難得去返老地方,好似轉左呢間餐廳,見到成個門面都係好黃好黃好吸睛,同左媽咪入左去食晚飯檸檬冰室真係用曬檸檬黃做主色,仲有好多檸檬裝飾,好清新上網見人點左個冰鎮蜜桃咕嚕肉好吸引又唔會太大份,岩曬我細食之人,點知一上枱嚇親好大份但好好食又唔膩唔會好多肥肉,而且仲保持到香脆仲可以加錢升級套餐加特飲鮮薄荷青檸沙冰超級大杯,酸酸甜甜清新解膩開心果芝士撻,好香脆之餘芝士好濃,入面仲有啖啖開心果醬同粒粒,食到停唔到口秘制無骨海南雞飯,每次食飯見到就必點,最鍾意佢個雞啖啖肉,仲要無我至憎個種肥肉黐住,平時其他地方食都無咁瘦,岩曬又大件加錢轉特飲熱玫瑰椰子蜜好好飲,好香濃又唔會太甜,天氣凍飲完好暖暖咁多野食要飲多杯熱鮮檸百香蜜先夠,酸酸甜甜夠開胃又可以解膩又暖心最後甜品作結,藍莓奶凍,奶味濃加藍莓醬,甜度適中,優惠價加就食到,平時外面食飯食一個都幾十蚊,呢到唔洗份量又十足既冰室,性價比,平時晚飯想食得經濟又夠飽,呢到確係唔錯選擇!可惜我而家少返九龍,希望佢遲啲係港島區都開返間

檸檬冰室真係用曬檸檬黃做主色,仲有好多檸檬裝飾,好清新

但好好食又唔膩唔會好多肥肉,而且仲保持到香脆
仲可以加錢升級套餐加特飲

鮮薄荷青檸沙冰超級大杯,酸酸甜甜清新解膩

加錢轉特飲
熱玫瑰椰子蜜好好飲,好香濃又唔會太甜,天氣凍飲完好暖暖

可惜我而家少返九龍,希望佢遲啲係港島區都開返間

2025-02-23 0 views
今日去接個舊同事放工,搵間餐廳食飯傾偈。檸檬冰室位於中海日升中心地下,招牌和室內裝修都係以檸檬黃色為主調,非常吸睛。餐廳地方都好大,座位夠寬坐得舒服。入座即送老火湯,香甜可口。雙拼燒味飯:選配叉燒和燒鵝配瀨粉加鹹蛋一隻,叉燒肉質鬆軟,而且口感豐厚,燒鵝肉質鮮嫩,充滿鵝香味,加多隻流黃嘅鹹蛋,味道更豐富,燒味配瀨粉係絕配,燒味汁滲入瀬粉一齊食超惹味!豉椒班腩炒河:河粉炒得好有鑊氣,加上啖啖肉無骨嘅班腩和豉椒醬汁,非常惹味!鐵板叉燒炒烏冬:用鐵板熱騰騰盛載上枱,立即香氣四溢,叉燒肉質鬆軟,烏冬彈牙,醬汁夠味。法蘭西多士:金黃色的西多內有花生醬,上面放咗一片牛油,熱力將牛油溶化並滲入西多內,加埋糖漿食,又香又甜顧不得邪惡了!開心芝士撻:開心果同芝士原來好夾,味道香濃又有口感。椰汁紅豆冰勁大杯,紅豆林甜,加入椰汁增加左椰香味。

入座即送老火湯,香甜可口。

開心芝士撻:開心果同芝士原來好夾,味道香濃又有口感。

椰汁紅豆冰勁大杯,紅豆林甜,加入椰汁增加左椰香味。
2025-02-20 0 views
觀塘開咗檸檬冰室之後,又多咗自製麵包餅房。行過打算食晏俾我見到出咗開心果芝士撻,就打算食埋甜品。佢哋個燒味午餐幾高質,有燒鵝脾瀨,出面都成百蚊,呢度$80就食到,而且好足料好大隻好滿足,肉質味道都合格以上,仲有飲品,改成無冰凍奶茶都係加$10。可能平過燒臘鋪。開心果芝士撻真心有驚喜,芝士流心味濃,夾雜開果醬,非常好食,見到有開心果老婆餅,不過賣晒。就買筒開心果曲奇。返屋企試吓。原來曲奇都好高質,好香堅果味。

