2016-06-07 1390 views
果日大家無所事事,一於去時代廣場度逛下,行下,完全當系去換個地點,換個環境,唔洗成個人都毛系間房度,就黎要無聊死喇,出左黎就梗系唔想自己煮飯喇,所以就系利小館度飲下午茶咁喇。最深刻嘅印象系入到見到人唔多,好安靜,舒適,成個環境好enjoy咁,仲有就系荷葉飯咯,荷葉飯,顧名思義,用荷葉包住,熟左之後直接連荷葉都上臺嘅,裡面嘅飯唔系特別多,不過兩個人都勉強可以夠食,荷葉飯好清香,口味比較清淡,無咩油膩,岩我,近排腸胃唔系好好。雜菇拉麵,雜菇都俾我揀黎食曬,拉麵一般,楊枝甘露,一般水準吧,我成日都覺好似唔系好夠甜咁,可能同味覺有關吧
2016-05-27
$170 (Tea)
2016-06-01 2649 views
呢晚同屋企人去咗利小館食晚飯。鮮人蔘燉竹絲雞,湯頭幾清澈,入面有杞子,飲落幾甜。生拆雞絲粉皮,食前就咁將雞絲、青瓜絲、胡蘿蔔絲、粉皮同花生醬撈勻,呢樣算係最隱陣嘅菜式喇。花雕醉雞、口水雞,兩款都係連骨,我略嫌雞肉唔太嫩滑,前者花雕味唔夠濃,後者辣醬唔辣,反而偏鹹。乾煸四季豆,油份算比其他餐廳同類菜式少,四季豆爽口無渣,都幾惹味。香檳汁海鮮焗飯,無考究香檳汁到底係咪真係有香檳,抑或只係名稱,不過面層鋪滿微焦芝士,呢點的確吸引到我,底層就有蟹柳、魷魚仔等海鮮,味道合格。胡椒鹹菜豬肚,用胡椒同鹹菜調味,豬肚脆口易嚼。蜜汁火方,係將蘸咗蜜糖嘅金華火腿夾晌白色包子入面嚟食,食落唔會太漏。龍蝦濃湯烏冬配豬扒,嗰個所謂濃湯顏色呈鮮橙色,好人工色素feel,飲落龍蝦味稍淡,我覺得一般般,不過烏冬煮得算彈牙。豬扒係吉列嗰種,有些少日系feel,算係炸得夠透,肉質唔會太韌。蜆介鯪魚球,相對起晌澳門食到嘅,呢個就顯得較失色,不過都幾香口。蟲草花雞蒸飯,眾多款菜式之中,呢個係最清嘅。感覺呢間食物唔太突出,不過以新式中菜館而言份量算適中,唔會太少。服務方面,當日侍應經常將人哋啲食物拎錯俾我哋,甚至唔止一次,而係
呢晚同屋企人去咗利小館食晚飯。
鮮人蔘燉竹絲雞,湯頭幾清澈,入面有杞子,飲落幾甜。
胡椒鹹菜豬肚,用胡椒同鹹菜調味,豬肚脆口易嚼。
蟲草花雞蒸飯,眾多款菜式之中,呢個係最清嘅。

感覺呢間食物唔太突出,不過以新式中菜館而言份量算適中,唔會太少。服務方面,當日侍應經常將人哋啲食物拎錯俾我哋,甚至唔止一次,而係五六次以上,似乎唔係單一事件。

$110 (Dinner)
2016-04-09 2190 views
久不久都會到銅鑼灣逛街,如果去到時代廣場,多會到利小館,貪其東西好吃,坐得舒服,而且物值高到加零一。試想想,時代廣場,就在銅鑼灣的心臟地帶,能夠以每人百多元的價錢,吃到非常好吃的食物,在今天快餐店也要七十元一個晚餐而言,的確甚為抵吃。而利小館,可以說是利苑的 junior 版,價錢平了一截,食物質素卻卻是相若。這天來到,星期四晚上七時半,不用等位而可以直入,看到現時市道真的一般,卻益了顧客,我們坐得更舒服。每次我都必叫杏汁白肺湯,一碗才五十多元,味道夠濃,還要和豬𦟌及雞腳一起煲,喝得很滿足。擔擔麵是必叫之選,水準甚高,麵條也特別,像是拉麵一樣,湯底雖然有少許味精但味足,我可以接受。窩貼煎得甚香。雙菇卷也是很香口,愛吃煎炸東西的朋友可以叫。沙薑雞腳很軟熟,我最怕雞腳做得很硬,這裏不會。吃夠 HKD350.00 還有免費泊車三小時,三五知己吃飯談天一流選擇。

