2023-04-27 221 views
😎西貢Cafe 一起果醬😎喺西貢搵一間Cafe坐低同朋友傾偈,行過見到呢間一起果醬,覺得幾Chill,同埋本身都鍾意食果醬,所以就入去試吓啦。😎英式鬆餅有幾款果醬可以揀,呢次就揀咗清新一啲嘅菠蘿、熱情果、木瓜嘅配搭!第一次食咁樣嘅英式鬆餅🤤,不錯喔!解到英式鬆餅嘅油膩感👍🏻👍🏻🤤🤤。😎慢煮豬柳配脆薯格慢煮豬柳毫無疑問肉質軟熟,有保留到豬嘅香味。脆薯格炸得恰到好處,雖然有啲熱氣,但係好好食😆。
😎西貢Cafe 一起果醬😎

😎英式鬆餅

😎慢煮豬柳配脆薯格

一份多士,九種味道,全港應該冇乜地方可以食到。Let’s Jam 嘅招牌果醬九宮格多士,唔知係咪全港首創,但絕對係小店招牌得意之作😎❝ 果醬九宮格多士 | $55Let’s Jam 招牌菜式🍞 多士烘至微暖帶脆邊,咬落邊位脆口,但內裏可以更鬆軟。配上九款自家製果醬,大多以酸甜味道為主,個人認為變化不大。九款果醬相比之下,鹹中帶甜嘅蛋黃菠蘿醬最有驚喜。評分:6.5/10❝ 果醬沙冰 | $46可以自選一款果醬製成沙冰,店員推介熱帶風情果醬🏖️果醬混合熱情果、菠蘿、木瓜及蘋果,當中以菠蘿味道較為突出。整體味道與冰品十分匹配,飲落亦是清爽解渴,但略嫌少許過甜呢🙈評分:6.5/10❝ 桂花雪梨茶 | $36本身揀茶係想清淡少少,點知原來最底都係有果醬🤣杯茶飲落帶淡淡桂花幽香,亦有粒粒雪梨增添口感。味道算是不俗,但與預期有點出入,如果可以減低甜度就更好了🫶🏻評分:6.5/10———一起果醬 @letsjam_📍餐廳地址:西貢市場街53號地舖
一份多士,九種味道,全港應該冇乜地方可以食到。

❝ 果醬九宮格多士 | $55

配上九款自家製果醬,大多以酸甜味道為主,個人認為變化不大。

九款果醬相比之下,鹹中帶甜嘅蛋黃菠蘿醬最有驚喜。

❝ 果醬沙冰 | $46

可以自選一款果醬製成沙冰,店員推介熱帶風情果醬🏖️

果醬混合熱情果、菠蘿、木瓜及蘋果,當中以菠蘿味道較為突出。

❝ 桂花雪梨茶 | $36

本身揀茶係想清淡少少,點知原來最底都係有果醬🤣

杯茶飲落帶淡淡桂花幽香,亦有粒粒雪梨增添口感。

———

一起果醬 @letsjam_

📍餐廳地址:
西貢市場街53號地舖
2023-03-14 86 views
🍽️ 一起果醬 Let’s Jam📍西貢市場街53號地舖-💫士多啤梨果醬燒豬肋骨($109)果醬加上些少調味,非常惹味,炆得好腍,大推!特別欣賞薯角!啱啱炸起,又脆又熱又好食!加埋士多啤梨果醬,出奇地非常夾!💫 蒜香白酒蜆肉意粉($92)一上枱已經聞到好香蒜蓉味,入口仲有少少白酒味,意粉真正做到al dente,蜆肉份量都唔少!💫果醬九宮格多士($55)呢個多士又好食又好玩🤣一邊食一邊估吓係咩果醬,其中蛋黃菠蘿真係好驚喜!估唔到佢哋味道夾,仲要好好食😍-🌟老闆風趣幽默,言談間得知原來附近都係親戚開嘅舖頭。🌟坐得舒服,適合一班朋友一邊傾偈一邊食。推薦指數:4/5抵食指數:4/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #Saikung #西貢 #letsjam #一起果醬
🍽️ 一起果醬 Let’s Jam
📍西貢市場街53號地舖

💫士多啤梨果醬燒豬肋骨($109)
果醬加上些少調味,非常惹味,炆得好腍,大推!

