2023-08-10 74 views
好少嚟葵涌呢一區 近住商場呢都十分之多餐廳 又俾我發掘到一間好嘢啦 little prince cafe 午餐有好多意粉 飯 選擇 嘢飲好多選擇 高級數而且價錢唔貴 啲嘢齊嚟好啱食 今日午餐食咗 煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉 好多三文魚同煙肉 份量都好多 啱曬我口味 忌廉汁好creamy 成個意粉感覺 香噴噴 好彈牙 用料好足 價錢唔算貴套餐 加配嘢飲 一百蚊唔使食到個 lunch 跟餐飲品點咗個 熱朱古力真係好有心呀 拉花拉得好靚 心情都好啲呀 見佢餐牌有其他 鮮奶飲品好好特別同埋啲梳打汽水 都好啱女仔飲 好多款過嚟打卡食飯一流 而且都近嘅地鐵站好方便

2023-08-07 85 views
今日係呢邊搵完客人,午飯都未食,佢話商場地下有間餐廳下午茶好抵食,叫我去試下。餐廳內面嘅人都係食緊late lunch見佢地d意粉貌相好吸引,下次有機會都要試試。我就揀左個法蘭克福珍寶腸大熱狗,飲品方面就要左flat White。咖啡香氣十足,入口咖啡味濃,慢慢嘆下咖啡等食物。熱狗上檯貌相都好吸引,脹卜卜,上面醬汁又好味,甜甜辣辣令人食慾大增。熱狗腸我覺得比其他餐廳大條,所以價錢上亦覺得更超值,嚟個簡單下午茶就啱晒!

2023-08-01 54 views
今日陪朋友嚟拎圖書,行經呢間餐廳見到都幾光猛,同埋位置闊落又有下午茶,就同朋友食埋先走。我就要咗個法蘭克福腸珍寶大熱狗,朋友就要咗個香蕉朱古力熱香餅。飲品方面就加錢要咗焦糖鮮奶咖啡同埋flat White。咖啡味道香濃,我杯焦糖鮮奶咖啡就仲有多一種甜甜香味。食物方面,熱狗上面嘅醬汁夠曬開胃,法蘭克福腸大大條,夾埋生菜絲,更有口感,呢個價錢真係超值!熱香餅份量唔少,加朱古力醬好滋味,另外香蕉有焦糖效果,外層有甜脆嘅糖包住,入面軟軟香蕉,食落好有對比,配埋忌廉,甜溜溜好好食!

飲品方面就加錢要咗焦糖鮮奶咖啡同埋flat White。

2023-07-30 70 views
檳城叻沙蝦意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉沾滿香醇的叻沙醬汁,味道正宗濃厚,辛辣而不嗆鼻,兼具提鮮增香之效,非常惹味可口。鮮蝦大隻又肥美,入口鮮嫩滑彈,超級爽口,必食之選。荔枝玫瑰梳打賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧梳打色澤粉嫩夢幻,內含大大粒肥美荔枝,加上小巧別緻的香草作點綴,吸引又迷人。飲品內荔枝的香甜味道十分突出,散發著玫瑰的淡淡幽香,碳酸氣泡的獨特口感,令飲品更清新解膩。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳採用木系小清新設計,裝修明亮又溫暖,氣氛舒適怡人。除了一般普通座位外,餐廳亦設有對窗高凳座,感覺悠閒又寫意。🐧❤️結語:意粉出色令人驚喜,高質推薦。

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

鮮蝦大隻又肥美,入口鮮嫩滑彈,超級爽口,必食之選。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用木系小清新設計,裝修明亮又溫暖,氣氛舒適怡人。

