2023-02-25 360 views
呢間餐廳一直以唔休做,對客人態度十分差,之前疫情勁寸地惡客人問有沒有做安心出行。心情都受影響。而且疫情穩定下,好多茶餐廳仍繼續整塊膠片,但它已沒有,座位亦不見鬆動,今日見到有張卡位無人,坐入去,即刻被人無禮地趕出來,表示要讓員工食飯,要我同人搭枱,我感沒有膠板不安心,於是離開,他們沒有講唔好意思,更報以惡狠的目光。😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
2023-02-19 242 views
呢間冰室位於深水埗,以黃色為主調,燈光猛烈,座位舒適,地方整潔,行新派路線,令人感覺十分舒適😚 餐廳提供各款常見嘅中、西式料理,鐵板燒、意粉飯、住家菜、邪惡西多士、公仔麵等~ 食物種類繁多,雖然看似平平無奇但估唔到幾有驚喜,經過可以一試☺️ 晚市超值套餐由五點後供應,有齊中西餐湯、白飯、熱飲同兩款中式小菜,上枱時熱辣辣而且份量十分驚人,比想像中多咗成倍,細食嘅話懷疑三至四個人都夠分🤣菜心炒牛肉油光滿面,色澤綠油油,前者清甜爽口,後者滑嫩多汁,兩者搭配健康又美味🐮 粟米滑蛋斑塊外皮炸至香脆,內裡結實,無雪味,芡汁鹹度同濃稠度調配得啱啱好,配飯一流👍🏻另外貪得意所以叫多咗份黑松露芝士炒蛋多士,外層焗至脆身,唔會太厚,炒蛋熟度適中,蛋汁均勻,入口嫩滑,放埋黑松露同芝士更能突顯出佢獨特嘅味道,果然無叫錯🍳

真係連影相都費事,食到我一肚氣。上午11:30am左右去到,唔算多人。幾餐都冇食,餓咗成日。便叫咗兩個焗飯,一個係茄汁菠蘿焗厚豬排飯,一個係茄汁菠蘿焗雞排飯。要成六十幾蚊一個,貴。出餐慢,明明唔係好多人,果兩個焗飯都要等成15-20分鐘先嚟到,太耐。豬排鞋“鞋”,又唔大塊,,好難“照”。最衰係個飯底,焗飯竟然唔係炒飯底,只不過係普通白飯撈少少雞蛋,飯又淋,超難食。咁貴價錢俾d咁嘅質數人哋食,離晒譜。焗雞排飯,雞排味道正常唔鞋,但都係唔係炒飯底,難食。疫情關係,我唔想用佢哋d鐵刀叉食飯,叫佢哋俾套外賣刀叉我,佢哋話要收$1。唔係掛,出面好多餐廳,酒樓都冇收。你哋又要再收$1?去搶啦。笨!最後都死死氣用咗d鐵刀叉食飯。都唔知上一手邊個食過,佢哋洗得乾唔乾淨?希望我食完唔會仲招la。始終都要自己俾錢,頂硬上,兩個飯我只食咗一半,但真係好難食,實在頂唔順喇。。咁嘅質數,根本唔值呢價錢。絕對冇下次。成差唔多$150埋單都食唔飽,最後仲要出去買蛋撻,雪糕食,填肚。冇“陰公”。
真係連影相都費事,食到我一肚氣。
豬排鞋“鞋”,又唔大塊,,好難“照”
咁貴價錢俾d咁嘅質數人哋食,離晒譜。
焗雞排飯,雞排味道正常唔鞋,但都係唔係炒飯底,難食。

