉湯(略咸)

主菜:Hanger Steak

燒春雞

甜品(2選1):芒果熱情果Moouse cake

Movenpick Tiramisu 味雪糕

唯一要挑剔既係服務,當天我們食麵包食到枱面有不少麵包碎,不過侍應都無理會,照將食物及餐具放在枱上,如果貼心d處理一下就會更好啦,畢竟都係一間酒店餐廳。

整體來說,今次既體驗係好正面既!有下次
$350 (Lunch)
登上港島海逸君綽酒店41樓,270度維港夜景即刻撲面而來!適逢幻彩詠香江時段,激光show直接成為晚餐背景。𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕨𝕖 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣𝕖𝕕゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃🍞 餐前驚喜 ・煙三文魚青瓜卷| 青瓜卷中和三文魚油膩 ・麵包三重奏| 重點係自家製蒜蓉香草醬 🦪 前菜雙重奏 ・海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁🐚🐟🥒青口+三文魚打成空氣感慕絲,意大利青瓜千層爽脆 ・松露鴨肝凍批配蘑菇和蝶豆花啫喱、梨、紅莓醬、蘑菇🪿🍐🍄‍🟫 鴨肝慕絲混入黑松露醬,味道香醇,蝶豆花啫喱+梨平衡油膩感🎤 現場Live Band 歌者伴琴聲演奏懷舊英文金曲,營造浪漫放鬆情調🍖 主菜亮點 ・香烤澳洲羊臀肉和羊肉雲吞配南瓜和朱古力迷选香汁🐑🎃🍫烤至medium well 肉質似頂級牛扒軟嫩,羊肉雲吞內餡混入香料・香烤美國和牛牛腩扒配雜蔬菜、新馬鈴薯和紅酒燒汁🐃🥕🥔即腹脅肉 - 位於後腰脊,牛扒肉質鬆軟,味道濃郁且完全唔油膩🍫 甜品高潮 ・牛奶朱古力蛋糕| 甘納許x朱古力慕絲x朱古力海綿蛋糕,三重朱古力香濃到爆 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚.

🍞 餐前驚喜
・煙三文魚青瓜卷| 青瓜卷中和三文魚油膩
・麵包三重奏| 重點係自家製蒜蓉香草醬

🦪 前菜雙重奏
・海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁🐚🐟🥒
青口+三文魚打成空氣感慕絲,意大利青瓜千層爽脆

