2019-02-08 2213 views
選擇了這間,預先訂了枱。一家人到埗後等了五分鐘才安排入座,入內見客人頗多,坐定後叫了幾款小菜。脆皮素鵝、鹵水掌翼兩款餐前小食,掌翼夠稔沒有毛,不錯;黑椒德州牛柳粒 - 牛柳粒頗多但稍嫌肥了一點及有點兒韌;XO醬蟹肉粉絲煲 - 粉絲多多蟹肉少少,沒有XO醬味,一般;蒜子白菜仔 - 炒得恰好夠翠綠,不俗;吊燒雞半隻 - 上枱熱辣辣,稍嫌細隻了一點,但味道不錯。整體上不錯,但價錢略貴。
脆皮素鵝、鹵水掌翼兩款餐前小食,掌翼夠稔沒有毛,不錯;
黑椒德州牛柳粒 - 牛柳粒頗多但稍嫌肥了一點及有點兒韌;
蒜子白菜仔 - 炒得恰好夠翠綠,不俗;
吊燒雞半隻 - 上枱熱辣辣,稍嫌細隻了一點,但味道不錯。
整體上不錯,但價錢略貴。
2019-01-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2019-01-30 2032 views
首先感謝🙏🏻老闆的錢包👝因為又是一年一度的團年飯利苑水準一直都好好今年度的菜單大d掛住食無影相😂😅海皇翅☺️☺️😘好好味!龍蝦伊麵😘😘海參鵝掌😋😋😛這個是刺參肉質鮮美爽口彈牙!菜-d蓮子好硬!😖其他都可以甜品-天山雪蓮大棗糖水好好味不會太甜!剛剛好!總結:味道-好好,比上次好因為今次無咁鹹環境-ok 價錢-ok......有e個質素差不多服務-今次唔知做咩!好似趕時間咁!30分鐘上左8成菜!😅😂🤣食都食唔切!
首先感謝🙏🏻老闆的錢包👝
因為又是一年一度的團年飯
利苑水準一直都好好
今年度的菜單
大d掛住食無影相😂😅
海皇翅☺️☺️😘好好味!
龍蝦伊麵😘😘
海參鵝掌😋😋😛這個是刺參肉質鮮美爽口彈牙!
菜-d蓮子好硬!😖其他都可以

甜品-天山雪蓮大棗糖水
好好味不會太甜!剛剛好!
總結:
味道-好好,比上次好因為今次無咁鹹
環境-ok
價錢-ok......有e個質素差不多
2019-01-04 2041 views
到香港的第一餐,也是慶祝新年。晚上八點左右進店,還是基本滿座。點了醬油脆皮雞,和風茄子,七味脆皮豆腐,椒鹽雞軟骨,擂沙湯丸。脆皮雞真是名不虛傳,皮脆肉嫩,半隻雞三個人剛剛好,只是對於口淡的我來說,脆皮雞稍咸。脆皮豆腐,和風茄子有點異曲同工,不過還是好吃的。點餐的時候不知道擂沙湯丸是什麼,上菜後才知道是原來是湯圓
2018-12-11
2018-12-23 1490 views
不知道是否臨近聖誕,上菜極慢、食物質素比平常差,但價錢昂貴。三百多元的和牛粒似普通牛肉,叉燒肉質很老。咕嚕肉也極沒有口感!感覺上付了自助餐的價錢,質素卻比普通茶餐廳差很多!一家人都吃得很不高興!
2018-12-16 1435 views
今天是大女兒在沙田婚姻註冊處進行人生大事><,訂左十一點四十五分午餐,我們一行十二人十一點半到達(剛開門),已可入內就座其後各親朋好友抵達(共五圍檯),先進行切餅儀式待應醒目地用忌廉汽水扮香檳(東海堂5磅心型濃情芒果蛋糕)。菜式進場(我地自己寫菜式交酒樓報價)片皮鴨(皮好薄但好難分開用手撕就易d)丶全體乳豬是梳針乳豬鬆化脆口又吾會太肥好正(有一碟方形包仔跟好軟好食)丶如意炒帶子(帶子好味細粒d跟幼蘆荀炒好嫩全食光光)丶雲耳杞子浸荳苗(食光光><)丶醬汁脆皮焼雞皮脆丶飄香荷葉飯(好事成雙有兩個)每圍都剩左一個(打包拎返屋企食)丶片皮鴨二食加左一百元(每圍計共五百元)涼瓜炆鴨煲仔上好惹味丶棗皇糕(比平時飲茶的甜係咪喜事所以整甜d><)&生磨蛋白杏仁茶加左二粒湯圓係全場最最令我驚喜的,湯圓皮薄到點解可以薄到咁勁麻蓉饀好流心正到食得好開心,蛋白杏仁茶杏仁味清香蛋白直滑入喉間直飛左上天堂,完美的一餐正過擺酒菜式,感謝服務員的熱誠招待服務殷勤落力,唯一缺點是場地太迫檯與檯之間比較近,有某d座位會背貼背,上菜速度奇快一點半吃完埋單兼走埋><不用二萬元仲有找又幾抵食perfert.
Other Info. : no
2018-12-12
$300 (Lunch)
  • 雪山奶皇包丶煎腸粉丶蛋白杏仁茶湯圓丶全體乳豬丶云耳杞子浸荳苗
2018-10-18 2459 views
好耐無幫襯沙田利苑,記得以前假日食晚餐,有好多菜式都好快售罄,今日家人晚餐又係假日,成場爆滿,我地坐的大枱與另一張大枱之間無乜多餘空間,坐低後很迫,中途要去洗手間或叫人加茶加水好有難度😨。依舊無預留餸菜就好快售罄,叫乜無乜,不過當然餸菜素質唔錯,最有印象係燒鶏,皮脆肉嫩,夠入味

