2023-12-12 97 views
同朋友一行三人,每人嗌咗一杯鴨屎香檸檬茶半糖少冰。製作期間見到個店員淨係落咗三片仔檸檬,跟住加咗幾次冰,見到個比例係好似好多冰好少茶極少檸,都諗緊會唔會好淡,但都相信人哋嘅專業。但大家飲完第一啖一齊靜咗,然後第一個發言話好似飲緊水,第二個話好似飲緊凍檸水,而我覺得係平時飲完杯檸茶剩低啲冰溶咗之後飲嗰啲水咁既味。飲多幾啖飲真啲,只有唔知來自茶定檸既澀味,冇茶香茶味,都冇檸檬味,好淡無乜味。我哋三個都係手打檸檬茶愛好者,周圍去試唔同舖既鴨屎香檸檬茶,大家都話未試過咁難飲,好失望,唯有當自己今日健康啲係飲緊水/凍檸水。喺葵廣係咁以行咗一個圈,見到有好多間新嘅飲品店,好多都有賣手打檸檬茶,強烈建議大家試其他。

2023-11-23 102 views
葵涌廣場一向被譽為「掃街天堂」🥳美食類別多元,而且價錢合理,唔少人都會專程去覓食💥最近有間新開飲品店,以大受歡迎嘅手打香水檸檬茶作賣點🥤部分飲品更採用獨有嘅反樽仔設計,啱晒鍾意打卡嘅朋友📸🔹檸茶氣泡多多($46)飲品由香水檸檬茶、梳打水以及乳酸調配而成✨乳酸以倒轉樽仔放喺杯蓋之上,大力一按👌🏻乳酸慢慢流入檸檬茶同梳打水中,乳酸嘅酸甜配合手打檸檬茶嘅茶味同香氣🍋兩者味道平衡得宜,加上氣泡後,飲品層次更豐富🆙🔹雙檸鴨屎香($34)著名青茶鴨屎香,配搭加倍份量嘅香水檸檬🤩前者嘅甘醇同後者嘅芳香融為一體,清香得嚟又解渴,值得一試❤️

🔹檸茶氣泡多多($46)

🔹雙檸鴨屎香($34)
2023-11-23 60 views
#bakdiuOk🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥤🥤🥤🥤🥤🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢檸茶氣泡多多 $46 🆙🥤香水檸檬茶 l 梳打水 l 乳酸我哋嗌個杯要咗少甜,杯上樽仔入面嘅乳酸會慢慢流落杯檸檬茶入面,檸檬茶嘅酸度加埋乳酸嘅甜味平衡得恰到好處,加埋梳打水嘅氣泡飲落更爽👍🏻。🥢雙檸鴨屎香 $34 🆙用鴨屎香沖嘅檸檬茶茶底有獨特嘅花果香,花香馥郁,口感清爽唔膩,仲有悠長嘅回甘😋。🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥤🥤🥤🥤🥤🍴🍽🍴🍽🍴🍽🗺 LEMMIE 手打香水檸檬茶 (葵芳)葵芳葵富路7-11號葵涌廣場1樓1091號舖
#bakdiuOk
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥤🥤🥤🥤🥤🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢檸茶氣泡多多 $46 🆙
🥤香水檸檬茶 l 梳打水 l 乳酸

🥢雙檸鴨屎香 $34 🆙

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥤🥤🥤🥤🥤🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 LEMMIE 手打香水檸檬茶 (葵芳)
葵芳葵富路7-11號葵涌廣場1樓1091號舖
2023-10-30 181 views
“檸茶氣泡多多”($46)“白桃檸檬茶”($36)都已經有一排冇去葵廣今次去到發現多咗好多新嘢😆好似呢間賣手打檸檬茶嘅舖頭🍋舖面粉粉橙橙好搶眼😍點咗2杯飲品試吓檸茶氣泡多多夠哂特別益力多會慢慢流入飲品估唔到檸茶+梳打+多多呢個組合又幾夾另一杯點咗白桃檸檬茶🍑🍋杯底超級多桃肉好足料😚而且2杯份量都夠哂大好抵飲😛LEMMIE 手打香水檸檬茶葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓1091號舖
“檸茶氣泡多多”($46)
“白桃檸檬茶”($36)

