2018-04-24 241 views
以前返學已經好鐘意食佢既餃子 🥟~覺得好好食,由皮到餡都好合我口味!🤤再加埋啲醬油簡直覺得冇餃子好食過佢😭依家就算出黎做野,唔係附近住,都會專登去慧安園買黎食。👍🏻$13@5隻。 $25@10隻呢啲價錢加極都仲係人情價~好公道好合理~❤️除左為左食佢既餃子,仲係為左食返回憶既味道呀☺️☺️
依家就算出黎做野,唔係附近住,都會專登去慧安園買黎食。👍🏻
$13@5隻。 $25@10隻
呢啲價錢加極都仲係人情價~好公道好合理~❤️
除左為左食佢既餃子,仲係為左食返回憶既味道呀☺️☺️
2018-03-22 344 views
跟老公從將軍澳踩單車到寶琳踩到好肚餓,打開OpenRice 無意間發現這間舖頭。先買了10個煎餃🥟🥟🥟試試,皮薄餡多,多菜少肉。蔥紅蘿蔔仲有白蘿蔔,很特別的組合,不過好似食唔到有肉,食完完全唔夠喉即刻返轉頭買多十個食,大讚👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍再黎開呢頭一定會再食另外再叫左個飛碟食,d料好多,價錢親民,民間美食。😍😍😍😍😍下次踩單車經過可以停下來,試試看
大讚👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
再黎開呢頭一定會再食
下次踩單車經過可以停下來,試試看
煎餃
襯而家放假 去咗寶琳接朋友放工😆順便去寶琳覓食 聽聞慧安商場嘅良記餃子好正 我同朋友就決定去試下😋個度嘅餃子係廿二蚊十隻😍老闆同老闆娘仲要好nice😆仲可以睇到老闆親手包好每一隻餃子 老闆娘將一底底餃子煎得金黃 感受到小店嘅味道😆我同朋友叫咗每人十隻餃子🤤老闆仲好環保咁放埋係同一個食物盒😆仲要每一隻餡料分量十足 仲用咗紅蘿蔔 荀 同埋韮菜等等 非常豐富 味道清新又唔油膩 餃子皮薄餡靚 而家煎得啱啱好 食到煎餃嘅黃金比例🤤
襯而家放假 去咗寶琳接朋友放工😆順便去寶琳覓食

聽聞慧安商場嘅良記餃子好正 我同朋友就決定去試下😋

餃子皮薄餡靚 而家煎得啱啱好 食到煎餃嘅黃金比例🤤
2018-02-01 269 views
良記餃子已經喺慧安園好多年,由我小學當中我再到大學到有幫親。雖然價錢係一年貴過一年,但味道依舊好好食!望住老板同老板娘一個剪一個反,係香港小店的風味。良記最出名就係煎餃,但係其實蒸餃都好好食㗎。仲有狗仔粉同飛碟,我個人應為鹹牛肉飛碟係最好食嘅,但等的時間相對比較耐
雖然價錢係一年貴過一年,但味道依舊好好食!
望住老板同老板娘一個剪一個反,係香港小店的風味。

良記最出名就係煎餃,但係其實蒸餃都好好食㗎。

2018-01-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-01-06 1459 views
平民小食店「良記」所處的小型商場「慧安商場」,跟私人屋苑「慧安園」,曾幾何時都是將軍澳「寶林邨」附近的主要購物商場之一。回想差不多十九年前,我要為重讀中五,參加「香港中學會考」而努力。恰巧考試局當年為我準備考試的試場,偏偏就設置於「慧安商場」的對面,兩間當年只是新落成的中學:「呂潤財」和「靚次伯」。當時,港鐵「將軍澳綫」還未落成,將軍澳的交通也很不方便,我從西貢坐上小巴直達將軍澳寶林邨,每次車程連同等候上車,都需要要花一個多小時才能到達。所以當時的我,當務之急除了努力應付考試之外,就是要解決日間在將軍澳的早午兩餐我的午飯策略,就是在試場附近的商場食肆就地解決。我已經記不起十九年前,我在「慧安商場」是食什麼食店,什麼午飯。但是今日我重回「慧安商場」,「慧安商場」已經人面全非,「慧安商場」可以選擇的食店亦都所餘無幾,例如一間門面殘舊,近乎沒有裝修的平民小食店「良記」。「良記」只是一間,純粹做外賣自取生意的小食店,售賣的食品主要包括餃子、三文治飛碟跟魚蛋腸粉等平民小食。「慧安商場」本身相對區內的主要商場「新都城」,設備和規模自然相對比細小,平日人流亦相對少得很多,最多或許只是「慧安園」居民,

