荔枝角愈開愈多小店呢間小念頭之前去過一次他們的蛋糕一直好想再食朋友講開先知原來荔枝角再開地方大左仲有埋主食裝修簡約舒服QR code落單套餐包麵豉湯、飯同冷熱茶一杯麵豉湯味道濃郁而且有獅子狗、海帶、豆腐好足料仲有得免費選擇多飯少飯適合唔同人需要跟餐加$30就有件cake //日式芝士咖哩吉列豬扒飯伴流心蛋 $82//最鐘意佢用小煲另上咖哩汁好有家座feel之餘又可以讓食客自行按需要加入咖哩汁豬扒外層炸得夠酥脆肉質仍然能夠保持嫩滑多汁白飯上面加了燒過的半溶芝士及流心蛋增加口味再加入埋咖喱汁 香噴噴之餘又好入味咖哩味道是小辣而且配料有籮蔔薯仔全部都好入味呢個價錢來說絕對高質 //香煎牛舌芯 $86//牛舌芯入口夠嫩沒有筋質地彈牙 牛味十足side dish菜漬夠爽口白飯加了飯素增加口感 //咖啡酒烤芝士蛋糕 + $33//跟餐加了$33叫了cheesecake呢個cheesecake令人一試難忘所以一定要加呢個係新款咖啡酒味未食已經聞到咖啡酒同忌廉的香味入口即溶 口感香滑不太甜絕對係出色之作!
荔枝角愈開愈多小店
呢間小念頭之前去過一次
他們的蛋糕一直好想再食
朋友講開先知原來荔枝角再開
地方大左仲有埋主食
裝修簡約舒服

QR code落單
套餐包麵豉湯、飯同冷熱茶一杯
麵豉湯味道濃郁
而且有獅子狗、海帶、豆腐好足料
仲有得免費選擇多飯少飯

呢個cheesecake令人一試難忘所以一定要加
呢個係新款咖啡酒味
未食已經聞到咖啡酒同忌廉的香味
入口即溶 口感香滑不太甜
絕對係出色之作!

• 香煎牛舌芯
  • 咖啡酒烤芝士蛋糕
荔枝角呢個工業區隱藏着好多樓上舖美食,呢間小念頭係其一位置超方便,起地鐵站同D2 Place附近又係至愛嘅日式料理❤️每個套餐包白飯、湯、茶飲,仲可以加錢加蛋糕款式甚多,另外仲有意粉▶️ 跟餐麵豉湯明顯用粉溝,偏鹹少少入面有海帶同一片片獅子狗▶️ 日式柚子雞扒 ($72)同想像中嘅柚子雞扒好唔同😯唔係用柚子醬而係用真西柚粒,食落酸酸地又多汁,冇柚子醬咁甜雞扒連皮烤到邊位焦焦地脆口,厚身啖啖肉🐔用上雞髀肉,肉質鮮嫩帶少少油脂底部有沙律菜🥗有趣地沙律醬汁反而用真柚子醬,甜甜地帶蜜糖味加咗溏心蛋 (+$8),好好食🥚蛋黃晶瑩剔透成漿狀甜甜地,蛋白入味👍🏻好餸飯白飯口感ok,偏乾身啲🍚本身加咗少許芝麻粒自己用雞扒旁邊嘅青蔥粒撈飯食▶️ 香煎牛舌芯 ($86)牛舌芯份量比較少😅而且薄身牛味好濃,自己唔太鍾意質感就ok嘅,比一般牛肉實身同爽口旁邊啲鹹菜幾好食,咬落好爽口,似係菜脯?▶️ 咖啡酒烤芝士蛋糕 (+33)最期待嘅甜品呀🤤賣相勁吸引又似傳統芝士蛋糕,同時又係巴斯克蛋糕芝士層都有兩重口感:外圍係美式cheesecake口感,芝士味較出🧀;內圍係流心嘅,咖啡酒味香濃兩者唔會互搶,再配上面層白色幼滑嘅奶蓋
荔枝角呢個工業區隱藏着好多樓上舖美食,呢間小念頭係其一
位置超方便,起地鐵站同D2 Place附近
又係至愛嘅日式料理❤️
每個套餐包白飯、湯、茶飲,仲可以加錢加蛋糕
款式甚多,另外仲有意粉