💫 蒜香白酒蜆肉意粉($92)

💫果醬九宮格多士($55)

🌟老闆風趣幽默,言談間得知原來附近都係親戚開嘅舖頭。
🌟坐得舒服,適合一班朋友一邊傾偈一邊食。

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

2023-03-13 76 views
難得假日 入咗西貢逛一逛 係西貢兜咗一圈 最後揀咗「一起果醬」食個Lunch 因為環境好文青舒服嘅叫咗一客意粉 同一份All day breakfast All day breakfast 可以揀一款自家製果醬 個人覺得整體比較普通

叫咗一客意粉 同一份All day breakfast
All day breakfast 可以揀一款自家製果醬
個人覺得整體比較普通
2023-02-25 94 views
專業的果醬主題餐廳,西貢名物,著名的一起果醬總店,搬遷到海傍街更前的位置。叫了一個all day breakfast: +8轉了scone,重點也是個什妹果醬,香甜有果肉,scone鬆化而不易散,其他配菜很難煮得難吃。Benedict: 芒果果醬加荷蘭醬,比普通的荷蘭醬多了一重芒果香,淋在半熟蛋配煙三文魚的香脆法包上。水煮蛋質感偏向半熟蛋,流心效果更出,法包脆口而不摻口。蘋果玫瑰果醬梳打: 甜度適中,蘋果味配上玫瑰香,不是太甜。咖啡正正常常拉花完整就不評價了。

蘋果玫瑰果醬梳打: 甜度適中,蘋果味配上玫瑰香,不是太甜。

咖啡正正常常拉花完整就不評價了。
2023-02-25
Type of Meal
Lunch
2023-02-09 79 views
好耐都冇入過西貢區,趁住天氣仲未熱黎開行山約左朋友入嚟歎埋個早餐先出發。但經過先發現搬咗鋪,今次唔洗上樓梯,裝修都簡潔左,門外仲有個打卡位添。全天英式早餐 $99 轉scone+$8芝士炒蛋、煙肉、兩款腸、燒蕃茄、炒磨菇、茄汁豆同埋英式鬆餅。全部野都係即叫即整,起碼上枱既野食唔係凍,由其鬆餅熱辣辣、唔知以為岩岩出爐。英式奶油鬆餅餐 $69一Set有3件鬆餅,除左本身有既clotted cream之外仲可以自選果醬。鬆餅好厚身,個面都做到好光滑,一入口帶有微脆同牛油既香味,真係好好味🥹🥹仲未計搽cream同果jam

全天英式早餐 $99 轉scone+$8

英式奶油鬆餅餐 $69
仲未計搽cream同果jam
2023-01-30 99 views
西貢慢活之旅西貢多左好多唔同小店、文青cafe,今次經過呢間cafe見到好得意既menu,所以Let's jam together!果醬九宮格多士 $55💮signature dish✨️💮招牌烘底厚多士切成九宮格💮自家制果醬:玫瑰蘋果、玉桂蘋果、桂花雪梨、芒果、士多啤梨、雜莓、熱帶風情、木瓜雪耳、蛋黃菠蘿、丁香香橙等。。💮雖然簡單但好味💮心機的自家制果醬👍士多啤梨果醬燒豬肋骨$109💮重點係🍓醬💮🍓醬既酸甜味配香烤豬肋骨,減少左肥膩既感覺💮肉質係軟腍腍💮配菜係翠玉瓜同炸薯角💮份量都足夠果醬雞翼 $35💮雞翼蘸果醬,酸酸甜甜💮好開胃炸薯角配士多啤梨燒烤醬 $39💮薯角炸得香脆可口💮唔蘸茄汁,蘸🍓醬,好特別💮完全無違和感
西貢慢活之旅

💮心機的自家制果醬👍
果醬九宮格多士

士多啤梨果醬燒豬肋骨$109
💮重點係🍓醬
💮🍓醬既酸甜味配香烤豬肋骨,減少左肥膩既感覺
💮肉質係軟腍腍
💮配菜係翠玉瓜同炸薯角
💮份量都足夠
士多啤梨果醬燒豬肋骨