除了一般普通座位外,餐廳亦設有對窗高凳座,感覺悠閒又寫意。

🐧❤️結語:意粉出色令人驚喜,高質推薦。
Type of Meal
Tea
荔枝玫瑰梳打
今日朝早起身就好想去食個西餐🍽️好想去嘆杯咖啡慢慢過個朝早☕️聽朋友講呢到有唔少性價比好高既cafe而我又未黎過🍝於是就揀左踏足呢個KCC食飽就行街街🛒。見到佢午餐選擇都多,而且仲要平均六十幾蚊連飲品🥤怪唔得有唔少附近翻工既人都會過黎食la,佢地menu都幾特別,因為都有唔少combination🦑而我對呢款中西合璧既意粉真係好有興趣。🐒麻辣牛肉忌廉汁意粉💰$66👉🏻熱鮮奶咖啡+$9本身以為佢地既牛肉係類似牛展或者牛肋骨,但原來係滑牛肉🐄所以好特別,因為係麻辣忌廉汁🌶️中西合璧而且好和諧,完全唔會覺得奇怪

🐒麻辣牛肉忌廉汁意粉💰$66
👉🏻熱鮮奶咖啡+$9

汁🌶️中西合璧而且好和諧,完全唔會覺得奇怪
2023-07-24 62 views
朝早去葵涌工廈區有啲事情要辦🫶🏻想來一個平靚正早餐💗見到有間感覺唔錯嘅Cafe,早餐選擇豐富價格又親民,一於入去嘆吓咖啡先。木系小清新裝潢感覺好舒服,坐喺窗邊高凳位,有少少陽光灑入嚟,喺忙碌嘅晨早,令人感覺好Chill🫶🏻🔶菠菜芝士奄列配茄汁焗豆及迷你牛角包 $35呢個價錢好抵食呀💗 奄列一切開,發現裏面有厚厚嘅菠菜同半溶芝士,料好多🤤牛角包都唔算好迷你,另外仲有茄汁焗豆同埋沙律菜。🔶 焦糖鮮奶咖啡 (早餐+$9)咖啡拉花好靚,入口香濃順滑。咖啡中滲著焦糖香和鮮奶香,味道平衡,很不錯。

🔶菠菜芝士奄列配茄汁焗豆及迷你牛角包 $35

🔶 焦糖鮮奶咖啡 (早餐+$9)
2023-07-24 70 views
今日隨機找間餐廳吃個午餐, 眼看這𥚃的午餐平均都是五十幾六十元實在不貴, 坐下來才看到餐廳劣評都不少, 不過都已經是2022年年頭或之前的, 抱著它會有進步的心態繼續下單 😅 要提一提這𥚃是先在櫃檯前下單及付款。餐廳雖然不大, 但空間感夠, 中間有一條很寬的走廊, 門旁有兩個高枱位置, 坐在這邊享受私人空間又是另一種感受。黑松露雜菌意大利粉 $62一上碟已聞到濃濃的黑松露味, 醬汁都濃稠, 分別有兩款菇類, 菇量都很多, 加了少許洋蔥和甘筍條點綴, 很美味 😊 以這個價錢絕對沒有什麼好批評。香芋鮮奶 加配$9香芋與奶都均勻, 奶味不會太搶, 而且不是很甜, 很不錯。餐廳並沒有劣評的惡劣食物或服務態度, 所以絕對是可再回頭的餐廳之一。

黑松露雜菌意大利粉 $62
黑松露雜菌忌廉汁意粉

香芋鮮奶 加配$9
香芋與奶都均勻, 奶味不會太搶, 而且不是很甜, 很不錯。
香芋鮮奶

2023-07-22
$70 (Lunch)
黑松露雜菌忌廉汁意粉
香芋鮮奶
2023-07-21 51 views
讓我介紹一下Little Prince的招牌菜式——煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉。《小王子》中的一句話:“我們在沙漠之中,只有一種真正重要的東西,就是互相對待的方式。” 這道菜式將煙三文魚、煙肉和忌廉白汁意粉完美地結合在一起,味道鮮美,口感豐富,絕對是一道值得一試的美食。接下來是荔枝玫瑰梳打。荔枝味和玫瑰味在口中交融,味道清新怡人,非常適合作為下午茶點心。Little Prince 主打特色意粉同飲品, 係人來人往既葵興可以搵到一個咁chill又好食既餐廳都幾開心