2025-02-15 0 views
唔知點解近排好興開心果製食物,引起唔少餐廳推出開心果系列款式,而呢間茶記最近亦推出三款以開心果為主題嘅烘焙。開心果脆曲,散發着開心果同牛油香氣,咬落酥脆,口感豐富。開心果老婆餅,第一次見,外皮鬆化,而且唔甜,老少咸宜。開心果芝士撻,賣相一流,三款有創意得來味道都幾高質,絕對值得一試。餐廳有幾間分店,但唯獨呢間有麵包、撻、甜品等供應。由最傳統嘅菠蘿包、椰香雞尾到比較特別同新派嘅菠蘿麵包蛋糕、檸檬忌廉芝士等,經過已經聞到香噴噴嘅麵包香氣,全部大大件,金黃色,喺附近返工或者區內朋友真係有福了🙈 私心推介焦糖蛋撻、迷你雞批、叉燒批,批脆且唔油膩,餡料飽滿、麵包鬆軟可口,價格同出邊差唔多,下次會試埋佢哋嘅茶餐同小炒。

2025-02-12 0 views
自己觀塘返工 一個禮拜都會過嚟呢度兩三次。多數時間都係三點後食下午茶都嚟咗二三十次! 每次要雙拼飯 叉燒雞要雞胸 每一次都冇問題 四十幾蚊其實好抵所以成日都過嚟! 今日第一次見呢個阿姐 叫佢叉燒飯雞胸 佢同我講幫你寫就得! 唔知得唔得㗎廚房大哥就講咗就係咁啦,你嗌下午茶想點呀? 其實都冇所謂如果第一次就係咁我都ok 琴日先食完 櫃檯嗰個收銀哥哥應該係經理同我講梗係得啦!冇問題轉雞胸呀! 同埋態度惡劣問我食下午茶想點? 最後一次幫襯! 而家終於明點解冇人鍾意喺香港消費
2025-01-22 404 views
呢間係我去過面積最最最大嘅茶餐廳無論堂食 / 外賣都超級多人但店員都好有效率Menu勁多選擇燒味.鐵板.中菜.鑊氣小炒. 茶餐仲有各款麵包總有一款啱口味每日嚟食唔同菜式都唔會厭悶✨冰鎮蜜桃咕嚕肉大大個冰盆放上即製嘅咕嚕肉口感冰涼香脆.酸酸甜甜好開胃✨鐵板豬扒炒烏東鐵板熱到咋咋聲豬扒夠軟腍唔乾柴✨公司三文治烘底嘅麵包夾著炒蛋超厚.午餐肉等食材超厚又足料✨檸檬流心撻帶有檸檬味道嘅芝士撻味道清新.撻皮香脆仲有多款曲奇.烘焙食品放喺公司做下午茶都唔錯黃色招牌好吸睛.果然係好檸正
呢間係我去過面積最最最大嘅茶餐廳

放喺公司做下午茶都唔錯

黃色招牌好吸睛.果然係好檸正
2025-01-21
2025-01-12 563 views
同一個位置,紅茶冰室離開後,原本覺得有些可惜,少了一間有質素的茶餐廳,不過,好消息是進駐了檸檬冰室。下面是今天選擇的菜色叉燒油雞瀨粉賣相非常好👍但叉燒有點柴、再多些脂肪更好油雞嫩、配蔥油:鹹香👍瀨粉很像台灣的(粗)米粉湯,若懷念台灣的米粉湯,這碗瀨粉再加上芹菜及胡椒粉,就可以一解鄉愁了枝竹豆腐炆火腩飯老公說,這在香港是「男人的浪漫~」果真是男人的浪漫~~我真的是一點也不太欣賞🤪🤪🤪,味道適中,不鹹不淡,男人們,可試試😆港式常餐真鮑魚火腿絲撈一丁相較一般茶餐廳算是特別的配料兒子愛吃鮑魚一見到菜單就要吃這道類似罐頭的小鮑魚還沒嚐到味道就都被小孩吃掉了一丁麵不鹹,有淡淡的麻油味松露炒蛋,有松露味蒜香麵包賣相不錯
下面是今天選擇的菜色
叉燒油雞
瀨粉(配叉燒油雞)
叉燒油雞瀨粉
賣相非常好👍
但叉燒有點柴、再多些脂肪更好
油雞嫩、配蔥油:鹹香👍