▶️ 跟餐麵豉湯
明顯用粉溝,偏鹹少少
入面有海帶同一片片獅子狗
日式柚子雞扒

▶️ 日式柚子雞扒 ($72)
同想像中嘅柚子雞扒好唔同😯
唔係用柚子醬而係用真西柚粒,食落酸酸地又多汁,冇柚子醬咁甜

底部有沙律菜🥗有趣地沙律醬汁反而用真柚子醬,甜甜地帶蜜糖味
加咗溏心蛋 (+$8),好好食🥚
蛋黃晶瑩剔透成漿狀甜甜地,蛋白入味👍🏻好餸飯
白飯口感ok,偏乾身啲🍚本身加咗少許芝麻粒
自己用雞扒旁邊嘅青蔥粒撈飯食
溏心蛋

▶️ 香煎牛舌芯 ($86)
牛舌芯份量比較少😅而且薄身
牛味好濃,自己唔太鍾意
質感就ok嘅,比一般牛肉實身同爽口
旁邊啲鹹菜幾好食,咬落好爽口,似係菜脯?
香煎牛舌芯

▶️ 咖啡酒烤芝士蛋糕 (+33)
最期待嘅甜品呀🤤賣相勁吸引
又似傳統芝士蛋糕,同時又係巴斯克蛋糕
咖啡酒烤芝士蛋糕

兩者唔會互搶,再配上面層白色幼滑嘅奶蓋忌廉,令蛋糕濕潤啲同感覺冇咁heavy

底部嘅餅底都好正💗用上牛油消化餅底,唔鬆散而好脆口,牛油味香🧈
特別之處係加入咗原粒杏仁粒,帶堅果香之餘再增添一層脆口效果👍🏻
整體成個蛋糕好出色,一次過滿足食有餅底芝士蛋糕同流心巴斯克蛋糕嘅願望🍰
嚟到一定要試呀!
(食完先知原來可以成個蛋糕訂購,如果朋友生日不妨考慮喺呢度訂蛋糕,抵食又高質)

▶️ 熱鐵觀音☕️
可以慢慢倒出嚟飲,鐵觀音味道濃醇
食完甜品飲番幾啖苦茶中和吓
熱鐵觀音

主餐味道唔錯,賣相精緻
(佢哋有個粟米貓貓飯,係將個飯整到好似貓形狀咁🐱超級可愛!)
最重要係蛋糕甜品好高質😋難怪每枱嚟到都一定叫返個嚟食

內在環境舒服,鋪面大感覺空曠,用上黃色嘅牆壁,充滿笑哈哈,見到都覺得開心💛唯一係燈光昏暗啲

服務正常,侍應都幫得手同落力嘅
性價比高,平均$100/人,平過一般食日式料理嘅餐廳或Cafe,抵食~
平日夜晚嚟到都多人,接近坐滿
日式柚子雞扒
溏心蛋
咖啡酒烤芝士蛋糕
小念頭既定食同甜品我一直都好中意🥰終於等到佢重開即刻約埋朋友黎試試佢🙌🏻 Menu上都多左好多選擇🥳➣日式柚子雞排(💰𝟱𝟮)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱️雞肉嫩滑配埋柚子醬甜甜地好開胃啊~另外加溏心蛋都係$6🤣必點!➣香煎牛舌芯(💰𝟲𝟰)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱️牛舌芯大約有4-5件,唔算好多但都幾惹味既☺️份量多少少就更好喇😗➣焙茶朱古力 (+💰18)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱套餐+$18好抵啊😝焙茶同朱古力𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲得好好~飲到最尾有少少甜但絕對值得𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲!!➣冷鐵觀音配芝士奶蓋(+💰8)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.8/𝟱茶香十足配芝士奶蓋好夾😆➣伯爵茶戚風蛋糕配糖漬蘋果粒(+💰30)蛋糕鬆軟得黎茶香味十足🥰蛋糕上面加上伯爵茶醬同奶蓋好高質!🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟭𝟬𝟬

