星耀廊

Lighthouse Lounge
Restaurant: Lighthouse Lounge
Info:

2023-01-17 223 views
今個新年Fullerton Ocean Park帶來富中式元素嘅afternoon tea,以陳皮、四季春、花雕、合桃等食材入饌,相當有心思!Lighthouse Lounge 樓底極高,採用巨型落地玻璃,採光十足。大樹同熱帶植物成功打造恬靜氛圍、度假感覺,更可遠眺海洋公園。供應到2023年1月31號咋!新年節慶下午茶 $628/兩位♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️🌜夏威夷果仁拖肥撻🌜四季春慕絲🌜陳皮芝士蛋糕🌜花雕泡芙🌜英式鬆餅甜點以陳皮、四季春、花雕、合桃等中式食材入饌。當中以合桃scone最有驚喜!合桃粒粒增添左唔少香氣同口感,略嫌外層唔太脆,內裡少黏口。其餘幾款中式食材味道無想像中咁岀,陳皮芝士蛋糕軟滑,當咬到陳皮粒粒嘅時候,就會感受到陳皮嘅果香清香,兩者意外地毫不違和,呢個combo又幾得意~ 螞蟻人大愛夏威夷果仁拖肥撻!朱古力脆皮包住鬆化嘅撻皮,入面滿滿香濃嘅拖肥醬,好甜好肥仔但係好好食— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️🌛蟹肉瑞士卷🌛鴨肝醬三文治🌛醃吞拿魚小班戟🌛黑松露雞蛋軟包鹹點之中,蟹肉瑞士卷同鴨肝醬三文治都唔

新年節慶下午茶 $628/兩位

🌛蟹肉瑞士卷
🌛鴨肝醬三文治
🌛醃吞拿魚小班戟
🌛黑松露雞蛋軟包

鹹點之中,蟹肉瑞士卷同鴨肝醬三文治都唔錯。蟹肉份量十足,蛋糕體軟熟濕潤軟熟。鴨肝醬三文治 麵包帶蕃茄酸甜,味道濃郁。
略嫌小班戟口感偏粉,欠缺彈性。
♠️ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ♠️

配自選Elephant Grounds咖啡或JING精選茗茶
2023-01-03 258 views
成間酒店嘅環境非常之好,咁呢個lounge嘅環境亦都唔例外其實staff係friendly 嘅, 只不過服務質素上有待改善, 例如我叫咗個熱朱古力, 棉花糖serve on-the-side, 但係佢哋落單時就以為我係唔要棉花糖mini burger嘅味道唔錯食得出塊patty係有charcoal grilled過嘅, 但係啲薯條就真係唔ok啦,係熱辣辣,不過軟淋淋,完全唔脆另外一杯嘢飲叫做coffee jelly賣相同味道都唔錯
成間酒店嘅環境非常之好,咁呢個lounge嘅環境亦都唔例外

另外一杯嘢飲叫做coffee jelly賣相同味道都唔錯
每個月都要吃下午茶🫖~適逢聖誕節正日,又是時候約好姊妹談天說地吃下午茶囉🥰。從未去過香港富麗敦海洋公園酒店,原來是超級漂亮的😍!!! 當天用餐體驗相當良好,拍了超多照片,我一定會再訪的~ 酒店在七月才開幕😳,環境舒適優美,可以飽覽南區美景,真的美得不得了哦~不愧為可持續發展及臨海奢華度假酒店呢💕~ 「 ғᴇsᴛɪᴠᴀʟ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ🍽️$728/2人 」 充滿節日氣氛的聖誕下午茶🎄,打卡一流! 包括: 4款鹹點、6款甜點、2款鬆餅及飲品,份量豐富。 鹹點有龍蝦三文魚紅菜頭三文治🥪、烤牛肉紅桑子長麵包🍖、法國鵝肝凍 和 羊奶芝士青瓜萢芙🧀。四款鹹食都比想像中好🥰,味道不錯。 甜點有聖誕花朱古力球🍫、開心果禮物、雪花閃電泡芙、傳統英式餡餅🥧、聖誕曲奇🍪和 聖誕樹頭蛋糕。甜品帶有節日氣氛,特別是那個用糖造的聖誕老人,好可愛呢~ 聖誕球是紅桑子白朱古力,禮物則是開心果蛋糕配車厘子果醬,乾果餡餅相對比較甜😳,少糖一點更好。 最後還有每人兩塊鬆餅,大滿足🎉! 鬆餅濕潤,但比較容易散。個人比較喜歡原味贏於提子口味哦~ 我覺得環境和服務都非常好😍,一定會再訪的~