2018-08-04
$200 (Dinner)
2018-09-15 2585 views
喺沙田飲茶,幾乎間間酒樓都要等位,仲要等起碼半個鐘如果唔想等位,又想食到高質嘅食物,唔怕貴少少可以去利苑呢間酒樓由我細細個就開始喺度,經歷左20幾年。聽人講,認為利園個老闆買咗沙田呢個位,所以即時沙田新城市廣場變咗幾多,呢間酒樓都冇變過。今次同屋企人喺利苑飲茶,我媽媽就好食得架呢度嘅招牌菜,分別有叉燒雪山,煎腸粉,羅伯斯酥餅,仲有個小菜食物質素來講都真係算幾高連我好嘴刁的爸爸也覺得好吃雖然今次冇食到,但係佢個蛋白糖水都好好食嫁!
喺沙田飲茶,幾乎間間酒樓都要等位,仲要等起碼半個鐘
如果唔想等位,又想食到高質嘅食物,唔怕貴少少可以去利苑
食物質素來講都真係算幾高
連我好嘴刁的爸爸也覺得好吃
雖然今次冇食到,但係佢個蛋白糖水都好好食嫁!
2018-07-07 5502 views
提早同阿巴慶祝生日🎂知道佢鐘意食中式野 所以就揾左利苑食晚飯😊☺️因為小妹有預早訂位及預留食物 所以在早上時間已經收到double confirm的電話溫馨提示☎️又真係幾細心嘅哈哈🤣😆片皮鴨 半隻 師傅片得好好 大多數都係片到得返塊皮😍🤩而且無肥膏又唔油喎👍🏽👍🏽皮很脆肉又幾嫩 夾埋條青瓜很freshhh 好味👍🏽😋冬瓜盅 四人份量 真係好足料嘅 😍🤩材料係有蝦肉🦐蟹肉🦀帶子 瑤柱絲 鴨肉 響螺頭 蓮子 蘑🍄仲有冬瓜呀🤤🤤湯很鮮甜👍🏽👍🏽全部食材都好新鮮 我真心欣賞 係出色嘅😆👏🏽👏🏽翠盞焗珍寶石蠔 賣相真係靚嘅 蠔都好大隻好新鮮😄😀炸粉唔算好厚 真係炸得剛剛好 好有蠔味👍🏽👍🏽因爲係炸過會有油 所以有塊生菜夾住食可減少油膩感🙂😉但有個問題 我真係黑人問號 菜名係叫翠盞焗珍寶石蠔 但出嚟的效果係酥炸🤔🤔我開頭以為上錯枱 再問待應 佢話個菜名係雖然係有個焗字 但佢地嘅烹調方法都係炸 哩個答案我係好唔滿意😡😡👎🏽👎🏽完全係錯誤引導喎講真!完全係hea我囉我想問哩度嘅待應係咪當顧客係傻架下😡😡我煮野係唔叻但未至於唔識分酥炸同焗嘅分別囉😡😡真係嬲囉!!!我地就係想食焗蠔先叫哩個炸嘛 嬲到我噴火🔥
翠盞焗珍寶蠔
翠盞焗珍寶石蠔 賣相真係靚嘅 蠔都好大隻好新鮮😄😀炸粉唔算好厚 真係炸得剛剛好 好有蠔味👍🏽👍🏽因爲係炸過會有油 所以有塊生菜夾住食可減少油膩感🙂😉但有個問題 我真係黑人問號 菜名係叫翠盞焗珍寶石蠔 但出嚟的效果係酥炸🤔🤔我開頭以為上錯枱 再問待應 佢話個菜名係雖然係有個焗字 但佢地嘅烹調方法都係炸 哩個答案我係好唔滿意😡😡👎🏽👎🏽完全係錯誤引導喎講真!完全係hea我囉我想問哩度嘅待應係咪當顧客係傻架下😡😡我煮野係唔叻但未至於唔識分酥炸同焗嘅分別囉😡😡真係嬲囉!!!我地就係想食焗蠔先叫哩個炸嘛 嬲到我噴火🔥😩😫
2018-07-07
$340 (Dinner)
2018-04-30 4230 views
今晚和家人慶祝生日,睇到食評幾好,明知價錢貴也訂了枱,點知食物質素比屋邨酒樓,每碟餸都好油,唔新鮮,好失望的一餐例湯 - 超咸咕嚕肉 - 肥,油北京填鴨 - 肥,唔熱河芹炒爽肉 - 肥,超油燒肉拼叉燒 - 唔熱白切雞- 雪雞,唔知點解也很油而且,咁大間酒樓,冇小朋友餐具供應,但有BB椅,小朋友照收茶費冇問題,但服務又不是很細心,今晚不是食很多食物,但油到成晚個肚唔舒服,明白租貴人工貴,但食物味道下降,會令食客流失,好懷念好耐以前的利苑的點心和小菜。