窩貼煎得甚香。
雙菇卷也是很香口,愛吃煎炸東西的朋友可以叫。
沙薑雞腳很軟熟,我最怕雞腳做得很硬,這裏不會。
$130 (Dinner)
2016-03-19 1450 views
一直以利苑旗下大众小馆为宣传!美食推荐的杨枝甘露,我觉得还不如“发记甜品”,小小一碗,没有芒果…另一个是萝卜丝酥饼,热呼呼上桌,赶紧吃呀,外面很酥脆,里边是甜不腻的萝卜丝,不烫口,这道推荐菜还是可以的,因为朋友怕腻,无缘品尝另一道推荐菜“三层肉”…点了个海鲜焗饭,饭还是湿湿的,但是味道还可以咯,还有一个是龙虾云吞,我一直觉得香港的云吞最好吃,每一家的云吞都是包着大大粒虾,原来也有冰冻的云吞,这云吞皮都没熟透,有点硬,里边吃不出是什么馅,可知道几乎是没有呀!当然,也没有什么龙虾肉了,吃到一半才想起拍照,别介意呀
2016-01-23 1631 views
呢幾日真係越黎越凍啦,不過只要講到食野,我就係風吹雨打都不怕,更何況區區有些少凍呢,食翻啲熱野就補翻曬啦 楊枝甘露,可以聞到好香噶芒果味,而且甜而不膩,再加上有西米露同埋西柚肉,而且一份噶份量又比較大,好抵食 冰燒三層肉,肉質好鮮嫩,外皮好酥脆,入面噶肉好嫩,而且無咩肥肉 粉絲煲,好香,而且啲粉絲好入味,色澤好靚,拿嚟送飯啱啱好! 炒薯仔,啲薯仔超級無敵大粒,而且好大一碟,我最鐘意就係食呢種炸過噶薯仔,味道真係無令我失望
粉絲煲,好香,而且啲粉絲好入味,色澤好靚,拿嚟送飯啱啱好!
2016-01-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2016-01-21 1227 views
間店係時代廣場負二樓,幾好穩嘅,出咗銅鑼灣地鐵口A無幾遠就係,時代廣場真係美食天堂來嘅,藏了無數美食,叫咗荷葉飯,味道幾好,兩三個人完全夠食,有荷葉嘅淡淡清香,沒什麼驚喜但是都物超所值。醉雞味道很好,花雕酒味很濃,我不懂酒,同行嘅朋友話係花雕,雞皮爽脆雞肉嫩滑多汁,不過唔鐘意酒味嘅就無點喇。燒肉皮非常酥脆,肉很鮮甜,肥瘦相間,多一分則肥少一分則瘦,正!上湯娃娃菜非常清甜可口又解膩,材料簡單味道缺不簡單。楊枝甘露覺得好一般,但係覺得無其他知名甜品店嘅好味,之前食過松記覺得比呢度好味,不過亦可能青菜蘿蔔各有所愛吧,總嘅來講都係物超所值嘅!
2016-01-16
Waiting Time
11 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2016-01-16 1156 views
上星期六與家人慶祝生日就到呢間試下,首先醉雞味道淡,有點雪藏味第二道澳洲牛扒充滿醃料味完全沒有牛味,好似快餐店的牛扒早餐一樣 第三道梨子排骨,沒有梨子嘅味道只有一陣雪藏似味 第四道蓮藕餅,呢碟只有兩片紙咁薄嘅蓮藕再夾少少糯米係中間,完全食唔到蓮藕嘅口感,只係有炸粉香料嘅味道 第五道四喜烤夫呢碟都叫做最好味 荷葉飯,真係得荷葉和飯食不到有其他配料,味道一般呢兩碟菜係今餐之中係最好味,不過好細碟
第三道梨子排骨,沒有梨子嘅味道只有一陣雪藏似味
第五道四喜烤夫呢碟都叫做最好味
荷葉飯,真係得荷葉和飯食不到有其他配料,味道一般
呢兩碟菜係今餐之中係最好味,不過好細碟
2016-01-09
2016-01-14 1038 views
太陽又出來喇,天氣好好,冬日難得有甘樣嘅好天氣喇,帶上小侄仔就出發去飲下午茶喇。小侄仔要點蝦餃,蝦餃一籠幾隻,岩岩出爐,仲冒著熱氣,熱辣辣,皮真系好飽嘅,都可以稍微睇到入邊嘅蝦仁,蝦仁大細一粒適中,小朋友食都岩嘅,蝦仁品嚐得出係新鮮嘅,我同小侄仔倆人一陣間就食完一籠,味道還是可以的。荷葉飯就好岩小朋友胃口,拆開一看居然分量幾多下,荷葉味經過烹飪已經使米粒都沾滿咗荷香,荷葉飯有一種新鮮嘅自然荷香令人垂涎三尺,我們一大一細都食唔完一個荷葉飯。流沙包同蝦餃一樣,外表好軟,口感十足,入面嘅奶黃甜度適中,好香。總體上價錢都算幾平下,關鍵系小侄仔鍾意食就得喇。
2016-01-07
Waiting Time
13 Minutes (Dine In)
$156 (Tea)
2016-01-11 914 views
上星期六與家人慶祝生日就到呢間試下,首先醉雞味道淡,有點雪藏味第二道澳洲牛扒充滿醃料味完全沒有牛味,好似快餐店的牛扒早餐一樣 第三道梨子排骨,沒有梨子嘅味道只有一陣雪藏似味 第四道蓮藕餅,呢碟只有兩片紙咁薄嘅蓮藕再夾少少糯米係中間,完全食唔到蓮藕嘅口感,只係有炸粉香料嘅味道呢個生煎飽十分差,飽嘅比例多過肉而且裏面係沒有湯汁 第五道四喜烤夫呢碟都叫做最好味 荷葉飯,真係得荷葉和飯食不到有其他配料,味道一般呢兩碟菜係今餐之中係最好味,不過好細碟
第三道梨子排骨,沒有梨子嘅味道只有一陣雪藏似味
呢個生煎飽十分差,飽嘅比例多過肉而且裏面係沒有湯汁