從未去過香港富麗敦海洋公園酒店,原來是超級漂亮的😍!!!

2022-12-25
2022-12-13 331 views
環顧香港下午茶,似乎無邊幾間有置身椰林樹影的感覺。上次到訪中菜廳[玉]之後,見仲有時間,而且綠意盎然的星耀廊以熱帶植物和大樹營造恬靜舒適的氛圍,令您恍如置身大自然,感覺良好。因為酒店設有主題房作 Staycation,所以就連下午茶,除了基本的經典下午茶外,仲有對應主題房的Special Menu,都是一個幾窩心的手法。全景落地玻璃外,更是空間感寬敞,四周種植了植物,室內翠綠的色彩與戶外藍天白雲互相對襯,令人有放空的氛圍。Afternoon Tea 的供應時間為每日下午3時至5時半。咖啡與Upgrade的種類都幾多,稍後會再講。既然叫得經典,自然地用上三層架。鹹點青瓜三文治如果不是放埋落鹹點中,仲以為係甜點,整件三文治以粉嫩的蘋果綠作色調,除了一片青瓜卷外,選用了香草包及香草牛油,都令整體歸一,而且味道清爽。雞蛋水芹麥包起初還以為係竹炭包,原來是Rye Bread(黑麥麵包),餡料是簡單的雞蛋,放上水芹及醃製紅菜頭,有種色澤繽紛的氛圍。煙三文魚小班戟貫徹了亮麗的色澤,在小班戟上放上煙燻三文魚及三文魚籽,餡料加入忌廉芝士與檸檬皮,帶出清新的感覺。蜜糖煙燻火腿在海綿蛋糕中放入煙燻火腿煙熏火
環顧香港下午茶,似乎無邊幾間有置身椰林樹影的感覺。

咖啡與Upgrade的種類都幾多,稍後會再講。
既然叫得經典,自然地用上三層架。
鹹點

青瓜三文治

雞蛋水芹麥包

煙三文魚小班戟

蜜糖煙燻火腿

在海綿蛋糕中放入煙燻火腿煙熏火腿,以英式芥末醬來令味道不會單調,而且色澤絢麗。
雞肉杏脯三文治

半圓的賣相很討好,夾層中放入芒果甜酸醬,置面是雞肉片、watercress及杏脯,微酸中又有嚼口,食落好有層次。
甜品

英式鬆餅

雖然好多下午茶中有主題,但鬆餅絕對係不可或缺的配角,經典原味英式鬆餅及提子鬆餅兩款,配以奶油忌廉及特色果醬,塗上果醬後份外覺得可口。
櫻桃杏仁撻

賣相不錯,置面是漬過的櫻桃及印上酒店名牌的朱古力,在牛油鬆餅內是杏仁吉士醬,輕輕巧巧。
朱古力香橙蛋糕

黑朱古力與香橙的味道好夾,毫無違和感,在杏仁蛋糕中加入香橙啫喱,令口感更佳。
黑朱古力餅乾蛋糕

以66%黑朱古力炮製,口感甘甜,底部是餅乾,加上榛子及朱古力醬,算是整個甜品中最重口味的一道。
維多利亞海綿蛋糕

質地鬆軟可口,味道亦覺清香,不錯。

另外,更加可以額外升級享用以下糕點:
自家製精美蛋糕($68)
意猶未盡下,追加了兩件蛋糕,呷著咖啡,時間就在輕鬆愉快的環境下度過。

飲品方面有,每位客人更可享自選 Elephant Grounds 即磨咖啡或 JING 高級茗茶一杯,同時更可選擇升級享用額外香檳一杯。
LOCALLY ROASTED COFFEE BY ELEPHANT GROUNDS

咖啡選擇好多,包括有ESPRESSO、MACCHIATO、DOUBLE ESPRESSO、DOUBLE MACCHIATO、CAFFE AMERICANO、CAFFE LATTE、CAPPUCCINO 以及 CAFFE MOCHA

當然仲有熱朱古力啦!