「慧安商場」本身相對區內的主要商場「新都城」,設備和規模自然相對比細小,平日人流亦相對少得很多,最多或許只是「慧安園」居民,跟旁邊中學的學生哥。

「良記」裡面疑似老闆的看店叔叔,雖然年紀已經不小,還要親力親為,由準備食品到烹煮,到售賣小食給客人,直至完成收錢,都是叔叔一手包辦。

看着看店叔叔在店內,一個人非常辛勤努力地包餃子,令我變得很想幫襯他們的手製餃子,和三文治飛碟美食。

「良記」的「飛碟三文治」可以按三文治的醬汁、餡料種類以及數目,而決定最後的價錢。我主要選擇了芝士吞拿魚和蟹柳,作為「飛碟三文治」的主要餡料,再加上沙律醬就大功告成了。

不過,為免令看店叔叔做得太忙太辛苦,我先購買了五隻煎餃子,吃完再購買「飛碟三文治」也不遲。因為「良記」只得叔叔一個人看店,所以製作時間比平日稍慢了一點,我們看在老伯份上,都不該抱太大怨言。

「良記」叔叔慢慢把餃子,放進店內落了油的平底煎鑊上面,再慢工出細貨煎香餃子。我在良記店內等候了大約十多分鐘過後,「良記」煎餃子就順利大功告成了。

我看到「良記」已經預先包好了的煎餃餃子,餃子雖然不算很大隻,但是起碼餃子摺合工夫整齊,餃子不會有殘缺不全的問題出現。

煎餃造好之後,我再交錢給叔叔,購買一件「飛碟三文治」。我趁叔叔還在用心製作「飛碟三文治」的期間,就靜靜企在廚房旁邊的用餐位置,先開始品嚐我的「良記」招牌小食「煎餃」了。

「良記」經過煎煮完成後的製成品「煎餃」,雖然是稍嫌「煎餃」比較扁身,但是「煎餃」的熱度還是十足,名副其實是「新鮮滾熱辣」。

五隻剛煎熟的「煎餃」,被「良記」老伯淋上醬油在上面,再加上「煎餃」過程用上不少食油煎炸,所以「良記」「煎餃」製成品,「煎餃」表面稍嫌有點油膩,也是在所難免的一回事。
煎餃

「良記」叔叔新鮮煎起的餃子,表層煎至近乎焦脆的狀況,我第一口咬下去,立刻感受到煎餃,餃皮香脆熱辣的口感,再加上濃味的醬油,香脆的煎餃成功抵銷了質感稍為薄弱的問題。

等我吃「良記」「煎餃」,吃到快七七八八的時候,叔叔努力以「三文治機」,加上吞拿魚和蟹柳製成的「飛碟三文治」,亦都終於完成和交到我手上了。

我拿着「良記」精心泡製完成的「飛碟三文治」,走到「慧安商場」附近的公園位置,找個長櫈坐低,就開始品嚐我的「飛碟三文治」了。

「良記」「飛碟三文治」的製成品,雖然稍嫌邊位縫合過程有點偏差,令「飛碟三文治」製成品賣相有點殘破。不過既然「飛碟三文治」是叔叔用心製作出來的成品,這些小瑕疵我亦都收貨算數了。
飛碟

雖然「飛碟三文治」的邊修整工夫是有點失準,但是「飛碟三文治」的餡料豐富飽滿,卻是很實在的一回事。我第一口咬下「飛碟三文治」,立刻看到「飛碟三文治」夾層,塞滿了大量的吞拿魚和蟹柳餡料。

再加上「飛碟三文治」夾層有少許沙律醬點綴襯托,令到「飛碟三文治」實際味道還有沙律醬帶來的鮮甜味,吞拿魚和蟹柳則令到「飛碟三文治」變得膨脹起來,夾層圓鼓鼓很有份量,很飽肚的感覺。

總結「良記」兩款小食的味道評價,雖然「煎餃」稍嫌份量較薄,但是煎香餃子過程完全沒有馬虎了事,每一口煎餃口感都是香脆和熱辣,還有的是煎餃的濃縮偏鹹醬油味道。

「飛碟三文治」則更加不用多說,叔叔的「飛碟三文治」用料好像不計成本的樣子,「飛碟三文治」實際製成品,餡料飽滿得幾乎撐破麵包,「飛碟三文治」餡料多得令我幾乎即時吃飽,我最後吃得很飽很滿足。