咁嘅質數,根本唔值呢價錢。絕對冇下次。

Lunch
2022-11-01 325 views
今日行過深水埗見肚餓😂咁岩又見到檸檬冰室,入去醫肚😍今餐叫左鐵板雜扒+洋蔥汁,枝竹豆腐火腩炒麵(男人的浪漫系列😂),西多士同華田紅豆冰 西多士:5⭐️,好耐冇見過咁厚身嘅西多士🤤牛油+蜜糖好滑,而且炸多士唔係吸左好多油,所以食落都唔會好膩👍🏻👍🏻枝竹豆腐火腩炒麵:4⭐️,枝竹豆腐火腩,3樣餸都好入味,而且有鑊氣👍🏻 炒麵底如果再炸得香脆D就一流啦。鐵板雜扒餐:5⭐️, 呢個個人認為係必食推介!因為$100 唔使,個餐有齊3款扒,腸仔煙肉+超香脆薯條🤩食到我停唔到口🤤好正👍🏻華田紅豆冰:4⭐️,呢杯野好大杯,2個人都飲唔曬,好抵飲😂而且係沙冰底,夠特別。
今日行過深水埗見肚餓😂
咁岩又見到檸檬冰室,入去醫肚😍

枝竹豆腐火腩炒麵

華田紅豆冰
鐵板雜扒餐
枝竹豆腐火腩炒麵
華田紅豆冰
鐵板雜扒餐
2022-10-16 199 views
食嘅味道係可以。。就係焗燶咗,搞到一打開蓋就一大陣燶味。。但望個面又無事喎,就開餐喇,大大舊蕃茄同菠蘿仲有芝士拉絲~到尼一刻都好正常。。到食扒喇,一咬出事。。。陣燶味薰咗入塊扒到🥲頂。。。真係為咗唔浪費焗住食
TakeAway
2022-07-12 190 views
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐路經深水埗見到有間黃色嘅餐廳相當吸睛👀餐廳用檸檬做裝飾幾有新鮮感🍋🍋✅鮮菌芝士焗海鮮飯$65海鮮超足料有帶子青口蝦魷魚😍仲有野菌😍炒飯底好香,撈埋白汁同芝士幾好食✅美式雜扒$95配牛排、雞扒、豬扒、香腸及煙肉份量十足😳啱灑食肉獸👍🏻鐵板超級熱,上菜嘅時候冒灑煙♨️✅雪糕紅豆冰+$12雲呢拿味雪糕配椰汁紅豆冰,椰香味濃!而且非常大杯,兩個人都夠飲😱啲紅豆勁多🫘超級足料👍🏻✅無冰奶茶+$12🧊冰鎮奶茶,奶茶唔會比冰溝淡又可以保持冰凍,而且茶味濃🥤不過無得選甜度🙈📍檸檬冰室 (荔枝角道) (深水埗)地址:深水埗荔枝角道246-248號地舖
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
✅鮮菌芝士焗海鮮飯$65
✅美式雜扒$95
配牛排、雞扒、豬扒、香腸及煙肉
份量十足😳啱灑食肉獸👍🏻鐵板超級熱,上菜嘅時候冒灑煙♨️
✅雪糕紅豆冰+$12

✅無冰奶茶+$12

📍檸檬冰室 (荔枝角道) (深水埗)
地址:深水埗荔枝角道246-248號地舖
2022-06-20 486 views
啡遊完深水埗之後,都要正正經經搵返啖食,經過哩間門面以黃色為主調嘅茶餐廳,個名好得意叫檸檬冰室,下午時段人聲鼎沸,見佢餐牌選擇多元,而且價格親民,於是就試下喇!馬來咖哩牛腩飯($68),牛腩同牛筋混合,仲有吾少薯仔,加上香氣四溢嘅咖哩汁,煮到入味,微辣但開胃。飯同咖哩牛腩分開盛載,吾會令D飯腍曬,而飯仲會跟有吾少瓜菜,吾會好似一般茶餐廳咁冇菜食~真.鮑魚火腿絲撈一丁配黑松露炒蛋及丹麥多士($58),真係第一次食咁豪華嘅一丁,講真都幾抵食,哩個價錢就一定系罐頭鮑魚喇,不過鮑魚軟腍入味,火腿絲分量澎湃,撈埋一碟幾好味!同一般茶餐一樣,有跟炒蛋同多士,但系炒蛋加上黑松露醬,帶出香氣,用丹麥麵包代替普通方包,甜甜地,加埋杯檸茶,好嘆~XO醬西蘭花蝦球($72),哩碟真係好夠鑊氣,XO醬用得非常慷慨,味道濃郁。蝦球大大粒,約有6-7粒,西蘭花炒香,加上少許香菇吊味,送飯合適!所有小菜仲可以加12蚊轉餐,有白飯同例湯一碗,例湯可以揀西湯或中湯,滿足你吾同嘅需要!椰汁涼粉紅豆冰(跟餐+$12),特別介紹哩杯特飲,真係好大杯!比一般紅豆冰更出色,因為佢加入咗涼粉,一大啖入口,涼粉軟滑,紅豆綿密,口感都

