2023-08-20 244 views
19Aug2013,一行三人到該冰室吃晚餐,太慨20:50吧。我先問問收幾點,職員回應十點,夠唔夠?入座後點餐, 舉手叫是侍應生來,約等了一分鐘多點有人來了,那位職員來了便依靠在卡位的櫈旁, 似乎好攰啦,一言不發等待下單資料,沒介紹沒指引,我點了兩個小菜,本要加凍飲時,這個優質服務的職員開口說餐不跟飲料,我說這不是寫了加錢便有嗎?算.......我就不加了。 中湯定羅宋湯?他用率直的態度,就這樣幾個簡單問我們,這就是這間餐廳的服務態度指標了吧?21:04餐到了,出品賣相不錯,可見廚師有用心製作,開心進餐,純屬個人口味我覺得偏鹹。用餐了一半時,有一個高身材的職員推著餐車經過我枱住前去收拾,經過就碰到我同行人的手臂後停了一下,他立即說對唔住,過程中這人沒有為撞到人而停下查看客人有位影響,算......有道歉。快吃飽,我的筷子還沒放下,在另一菜上夾起食物時,這高身材的職員伸手來收拾我枱,而被收走的菜還未吃完,還有菜在煲仔內,問也不問就在我進食期間伸手到我面前收拾。豈有此理!?21:28埋單走了,對比點單時速度是360度大反差,一來就三個逐個出來到收銀處收錢。好呀,這些買服務賺錢的人呀,終有被
好呀,這些買服務賺錢的人呀,終有被自己行為反噬的一天的。
客人為何要到此店買難受?要去支持這服務態度嗎?除非是客人是犯賤了。
2023-08-19 175 views
在唸唔到食咩嘅時候,老友話好想食鵝髀,說不如近近地去呢間#檸檬冰室 ,記起佢地嘅食物都唔錯,就行去開餐啦。我地要左精選晚餐,均附送餐湯,可選中式或西式,我地都要左酸甜足料的羅宋湯。我就叫-招牌海南雞轉白飯,加$10轉左髀位,爽口的雞皮很薄,髀肉滑嘟嘟,將3款醬汁拌勻,併入白飯內食,很可口美味。老友就食叉燒併燒鵝飯,加$30轉髀,大大件的鵝髀很吸晴,我亦夾了一件食,鵝皮油脂甘香,肉質柔軟有彈性,點埋附上的酸梅醬更正,見叉燒都有好多件,真的很抵食☺️。餐飲加$8轉了蛋白杏仁茶,即叫即煲熱辣辣,飲落夠順滑。

餐飲加$8轉了蛋白杏仁茶,即叫即煲熱辣辣,飲落夠順滑。
2023-08-18
2023-08-18 133 views
香港早餐食來食去都係個幾味 抱住食到悶嘅心態去檸檬冰室食 叫咗個好基本嘅鮑魚火腿絲通粉食 點知好有驚喜 湯底竟然有瑤柱味 超香 沙嗲牛肉麵個汁都唔錯 不過有少少鹹 Btw服務都唔錯👍🏻
2023-08-06 151 views
🎈檸檬冰室餐廳裝修以sharp醒檸檬黃為主調光線充足,座位闊落,環境舒適🤗主打經典茶餐廳美食,燒味飯、焗豬扒飯🍱海南雞飯、乾炒牛河一應俱全仲有一系列以檸檬入饌嘅菜式🍋配上一杯香滑奶茶☕️充份感受港式美味😚🎈叉燒燒腩仔飯厚切叉燒半肥瘦,口感軟腍帶有蜜汁香甜燒腩仔夠香脆,帶有點點肥膏食到油香而唔會油膩,恰到好處🫶🏽配上自家製甜豉油同薑蓉助攻,好味爆燈泰國絲苗米粒粒分明,用料方面有誠意,抵讚👍🏽🎈紅燒香菇豆腐小菜可以加$12轉套餐,價錢合理以煲仔裝住上枱,慢慢食都可以保持溫度金黃色嘅豆腐賣相吸引,嫩滑又美味🥢配料有不少菇菌,口感更豐富🎈勝瓜肉片湯飯每逢夏天就想食湯飯,消暑必備勝瓜、肉片等材料鋪滿飯面份量相量足清甜湯底好啱送飯😚午餐附送例湯,有中湯&羅宋湯,性價比高🎈蛋白杏仁茶好特別嘅餐飲,裡面有蛋白好似食咗個蛋白杏仁茶糖水咁🤗
🎈檸檬冰室