現在香港有賣「飛碟三文治」的食店,看似已經不多,就算我現在有部「三文治機」在手,要立刻學懂製造「飛碟三文治」,也存在一定的難度。所以「良記」的「飛碟三文治」賞味價值,肯定位列「良記」小食之首,比煎餃更有過之而無不及。
2017-12-14
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$26 (Tea)
飛碟
2017-11-19 887 views
依家香港嘅食肆大部分都俾連鎖式經營嘅餐廳佔據哂。講真越黎越少小店生存到,係較為新嘅新市鎮更甚。所以遇到一間小店而又好食嘅,應該要俾返個正評以作支持。係寶琳就有一間正野啦! 今次係第2次幫襯lee間叫良記嘅鋪頭仔。第一次發現係因為係慧安園lee個商場入面行下hea下時間,行到一個位聞到超香,跟住個氣味就搵到「良記」,望入去鋪頭細細,一個呀叔同呀嬸係間鋪。賣嘅除了有燒賣、腸粉之類外,仲有煎餃同蒸餃。 咁見煎餃出面少食就叫份試下,食完真係念念不忘。所以今日下午見有d肚餓就走去再幫襯下。一去到,已經要排隊等3,4個人。當然今次我都係食佢嘅煎餃啦!我講下點解咁正先,首先佢真係好香, 佢個皮好薄同佢煎得好香脆。 入面包住應該有紅蘿蔔,韮菜同筍。 食落去一d都唔覺得好油膩。 而且佢$12/5隻,價錢都算幾抵。 所以好多人排隊幫襯。我買完都仲有5,6個排緊隊。 勁

所以遇到一間小店而又好食嘅,應該要俾返個正評以作支持。

我買完都仲有5,6個排緊隊。 勁

2017-11-19
Type of Meal
Tea
2017-09-06 1556 views
今時今日係香港仲可以揾到22蚊10隻即場包嘅煎餃,真係好感動。要排隊都係應該,美食真係要俾d時間。鋪面一眼望晒,就係咁大。雖然鋪頭不停煎餃,但唔會覺得舖頭好多油煙同油積,仲要老闆娘大大方方對住大家包餃,非常可靠。買咗十隻煎餃,但又因為意外出現飯局,六點買,等到十一點先食。未入口前有擔心會唔會變得好油好軟,之但係,居然仲好爽脆,加上肉同菜分量配合得好好,即使相隔五個鐘先食都仲係好爽口,但又唔覺得油淋淋!

2017-09-03 1053 views
▶️自從網絡上媒體發表了這小店為將軍澳寶琳區小食排名中的第一位之後,本來已有一定捧場客,現在就更多人了,大部份時間都有人龍在門口。▶️記得我第一次幫襯是$0.8一隻餃子,到了現在要$2.2一隻了,幫襯了這麼多年,已與店主頗熟稔,小店由兩夫婦主理,女的負責包餃子,男的負責煎餃子,其聞名的煎餃子多年來保持水準,餃子皮不是自家搓製,而是叫貨的,而餡料有韭菜、筍、紅蘿卜等等。皮,煎得香,尤其皮邊香脆。餡料的比例以至調味掌握得好,配上醬油及加幾滴辣油就更加美味,難怪受大家歡迎。

煎餃子

煎餃子
2017-06-14 935 views
以前我仲係讀緊書嘅時候經常係中午或者係放學打完波嘅時候嚟你度買嘢食。其實一入到個商場已經聞到陣陣香味,只不過係一開頭我一直搵唔到係啲咩食物。😂😂計吓計吓我畢咗業都有七至八年,最近有機會係返寶林附近工作,可以返嚟回味下呢間鋪頭嘅餃子,個味道同以前一樣冇變過👍🏻不過個價錢就貴左一倍😐但係我覺得以今時今日嘅物價係抵食嘅其實我再返嚟呢度已經發現有好多其他唔同嘅小食店以前係冇嘅,而且食物嘅種類都多咗好多。不過以前嗰間可以用$13買到雙併燒味飯嘅嘉年華酒樓已經不存在了。
不過個價錢就貴左一倍😐但係我覺得以今時今日嘅物價係抵食嘅
2017-06-04 740 views
因為一次友人介紹,而男友又住將軍澳既因由下就決定去會一會佢~可能因為天氣好熱,平常由寶琳站行去慧安商場5分鐘既路程變得格外艱辛😭 慧安商場係仲有好多自家經營既小食鋪,係今時今日既香港,實在難得👍🏻.良記鋪面一眼睇哂,老闆娘親自包餃,證明真係自家製!正呀😋.我地揀左$22/10隻煎餃從肉眼已經清清楚楚睇到餃入面既饀~ 證明皮薄!饀亦都好豐富~ 小妹勁鐘意食菲菜,完成滿足到我❤️❤️❤️❤️男朋友話良記好多年嫁喇,由佢$1 一隻食到而家$2.2 一隻😂 小店真係需要被支持💪🏻好食⭐️⭐️⭐️⭐️.雖然皮薄~ 但無一夾就穿既情況😳.留意番⋯鋪頭好細,無得堂食嫁~