椰汁涼粉紅豆冰(跟餐+$12),特別介紹哩杯特飲,真係好大杯!比一般紅豆冰更出色,因為佢加入咗涼粉,一大啖入口,涼粉軟滑,紅豆綿密,口感都幾多元,岩夏天解暑~
  • 真.鮑魚火腿絲撈一丁
  • 馬來咖哩牛腩飯
  • XO醬西蘭花蝦球
2022-06-14 131 views
今個星期日和父母去了附近的茶餐廳食早餐。這家店平時都幾多人食lunch,難得唔使等位🤤叫了一個沙爹牛公仔面,配有牛油多士,炒蛋以及飲品。沙爹牛麵的麵煮得剛好,不會太軟,但沙爹牛則有筋,但都很入味。多士快既炒蛋都是即叫即整,很新鮮。奶茶奶香比奶香多,都很順口。環境也很衛生,也有卡位坐,整體不錯😆

叫了一個沙爹牛公仔面,配有牛油多士,炒蛋以及飲品。

環境也很衛生,也有卡位坐,整體不錯😆
2022-05-10 171 views
見呢日去開深水埗買野就過黎食午餐這間以檸檬黃色為主調的冰室,個logo幾sharp,好特別鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯與芝士幾近融為一體的,一大片鮮茄同菠蘿,材料實在豐富豬扒亦比得多,重點汁夠多,飯粒粒粒分明,好食乾炒牛河好有獲氣,唔會話好油 炒到好乾身 條條分明配料牛肉大大舊 咬落腍滑 份量幾多 成碟牛河份量都非常足生炸雞脾配沙律雞髀大過我隻手掌,超大隻,炸得香口,重點唔會炸到好乾沙律勁多,好多什果,真係超級抵食凍奶茶/凍檸茶跟餐+$10凍奶茶但唔會好搶茶味,平衡得幾好出色既位係佢冇茶葉既苦澀味
見呢日去開深水埗買野就過黎食午餐
這間以檸檬黃色為主調的冰室,個logo幾sharp,好特別

鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯
與芝士幾近融為一體的,一大片鮮茄同菠蘿,材料實在豐富
豬扒亦比得多,重點汁夠多,飯粒粒粒分明,好食