➣日式柚子雞排(💰𝟱𝟮)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱

➣香煎牛舌芯(💰𝟲𝟰)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱

➣焙茶朱古力 (+💰18)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱

➣冷鐵觀音配芝士奶蓋(+💰8)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.8/𝟱
茶香十足配芝士奶蓋好夾😆

➣伯爵茶戚風蛋糕配糖漬蘋果粒(+💰30)
蛋糕鬆軟得黎茶香味十足🥰蛋糕上面加上伯爵茶醬同奶蓋好高質!

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟭𝟬𝟬
2023-11-06 186 views
茉莉綠茶鐵觀音揀左無糖👍🏻原汁原味飲落茶味更清香------------------------------和風煎牛仔粒 配 牛汁金菇改配冷烏龍麵 +溏心蛋+芝麻豆腐 牛仔粒食落唔會好韌芝麻醬軟豆腐簡單得黎又好送飯------------------------------三色芝麻醬冷烏龍麵三色其實就包括有海鮮沙律🥗明太子沙律🐟熟三文魚球芝麻醬配冷麵🍜好難會唔好食諗唔到一汁三菜想食咩就可以試下唔會太油膩食完都滿足------------------------------咖啡酒烤芝士蛋糕佢地既蛋糕🍰出品不嬲都非常高質試過好食既話仲可以預訂原個蛋糕🎂佢地仲會有蛋糕訂送服務👍🏻開生日party超方便
茉莉綠茶

試過好食既話仲可以預訂原個蛋糕🎂

佢地仲會有蛋糕訂送服務👍🏻
開生日party超方便
2023-11-02 506 views
工廠大廈果然臥虎藏龍,朋友介紹呢間小念頭裝修簡約舒服,食物擺盤精緻,用料上乘,套餐包麵豉湯同冷熱茶一杯,仲有得免費加大飯量,QR code落單,有得自助斟水,所以都免收加一。轉特飲又加甜品人均都只係$100左右,十分推介!香煎牛舌芯(極) $86長長樹葉形狀嘅碟裝住牛舌芯同辣辣地嘅前菜,牛舌芯質地彈滑得來嫩滑面頭有啲鹹鹹甜甜味道似飯素,質地似漬物既點綴日式鹽麴五花肉 $76五花肉分量好多,近皮位置肥膏韌韌地,鹽麴食落鹹香但唔會太重味,配上酸甜沙律菜同薯仔沙律更豐富滿足榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕 $33原價$43 ,跟餐減$10,下面烏龍茶芝士蛋糕嗰層有淡淡茶味,芝士唔會太Heavy,上面嗰層榛子朱古力好濕潤,勁香濃,面頭重鋪咗脆脆杏仁碎好香,蛋糕仲有訂送服務👍🏻跟餐可以揀綠茶或者烏龍茶,可以揀走甜,原味奶蓋加$5好香滑非常唔錯,抵飲之選!

