2017-08-24 1100 views
今次已經是第四次去找二姐了,一位四川姑娘的招呼,在店裏忙過不停。一打開門陣陣麻辣湯料的味道已經飄到鼻前,真是非常吸引,幾個朋友坐低了,望著菜單各自挑選自己喜歡的食物,湯底就不用說了,必定是麻辣配中央的清湯,前幾次都是點小辣,今次要試一試中辣。湯底的辣味係慢慢滾出,初段完全沒有問題,辣椒花椒還有小小當歸混合了其他香料,中段辣度增加,前段香料味道亦慢慢被覆盖了但不失味道通常點麻辣夫妻肺片就可以知道整體菜式是否正宗這個非常有水準,不會是死辣的口味三款肉類,牛肉唔錯,不過建議不要滾太久,會韌的,而且牛味被辣味蓋多了就吃不到牛肉味羊肉片牛胸爽,有人喜歡但本人嫌有些肥其他火鍋料亦很相配麻辣味道,薯粉和豬腦花可能推介,不過豬腦花沒有照片上傳,因為怕影響其他食家食慾

但不失味道

通常點麻辣夫妻肺片就可以知道整體菜式是否正宗
這個非常有水準,不會是死辣的口味

羊肉片

牛胸爽,有人喜歡但本人嫌有些肥

2017-07-17
$220 (Dinner)
  • 豬腦花
2017-08-18 630 views
雖然國產貨向來劣跡斑斑,但無可否認傳統中國菜確實首屈一指。我未去過重慶,未知渝菜本質如何,只見麻辣鮮嫩燙為重。二姐嘅麻辣火鍋並非閒等之輩,雖然鍋藏滿江紅,但該辣毫不膚淺,湯底牛油香十足,老闆提醒辣度要事先決定,因為湯頭辣椒係炒香再浸湯,中途加辣無意思。另配藥材清湯,未上配料前我都會忍唔住飲返幾啖,我通常都會係清湯烚菇,好鮮甜!配料唔平但物超所值,手打豬肉丸同豬肉腸係必叫,初時以為係佳寶貨色,但食落十分驚豔,並唔係坊間所食嘅味道,手打肉質爽口好多。響鈴亦係即炸嚟到仲熱。唯一唔好就係餐廳抽風系統可以話係無,食完成身都索曬陣牛油香,搭車返屋企果段路會嚇走好多人。
2017-08-18
2017-05-13 942 views
老友聚会,选择了这家。很适合大伙人聚会。 火锅底很正宗,麻辣。食材很新鲜。最赞的是他家的手切牛肉,不是冰冻的,油花均匀,很赞,听老板说是找了很多家供货商才拿到这么亮的牛肉,价格有点贵 但是一分钱一分货我们八个人点了六盘。另外推荐的是 牛肚 虾。店内的凉拌菜不错 四川味很足。吃火锅的蘸料 一定要是香油 香油 香油 香油 啊。 瞬时间 我仿佛回到了重庆 那油脂饱满的厚切牛肉 在口腔里 慢慢融化 太幸福了。 打算过几天再去吃一次 美味啊。
。 打算过几天再去吃一次
美味啊。
  • 手切牛肉
2017-03-04 1457 views
好開心今晚朋友話試吓一間未曾去過嘅麻辣火鍋小店,三個人都喜歡食辣, 估唔到小小店舖、食品新鮮:豬腦質地好似豆腐花,牛骨髓又甜又滑、黃喉好爽有少少肥膏正呀,佢響牆上面貼住「健康宣言:無味精就是無味精」好健康、啱哂我!叧外呢到招呼一流,個個姐姐都笑容満面價錢公道👍🏽坐底見到配料已經肯定好正宗,店𥚃面有一陣陣麻辣嘅香氣、真係好開心搵到間新地方又好味道,原來老闆係四川人,親自下廚及管理、下次一定要再來