良記鋪面一眼睇哂,老闆娘親自包餃,證明真係自家製!正呀😋
我地揀左$22/10隻煎餃
好食⭐️⭐️⭐️⭐️

雖然皮薄~ 但無一夾就穿既情況😳

留意番⋯鋪頭好細,無得堂食嫁~

2017-06-03
Type of Meal
Lunch
2017-05-27 619 views
好日都唔會去將軍澳行逛,就是要去creema 市集才會去的。見上網人地話呢間唔錯,去到打算走的,因為沒有位坐著食,也要排很長龍。不過餃子煎得很香,就聽不住好想試一下。呀姨默默包默默包,拿完去蒸又再包過。餃子們脹得不得之了。餃子也不馬虎喲~蒸完是再拿去再煎一下的。豬油渣 麵 超級足料!配料超級好食⋯主角豬油渣真係好食到不得之了。餃子 10隻才22元。抵死到不得了。加小小辣,整個不得之了。就是嗎~就是人情味吧❤️❤️🍎

呀姨默默包默默包,拿完去蒸又再包過。餃子們脹得不得之了。
餃子也不馬虎喲~蒸完是再拿去再煎一下的。

豬油渣 麵
超級足料!配料超級好食⋯主角豬油渣真係好食到不得之了。

就是嗎~就是人情味吧❤️❤️🍎
2017-05-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
  • 餃子
2017-04-17 607 views
來想一下年,讀緊中學時已經食佢,無計嗰時要儲下錢。估唔到十幾年後,隨著不同社交媒體的報導,會出左名。十年後都唔係貴,依然是窮人恩物,廿二蚊十隻是窮人恩物,老闆老闆娘👨🏻👩🏻無見十幾年個樣都無乜點變,依然都係一個摩打手包一個摩打手煎,好合拍!餃子煎得香口,餡都係韮菜蘿蔔呢D基本野,加左沙葛特別爽口,加埋甜豉油辣油😎,正到丫!如果有煎餃做早餐就無憾了!和男朋友一人一半火速清光!我相信將軍澳人應該好有共鳴,真係由細食到大!
來想一下年,讀緊中學時已經食佢,無計嗰時要儲下錢。

我相信將軍澳人應該好有共鳴,真係由細食到大!
2017-02-18 745 views
住了將軍澳幾年,第一次去慧安園商場,嘗嘗好味餃子。星期六下午1點幾,店外有六七個人排隊等候買煎餃子。餃子即包即煎皮薄香脆,內有大量菜絲,不錯。$22/10隻夠一個人午餐。
2017-01-22 1332 views
大約夜晚七點幾去到,門口已經有7-8個人等緊鋪頭入邊得一個伯伯同一個婆婆兩個人做,所以等候時間可能比較耐,加上即叫即煮我哋兩個人當飯前小食叫咗11隻煎餃,都只不過係$20煎得香脆又唔會太油老闆問我地要唔要辣,我地話要,加左辣油更加好食!唯一唔好嘅就係慧安商場無位可以食今日天氣有少少凍,不過我哋都去咗隔離嘅寶翠公園到食凍凍地食返幾隻熱辣辣煎餃其實都開心!而且鋪頭好有人情味見到熟客會笑笑口咁打招呼 有時仲會送多隻餃子
大約夜晚七點幾去到,門口已經有7-8個人等緊

我哋兩個人當飯前小食叫咗11隻煎餃,都只不過係$20
煎得香脆又唔會太油
老闆問我地要唔要辣,我地話要,加左辣油更加好食!
唯一唔好嘅就係慧安商場無位可以食
今日天氣有少少凍,不過我哋都去咗隔離嘅寶翠公園到食
凍凍地食返幾隻熱辣辣煎餃其實都開心!
而且鋪頭好有人情味
見到熟客會笑笑口咁打招呼 有時仲會送多隻餃子
2017-01-17 1023 views
行到好入,角落位置,終於搵到良記星期二下午5點左右,有幾個人排緊隊見老闆夫妻一個整餃子,一個好努力煎,睇到都感動買左10蚊5隻,好平新鮮熱辣,有少少豉油,外皮好脆餡料係蔬菜,排隊時睇住婆婆快手快腳逐隻包,唔會包到好漲,煎熟左會變軟,鹹鹹地另外仲有18蚊10隻,20蚊21隻煎餃蒸嘅會平d, 要等8分鐘左右,因為係即蒸嘅買生嘅翻屋企煎都得,隨你鐘意排我前面嘅男仔找少左一蚊,佢唸住由佢。但老闆堅持要俾翻佢,充滿人情味
行到好入,角落位置,終於搵到良記

星期二下午5點左右,有幾個人排緊隊

見老闆夫妻一個整餃子,一個好努力煎,睇到都感動

買左10蚊5隻,好平
新鮮熱辣,有少少豉油,外皮好脆

另外仲有18蚊10隻,20蚊21隻煎餃
蒸嘅會平d, 要等8分鐘左右,因為係即蒸嘅
買生嘅翻屋企煎都得,隨你鐘意

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)