我同朋友行街經過個陣發現一間大地色咖啡店☕️一個喺工廠區度嘅寧靜小角落🌿忍唔住就入去試試佢哋嘅午餐🥢我揀咗黑松露雜菌忌廉汁意粉同埋冬陰功鳳尾蝦意粉同叫咗杯荔枝玫瑰梳打🥂黑松露雜菌忌廉汁意粉有好濃郁嘅黑松露味✨撈埋蘑菇好正😋意粉口感啱啱好 唔會太淋或太硬而冬陰功鳳尾蝦意粉則帶有辛辣而又清新的味道💓冬陰功同意粉原來咁𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝 ?! ( ⸝⸝•。•⸝⸝ )加上一杯荔枝玫瑰梳打 呢個配搭真係點樣都冇得輸!! 🌈一啖少少辣冬陰功意粉之後飲番啖荔枝玫瑰梳打 𝙝𝙤 𝙨𝙤𝙣𝙜 𝙖𝙧!!餐廳裝修真係好用心💓大地色嘅配色帶俾人一種溫暖同舒適嘅感覺🫶🏻就好似係喺自己屋企一樣舒服✨ෆ 推介菜式ෆ 冬陰功鳳尾蝦意粉 $𝟲𝟯黑松露雜菌忌廉汁意粉 $𝟲𝟮荔枝玫瑰梳打ෆ 𝙇𝙞𝙩𝙩𝙡𝙚 𝙋𝙧𝙞𝙣𝙘𝙚葵涌葵昌路72-76號活@𝙠𝙘𝙘地下𝗚𝟬𝟱號舖 ෆ
我同朋友行街經過個陣發現一間大地色咖啡店☕️

黑松露雜菌忌廉汁意粉有好濃郁嘅黑松露味✨
撈埋蘑菇好正😋
意粉口感啱啱好 唔會太淋或太硬

而冬陰功鳳尾蝦意粉則帶有辛辣而又清新的味道💓
冬陰功同意粉原來咁𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝 ?! ( ⸝⸝•。•⸝⸝ )

加上一杯荔枝玫瑰梳打 呢個配搭真係點樣都冇得輸!! 🌈
一啖少少辣冬陰功意粉
之後飲番啖荔枝玫瑰梳打 𝙝𝙤 𝙨𝙤𝙣𝙜 𝙖𝙧!!

餐廳裝修真係好用心💓

黑松露雜菌忌廉汁意粉 $𝟲𝟮

ෆ 𝙇𝙞𝙩𝙩𝙡𝙚 𝙋𝙧𝙞𝙣𝙘𝙚
葵涌葵昌路72-76號活@𝙠𝙘𝙘地下𝗚𝟬𝟱號舖 ෆ
2023-06-28 90 views
位於工廠大廈區的Little Prince餐廳主打各種口味的意粉,其中,雞肉菠菜忌廉汁意粉,青咖喱雞肉意粉都係餐廳的招牌意粉。雞肉肉質鮮嫩,與意粉搭配搭,口感唔錯,軟硬兼施,撈埋菠菜忌廉汁和青咖喱醬汁味道更夾,忌廉汁令整個意粉更嫩滑,青咖哩令意粉更香,味道更有層次。在飲品方面,我地叫左綠茶鮮奶和朱古力鮮奶。綠茶鮮奶口感清新,茶香味道明顯,而朱古力鮮奶則有濃郁的巧克力味,但不會太甜,帶有少許奶味。儘管餐廳位於工廠大廈區,但它的環境和氛圍仍然非常舒適。餐廳裝飾簡潔現代,讓人感到放鬆和舒適。餐牌:

餐牌:

2023-06-24
2023-06-24 79 views
🪑星期六lunch 去都基本上滿座 餐枱有少少木系 亦有少少高ge bar 枱 望住街景Ⓙ 煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉 $62🍝 幾有心 煙三文魚會卷到好似朵玫瑰花gum🌹除左煙三文魚 仲有少少炒熟左ge三文魚 加埋少少煙肉就更香口 忌廉汁幾creamy 仲有少少香味🤪Ⓙ泰式蝦醬肥牛忌廉汁意粉 $66見係六月份新口味就試吓 😆 有幾片肥牛 都幾淋 而且個蝦醬都好足料 都估唔到蝦醬同忌廉呢個fusion 會夾兩個意粉軟硬度都煮得剛好 唔會太淋Ⓙ Green tea latte +$14呈上時見到個漸變色好靚 呢個唔會好重茶味 甜甜地Ⓙ Lychee and rose soda +$14個荔枝味都唔好太假 亦唔會太甜 👍🏻 幾arm夏天 飲吓汽水🥤

Ⓙ 煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉 $62🍝

Ⓙ泰式蝦醬肥牛忌廉汁意粉 $66

兩個意粉軟硬度都煮得剛好 唔會太淋

Ⓙ Green tea latte +$14
呈上時見到個漸變色好靚 呢個唔會好重茶味 甜甜地

Ⓙ Lychee and rose soda +$14
2023-06-20 64 views
呢間餐廳食過幾次,平時午飯時間呢間餐廳一定滿座,門口仲有人等位。今次選擇左星期六黎食午餐,黎到唔使等位,立即睇下有咩特色意粉食先。我選擇左冬蔭公鳳尾蝦意粉同香芋鮮奶,朋友就選擇左西班牙辣肉腸、煙肉、茄汁意粉同梳打。一碟意粉好唔好食,除左味道,意粉既質感都會影響到食物整體表現,呢度既意粉質感剛剛好,唔會煮得太軟或太硬,食落仲有啲煙韌。茄汁意粉朋友話唔錯,因為每條意粉都掛滿醬汁。比較特別既係冬蔭公鳳尾蝦意粉,感覺係泰式與西式既結合,酸酸辣辣甘,好開胃,加上一杯好夢幻嘅香芋鮮奶,係一個好配搭。
2023-06-16 84 views
今日嚟葵涌開會 落雨嘅星期五 就喺商場附近搵間餐廳避下雨 + 食嘢呢間西餐廳 裝修光猛 乾淨 仲有好多位 一啲都唔覺得迫 嘅就入去試下 lunch menu都好多選擇 好多種意粉 牛角包等等 主打西餐 價錢真係好親民 意粉真係有驚喜 揀咗個煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉 勁creamy之餘超級多料 勁多三文魚 仲有煙三文魚切嘅花花 即係又靚又美 味道比能夠媲美高級餐廳餐飲加錢 飲咗個荔枝玫瑰梳打感覺好少女 甜甜嘅玫瑰加荔枝味 配上有氣嘅梳打水 感覺高級成件事好lady 呢度坐得舒服啲嘢食好有質素 服務都好好上菜速度仲好快仲有一衆後生廚師 真係要支持下呢啲隱世小店

意粉真係有驚喜 揀咗個
煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉

餐飲加錢 飲咗個

2023-06-13 66 views
葵興工業區人來人往, 餐廳都同樣豐富。今次就係葵興KCC食左一間以意粉為主既cafe - Little PrinceLittle Prince 主打特色意粉同飲品, 係人來人往既葵興可以搵到一個咁chill又好食既餐廳都幾開心冬蔭公鳳尾蝦意粉冬陰公汁好濃好好味,酸辣香兼備調得啱啱好,令意粉非常掛汁配菜都非常有冬陰公感覺,分別有草菇,車厘茄,鳳尾蝦美中不足係鳳尾蝦有留蝦尾殼,如果去埋尾殼,啖啖肉咁會更爽Black Sesame Latte 黑芝麻鮮奶黑芝麻鮮奶唔算好常見,濃香既奶味加上黑芝麻既口感,簡單一款飲品帶有一款甜品既感覺, 非常值得一試
葵興工業區人來人往, 餐廳都同樣豐富。