香煎牛舌芯(極) $86

日式鹽麴五花肉 $76

榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕 $33

2023-10-30 150 views
終於有機會試到主打茶味甜品嘅小念頭🤩呢間搬左去荔枝角,仲有日式料理同西日fushion料理,當然要試啦🥹雖然係平日晚餐,但都有唔少人,如果想坐令位打卡,記得要book位先喇~主食方面 🚩主食+日本米飯+湯 另可加配溫熱小食及冷盤前菜🍴名古屋炸豬扒 $54炸豬扒好大份,唔會油膩之餘肉仲好juicy,珍珠米飯加上黑芝麻作飯素增添胃口😂 🍴日式風香煎牛粒$64牛粒都算多而且唔會好韌,配上三款調味- 紫菜 黑椒粒 芥末!最驚喜炸蒜片脆脆~巧巧味呀😳珍珠米飯配上漬金菇同炸蒜片 多重味覺👍🏻🍴+$6 芝麻雞羽炸得幾香口,唔油膩~🍴+$ 炸辛豆腐 $14好味👍🏻甜品方面🚩🍴伯爵茶戚風配糖漬蘋果粒 $46不愧為招牌戚風蛋糕,好香伯爵茶味同好軟熟,再配埋伯爵茶味奶蓋~大推💛🍴咖啡酒烤芝士蛋糕*杏仁餅底 $43啱晒鍾意咖啡味嘅me~ 估唔到咁好味,杏仁片做成嘅餅底又真係第一次試~perfect match!價錢 $233味道 🌕🌕🌕🌕🌑環境 🌕🌕🌕🌕🌑服務 🌕🌕🌕🌑🌑抵食 🌕🌕🌕🌕🌑
終於有機會試到主打茶味甜品嘅小念頭🤩

主食方面 🚩
主食+日本米飯+湯 另可加配溫熱小食及冷盤前菜

🍴名古屋炸豬扒 $54

🍴日式風香煎牛粒$64
珍珠米飯配上漬金菇同炸蒜片 多重味覺👍🏻

🍴+$6 芝麻雞羽
炸得幾香口,唔油膩~

🍴+$ 炸辛豆腐 $14

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌑
服務 🌕🌕🌕🌑🌑
抵食 🌕🌕🌕🌕🌑
香煎牛舌芯$86日式芝士咖哩吉列豬扒飯伴流心蛋$82熱焙茶鮮奶朱古力+$18凍芝士奶蓋茉莉綠茶+$9焦糖醬烤芝士蛋糕+$33伯爵茶戚風配糖漬蘋果粒+$30好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:有日不想煮飯,又知道以前去過的小念頭搬了舖,開在家附近,所以就去去。新舖比舊舖大點,樓底高,有足夠空間感。之前去過一次,只試過他們的茶飲及蛋糕,今次同時試了主食。二人點了2份主食,另加錢要了飲品及蛋糕🍰。2份主食都配有一碗麵豉湯。味道濃郁。內有獅子狗、海帶、豆腐。牛舌芯配的前菜好爽口。牛舌芯夠嫩沒有筋,醃過再配上有芝麻的醬料,好惹味。喜歡日式芝士咖哩吉列豬扒飯汁另上,不會令豬扒變腍。豬扒炸得夠鬆化。咖哩汁微辣又有果香味。白飯上面加了燒過的半溶芝士及流心蛋,有夠邪惡!好喜歡這種日式家庭料理,簡單又好味😋熱焙茶鮮奶朱古力既有焙茶濃郁香甜。口感夠順滑。凍芝士奶蓋茉莉綠茶帶芝士香味但不會膩,茉莉綠茶味道清新。焦糖醬烤芝士蛋糕🍰入口即溶,不太甜。伯爵茶戚風配糖漬蘋果粒啖啖都是伯爵茶☕️香味,蛋糕口感鬆軟。小念頭的蛋糕質
+$18
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
日式芝士咖哩吉列豬扒飯伴流心蛋