乾炒牛河
好有獲氣,唔會話好油 炒到好乾身 條條分明
配料牛肉大大舊 咬落腍滑 份量幾多
成碟牛河份量都非常足

炸雞脾配沙律
雞髀大過我隻手掌,超大隻,炸得香口,重點唔會炸到好乾
沙律勁多,好多什果,真係超級抵食

凍奶茶/凍檸茶
跟餐+$10
凍奶茶但唔會好搶茶味,平衡得幾好
出色既位係佢冇茶葉既苦澀味
2022-05-10 306 views
話說前排食飛鷹餐廳,見到附近有間鮮黃色既茶餐廳叫🍋檸檬餐廳🍋 餐牌好似唔貴又幾多選擇,於是同豬先生約定要去食❣餐廳裡面夠哂光猛,鮮黃為主,配以綠色。座位之間都有足夠空間,唔會坐得逼夾👍🏻由於我地無食早餐,12點幾已經非常肚餓,我地點左好多野食😂😂🍋 無冰奶茶(餐加$12)好耐無飲凍奶茶啦😚 識飲緊係揀無冰,唔會融🧊後沖淡左啲奶茶味嘛👍🏻 茶同奶比例剛好,好好飲❤️🍋 經典黑牛(餐加$16)其實係朱古力雪糕加可樂😆 豬先生想食雪糕,啱哂佢!勁大杯✨✨🍋 真·鮑魚火腿絲撈一丁 $58特餐跟配黑松露炒蛋及丹麥多士。炒蛋上枱就傳來好香既黑松露味🤤 丹麥多士烘得夠香脆👍🏻 撈丁係用左瑞士汁,有火腿絲同堅鮑魚2隻😆🍋 鮮茄菠蘿焗豬扒飯 $60原塊菠蘿鋪係面🤤 豬扒厚切大大塊,仲好細心幫你切開,唔洗搵刀切咁麻煩✅ 配埋蕃茄焗汁,味道👍🏻👍🏻🍋 檸檬牛油雞中翼 $50即叫即做,上枱陣陣檸檬香味,熱辣辣❣️ 6件雞翼炸得香脆,沾上酸酸甜甜嘅檸檬醬汁,正✨🍋一口西多伴雪糕 $30多士切成一口一舊,唔會油膩。配埋朱古力醬同雪糕,好快就KO哂💗我地食到好滿足😎 係性貨比高的茶餐廳

🍋 無冰奶茶(餐加$12)

🍋 經典黑牛(餐加$16)

🍋 真·鮑魚火腿絲撈一丁 $58

檸檬牛油雞中翼
一口西多士配雪糕
  • 無冰奶茶
2022-04-09 151 views
不只是晚上沒東西吃連早上也不易找幸好走不遠就有一家勤勞的餐廳能用8達通付費 (  ̄▽ ̄)σ先吃個早餐吧招牌沙嗲牛肉麵+牛乳炒滑蛋+丹麥多士 $35配上一杯熱咖啡提提神很久沒吃這種東西感覺好小一碗啊牛肉片還滿多的也可能是因為很久沒吃的關係覺得還不錯耶好想把湯都喝光但又好像不太健康(?)牛乳滑蛋的賣相都幾吸引蛋味濃 只是沒有很滑半生熟的丹麥多士也很香在吃蛋時就已經聞到陣陣香氣只是對在下而言有點乾如果夾著蛋吃應該會比較好吧最後還是沾著湯來吃泡軟軟後雖然失去了丹麥多士的特色不過在下更容易把它KO最後加入黃糖把咖啡喝一喝可能是食物太濃味又或許是在下太習慣齋啡的味道突然覺得加了奶的咖啡味道很淡還是能在有點渴的狀態下 2口把它喝完整體而言普普通通正正常常不過不失重要的是吃過東西精神多了新的一天又開始(*^ω^*)

不只是晚上沒東西吃

牛肉片還滿多的
也可能是因為很久沒吃的關係
覺得還不錯耶
好想把湯都喝光
但又好像不太健康(?)
沙爹牛肉麵

突然覺得加了奶的咖啡味道很淡
還是能在有點渴的狀態下 2口把它喝完
整體而言普普通通正正常常不過不失
重要的是吃過東西精神多了
新的一天又開始(*^ω^*)
沙爹牛肉麵
2022-04-02 114 views
冰室嘅外型真係同名稱一樣好似檸檬一樣咁黃🍋 食物種類就同平常嘅冰室差不多 星期日嘅早上 食早餐嘅人流都勁多證明呢間餐廳喺深水埗嚟講都人氣幾高😺吉列魚柳呢個歐陸早餐配料都幾多 配香腸 西煎雙蛋 丹麥多士 薯蓉😎 淨係塊魚柳已經令人好開心😃 因為size好大 咬落口外脆內軟 腸仔就正常味道啦😂 最特別嘅係呢度嘅多士係丹麥多士嚟㗎 咬落口甜甜地 而且質感比普通多士更佳 好似驚你唔夠飽咁仲有啲薯蓉喺側邊 薯蓉食落口唔會太油膩🥔羅宋湯腸仔粒通粉呢啲反而幾有驚喜 羅宋湯味道幾好 茄汁味幾濃郁 配落通粉度食更加開胃 呢個早餐會配炒蛋 丹麥多士🍞 其實食落口都幾飽整體來講餐廳食物質素唔錯 個人覺得歐陸早餐嘅吉列魚柳更加有驚喜 因為份量真係幾大塊㗎🥰 外脆內軟咁真係一個Good Morning