餐廳裝修以sharp醒檸檬黃為主調
光線充足,座位闊落,環境舒適🤗
仲有一系列以檸檬入饌嘅菜式🍋
配上一杯香滑奶茶☕️充份感受港式美味😚

🎈叉燒燒腩仔飯

厚切叉燒半肥瘦,口感軟腍帶有蜜汁香甜

燒腩仔夠香脆,帶有點點肥膏
食到油香而唔會油膩,恰到好處🫶🏽
配上自家製甜豉油同薑蓉助攻,好味爆燈
泰國絲苗米粒粒分明,用料方面有誠意,抵讚👍🏽

🎈紅燒香菇豆腐

小菜可以加$12轉套餐,價錢合理
以煲仔裝住上枱,慢慢食都可以保持溫度
金黃色嘅豆腐賣相吸引,嫩滑又美味🥢
配料有不少菇菌,口感更豐富

🎈勝瓜肉片湯飯

每逢夏天就想食湯飯,消暑必備
勝瓜、肉片等材料鋪滿飯面份量相量足
清甜湯底好啱送飯😚

午餐附送例湯,有中湯&羅宋湯,性價比高

🎈蛋白杏仁茶

好特別嘅餐飲,裡面有蛋白
好似食咗個蛋白杏仁茶糖水咁🤗
2023-07-21 122 views
招牌沙爹牛肉即食麵🍜配牛乳炒滑蛋🥚、丹麥多士🍞公仔麵質感唔錯,都幾彈牙,熟度啱啱好唔會太冧,同惹味的沙爹醬料一齊食,辣得黎非常過癮😋❤️沙爹牛肉食落都算嫩滑,唔會太硬咬唔開,沙爹汁味道非常經典又正宗,濃郁的滋味令人回味。牛乳炒滑蛋超級香口,採用牛乳炒蛋令整體更加滑溜溜,超嫩超正😋😋😋夾埋塗滿超多牛油的丹麥多士一齊食,香脆中又有嫩滑,口感味道一百分💯無冰奶茶凍奶茶與一般常見的唔同,採用了冰鎮的形式,避免奶茶被冰粒溝淡,令濃郁的味道得以保持,非常理想👍👍👍👍奶茶茶味夠濃夠香,淡奶的質感順滑可口,整體質素唔錯,值得叫🙆🏻‍♀️
招牌沙爹牛肉即食麵🍜
配牛乳炒滑蛋🥚、丹麥多士🍞

無冰奶茶

2023-07-16 106 views
檸檬冰室 🍋收工收晏左~想搵間茶餐廳食飯比檸檬冰室裝修吸引左😆全場以檸檬🍋為主題~店內明亮我係晚上9點來食~座無虛席全因價錢抵食~又大份~性價比超高睇到餐牌好多款式選擇~燒味、即炒、小菜、煲仔菜、咖哩定扒餐都有😆我叫左煲仔菜同咖啡吉列豬~。枝竹豆腐火腩煲 $78 原煲上~夠哂熱😆好足料有火腩、豆腐、冬菇、枝竹、香蒜、蔥頭+$12 跟湯、白飯。中湯 青紅蘿蔔黃豆豬展湯~。咖喱吉列豬扒飯 $68超級大塊吉列豬扒😆即叫即炸~外皮超香脆配埋咖喱汁~撈飯一流跟餐優惠+$12 轉特飲。冰鎮奶茶 ~ 茶底香😋入口滑。椰汁紅豆冰 ~ 🥥🫘大大杯又好飲📍觀塘康寧道11號冠天閣高層地下
檸檬冰室 🍋