都已經有一排冇去葵廣
杯底超級多桃肉好足料😚
而且2杯份量都夠哂大好抵飲😛

LEMMIE 手打香水檸檬茶
葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓1091號舖
香港越嚟越多香水檸檬茶飲店 點先有gimmick?呢間就推出左獨有反樽仔設計🍾夠晒得意 仲可以用嚟蓋住飲管 唔怕有細菌🦠除左多款口味配搭 茶底有: 桂花, 茉莉, 紅茶, 鴨屎香四款 好有心思🫶🏻.📌鴨屎香檸檬茶 $29用上鴨屎香嚟沖泡嘅檸檬茶 原汁原味 最出色✨獨特茶底清甜甘爽 醇厚回甘 香氣濃郁 配上香水檸檬嘅酸澀果香 冇得輸☕️🍋.📌油柑檸檬茶 $36油柑汁喺香港好少見 都係第一次飲 油柑加檸檬 個味有啲似道地百果園隻柑橘檸檬 茶底係芳香茉莉花茶 清新香甜嘅配搭🍊🍋.📌檸茶氣泡多多(大杯) $46桂花烏龍+檸檬+乳酸+梳打水 除左base加左益力多 仲有樽仔裝住慢慢流入去 飲極都係濃郁乳酸味 酸酸甜甜🤍不過整體檸檬茶味唔出 似乳酸梳打多啲🤔.📌檸茶氣泡啡啡(大杯) $46特濃咖啡+檸檬茶+梳打水 比平時嘅espresso lemonade☕️多左份清香桂花烏龍茶味同檸檬嘅酸澀 味道更豐富有層次👅不過整體都係咖啡味為主 再帶淡淡檸檬香🍋.📌香檸椰乳啵啵 $38檸檬茶配椰奶 估唔到會刷出火花 勁好飲💥檸檬嘅酸澀香同溫和椰奶味 出奇地好夾🍋🥥茶底係茉莉花茶 額外增添左陣芳香🌸啵啵係寒天球

📌鴨屎香檸檬茶 $29
鴨屎香檸檬茶

📌油柑檸檬茶 $36
油柑檸檬茶

📌檸茶氣泡多多(大杯) $46
檸茶氣泡多多(大杯)

📌檸茶氣泡啡啡(大杯) $46
檸茶氣泡咖啡(大杯)

📌香檸椰乳啵啵 $38
檸檬茶配椰奶 估唔到會刷出火花 勁好飲💥檸檬嘅酸澀香同溫和椰奶味 出奇地好夾🍋🥥茶底係茉莉花茶 額外增添左陣芳香🌸啵啵係寒天球 份量超多 Q彈有咬口 比起肥仔水珍珠更清爽🍡

📌香檸青提啵啵 $38
店員話葡萄係巨峰提子味 所以試咗特別啲嘅青提 檸檬+提子+茉莉花茶 清新香甜帶點酸澀 味道平衡得唔錯 底下仲有青提肉同寒天球 好有口感🍇
香檸青提啵啵
鴨屎香檸檬茶
油柑檸檬茶
檸茶氣泡多多(大杯)
檸茶氣泡咖啡(大杯)
香檸青提啵啵
星期一紅日同朋友約好去葵廣掃街一早已搵定幾間心水必食小店要去試下係等緊蕉積妹既香蕉煎餅既時候,見到隔離開左間新既手打檸檬手搖飲品店, 就決定試下。Order左杯白桃檸檬茶 少甜少冰 $36+$3可以轉大杯, 但我地仲想試其他店,所以無加到。見到店員即整, 手打檸檬, 加白桃, 茶, 手搖, 絕對無留手。 正常size 都算幾大杯, 白桃少少偏硬有咬口, 茶味有但未算香, 亦飲得出有桃味, 2者幾夾,叫左少甜岩岩好, 相信正常甜都唔會好甜。
星期一紅日同朋友約好去葵廣掃街

一早已搵定幾間心水必食小店要去試下

Order左杯白桃檸檬茶 少甜少冰 $36
+$3可以轉大杯, 但我地仲想試其他店,所以無加到。

白桃檸檬茶
白桃檸檬茶
2023-10-23 45 views
-新派手打檸檬茶🍋香港開到成行成市當然唔少得葵涌廣場呢個小食林立嘅地方啦🩷呢間粉色少女心滿滿嘅手搖店 喺葵涌廣場仍然係試業中我哋一行3人分開叫咗三杯唔同嘅嘢飲🥤就嚟試試佢🍋檸檬氣泡多多 $46店鋪招牌特色檸檬茶 係手打香水檸檬茶同梳打水仲有個倒插小樽仔裝住乳酸😮店員介紹一路飲啲乳酸一路融入飲品當中就會有多一重酸酸甜甜嘅感覺融入茶中 整體都好refreshing😋.🍋白桃檸檬茶(大) $39手打香水檸檬茶加埋白桃肉 飲落都幾香甜👍🏻應該係配上烏龍茶底(?) 都幾啱女仔飲食到甜甜的真果肉🍑 甜甜酸酸都幾解渴.🍋香檸青提啵啵(大) $41問咗店員自己最鍾意邊款 佢推介左呢杯檸檬加埋提子 🤩唔會太酸 再加啵啵(寒天晶球)呢個配搭又幾好喎😍寒天晶球有咬口 令到成杯飲品口感更豐富

