2024-05-31 361 views
身邊朋友一直推介這一間,力推開心果麻糬布甸及原味,咁啱又gathering第一時間諗到呢間,訂咗12個。由於要早上取貨 ,店員細心給我安排師傅早上給我預熱 保持布甸嘅口感,同埋質素,值得加分開心果醬濃郁,而且非常Creamy,同事仔都話好食唔算太甜 ,麵包口感偏乾身,不過放咗大半日凍食,口感都可以,呢個價錢不求太多。推介熱食是最好的 ,買咗幾件切餅,可惜味道未如理想,普普通通沒有太大驚喜,這個價錢可以有其他選擇。

之前聽講依個「麻薯開心果布甸」就比佢個名吸引左!雖然佢同「嘉多娜」好出名嘅「法式布甸包」概念一樣,但佢地嘅味道同口感都唔同,而且「麻薯開心果布甸」細細地一個,唔會「好漏」!佢由「麻薯波波+開心果醬」組成嘅,「傳奇烘培」將開心果醬放左係麻薯波波嘅中間,佢地話用左法國製嘅開心果醬,雖然我食唔出個開心果醬係唔係法國製嘅,不過個味確實幾香,口感都幾順滑,重點係甜度適中!另外麻薯波波嘅口感都好,幾煙韌!(麻薯開心果布甸一盒有兩個)*我琴晚食左一個,將另一個放左係雪櫃,今天食都仲好好食,口感冇太大嘅差別!!

(麻薯開心果布甸一盒有兩個)

2024-01-28
2024-01-19 444 views
.1.傳奇烘焙麻糬波波 & 司康(好多分店 eg .上水/牛頭角/太和 etc.).呢排食得麻糬波波多..多得你哋.. 我嘅衣食父母🤣🤣..相比之前食開嘅.. 我更加鍾意其他間..eg.. 初麥但佢都好味!口感上就更加煙韌厚實!味道就無感濃郁...司康正常發揮.. 牛油香夠 口感都舒服..正常水準!
1.傳奇烘焙麻糬波波 & 司康
(好多分店 eg .上水/牛頭角/太和 etc.)
呢排食得麻糬波波多..
多得你哋.. 我嘅衣食父母🤣🤣..
相比之前食開嘅.. 我更加鍾意其他間..
eg.. 初麥
但佢都好味!口感上就更加煙韌厚實!
味道就無感濃郁..
司康正常發揮.. 牛油香夠 口感都舒服..
正常水準!

Delivery
2023-12-29 492 views
搵唔到銅鑼灣分店所以借呢度post~位置喺Plaza 2000對面✧ 麻糬開心果布甸($24)一睇到覺得顏色好對辦!一開始以為同嘉多娜嗰種麵包底食落先知原來麻糬係講緊個底以為係中間有嚿白色mochi不過煙煙韌韌反而幾得意~呢個開心果味真係超濃!(о´∀`о)果然specify自己用咩開心果醬係胸有成竹!Btw呢個係凍食的一盒有兩個 為返$12一個都ok睇返原味都成$15走嗰陣見到門口仲有其他開心果cake下次要試下!
搵唔到銅鑼灣分店所以借呢度post~
位置喺Plaza 2000對面

✧ 麻糬開心果布甸($24)
一睇到覺得顏色好對辦!
麻糬開心果布甸
一開始以為同嘉多娜嗰種麵包底
食落先知原來麻糬係講緊個底
以為係中間有嚿白色mochi
不過煙煙韌韌反而幾得意~
呢個開心果味真係超濃!(о´∀`о)
果然specify自己用咩開心果醬係胸有成竹!