吉列魚柳
吉列魚柳

羅宋湯腸仔粒通粉
羅宋湯腸仔粒通粉

Breakfast
2022-01-12 229 views
快閃茶記,成間野都係黃色😂。午市黎到呢到座無虛席。秘制無骨海南雞飯呢到既八大名菜之一,無骨啖啖肉,岩哂懶人!特餐豬扒味親唔錯,丹麥多士超正!炒蛋加左松露好香💛。生炸雞髀配薯角隻髀大過我隻手掌🖐️。好Juicy!薯角好香脆!如果加片🍋檸檬比我吱幾下落隻髀到會更加fresh😆!杯紅豆冰大杯都暈,仲要有球雪糕,配炸髀一流!法蘭西多士大大片牛油超邪惡🤤,中間夾左花生醬,掂!呢到仲有D檸檬系列既食物,檸檬控唔好錯過呀🍋!
快閃茶記,成間野都係黃色😂。午市黎到呢到座無虛席。

秘制無骨海南雞飯
呢到既八大名菜之一,無骨啖啖肉,岩哂懶人!

特餐
豬扒味親唔錯,丹麥多士超正!炒蛋加左松露好香💛。

炸雞髀配薯角
隻髀大過我隻手掌🖐️。好Juicy!薯角好香脆!
如果加片🍋檸檬比我吱幾下落隻髀到會更加fresh😆!

杯紅豆冰大杯都暈,仲要有球雪糕,配炸髀一流!
法蘭西多士
大大片牛油超邪惡🤤,中間夾左花生醬,掂!

呢到仲有D檸檬系列既食物,檸檬控唔好錯過呀🍋!
  • 雪糕紅豆冰
2021-09-28 318 views
那個謝檸檬我就不喜歡了,這個黃檸檬我就覺得不錯。我說的是這間已開了數間分店的「檸檬冰室」。這間以檸檬黃色為主調的冰室,之前我只吃過早餐,味道正正常常的,不算特別出色。但這次來這吃晚餐,我就覺得頗不錯,而且相當抵食。我吃的晚市套餐是「馬蘇里拉芝士焗海鮮意粉」($68)。意粉一端來,已嗅到濃濃的芝士香,與芝士幾近融為一體的海鮮,比平常茶記冰室的來得多,連殼青口有兩隻,帶子也有一隻,加上不少的魚柳、兩隻醃得入味的海蝦和數件卷曲的魷魚,材料實在豐富。反而那扮是蟹肉的人工蟹柳,這意粉卻竟然沒有,實在教人感到意外,意外的好。老婆仔散叫的「茄茸雜菜燒雞扒炒意粉」($60)大大一碟,燒雞扒份量極多,而且煎得皮脆肉嫩,雜菜款式也多,西蘭花、車厘茄,就連茄子都有,吃得出有誠意,意粉軟硬度亦見適中。這間「檸檬冰室」,以新派冰室來說,有實力,有誠意,我鍾意。

這間「檸檬冰室」,以新派冰室來說,有實力,有誠意,我鍾意。

$75 (Dinner)
  • 馬蘇里拉芝士焗海鮮意粉
  • 茄茸雜菜燒雞扒炒意粉
2021-06-21 268 views
見佢門面全黃色,坐在裡面十分舒服,叫左晚餐白汁忌廉焗魚飯,有中或西湯,我要左中湯,非常好飲,凍檸茶的檸檬很清甜,可能佢叫檸檬冰室,檸檬特別靚,夏天飲很解喝,等左陣,主打焗飯到,白汁配得剛剛好,不多不少,之前食過有d餐廳焗飯汁多到死,搞到好似湯飯咁,但這間汁剛剛好,讚👍🏻,飯又一粒粒分明,魚肉又實而不鬆,來到又熱辣辣,我覺得是全港最正的焗飯