2024-07-11 217 views
Little Prince @葵興🪡葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖🪡$70-$100葵興cafe既選擇唔算多,仲要揾間坐得舒服又抵食真係難上加難,不過Little Prince就滿足哂我所有要求,如果想坐耐少少建議避開lunch time!🍝黑松露雜菌忌廉汁意粉 $64意粉熟度煮得啱啱好,軟硬適中,雜菌份量都好足,搭配埋忌廉汁一齊煮,好creamy,每一啖都好掛汁,拍得住百幾蚊Café既質素😘🍝吞拿魚秋葵芝麻汁意粉 $62好少見cafe用芝麻汁煮意粉,見幾特別就try try,食落口感都幾fresh,唔會越食越膩。吞拿魚秋葵份量都好足,絕對係性價比高!蘑菇餐湯 +$7蘑茹餐湯超足料,味道超濃郁,每一啖都好滿足,不過留意餐湯星期六會停止供應🙏🏻
Little Prince @葵興

🪡葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖
🪡$70-$100

🍝黑松露雜菌忌廉汁意粉 $64

🍝吞拿魚秋葵芝麻汁意粉 $62

蘑菇餐湯 +$7

2024-07-08 128 views
#20240706 📝📍 Little Prince @libracafe1229 葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#麻辣牛肉忌廉汁意粉 $68💭 葵涌想食好野都唔係淨係得葵廣既,咁岩去開kcc附近試到間好野,麻辣牛肉配落意粉度有啲新穎🐮佢將麻辣同忌廉做到互相補位既作用,食得出有花椒既香味,但又唔會麻到個口痺晒🌶️而且牛肉夠彈牙,想試啲新款意粉呢個都係唔錯選擇,見佢7月新款仲有腐乳雞肉意粉,留名睇下邊個試完分享返😏.#韓式泡菜海鮮意粉 $68💭 $70都唔使既一個意粉但用料一啲都唔馬虎,估唔到佢大蝦都有3隻🦐仲有啲蜆肉同蟹棒🦀同埋佢個意粉底本身已經落左啲紅蘿蔔絲同青瓜絲落去一齊煮,所以口感非常豐富🥒同樣地師傅都巧妙咁用左忌廉去中和泡菜個酸辣,令個意粉濃味得尼其實好易入口🍝. 🥢 #草莓鮮奶 #凍 +$14 🥢 #荔枝玫瑰梳打 +$14💭 雖然杯草莓鮮奶係latte既行列入面,但佢係無咖啡味,岩晒啲唔飲咖啡既朋友,飲落甜甜地,係熟悉既草莓糖果隻士多啤梨味🍓荔枝玫瑰流打都好重荔枝糖果陣味,玫瑰味就唔係好出,不過兩杯都係消暑之選🌹就算唔想飲
#20240706 📝
葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#麻辣牛肉忌廉汁意粉 $68

#韓式泡菜海鮮意粉 $68

🥢 #草莓鮮奶 #凍 +$14
🥢 #荔枝玫瑰梳打 +$14
💭 雖然杯草莓鮮奶係latte既行列入面,但佢係無咖啡味,岩晒啲唔飲咖啡既朋友,飲落甜甜地,係熟悉既草莓糖果隻士多啤梨味🍓荔枝玫瑰流打都好重荔枝糖果陣味,玫瑰味就唔係好出,不過兩杯都係消暑之選🌹就算唔想飲特飲,呢間野都有普通奶茶咖啡檸茶檸水果啲飲,仲平啲tim😉