果醬雞翼 $35
💮雞翼蘸果醬,酸酸甜甜
💮好開胃
果醬雞翼

炸薯角配士多啤梨燒烤醬 $39
💮薯角炸得香脆可口
💮唔蘸茄汁,蘸🍓醬,好特別
💮完全無違和感

士多啤梨果醬燒豬肋骨
果醬雞翼
炸薯角配士多啤梨燒烤醬
2023-01-08 68 views
試左蛋黃+波蘿醬及士多啤梨醬蛋黃+波蘿醬,不太甜,好香波蘿蓋過蛋黃味,一粒粒波蘿肉,配上煙肉,酸酸甜甜減少油膩感覺🥰士多啤梨醬,比較甜d,配上燒排肉,似塗上了蜜糖,但無蜜糖咁甜,帶有果香🥰,本人最鐘意食是:薯角配波蘿蛋黃醬
試左蛋黃+波蘿醬及士多啤梨醬

2022-12-04 362 views
週末一家三口👨‍👩‍👧入西貢hea,行咗成個圈由碼頭⛵️行到去市場街盡頭,最後老婆決定食一起果醬,先記起以前食過舊鋪,即柴犬cafe個位,新鋪近返市場街街頭。門口有架三輪車🛺好易認,近門口位有果醬架賣自家果醬。1:45pm入座時已坐夠8成,好彩仲有最埋邊有張4人枱俾我地。睇咗餐牌都多選擇,我揀咗all day breakfast, 升呢牛角包🥐,可以揀一隻jam,我揀咗蛋黃 🥚 菠蘿🍍,All  day  breakfast有煙肉🥓整到成朵花咁,仲有番茄🍅同茄汁豆,有菇、炒蛋同兩款腸,牛角包🥐好鬆化,最正係自選果醬我揀蛋黃菠蘿🍍醬,冇蛋黃味但重菠蘿🍍味,仲有新鮮菠蘿🍍,夠甜。我老婆揀咗carbonara 🍝 同陳皮妹一齊食,因有小朋友,所以溫泉♨️蛋另上,個粉好食😋,個汁夠creamy,煙肉🥓都ok咖啡☕️另叫latte,好大杯,夠滑唔苦,不用落糖,拉花就求其😑整個心算。甜品🍮另叫窩夫🧇,窩夫🧇都好大份,仲有新鮮生果🍎,有蘋果、香蕉🍌、奇異果🥝同火龍果,雲呢拿雪糕🍦係指定🈯️但好食😋,最正又係自選果醬,今次我揀桂花雪梨🍐,雖然冇桂花味但有雪梨🍐粒,夠甜。臨走同門口狗 🐶影相 📸

全天英式早餐蛋黃菠蘿果醬(轉牛角包)
果醬雪糕🍦窩夫🧇
卡邦尼意粉(溫泉蛋另上)
熱Latte
2022-12-03
$121 (Lunch)
全天英式早餐蛋黃菠蘿果醬(轉牛角包)
果醬雪糕🍦窩夫🧇
卡邦尼意粉(溫泉蛋另上)
熱Latte
  • 全日早餐
  • Carbonara
  • 窩夫
  • 熱latte
  • 蛋黃菠蘿果醬
  • 桂花雪梨果醬
2022-10-23 174 views
公眾假期嘅西貢超多人學完潛水想搵啲輕食行入少少海鮮街果邊就有多啲cafe揀朋友介紹咗哩一間自家製果醬餐廳當時兩點幾到 侍應生同我地講無哂意粉不過我哋都係想嚟食啲輕食所以最尾點左一份英式鬆餅餐,一份九宮格多士,一份士多啤梨果醬豬肋骨配薯角🥯🍞🍖叫左杯特調果醬梳打🍹原來特調都係指自己係menu揀一款Jam 😂我就揀左 Aloha🌺 (百香果、菠蘿、木瓜、蘋果) 味道唔會太甜 幾清新😛🍓🍗 士多啤梨果醬豬肋骨✨有少少韌 不過配左🍓Jam又幾過癮薯角炸得好好食 點🍓jam都幾夾添英式鬆餅🥯配奶油忌廉同自選口味果醬落單果陣諗住揀款果醬係九宮格多士無嘅款式後來侍應生同我地講果醬口味係自選佢可以幫我地係九宮格同鬆餅果款果醬唔重覆 等我地可以試多一個味😋 好細心💖鬆餅果醬:肉桂蘋果🍎好好食!!! 外皮好似曲奇咁脆 入面鬆軟撈埋甜果醬同淡味忌廉 好和諧嘅味道🥰🍞九宮格多士🍞一次過試哂咁多隻味可以滿足我哩啲選擇困難症嘅人不過佢無寫到邊款打邊款 要blind taste🤣我地每人三款個人最中意個莓果醬 (右上)有啲酸味味 🫐橙味有小小澀味 大概係橙皮味?非常欣賞個scone呀 大力推介~如果喜歡哩到啲自家製
公眾假期嘅西貢超多人