新派手打檸檬茶🍋香港開到成行成市

問咗店員自己最鍾意邊款 佢推介左呢杯
檸檬加埋提子 🤩唔會太酸
再加啵啵(寒天晶球)呢個配搭又幾好喎😍
寒天晶球有咬口 令到成杯飲品口感更豐富
特色手打香水檸檬茶🍋LEMMIE lemon teaʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡係葵廣掃街當然唔少得一杯手搖飲品🥤最近又有間新開飲品店 主打特色手打香水檸檬茶🍋招牌🌟檸茶氣泡多多🍋💲4️⃣6️⃣我地叫左大杯裝 甜度冰度都可以自選.入口就飲到乳酸酸甜嘅味道( •̀ᴗ•́ ) ̖́-佢仲加左手打香水檸檬茶同梳打水~仲有枝細氣泡比你自己加入去✨有啲氣真係好爽 同味道都好fresh!招牌🌟白桃手打檸檬茶🍑💲3️⃣6️⃣配料加脆啵啵(➕💲4️⃣)同樣呢杯都係叫左大杯裝 甜度冰度都可以自選.呢杯入口茶味較濃 有烏龍茶嘅清新 又有少少香水檸檬嘅酸味 幾特別~而且仲有好濃嘅白桃果味 仲有啲果肉✨我仲加左脆啵啵 極冇咬口 口感好豐富( ੭˙ᗜ˙)੭⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ LEMMIE 手打香水檸檬茶 📍葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓1091號舖
特色手打香水檸檬茶🍋LEMMIE lemon tea
係葵廣掃街當然唔少得一杯手搖飲品🥤
最近又有間新開飲品店 主打特色手打香水檸檬茶🍋
招牌🌟檸茶氣泡多多🍋💲4️⃣6️⃣
我地叫左大杯裝 甜度冰度都可以自選.
入口就飲到乳酸酸甜嘅味道( •̀ᴗ•́ ) ̖́-
佢仲加左手打香水檸檬茶同梳打水~
仲有枝細氣泡比你自己加入去✨
有啲氣真係好爽 同味道都好fresh!

招牌🌟白桃手打檸檬茶🍑💲3️⃣6️⃣
配料加脆啵啵(➕💲4️⃣)
同樣呢杯都係叫左大杯裝 甜度冰度都可以自選.
呢杯入口茶味較濃 有烏龍茶嘅清新
又有少少香水檸檬嘅酸味 幾特別~
而且仲有好濃嘅白桃果味 仲有啲果肉✨
我仲加左脆啵啵 極冇咬口 口感好豐富( ੭˙ᗜ˙)੭

LEMMIE 手打香水檸檬茶
📍葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓1091號舖
2023-10-21 26 views
作為香水檸檬茶控偵測到葵廣有新開手打檸檬茶店Lemmie 除主打手打檸檬茶,仲有一系列特式檸檬茶飲最為人氣一定係反樽仔系列,用黎打卡一流ꔐ檸茶氣泡咖啡($46)用黎呃like一流· 漸層好靚反樽仔幾有特式,慢慢飲慢慢自動加啡可以先嚐一口檸檬茶底,再感受咖啡香濃兩者好match,最特別係加入tonic water味道更加fresh,絕非一般檸啡咁簡單朋友話飲完打嗝都係檸檬香ꔐ香檸青提啵啵($38)店員推介,係店內另一人氣之選清甜青提下,有著香水檸檬嘅獨有清香入口好清新,仲有脆波波增加口感好岩用黎邊掃街邊解膩
作為香水檸檬茶控
偵測到葵廣有新開手打檸檬茶店
Lemmie
除主打手打檸檬茶,仲有一系列特式檸檬茶飲
最為人氣一定係反樽仔系列,用黎打卡一流

ꔐ檸茶氣泡咖啡($46)
用黎呃like一流· 漸層好靚
反樽仔幾有特式,慢慢飲慢慢自動加啡
可以先嚐一口檸檬茶底,再感受咖啡香濃
兩者好match,最特別係加入tonic water
味道更加fresh,絕非一般檸啡咁簡單
朋友話飲完打嗝都係檸檬香