熱焙茶鮮奶朱古力既有焙茶濃郁香甜。口感夠順滑。
熱焙茶鮮奶朱古力
凍芝士奶蓋茉莉綠茶帶芝士香味但不會膩,茉莉綠茶味道清新。
凍芝士奶蓋茉莉綠茶

焦糖醬烤芝士蛋糕🍰入口即溶,不太甜。
伯爵茶戚風配糖漬蘋果粒
小念頭的蛋糕質素真的不錯,下次公司的生日會,會考慮小念頭的訂送服務。
2023-10-29 67 views
最近去咗小念頭下午茶,有部分食物都幾值得特別推介。首先,佢哋嘅鐵觀音芝士蛋糕。呢個蛋糕係以綿滑嘅鐵觀音茶mouse為基礎,同芝士蛋糕好夾,口感濃郁。每一口都帶住鮮明嘅茶香,蛋糕嘅質地亦好實淨。呢款甜點絕對係茶同芝士愛好者嘅不二之選。然後,就係佢哋嘅咖啡酒巴斯克燒芝士蛋糕。係濃郁、順滑嘅芝士口感。食多幾啖先至有酒香。流心做得好靚, 但我個人偏好實淨啲嘅口感。如果你想試下佢哋嘅主餐,我強烈推薦呢款牛舌芯定食。牛舌整得好嫩滑,入口即軟身得嚟有焦香。而配料方面,除咗湯、蛋同潰物,仲有好多豐富嘅配菜。汁料嘅味道非常濃郁,為整道菜帶嚟更多層次嘅風味。呢款牛舌心定食唔止色香味俱全,份量亦十足,絕對可以滿足你嘅味蕾同胃口。至於茶嘅選擇,小念頭都有好多款。我朋友叫咗東方美人同桂圓杞子茶。而我就揀咗一杯特別嘅黑杞子桑葚蜜茶,味道係桑子嘅甜。呢杯茶唔止香甜,仲有滋補功效,係一個好特別嘅選擇。小念頭環境尚算舒適, 茶嘅選擇都令成個體驗愉快。
最近去咗小念頭下午茶,有部分食物都幾值得特別推介。

小念頭環境尚算舒適, 茶嘅選擇都令成個體驗愉快。
2023-10-28
$120 (Tea)
  • 鐵觀音芝士蛋糕
日式軟殼蟹炒飯🦀️$96炒飯炒得幾香😗用珍珠米所以粒粒分明😀食到有洋蔥🧅炸蒜😗同埋香蔥做陪襯😂另外仲有蟹膏😍同埋蟹籽😌所以蟹味都幾出🦀️加埋海量嘅沙律醬😇都幾邪惡大滿足😊套餐仲有附送麵豉湯日式照燒汁牛舌丼👅$77個牛舌超級厚切😍又爽口😗仲食咗牛舌心😊幾入味😆另外海量嘅燒汁酸酸甜甜😇幾開胃😊都幾重薑味幾特別芝麻雞翼🐔$7小食都幾正😎幾重芝麻味😇煎得好香日式牛肉薯餅🥔$12新鮮炸🤪熱辣辣😂外脆內軟😊食到有少少粟米嘅香味😇層次都幾豐富鐵觀音芝士蛋糕🍰$46蛋糕先至係重點☺️有三個層次😇鐵觀音😙中間係芝士😍最底仲有個餅底😉三個軟硬都唔同😍所以層次極度分明🤓又好香嘅茶味😁又唔算好甜😍下次黎食要試吓佢其他嘅蛋糕