男人的浪漫~ 枝竹豆腐火腩飯
枝竹豆腐炆火腩飯
老公說,這在香港是「男人的浪漫~」

真  鮑魚火腿絲撈一丁

港式常餐
真鮑魚火腿絲撈一丁
相較一般茶餐廳算是特別的配料
兒子愛吃鮑魚
一見到菜單就要吃這道
類似罐頭的小鮑魚
還沒嚐到味道就都被小孩吃掉了
一丁麵不鹹,有淡淡的麻油味
松露炒蛋,有松露味
蒜香麵包賣相不錯
瀨粉(配叉燒油雞)
2025-01-12 433 views
❣️工作日結束後,和同事來觀塘放鬆一下,發現了一家超舒適的港式冰室——檸檬冰室🍋和傳統的茶餐廳相比,這裡的空間寬敞明亮,裝修也很有現代感,坐下來感覺非常放鬆✨食物質素也注入了很多創新元素,不管是約朋友聚會還是自己靜靜地吃飯,都超適合🥰【是日點餐】🍛 鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯/經典的港式焗飯,豬扒厚實又嫩滑,配上酸甜的茄汁和菠蘿的果香,焗得香氣撲鼻,真的是必點菜式之一😍🍑 冰鎮蜜桃咕嚕肉/創意版的咕嚕肉,蜜桃的清甜完美中和了炸豬肉的酥脆口感,加上冰鎮的做法,夏天吃超清爽,完全不會膩☀️🍗 檸檬牛油雞中翼/這道雞翼滿滿檸檬香氣,牛油的濃郁讓整體更添層次感,外皮微焦🍝 卡邦尼海蝦球意粉/港式風味的卡邦尼,濃濃的奶香中混合鮮甜的蝦味,吃起來特別滿足,份量也很足😌🍹椰汁紅豆冰 和 冰鎮奶茶,紅豆冰清甜解渴,奶茶絲滑濃香,完美的飯後小確幸!💛

【是日點餐】
🍛 鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯

🍑 冰鎮蜜桃咕嚕肉

🍗 檸檬牛油雞中翼

🍝 卡邦尼海蝦球意粉

2025-01-10 385 views
在觀塘工業區有不少茶餐廳和冰室,這次去了家新開的,鮮黃色的門面挺光猛欵。位置中海日升中心地下,環境是文青風裝修,還有植物做裝飾感覺舒適。過了午市時間仍然滿座,看來挺受附近上班族歡迎🙈。-凍奶茶|熱奶茶|熱鴛鴦 飲品有跟餐或加購價,價錢不貴款式選擇多。凍熱奶茶味道香濃,跟奶比例剛好,個人喜歡喝熱的,感覺味道較濃郁。熱鴛鴦味道較香😆,奶茶跟咖啡交織著,層次感較豐富。-脆脆菠蘿油套餐 HKD$28下午茶時間有熱飲附送,經典的港式美食,大人小朋友也喜歡的。熱辣辣的菠蘿包外脆內軟😚,包質鬆軟配奶茶攞享受微。菠蘿包配冰冷的牛油,會有冰火交融的味道。-雙併燒味 HKD$98冰室也有燒味吃,還寫著“好檸好味”🤭,就被吸引試試看。燒味點了燒腩仔和肥腩叉,是厚切版本欵,吃起來較有嚼感。燒腩仔皮脆肉嫰,味道微咸配醬汁更香。叉燒選了肥一點的,吃起來味道會香一點,間中吃一次不過份吧🤣。-鮑魚雞煲 HKD$85熱辣辣原鍋上,打開的味挺香的。食材用料豐富,以這個價錢份量是可以的。裡面還有有厚身入味de花菇,啖啖肉挺有嚼感。鮑魚爽口彈牙,雞肉嫰滑入味。醬汁味道香濃惹味,拌飯可以的雞煲。-冰鎮蜜桃咕嚕肉 HKD$72原