例湯 - 超咸
咕嚕肉 - 肥,油
北京填鴨 - 肥,唔熱
河芹炒爽肉 - 肥,超油
燒肉拼叉燒 - 唔熱
白切雞- 雪雞,唔知點解也很油

平時假日都會去利園飲茶,今次唔記得咗定位要企喺門口等攞飛⋯⋯好彩waiting List排第三都有位。通常都係點心🥧,有時候會叫一個龍躉湯米線或者煎麵,兩個都好好食。今日意外地有一個套餐!三個餸,338半隻片皮鴨,一大碟蓎蒿,進有四碗老火湯其實應該糾正番,係三餸一湯,因為本着片皮鴨會俾你斬件當燒味咁食其實佢嘅片皮鴨非常非常之有水準,不但皮薄肉嫩,麵包皮薄,青瓜大葱,絕不吝嗇,非常足夠!青菜多到WAWA聲,清甜爽口又不油膩!一個字老火湯仲有湯渣俾你,飲完一啲都唔口渴,肯定冇味精!佢嘅鮮竹卷非常好食!我次次黎到都一定叫!好期待下次再你飲茶!

今日意外地有一個套餐!三個餸,338
半隻片皮鴨,一大碟蓎蒿,進有四碗老火湯

老火湯仲有湯渣俾你,飲完一啲都唔口渴,肯定冇味精!

佢嘅鮮竹卷非常好食!我次次黎到都一定叫!

好期待下次再你飲茶!
片皮鴨套餐
片皮鴨套餐
2017-12-26 5359 views
一兩年沒來利苑,已有心理準備,沒太高期望。不料點心依然保持水準,尤其以前最愛的蝦餃和义燒飽。咸水角不太油膩,芋角鬆脆。十分滿意的午餐,遺憾的是限時1小時15分鐘……
  • 义燒飽、蝦餃
2017-12-25 4895 views
聖誕節正日所以同屋企人食豪啲,lunch 嚟咗利苑食晏。三個人,嗌咗啲點心,然後嗌咗個鴨餐,有北京田鴨、鴨肉、菜同湯。講真,真係飽到上心口。奶皇流沙包仲係咁好食,熱辣辣,一咬啲奶皇就流晒岀嚟,香港無咩地方好食過呢度。蒸粉果做到皮薄餡靚。珍珠雞哇北京田鴨燒到個皮超級香脆,肥瘦均匀。包埋熱辣辣嘅薄餅包埋新鮮爽口嘅青瓜同青葱辣椒,再點上甜醬真係非常好味。食完皮就食鴨肉,鴨肉嫩滑又厚身。赤小豆粉葛鯪魚燉湯大約分到四至五碗,湯底好濃郁,絕對真材實料。上湯菜