第五道四喜烤夫呢碟都叫做最好味
荷葉飯,真係得荷葉和飯食不到有其他配料,味道一般
呢兩碟菜係今餐之中係最好味,不過好細碟
2016-01-09
2015-07-27 3438 views
父親節那天的中午諗住同老公兩個人一齊飲茶, 最後我們選了利小館.  本來以為這天是父親節一定人山人海, 結果12:15分到達館內只有一半滿, 可以即時入座, 太好了~~這裡供應的茶只有一款, 就是潽洱茶, 就像翡翠拉麵一樣, 每位客人會給一杯.烤夫, 只是一般燒買好大粒, 新鮮好味义燒炮中規中矩, 無乜特別這個雷沙湯圓是老公的最愛, 糯米皮不厚又不太薄, 軟綿綿 . 咬一口, 熱騰騰既芝麻湧出, 香噴噴, 芝麻濃郁.另一個是懷舊甜品 - 焗栗蓉西米布甸, 也是熱騰騰, 栗蓉跟西米布甸比例剛好, 只是覺得過甜, 如果減少甜度會更好食還有一款點心是炸芋頭南瓜條, 這個忘記拍照, 味道也一般只係叫左6款點心兩人就吃到飽飽, 埋單$250, 算是合理.

烤夫, 只是一般
燒買好大粒, 新鮮好味
义燒炮中規中矩, 無乜特別
還有一款點心是炸芋頭南瓜條, 這個忘記拍照, 味道也一般

2015-06-21
$125 (Lunch)
平時利苑飲茶食飯就經常,水準一直都保持到,而且係定性左係大陸富人餐廳或者香港中產,公司宴請必選酒樓之一。其實一家人去就會抵食D。兩三個人真係有點兒貴。聽聞係因為大陸打擊貪污犯案,老闆們都開始節衣束食。所以利苑很聰明滴開設利小館的成立,唔知係咪真呢?同樣性質有南小館等等?睇呢打貪呢股風真系領導生意難做。入正題,自從開左利小館之後,我就成為佢地既常客。經常一兩個人入去食飯,有時一碗面,有時幾樣小食就夠飽了,埋單唔系好貴。但係呢間野好多闊太去幫親,因為D野好好味。所以話認真做事,品質如何會下滑?很尊敬佢地既敬業。清湯小餛飩,,唔記得幾錢,好似40幾,很不錯。香煎蘿蔔糕,必食(記得叫余均益辣椒醬)哈哈,滿口都係脆脆(絲網卷)鮑汁雞腳(我嫲嫲自己一個人會食曬)雞絲煎面(個汁傑左D)