收工收晏左~想搵間茶餐廳食飯

比檸檬冰室裝修吸引左😆

全場以檸檬🍋為主題~店內明亮

我係晚上9點來食~座無虛席
全因價錢抵食~又大份~性價比超高
睇到餐牌好多款式選擇~燒味、即炒、
小菜、煲仔菜、咖哩定扒餐都有😆
我叫左煲仔菜同咖啡吉列豬~

。枝竹豆腐火腩煲 $78
原煲上~夠哂熱😆好足料

有火腩、豆腐、冬菇、枝竹、香蒜、蔥頭
+$12 跟湯、白飯

。中湯 青紅蘿蔔黃豆豬展湯~

。咖喱吉列豬扒飯 $68
超級大塊吉列豬扒😆

即叫即炸~外皮超香脆

配埋咖喱汁~撈飯一流

跟餐優惠+$12 轉特飲
。冰鎮奶茶 ~ 茶底香😋入口滑

。椰汁紅豆冰 ~ 🥥🫘大大杯又好飲

📍觀塘康寧道11號冠天閣高層地下
2023-07-07 81 views
收工即興跟同事去左搵食,到了呢間#檸檬冰室 ,除左地點方便外,價錢親民又抵食,食物質素都唔錯添。我點左至想食的燒鵝飯,轉埋鵝髀都係加$30,鵝🦢皮薄油脂香,肉質軟清啖啖滋味,點埋酸梅醬就更正。湯選了羅宋湯,味道夠酸,飲得好開胃呀。同事點左招牌海南雞飯,轉埋髀位都係只需要$8,互相換左幾件食,雞皮真的很薄,皮與肉之間,仲有層薄的啫喱狀好好味,髀肉也是滑嘟嘟,同事話唔太肚餓,但成碗飯比佢食晒😲。見佢碗中湯都好足料下。我哋都加$10轉埋蛋白杏仁茶,煲到熱辣辣的蛋白好滑,甜度亦都好適中。

2023-07-07
2023-07-01 128 views
今日一家人都放假就去了附近的檸檬冰室,打算近近地,先介紹一下當日叫了一個焗飯,一個咖喱,一個蒸飯,當日因為假期,燒味部當日無掛到燒味出來 。不過都因為沒掛甚麼出來所以我們也沒有選,先來評一下,整體來說,大家得飯都有點還未熟透的感覺,只有焗飯比較好一點,送的例湯我們叫了西湯和中湯,但都比較咸愛食味道較淡的朋友可能會有點不太合適,我就偏愛淡味。焗飯的盤大多數都會一齊去焗,但我摸下去是暖還未到一摸就要鬆手,但飯來說比較正常,可能多了點汁一齊焗所以飯沒有差點熟。蒸飯和咖哩的飯都差點熟的質感。
蒸飯和咖哩的飯都差點熟的質感。

2023-06-22
$66 (Lunch)
2023-05-28 148 views
这个早上在觀塘找个地方吃早餐原來也不容易,就近工厂區的都比較舊,而且坐位不舒服。想來想去,倒不如去舊日裕民坊附近碰碰運氣,果然找到了檸檬冰室,雖然同樣是茶餐廳提供的早餐,但檸檬提供的裝飾卻比較吸引,可愛、清新兼乾淨的感覺。相比傳統的舒適多了,反正食物差不多,還是到一家舒服的好。可況,餐廳內可選擇的早餐款式亦不少,你可以隨意挑選,價格方面與傳統舊式相比,有可能有機會便宜些。看來種種因素,今次的選擇是對了。
2023-05-09 163 views
因為經開觀塘附近拎嘢,順便食個下午茶先返去咁岩見到有間茶餐廳,岩晒~雞髀好好好大隻外皮炸得香脆、肉又多汁!加埋薯角一齊食,真係絕配最正係杯紅豆冰嘩~超級大杯~紅豆煮得唔錯~好飲整體食物質素相當滿意,特別係杯紅豆冰,同其他茶餐廳比較相當有驚喜
因為經開觀塘附近拎嘢,順便食個下午茶先返去

咁岩見到有間茶餐廳,岩晒~

雞髀好好好大隻
外皮炸得香脆、肉又多汁!加埋薯角一齊食,真係絕配

最正係杯紅豆冰
嘩~超級大杯~紅豆煮得唔錯~好飲

2023-04-15 224 views
叫咗一個肥叉燒飯。一個檸檬牛油雞翼。一個咖喱吉列豬扒飯。基本上完全中伏。地方不清潔。污糟污糟。我都唔明點解有好評。首先叉燒叫肥叉燒。嚟嘅時候係瘦叉燒。 雞翼完全多油。超級難食。吉列豬扒係即刻油炸。呢個就普普通通。其實想睇吓個餐牌多一陣。佢就即刻講多兩句。俾你坐咁耐點做生意所以我覺得呢間餐廳完全係中伏。其實如果肥差都係咁瘦。好想知道普通叉燒係點樣。呢個餐平均每人100。但相對上真係唔值得去食。完全差嘅餐廳
叉燒燒肉飯
2023-04-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-03-04 225 views
茶餐廳在很多地方也有,但想找一間精美雅緻的茶餐廳就不容易了,這間店的菜式很豐富,賣相也很不錯,令人食欲大增,店也非常寬敞,非常舒適🤪🤪🍋🍋鮑魚雞煲配白飯雞煲大家也喜歡吃,這茶餐廳也有,雖然不是很大,但2人吃也足夠,有數隻鮑魚,雞也嫰滑,配濃濃雞汁,可碗2碗飯呢🥢🐔🍚菠蘿生炒骨配白飯這碟菜在茶餐廳很常見,生炒骨酸酸甜甜,開胃醒腦,鬆軟白脆,粉不會太多,棒🥩🥩檸檬牛油雞翼賣相精緻,有沙律菜伴碟,牛油味香濃,配上檸檬更加不會油膩,非常香口,味道出色🍖華田紅豆冰這個必須一試,很大杯😂紅豆量也非常多,分分鐘可以2個人喝一杯呢柚子蜜不會死甜,清新口感檸檬冰室 (冠天閣)觀塘康寧道11號冠天閣高層地下