正宗麻辣火鍋配料
2017-03-03
$150 (Dinner)
正宗麻辣火鍋配料
  • 手切牛,牛骨髓、豬腦袋
2017-01-05 1266 views
今日又同朋友去重庆二姐度食火锅啦!自从两年前食完二姐火锅我差唔多每个月都会去食,食材新鲜又特别,二姐熬制的纯天然香料汤底真係好好味绝🈚任何添加剂成分我哋帮吃货对食物要求都好高。以前係香港真係好难搵到间正宗味道的四川麻辣火锅,一帮朋友放假次次都去深圳搵火锅食兼按摩…直到经朋友介绍重庆二姐火锅后我哋帮人再也唔会去第二间食火锅了。鸳鸯汤底红汤麻辣惹味,白汤以煮筒骨同药材熬制,滋补又鲜味十足。菜品我最喜欢,安格斯牛肉,芫茜煮肉丸,还有独一无二的红署粉,豆皮等等…
2017-01-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 安格斯牛肉,手打芫茜煮肉丸
2017-01-03 1035 views
今日慶祝朋友入伙加生日,一路都唔知原來長沙灣有咁多好嘢食,原本想同朋友食日本嘢但等位要等好耐,咁我地就搵吓有無其他嘢食啦?經過見到重慶火鍋有兩個食辣怪又唔想周圍行咪諗住是但啦就咁走入去食,我地一行4人入到去首先係覺得幾乾淨喎,環境唔算擠迫,點咗個雙拼(麻辣&藥膳)提提大家一定要飲吓個藥膳湯超級好味好足料,4個女子食肉唔多點咗蝦,蟮,牛,羊等等……有有小食(有無攪錯點會樣樣都咁好味㗎)重要一啲都唔貴份量重好多埋計先1000,因為份量好多我地食剩好好多吓,所以一定要叫多啲朋友一齊去食,食到多啲款式
  • 全部都係老闆娘自己親自入貨所以真係好新鮮(老闆娘好友善)
2017-01-01 816 views
吃麻辣當然要麻香火辣,但說到底,香港的麻辣又太香港了,與我在內地如成都、四川的差遠了,可能為迎合香港口味吧!今冷找到二姐,我真的如故地再臨,親嚐富有四川土味的麻辣火鍋!我建議大家吃中辣或以上,特別一些川味小菜,最有驚喜!成個聖誕新年假期沒吃慶,所以同愛人都沒有心機,但這一餐實在驚喜,特別是豐腴的鵝腸,甘美爽趣,回味無窮!這裏沒有刺身、牛胸爽,蟶子皇,但其他小碟全都是實實在在,新鮮和好味!甚麼是好味,我會說連豬皮都有趙頭質感,手切牛跟麻辣湯混在一起,無分主次,美味聯和雙輝映!我跟太太吃了不久,除了沉醉在美味當中外,不得不第一時間推介給家人朋友!這晚有一班台灣美少女大吃大喝中,看來也是慕名而來!他們吃的是中辣,看來也是津津有味!後來的客人,見到我們吃得開心,問真係好正,太太和我祇給👍🏻👍🏻!