#葵涌美食 #🐷在葵涌 #🐷_食
2024-07-05 104 views
雖然葵芳去得多,但係呢個Life@KCC嘅商場真係第一次嚟🫣今次仲要俾我發掘到呢間性價比極高嘅西餐廳,lunch食個意粉包埋嘢飲都係$50-60左右咋,真係好抵🥹而且食物素質唔錯,上菜速度好快,餐廳環境舒服,店員服務都好好💕西班牙辣肉腸、煙肉、茄汁意粉🍝辣肉腸和煙肉的鹹香味和茄汁意粉嘅酸味相融合,令意粉口感更為豐富🥰而意粉煮得剛剛好,食落夠彈牙,而且每一啖意粉都裹滿濃濃嘅茄汁,食落味道開胃🤤雞肉菠菜忌廉汁意粉🍝雞肉同菠菜嘅份量都好足夠,而雞肉經過煎煮不但鮮嫩多汁,而且有微微嘅焦香味,奶油汁質地細緻,聞落好香😛Green tea latte. & café mocha.🥤兩款飲品都做得相當唔錯,Latte香醇濃郁,綠茶味道亦足夠突出,咖啡口感亦都順滑🤞🏻

西班牙辣肉腸、煙肉、茄汁意粉🍝

雞肉菠菜忌廉汁意粉🍝

2024-06-23 131 views
葵興站E出口出,出口係3樓。搭電梯落番去地下左邊就見到「Little Prince」餐廳。嗌左兩個午餐:❤️香辣蒜片蜆肉意粉又唔係好辣喎~有車厘茄、洋蔥🧅粒和大量蜆肉。套餐包熱飲,嗌左杯熱檸檬茶。試左個「六月份新口味」:❤️釀蟹蓋忌廉龍蝦汁意粉有蟹柳,車厘茄、蘑菇、洋蔥🧅粒,好豐富!蟹蓋內釀了紅蘿蔔🥕條、燈籠椒粒、粟米🌽粒、粉絲和免治豬肉等,誠意十足。落咗香草調味入口好香~加$3嗌左杯凍檸檬茶。兩者的意粉🍝口感十分爽滑。叫多個下午茶:❤️朱古力香蕉熱香餅香蕉上有焦糖片。有兩塊熱香餅。熱香餅即叫即整,夠熱又香夠鬆軟~最頂放了忌廉,熱香餅配少少忌廉同吃,好滋味~😋甜品配熱檸檬茶,茶中和了甜品的甜味又解膩~👍🏻
葵興站E出口出,出口係3樓。

嗌左兩個午餐:

❤️香辣蒜片蜆肉意粉
又唔係好辣喎~有車厘茄、洋蔥🧅粒和大量蜆肉。
套餐包熱飲,嗌左杯熱檸檬茶。

試左個「六月份新口味」:
❤️釀蟹蓋忌廉龍蝦汁意粉
有蟹柳,車厘茄、蘑菇、洋蔥🧅粒,好豐富!
落咗香草調味入口好香~
加$3嗌左杯凍檸檬茶。

兩者的意粉🍝口感十分爽滑。

叫多個下午茶:
❤️朱古力香蕉熱香餅

甜品配熱檸檬茶,茶中和了甜品的甜味又解膩~👍🏻

依間𝘊𝘢𝘧𝘦平均$60一個意粉仲有咖啡,值得推介🔺吞拿魚秋葵芝麻汁意粉 $62見到呢款比較特別所以嗌咗,食落有驚喜。雖然芝麻味唔係幾突出,但鹹香嘅醬汁味道濃郁,吞拿魚同秋葵非常夾~仲有柴魚喺上邊增加口感同風味,撈埋一齊食有日式嘅味道。🔺雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62雞肉同菠菜嘅份量好多,雞肉煎過好香~忌廉汁好𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺意粉勁掛汁!咁嘅價錢咁嘅質素真係勁唔錯!✨跟意粉嗌熱/凍咖啡都係另加$9/$14 加埋都係70幾蚊超抵!重點係杯啡非常高質!熱焦糖咖啡拉花靚,奶泡又滑。焦糖味濃又唔會蓋過咖啡底。𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙢𝙤𝙘𝙝𝙖咖啡底唔酸,飲到最後都勁濃郁!
依間𝘊𝘢𝘧𝘦平均$60一個意粉仲有咖啡,值得推介