日式軟殼蟹炒飯🦀️$96

日式照燒汁牛舌丼👅$77

芝麻雞翼🐔$7
小食都幾正😎幾重芝麻味😇煎得好香

日式牛肉薯餅🥔$12

鐵觀音芝士蛋糕🍰$46
✨值得回訪 高CP值日式cafe✨.平日晚上到了荔枝角億利工業中心9樓的小念頭吃晚餐,我們大約7點半到,食客頗多但餐廳座位亦很多,因此不用等位就可以入座❤️餐廳裝修帶有日系+文青feel,位與位之間寬落,而且餐廳用的餐具精緻美麗,十分有心思 ⸜♡⸝ .餐廳主打日式料理套餐,套餐包括了白飯、沙律和飲品。除了套餐外,當然亦少不了餐廳的招牌戚風蛋糕,他們更有蛋糕訂送服務呢🍰.◽️日式柚子雞扒 $108(7.5/10)雞扒份量多,外層煎得香脆,肉質尚算嫩滑,不會太鞋口,配上柚子的果香味,味道不錯~沙律菜新鮮豐富,另外加$6點了山藥蓉,拌上白飯一同享用,口感細膩黏稠,個人十分喜歡😋飲品方面選擇了熱茉莉綠茶,茶味幾香濃。.◽️日式鹽麴五花肉 $88 (7.5/10)五花肉經過香煎,肉質和油脂分布平均,油脂感重但不失肉味,而且五花肉經鹽麴醃製過,味道濃烈但不會太咸😋配菜方面有不同的蔬菜,減輕五花肉的油膩感。另外加配了吉列牛肉薯餅,外層炸得香脆,內裏薯蓉份量偏多~飲品方面選擇了凍鐵觀·͜·.◽️伯爵茶戚風配糖漬蘋果粒 跟餐$30 (8/10)餐廳皇牌的戚風蛋糕,今次選用了伯爵茶味道,糕體濕潤軟綿,空氣感十足且口
✨值得回訪 高CP值日式cafe✨
餐廳主打日式料理套餐,套餐包括了白飯、沙律和飲品。
◽️日式柚子雞扒 $108(7.5/10)

飲品方面選擇了熱茉莉綠茶,茶味幾香濃。

◽️日式鹽麴五花肉 $88 (7.5/10)

飲品方面選擇了凍鐵觀·͜·

◽️伯爵茶戚風配糖漬蘋果粒 跟餐$30 (8/10)

餐廳皇牌的戚風蛋糕,今次選用了伯爵茶味道,糕體濕潤軟綿,空氣感十足且口感細緻,若伯爵茶香可以更出就完美🥰
蛋糕上有伯爵茶醬及原味奶蓋,輕盈美味個人非常喜歡,另再配上糖漬蘋果粒,是不敗的配搭(◍˃̶ᗜ˂̶◍)ノ
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

$190 (Dinner)
  • 山藥漬
  • 伯爵茶戚風配糖漬蘋果粒
1K
2023-10-23 2204 views
有一間蛋糕店大胃掛住佢好耐,之前喺旺角幫襯過佢之後,就一直好想再訪估唔到一別,就已經搬咗嚟荔枝角,地方大咗又靚咗而家唔同在,多咗定食選擇,而且非常吸引。大胃作為牛脷迷,忍唔住嗌咗份牛舌芯定食,有包味噌湯同白飯,味噌湯味道香醇,唔會溝到淡晒米飯粒粒圓潤,有芝麻點綴提味更正牛脷有side dish菜漬,少少辣爽爽脆主角牛舌芯煎得香透嫩彈,保持肉質香口,熟裡透紅太療癒喇胃弟就揀芝士咖喱豬扒飯,上面嘅流心蛋超級誘人篤爆佢撈埋倒落去嘅咖喱汁,倒出嚟係一pat pat好有料睇唔出佢又幾辣,開胃又香噴噴,有芝士嘅加持更無與倫比吉列豬扒脆得令人難以置信,層次分明,浸晒汁都仲有嗦嗦聲跟餐加卅幾蚊就有件cake,嚟得呢度絕對唔可以走cake,一定要食,包有驚喜,今次試嘅新款咖啡酒味cheesecake,口感香滑到飛起,咖啡酒同忌廉嘅香,令人只想享受當下。大胃都唔知佢地有蛋糕訂送,下次可以趁大胃之母生日自肥吓喇跟餐有茶飲,呢間嘅茶水都係signature。鐵觀音就算凍飲,茶香不減反變清純茉莉綠茶揀走甜,香氣依然逼人