我建議大家吃中辣或以上,特別一些川味小菜,最有驚喜!

肥膏鵝腸
$380 (Dinner)
肥膏鵝腸
2016-12-13 629 views
“围炉聚炊欢呼处,百味消融小釜中” 正应所谓宾至如归 店家热情周到 食物味道鲜美 在遍布广式火锅的香港 只寻得此一家正宗四川火锅 天气渐凉 是驱寒暖身的好去处 深红的汤底 晶莹的虾滑 鲜嫩的豆皮 佐以香油蘸料 配以凉茶 谈笑间 放箸未觉全盘空

2016-11-25 742 views
一開始亞姐極力推介嘅川北涼粉已經係一pat嘢,一夾即斷!印象分已大打折扣!再嚟麻辣拼豬骨湯底,麻辣一食一大陣羊騷味,重點我地全部人都唔食羊,同老細講,佢試完話係新鮮牛油味喎,我地真心唔識食,結果成餐只能食中間嗰個「豬骨湯」蝦餃未熟都穿嘅,根本撈唔返,蝦滑一夾即碎,仲夠膽同我講彈牙,安格斯牛頸脊冇味,非常好刀功切到透薄淥完變迷你肉片淨係識sell海鮮,差過任食打邊爐,食到好火滾!

淨係識sell海鮮,差過任食打邊爐,食到好火滾!
豬骨湯喎
2016-08-22 1971 views
縮琪姐大大力推薦重慶二姐,就連食唔到辣的亞力神都應邀出席。因為我要先恤個靚髮,所以朋友仔食住等啦。一到步當然要搵搵有什麼得意又罕見既食材,開波 ﹗舖面細細,程長方形,我地坐正大門口。開門就寒風刺骨,關門就侷得要命,何去何從呢 ?麻辣鴛鴦鍋,中間為藥膳魚湯。血紅色的湯汁釋出濃烈麻辣香味,呷一口香料味突出而豐富不單調,辣中帶甜,甜中散發微麻,有料到啊,滿意滿意。藥膳魚湯,清甜鮮魚味道夾雜少許藥材味,不澀不濁,能夠嚐到食材天然原味。雪花啤酒,外歡有點韓國 feel,實際為大陸品牌。入口清甜,甘苦味不太強,淡淡酒味又帶少少甜,還可以。手切牛頸脊,質數有水準,滾水拖一拖,粉紅色艷麗奪目,雖然超薄切,幸好入口依然爆汁甜味美。羊肉片,微微羶香不過份不過火,肉味特濃而肉汁澎湃,質地有咬口仲彈力強勁,有做運動的羔羊。一向羊肉跟濃味香料或麻冲湯都非常合襯,催化劑一樣地比平時好味道。廣島蠔,難得非常鮮甜又肥美呢 ﹗大多的雪藏廣島蠔都有種說不出的雪味或腥味啊。染上血紅的麻辣湯直送入口,脹卜卜廣島蠔從嘴裡爆開,蠔汁充滿整個空間,甜美無窮又帶著麻辣味道,非常惹味開胃。耗仔魚,聞所未聞既魚仔,到底係老闆自己作既?還

耗仔魚,聞所未聞既魚仔,到底係老闆自己作既?還是老闆就係叫做耗仔呢?非常有趣的味道及質地,似曾相識,跟柴魚一模一樣喎。就連骨都可以食埋,肉質非常結實彈彈。

魚卜,即係魚鰾。外膠內脆,黏黏膠膠又有點脆卜卜,泛著魚鮮味。黃喉,豬喉嚨軟骨勁脆,雖然沒有什麼味道,但沾上麻辣湯還不錯的。

響鈴,最喜歡半脆半腍半濕潤的質感,索汁力特強,像海棉一般索晒辣油,勁辣勁麻又勁辣,非常刺激 ﹗生根,索湯力緊次於響鈴,但多了陣油香味道,而且質地嚥嚥韌韌夠過癮。

豬腦,驚見 menu 有此珍貴食材啊 ﹗真係第一次係火鍋店見到,而且我從來未食過,人一世物一世梗係要試試啦 ﹗Spicy pig's brain!第一次食豬腦,感覺良好,驚喜萬分,好味道架喎!賣相不錯,豆腐花一樣。

熱騰騰品嚐我人生中的第一口豬腦,趙落似桶蠔質地,唔似豆腐滑滑感覺喎,莫非烚得耐左?本身沒有什麼的味道,似蛋白、似蛋白質,又有少許香甜麻辣味,食得過。
雪花啤酒
響鈴
生根
廣島蠔
2016-01-22
$200 (Dinner)
  • 耗仔魚
2016-07-17 1212 views
尋尋覓覓,終於俾我搵到我認為最正宗嘅麻辣火鍋店!!本人極度好辣,經常為了食好味嘅辣野花好多時間返內地覓食!!因為呢度俾你搵曬港9新界,川湘菜館好多,但好食嘅真心冇幾間!!麻辣火鍋好味吸引之處就係,你好難想像佢地用幾多種同咩品種材料去熬個湯底出來,even俾你睇到曬湯底材料,個種獨特嘅味道,你自己屋企整可以講係冇咩可能成功!!煮滾嘅湯底麻香四溢,聞到都精神一震呢度食材都好有川菜特色,地地道道!!蔬菜粉皮最能吸收湯底精華,唔洗特別加醬油點汁,湯底有夠濃郁!!花椒嘅麻,辣椒乾嘅香辣,充斥整個腔,刺激每一個味蕾整盤血紅嘅辣椒紅油,唔洗擔心,其實佢辣得來比較溫和,一啲都唔難入口!!連我朋友不吃辣的都讚不絕口!!食到混身大汗都停唔到落來冇介紹錯,我愛死二姐啦
煮滾嘅湯底麻香四溢,聞到都精神一震
冇介紹錯,我愛死二姐啦
2016-06-27 1007 views
朋友介紹說是香港少有正宗的4川麻辣火窩只是叫小辣...辣味好香..睇到湯是以自家炒的辣椒煲成.湯滾起既時候好刺激...鮮雞好滑~好新鮮墨丸是手制的~口感特別薯粉是1條條長條形..同平時食開有分別但呢款同麻辣湯好配合*必食最有驚喜既係...中間的豬骨湯,有當歸杞子,,,非常好飲
朋友介紹說是香港少有正宗的4川麻辣火窩
只是叫小辣...
辣味好香..睇到湯是以自家炒的辣椒煲成.
湯滾起既時候好刺激...