ꔐ香檸青提啵啵($38)
店員推介,係店內另一人氣之選
清甜青提下,有著香水檸檬嘅獨有清香
入口好清新,仲有脆波波增加口感
好岩用黎邊掃街邊解膩
【近期香港大熱香水檸檬👏🏻粉色系打卡小店💓】/////呢間小店主要材料係綠色香水檸檬 比一般檸檬果香味更重 散發淡淡香茅味🤤佢哋靚靚紙袋有個識跑嘅香水檸檬做卡通圖案🤣門面用粉色設計 轉角有立食位 可以放低飲品慢慢打卡╮(╯▽╰)╭.👉🏻香檸青提啵啵($38)店員推介呢款果然好好飲!!啵啵參考珍珠配料好煙韌彈牙🤭新鮮香水檸檬味道香濃 配搭青提子酸酸甜甜 感覺清爽~.👉🏻白桃檸檬茶 (L $39)水蜜桃🍑同檸檬🍋味道都幾均匀 一邊飲會食到粒粒水蜜桃同一絲絲檸檬果肉 桃肉口感似蘆薈 淡淡茶味散發檸檬香味👍🏻———-📍LEMMIE 手打香水檸檬茶 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓1091號舖
【近期香港大熱香水檸檬👏🏻粉色系打卡小店💓】
/////

👉🏻香檸青提啵啵($38)

👉🏻白桃檸檬茶 (L $39)

———-
📍LEMMIE 手打香水檸檬茶 (葵芳)
葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓1091號舖
2023-10-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Dinner)
說手打/暴打香水檸檬茶是今個夏天最具人氣的手搖飲品應該無人置異,看旺角街頭新開張的都是這個,而且人頭湧湧就知道這款有多受歡迎!葵涌廣場貴為葵食集中地,當然也找到一間手打香水檸檬茶的飲品店啦~  鴨屎香檸檬茶 $29荔枝檸檬茶 $37檸檬氣泡多多 $46要喝就要喝最元祖爆紅的飲品:鴨屎香檸檬茶!早在數年前還未廣為人知這個茶葉單品時已經喝過這款,因入喉清甜甘爽,醇厚回甘香芳濃郁的味道令我印象深刻~ 「鴨屎香」是廣東單叢水仙,又名銀花香,屬青茶的一種,是當年上山採茶的農民在一堆鴨屎旁邊發現這個清香的茶葉品種因此命名,其實沒有特別含意。而另一款食材:香水檸檬,學名「香櫞」,是一種古老而原始的柑橘品種,味道比一般檸檬吃起來酸度低一點卻果肉不澀而果香四溢,整體香氣濃郁,故被稱為「香水檸檬」典故說完就說回重點,最基本的鴨屎香檸檬茶,茶甘帶獨特檸檬芳香,味道特別真的好喝!想來點特別的,可嘗試加入其他水果口味,如這個加入新鮮荔枝果肉的荔枝檸檬茶,味道會更香甜,果肉令整杯口感更豐富!想好喝又想打卡的話,推薦你一杯賣相最IGable,也是店家signature的檸茶氣泡多多~ 在基礎的檸檬茶再插入一支裝滿乳
鴨屎香檸檬茶 $29
荔枝檸檬茶 $37
檸檬氣泡多多 $46

典故說完就說回重點,最基本的鴨屎香檸檬茶,茶甘帶獨特檸檬芳香,味道特別真的好喝!想來點特別的,可嘗試加入其他水果口味,如這個加入新鮮荔枝果肉的荔枝檸檬茶,味道會更香甜,果肉令整杯口感更豐富!想好喝又想打卡的話,推薦你一杯賣相最IGable,也是店家signature的檸茶氣泡多多~ 在基礎的檸檬茶再插入一支裝滿乳酸梳打的小酒樽裝,份量不太多但剛好,味道更清爽酸甜又好喝!難怪成為人氣飲品!
店家在葵涌廣場1樓,雖不在美食店聚集區附近不過其粉蝦肉色的門面非常易找~ 走精緻可愛風路線,顏色夠豐富包裝可愛有得意icon非常eye catching!飲品款式來說主要分三大類:經典、水果跟啵啵系列,也不時推出限定口味,喝膩了台式手搖可以來買這類飲品啊
2023-10-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
1K
2023-10-17 30 views
早前訂了水晶, 相約在葵芳取!! 自從公司搬離開葵芳, 就再也未有踏足, 是日有機會, 當然要到葵廣逛逛! 假期果然是人山人海的, 走到1樓尾段, 發現一家店大排長龍, 粉紅色的設計很吸引, 原來是香水檸檬茶飲店, 試試吧! 🍋檸茶氣泡多多 $46 ~ 招牌特色檸檬茶系列! 好可愛, 一支多多乳酸插入檸檬茶內, 慢慢流入, 每口也有不同味道, 味道層次十分豐富!  +脆啵啵 $4, 煙煙靭靭, 口感很好! 🍑白桃檸檬茶 $36 ~ 清新水果檸檬茶系列! 竟然有桃肉粒, 有驚喜! 淡淡的桃香, 配搭清香檸檬味道, 原來也是很配搭的! 另+椰果 $4, 口感更豐富! 🍇香檸葡萄啵啵 $40 ~ 香檸啵啵系列! 酸酸甜甜的, 與香水檸檬味道出奇的配合, 還很多葡萄肉, 加上脆啵啵, 一口一滿足! 來一口非常清甜解渇! 包裝設計很可愛, 會行走的檸檬, 店旁還有一面打卡牆, 很貼心!