鴨肝慕絲混入黑松露醬,味道香醇,蝶豆花啫喱+梨平衡油膩感

🎤 現場Live Band
歌者伴琴聲演奏懷舊英文金曲,營造浪漫放鬆情調

🍖 主菜亮點

・香烤澳洲羊臀肉和羊肉雲吞配南瓜和朱古力迷选香汁🐑🎃🍫

・香烤美國和牛牛腩扒配雜蔬菜、新馬鈴薯和紅酒燒汁🐃🥕🥔

🍫 甜品高潮

𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚

🌆由日落坐到🌃夜景,望住維港啲船慢慢變成光點,伴隨住柔和浪漫live band,呢種體驗真係值回票價~

值得一提嘅係酒店職員服務一流,每道菜都會提供講解,而且收碟換碟都好及時👍🏻

📍 攻略提示:
• 五道菜享用晚市套餐時間18:30 - 23:00
• 套餐限時買一送一優惠
・幻彩詠香江時段20:00開始

五道菜晚市套餐限時買一送一優惠🤩

🤑 人均消費:~$490
🤩 推薦指數:9.5 / 10
📍 餐廳資料:Le 188° 餐廳及酒廊 (北角)
北角油街23號港島海逸君綽酒店41樓

#香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #北角美食 #海逸君綽 #浪漫西餐 #五道菜晚餐 #港島海逸君綽酒店 #維港夜景 #高空餐廳 #LiveBand晚餐 #慶生首選
有咁靚既無敵海景🌊梗係要約埋閨蜜食Hightea👯‍♀️今期做緊既主題係🌸櫻花 • 櫻桃春意下午茶🍒鹹甜都有,每一款都好精緻🤩包埋咖啡☕️/茶🍵,每位另送1杯櫻花氣泡酒🥂依個環境,真係好Chill • 好享受💃🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌸 櫻花 • 櫻桃春意下午茶 🍒Sakura and Cherry Afternoon Tea Set (供應時間⏰ 15:00 - 17:00)(溫馨提示💕官網訂座有優惠🈹).▪Savory 精選小食▫️蝦沙律配牛油果慕絲和櫻桃啫喱▫️櫻花白豆啫喱配煙燻火腿▫️椰菜花慕絲配牛油多士 • 青蘆筍和櫻桃魚子醬▫️羊奶芝士意式香腸卷配雜錦堅果 • 櫻桃和櫻花啫喱▫️戈貢佐拉藍芝士慕斯配櫻花啫喱和櫻桃甜酸醬可可撻 .▪Sweets 精選甜點▫️櫻花士多啤梨棉花糖卷▫️黑森林瑞士卷▫️櫻桃櫻花慕絲▫️櫻桃杏仁撻▫️綠茶鬆餅▫️紅莓馬卡龍.▪飲品即磨咖啡☕️ / 茶🍵及 另送櫻花氣泡酒(每位)1杯🥂 (*如果唔飲酒既朋友可以揀果汁🍹). ~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🈹Happy Hour都
有咁靚既無敵海景🌊梗係要約埋閨蜜食Hightea👯‍♀️
今期做緊既主題係🌸櫻花 • 櫻桃春意下午茶🍒
鹹甜都有,每一款都好精緻🤩
包埋咖啡☕️/茶🍵,每位另送1杯櫻花氣泡酒🥂
依個環境,真係好Chill • 好享受💃🏻

🌸 櫻花 • 櫻桃春意下午茶 🍒
(供應時間⏰ 15:00 - 17:00)
(溫馨提示💕官網訂座有優惠🈹)

▪Savory 精選小食

▫️紅莓馬卡龍

▪飲品
即磨咖啡☕️ / 茶🍵

🈹Happy Hour都做緊Promotion🈹
有免費小食拼盤,2小時無限暢飲 ($268up/位)
(*供應時間17:00 - 20:00)
最近喺港島海逸君綽酒店嘅41樓Le 188°食晚餐,餐廳嘅三面都被維港海景包圍,而且環境舒適、服務周到,仲有live band show添😍 喺度食嘢感覺好浪漫好舒適🥰 我叫嘅係5-course dinner🌟💓 餐包餐包係無限任添嘅,仲有三種款式,同唔同抺醬添😚💓 Amuse-Bouche 餐前小食首先餐前小食有「蟹肉青瓜卷三文魚籽」,好fresh好開胃🥰💓 Appelizer 前菜前菜有兩款,包括「海鮮慕絲脆餅配意大利青瓜千層和白酒忌廉汁」同「松露鴨肝凍批配蘑菇和櫻桃啫喱」,兩個都好特別!💓 Soup湯是日餐湯係「蘆筍忌廉湯」,creamy好飲,仲可以加入黑椒同配包食添~💓 Main Course主菜有4個選擇,我哋揀咗「香烤澳洲羊臀肉和羊肉雲吞配南瓜和朱古力迷迭香汁」同「香烤美國和牛牛腩扒配雜蔬菜、新馬鈴薯和紅酒汁」🍷兩款肉我哋都揀咗五成熟,又香又嫩好好味㗎~💓 Dessert 甜品最後嘅甜品有好濃郁又唔太甜嘅「牛奶朱古力蛋糕」,另外仲有馬卡龍同朱古力🍫,超滿足🥳💓 Freshly Brewed Coffee or Tea