凍奶茶|熱奶茶|熱鴛鴦

脆脆菠蘿油套餐 HKD$28

雙併燒味 HKD$98

鮑魚雞煲 HKD$85

冰鎮蜜桃咕嚕肉 HKD$72
原個透明大碗子裝著,蜜桃咕嚕肉放在冰塊上,令到肉質緊緻,吃起來有微脆的口感。咕嚕肉較有嚼感,也是有冰火交融的質感。酸酸甜甜的味道挺開胃,這個也挺好下飯的。

2024-12-18
2024-12-31 396 views
曾到訪位於深水埗的「檸檬冰室」食物質素不俗,性價比高;品牌最近於美食集中地觀塘再開設分店,提供茶餐廳美食、小菜、燒味、意粉及鐵板餐等,環境寬敞且衛生舒適-🔹金牌叉燒 (半斤) $78叉燒燒至微燶邊,紅潤有光澤;選用脂肪不多的部位,肉質緊實有嚼勁,啖啖蜜汁香滲到叉燒中-🔹黑松露脆蝦炒滑蛋 $75凍飲 +$12加入大量黑松露及蔥花炒成,富蛋香的雞蛋嫩滑細緻充滿蛋汁,蝦肉鮮爽彈牙,配搭濃郁的黑松露足夠滋味-🔹馬蹄魷鬚蒸肉餅 $62肉餅肥瘦均勻,蒸得軟滑,配搭爽甜馬蹄及帶鹹香的魷鬚,味道層次豐富,很好下飯-🔹欖菜肉鬆炒四季豆 $68少有的加入香菇令味道層次提升;翠綠的四季豆鮮爽幼嫩,加入欖菜炒成的鮮肉鬆夠惹味
🔹金牌叉燒 (半斤) $78
2024-12-29
Dinner
1K
2024-12-30 446 views
今次同🐧🐧 buddy 到訪依間新開嘅檸檬冰室✅ 餐廳勁大間空間感十足,貫徹檸檬主題,一大片鮮黃色勁搶眼🌟 裝修設計用心,明亮光鮮嘅環境令人眼前弓亮👍 叫咗一客西檸雞球😚 大大碟份量十足,每件雞件都大大塊,炸得酥脆香口,沾滿酸香開胃嘅西檸醬汁,食落好惹味唔覺油膩,送飯一流😘 一口西多伴雪糕同樣出色❤️ 西多堆疊成山送上,好有特色啱曬打卡📍 西多新鮮炸起,油香滿溢🌟 食落外脆內軟,甜美無比,好邪惡令人食唔停口😋 除咗經典嘅茶記食品,仲有多款精美可口嘅甜品同埋包點類提供😍 令🐧 意外又驚喜☺️ 尤其喜歡佢哋嘅件裝蛋糕❤️ 藍莓慕絲蛋糕同埋椰奶芒果蛋糕兩者都非常出色😎 外觀悅目味道可口😙 真係勁高質❤️‍🔥