學完潛水想搵啲輕食

行入少少海鮮街果邊就有多啲cafe揀

朋友介紹咗哩一間自家製果醬餐廳

當時兩點幾到 侍應生同我地講無哂意粉

不過我哋都係想嚟食啲輕食

叫左杯特調果醬梳打🍹

原來特調都係指自己係menu揀一款Jam 😂

我就揀左 Aloha🌺 (百香果、菠蘿、木瓜、蘋果)

味道唔會太甜 幾清新😛

一次過試哂咁多隻味

可以滿足我哩啲選擇困難症嘅人

不過佢無寫到邊款打邊款 要blind taste🤣

我地每人三款

個人最中意個莓果醬 (右上)

有啲酸味味 🫐

橙味有小小澀味 大概係橙皮味?

非常欣賞個scone呀 大力推介~

如果喜歡哩到啲自家製果醬佢有得買架 可以九宮格試下邊款啱心水🍇🍎🍓
2022-08-20 219 views
西貢 Let’s jam 一起果醬 一聽個名都知餐廳sell咩🙈由於當日太熱 入到去飲左人地好多杯水🙈飲到終於解渴就決定叫野食同飲品🙈分別叫左拿鐵咖啡宇治抹茶拿鐵 熱帶風情果醬梳打食物方面就叫左英式奶油鬆餅 牛角包果醬厚多士食物黎到唔知係自家製果醬嘅關係 每樣嘅果醬都好多🙈我叫嘅多士 就好多蘋果玉桂食落多士脆 蘋果有咬口朋友食嘅係丁香香橙 加 鬆餅 佢嘅食後感係比平日食到嘅酒店set更鬆軟 香橙係一粒粒果肉 唔係一絲絲🙈牛角酥 就又脆又香口 莓味果醬都唔錯無諗過入到西貢 搵到一間又好坐又好食 價錢又唔貴嘅餐廳👍🏻如果食完覺得佢d果醬岩 我見佢門口有得買番屋企食👍🏻👍🏻
西貢 Let’s jam 一起果醬

牛角酥 就又脆又香口 莓味果醬都唔錯

無諗過入到西貢 搵到一間又好坐又好食 價錢又唔貴嘅餐廳👍🏻
如果食完覺得佢d果醬岩 我見佢門口有得買番屋企食👍🏻👍🏻
2022-08-09 147 views
一起果醬 @西貢評分:🌕🌕🌕🌕🌘• 果醬九宮格多士 🍞🍎🍐🥭🍓🫐🍒🍍🍊招牌烘底多士切成九宮格,塗上自家制果醬,可選玫瑰蘋果、玉桂蘋果、桂花雪梨、芒果、士多啤梨、雜莓、熱帶風情、木瓜雪耳、蛋黃菠蘿、丁香香橙等等,簡單又好味😋 一起果jam !~• 班尼迪蛋配芒果荷蘭汁 🍳🥓Eggs Benedict既爆漿🥰 配上鮮甜芒果荷蘭汁 = 有趣又好味既配搭,加上鹹香的巴馬火腿、脆多士、清新沙律菜 🥗 大滿足~🥂• 士多啤梨果醬燒豬肋骨 🍓喺好耐好耐之前我印象中食過一次嘅士多啤梨燒豬肋骨,我都記得呢度菜係餐廳少有,同埋如果有嘅多數都好食😋份量適中,配合士多啤梨醬酸酸美味好襯豬肋骨美味烤焦嘅鹹香!
一起果醬 @西貢