就連奶類都可以選擇Skimmed milk、almond milk、oat milk 或者 soy milk。

價錢:
下午茶配自選 Elephant Grounds 咖啡或 JING 高級茗茶:
港幣 318 元(一位用)*;港幣 628 元(兩位用)*

下午茶配自選 Elephant Grounds 咖啡或 JING 高級茗茶及額外 Veuve Clicquot Ponsardin Brut 香檳一杯:
港幣 466 元(一位用)*;港幣 924 元(兩位用)*

下午茶配自選Elephant Grounds咖啡或JING高級茗茶及額外Veuve Clicquot Ponsardin 玫瑰香檳一杯:
港幣 508 元(一位用)*;港幣 1,008 元(兩位用)*

2022-10-25 801 views
真係好鍾意呢間酒店,鍾意佢夠大、夠舒服,好有渡假feel. 之前嚟過tea, 知道宜家有afternoon tea set, 所以再嚟試吓!坐响大堂隔離,可能平日關係,人流唔多,好正!Afternoon tea都幾豐富,咸點好食,甜點都唔係好甜,scone好香好鬆,仲有蛋糕。最後食唔駛都攞走咗啲返屋企繼續食😋比起好多好難book嘅high tea, 或者要排長龍先有得食,呢度嚟得簡單舒服,周圍環境又正,好配合relax嘅主題。生活咁忙,有時都係想舒舒服服,坐低食吓嘢,飲吓嘢,傾吓計,呢度個環境、氣氛完全配合到,食物質素和服務都乎合期望,食完仲可以出平台行吓,吹下海風,望住個海,簡直perfect!

坐响大堂隔離,可能平日關係,人流唔多,好正!

2022-10-25
$269 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2022-10-10 696 views
|✏️環境: 9/10|✏️位置: 5/10|✏️服務: 8/10|✏️選擇性: -/10|✏️價錢: Around $300/person|✏️Prefert: Book 定穩陣 宜家咁HIT|✏️特別留意: 日落時份就好靚|✏️推介: Relax time👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :比較難入,但十分正常,唔偏D邊有咁靚咁開揚既境。渣車去,消費满 $1,800 有3小時。大堂夠高夠闊,舒服。外面有好闊好靚既風景,配上人造草地、仲有好多唔同既椅比人坐,要讚!btw, 今次只黎過黎望下新酒店,Happy hour,無咩特別野講。純綷留底倩影,下次過黎先影。BYE 👋

|✏️Prefert: Book 定穩陣 宜家咁HIT
|✏️特別留意: 日落時份就好靚

|✏️推介: Relax time

👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :

比較難入,但十分正常,唔偏D邊有咁靚咁開揚既境。
渣車去,消費满 $1,800 有3小時。
大堂夠高夠闊,舒服。
純綷留底倩影,下次過黎先影。

BYE 👋
2022-10-08
2022-07-26 1811 views
剛開業的星加坡式酒店,有東南亞格調,盡覽大樹灣海景,擁抱下午西斜陽光,是極度令人舒暢的西餐廳。飲了一杯混入橙菠蘿檸檬梳打的賓治。真是很打得,有梳打,有得打卡。靠背是平台噴水池,比淺水灣更是近水樓台。景觀亦比隔鄰自助餐餐廳優勝。果汁成份不高,可能是冰太多了。服務殷勤,邊坐,邊去平台逛逛,有冷氣兼有戶外進食之樂,無得頂。因新營運,未有食物提供。下次再來。

果汁成份不高,可能是冰太多了。

因新營運,未有食物提供。下次再來。