酒樓之一。

其實一家人去就會抵食D。兩三個人真係有點兒貴。

聽聞係因為大陸打擊貪污犯案,老闆們都開始節衣束食。

所以利苑很聰明滴開設利小館的成立,唔知係咪真呢?

同樣性質有南小館等等?

睇呢打貪呢股風真系領導生意難做。

入正題,自從開左利小館之後,我就成為佢地既常客。

但係呢間野好多闊太去幫親,因為D野好好味。

所以話認真做事,品質如何會下滑?

很尊敬佢地既敬業。

清湯小餛飩,,唔記得幾錢,好似40幾,很不錯。
清湯雲吞
香煎蘿蔔糕,必食(記得叫余均益辣椒醬)
蘿蔔糕
哈哈,滿口都係脆脆(絲網卷)
絲網卷
鮑汁雞腳(我嫲嫲自己一個人會食曬)
鮑汁雞腳
雞絲煎面(個汁傑左D)
雞絲煎面
2015-06-18
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
清湯雲吞
蘿蔔糕
絲網卷
鮑汁雞腳
雞絲煎面
2015-02-26 4629 views
 已經係第二次黎利小館點o既都係傳統中菜但真係樣樣精品可能我特品鐘意食香口煎炸野以下幾樣都係我至愛1. 燒乳鴿真係細細隻o既 BB 鴿,燒到皮脆但肉嫩,好食到連頭都食埋2. 焗豬扒飯下? 去左食快餐? 事實係呢個豬扒飯唔係一般好食而係超級好食!豬扒又嫩又滑,飯底焗得好香又唔乾,味道剛剛好唔會十分咸唔係要留肚食其他野我會自己成個食晒!3. 香煎蓮藕餅呢個可以話係必食! 蓮藕爽脆唔粉,入口非常之咁蘇香,啖啖蓮藕肉雖然係炸野但係唔肥唔賦4. 密汁叉燒叉燒由細食到大,呢舊叉燒有乜咁特別?又軟又香又滑又蜜,仲可以有乜形容詞?一舊叉燒賣呢個價錢絕對有道理5. 蝦煎麵我自己去茶記都偏好食炒麵類呢個麵煎我又香又脆,蝦又新鮮又香絕對要試!6. 黃金蝦呢個係第二個必食! 蝦本身用料新鮮不在話下咸蛋一食就食得出係頂級咸蛋,油香十足!蝦大小岩岩好做起上黎先可以做到入味又夠肉食再講多次 "必食"!7. 拍黃瓜呢個拍黃瓜麻香而不辣蒜,麻,辣做得岩岩好! 餐前開胃小食

已經係第二次黎利小館

點o既都係傳統中菜

但真係樣樣精品

可能我特品鐘意食香口煎炸野

以下幾樣都係我至愛

1. 燒乳鴿

真係細細隻o既 BB 鴿,燒到皮脆但肉嫩,好食到連頭都食埋
2. 焗豬扒飯

豬扒又嫩又滑,飯底焗得好香又唔乾,味道剛剛好唔會十分咸

唔係要留肚食其他野我會自己成個食晒!
3. 香煎蓮藕餅

雖然係炸野但係唔肥唔賦
4. 密汁叉燒

叉燒由細食到大,呢舊叉燒有乜咁特別?

又軟又香又滑又蜜,仲可以有乜形容詞?

一舊叉燒賣呢個價錢絕對有道理
5. 蝦煎麵

我自己去茶記都偏好食炒麵類

呢個麵煎我又香又脆,蝦又新鮮又香

絕對要試!
6. 黃金蝦

呢個係第二個必食! 蝦本身用料新鮮不在話下

咸蛋一食就食得出係頂級咸蛋,油香十足!