TakeAway
Type of Meal
Tea
🚩葵涌廣場🚩最近熱潮係手打香水檸檬茶🍸,不過位於葵廣既Lemmie再獨有D‼️大膽設計出反樽仔,成為全港獨有的反樽仔手打檸檬茶🇭🇰🇭🇰🍋檸茶氣泡多多(大杯)$46 將樽仔倒轉令乳酸插入手打香水檸檬茶同梳打水,乳酸的酸甜配合手打檸檬茶的茶味及香氣,兩者酸甜互相結合,加上氣泡後產生作用,成杯「多多」味道昇華😀😀☕️檸茶氣泡啡啡(大杯)$46以樽仔裝滿左特濃咖啡,然後反轉等佢慢慢流入預先手打好既香水檸檬茶同梳打水,令咖啡微微苦澀慢慢加入香水檸檬茶的酸甜及香氣中,苦甜結合,加上氣泡後,感覺變得好Fresh咁☺️☺️☺️💡以粉紅色為主題既手打檸檬茶小店,成為左葵廣既特色小角😉😉兩杯氣泡飲品絕對係邊掃街邊飲既飲品,飲落好Fresh同埋解渴!😋😋😋📍 LEMMIE 手打香水檸檬茶 🗺️ 葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓1091號舖
🚩葵涌廣場🚩

🍋檸茶氣泡多多(大杯)$46

☕️檸茶氣泡啡啡(大杯)$46

2023-10-16 33 views
葵廣可謂香港美食潮流嘅重要參考點,行一轉睇下有咩新舖就知近期興乜🔥近期最流行要數香水檸檬茶/手打檸檬茶,係呢度都開咗幾間,其中呢間@lemmie就比較有特色,設計咗獨有嘅反樽仔檸檬茶,打卡一流📸除咗反樽仔系列,仲有經典品種、加入唔同水果或者加入啵啵嘅系列,估唔到原來檸檬茶都可以有咁多變化😆😆檸茶氣泡啡啡加上反轉樽仔覺得成杯飲品都高級咗😎飲咗幾啖就可以倒入更多咖啡☕️咖啡味唔算濃,混入檸檬茶會帶點甘澀味,而且飲到好出嘅香水檸檬味道,感覺有少少似香茅,比起一般檸檬茶更refreshing😙😙香檸椰乳啵啵檸檬加上椰奶好似好古怪,但飲落都ok🤣係清新嘅椰香加上少許嘅檸檬清香。睇下嘅啵啵類似平時見到嘅寒天,比較爽口😛人均消費:$40推介指數(10分為滿分):7.5分

檸茶氣泡啡啡

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-10-15
$40 (Tea)
2023-10-14 37 views
舖面既主角調係好少女既粉紅色, 飲品既配搭都好多選擇, 最新仲推出左新既青提系列🍇檸茶氣泡多多🍋($46)檸茶上面會插住一個裝住益力多既樽仔, 隨住檸茶越黎越少既時候啲益力多就會倒左落去, 茶檸茶同益力多溝埋係幾特別😎白桃檸檬茶🍑($36)茶底香濃配搭白桃既香甜同果肉係幾正, 鐘意茶底濃郁既可以考慮下呢杯🤓呢度仲有比較少見既油柑檸茶, 有機會都想再試下😁

檸茶氣泡多多🍋($46)

白桃檸檬茶🍑($36)

呢度仲有比較少見既油柑檸茶, 有機會都想再試下😁
2023-10-13
$45 (Last Night Supper)