估唔到一別,就已經搬咗嚟荔枝角,地方大咗又靚咗

米飯粒粒圓潤,有芝麻點綴提味更正

牛脷有side dish菜漬,少少辣爽爽脆

香煎牛舌芯

主角牛舌芯煎得香透嫩彈,保持肉質香口,熟裡透紅太療癒喇

胃弟就揀芝士咖喱豬扒飯,上面嘅流心蛋超級誘人

篤爆佢撈埋倒落去嘅咖喱汁,倒出嚟係一pat pat好有料

日式芝士咖哩吉列豬扒飯伴流心蛋

睇唔出佢又幾辣,開胃又香噴噴,有芝士嘅加持更無與倫比

吉列豬扒脆得令人難以置信,層次分明,浸晒汁都仲有嗦嗦聲

咖啡酒烤芝士蛋糕

茉莉綠茶揀走甜,香氣依然逼人
2023-10-22
2023-10-18 74 views
一直都知荔枝角工有呢間小cafe 原來環境咁chill 好有文青feel 主打家庭式日本料理 擺盤幾精緻 味道都唔錯🥰🍱銀雪魚西京燒 配 三文魚蓉伴飯 $92🍲日式五目炒野菜 配 雞扒 $68銀雪魚燒得幾香 魚質夠滑 碗飯有熟三文魚蓉同紫菜 食落完全唔單調炒野菜超大鍋 有玉米荀、椰菜、秋葵、紅蘿蔔、豆卜等等 炒得好香 雞扒香脆唔柴 又大份😋套餐包埋養生茶飲、麵豉湯 好飽呀🍰榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕 +$33蛋糕有3層 頂層係mousse 中間Cheesecake 底下係消化餅底 整體食落幾creamy 朱古力味較濃郁 自家甜品仲有戚風蛋糕 聽聞仲可以訂原個蛋糕㗎🎂🫖鐵觀音☕️黑杞子桑葚蜜 +$10

🍱銀雪魚西京燒 配 三文魚蓉伴飯 $92

🍲日式五目炒野菜 配 雞扒 $68

🍰榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕 +$33

🫖鐵觀音
☕️黑杞子桑葚蜜 +$10
2023-10-17 61 views
今日lunch 去左荔枝角,不嬲都熟宜區,上網搵到有人介紹宜間,就試試佢😏😏位於工廈入面地方唔算細,不過我都係習慣避開1~2宜d 時間去食野,就算唔細都會爆,香港d 打工仔真係好慘㗎🥲🥲我叫左個和風煎牛仔粒配牛汁金菇飯牛仔粒正常發揮,牛味香之餘唔韌,好食嘅,唔突別講原因呢係因為有野比佢更突別,就係個飯,個牛汁金菇飯,我想先讚佢,好貼心,金菇好多時d 人食到會哽親,因為難咬斷,但佢係切碎左,但唔會太碎冇口感,個感覺係好似食緊瑤柱扒時蔬d瑤柱咁,連陣味都似,係好好食,我再加左個麻醬豆腐好滑另外跟餐加左件榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕,好長嘅名,好滑嘅芝士蛋糕,食落好香茶味,唔會甜到漏,好好食😋😋餐飲配左個金宣茶,我食完哂野先去嘆個茶,焗耐左,好濃好清新,個茶感好舒服,宜個茶令到我好放鬆唔想走🥰🥰🥰
我叫左個和風煎牛仔粒配牛汁金菇飯

2023-10-16 54 views
日式料理給人一種拘謹、充滿藝術氣息的感覺但係今日食既係充滿溫暖既日式家常料理, 不過同樣講究保留食材自然原味香煎牛舌芯套餐既麵豉湯相當多料牛舌芯係牛舌中心的根部,  肉質爽口又有濃郁既牛香味仲有大量蔥花, 非常香口日式鹽麴五花肉層次分明既脂肪同肉, 用鹽麴醃味鹽麴材料簡單、天然, 僅僅由米麴、鹽和水經過麴菌既發酵而成淡淡既鹹香係白飯小偷!!隨左肉肉, 伴碟仲有沙律菜同薯仔沙律, 均衡有益冷茉莉綠茶, 冷鐵觀音芝士奶蓋芝士奶蓋要大大力推介!!味道有芝士既鹹香,又有鮮奶既味道. 飲落順喉又綿厚鐵觀音芝士蛋糕甜品最怕又甜又漏, 呢到既蛋糕就剛剛好有茶香又有芝士香,濃而不膩店員介紹原來餐廳有蛋糕訂送服務, 黎緊朋友生日既蛋糕就鎖定係佢了!
日式料理給人一種拘謹、充滿藝術氣息的感覺
套餐既麵豉湯相當多料
牛舌芯係牛舌中心的根部,  肉質爽口又有濃郁既牛香味
仲有大量蔥花, 非常香口