蝦大小岩岩好做起上黎先可以做到入味又夠肉食

再講多次 "必食"!
7. 拍黃瓜

呢個拍黃瓜麻香而不辣

蒜,麻,辣做得岩岩好! 餐前開胃小食
2015-01-23
2015-02-20 3650 views
之前朋友推介,所以特意來這間餐館飯聚。由於人數比較多,都試了很多餸,最印象深刻係1. 蜜汁叉燒- 好耐都無試過咁正既半肥廋叉燒,又有少少濃位,正,可惜份量比較少,唔夠侯。2. 龍蝦濃湯烏冬- 個烏冬好滑,很特別,如果個龍蝦湯再濃點會更好。3. 小籠包- 有水準,皮不厚,汁濃郁,不錯。4. 棗皇糕- 不甜,彈口煙韌,很有棗味,值得一試。5. 蓮藕煎餅- 鬆脆可口,不油,好食。

3. 小籠包- 有水準,皮不厚,汁濃郁,不錯。
4. 棗皇糕- 不甜,彈口煙韌,很有棗味,值得一試。
5. 蓮藕煎餅- 鬆脆可口,不油,好食。
  • 蜜汁叉燒
  • 棗皇糕
2015-02-19 3442 views
這次是我第二次去利小館食飯。上次食過一次覺得唔錯,所以今次專登推介朋友去呢度慶祝生日。今次人數較多,可以食返之前好味的菜之外又可以試多D唔同的菜。其中有幾款餸值得推介:1: 脆香藕餅: 外皮好鬆脆而且唔油,相比起某雞扒飯店的更好食。2: 叉燒: 好淋同好入味3: 肉絲煎麫: 個麫夾埋肉絲一齊唔太鹹之餘煎得好脆,正。4: 小籠包: 唔錯。皮好薄同入面個汁較濃,一咬入口D熱湯咇出黎,要小心D食。5: 棗皇糕: 呢款甜品唔太甜之餘而且好清同煙韌,南棗味十分香,下次黎一定要再叫。6.: 芋泥西米焗布甸: 甜度適中,入面好足料好多芋泥有改善空間1:咖啡雞翼: 望落好似卥水雞翼,而食落咖啡味有點不足。兩次黎食整體都水準唔錯,下次一定再推介朋友再去食飯。
其中有幾款餸值得推介:
2: 叉燒: 好淋同好入味
3: 肉絲煎麫: 個麫夾埋肉絲一齊唔太鹹之餘煎得好脆,正。
6.: 芋泥西米焗布甸: 甜度適中,入面好足料好多芋泥
有改善空間
1:咖啡雞翼: 望落好似卥水雞翼,而食落咖啡味有點不足。
兩次黎食整體都水準唔錯,下次一定再推介朋友再去食飯。
叉燒
肉絲煎麫
芋泥西米焗布甸
2015-01-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 小籠包
  • 棗皇糕
  • 叉燒
3K
2015-02-16 2833 views
利小館是利苑副線, 走向平民化, 價錢亦合理.  坐位略為窄, 但整齊的外貌尚可.蓮藕餅, 份量頗大有6-7塊, 蓮藕味不出, 亦沒有粒粒的嚼口, 好彩炸得不油不膩, 中規中矩燒腩肉, 皮脆香口, 肉質豐腴多汁蘋果豬骨老火湯, 非常清潤的湯, 湯底濃夠火喉素鵝, 炸得熱騰騰, 皮鬆脆可口, 餡料調味亦恰當桑拿雞, 名字有趣, 蒸籠內放了荷葉片包裹雞件, 飄來陣陣荷香, 雞件肉質鬆軟入味, 但味道過濃, 有膩的感覺手抓餅, 即印度薄餅, 一片一片的用手斯開來吃, 有口感.  微微的咸味, 不用任何配料伴食都ok肉絲炒麵, 茨汁略為稠身, 麵質感鬆脆, 加入肉絲和芽菜, 好爽口雷沙湯丸, 熱騰騰, 如不小心燙口, 皮薄, 咬一口流沙即溶出, 不甜不膩, 是我的至愛
利小館是利苑副線, 走向平民化, 價錢亦合理.
坐位略為窄, 但整齊的外貌尚可.
燒腩肉, 皮脆香口, 肉質豐腴多汁
蘋果豬骨老火湯, 非常清潤的湯, 湯底濃夠火喉
素鵝, 炸得熱騰騰, 皮鬆脆可口, 餡料調味亦恰當
2015-02-13