Btw呢個係凍食的
一盒有兩個 為返$12一個都ok
睇返原味都成$15
走嗰陣見到門口仲有其他開心果cake
下次要試下!
2023-12-28
麻糬開心果布甸
2022-10-30 1774 views
其實我一向都好鍾意食布甸包,所以經過見到好吸引又會買來食,之前都食過呢間嘅糕點都幾好食,但今次就有啲失望,因為鍾意食布甸包嘅人通常都係鍾意佢個布甸多,但今次唔知係咪師傅一時失手唔記得落蛋還是個布甸包係真係咁小,布甸面頭一浸少少,入邊全部都係一個麵包,所以有少少失望,食另外有豆🫘嗰個又唔係喎,入面係滿滿的,而且味道都唔錯,失望咗今次呢個法式布甸包得咁少布甸囉😳😳😳😳😨😨😨———————————平日我嘅金句係:「其實開心🥳簡…單就在你身邊….」今日就係:「失望布甸包一件,唔通師傅失咗手」😓食….拍…寫.. 已經成為我生活u中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶——————————

———————————
平日我嘅金句係:
「其實開心🥳簡…單就在你身邊….」
今日就係:
「失望布甸包一件,唔通師傅失咗手」😓
食….拍…寫.. 已經成為我生活u中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
——————————
2022-10-23 957 views
食腸仔包、菠蘿包個類食到有啲厭….想試下啲唔同啲嘅麵包行過黎到呢間麵包店發現有好多有特色嘅麵包之前已經有人講開,但一直未黎到試今次我一次過買左兩款布甸包試試味道,除此之外,我仲買左一個日式軟心朱古力包,同埋一個蛋撻賣相好吸引P.a.焗熱左食好好味布甸包甜度適中,布甸唔會過分軟。而朱古力包焗完之後有流心嘅效果好似將成個心太軟擺左落麵包到咁朱古力愛好者實鍾意嘅一款,上水可以搵到啲與別不同嘅麵包真係好開心⭐️推介大家試下布甸包呀
食腸仔包、菠蘿包個類食到有啲厭….想試下啲唔同啲嘅麵包
行過黎到呢間麵包店發現有好多有特色嘅麵包
之前已經有人講開,但一直未黎到試
賣相好吸引
P.a.焗熱左食好好味

好似將成個心太軟擺左落麵包到咁
2022-10-16 791 views
聽聞呢到都有法式布甸包買😍今日專登過黎睇下有無得買🤪呢間麵包店係彩園商場入面,只要係上水站C出口直行天橋4分鐘左右就到,都好方便😍一去到門口就見到甜品櫃,有好多款蛋糕,而且價錢算適中,不過今日就無買蛋糕😜而麵包種類都多,都有少少比較特別啲既口味😛經過見到啲鬆餅大大舊,都忍唔住要買番兩個黎試下😛🥯1️⃣黑豆黑芝麻布甸包($16)本身我都好鐘意食黑芝麻製品,而且呢種口味既布甸包少見啲,所以點都要買番隻黎試下😛我地番到去焗熱左黎食🤤面頭既黑豆比較甜,而餡方面就有濃濃黑芝麻味,仲要唔太甜!好岩我食🤤🥯2️⃣法式布甸包($15)呢個就係用左3.6牛乳去整既原味布甸包🤤同想像中既味道都接近,不過不失😜不過鐘意佢個包好脆😛🧁3️⃣抹茶紅豆鬆餅呢個鬆餅真係好大個🤤佢既抹茶味算係濃,而且唔係假個陣抹茶味🤤夾埋紅豆食永遠係好夾既組合🤤🧁4️⃣朱古力鬆餅呢個鬆餅有濃濃朱古力味😍😍加埋朱古力粒粒,真係朱古力控必食😍仲要夠鬆化🤤好好味啊!

🥯1️⃣黑豆黑芝麻布甸包($16)

🥯2️⃣法式布甸包($15)

🧁3️⃣抹茶紅豆鬆餅

🧁4️⃣朱古力鬆餅
2022-09-04 764 views
再訪隱世布甸包~黑豆黑芝麻布甸 $16之前有同大家介紹過呢間既布甸包,今次經過竟然見到有芝麻味🤩利申自己平時係唔鍾意芝麻味既野,但因為好少見到芝麻布甸包,所以照買黎試下今次買返公司食🫠無用焗爐整翻熱,無上次外脆內軟既效果,但法包食落同樣煙靭,口感唔錯👍🏻布甸同上次一樣咁creamy😋芝麻味唔算好濃,所以我呢D唔鍾意芝麻味既人都接受到,雖然都食到幾rich既牛奶味,但甜味係多過曬芝麻同牛奶,就連面頭放個幾粒黑豆都係用糖煮過,今次食覺得整體偏甜🥹希望遲D會有機會買埋其他味keke😆😆味道:8/10性價比:8/10📍傳奇烘焙 (上水分店)上水彩園路8號彩園邨彩園商場3樓R1B號舖📌人均消費: below $50#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #綠茶蛋糕 #朱古力蛋糕 #紫薯#麻糬包 #紫薯麻糬
再訪隱世布甸包~