日式鹽麴五花肉
層次分明既脂肪同肉, 用鹽麴醃味
鹽麴材料簡單、天然, 僅僅由米麴、鹽和水經過麴菌既發酵而成
淡淡既鹹香係白飯小偷!!
隨左肉肉, 伴碟仲有沙律菜同薯仔沙律, 均衡有益

冷茉莉綠茶, 冷鐵觀音芝士奶蓋
芝士奶蓋要大大力推介!!
味道有芝士既鹹香,又有鮮奶既味道. 飲落順喉又綿厚

鐵觀音芝士蛋糕
甜品最怕又甜又漏, 呢到既蛋糕就剛剛好
有茶香又有芝士香,濃而不膩
2023-10-13
2023-10-12 1623 views
由旺角起家的日式Cafe店搬左黎我公司附近,緊係要搵日收工去試下啦😋❗❗「小念頭」位於荔枝角工業大廈,主打日式料理、甜品同茶飲😍餐廳環境寬敞,同朋友都坐得好舒適,裝修好有風格好適合打卡🤩坐低後店員會立刻比張QR Code落單,冇實體Menu。食物種類都算多,有飯有烏龍麵有意粉😋日式鹽麴五花肉 $76,五花肉食落去酥脆滑嫩,肥瘦均勻食落超香口,而且每一舊都唔會切得太薄切切👍🏻再加上幾滴檸檬,瞬間消除油膩感之餘味道更加滋味😋旁邊仲有辣粉可以沾上,一款肉可以食到幾種味道,正啊😝叫主食仲可以以優惠價加配小食,我地就+$8要左個芝麻豆腐,夏天熱熱地食返啲涼菜都能令人胃口大開😝和風煎牛仔粒 配牛汁金菇飯 $82,對比之下我就覺得牛仔粒比較遜色少少,食落去口感唔夠嫩,熟度過熟變到有啲煙靭。牛汁金菇飯就十分之開胃,送飯一流,令人不知不覺食晒成碗😋飯仲可以轉冷/熱烏龍麵同細雜菜沙律,本身仲想試下食麵,不過見到要+$16覺得有少少貴🤏🏻所以就冇轉到🤣榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕,餐廳主打甜品點可以唔叫黎試下🤤叫主食都可以以優惠價加配各種蛋糕,仲可以揀後上,到差唔多食完主食就可以叫職員準備上甜品😋一食落去係香濃
「小念頭」位於荔枝角工業大廈,主打日式料理、甜品同茶飲😍
餐廳環境寬敞,同朋友都坐得好舒適,裝修好有風格好適合打卡🤩
和風煎牛仔粒 配牛汁金菇飯
榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕
榛子朱古力烏龍茶芝士蛋糕,餐廳主打甜品點可以唔叫黎試下🤤叫主食都可以以優惠價加配各種蛋糕,仲可以揀後上,到差唔多食完主食就可以叫職員準備上甜品😋一食落去係香濃朱古力帶有榛子味,朱古力同榛子係絕配相信唔洗講大家都知!!蛋糕上面仲有好多榛子碎,十分之香口😋鐘意朱古力蛋糕既人一定要叫呢個!💯聽講佢呢到啲蛋糕仲會有訂送服務,好方便!下次直接叫到公司請大家食都可以😋
成個用餐體驗都好舒適,可以令人好放鬆,好適合同朋友聚餐👍🏻
2023-10-11
和風煎牛仔粒 配牛汁金菇飯