華田紅豆冰

柚子蜜
不會死甜,清新口感

檸檬冰室 (冠天閣)
華田紅豆冰及柚子蜜
$115.5 (Dinner)
華田紅豆冰及柚子蜜
  • 檸檬牛油雞中翼
2023-03-02 183 views
📍 檸檬冰室 (冠天閣) (觀塘)觀塘康寧道11號冠天閣高層地下尋晚同朋友一齊去左呢間餐廳食飯🤩呢間係一間新潮嘅茶餐廳🍴食物種類多元化☺️裝潢都大膽前衛👍點左幾個小菜,舒舒服服又食到飽,埋單人均$100有找😁😁鮑魚雞煲如果以一人份量黎講,真係抵食,又唔會係多配菜,少主菜👍雞件入味,而且仲有鮑魚,正🤤菠蘿生炒骨菠蘿生炒骨係經典食物,每次都會點,要煮得好食醬汁先真係靈魂👍呢間做得唔錯🤤西檸雞球雞球份量頗多,賣相吸引😍好有清新滋味嘅感覺👍加埋甜甜嘅醬汁,非常送飯😁美式集扒餐睇落乜都有,而且鐵板上!店員亦貼心地為我們淋上黑椒汁,聽到吱吱渣渣聲,超級療癒嘅感覺😆🤣豬扒唔會鞋口、牛扒又夠淋,超推介👍我地仲點左特飲雜果賓治及杏仁茶,都好好飲😍下次要再黎試吓佢呢度嘅燒味,好似好正😋😋#港式茶餐廳 #Fusion茶餐廳 #檸檬冰室 #signature #性價比高 #觀塘美食 #觀塘茶餐廳推介 #美食推介#yummy #kwuntong #hk #hongkongfood
📍 檸檬冰室 (冠天閣) (觀塘)

點左幾個小菜,舒舒服服又食到飽,埋單人均$100有找😁😁

鮑魚雞煲

菠蘿生炒骨

西檸雞球

美式集扒餐
,超級療癒嘅感覺😆🤣豬扒唔會鞋口、牛扒又夠淋,超推介👍

我地仲點左特飲雜果賓治及杏仁茶,都好好飲😍

下次要再黎試吓佢呢度嘅燒味,好似好正😋😋

2023-02-25
$97 (Dinner)
  • 西檸雞球
  • 杏仁茶
  • 美式雜扒
2023-03-01 125 views
尋日收工收夜左,趕唔切返屋企煮飯😆之後就同屋企人一齊出街食,去左呢間檸檬🤣🤣佢哋裝修非常搶眼,用咗非常鮮艷嘅檸檬黃🍋一 眼就睇到😆而且超易認🥰記得佢哋新開時都有幫襯過,質素唔錯的,cp值高👍今次揀咗一個超值套餐及兩個小菜🤤🤤鮑魚雞煲真係有鮑魚㗎🤩🤩仲要係唔止一粒😍😍雞煲份量唔細,而且雞肉好細嫩,非常入味,送飯一流👍👍菠蘿生炒骨呢個生炒骨都係大碟夾抵食,酸酸甜甜嘅茄醬,再加上菠蘿,越食越開胃😋😋檸檬雞球入得檸檬冰室,點可以唔點檸檬雞球🤭檸檬雞球啖啖肉,外脆內軟,糖漿及檸檬比例適中,愈食愈滋味🤤美式雜扒呢個雜扒有雞牛豬,仲有腸仔同煙肉,啱晒我呢啲樣樣都想食嘅人☺️鐵板上仲更加加分👍食物多咗一份焦香😋每個小菜仲送上例湯,有中式粉葛湯同羅宋湯揀🤤好足料👍至於飲品方面我哋點左佢嘅雜果賓治,好大杯🤩🤩好靚仲點左佢地嘅杏汁霜,非常好飲👍仲有蛋白☺️☺️📌 檸檬冰室 (冠天閣) (觀塘)觀塘康寧道11號冠天閣高層地下#港式料理 #港式茶餐廳 #冰室 #cp值高 #茶餐廳 #檸檬冰室 #餐廳推薦 #觀塘美食 #美食推介 #飯堂 #yummy #kwuntung #hongkongfood #hkfoodie
而且超易認🥰