Tea
👧🏻😋👅🍽✨檸檬冰室新店進駐觀塘 🙌🏻-🍋 中海日升地舖最後減租由檸檬冰室接手, 同舊鋪一樣 lunch time都係坐滿晒▪️午餐精選午餐星期一至日每日不同, 種類多元化, 另設有燒味午餐蜜汁豬頸肉拼豉油雞髀 $55 豉油雞髀好大隻, 甜甜地好好送飯燒鵝髀瀨粉 $80 鵝髀勁肥美🤤 轉髀加左$20, 好食係抵俾, 油香肉滑▫️檸檬系列檸檬焗雞扒飯 $66 雖然都係茄汁底, 但真係有檸檬香味,比普通焗飯更有層次鮮薄荷青檸沙冰 跟餐 $14 大大杯好抵飲, 打得夠碎夠滑又有鮮薄荷好正!▪️檸檬烘焙用餐期間見到廚房一盤盤新鮮出爐麵包拎出去, 淨係烘焙餐牌都有20款, 另外仲有盒裝曲奇, 杏仁條等等雙重芝士棒 $10 除咗面頭焗脆芝士, 個包入面都有軟心芝士粒 🧀 香酥肉鬆包 $10 童年回憶: 個沙律醬唔會太重味幾好食芝麻餅 $40 聖誕節送小禮物送上朋友屋企, 大家都食得好開心
👧🏻😋👅🍽✨
檸檬冰室新店進駐觀塘 🙌🏻

▪️午餐
精選午餐星期一至日每日不同, 種類多元化, 另設有燒味午餐

▫️檸檬系列

鮮薄荷青檸沙冰

▪️檸檬烘焙

香酥肉鬆包 $10 童年回憶: 個沙律醬唔會太重味幾好食

鮮薄荷青檸沙冰
惡劣!超差!我未試過食到唔想食完全食唔落!啲飯痴到一舊舊,究竟係唔識煮飯落太多水!?定係隔夜飯加水煲成咁!啲飯重有色無味!燒腩仔啲皮又唔脆!無回頭!唔會再幫襯!
燒腩仔油雞飯
2024-12-29
2024-12-20 414 views
平時帶小朋友上堂,一定經過駿業街,最近嗰度新開咗間檸檬冰室,啱晒我哋上堂後去醫肚! 環境都寬敞,2點去到都坐滿咗8、9成,因為價錢合理、食物質素又高,連嘴刁嘅細妹都話想再encore。鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯 真係無得輸,厚切豬扒肉質嫩滑、啖啖肉。炒底(飯)粒粒分明唔太乾身,仲有大大片菠蘿同蕃茄。 另外都有點 鮮菌芝士焗海鮮飯,份量都唔少,芝士味香濃。家姐話想食燒鵝髀(好識食呀),好彩呢間檸檬冰室有燒味部,加咗$20 轉做鵝髀瀨粉,唔多肥膏,點埋酸梅醬一齊食太滋味。絶對係香港經典菜式之一,一定要試! 細妹又想食雞髀薯角,即叫即炸又炸得香口,外脆內軟。經典黑牛 (朱古力雪糕加可樂)同 白雪公主 (雪呢拿雪糕加雪碧) 每杯都只係需要加$18,所以就咗俾小朋友開心吓,真係超大個杯,大滿足!

細妹又想食雞髀薯角,即叫即炸又炸得香口,外脆內軟。

2024-12-19 410 views
今日和同事去觀塘見客,之後經過中海日升中心,見到檸檬冰室開咗分店,餐廳裝潢都係同其他分店一樣,以檸檬黃色為主,環境光猛,座位舒適。豉椒肉片炒河:份量十足,炒得好有鑊氣,肉片很腍,豉椒味道濃郁,河粉滑身十分惹味,星洲炒米:材料有蝦仁、蛋、火腿、韭黃等十分豐富。爽口嘅米粉散發淡淡咖喱香,入口帶有少許辛辣味道,相當惹味!茄子斑腩煲:茄子色澤鮮豔而口感軟滑;魚塊外層酥脆內裡肉質細嫩,配合上爆香後的醬汁炒勻,香辣可口!鮮茄菠蘿焗烤豬扒意粉:豬扒肉質鮮嫩,搭配酸甜可口的番茄菠蘿,茄汁甜中帶酸,還加入洋葱和芝士,無論味道和口感也有豐富層次。檸檬雪碧:味道清新,啖啖都有檸檬青檸味。雪糕紅豆冰好大杯,紅豆份量十足,口感林甜,加埋雪糕口感更順滑,味道更甜美。

檸檬雪碧:味道清新,啖啖都有檸檬青檸味。