蒸粉果做到皮薄餡靚。
珍珠雞

食完皮就食鴨肉,鴨肉嫩滑又厚身。
上湯菜

2017-12-25
Type of Meal
Lunch
2017-11-06 4928 views
我有好一兩年無去利苑食飯。老實講,價錢貴已經係佢招牌,食物質素係平均,但無驚喜🙄 如果以佢嘅價錢,可以去試下不同嘅酒樓,試下更多味食。今日家人請食飯,我覺得道白雪藏金龍係可以同大家分享下。賣相堅浮誇,但係幾好味😋龍蝦煮嘅時間剛剛好,新鮮又好爽口,雖然切得一件件幾大,啖啖肉都唔覺得肉質好韌😌底層係蒸蛋白,好細滑。跟海鮮放在一起,感覺清新又健康。加碗飯就真係極正如果大家叫泡飯的話,龍蝦頭仲可以再整龍蝦湯泡飯。

如果大家叫泡飯的話,龍蝦頭仲可以再整龍蝦湯泡飯。

白雪藏金龍
2017-11-05
Type of Meal
Dinner
白雪藏金龍
2017-10-28 4125 views
今日同屋企人去沙田食飯,選擇咗利苑!我哋叫咗個北京填鴨,出奇地好食,連鎖酒樓都有好嘢食!我鍾意食肥野就出晒名嘅,北京填鴨最緊要個鴨皮夠香,先至令到北京填鴨充滿油份!加埋特色嘅醬料,就更加嘢味!另外我哋亦都有叫到呢個豆腐,上嘅時候我以為佢係一頁一頁慢慢搭上去,覺得非常巧手工,點知原來係個模,吸上去!肥仔系列又點少得叉燒呢,呢度嘅叉燒係肥叉,又甜又好食!出去食飯點都要叫咕嚕肉嘅,呢度嘅咕嚕肉都幾好食,但份量就少咗啲!呢個苦瓜蠔都幾有特色,醬料用幾啱,不過有啲鹹!

肥仔系列又點少得叉燒呢,呢度嘅叉燒係肥叉,又甜又好食!

呢個苦瓜蠔都幾有特色,醬料用幾啱,不過有啲鹹!
2017-08-09 5012 views
難得dayoff,又好耐無飲茶約埋屋企人去利苑飲下午茶不過2點半前要入座,因為會截客坐低左,叫左個半蒸半煎既腸粉呢個係我每次都會點既菜式另外仲叫左鮑汁鳳爪,蜂巢芋盒,蒸牛肉球個腸粉一邊係蒸,另一面係煎到脆卜卜再點埋個甜醬麻醬同豉油真係好好味另外個鮑汁鳳爪煮到好淋好入味份量都有7至8隻到👍🏻蜂巢芋盒唔係好多酒樓仲有得賣而且利苑整得好好味,我每次都必點👍🏻最後就係個蒸牛肉球不過不失無乜特別順帶一提就係酒樓服務態度好好員工好主動,係我會再光顧既原因👍🏻👍🏻
難得dayoff,又好耐無飲茶
約埋屋企人去利苑飲下午茶
不過2點半前要入座,因為會截客

坐低左,叫左個半蒸半煎既腸粉
呢個係我每次都會點既菜式
另外仲叫左鮑汁鳳爪,蜂巢芋盒,蒸牛肉球

個腸粉一邊係蒸,另一面係煎到脆卜卜
再點埋個甜醬麻醬同豉油真係好好味

另外個鮑汁鳳爪煮到好淋好入味
份量都有7至8隻到👍🏻

蜂巢芋盒唔係好多酒樓仲有得賣
而且利苑整得好好味,我每次都必點👍🏻

最後就係個蒸牛肉球不過不失無乜特別

順帶一提就係酒樓服務態度好好
員工好主動,係我會再光顧既原因👍🏻👍🏻
$100 (Tea)