鮮雞好滑~好新鮮
墨丸是手制的~口感特別
薯粉是1條條長條形..同平時食開有分別
但呢款同麻辣湯好配合*必食

最有驚喜既係...
中間的豬骨湯,有當歸杞子,,,非常好飲

2016-06-15
本人非常之喜歡食四川菜,可是來香港找正宗重慶火鍋不是很多,大部份都是廣式重慶真是高手在民間,雖然店面細但卻是全港唯一比較稀有嘅正宗重慶火鍋店比較好很多出名嘅更加貴嘅火鍋店,重慶二姐火鍋是我食過最好食嘅火鍋店之一湯底辣冇味精,吃完唔會頭暈,非常之香,正宗風味香料,配料亦非常很足夠,鍾意食正宗重慶火鍋嘅千萬不要錯過涼粉也非常好,和在四川吃嘅一模一樣店面不是很出名,所以入面人客不多但反而有人情味位於長沙灣附近,有便宜停車場,對有揸車嘅朋友非常方便埋單每人約$200,可以吃到這種質素,真是超值

四川重慶火鍋

比較好很多出名嘅更加貴嘅火鍋店,
重慶二姐火鍋是我食過最好食嘅火鍋店之一

湯底辣冇味精,吃完唔會頭暈,非常之香,正宗風味
香料,配料亦非常很足夠,鍾意食正宗重慶火鍋嘅千萬不要錯過

川北涼粉

涼粉也非常好,和在四川吃嘅一模一樣

店面不是很出名,所以入面人客不多但反而有人情味

鮮雞

芝士丸比出邊嘅更好食

位於長沙灣附近,有便宜停車場,對有揸車嘅朋友非常方便

埋單每人約$200,可以吃到這種質素,真是超值
$200 (Dinner)
四川重慶火鍋
鮮雞
芝士丸比出邊嘅更好食
  • 重慶麻辣火鍋
  • 芝士丸
2014-11-17 1096 views
今日,六點肚餓,就同呀爸呀媽去食麻辣火鍋。一go in,就有好多吉位。首先,我地叫左個鴛鴦湯底(麻辣及清湯)我地又叫了一碟牛背脊,都幾靚下跟著叫左半隻雞,支竹,一碟牛栢葉 ,D牛栢葉唔係幾新鮮。仲叫左鵝腸,唔爽!最終食左$187
今日,六點肚餓,就同呀爸呀媽去食麻辣火鍋
一go in,就有好多吉位。

首先,我地叫左個鴛鴦湯底(麻辣及清湯)

我地又叫了一碟牛背脊,都幾靚下

跟著叫左半隻雞,支竹,一碟牛栢葉 ,D牛栢葉唔係幾新鮮。

仲叫左鵝腸,唔爽!

最終食左$187
2014-08-05 959 views
今日中午去試新野, 兩個人叫左麻辣牛肉面, 鹵水腩肉面麻辣牛肉面 - 好香, 麻辣湯底夠哂辣, 岩哂我; 牛肉好林, 面好彈口, 唔怪得之老闆話係正宗四川麻辣鹵水腩肉面 - 鹵水好入味, 用左好多香料, 味道好濃; 腩肉好林, 小小肥好爽口我地仲諗住下次放工來試下老闆介紹的水煮魚
今日中午去試新野, 兩個人叫左麻辣牛肉面, 鹵水腩肉面

我地仲諗住下次放工來試下老闆介紹的水煮魚
2014-08-05
$30 (Lunch)
  • 麻辣牛肉面