冬蔭公鳳尾蝦意粉
冬陰公汁好濃好好味,酸辣香兼備
調得啱啱好,令意粉非常掛汁
配菜都非常有冬陰公感覺,分別有草菇,車厘茄,鳳尾蝦
美中不足係鳳尾蝦有留蝦尾殼,如果去埋尾殼,啖啖肉咁會更爽

Black Sesame Latte 黑芝麻鮮奶
2023-06-09 815 views
今日去工廠區做嘢…做完落勁大雨,等咗陣都未停,就不如食埋lunch先起行🫠入到黎坐,我以為係🙋🏻‍♀️落order😂叔叔就拎咗menu 俾我,好有禮貌同我講係岀面點餐🙈(呀…我好樣衰呀🙃)食物泰式蝦醬肥牛忌廉汁意粉 (6月新口味)呢個真係好食😋啲意粉好有彈性!啲肥牛超入味,食到有好香蝦醬味❤️個份量岩岩好!個忌廉汁好滑。煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉超愛三文魚嘅我☺️☺️☺️對呢個超讚❤️❤️❤️首先佢個花花煙三文魚好靚😃下面啲三文魚唔係碎🙈係一小塊,好有口感(食完帶口罩呼吸都闻到三文魚味😂😂😂)即整架!熱到岀煙,但太光影唔到煙🙈凍啡、凍檸茶😩😩😩早知我都嗌凍啡啦!我試咗1啖,頂😩好滑好鮮奶咖啡味!又唔係好甜,超鐘意!🤭🤭不過凍檸茶都好正架!茶底濃而唔澀,檸檬片夠厚夠鮮❤️其實都好難揀邊個好🥳其他等停雨嘅時候都好多人係到食..到啲人開始食完走,我哋就決定食完先走…平時都會睇下食評有咩推介先,不過今次因為坐低嗌咗先黎睇😂唔睇由自可…一睇就好驚😨5月咁多人都話…到餐上枱,戰戰兢兢咁試下啲野飲,即刻心心眼😍再試食物😃都係Cp值高過,絕對對得住呢個價!再講,因為第一次食,我唔知係岀面點餐,個叔叔都好禮貌拎餐牌俾我

食物

泰式蝦醬肥牛忌廉汁意粉 (6月新口味)
呢個真係好食😋啲意粉好有彈性!

煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉
超愛三文魚嘅我☺️☺️☺️對呢個超讚❤️❤️❤️
首先佢個花花煙三文魚好靚😃
下面啲三文魚唔係碎🙈係一小塊,好有口感
(食完帶口罩呼吸都闻到三文魚味😂😂😂)

即整架!熱到岀煙,但太光影唔到煙🙈

凍啡、凍檸茶

其他

平時都會睇下食評有咩推介先,不過今次因為坐低嗌咗先黎睇😂
唔睇由自可…一睇就好驚😨5月咁多人都話…
到餐上枱,戰戰兢兢咁試下啲野飲,即刻心心眼😍
再試食物😃都係Cp值高過,絕對對得住呢個價!

再講,因為第一次食,我唔知係岀面點餐,個叔叔都好禮貌拎餐牌俾我同話我知係岀面落order☺️其實樓面都好好態度呀🧐

然後我就諗🤔有冇機會係老細睇到OR嘅評語有改善呢?
如果係嘅,我真係想讚下今日啲樓面同廚房❤️因為真係好好嘅用餐體驗!
啲意粉好好食😋下次帶埋2個為食仔黎

2023-06-09
$70 (Lunch)
  • 煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉
  • 泰式蝦醬肥牛忌廉汁意粉
  • 凍咖啡