黑豆黑芝麻布甸 $16

布甸同上次一樣咁creamy😋

希望遲D會有機會買埋其他味keke😆😆

味道:8/10
性價比:8/10

📍傳奇烘焙 (上水分店)
上水彩園路8號彩園邨彩園商場3樓R1B號舖
📌人均消費: below $50

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #綠茶蛋糕 #朱古力蛋糕 #紫薯#麻糬包 #紫薯麻糬包 #布甸包 #布甸 #muffin #蛋糕 #朱古力蛋糕 #抹茶蛋糕 #LF麵包

2022-08-06 423 views
隱世高質布甸包🍮🥖🥰 有日放工路過見到好多人係麵包店入面,心諗咩事普通一間屋邨麵包店會咁多人呢🧐然後見到原來係布甸包新鮮出爐,仲寫住用3.6牛奶整,即刻買左個黎食,出乎意料地好!好!食!😍😍🧡 布甸法包 $15布甸好軟滑,食到牛奶味,唔會過甜反而感覺好creamy🥰🥹布甸佔既份量都幾多,啱曬我呢d唔鍾意食包既人😙法包個面仲脆,但如果返屋企先食可以焗幾分鐘先食就可以keep返脆~法包入面都有d煙煙韌韌既感覺,同布甸texture相映成趣,配合得好好😋😋食完終於明點解會咁多人買🥹🥹另外提提大家要買夠六個先有盒🫠🧡 綠茶鬆餅 $12順手買多左個鬆餅,略嫌太多牛油,食完成手都係油,但比較少見綠茶鬆餅有紅豆,都算有綠茶味,呢個就不過不失啦~(for 布甸法包)味道:9/10性價比:9/10📍傳奇烘焙牛頭角/太和/大埔/上水都有,當日去既係上水店➡️上水彩園路8號彩園邨彩園商場3樓R1B號舖📌人均消費: below $50#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife
隱世高質布甸包🍮🥖🥰

🧡 布甸法包 $15

布甸好軟滑,食到牛奶味,唔會過甜反而感覺好creamy🥰🥹

布甸佔既份量都幾多,啱曬我呢d唔鍾意食包既人😙

食完終於明點解會咁多人買🥹🥹

另外提提大家要買夠六個先有盒🫠

🧡 綠茶鬆餅 $12

(for 布甸法包)
味道:9/10
性價比:9/10

📍傳奇烘焙
牛頭角/太和/大埔/上水都有,當日去既係上水店➡️
上水彩園路8號彩園邨彩園商場3樓R1B號舖

📌人均消費: below $50

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #港式美食 #法包 #布甸包 #布甸法包 #牛奶布甸 #布甸
週未到上水閒逛尋找美食,瀏覽開飯無意中發現傳奇烘培餅店,有𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐩𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝 法式布甸包,就由火車站行天橋過彩園商場,在商場內找來找去,位置原來就在入口處右邊的餅店在佐敦某餅店,嚐過此法式布甸包的做法,又要排隊又要限購,仲要售完即止。今次唔駛出九龍排長龍,一定要試下啦,$15$15一個,打開布甸櫃,陣陣的蛋香和奶香飄出來,法式布甸餡和蛋撻餡味道相約,同樣是滑溜溜,但布甸味道較甜,選用北海道特濃3.6牛乳製作,特別重的奶味又沒有搶走蛋味的風頭,雖然不是新鮮出爐,法式麵包依然外脆,內裏帶點煙韌。值得一試。