🔺吞拿魚秋葵芝麻汁意粉 $62

🔺雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62

意粉食得多,Fusion嘅意粉唔係經常食到,呢間餐廳有幾款特式意粉,例如:麻辣牛肉忌廉意粉、青咖喱雞肉意粉、韓式泡菜海鮮意粉、吞拿魚秋葵麻醬意粉⋯⋯等等。゚✿ 因為太喜歡食東南亞菜,所以點咗檳城喇沙蝦意粉及冬陰功鳳尾蝦意粉,估唔到幾好味,味道幾夾意粉,而且東南亞嘅調味都非常開胃~゚✿ 餐飲分別嗌咗抹茶latte及玫瑰荔枝梳打,價錢方面Lunch Set都幾抵食,性價比不錯~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾Like+分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$78 (Lunch)
  • 冬陰功蝦意粉
2024-06-08 97 views
木系簡約風,意粉種類多,淨係午餐都有13個選擇,而且很有特色。店鋪不算大,但座位很多。經濟午餐之選🍝吞拿魚秋葵芝麻汁意粉 $62見呢個組合幾有趣,可能係我諗多左,以為係新鮮吞拿魚,其實係罐頭,不過味道都幾夾,唔錯。☕Flat White +$9.0正常發揮,拉花靚👍🏻。🍝麻辣牛肉奶油汁意粉 $68呢個真心特別,朋友鐘意食辣,又未食過麻辣牛肉意粉,就點嚟試下。麻多過辣,由於有奶油,第一啖食落好creamy完全唔辣,但麻香味濃,食到一半辣就出,但對食開辣嘅朋友會嫌唔夠辣。☕熱芋頭鮮奶 +$9.0顏色拉花靚,香精味偏濃嘅香芋鮮奶。

吞拿魚秋葵芝麻汁意粉

經濟午餐之選
🍝吞拿魚秋葵芝麻汁意粉 $62

latte

☕Flat White +$9.0
正常發揮,拉花靚👍🏻。

麻辣牛肉奶油汁意粉

🍝麻辣牛肉奶油汁意粉 $68

熱芋頭鮮奶

☕熱芋頭鮮奶 +$9.0
顏色拉花靚,香精味偏濃嘅香芋鮮奶。

2024-06-04
Type of Meal
Lunch
吞拿魚秋葵芝麻汁意粉
latte
麻辣牛肉奶油汁意粉
熱芋頭鮮奶
2024-05-31 188 views
琴日係葵興上堂,朋友介紹我午餐可以去KCC食意粉🍝!我地一共5 位同學大概1:00 去到,見到門口有幾位女士等位,咁我就入去先取號等安排,當時收銀有位帶黑框眼鏡嘅女士比左個號碼我,問我齊人未?我話齊人喇!佢叫我出去等等。咁我就出番門口等,等左一陣有另一位女侍應出黎叫我哋入去坐梳化果張枱,當我行左幾步之滯,剛才收銀那位女士過嚟推開我,係真係郁手推開我果隻😡 佢話係佢話事,未到我地入!叫我地出番去!之後我有同佢講番:下次講還講,唔使郁手嘅!之後佢仲態度輕佻答我:呀!係呀!真係唔好意思喎!明白午餐時間多人你哋忙,但問題唔係我自己亂咁走入去,係你哋同事叫我入去!大家如果真係要去食,小心收銀帶黑框眼鏡那位女士!講返嘢食,意粉真係好一般,叫咗個香辣蜆肉意粉,蜆肉係無味,果意粉勁多油!喺嗰邊返工嘅人士可能冇咩選擇先逼住幫襯呢間舖頭🥲
2024-05-25 75 views
約朋友食tea 傾計, 喺open rice 見到呢間餐廳環境好似幾企理,食物又吸引,又有下午茶,所以揀左呢間3點幾差唔多4點今日落雨,但喺地鐵站行過黎完全唔洗開遮👍👍👍呢個時間冇乜人,可以慢慢坐本身想叫個lunch, 睇open rice d 相好似幾吸引,但時間好尷尬,食太飽又食唔落晚餐,所以叫左下午茶火腿芝士牛角包牛角包有烘過,雖然係簡單食物,但味道好味😋環境清靜,座位唔迫,地點方便下次約人傾計可以再黎
3點幾差唔多4點
今日落雨,但喺地鐵站行過黎完全唔洗開遮👍👍👍
呢個時間冇乜人,可以慢慢坐