鮑魚雞煲
真係有鮑魚㗎🤩🤩仲要係唔止一粒😍😍
雞煲份量唔細,而且雞肉好細嫩,非常入味,送飯一流👍👍

菠蘿生炒骨

檸檬雞球

美式雜扒

每個小菜仲送上例湯,有中式粉葛湯同羅宋湯揀🤤好足料👍

至於飲品方面我哋點左佢嘅雜果賓治,好大杯🤩🤩好靚

仲點左佢地嘅杏汁霜,非常好飲👍仲有蛋白☺️☺️

📌 檸檬冰室 (冠天閣) (觀塘)

2023-02-25
  • 檸檬雞球
  • 杏仁霜
  • 美式雜扒
1K
2023-02-24 1143 views
檸檬焗雞扒飯($62)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧焗飯原個焗盤連木托盤呈上,用料十足勁多焗芝士,雞扒大大塊佔據大半個盤子,非常抵食。雞扒新鮮嫩滑,帶有陣陣檸檬香氣,加上酸酸甜品的焗蕃茄醬料,開胃又清新,誠意之選。焗飯採用炒飯底,炒飯乾身不油,炒蛋與飯比例合適。招牌沙爹牛肉即食麵(茶餐$39)配牛乳炒滑蛋及丹麥多士賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧即食麵大大碗原個送上,沙爹醬料與牛肉片份量十足,非常吸引。即食麵款質感好、口感彈牙,盡吸沙爹醬料精華,惹味十分。牛肉入口嫩滑不韌,香濃入味,經典必食之選。牛乳炒滑蛋富蛋香,牛乳令炒蛋更為滑溜可口,奶香四溢,配搭塗滿牛油、外脆內鬆的丹麥多士,絕佳組合。炸魚手指配薯角($42)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧兩款炸物新鮮炸起,色澤金黃微燻,炸香陣陣令人食指大動。炸魚手指外皮香脆,內裡魚肉細嫩香滑,不會過乾過老。薯角外皮夠脆,內裡薯味十足,口感軟潤,調味夠濃,邪惡之選。一口西多伴雪糕($32)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧一口西多有層次地用心疊起,觀感討好悅目,加上伴碟雪糕更是吸睛。一口西多外脆內軟,不會太油太乾,伴煉奶一起食滋味十足,下午茶必食
檸檬焗雞扒飯($62)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

焗飯採用炒飯底,炒飯乾身不油,炒蛋與飯比例合適。

招牌沙爹牛肉即食麵(茶餐$39)
配牛乳炒滑蛋及丹麥多士

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

即食麵大大碗原個送上,沙爹醬料與牛肉片份量十足,非常吸引。

即食麵款質感好、口感彈牙,盡吸沙爹醬料精華,惹味十分。

牛肉入口嫩滑不韌,香濃入味,經典必食之選。

炸魚手指配薯角($42)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

兩款炸物新鮮炸起,色澤金黃微燻,炸香陣陣令人食指大動。

炸魚手指外皮香脆,內裡魚肉細嫩香滑,不會過乾過老。

薯角外皮夠脆,內裡薯味十足,口感軟潤,調味夠濃,邪惡之選。

一口西多伴雪糕($32)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

一口西多外脆內軟,不會太油太乾,伴煉奶一起食滋味十足,下午茶必食良選。

無冰奶茶(跟餐+$8)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

奶茶以冰鎮形式呈上,避免了奶茶被溶冰溝淡的情況,值得一讚。

奶茶茶味夠濃,奶香順滑,高質。

椰汁涼粉冰(跟餐+$8)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

涼粉冰以大大個啤酒杯呈上,內裡涼粉甚多,十分划算。

飲品椰汁椰香奶香極濃,涼粉軟滑Q 彈,香甜美味的飲品佳選。

輪候入座時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日下午2點幾光顧,無需輪候能直接入座。

等候上餐時間:🐧🐧🐧🐧🐧

一般餐點飲料在10分鐘內送上,十分快捷。焗飯和炸物即點即制,需時較久,約15至20分鐘。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員友善有禮,態度認真積極,會主動為顧客提供協助。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以檸檬黃為主色調,裝橫明亮鮮黃,與餐廳名字作呼應,令人印象深刻。

🐧❤️結語:平靚正的高質茶餐廳。
2023-02-22
Tea