今次唔駛出九龍排長龍,一定要試下啦,$15

值得一試。
2022-07-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$15 (Tea)
每次行過麵包鋪🥯見到有法式布甸麵包都會買返個黎試❤️今日約左朋友去上水食飯👅咁岩經過傳奇烘焙🤣見到布甸麵包好新鮮就買左個做飯後甜品!🍮法式布甸包 $15❤️因為係夜晚9:00左右先去買🙈驚已經唔脆~所以返到屋企有即刻用焗爐焗返一兩分鐘先再食💞翻焗之後個麵包皮都唔會韌🤪仲係脆卜卜!😋個布甸好好好滑👍🏻好香雲呢拿味!後悔點解淨係買左一個🤭一個個齊整排列好嘅布甸麵包好吸引~💕好食指數👅: 9/10推薦指數👍🏻:10/10

🍮法式布甸包 $15

😋個布甸好好好滑👍🏻好香雲呢拿味!後悔點解淨係買左一個🤭

一個個齊整排列好嘅布甸麵包好吸引~💕

好食指數👅: 9/10
推薦指數👍🏻:10/10
2022-07-12
$15 (Dinner)
2022-05-30 475 views
傳奇烘焙,小有名氣嘅麵包舖。款式都比較多,而且跟到時下熱門的款式。好似布丁包、麻薯包等等。不過其實佢哋蛋糕都好出色,好耐之前試過開心果味,今次試咗另一款。依舊都係好食而且唔甜。

2022-04-19 572 views
放假近近地去上水食個lunch,路經傳奇烘焙,見到有得賣法式麵包布甸唔使排隊,梗係即刻買嚟試!法包煙煙韌韌,中間嘅布甸餡好香好滑,味道有啲似焦糖燉蛋,又唔會太甜,好食15蚊個好抵食囉,重點係唔使山長水遠出去排隊,下次見到一定會再買
唔使排隊,梗係即刻買嚟試!
2022-04-12 659 views
收工買左2個半磅蛋糕,分別係紫薯糯米糍蛋糕$85同特濃開心果慕絲蛋糕$98。店員貼心問要蠟燭、刀、生日牌?先食開心果慕斯 整體偏過甜 食多塊會易覺得漏。蛋糕面頭仲幾吸引~~有各類生果。不過太甜 ....6/10紫薯蛋糕既紅色紫色裝飾好搶眼 味道剛好 唔太甜了 口感有糯米糍幾特別,$85抵買呀!入邊切面有層層 比例幾好~~唔錯!7.5/10分

店員貼心問要蠟燭、刀、生日牌?
先食開心果慕斯 整體偏過甜 食多塊會易覺得漏。

蛋糕面頭仲幾吸引~~有各類生果。
不過太甜 ....6/10

入邊切面有層層 比例幾好~~唔錯!
7.5/10分
2022-04-10
Waiting Time
9 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2022-03-20 708 views
-{上水餅店🍞}經讀者介紹一間高質嘅布甸包🤩去到上水嘅傳奇烘焙等1點鐘出爐嘅😇🤤法式布甸包🤤 ($15)不論質地同味道才都同始創店好似😋好有蛋香味😌甜度啱啱好😍法包嘅煙韌質感同布甸好夾😚不過個蛋漿比原店偏實淨 味道都做到8成相似 但貴少少!重點係唔洗排隊😂🤟👖褲評: 8/10🤤朱古力湯種麵包🤤 ($9)個包好軟熟😋🥳翻熱後朱古力漿半溶咁好邪惡😆不過完全冇oreo面嘅味 只會食到朱古力👖褲評: 7.8/10上水店1點出爐 大埔店11點☺️其他包嘅水準都唔錯☺️性價比: 8.3/10服務: 8/10環境: nil🚩傳奇烘焙🚩地址: 上水彩園路8號彩園邨彩園商場3樓R1B號舖大埔廣福里23號正發樓地下A1號舖 #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai上水 #fuudjai甜品 #fuudjai麵包
{上水餅店🍞}

🤤法式布甸包🤤 ($15)

👖褲評: 8/10

🤤朱古力湯種麵包🤤 ($9)

👖褲評: 7.8/10

上水店1點出爐 大埔店11點☺️其他包嘅水準都唔錯☺️