火腿芝士牛角包
牛角包有烘過,雖然係簡單食物,但味道好味😋

環境清靜,座位唔迫,地點方便
下次約人傾計可以再黎
2024-05-24
$38 (Tea)
2024-05-20 60 views
行到KCC發現一間比工廈圍住嘅木系親民cafe😯Cafe嘅裝修簡約有打卡位✌🏻平日可以坐低同friend慢慢傾計😆而且佢哋套餐款式都多👍🏻今次我哋嗌咗👇🏻👇🏻香辣蒜片蜆肉意粉🍝 $59連熱飲🧀🧀🧀🧀個意粉食落有少少辣食落惹味😋比嘅蜆肉份量都多👍🏻除咗辣之外意粉仲有加入蒜片同蒜泥食落好香口!廚師炒個意粉嘅時候會加埋車厘茄一齊爆香😯而且食落唔會好油(之前食過啲蒜片意粉好多油🫣)意粉入面仲加左啲忌廉增加口感😋冬蔭公鳳尾蝦意粉 $65+$3凍飲🧀🧀🧀🧀個人因為好鐘意冬蔭公嘅味道😆所以覺得哩個意粉整得好食🤤 冬蔭公味道夠濃夠酸👍🏻 而且鳳尾蝦食落彈牙😋 入面仲有落到車厘茄同菇🍄‍🟫增加口感同令到到個意粉唔會太漏😋💬用木系嘅裝修令到人覺得舒服 而且價錢唔貴野食好味 除咗有意粉之外下午茶都好抵食👍🏻📍Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖#食乜cheese #香港美食 #香港旅遊 #葵興美食 #美食 #意粉 #打卡cafe #葵涌 #hkfoodies #香港好去處 #港女 #打卡 #港女日常 #照騙 #旺角必食 #餐廳 #葵芳好去處 #葵涌 #香港
行到KCC發現一間比工廈圍住嘅木系親民cafe😯
香辣蒜片蜆肉意粉🍝 $59連熱飲
🧀🧀🧀🧀
個意粉食落有少少辣食落惹味😋
比嘅蜆肉份量都多👍🏻
除咗辣之外意粉仲有加入蒜片同蒜泥食落好香口!

冬蔭公鳳尾蝦意粉 $65+$3凍飲
🧀🧀🧀🧀

📍Little Prince (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖

#食乜cheese #香港美食 #香港旅遊 #葵興美食 #美食 #意粉 #打卡cafe #葵涌 #hkfoodies #香港好去處 #港女 #打卡 #港女日常 #照騙 #旺角必食 #餐廳 #葵芳好去處 #葵涌 #香港美食地圖
2024-05-16
$64 (Tea)
2024-05-19 68 views
我諗喺葵興返工都冇一個人會唔知依一間西餐嘅意粉非常之好食佢嘅價錢亦都算係中間,所以大家lunch嘅時候都非常之需要排隊佢嘅座位坐得一般我覺得唔係好舒適,但係嘅食物質素非常之高,所以鍾意食西餐意粉嘅一定要去呢度試一試
2024-05-11 48 views
葵涌一直以嚟都充滿著各種美食,不論係大街小巷,定係隱世角落,處處都有值得探索嘅美食。今日我哋經過葵興KCC地下,發現呢間 Little Prince 環境夠chill好舒服,餐廳以木系為主,價格相當實惠。雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62有雞肉、新鮮菠菜和蒜片,雞肉份量多。意粉煮到啱啱好,醬汁多,令整個忌廉汁更幼滑。玫瑰咖啡 (+9)拉花好靚,咖啡上面有玫瑰花碎,聞到好香玫瑰花味,入口香濃順滑。帆立貝明太子意粉 $69賣相超美,意粉有彈性,帆立貝鮮甜,配料有菇菌、番茄仔、蒜片和洋蔥碎,口感味道豐富,上面鮮橙色明太子點綴,美觀又好食。熱情果梳打 (+14)清新嘅熱情果,加上有氣忌廉梳打,解渴解膩。Little Prince葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖

雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62
玫瑰咖啡 (+9)

帆立貝明太子意粉 $69
熱情果梳打 (+14)
清新嘅熱情果,加上有氣忌廉梳打,解渴解膩。

Little Prince
葵涌葵昌路72-76號
Life@KCC地下G05號舖

2024-05-10 48 views
星期六下午葵涌餐廳選擇唔算多,想坐得舒服少少,揀左呢間係KCC地下嘅餐廳,有午餐同下午茶,選擇多性價比又高,出餐速度都好快。帆立貝明太子意粉 $69五月期間限定,忌廉汁creamy,每條意粉都包滿醬汁但又唔會好鹹啊。帆立貝份量同大細都合理,再灑上飛魚籽增加口感!呢個價錢真係好抵食,如果我番工附近都有呢間cafe就好黑松露炒蛋厚多士 $43下午茶餐都有好多選擇,炒多超滑嫩而不油,黑松露香味濃郁,搭配多士食好滿足。個人喜歡多士口感再香脆d就仲吸引芋頭鮮奶 +$9套餐包一般飲品,但去cafe當然要加特飲,仲有拉花。鮮奶味比較重嘅芋頭鮮奶,調味不會太甜凍鮮奶咖啡 +$14

帆立貝明太子意粉 $69

凍鮮奶咖啡 +$14
帆立貝明太子意粉
黑松露炒蛋厚多士
芋頭鮮奶
Craving for a delectable plate of spaghetti and a delightful cup of coffee had been on our minds for quite some time, and serendipitously, we stumbled upon a charming coffee shop in Kwai Chung that exceeded our expectations. The highlight of their May specials was the scallop spaghetti, which proved to be an absolute delight with the addition of cod roe, creating a wonderfully creamy and satisfying dish. Complementing the meal perfectly was their exceptional latte, boasting a rich blend of hazelnut and chocolate that elevated the entire flavor profile.

好耐冇食到好味嘅意粉,結果我哋喺葵涌嘅一間咖啡店食到!佢哋嘅五月仲有特別推介嘅帆立貝明太子意粉,好creamy同明太子十足!佢哋嘅拿鐵更加驚艷,有濃郁嘅榛子同朱古力味,令成餐更加出色!
2024-04-22 73 views
提起葵涌大家會諗起葵涌廣場好多美食,掃街葵興站既E出口近年起左個商業大廈活@KCC同Life@KCC今日我食既餐廳就係Life@KCC地下入口既Little Prince餐廳打造一個大自然既環境,令人非常放鬆因為餐廳的裝修用左木木比我既感覺係純淨,天然今日我叫左全日早餐$86<周六先有供應>同煙三文魚忌廉意粉$64全日早餐有鬆脆牛角包茄汁豆炒雜菌牛油味好香法蘭克福腸係脆皮腸好爽脆煙三文魚煙肉白汁忌廉意粉意粉好有咬口每條掛住忌廉汁白汁仲有三文魚碎可謂非常用心製作清晒意粉荔枝玫瑰梳打清署特飲荔枝清香同玫瑰的香氣混合非常清爽綠茶鮮奶綠茶味非常清香鮮奶香濃牛奶味
提起葵涌
大家會諗起葵涌廣場
好多美食,掃街

葵興站既E出口
近年起左個商業大廈
活@KCC同Life@KCC

今日我食既餐廳就係Life@KCC地下入口既
Little Prince

餐廳打造一個大自然既環境,令人非常放鬆
因為餐廳的裝修用左木

木比我既感覺係純淨,天然

今日我叫左全日早餐$86<周六先有供應>

綠茶鮮奶
綠茶味非常清香
鮮奶香濃牛奶味

2024-04-20
$65 (Tea)
  • 全日早餐
  • 煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