我叫嘅係5-course dinner🌟

💓 餐包
餐包係無限任添嘅,仲有三種款式,同唔同抺醬添😚

💓 Amuse-Bouche 餐前小食
首先餐前小食有「蟹肉青瓜卷三文魚籽」,好fresh好開胃🥰

💓 Appelizer 前菜

💓 Soup湯

💓 Main Course

💓 Dessert 甜品

想同閨蜜又或者另一半黎翻休閒愜意又高級嘅下午茶?咁今次就推薦一個超靚嘅地方比大家啦!就係呢間位於北角港島海逸君綽酒店嘅「Le 188° 餐廳及酒廊」啦!呢間餐廳位坐落於41樓,有絕佳嘅維港景色,超大嘅玻璃窗,可以好方便就將維港景色一覽無遺!無論係白天定黑夜去都會有唔同嘅風景!🌅另外,間餐廳一行入去就比人一種優雅同奢華嘅感覺,無論係同閨蜜黎翻個精緻嘅下午茶,東西同另一半有個浪漫嘅約會都好適合!連我同朋友都不知不覺坐咗成個下晝呀!😆今次我地叫咗個精緻嘅下午茶set!🌸櫻花•櫻桃春意下午茶$628 (週一至週五兩位用)🌸🍮精選小食:蝦沙律配牛油果慕絲和櫻桃啫喱/椰菜花慕絲配牛油多士、青蘆筍和櫻桃魚子醬/櫻花白豆啫喱配煙燻火腿/羊奶芝士意式香腸卷配雜錦堅果、櫻桃和櫻花啫喱/戈貢佐拉藍芝士慕斯配櫻花啫喱和櫻桃甜酸鹽可可撻🧁精選甜點:黑森林瑞士卷/櫻花士多啤梨棉花糖卷/櫻桃櫻花慕絲/櫻桃杏仁撻/綠茶鬆餅/紅莓馬卡龍🥂特選飲品:即磨咖啡或茶每位配送櫻花氣泡酒一杯成個set一共有五款鹹點,六款甜點,兩杯即磨咖啡或茶,再加埋每位都有一杯櫻花氣泡酒!超級豐富而且精緻!鹹點部分,每一件都非常之特別而且口感豐

今次我地叫咗個精緻嘅下午茶set!
🌸櫻花•櫻桃春意下午茶$628 (週一至週五兩位用)🌸
🍮精選小食:

🧁精選甜點:

🥂特選飲品:
即磨咖啡或茶
每位配送櫻花氣泡酒一杯

鹹點部分,每一件都非常之特別而且口感豐滿,而令我印象最深刻嘅就係蝦沙律配牛油果慕絲和櫻桃啫喱,食落味道非常清新,口感層次分明!
甜點部分,每一件都非常精緻,而櫻桃杏仁撻就最深得我心啦!淡淡嘅水果香甜,配搭杏仁撻脆脆嘅口感,令人每一啖都係春天嘅滋味!

另外,佢地仲有個無限暢飲活動!
🎉歡樂時光🎉
5:00 PM - 8:00 PM
🍾無限暢飲🍷
🍪免費小食拼盤
🍻兩小時經典暢飲 (每位$268)
🥂兩小時尊貴暢飲 (每位$328)

仲唔快啲同埋鐘意飲嘅朋友一齊黎感受吓香港嘅美好!!