評分:🌕🌕🌕🌕🌘

• 果醬九宮格多士 🍞🍎🍐🥭🍓🫐🍒🍍🍊

• 班尼迪蛋配芒果荷蘭汁 🍳🥓

• 士多啤梨果醬燒豬肋骨 🍓
市場街有很多文青cafe,岩曬想放假慢活chill下既朋友。我地今次去左一間果醬主題既cafe 《一起果醬》🍓🍇🍉🍒🍎一入門口,就有一個貨架擺滿各式各樣既果醬比客人選購。我哋揀左近門口既位置坐低。我叫左個《classic all day breakfast $99》如果想配埋飲品就可以要《classic all day breakfast set$119》,姐係加多20蚊就可以選$34或以下飲品☕️比起分開叫飲品化算。All day breakfast🍳有炒蛋、煙肉、早餐腸、炒蘑菇、扒蕃茄、焗豆、厚多士,分量十足,而多士仲可以揀佢地10款果醬,好多都好有特色,我揀左蛋黃菠蘿🍍Jam,果醬入面有蛋黃醬既味再加好多菠蘿粒,酸酸甜甜非常清新,可以去除食完煙肉個口既油膩感🍍男朋友叫左個《溫泉蛋卡邦尼意粉$86》賣相好靚,溫泉蛋蛋漿融入意粉當中,令人食慾大增,點知食落口有少許失望,意粉汁太水,味道偏淡,只能說普普通通,不過價錢唔貴,又不能與$200既意粉🍝質素相提並論既。最後叫左杯《ice mocha $45》,正常味道,中規中矩。其實整體黎講都滿意,服務態度非常好,只係等餐時間太耐。我地星期一平
我地今次去左一間果醬主題既cafe
《一起果醬》🍓🍇🍉🍒🍎
一入門口,就有一個貨架擺滿各式各樣既果醬比客人選購。
我哋揀左近門口既位置坐低。

男朋友叫左個《溫泉蛋卡邦尼意粉$86》

其實整體黎講都滿意,服務態度非常好,只係等餐時間太耐。我地星期一平日去,雖然都大概7-8成入坐率,但等左35-40分鐘先有第一份早餐送到,而飲品亦係早餐之後先上,變左想飲住杯野等都唔得。

環境好舒服,好適合朋友坐係度慢慢食慢慢傾下計,如果大家唔係太肚餓,都值得一試,但如果趕時間就要諗諗🤔️
2022-06-20 108 views
嚟到呢一間主打手工果醬嘅cafe 當然就係食佢地嘅果醬九宮格多士🍞咁就可以一次過試晒佢地咁多款手工果醬🤩厚切多士烘到外脆內鬆軟 每一格都搽左唔同嘅果醬 每款都各有特色💕
2022-05-05 542 views
週末很有興致的到西貢慢活一下 以前偶爾去行山後都會在西貢吃下東西很多時候都吃茶記 / 大排檔這次終於去咖啡店 ᴄʜɪʟʟ 了 不過當天很多 ᴄᴀғᴇ 都有點 ғᴜʟʟʜᴏᴜsᴇ走剄市場街 發現一起果醬居然沒有什麼人數年前在尖沙咀也吃過一起果醬印象很不錯 這次二話不說就進去了早上餐牌選項以輕食 沙拉等等為主也有比較重量級的全日早餐 ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ 等等而我則比較想吃招牌的九宮格多士 𓋪 果醬九宮格多士𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦顧名思義就是多士上有不同口味的果醬多士輕輕切成九小份 再烘熱果醬口味在餐牌列表約有十款九宮格多士不用選 就可以嘗到九款口味喔果醬多以酸甜為主 桂花雪梨印象則比較深刻酸度不高 是相對比較清新的口味如果吃到哪一款果醬覺得很合口味也可以即場買走一整罐喔價錢由 ʜᴋᴅ𝟻𝟼 - ʜᴋᴅ𝟽𝟼 不等拿鐵則中規中矩 畢竟不是精品咖啡但很大一杯倒是真的作為美好一天的開始真的很好呢
週末很有興致的到西貢慢活一下

拿鐵則中規中矩 畢竟不是精品咖啡
但很大一杯倒是真的
作為美好一天的開始真的很好呢
2022-04-16
$90 (Breakfast)