2025-05-20
$350 (Tea)
2025-05-12 42 views
難得今日天朗氣清,去食個休閒午餐。上網買咗個買一送一優惠,搭地鐵去到炮台山地鐵站。行過去酒店幾分鐘嘅路程,上面呢個景色真係無敵海景,前菜食個阿支竹蝦他他,阿支竹好味,蝦鮮甜,配黑蒜醬,非常之美味,另外食咗個炸蘑菇芝士串配雞肉,非常之香脆好味,之後飲咗個甜椒忌廉湯,非常之開胃美味,主菜牛肉都係非常之美味嫩滑,三文魚也好嫩滑配紅花汁雜蔬菜,旁邊有少少蘑菇,好食,甜品,芒果熱情果波,酸酸甜甜,非常之開胃,今餐真係非常之抵食好味
麵包夠熱香脆
蘑菇芝士配雞,香脆好味
阿茲速配蝦他他配黑蒜醬
甜椒忌廉湯
牛肉配雜蔬菜
三文魚蔬菜,紅花汁
2025-05-08
$280 (Lunch)
麵包夠熱香脆
蘑菇芝士配雞,香脆好味
阿茲速配蝦他他配黑蒜醬
甜椒忌廉湯
牛肉配雜蔬菜
三文魚蔬菜,紅花汁
境觀太好了尤其是在晚上有九十分,食物很普通而且份量小只有六十分,服務還不錯有八十分但最敗筆竟然忘記在甜品寫上happy anniversary等字句直至我們提醒😱,因我們在訂購時已經寫下了,但出奇地食完甜品及飲完咖啡仍然沒有出現而且甜品,pitti four都不太吸引及美味,這時我倆都感覺非常非常非常失望😨,等下又等只有硬著頭皮去詢問服務員,過了不久她奉上一碟毫無成意的anniversary dessert😥作為我們週年紀念的結束😏,我不會介紹給朋友作餐廳之選但如果酒廊我會給他們考慮。
2025-04-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2025-04-30 3 views
1.买一送一要提前官网预约哦,不然会花1300多吃出一包气哦。2.主菜点了七分熟牛肉,老的像酱牛肉(因为上菜慢的要死也来不及让他重做)。给同行的朋友尝了下,说我这形容过于精准了。3.上菜慢的要死。有多慢呢?吃了一个小时,还没喝上汤的程度。4.前菜洋蓟根部发黑,说是正常避免不了,只能换另一个菜(这个给换了就算了)。之前来吃过一次除了上菜慢其他都还行,这次水准大大大大大下降。除了环境还行,找不到其他优点了,拉黑再见。
私心大推!環境、食物、風景、服務都好好💯餐廳位於酒店41樓全落地玻璃可以欣賞一片香港夜景海景真係好靚!2人晚餐五道菜只需HKD818/位由頭盤到甜品 我都好欣賞!❇️想氹女仔開心一定要嚟!🔸餐前小食日本磯煮鮑魚好彈牙入味!有陣陣日式醬油香味,yummy!🔸前菜▪️意大利牛肝菌 OR▪️香煎三文魚配炒芹菜頭和半肚菌.🔸主廚精選餐湯今日係椰菜花忌廉湯,口味清新入口creamy。哩度嘅麵包都好好食✅🔸Main Course 主菜▪️香烤美國金標極黑和牛✅十分好味!厚切和牛軟滑彈牙,又有牛味!肉質好靚!配牛骨隨、田螺、日本南瓜、雞油菌及多士▪️水煮智利白鱈魚配洋蔥醬、芒果蓉和柑橘醬🔸甜品咖啡朱古力蛋糕、Macaron、軟心朱古力超欣賞甜品係一人一件蛋糕而且3樣都好好食!好朱古力!✅

私心大推!
環境、食物、風景、服務都好好💯
餐廳位於酒店41樓
全落地玻璃可以欣賞一片香港夜景海景
真係好靚!
2人晚餐五道菜只需HKD818/位
由頭盤到甜品 我都好欣賞!❇️
想氹女仔開心一定要嚟!

🔸餐前小食
日本磯煮鮑魚好彈牙入味!有陣陣日式醬油香味,yummy!

🔸前菜
▪️意大利牛肝菌 OR
▪️香煎三文魚配炒芹菜頭和半肚菌
🔸主廚精選餐湯
今日係椰菜花忌廉湯,口味清新入口creamy。
哩度嘅麵包都好好食✅

🔸Main Course 主菜
▪️香烤美國金標極黑和牛✅
十分好味!厚切和牛軟滑彈牙,又有牛味!
肉質好靚!
配牛骨隨、田螺、日本南瓜、雞油菌及多士
▪️水煮智利白鱈魚
配洋蔥醬、芒果蓉和柑橘醬

🔸甜品
咖啡朱古力蛋糕、Macaron、軟心朱古力
超欣賞甜品係一人一件蛋糕
而且3樣都好好食!好朱古力!✅